Dzisiaj jest Środa 25 kwietnia 2018
Przepisy kulinarne - Ryby i owoce morza

Pasztet z węgorza


Produkty: - 60 dag ¶wieżego węgorza
- 2 łyżki m±ki
- 4 łyżki oliwy
- 2 nieduże pory (białe czę¶ci)
- 2 łodyżki selera naciowego
- 1 szalotka
- 50 dag szpinaku
- pęczek natki
- pęczek trybuli
- pęczek koperku
- 4 listki szałwii
- 1 z±bek czosnku
- 2 łyżki masła
- sól
- pieprz
- odrobina pieprzu cayenne
- 2 żółtka
- 1 łyżka m±ki ziemniaczanej
- 2 kieliszki białego wytrawnego wina Wykonanie: Węgorza pokrój na kawałki, oprósz m±k± i usmaż na 3 łyżkach oliwy. Pory, szalotkę, szpinak i łodyżki selera pokrój na plasterki. Zioła posiekaj i razem ze zmiażdżonym czosnkiem oraz pokrojonymi warzywami wrzuć na rozgrzane masło. Przypraw sol±, pieprzem i pieprzem cayenne, dodaj wino i du¶ 15 minut na małym ogniu. Żółtka wymieszaj z m±k± ziemniaczan±, dodaj do masy ziołowo-warzywnej, mieszaj±c, podgrzewaj, ale nie dopuszczaj do wrzenia. Formę na pasztet posmaruj pozostał± oliw± i ułóż w niej warstwę masy ziołowej, następnie kawałki węgorza (obrane ze skóry i o¶ci) i znowu warstwę warzyw. Gdy potrawa ostygnie, przykryj j± foli± i wstaw do lodówki na co najmniej 12 godzin. Podawaj z pokrojon± cytryn±.  

Ostatnio odwiedzony przepis kulinarny

Deser z cherymoi


1 cherymoja
3/8 l mleka
sok z 1 cytryny
4-6 kostek lodu
100 g ubitej ¶mietany
owoce do dekoracji Cherymoję umyć, przekroić na połowę, wydr?żyć pestki, mi?ższ wyj±ć. Mi?ższ, mleko, sok z cytryny i cukier ubić. Lód włożyć do pucharków, zalać uzyskanym koktajlem, udekorować bit? ?mietan± i owocami.


Przepisy kulinarne - losowy

Jarzynowa z makaronem


SKŁADNIKI: - róża brokułów - 2 marchewki - pietruszka - cebula - czerwona papryka - por - 3 kostki bulionowe - 15 dag makaronu (np. rurki) - 2 łyżki masła - łyżka oliwy z oliwek - sól - pieprz - ostra papryka w proszku WYKONANIE: 1. Makaron ugotować na półmiękko, odcedzić. 2. Cebulę obrać, pokroić, paprykę umyć, wyj±ć gniazdo nasienne, poci±ć w kostkę. Pietruszkę, marchewki i por oczy¶cić, poszatkować. 3. Na dużej patelni rozgrzać oliwę, dodać masło, wrzucić cebulę, zeszklić, dołożyć pozostałe warzywa, podsmażyć pod przykryciem na małym ogniu około 15 minut, wrzucić do garnka. 4. Dodać kostki bulionowe, zalać 1 i 1/2 l gor±cej wody, gotować 10 minut, wsypać podzielone na małe różyczki brokuły, gotować jeszcze 10 minut, wrzucić makaron, doprowadzić do wrzenia, zestawić, przyprawić do smaku sol±, pieprzem i ostr± papryk±.