Dzisiaj jest Piątek 31 października 2014
Przepisy kulinarne - Ryby i owoce morza

Pasztet z węgorza


Produkty: - 60 dag świeżego węgorza
- 2 łyżki mąki
- 4 łyżki oliwy
- 2 nieduże pory (białe części)
- 2 łodyżki selera naciowego
- 1 szalotka
- 50 dag szpinaku
- pęczek natki
- pęczek trybuli
- pęczek koperku
- 4 listki szałwii
- 1 ząbek czosnku
- 2 łyżki masła
- sól
- pieprz
- odrobina pieprzu cayenne
- 2 żółtka
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 2 kieliszki białego wytrawnego wina Wykonanie: Węgorza pokrój na kawałki, oprósz mąką i usmaż na 3 łyżkach oliwy. Pory, szalotkę, szpinak i łodyżki selera pokrój na plasterki. Zioła posiekaj i razem ze zmiażdżonym czosnkiem oraz pokrojonymi warzywami wrzuć na rozgrzane masło. Przypraw solą, pieprzem i pieprzem cayenne, dodaj wino i duś 15 minut na małym ogniu. Żółtka wymieszaj z mąką ziemniaczaną, dodaj do masy ziołowo-warzywnej, mieszając, podgrzewaj, ale nie dopuszczaj do wrzenia. Formę na pasztet posmaruj pozostałą oliwą i ułóż w niej warstwę masy ziołowej, następnie kawałki węgorza (obrane ze skóry i ości) i znowu warstwę warzyw. Gdy potrawa ostygnie, przykryj ją folią i wstaw do lodówki na co najmniej 12 godzin. Podawaj z pokrojoną cytryną.  

Ostatnio odwiedzony przepis kulinarny

Jagnię po walijsku


- 4 steki jagnięce
- 2 czubate łyżki drobnego cukru lub cukru pudru
- 60 ml octu winnego
- 4 łyżeczki posiekanej świeżej mięty i 5 całych gał?zek
- 10 dag masła
- 2 małe posiekane cebule
- 35 dag zielonego groszku
- 90 ml śmietany tortowej lub kremówki
- sól
- świeżo mielony pieprz
- 150 ml zimnej wody


Zrób sos miętowy: cukier rozpu?ć w occie, gotuj 3 minuty. Dodaj posiekaną miętę, odstaw do ostygnięcia. Przygotuj piure: zeszklij cebulę na połowie masła, dodaj groszek, ?mietanę i wodę, przypraw do smaku solą, pieprzem i cukrem. Gotuj 10 minut, aby większość płynu odparowała. Przetrzyj lub zmiksuj, podgrzej i odstaw.
Steki jagnięce usmaż (po 6 minut z każdej strony) na pozostałym maśle. Mięso zalej sosem miętowym, podgrzewaj, ci?gle mieszając, aż sos zacznie wrzeć. Steki podawaj w sosie z groszkowym piure. Dobrym dodatkiem s? młode ziemniaki ugotowane wraz z gał?zką mięty.

Przepisy kulinarne - losowy

Sos aurore


Czas przygotow. 15 min.
600 ml sosu veloute podstawowego (patrz przepis) na wywarze
cielecym,
100 ml pasty pomidorowej,
mala cebula,
zabek czosnku,
lyzeczka oliwy,
tymianek, cukier, sol, pieprz.

1. Usmazyc na oliwie drobno posiekana cebule i czosnek. Dodac paste pomidorowa,
tymianek, wlac sos podstawowy, gotowac na malym ogniu 10 min. Doprawic cukrem, sola i pieprzem. Sos mozna przetrzec przez sito.