Dzisiaj jest Środa 04 maja 2016
Przepisy kulinarne - Ryby i owoce morza

Pasztet z węgorza


Produkty: - 60 dag świeżego węgorza
- 2 łyżki mąki
- 4 łyżki oliwy
- 2 nieduże pory (białe części)
- 2 łodyżki selera naciowego
- 1 szalotka
- 50 dag szpinaku
- pęczek natki
- pęczek trybuli
- pęczek koperku
- 4 listki szałwii
- 1 ząbek czosnku
- 2 łyżki masła
- sól
- pieprz
- odrobina pieprzu cayenne
- 2 żółtka
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 2 kieliszki białego wytrawnego wina Wykonanie: Węgorza pokrój na kawałki, oprósz mąką i usmaż na 3 łyżkach oliwy. Pory, szalotkę, szpinak i łodyżki selera pokrój na plasterki. Zioła posiekaj i razem ze zmiażdżonym czosnkiem oraz pokrojonymi warzywami wrzuć na rozgrzane masło. Przypraw solą, pieprzem i pieprzem cayenne, dodaj wino i duś 15 minut na małym ogniu. Żółtka wymieszaj z mąką ziemniaczaną, dodaj do masy ziołowo-warzywnej, mieszając, podgrzewaj, ale nie dopuszczaj do wrzenia. Formę na pasztet posmaruj pozostałą oliwą i ułóż w niej warstwę masy ziołowej, następnie kawałki węgorza (obrane ze skóry i ości) i znowu warstwę warzyw. Gdy potrawa ostygnie, przykryj ją folią i wstaw do lodówki na co najmniej 12 godzin. Podawaj z pokrojoną cytryną.  

Ostatnio odwiedzony przepis kulinarny

Pasztet z królika z kurkami i zielonym pieprzem


SKŁADNIKI: 1,5 kgprzód i podroby z królika 30 dag podgardla wieprzowego kilkanaście mrożonych kurek 1 duża cebula 1/2 średniego selera liść laurowy 1 łyżeczka ziaren zielonego pieprzu 40 dag wątroby wieprzowej lub drobiowej 2 bułki 1 łyżeczka oliwy 2 łyżki masła 3 jaja sól, pieprz WYKONANIE: Kurki rozmrozić, obsmażyć na maśle aż odparują. Zielony pieprz odsączyć z zalewy. Przód i podroby z królika,podgardle wieprzowe, selera, cebule, liść laurowy gotować razem pod przykryciem, aż mięso zupełnie zmięknie. Pod koniec gotowania dodać wątrobę wieprzową i jeszcze dusić. Po ugotowaniu wyjąć mięso i dodatki, mięso oddzielić od kości kości i w wywarze namoczyć bułki. Potem wszystko przepuścić przez maszynkę. Mięso wymieszać z resztą dodatków i przypraw, dodać oliwę, jaja, sól, pieprz. Włożyć masę do formy wysmarowanej masłem i wysypanej tartą bułką, upiec.

Przepisy kulinarne - losowy

Miodowe żeberka z cukinią


1 łyżka musztardy
2 łyżki miodu
4 żeberka wieprzowe
sól
pieprz
2 cukinie
2 dość duże pomidory
2 łyżki oliwy
cytryna
ząbek czosnku
Musztardę utrzeć z miodem. Żeberka natrzeć z solą i pieprzem, ułożyć na grillu, piec 20 minut. Od czasu do czasu odwracać i smarować past? miodowo-musztardową. Cukinie przekroić na połówki. każdą naci?ć wzdłuż 3 razy, ułożyć na folii aluminiowej. Pomidory pokroić w plasterki, ułożyć na cukiniach tak, aby powstał wachlarz. Czosnek przecisnąć przez praskę. Cytrynę sparzyć, otrzeć ze skórki. Czosnek wymieszać z oliwą i skórką cytrynową, przyprawić solą i pieprzem. Posmarować wachlarzyki z cukinii, grillować 10 minut. Podawać do żeberek.