Dzisiaj jest Środa 23 lipca 2014
Przepisy kulinarne - Ryby i owoce morza

Pasztet z węgorza


Produkty: - 60 dag świeżego węgorza
- 2 łyżki mąki
- 4 łyżki oliwy
- 2 nieduże pory (białe części)
- 2 łodyżki selera naciowego
- 1 szalotka
- 50 dag szpinaku
- pęczek natki
- pęczek trybuli
- pęczek koperku
- 4 listki szałwii
- 1 ząbek czosnku
- 2 łyżki masła
- sól
- pieprz
- odrobina pieprzu cayenne
- 2 żółtka
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 2 kieliszki białego wytrawnego wina Wykonanie: Węgorza pokrój na kawałki, oprósz mąką i usmaż na 3 łyżkach oliwy. Pory, szalotkę, szpinak i łodyżki selera pokrój na plasterki. Zioła posiekaj i razem ze zmiażdżonym czosnkiem oraz pokrojonymi warzywami wrzuć na rozgrzane masło. Przypraw solą, pieprzem i pieprzem cayenne, dodaj wino i duś 15 minut na małym ogniu. Żółtka wymieszaj z mąką ziemniaczaną, dodaj do masy ziołowo-warzywnej, mieszając, podgrzewaj, ale nie dopuszczaj do wrzenia. Formę na pasztet posmaruj pozostałą oliwą i ułóż w niej warstwę masy ziołowej, następnie kawałki węgorza (obrane ze skóry i ości) i znowu warstwę warzyw. Gdy potrawa ostygnie, przykryj ją folią i wstaw do lodówki na co najmniej 12 godzin. Podawaj z pokrojoną cytryną.  

Ostatnio odwiedzony przepis kulinarny

Herbatka cynamonowa


Składniki:
Herbata (normalna), mleko, cynamon.

Jak przyrządzić?
Robimy herbatę jak najmocniejszą, dolewamy mleka, wsypujemy cynamon i herbatka gotowa. Jeśli ktoś chce może dodać troszkę cukru pudru.

Potrzebne przybory:
szklanka, czajnik.

Jak podawać?
Z cukrem. Z bitą śmietaną... W filiżance.

Przepisy kulinarne - losowy

Sos mięsny z pomidorami


Składniki: świeże pomidory - 30 dag lub koncentrat pomidorowy - 5 dag wieprzowina z kością - 30 dag tłuszcz - 5 dag cebula - 1 średnia mąka –3 dag listek laurowy - 1 szt. sól, pieprz 
   
Przygotowanie:
 
Mięso opłukać, oddzielić od kości, pokroić w drobną kostkę, posolić. Obsmażyć, na części tłuszczu, pod koniec smażenia dodać obraną, pokrojoną w kostkę cebulę i pomidory. Mięso i cebulę przełożyć do garnka, dodać wyjęte kości, liść laurowy, pieprz, zalać niedużą ilością wody, dusić na wolnym ogniu, pod przykryciem, do miękkości. Stopić łyżkę tłuszczu, dodać mąkę, zasmażyć, wymieszać z zimnym wywarem z mięsa. Wyjąć kości, zasmażkę wymieszać z mięsem, zagotować. Przyprawić do smaku solą, pieprzem i karmelem, można dodać paprykę i łyżkę masła. Podawać do klusek, makaronu, ziemniaków, kasz lub knedli.