Dzisiaj jest Niedziela 21 grudnia 2014
Przepisy kulinarne - Ryby i owoce morza

Pasztet z węgorza


Produkty: - 60 dag ¶wieżego węgorza
- 2 łyżki m±ki
- 4 łyżki oliwy
- 2 nieduże pory (białe czę¶ci)
- 2 łodyżki selera naciowego
- 1 szalotka
- 50 dag szpinaku
- pęczek natki
- pęczek trybuli
- pęczek koperku
- 4 listki szałwii
- 1 z±bek czosnku
- 2 łyżki masła
- sól
- pieprz
- odrobina pieprzu cayenne
- 2 żółtka
- 1 łyżka m±ki ziemniaczanej
- 2 kieliszki białego wytrawnego wina Wykonanie: Węgorza pokrój na kawałki, oprósz m±k± i usmaż na 3 łyżkach oliwy. Pory, szalotkę, szpinak i łodyżki selera pokrój na plasterki. Zioła posiekaj i razem ze zmiażdżonym czosnkiem oraz pokrojonymi warzywami wrzuć na rozgrzane masło. Przypraw sol±, pieprzem i pieprzem cayenne, dodaj wino i du¶ 15 minut na małym ogniu. Żółtka wymieszaj z m±k± ziemniaczan±, dodaj do masy ziołowo-warzywnej, mieszaj±c, podgrzewaj, ale nie dopuszczaj do wrzenia. Formę na pasztet posmaruj pozostał± oliw± i ułóż w niej warstwę masy ziołowej, następnie kawałki węgorza (obrane ze skóry i o¶ci) i znowu warstwę warzyw. Gdy potrawa ostygnie, przykryj j± foli± i wstaw do lodówki na co najmniej 12 godzin. Podawaj z pokrojon± cytryn±.  

Ostatnio odwiedzony przepis kulinarny

Sałatka żmudzka mięsno-chlebowa


- 20 dag ugotowanego lub upieczonego mięsa
- 30-40 dag chleba wileńskiego lub razowego
- 3 kiszone ogórki
- 20 dag kiszonej kapusty
- 3 pory albo 10 z±bków czosnku
- 3 marchewki
- 3 ziemniaki
- 3 szklanki gotowanej fasoli
- 3/4 szklanki oleju
- sól
- pieprz
Chleb i mięso pokrój w kostkę. Drobniutko posiekaj obrane ogórki. Ugotuj marchew i ziemniaki, również pokrój je w kostkę. Pokrój kapustę kiszon± i pory lub z±bki czosnku (czosnek możesz przecisn±ć przez praskę). Do dużej salaterki, najlepiej ze szkła żaroodpornego, włóż pokrojone składniki sałatki, dokładnie, ale delikatnie je wymieszaj, przypraw do smaku sol± i pieprzem. Podgrzej olej, ale nie doprowadzaj do wrzenia. Polej sałatkę i jeszcze raz wymieszaj.

Przepisy kulinarne - losowy

Sola w pomarańczach


Składniki: 800 g filetow z soli, 2 marchwie, 1 seler, 2 pory, 2 pomarancze, skorka z 1 pomaranczy, 1 lyzka smietanki, 50 ml likieru pomaranczowego, sol, pieprz, 4 lyzki masla do smazenia. Wykonanie: 1. Jarzyny obrac, umyc, pokroic w paski o szerokosci i grubosci 1mm, a dlugosci 3 cm. Obsmazac na 1 lyzce rozgrzanego masla, pod przykryciem, na malym ogniu ok. 10 min. Zdjac z patelni i trzymac w cieple. 2. Pomarancze obrac ze skorek, ostrym nozem wykrawac z nich czastki miazszu (bez pestek i blon wewnetrznych). Cieniutko obrana skorke z 1 pomaranczy pokroic w paski, tak jak jarzyny. 3. Filety osolic, doprawic pieprzem, obsmazac na 2 lyzkach rozgrzanego masla 4-5 min, nie dopuszczajac do ich zrumienienie. Zdjac z ognia i odstawic w cieple miejsce. 4. Na patelni rozgrzac reszte masla, dodac skorke pomaranczowa i smietanke, wymieszac, wlac likier, wymieszac ponownie i zagotowac. 5. Usmazona rybe i warzywa ulozyc na polmisku, polac sosem i przybrac czastkami pomaranczy.