Dzisiaj jest Środa 24 wrze¶nia 2014
Przepisy kulinarne - Ryby i owoce morza

Pasztet z węgorza


Produkty: - 60 dag ¶wieżego węgorza
- 2 łyżki m±ki
- 4 łyżki oliwy
- 2 nieduże pory (białe czę¶ci)
- 2 łodyżki selera naciowego
- 1 szalotka
- 50 dag szpinaku
- pęczek natki
- pęczek trybuli
- pęczek koperku
- 4 listki szałwii
- 1 z±bek czosnku
- 2 łyżki masła
- sól
- pieprz
- odrobina pieprzu cayenne
- 2 żółtka
- 1 łyżka m±ki ziemniaczanej
- 2 kieliszki białego wytrawnego wina Wykonanie: Węgorza pokrój na kawałki, oprósz m±k± i usmaż na 3 łyżkach oliwy. Pory, szalotkę, szpinak i łodyżki selera pokrój na plasterki. Zioła posiekaj i razem ze zmiażdżonym czosnkiem oraz pokrojonymi warzywami wrzuć na rozgrzane masło. Przypraw sol±, pieprzem i pieprzem cayenne, dodaj wino i du¶ 15 minut na małym ogniu. Żółtka wymieszaj z m±k± ziemniaczan±, dodaj do masy ziołowo-warzywnej, mieszaj±c, podgrzewaj, ale nie dopuszczaj do wrzenia. Formę na pasztet posmaruj pozostał± oliw± i ułóż w niej warstwę masy ziołowej, następnie kawałki węgorza (obrane ze skóry i o¶ci) i znowu warstwę warzyw. Gdy potrawa ostygnie, przykryj j± foli± i wstaw do lodówki na co najmniej 12 godzin. Podawaj z pokrojon± cytryn±.  

Ostatnio odwiedzony przepis kulinarny

Samosy


szkl. m±ki razowej, 1 szkl. wody, 1 łyżeczka soli, 6 łyżek ghi

Zmieszać składniki i wyrobić ciasto rękami przez ok. 10 min. Skropić wod?, przykryć ?ciereczk± i odstawić na kilkadziesi?t minut. Z ciasta uformować kulki ¶rednicy ok. 5 cm. Z kulek wałkować placki i przeci?ć na połowę.
Farsz warzywny:
1 kalafior, 0.2 kg ziemniaków, 1/4 szkl. groszku, 1 łyżeczka kminku, 1 łyżeczka anyżu, 1/2 łyżeczki chili, 1/2 łyżeczki imbiru, 1/2 łyżeczki gałki muszk., 1/4 łyżeczki asofetidy (lub suszonej cebuli), 1/2 łyżeczki cynamonu, 1/2 łyżeczki pieprzu, 1/2 łyżeczki goĄdzików, 1 łyżeczka kolendry, 1 łyżeczka soli, 2 łyżki ghi
Warzywa ugotować (najlepiej na parze), następnie wymieszać lub zgnie¶ć na pastę. Masalę robimy zasmażaj±c w małej ilo¶ci ghi rozdrobnione przyprawy. Zmieszać razem z warzywami.
Z połówek placków tworzyć stożki sklejaj±c proste krawędzie. Nadzienie nakładać do 2/3 wysoko¶ci stożka. Następnie skleić półkoliste krawędzie i modelować z±bki. Smażyć na dobrze rozgrzanym ghi (samosy powinny pływać nie dotykaj±c dna naczynia). Wyjmować, gdy będ? br?zowe i wysuszyć na sitku. Z braku ghi można użyć oleju ro¶linnego - np. sojowego.


Przepisy kulinarne - losowy

Cielęcina z grzybami po szwajcarsku


Składniki •  1/2 kg cieleciny bez kosci
  
•  1/2 kg mieszanych grzybow lesnych
  
•  20 dag mrozonego zielonego groszku
  
•  1 i 1/2 szkl. smietany kremowki
  
•  1 lyzka posiekanej bazylii
  
•  50 dag ziemniakow
  
•  1 cebula
  
•  2 zabki czosnku
  
•  2 lyzki oliwy
  
•  sol
  
•  pieprz
   Etapy przygotowania 1.  Ziemniaki obrac, umyc, gotowac ok. 20 min. w osolonej wodzie.
    
2.  Cielecine oplukac, osuszyc papierowym recznikiem, pokroic w cienkie paski.
    
3.  Cebule i czosnek obrac. Cebule pokroic w kostke, czosnek w plasterki.
    
4.  Mieso podsmazyc na oliwie, dodac cebule. Smazyc razem jeszcze przez chwile, az cebula sie zrumieni.
    
5.  Grzyby oczyscic, dodac do miesa, podsmazyc. Wrzucic czosnek i groszek, po minucie zalac smietana, dusic 15 min.
    
6.  Na koniec dodac bazylie, doprawic do smaku. Podawac z ziemniakami.