Dzisiaj jest Sobota 18 kwietnia 2015
Przepisy kulinarne - Ryby i owoce morza

Pasztet z węgorza


Produkty: - 60 dag ¶wieżego węgorza
- 2 łyżki m±ki
- 4 łyżki oliwy
- 2 nieduże pory (białe czę¶ci)
- 2 łodyżki selera naciowego
- 1 szalotka
- 50 dag szpinaku
- pęczek natki
- pęczek trybuli
- pęczek koperku
- 4 listki szałwii
- 1 z±bek czosnku
- 2 łyżki masła
- sól
- pieprz
- odrobina pieprzu cayenne
- 2 żółtka
- 1 łyżka m±ki ziemniaczanej
- 2 kieliszki białego wytrawnego wina Wykonanie: Węgorza pokrój na kawałki, oprósz m±k± i usmaż na 3 łyżkach oliwy. Pory, szalotkę, szpinak i łodyżki selera pokrój na plasterki. Zioła posiekaj i razem ze zmiażdżonym czosnkiem oraz pokrojonymi warzywami wrzuć na rozgrzane masło. Przypraw sol±, pieprzem i pieprzem cayenne, dodaj wino i du¶ 15 minut na małym ogniu. Żółtka wymieszaj z m±k± ziemniaczan±, dodaj do masy ziołowo-warzywnej, mieszaj±c, podgrzewaj, ale nie dopuszczaj do wrzenia. Formę na pasztet posmaruj pozostał± oliw± i ułóż w niej warstwę masy ziołowej, następnie kawałki węgorza (obrane ze skóry i o¶ci) i znowu warstwę warzyw. Gdy potrawa ostygnie, przykryj j± foli± i wstaw do lodówki na co najmniej 12 godzin. Podawaj z pokrojon± cytryn±.  

Ostatnio odwiedzony przepis kulinarny

Halibut z sosem i sals±


- 10 filetów z halibuta (każdy po 20 dag)
- 2 łyżki m±ki pszennej
- 1/4 szklanki oliwy
- 2 łyżeczki octu balsamicznego
- sól
- pieprz
- 2 łyżki oleju do posmarowania papieru
- bazylia do dekoracji
Sos pomidorowy:
- 75 dag obranych pomidorów
- 4 łyżki oliwy
- 3 łyżki octu balsamicznego
- sól
- pieprz
Salsa:
- 2 bulwy fenkuła
- 2 obrane pomidory
- 2/3 szklanki oliwek
- 2 łyżki kaparów
- 3 łyżki oliwy
- 1 łyżka octu balsamicznego
- pieprz
- sól

Zrób sos: pomidory przekrój na pół, oczy?ć z nasion i zmiksuj, dodaj±c porcjami oliwę i ocet. Przypraw sol± i pieprzem. Zrób salsę: posiekaj obrane fenkuły (bulwy kopru włoskiego), pomidory, oliwki i bazylię. Poł?cz z kaparami, oliw± i octem, przypraw sol± i pieprzem, wymieszaj. Przykryj foli? i wstaw do lodówki. Filety posyp sol± i pieprzem, polej oliw± wymieszan± z octem i włóż do lodówki co najmniej na godzinę. W tym czasie kilkakrotnie odwracaj. Wyjmij z marynaty, osusz i z jednej strony posyp m?k±. Dwie blachy wyłóż pergaminem i wstaw na 15 minut do piekarnika (rozgrzanego do 200°C). Gor?cy papier posmaruj olejem, ułóż na nim filety (m?k± do dołu) piecz 20 minut. Upieczone ryby podawaj w sosie, posypane posiekan± bazyli?, z dodatkiem salsy.

Przepisy kulinarne - losowy

Ryż z boczkiem i kukurydz±


Składniki
 
20 dkg ryżu
 
cebula
 
rosół  ok 1/2- 1 l - może być z kostki puszka kukurydzy boczek ok 30 dkg olej   Sposób wykonania Pokrojon± cebule podsmażyć następnie  dodac ryż i smażyc do zeszklenia 3- 5 min, nastepnie porcjami dolewać rosół i dusić aż ryż będzie prawie mięki.
 
Na drug± patelnie  wrzucić pokrojony w kostkę boczek i podsmazyć go, dodać kukurydzę i smazyc razem ok 5 min. Wszystko razem wymieszac i podawać.