Dzisiaj jest Sobota 29 listopada 2014
Przepisy kulinarne - Ryby i owoce morza

Pasztet z węgorza


Produkty: - 60 dag świeżego węgorza
- 2 łyżki mąki
- 4 łyżki oliwy
- 2 nieduże pory (białe części)
- 2 łodyżki selera naciowego
- 1 szalotka
- 50 dag szpinaku
- pęczek natki
- pęczek trybuli
- pęczek koperku
- 4 listki szałwii
- 1 ząbek czosnku
- 2 łyżki masła
- sól
- pieprz
- odrobina pieprzu cayenne
- 2 żółtka
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 2 kieliszki białego wytrawnego wina Wykonanie: Węgorza pokrój na kawałki, oprósz mąką i usmaż na 3 łyżkach oliwy. Pory, szalotkę, szpinak i łodyżki selera pokrój na plasterki. Zioła posiekaj i razem ze zmiażdżonym czosnkiem oraz pokrojonymi warzywami wrzuć na rozgrzane masło. Przypraw solą, pieprzem i pieprzem cayenne, dodaj wino i duś 15 minut na małym ogniu. Żółtka wymieszaj z mąką ziemniaczaną, dodaj do masy ziołowo-warzywnej, mieszając, podgrzewaj, ale nie dopuszczaj do wrzenia. Formę na pasztet posmaruj pozostałą oliwą i ułóż w niej warstwę masy ziołowej, następnie kawałki węgorza (obrane ze skóry i ości) i znowu warstwę warzyw. Gdy potrawa ostygnie, przykryj ją folią i wstaw do lodówki na co najmniej 12 godzin. Podawaj z pokrojoną cytryną.  

Ostatnio odwiedzony przepis kulinarny

Roladki z cukinii z pastą szpinakową


Produkty: - szpinak mrożony
- masło
- gałka muszkatołowa
- pieprz
- papryka ostra
- czosnkowa kostka Knorr
- czosnek
- cukinia
- śmietana 18%
- ser pleśniowy typu lazur
- serek topiony Wykonanie: PASTA Rozmrozić opakowanie szpinaku i odcedzić nadmiar wody. Na maśle podsmażyć kilka posiekanych ząbków czosnku, dodać szpinak. Doprawić gałką muszkatołową, pieprzem, ostrą papryką. Odparować nadmiar wody, aż masa będzie spójna. Dodać łyżkę lub dwie masła i rozkruszoną kostkę czosnkową Knorr. Cukinię, nie obierając ze skórki, pokroić wzdłuż na cienkie plastry. Na dużą patelnię wlać zagotowaną wodę i rozpuścić kostkę rosołową lub tylko osolić wodę, podgrzewać na małym ogniu. Włożyć plastry cukinii i gotować 2-3 min. aż zmiękną i staną się bardziej elastyczne. Odsączyć na ręczniku papierowym. Masę szpinakową rozsmarować na plastrach cukinii. Zawinąć roladki.
SOS Na patelni podgrzać masło. Podsmażyć czosnek, dodać ser pleśniowy i serek topiony pokrojone w kostkę. Mieszać by się nie przypaliło. Gdy ser się roztopi dolać śmietanę. Nie gotować! Przyprawić pieprzem i gałką muszkatuową.Roladki wyłożone na naczyniu polać sosem. Wyśmienite na ciepło

Przepisy kulinarne - losowy

Kawa walentynkowa


Składniki: 4- 5 łyżeczek cukru 40 ml słodkiego mleka kawa wiórki kokosowe lub mielone orzechy do dekoracji Sposób przygotowania: Zaparzyć kubek kawy. W rondelku podgrzewać cukier aż do uzyskania złocistego karmelu. Następnie dodać kawę, a przygotowany w ten sposób napar mocno schłodzić w lodówce. Zagotować i wystudzić mleko. Kawowo- karmelowy napar wlać do wysokich szklanek (do 1/4 ich wysokości) i uzupełnić zimnym mlekiem. Udekorować zygzakami z karmelu i wiórkami kokosowymi lub mielonymi orzechami. Podawać ze słomką.