Dzisiaj jest Sobota 25 czerwca 2016
Przepisy kulinarne - Ryby i owoce morza

Pasztet z węgorza


Produkty: - 60 dag ¶wieżego węgorza
- 2 łyżki m±ki
- 4 łyżki oliwy
- 2 nieduże pory (białe czę¶ci)
- 2 łodyżki selera naciowego
- 1 szalotka
- 50 dag szpinaku
- pęczek natki
- pęczek trybuli
- pęczek koperku
- 4 listki szałwii
- 1 z±bek czosnku
- 2 łyżki masła
- sól
- pieprz
- odrobina pieprzu cayenne
- 2 żółtka
- 1 łyżka m±ki ziemniaczanej
- 2 kieliszki białego wytrawnego wina Wykonanie: Węgorza pokrój na kawałki, oprósz m±k± i usmaż na 3 łyżkach oliwy. Pory, szalotkę, szpinak i łodyżki selera pokrój na plasterki. Zioła posiekaj i razem ze zmiażdżonym czosnkiem oraz pokrojonymi warzywami wrzuć na rozgrzane masło. Przypraw sol±, pieprzem i pieprzem cayenne, dodaj wino i du¶ 15 minut na małym ogniu. Żółtka wymieszaj z m±k± ziemniaczan±, dodaj do masy ziołowo-warzywnej, mieszaj±c, podgrzewaj, ale nie dopuszczaj do wrzenia. Formę na pasztet posmaruj pozostał± oliw± i ułóż w niej warstwę masy ziołowej, następnie kawałki węgorza (obrane ze skóry i o¶ci) i znowu warstwę warzyw. Gdy potrawa ostygnie, przykryj j± foli± i wstaw do lodówki na co najmniej 12 godzin. Podawaj z pokrojon± cytryn±.  

Ostatnio odwiedzony przepis kulinarny

Pierogi z boczkiem i fasol±


Składniki: 35 dkg (2 pełne szklanki) m±ki, ok. 0.75 szkl. wody, 1 jajko. Nadzienie: 20 dkg fasoli, 20 dkg chudego i wędzonego boczku, 5 dkg cebuli, 1 łyżka masła lub margaryny do usmażenia cebuli, 3 z±bki czosnku, 1 płaska łyżka utartego majeranku, sól i pieprz do smaku, 1 łyżeczka cukru, 8 dkg słoniny do okrasy.
Sposób przyrz±dzenia:
       
Fasolę przebrać, opłukać, namoczyć w przegotowanej, ostudzonej wodzie i pozostawić do następnego dnia. Nazajutrz gotować w tej samej wodzie, a gdy jest prawie miękka, posolić, dodać cukier. Ugotować, odcedzić, ods±czyć, wystudzić. Cebulę obrać, opłukać, pokroić, usmażyć na ma¶le lub margarynie na złoty kolor. Wędzony boczek pokroić na kawałki. Fasolę, cebulę i boczek zemleć w maszynce do mielenia mięsa. Dodać zmiażdżony lub drobniutko posiekany czosnek, majeranek, sól i pieprz. Wszystko razem starannie wymieszać. Zagnie¶ć ciasto, rozwałkować, wykroić kr±żki lub kwadraciki, rozłożyć nadzienie, zlepić pierogi i ugotować. Na koniec okrasić pierogi stopion± słonin± ze skwarkami.

Przepisy kulinarne - losowy

Deser ananasowy


Składniki Kr±żki ananasa z puszki, 3 łyżki m±ki, jajo, pół łyżeczki cukru, 2- 3 łyżki sezamu, szklanka mleka, olej do smażenia, sól Sposób przyrz±dzania Z m±ki, jaja, cukru, sezamu i mleka przygotować ciasto. Kr±żki ananasa maczać w cie¶cie i smażyć z obu stron na rozgrzanym oleju.