Dzisiaj jest Piątek 29 maja 2015
Przepisy kulinarne - Ryby i owoce morza

Pasztet z węgorza


Produkty: - 60 dag ¶wieżego węgorza
- 2 łyżki m±ki
- 4 łyżki oliwy
- 2 nieduże pory (białe czę¶ci)
- 2 łodyżki selera naciowego
- 1 szalotka
- 50 dag szpinaku
- pęczek natki
- pęczek trybuli
- pęczek koperku
- 4 listki szałwii
- 1 z±bek czosnku
- 2 łyżki masła
- sól
- pieprz
- odrobina pieprzu cayenne
- 2 żółtka
- 1 łyżka m±ki ziemniaczanej
- 2 kieliszki białego wytrawnego wina Wykonanie: Węgorza pokrój na kawałki, oprósz m±k± i usmaż na 3 łyżkach oliwy. Pory, szalotkę, szpinak i łodyżki selera pokrój na plasterki. Zioła posiekaj i razem ze zmiażdżonym czosnkiem oraz pokrojonymi warzywami wrzuć na rozgrzane masło. Przypraw sol±, pieprzem i pieprzem cayenne, dodaj wino i du¶ 15 minut na małym ogniu. Żółtka wymieszaj z m±k± ziemniaczan±, dodaj do masy ziołowo-warzywnej, mieszaj±c, podgrzewaj, ale nie dopuszczaj do wrzenia. Formę na pasztet posmaruj pozostał± oliw± i ułóż w niej warstwę masy ziołowej, następnie kawałki węgorza (obrane ze skóry i o¶ci) i znowu warstwę warzyw. Gdy potrawa ostygnie, przykryj j± foli± i wstaw do lodówki na co najmniej 12 godzin. Podawaj z pokrojon± cytryn±.  

Ostatnio odwiedzony przepis kulinarny

Flaki po warszawsku


SPOSÓB PRZYRZˇDZANIA: 1 1/2 kg flaków wolowych nalezy oczyscic, wyplukac kilka razy w cieplej wodzie, wyszorowac sola, oskrobac nozem i jeszcze plukac w kilku wodach. Gdy flaki sa zupelnie czyste, wlozyc je do zimnej wody i gotowac 30 minut, po czym odcedzic, przelac zimna woda, pokroic w paski. Ugotowac wywar z wloszczyzny na kosciach. Okolo 2 szklanek wywaru odlac do osobnego naczynia, reszte gotowac wraz z pokrojonymi flakami okolo 4 godzin. Pokrajane w paseczki: marchew, kawalek selera, pietruszke i pora rzucic na roztopione 2 lyzki masla, podlac reszta rosolu i dusic do miekkosci. Zasmazke z 3 dkg maki dodac do uduszonych jarzyn, wszystko zmieszac z ugotowanymi flakami, poddusic razem, doprawiajac do smaku (solic niedlugo przed podaniem, zeby flaki nie sciemnialy) pieprzem, galka muszkatolowa, imbirem, bazylia, a przede wszystkim majerankiem. Podawac w wazie (ewentualnie z pulpetami z kaszy krakowskiej). Jako dodatki można podać: tarty ser, majeranek, imbir, papryka.

Przepisy kulinarne - losowy

Ciasto drożdżowe w bezowej pierzynce


Przygotowanie: 60 min.

Oczekiwanie: ok. 60 min.

Pieczenie: do 45 min.

Kaloryczno¶ć: 542 kcal/porcja

Trudno¶ć: do¶ć łatwe


Składniki na 6 porcji

• CIASTO: 10-15 g drożdży • 0,25 l mleka • 3 łyżki stołowe cukru • 2 żółtka • 170 g masła • 350 g m±ki • margaryna i bułka tarta do wysmarowania blachy • NADZIENIE:500 g wi¶ni(b±dĽ też innych owoców) • 2 łyżki stołowe cukru • łyżka bułki tartej • BEZOWA PIERZYNKA:2 białka • 3 łyżki stołowe cukru
Etapy przygotowania

1. Dokładnie rozprowadzić drożdże w ciepłym mleku, starannie oddzielić żółtka od białek. Przelać rozpuszczone drożdże do dużej miski, dodać cukier, żółtka , miękkie masło i przesiana przez sito m±kę. Dokładnie wymieszać tak, aby powstała jednolita masa. 2. Odstawić ciasto na godzinkę w ciepłe miejsce aż zwiększy swoj± objęto¶ć. Blachę z wysokimi brzegami starannie wysmarować margaryn± i obficie posypać bułk± tart±. Wyłożyć na ni± ciasto, wyrównać wierzch i wstawić do piekarnika nagrzanego do temp. 180*C. Piec 30-40 min. Upieczone ciasto posypać z wierzchu bułk± tart± i wyłożyć na nie wydrylowane wi¶nie wymieszane z cukrem. 3. Ubić pianę z białek i cukru-na sztywno. Wyłożyć pianę na ciasto z wi¶niami i wstawić jeszcze raz do piekarnika na tak długo, aż wierzch lekko się zrumieni(ok. 15 min.) Smacznego!!!