Dzisiaj jest Środa 22 października 2014
Przepisy kulinarne - Ryby i owoce morza

Pasztet z węgorza


Produkty: - 60 dag świeżego węgorza
- 2 łyżki mąki
- 4 łyżki oliwy
- 2 nieduże pory (białe części)
- 2 łodyżki selera naciowego
- 1 szalotka
- 50 dag szpinaku
- pęczek natki
- pęczek trybuli
- pęczek koperku
- 4 listki szałwii
- 1 ząbek czosnku
- 2 łyżki masła
- sól
- pieprz
- odrobina pieprzu cayenne
- 2 żółtka
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 2 kieliszki białego wytrawnego wina Wykonanie: Węgorza pokrój na kawałki, oprósz mąką i usmaż na 3 łyżkach oliwy. Pory, szalotkę, szpinak i łodyżki selera pokrój na plasterki. Zioła posiekaj i razem ze zmiażdżonym czosnkiem oraz pokrojonymi warzywami wrzuć na rozgrzane masło. Przypraw solą, pieprzem i pieprzem cayenne, dodaj wino i duś 15 minut na małym ogniu. Żółtka wymieszaj z mąką ziemniaczaną, dodaj do masy ziołowo-warzywnej, mieszając, podgrzewaj, ale nie dopuszczaj do wrzenia. Formę na pasztet posmaruj pozostałą oliwą i ułóż w niej warstwę masy ziołowej, następnie kawałki węgorza (obrane ze skóry i ości) i znowu warstwę warzyw. Gdy potrawa ostygnie, przykryj ją folią i wstaw do lodówki na co najmniej 12 godzin. Podawaj z pokrojoną cytryną.  

Ostatnio odwiedzony przepis kulinarny

Tofu z pomidorami


30 dag tofu
5 pomidorów
2 łyżki sezamu
1 łyżka oleju
1 łyżka sosu sojowego
pieprz
świeża bazylia Tofu pokroić na plasterki, pomidory na cz?stki. Na rozgrzanej patelni smażyć tofu, obsmażyć na złoty kolor, dodać pomidory, posypać sezamem. Chwilę podsmażyć, polać sosem sojowym, dodać pierz. Podawać udekorowane bazyli?.

Przepisy kulinarne - losowy

Sos z maślaków


Składniki:300 g grzybów,
30 g masła,
pół szkl. śmietany,
3 łyżki mąki,
1 mała cebula,
2 goździki,
sól,
zielona pietruszka.

 
Sposób przyrządzenia:        Maślaki pokroić w plasterki, wymieszać z drobno posiekaną cebulą i krótko dusić na maśle. Oprószyć mąką i zrumienić. Jasną zasmażkę rozrzedzić wodą, połączyć z grzybami, dodać 2 goździki w całości i zagotować.