Dzisiaj jest Sobota 31 stycznia 2015
Przepisy kulinarne - Ryby i owoce morza

Pasztet z węgorza


Produkty: - 60 dag świeżego węgorza
- 2 łyżki mąki
- 4 łyżki oliwy
- 2 nieduże pory (białe części)
- 2 łodyżki selera naciowego
- 1 szalotka
- 50 dag szpinaku
- pęczek natki
- pęczek trybuli
- pęczek koperku
- 4 listki szałwii
- 1 ząbek czosnku
- 2 łyżki masła
- sól
- pieprz
- odrobina pieprzu cayenne
- 2 żółtka
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 2 kieliszki białego wytrawnego wina Wykonanie: Węgorza pokrój na kawałki, oprósz mąką i usmaż na 3 łyżkach oliwy. Pory, szalotkę, szpinak i łodyżki selera pokrój na plasterki. Zioła posiekaj i razem ze zmiażdżonym czosnkiem oraz pokrojonymi warzywami wrzuć na rozgrzane masło. Przypraw solą, pieprzem i pieprzem cayenne, dodaj wino i duś 15 minut na małym ogniu. Żółtka wymieszaj z mąką ziemniaczaną, dodaj do masy ziołowo-warzywnej, mieszając, podgrzewaj, ale nie dopuszczaj do wrzenia. Formę na pasztet posmaruj pozostałą oliwą i ułóż w niej warstwę masy ziołowej, następnie kawałki węgorza (obrane ze skóry i ości) i znowu warstwę warzyw. Gdy potrawa ostygnie, przykryj ją folią i wstaw do lodówki na co najmniej 12 godzin. Podawaj z pokrojoną cytryną.  

Ostatnio odwiedzony przepis kulinarny

Koktajl z truskawek


Truskawki
Mleko(najlepiej 3%)
cukier

Truskawki umyc i wlozyc do wysokiego naczynia mikserem zmiksowac i doprawic cukrem dolewajac mleko dowolnej ilosci wodlug swego uznania

Przepisy kulinarne - losowy

Sztuka mięsa z warzywami


Składniki: - 60 dag chudej wołowiny - 15 dag marchwi - 10 dag pietruszki - 10 dag selera - pół jasnej części pora - cebula - ćwierć łyżeczki kminku - liście sałaty - natka pieruszki - sól Przygotowanie: Mięso zalaż wrząca wodą, dodac soli i gotowac ok. 30 minut. Następnie włożyc obrane warzywa, kminek, dogotowac do miękkości. Rosół odcedzić, mięso z potem i cebulą zemleć w maszynce, po czym włożyc do rondelka z kilkoma łyzkami rosołu i podgrzać. Rozłożyć mięso na talerze formując kopczyk, posypac natką, przybrać gorącymi, okrojonymi w talarki warzywami oraz liśćmi sałaty.