Dzisiaj jest Środa 30 lipca 2014
Przepisy kulinarne - Ryby i owoce morza

Pasztet z węgorza


Produkty: - 60 dag świeżego węgorza
- 2 łyżki mąki
- 4 łyżki oliwy
- 2 nieduże pory (białe części)
- 2 łodyżki selera naciowego
- 1 szalotka
- 50 dag szpinaku
- pęczek natki
- pęczek trybuli
- pęczek koperku
- 4 listki szałwii
- 1 ząbek czosnku
- 2 łyżki masła
- sól
- pieprz
- odrobina pieprzu cayenne
- 2 żółtka
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 2 kieliszki białego wytrawnego wina Wykonanie: Węgorza pokrój na kawałki, oprósz mąką i usmaż na 3 łyżkach oliwy. Pory, szalotkę, szpinak i łodyżki selera pokrój na plasterki. Zioła posiekaj i razem ze zmiażdżonym czosnkiem oraz pokrojonymi warzywami wrzuć na rozgrzane masło. Przypraw solą, pieprzem i pieprzem cayenne, dodaj wino i duś 15 minut na małym ogniu. Żółtka wymieszaj z mąką ziemniaczaną, dodaj do masy ziołowo-warzywnej, mieszając, podgrzewaj, ale nie dopuszczaj do wrzenia. Formę na pasztet posmaruj pozostałą oliwą i ułóż w niej warstwę masy ziołowej, następnie kawałki węgorza (obrane ze skóry i ości) i znowu warstwę warzyw. Gdy potrawa ostygnie, przykryj ją folią i wstaw do lodówki na co najmniej 12 godzin. Podawaj z pokrojoną cytryną.  

Ostatnio odwiedzony przepis kulinarny

Ciasto bakaliowe


30 dag mąki
15 dag masła
10 dag cukru pudru
1 jajko
1 cukier waniliowy
½ proszku do pieczenia
kwaśna ?mietana
powidła śliwkowe
śliwki suszone
rodzynki
10 dag orzechów zalewa:
1 kostka masła
20 dag cukru pudru
20 dag mąki
½ łyżeczki proszku do pieczenia
6 jaj
6 łyżek kwaśnej śmietany
10 dag włoskich orzechów mielonych
sok z cytryny Ciasto: masło z m?ką i proszkiem posiekać. Dodać jajko, cukier puder i waniliowy i lekko wyrobić ręką, dodając ?mietanę. Ciasto przełożyć na formę do pieczenia, posmarować powidłami, ułożyć śliwki suszone, rodzynki, orzechy pokrojone i sok z cytryny.
Zalewa: ubić białka. Żółtka utrzeć z masłem i cukrem. Dodać resztę składników i nadal ucierać. Całość delikatnie wymieszać z pianą. Zalewą zalać ciasto z bakaliami. Piec w temp. 150 st. C ok. 40 min.


Przepisy kulinarne - losowy

Spaghetti primavera


Składniki: - 500 g spaghetti - 1 szklanka mrożonego groszku - 1 szklanka mrożonego bobu - 1 brokuł - 3 łyżki masła - 2 szkl. śmietany - 1 szkl. świeżo tartego parmezanu - świeżo mielony pieprz Sposób przyrządzania: Brokuł umyj i pokrój w małe różyczki. Zagotuj 2 litry wody, dodaj 1 łyżeczkę soli. Wrzuć do gotującego się wrzątku mrożony bób, doprowadź do wrzenia, pogotuj 5 minut i wyciągnij cedzakową łyżką. Przepłucz bób w zimnej wodzie, ostudź i wyłuskaj. Do tej samej wody wrzuć groszek. Gdy woda zawrze, wyciągnij go. Na końcu wrzuć brokuł i gotuj, aż będzie jędrny (7-9 minut). Na patelni rozgrzej masło, dodaj śmietanę i cały czas mieszając, gotuj na wolnym ogniu, aż się połączą, jednak nie doprowadzaj do wrzenia. Wsyp 3/4 parmezanu i mieszaj, aż się rozpuści. Posól i popieprz sos do smaku. Gorące spaghetti wymieszaj z warzywami, każdą porcję polej sosem i posyp odrobiną parmezanu. Podawaj natychmiast. Oczywiście spaghetti primavera jeszcze lepiej smakuje latem, kiedy są młode, świeże warzywa, wtedy też można dodać do niego zieloną fasolkę szparagową i końcówki zielonych szparagów.