Dzisiaj jest Poniedziałek 06 lipca 2015
Przepisy kulinarne - Ryby i owoce morza

Pasztet z węgorza


Produkty: - 60 dag ¶wieżego węgorza
- 2 łyżki m±ki
- 4 łyżki oliwy
- 2 nieduże pory (białe czę¶ci)
- 2 łodyżki selera naciowego
- 1 szalotka
- 50 dag szpinaku
- pęczek natki
- pęczek trybuli
- pęczek koperku
- 4 listki szałwii
- 1 z±bek czosnku
- 2 łyżki masła
- sól
- pieprz
- odrobina pieprzu cayenne
- 2 żółtka
- 1 łyżka m±ki ziemniaczanej
- 2 kieliszki białego wytrawnego wina Wykonanie: Węgorza pokrój na kawałki, oprósz m±k± i usmaż na 3 łyżkach oliwy. Pory, szalotkę, szpinak i łodyżki selera pokrój na plasterki. Zioła posiekaj i razem ze zmiażdżonym czosnkiem oraz pokrojonymi warzywami wrzuć na rozgrzane masło. Przypraw sol±, pieprzem i pieprzem cayenne, dodaj wino i du¶ 15 minut na małym ogniu. Żółtka wymieszaj z m±k± ziemniaczan±, dodaj do masy ziołowo-warzywnej, mieszaj±c, podgrzewaj, ale nie dopuszczaj do wrzenia. Formę na pasztet posmaruj pozostał± oliw± i ułóż w niej warstwę masy ziołowej, następnie kawałki węgorza (obrane ze skóry i o¶ci) i znowu warstwę warzyw. Gdy potrawa ostygnie, przykryj j± foli± i wstaw do lodówki na co najmniej 12 godzin. Podawaj z pokrojon± cytryn±.  

Ostatnio odwiedzony przepis kulinarny

Kotlety jagnięce z tabule morelowym


Składniki: - 4 kawałki chudej jagnięciny na kotlety, około 100 g każdy - 1 przepołowiony z±bek czosnku - 2 łyżeczki miodu - 2 łyżeczki posiekanych ¶wieżych ziół (np. tymianek, rozmaryn, oregano) - sól - mielony czarny pieprz tabule morelowe: - 2 i 1/2 szklanki bulionu warzywnego, - 1/2 szklanki rozdrobnionej pszenicy, - 175 g ¶wieżych moreli, - 4 cebule dymki, - 2 łyżeczki oliwy z oliwek, - 2 łyżeczki soku z cytryny Sposób przyrz±dzania: Oczy¶ć mięso z tłuszczu i natrzyj czosnkiem, posmaruj z obu stron miodem i posyp ziołami oraz odrobin± soli i pieprzu. Przełóż do brytfanny. Bulion zagotuj, wsyp pszenicę. Odstaw na 15 minut. Morele pokrój w kostkę, dymkę - posiekaj. Rozgrzej oliwę na patelni i podsmaż cebulę dymkę, dodaj morele i smaż jeszcze 2- 3 minuty. Pszenicę zagotuj i odcedĽ. Dodaj dymkę, morele i sok z cytryny, wymieszaj. Dopraw do smaku sol± i pieprzem. Piecz kotlety w piekarniku 8- 10 minut, aż będ± przyrumienione i miękkie. Przełóż pszenicę i kotlety na podgrzane talerze.


Przepisy kulinarne - losowy

Indyk z mizeri±


(dla dziecka od 18 . miesi±ca) Składniki:
* ziemniaczki
* ogórek ¶wieży
* jogurt naturalny
* kawałek piersi indyka lub kurczaka
* olej
* koperek Przygotowanie:
Ziemniaczki trzeba ugotować, a mięsko lekko przysmażyć (najlepiej w folii w piekarniku). Z ogórków przygotować mizerię. Wszystko posypać koperkiem. Moja niespełna 2 córeczka uwielbia taki obiadek-szczególnie polany jogurtem
Czas przygotowania 30-40min..