Przepisy kulinarne - Ryby i owoce morza
Pasztet z węgorza
Produkty: - 60 dag ¶wieżego węgorza
- 2 łyżki m±ki
- 4 łyżki oliwy
- 2 nieduże pory (białe czę¶ci)
- 2 łodyżki selera naciowego
- 1 szalotka
- 50 dag szpinaku
- pęczek natki
- pęczek trybuli
- pęczek koperku
- 4 listki szałwii
- 1 z±bek czosnku
- 2 łyżki masła
- sól
- pieprz
- odrobina pieprzu cayenne
- 2 żółtka
- 1 łyżka m±ki ziemniaczanej
- 2 kieliszki białego wytrawnego wina Wykonanie: Węgorza pokrój na kawałki, oprósz m±k± i usmaż na 3 łyżkach oliwy. Pory, szalotkę, szpinak i łodyżki selera pokrój na plasterki. Zioła posiekaj i razem ze zmiażdżonym czosnkiem oraz pokrojonymi warzywami wrzuć na rozgrzane masło. Przypraw sol±, pieprzem i pieprzem cayenne, dodaj wino i du¶ 15 minut na małym ogniu. Żółtka wymieszaj z m±k± ziemniaczan±, dodaj do masy ziołowo-warzywnej, mieszaj±c, podgrzewaj, ale nie dopuszczaj do wrzenia. Formę na pasztet posmaruj pozostał± oliw± i ułóż w niej warstwę masy ziołowej, następnie kawałki węgorza (obrane ze skóry i o¶ci) i znowu warstwę warzyw. Gdy potrawa ostygnie, przykryj j± foli± i wstaw do lodówki na co najmniej 12 godzin. Podawaj z pokrojon± cytryn±.
Ostatnio odwiedzony przepis kulinarny
Deser z cherymoi
1 cherymoja
3/8 l mleka
sok z 1 cytryny
4-6 kostek lodu
100 g ubitej ¶mietany
owoce do dekoracji Cherymoję umyć, przekroić na połowę, wydr?żyć pestki, mi?ższ wyj±ć. Mi?ższ, mleko, sok z cytryny i cukier ubić. Lód włożyć do pucharków, zalać uzyskanym koktajlem, udekorować bit? ?mietan± i owocami.