Dzisiaj jest Czwartek 30 marca 2017
Przepisy kulinarne - Ryby i owoce morza

Pasztet z węgorza


Produkty: - 60 dag ¶wieżego węgorza
- 2 łyżki m±ki
- 4 łyżki oliwy
- 2 nieduże pory (białe czę¶ci)
- 2 łodyżki selera naciowego
- 1 szalotka
- 50 dag szpinaku
- pęczek natki
- pęczek trybuli
- pęczek koperku
- 4 listki szałwii
- 1 z±bek czosnku
- 2 łyżki masła
- sól
- pieprz
- odrobina pieprzu cayenne
- 2 żółtka
- 1 łyżka m±ki ziemniaczanej
- 2 kieliszki białego wytrawnego wina Wykonanie: Węgorza pokrój na kawałki, oprósz m±k± i usmaż na 3 łyżkach oliwy. Pory, szalotkę, szpinak i łodyżki selera pokrój na plasterki. Zioła posiekaj i razem ze zmiażdżonym czosnkiem oraz pokrojonymi warzywami wrzuć na rozgrzane masło. Przypraw sol±, pieprzem i pieprzem cayenne, dodaj wino i du¶ 15 minut na małym ogniu. Żółtka wymieszaj z m±k± ziemniaczan±, dodaj do masy ziołowo-warzywnej, mieszaj±c, podgrzewaj, ale nie dopuszczaj do wrzenia. Formę na pasztet posmaruj pozostał± oliw± i ułóż w niej warstwę masy ziołowej, następnie kawałki węgorza (obrane ze skóry i o¶ci) i znowu warstwę warzyw. Gdy potrawa ostygnie, przykryj j± foli± i wstaw do lodówki na co najmniej 12 godzin. Podawaj z pokrojon± cytryn±.  

Ostatnio odwiedzony przepis kulinarny

Zrazy wołowe z nadzieniem musztardowym


SKŁADNIKI 700 g zrazówki wołowej, pokrojonej na 6-8 cienkich płatów 6-8 lyżeczek musztardy pełnoziarnistej 50 g drobno posiekanych pieczarek 25 g masła posiekana mała cebula 2 posiekane plasterki boczku bez skórki 2 łyzki m±ki 800 g posiekanych pomidorów z puszki 2 łyzki posiekanej natki pietruszki odrobina cukru sól i pieprz SPOSÓB PRZYRZˇDZANIA 1.Piekarnik rozgrzać do 180 C. Plastry wołowiny posmarować łyżeczka muszardy, z nastepnie posypać posiekanymi peczarkami. Ostroznie zwin±c i spi±ć wykałaczkami. Włozyc do naczynia żaroodpornego. 2.Roztopić w rondlu masło. Cebule z boczkiem smażyć 2-3 minuty, aż zrobi się miękka. Po dosypania m±ki smażyć jeszcze minutę. Stopniowo dodawać pomidory. Gotować na wolnym ogniu, aż sos letko zgęstnieje. 3. Sos zdj±ć z ognia, przecedzić, a potem przelać z powrotem do rondla. Dodac natkę pietruszki, cukier, sól i pieprz. Rolady znajduj±ce się w naczyniu polać sosem i przykryć foli± aluminiow±. Piec przez godzineobracaj±c od czasu do czasu. Przed podaniem wyj±ć wykałaczki.

Przepisy kulinarne - losowy

Norweski deser owocowy


- 1 jabłko
- 1 banan
- 1 pomarańcza
- 4 filiżanki zielonych winogron
- 1/2 filiżanki pokrojonych orzechów włoskich
- 5 żółtek
- 2 białka
- 5 łyżek cukru pudru
- 2 łyżki brandy lub rumu
- 200 ml ¶mietany kremówki
- sok cytrynowy Jabłka obierz i pokrój w mał? kostkę, skrop sokiem cytrynowym. Banany obierz, pokrój w plasterki, również skrop sokiem cytrynowym. Powycinaj fileciki z pomarańczy. Winogrona pokrój na połówki i usuń pestki. Ubij mikserem na puszyst? masę żółtka z białkami i cukrem. Pod sam koniec ubijania wlej alkohol. Owoce wymieszaj z sosem, udekoruj czapeczkami z ubitej ¶mietany.