Dzisiaj jest Piątek 19 stycznia 2018
Przepisy kulinarne - Ryby i owoce morza

Pasztet z węgorza


Produkty: - 60 dag świeżego węgorza
- 2 łyżki mąki
- 4 łyżki oliwy
- 2 nieduże pory (białe części)
- 2 łodyżki selera naciowego
- 1 szalotka
- 50 dag szpinaku
- pęczek natki
- pęczek trybuli
- pęczek koperku
- 4 listki szałwii
- 1 ząbek czosnku
- 2 łyżki masła
- sól
- pieprz
- odrobina pieprzu cayenne
- 2 żółtka
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 2 kieliszki białego wytrawnego wina Wykonanie: Węgorza pokrój na kawałki, oprósz mąką i usmaż na 3 łyżkach oliwy. Pory, szalotkę, szpinak i łodyżki selera pokrój na plasterki. Zioła posiekaj i razem ze zmiażdżonym czosnkiem oraz pokrojonymi warzywami wrzuć na rozgrzane masło. Przypraw solą, pieprzem i pieprzem cayenne, dodaj wino i duś 15 minut na małym ogniu. Żółtka wymieszaj z mąką ziemniaczaną, dodaj do masy ziołowo-warzywnej, mieszając, podgrzewaj, ale nie dopuszczaj do wrzenia. Formę na pasztet posmaruj pozostałą oliwą i ułóż w niej warstwę masy ziołowej, następnie kawałki węgorza (obrane ze skóry i ości) i znowu warstwę warzyw. Gdy potrawa ostygnie, przykryj ją folią i wstaw do lodówki na co najmniej 12 godzin. Podawaj z pokrojoną cytryną.  

Ostatnio odwiedzony przepis kulinarny

Wyjątkowy tort śmietanowy


Składniki CIASTO: 4 jajka 2 szklanki cukru 3 szklanki mąki 400 gr śmietany 2 łyżeczki sody cukier waniliowy 3,5 łyżki kakao KREM: 1,5 l śmietany (22%) szklanka cukru 3 śmietanfixy Sposób wykonania Jajka, śmietanę, cukier mąkę i sodę (zgasić octem) wymieszać. Ciasto podzielic na 2 części. Do jednej dodać kakao. Piec każdą część ciasta w brytfance 25 min. Piekarnik ma być nagrzany do 180st. Upieczone ciasto wystudzić i pokroić (ja czasami łamię) na małe kawałeczki (np. o rozmiarze jaja przepiurczego). Następnie zanurzyć każdy kawałek ciasta w krem śmietanowy i układać jeden na drugi (najlepiej naprzemian - raz biały, raz czarny). Wierzch udekorowac polewą czekoladową. 


Przepisy kulinarne - losowy

Golonka wieprzowa nadziewana


Składniki 1  golonka wieprzowa, papryka mielona, 2 cebule 1- 2 marchewki, 1 młody por, 1/4 selera, piwo do podlewania (ok. 1/8 l ) sól    Sposób wykonania: Skórę naciąć w kratkę ostrym nożem, oblać gorącą wodą, osuszyć, natrzeć solą i mieloną papryką, włożyć na blachę. Obrać cebule, oczyścić marchew, por i seler. Jarzyny drobno pokrajać i wsypać do golonki Włożyć do nagrzanego piekarni ka i po 10- 15 minutach polać zimną wodą. Podwyższyć temperaturę i piec około 95 minut. Golonkę nabić na rożen i piec przez 15 minut polewając piwem i obracając. Zostawić na 10 minut w wyłączonym piekarniku. Sos przecedzić, zagotować i wlać do sosjerki.