Dzisiaj jest Czwartek 21 wrze¶nia 2017
Przepisy kulinarne - Ryby i owoce morza

Pasztet z węgorza


Produkty: - 60 dag ¶wieżego węgorza
- 2 łyżki m±ki
- 4 łyżki oliwy
- 2 nieduże pory (białe czę¶ci)
- 2 łodyżki selera naciowego
- 1 szalotka
- 50 dag szpinaku
- pęczek natki
- pęczek trybuli
- pęczek koperku
- 4 listki szałwii
- 1 z±bek czosnku
- 2 łyżki masła
- sól
- pieprz
- odrobina pieprzu cayenne
- 2 żółtka
- 1 łyżka m±ki ziemniaczanej
- 2 kieliszki białego wytrawnego wina Wykonanie: Węgorza pokrój na kawałki, oprósz m±k± i usmaż na 3 łyżkach oliwy. Pory, szalotkę, szpinak i łodyżki selera pokrój na plasterki. Zioła posiekaj i razem ze zmiażdżonym czosnkiem oraz pokrojonymi warzywami wrzuć na rozgrzane masło. Przypraw sol±, pieprzem i pieprzem cayenne, dodaj wino i du¶ 15 minut na małym ogniu. Żółtka wymieszaj z m±k± ziemniaczan±, dodaj do masy ziołowo-warzywnej, mieszaj±c, podgrzewaj, ale nie dopuszczaj do wrzenia. Formę na pasztet posmaruj pozostał± oliw± i ułóż w niej warstwę masy ziołowej, następnie kawałki węgorza (obrane ze skóry i o¶ci) i znowu warstwę warzyw. Gdy potrawa ostygnie, przykryj j± foli± i wstaw do lodówki na co najmniej 12 godzin. Podawaj z pokrojon± cytryn±.  

Ostatnio odwiedzony przepis kulinarny

Rafa koralowa


Składniki 30 ml ginu 20 ml cointreau 1 gałka lodów waniliowych Sposób przygotowania Miksować do uzyskania jednolitej konsystencji.

Przepisy kulinarne - losowy

Kotlety cielece po wegiersku


Porcja dla 8 osob. Czas przygotow. 55 min.
8 kotletow cielecych z kostka,
250 g pieczarek,
150 g masla,
100 g koncentratu pomidorowego,
50 g maki,
8 plasterkow szynki,
8 plasterkow sera zoltego,
sol, pieprz, papryka.

1. Kotlety umyc, lekko rozbic tluczkiem, posolic, oproszyc maka i usmazyc na
masle z obu stron.
2. Grzyby oczyscic, umyc, pokroic na plasterki i podsmazyc na tym samym masle.
Tluszcz zostawic.
3. Na kazdy kotlet nalozyc grzyby, przykryc plasterkiem szynki i plasterkiem
sera.
4. Na tluszczu ze smazenia miesa lekko zrumienic pozostala make, dodac koncentrat pomidorowy, papryke, sol i pieprz. Dolac odrobine wody i gotowac sos
3 min.
5. Do zaroodpornego naczynia wlac gotowy sos, ulozyc kotlety i zapiekac w piekarniku 5-8 min.