Dzisiaj jest Środa 24 sierpnia 2016
Przepisy kulinarne - Ryby i owoce morza

Pasztet z węgorza


Produkty: - 60 dag ¶wieżego węgorza
- 2 łyżki m±ki
- 4 łyżki oliwy
- 2 nieduże pory (białe czę¶ci)
- 2 łodyżki selera naciowego
- 1 szalotka
- 50 dag szpinaku
- pęczek natki
- pęczek trybuli
- pęczek koperku
- 4 listki szałwii
- 1 z±bek czosnku
- 2 łyżki masła
- sól
- pieprz
- odrobina pieprzu cayenne
- 2 żółtka
- 1 łyżka m±ki ziemniaczanej
- 2 kieliszki białego wytrawnego wina Wykonanie: Węgorza pokrój na kawałki, oprósz m±k± i usmaż na 3 łyżkach oliwy. Pory, szalotkę, szpinak i łodyżki selera pokrój na plasterki. Zioła posiekaj i razem ze zmiażdżonym czosnkiem oraz pokrojonymi warzywami wrzuć na rozgrzane masło. Przypraw sol±, pieprzem i pieprzem cayenne, dodaj wino i du¶ 15 minut na małym ogniu. Żółtka wymieszaj z m±k± ziemniaczan±, dodaj do masy ziołowo-warzywnej, mieszaj±c, podgrzewaj, ale nie dopuszczaj do wrzenia. Formę na pasztet posmaruj pozostał± oliw± i ułóż w niej warstwę masy ziołowej, następnie kawałki węgorza (obrane ze skóry i o¶ci) i znowu warstwę warzyw. Gdy potrawa ostygnie, przykryj j± foli± i wstaw do lodówki na co najmniej 12 godzin. Podawaj z pokrojon± cytryn±.  

Ostatnio odwiedzony przepis kulinarny

Przepisy kulinarne - losowy

Tortowy przysmak


SKŁADNIKI: 100 g czekolady deserowej 250 g m±ki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody oczyszczonej 225 g masła 400 g ciemnego cukru 1 łyżeczka esencji waniliowej 3 jajka 125 ml ma¶lanki 225 ml wrz±cej wody lukier: 300 g cukru pudru 2 białka 1 łyżka soku z cytryny 3 łyżki soku pomarańczowego do przybrania kandyzowana skórka pomarańczowa WYKONANIE: 1. posmarować cienko tłuszczem dwie płaskie formy do pieczenia o ¶rednicy 20 cm i włożyć pergaminem. Roztopić czekoladę w rondlu. Wymieszać w misce m±kę, proszek do pieczenia, sodę oczyszczon±. 2. w misce utrzeć masło z cukrem na puszyst± masę, wlać esencję waniliow± i dodać po jednym jajka, starannie rozcieraj±c masę. 3. dolać do masy stopion± czekoladę, starannie wymieszać. wsypać stopniowo m±kę, następnie wlać ma¶lankę, wodę, dokładnie wymieszać. 4. przelać mase do form i wygładzić wierzch. piec w piekarniku rozgrzanym do temp 190 przez 30 min. Zostawić w formie na 5 min, do ostygnięcia, następnie przełozyć na metalow± kratkę, aby całkowicie wystygło. 5. składniki lukru włożyć do dużej salaterki umieszczonej nad rondlem z wrz±c± wod±. Ubijać, najlepiej elektrycznym mikserem, aż zgęstnieje, zdj±ć z ognia i ubijać do ostygnięcia. 6. skleić dwa plastry ciasta niewielk± ilo¶ci± cukru, następnie posmarować nim boki obracaj±c w trakcie. Wierzch przybrać kandyzowan± skórk± pomarańczy.