Dzisiaj jest Niedziela 22 stycznia 2017
Przepisy kulinarne - Ryby i owoce morza

Pasztet z węgorza


Produkty: - 60 dag ¶wieżego węgorza
- 2 łyżki m±ki
- 4 łyżki oliwy
- 2 nieduże pory (białe czę¶ci)
- 2 łodyżki selera naciowego
- 1 szalotka
- 50 dag szpinaku
- pęczek natki
- pęczek trybuli
- pęczek koperku
- 4 listki szałwii
- 1 z±bek czosnku
- 2 łyżki masła
- sól
- pieprz
- odrobina pieprzu cayenne
- 2 żółtka
- 1 łyżka m±ki ziemniaczanej
- 2 kieliszki białego wytrawnego wina Wykonanie: Węgorza pokrój na kawałki, oprósz m±k± i usmaż na 3 łyżkach oliwy. Pory, szalotkę, szpinak i łodyżki selera pokrój na plasterki. Zioła posiekaj i razem ze zmiażdżonym czosnkiem oraz pokrojonymi warzywami wrzuć na rozgrzane masło. Przypraw sol±, pieprzem i pieprzem cayenne, dodaj wino i du¶ 15 minut na małym ogniu. Żółtka wymieszaj z m±k± ziemniaczan±, dodaj do masy ziołowo-warzywnej, mieszaj±c, podgrzewaj, ale nie dopuszczaj do wrzenia. Formę na pasztet posmaruj pozostał± oliw± i ułóż w niej warstwę masy ziołowej, następnie kawałki węgorza (obrane ze skóry i o¶ci) i znowu warstwę warzyw. Gdy potrawa ostygnie, przykryj j± foli± i wstaw do lodówki na co najmniej 12 godzin. Podawaj z pokrojon± cytryn±.  

Ostatnio odwiedzony przepis kulinarny

ZUPA Z FASOLI Z KISZONˇ KAPUSTˇ


150 g zielonej fasoli, 200 g włoszczyzny, 400 g kiszonej kapusty, 1 litr wody, 3 pomidory, 1 zielona papryka, 1 ostra papryka, natka pietruszki, 1/2 kwa¶nej ¶mietany lub jogurtu, sól Przygotowanie: Włoszczyznę i kapuste pokroić na kawałki, zalać wrz±c± wod± i gotować. Pomidory sparzyć, zdj±ć skórkę, paprykę opiec, zdj±ć skórkę i wraz z fasolk± pokroić na małe kawałki. Dodać do kapusty i gotować do miękko¶ci. Przed końcem gotowania dodać pokrojon± ostr± paprykę, a po ostygnięciu ¶mietanę lub jogurt i posypać natk±

Przepisy kulinarne - losowy

Ryba z cukini±


1 kg filetów z ryby
1 cukinia
2 pomidory
2 cebule
3 łyżki oliwek nadziewanych papryk±
3 łyżki oleju
sól, pieprz

Cebulę obrać, pokroić w plastry, podsmażyć na rozgrzanym oleju, dodać pokrojon± na kawałki cukinię i pokrojone w plastry pomidory. Oprószyć sol± i pieprzem, na warzywach ułożyć pokrojon± na kawałki rybę, przyprawić sol± i pieprzem. Skropić reszt? oleju, przykryć i dusić ok. 15 min. Posypać pokrojonymi oliwkami.