Dzisiaj jest Niedziela 26 lutego 2017
Przepisy kulinarne - Ryby i owoce morza

Pasztet z węgorza


Produkty: - 60 dag ¶wieżego węgorza
- 2 łyżki m±ki
- 4 łyżki oliwy
- 2 nieduże pory (białe czę¶ci)
- 2 łodyżki selera naciowego
- 1 szalotka
- 50 dag szpinaku
- pęczek natki
- pęczek trybuli
- pęczek koperku
- 4 listki szałwii
- 1 z±bek czosnku
- 2 łyżki masła
- sól
- pieprz
- odrobina pieprzu cayenne
- 2 żółtka
- 1 łyżka m±ki ziemniaczanej
- 2 kieliszki białego wytrawnego wina Wykonanie: Węgorza pokrój na kawałki, oprósz m±k± i usmaż na 3 łyżkach oliwy. Pory, szalotkę, szpinak i łodyżki selera pokrój na plasterki. Zioła posiekaj i razem ze zmiażdżonym czosnkiem oraz pokrojonymi warzywami wrzuć na rozgrzane masło. Przypraw sol±, pieprzem i pieprzem cayenne, dodaj wino i du¶ 15 minut na małym ogniu. Żółtka wymieszaj z m±k± ziemniaczan±, dodaj do masy ziołowo-warzywnej, mieszaj±c, podgrzewaj, ale nie dopuszczaj do wrzenia. Formę na pasztet posmaruj pozostał± oliw± i ułóż w niej warstwę masy ziołowej, następnie kawałki węgorza (obrane ze skóry i o¶ci) i znowu warstwę warzyw. Gdy potrawa ostygnie, przykryj j± foli± i wstaw do lodówki na co najmniej 12 godzin. Podawaj z pokrojon± cytryn±.  

Ostatnio odwiedzony przepis kulinarny

Pstr±g z migdałami


Składniki 4 pstr±gi 10 dag migdałów (parzymy i obieramy) olej ½ kostki masła 2 cytryny ½ l soku jabłkowego 1 łyżka m±ki ziemniaczanej sól czarny i biały pieprz Warzywko Sposób wykonania Wypatroszone pstr±gi skrapiamy sokiem z cytryny, nacieramy sol± i pieprzem i odstawiamy do lodówki na ok. 30 nim. Na patelni rozgrzewamy olej z masłem i smażymy pstr±g 3-5 min. z każdej strony. Na malej patelni rozgrzewamy trochę masła, dodajemy migdały. Smażymy na złoty kolor. W rondelku z m±ki i soku jabłkowego robimy sos. Pstr±gi przed podaniem polewamy sosem jabłkowym i masłem z migdałami. 


Przepisy kulinarne - losowy

Wołowina po marynarsku


1 kg wołowiny
1 kg ziemniaków
3 cebule
2 duże marchewki
60 g masła
30 g m±ki
butelka jasnego piwa
li?ć laurowy
2 łyżeczki mielonego pieprzu Mięso pokroić na plastry, posypać sol± i pieprzem oraz pokruszonym li?ciem laurowym. Włożyć do rondla, zalać piwem, pozostawiaj±c na kilka godzin. Mięso wyj±ć z piwa, osuszyć, oprószyć m?k±, obsmażyć na patelni z 2 stron na 2 łyżkach masła. Wyj±ć mięso i na tym samym tłuszczu obsmażać 3 min. ziemniaki - obrane i pokrojone w plastry - oraz tak samo przygotowan± marchewkę, dodaj±c trochę masła. Na pozostałym ma¶le w osobnym naczyniu przesmażyć na złoto plastry cebuli. Wysmarowany tłuszczem rondel wypełnić warstwami ziemniaków, mięsa, cebuli, marchewki - zaczynaj±c i kończ?c na ziemniakach. Zalać piwem, w którym moczyło się mięso i piec ok. 2 h pod przykryciem na małym ogniu, sprawdzaj±c od czasu do czasu czy nie trzeba dolać piwa, by potrawa się nie przypaliła.