Dzisiaj jest Czwartek 29 września 2016
Przepisy kulinarne - Ryby i owoce morza

Pasztet z węgorza


Produkty: - 60 dag świeżego węgorza
- 2 łyżki mąki
- 4 łyżki oliwy
- 2 nieduże pory (białe części)
- 2 łodyżki selera naciowego
- 1 szalotka
- 50 dag szpinaku
- pęczek natki
- pęczek trybuli
- pęczek koperku
- 4 listki szałwii
- 1 ząbek czosnku
- 2 łyżki masła
- sól
- pieprz
- odrobina pieprzu cayenne
- 2 żółtka
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 2 kieliszki białego wytrawnego wina Wykonanie: Węgorza pokrój na kawałki, oprósz mąką i usmaż na 3 łyżkach oliwy. Pory, szalotkę, szpinak i łodyżki selera pokrój na plasterki. Zioła posiekaj i razem ze zmiażdżonym czosnkiem oraz pokrojonymi warzywami wrzuć na rozgrzane masło. Przypraw solą, pieprzem i pieprzem cayenne, dodaj wino i duś 15 minut na małym ogniu. Żółtka wymieszaj z mąką ziemniaczaną, dodaj do masy ziołowo-warzywnej, mieszając, podgrzewaj, ale nie dopuszczaj do wrzenia. Formę na pasztet posmaruj pozostałą oliwą i ułóż w niej warstwę masy ziołowej, następnie kawałki węgorza (obrane ze skóry i ości) i znowu warstwę warzyw. Gdy potrawa ostygnie, przykryj ją folią i wstaw do lodówki na co najmniej 12 godzin. Podawaj z pokrojoną cytryną.  

Ostatnio odwiedzony przepis kulinarny

Pasztet z pieczarek


Przygotowanie: 80 minut

Pieczenie: 50 minut

Gotowanie: 10 minut

Trudność: łatwe


Składniki na 6 porcji

• 1kg pieczarek • 10 dag słoniny, łyżka masła • 2 cebule,sól, pieprz • 2 jajka, 5 białek • 3 łyżki bułki tartej • szczypta gałki muszkatołowej
Etapy przygotowania

1. Pieczarki oczyścić, obgotować 10 minut w małej ilości wody.Cebulę pokroić i zeszklić na maśle. 2. Pieczarki, słoninę ,cebulę zemleć i wymieszać. Dodać 3 łyżki wywaru z pieczarek, bułkę tartą,żółtka, sól ,pieprz, gałkę muszkatołową. Mieszać , aż masa będzie jednolita. 3. Ubić białka z odrobiną soli. Wymieszać masę pieczarkową z pianą. Wyłożyć do natłuszczonej i wysypanej tartą bulką formy. 4. Piec ok.50 minut w temperaturze 180C. Po ostudzeniu kroić w grube plastry. Podawać z ciemnym pieczywem i pomidorami.

Przepisy kulinarne - losowy

Farsz z rodzynkami


100 g watrobek drobiowych,
150 g czerstwej bulki (moze byc maslana),
150 g mleka,
6 jaj rozdzielonych,
80 g masla,
60 g rodzynkow,
60 g migdalow,
20 g cukru,
sol.

1. Rodzynki namoczyc w cieplej wodzie. Osaczyc. Migdaly sparzyc, zdjac skorki.
Bulke namoczyc w mleku, odcisnac, zemlec razem z oczyszczonymi i dobrze
oplukanymi watrobkami. Przelozyc do miski, dodac rodzynki, migdaly, sol,
cukier, zoltka roztarte z maslem i wymieszac. Bialka ubic na piane, polaczyc z farszem i jeszcze raz wymieszac wszystkie skladniki, by utworzyly
jednolita mase.