Dzisiaj jest Środa 25 maja 2016
Przepisy kulinarne - Ryby i owoce morza

Pasztet z węgorza


Produkty: - 60 dag ¶wieżego węgorza
- 2 łyżki m±ki
- 4 łyżki oliwy
- 2 nieduże pory (białe czę¶ci)
- 2 łodyżki selera naciowego
- 1 szalotka
- 50 dag szpinaku
- pęczek natki
- pęczek trybuli
- pęczek koperku
- 4 listki szałwii
- 1 z±bek czosnku
- 2 łyżki masła
- sól
- pieprz
- odrobina pieprzu cayenne
- 2 żółtka
- 1 łyżka m±ki ziemniaczanej
- 2 kieliszki białego wytrawnego wina Wykonanie: Węgorza pokrój na kawałki, oprósz m±k± i usmaż na 3 łyżkach oliwy. Pory, szalotkę, szpinak i łodyżki selera pokrój na plasterki. Zioła posiekaj i razem ze zmiażdżonym czosnkiem oraz pokrojonymi warzywami wrzuć na rozgrzane masło. Przypraw sol±, pieprzem i pieprzem cayenne, dodaj wino i du¶ 15 minut na małym ogniu. Żółtka wymieszaj z m±k± ziemniaczan±, dodaj do masy ziołowo-warzywnej, mieszaj±c, podgrzewaj, ale nie dopuszczaj do wrzenia. Formę na pasztet posmaruj pozostał± oliw± i ułóż w niej warstwę masy ziołowej, następnie kawałki węgorza (obrane ze skóry i o¶ci) i znowu warstwę warzyw. Gdy potrawa ostygnie, przykryj j± foli± i wstaw do lodówki na co najmniej 12 godzin. Podawaj z pokrojon± cytryn±.  

Ostatnio odwiedzony przepis kulinarny

AMERYKANSKIE CIASTO MARCHEWKOWE


Składniki 1 1/2 szkl maki 1 lyż proszku do pieczenia 1 lyż sody oczyszcz 1 lyż cynamonu 1/2 lyż soli 1 szkl cukru brazowego ( moze byc bialy) 2/3 szkl oleju 3 jaja 1 szkl marchewki startej 1/2 szkl soku ananasowego 1 lyż wanilii lub opakowanie cukru waniliowego orzechy posiekane Polewa: 2 lyzki masla 3/4 szkl cukru pudru 12 dag serka smietankowego cukier waniliowy kilka kropel soku z cytryny  Wykonanie Jaja + cukier + wanilia- ubic; dodawac stopniowo make zmieszana z proszkiem do pieczenia + soda + synamon+ sol. Wlac olej + sok- zmiksowac. Dodac starta marchew i 2 szk posiekanych orzechow wloskich. Ciasto wlac do prostokatnej blaszki, piec 45 minut w 180C. Skladniki polewy zmiksowac, posmarowac nia ostudzone ciasto. Chlodzic przez co najmniej 75 minut

Przepisy kulinarne - losowy

Amerykański dip do fondu


Składniki • 6 łyżek majonezu • 3 łyżki ketchupu • mała cebula • 1 łyżka ¶wieżego szczypiorku • 1 ogórek kiszony • Sól , pieprz, cukier Etapy przygotowania 1. Cebulę, ogórek i szczypiorek kroimy. Doprawiamy sol±, pieprzem i odrobin± cukru. 2. Majonez ł±czymy z ketchupem i pozostałymi składnikami. 3. Podajemy do serów, mięs i warzyw do fondu.