Dzisiaj jest Poniedziałek 20 listopada 2017
Przepisy kulinarne - Ryby i owoce morza

Pasztet z węgorza


Produkty: - 60 dag ¶wieżego węgorza
- 2 łyżki m±ki
- 4 łyżki oliwy
- 2 nieduże pory (białe czę¶ci)
- 2 łodyżki selera naciowego
- 1 szalotka
- 50 dag szpinaku
- pęczek natki
- pęczek trybuli
- pęczek koperku
- 4 listki szałwii
- 1 z±bek czosnku
- 2 łyżki masła
- sól
- pieprz
- odrobina pieprzu cayenne
- 2 żółtka
- 1 łyżka m±ki ziemniaczanej
- 2 kieliszki białego wytrawnego wina Wykonanie: Węgorza pokrój na kawałki, oprósz m±k± i usmaż na 3 łyżkach oliwy. Pory, szalotkę, szpinak i łodyżki selera pokrój na plasterki. Zioła posiekaj i razem ze zmiażdżonym czosnkiem oraz pokrojonymi warzywami wrzuć na rozgrzane masło. Przypraw sol±, pieprzem i pieprzem cayenne, dodaj wino i du¶ 15 minut na małym ogniu. Żółtka wymieszaj z m±k± ziemniaczan±, dodaj do masy ziołowo-warzywnej, mieszaj±c, podgrzewaj, ale nie dopuszczaj do wrzenia. Formę na pasztet posmaruj pozostał± oliw± i ułóż w niej warstwę masy ziołowej, następnie kawałki węgorza (obrane ze skóry i o¶ci) i znowu warstwę warzyw. Gdy potrawa ostygnie, przykryj j± foli± i wstaw do lodówki na co najmniej 12 godzin. Podawaj z pokrojon± cytryn±.  

Ostatnio odwiedzony przepis kulinarny

GUACAMOLE


Składniki 1 dojrzały pomidor, 1 dymka, 2 ¶wieże zielone papryczki chili, 1 czerwona czuszka z pestkami, 2 dojrzałe awokado, 4 łyżki soku z limonki, 4 z±bki czosnku, 4 łyżki oliwy lub oleju rzepakowego, 2 łyżki ziela kolendry (ewentualnie natka pietruszki) sól i pieprz. Wykonanie Pomidora myjemy i usuwamy nasadę ogonka. Biała częsć dymki wraz z pomidorami drobno siekamy. Zielone chili odpestkować i bardzo drobno posiekać, a czuszkę i czosnek zmiksować z oliw±. Awokado obieramy, usuwamy pestki i rozgniatamy widelcem na miazgę. Pamiętajcie, że teraz dodajemy do awokado sok z limonki by masa nie zbrazowiała. Cało¶ć dokładnie mieszamy, solimy i doprawiamy pieprzem. Od razu podajemy.

Przepisy kulinarne - losowy

Jajka pod pierzynk±


Składniki •  5 jajek
  
•  ogórki kwaszone
  
•  majonez
  
•  sól, pieprz
  
•  natka pietruszki
   Etapy przygotowania 1.  Jajka ugotować na twardo, ostudzić, obrać, przekroić wzdłóż na pół i ułożyć na półmisku.
    
2.  Pół słoiczka majonezu przełożyć do miseczki, kilka ogórków kwaszonych posiekac drobno w kostkę i dodać do majonezu, doprawić sol± i pieprzem.
    
3.  Mas± pokryć jajka znajduj±ce się na półmisku, ozdobić natk± pitruszki i schować do lodówki w celu schłodzenia.