Dzisiaj jest Niedziela 28 maja 2017
Przepisy kulinarne - Ryby i owoce morza

Pasztet z węgorza


Produkty: - 60 dag ¶wieżego węgorza
- 2 łyżki m±ki
- 4 łyżki oliwy
- 2 nieduże pory (białe czę¶ci)
- 2 łodyżki selera naciowego
- 1 szalotka
- 50 dag szpinaku
- pęczek natki
- pęczek trybuli
- pęczek koperku
- 4 listki szałwii
- 1 z±bek czosnku
- 2 łyżki masła
- sól
- pieprz
- odrobina pieprzu cayenne
- 2 żółtka
- 1 łyżka m±ki ziemniaczanej
- 2 kieliszki białego wytrawnego wina Wykonanie: Węgorza pokrój na kawałki, oprósz m±k± i usmaż na 3 łyżkach oliwy. Pory, szalotkę, szpinak i łodyżki selera pokrój na plasterki. Zioła posiekaj i razem ze zmiażdżonym czosnkiem oraz pokrojonymi warzywami wrzuć na rozgrzane masło. Przypraw sol±, pieprzem i pieprzem cayenne, dodaj wino i du¶ 15 minut na małym ogniu. Żółtka wymieszaj z m±k± ziemniaczan±, dodaj do masy ziołowo-warzywnej, mieszaj±c, podgrzewaj, ale nie dopuszczaj do wrzenia. Formę na pasztet posmaruj pozostał± oliw± i ułóż w niej warstwę masy ziołowej, następnie kawałki węgorza (obrane ze skóry i o¶ci) i znowu warstwę warzyw. Gdy potrawa ostygnie, przykryj j± foli± i wstaw do lodówki na co najmniej 12 godzin. Podawaj z pokrojon± cytryn±.  

Ostatnio odwiedzony przepis kulinarny

COWBOY


35 ml. - Amerykańska whiskey
5 ml. - ¶mietana Składniki dobrze wymieszać w shakerze z paroma kostkami lodu.


Przepisy kulinarne - losowy

¦l±ski sernik z kruszonk±


Składniki Przepis Ciasto:
450 g m±ki
30 g drożdży
1/4 l letniego mleka
50 g masła
50 g cukru
1 jajko
szczypta soli

Masa serowa:
200 g miękkiego masła
200 g cukru
3 jajka
1 kg białego sera
40 g m±ki ziemniaczanej
szczypta soli
starta skórka z cytryny Kruszonka:
350 g m±ki
200 g cukru
po szczypcie soli i cynamonu
200 g stopionego masła
masło do smarowania blachy   Czę?ć m±ki przesiać do miski, we wgłębienie wkruszyć drożdże, wlać mleko, lekko wymieszać. Pozostawić pod przykryciem w ciepłym miejscu 15 min, aż wyro¶nie. Ser dwukrotnie przepu?cić przez maszynkę do mielenia. Masło roztopić, przestudzić, poł?czyć z rozczynem. Zagniatać z pozostał? m?k±, cukrem, jajkiem i sol±. Wyrabiać twarde ciasto drożdżowe. Odstawić na 30 min, by wyrosło.

Przygotować masę serow±:
masło utrzeć z cukrem na pianę, dodać jajka, ser, sól, m?kę ziemniaczan± i skórkę z cytryny; utrzeć na gładk± masę. Wyro¶nięte ciasto rozwałkować w kształcie prostok±ta, wyłożyć na posmarowan± masłem blachę, na wierzch nałożyć masę serow±. Przygotować kruszonkę: m?kę wymieszać z sol±, cukrem i cynamonem, dolewaj±c masło wyrobić do¶ć gęste ciasto. Rozetrzeć rękami na grudki, posypać wierzch sera. Placek odstawić na 15 min do wyro¶nięcia. Piec w temp. 210 °C przez 20-25 min.