Dzisiaj jest Środa 03 wrze¶nia 2014
Przepisy kulinarne - Ryby i owoce morza

Pasztet z węgorza


Produkty: - 60 dag ¶wieżego węgorza
- 2 łyżki m±ki
- 4 łyżki oliwy
- 2 nieduże pory (białe czę¶ci)
- 2 łodyżki selera naciowego
- 1 szalotka
- 50 dag szpinaku
- pęczek natki
- pęczek trybuli
- pęczek koperku
- 4 listki szałwii
- 1 z±bek czosnku
- 2 łyżki masła
- sól
- pieprz
- odrobina pieprzu cayenne
- 2 żółtka
- 1 łyżka m±ki ziemniaczanej
- 2 kieliszki białego wytrawnego wina Wykonanie: Węgorza pokrój na kawałki, oprósz m±k± i usmaż na 3 łyżkach oliwy. Pory, szalotkę, szpinak i łodyżki selera pokrój na plasterki. Zioła posiekaj i razem ze zmiażdżonym czosnkiem oraz pokrojonymi warzywami wrzuć na rozgrzane masło. Przypraw sol±, pieprzem i pieprzem cayenne, dodaj wino i du¶ 15 minut na małym ogniu. Żółtka wymieszaj z m±k± ziemniaczan±, dodaj do masy ziołowo-warzywnej, mieszaj±c, podgrzewaj, ale nie dopuszczaj do wrzenia. Formę na pasztet posmaruj pozostał± oliw± i ułóż w niej warstwę masy ziołowej, następnie kawałki węgorza (obrane ze skóry i o¶ci) i znowu warstwę warzyw. Gdy potrawa ostygnie, przykryj j± foli± i wstaw do lodówki na co najmniej 12 godzin. Podawaj z pokrojon± cytryn±.  

Ostatnio odwiedzony przepis kulinarny

Cynaderki cielece z watrobkami


Porcja dla 4 osob. Czas przygotow. 1 godz. 10 min.
4 cynaderki cielece,
12 watrobek kurzych,
2 lyzki masla,
1 lyzka maki,
250 ml porto,
250 ml czerwonego wytrawnego wina,
2 lyzki armagnacu (winiaku),
sol, pieprz,
1/2 peczka siekanej zielonej pietruszki do przybrania.

1. Cynaderki oczyscic z blon i tluszczu, przekroic wzdluz na pol, po czym wyciac i usunac bialy srodek. Reszte podzielic na czastki, oplukac w zimnej
biezacej wodzie i osuszyc.
2. Watrobki kurze wraz z podzielonymi na czastki cynaderkami obsmazac 5 min na
polowie rozgrzanego masla, nie dopuszczajac do ich zbrazowienia. Pod koniec
osolic, doprawic pieprzem, zalac armagnacem, nastepnie zdjac z patelni, osaczyc i odstawic w cieple miejsce.
3. Reszte masla rozetrzec starannie z maka. Z patelni usunac pozostaly ze smazenia tluszcz, po czym zalac ja porto i winem. Wstawic na ogien i odparowac
do 1/3 pierwotnej objetosci. Dodawac stopniowo maslo roztarte z maka, caly
czas ubijajac sos. Zdjac z ognia.
4. Cynaderki ulozyc na ogrzanym talerzu, zalac sosem, posypac zielona pietruszka i podawac.

Przepisy kulinarne - losowy

Placek karmelowy ze ¶liwkami


Składniki 1 kg ¶liwek 1 i pół kostki margaryny (38 dag) 6 jaj 17 łyżek cukru 2 szkl m±ki 10 dag orzechów włoskich (łuskanych) - około szklanki szklanka ¶mietany kremówki szklanka mleka 2 czubate łyżeczki proszku do pieczenia 20 dag płatków owsianych Wykonanie ¦liwki wypestkować, podzielić na połówki. W garnku rozpu¶cić pół kostki margaryny. Dodać 3 łyżki cukru, rozpu¶cić, pilnować, aby się nie skarmelizował (choć jak się tak stanie też nie będzie problemu). Wlać ¶mietanę, zagotować. Wsypać płatki owsiane. Odstawić do wystygnięcia. Kolejne 3 łyżki cukru skarmelizować, wlać podgrzane mleko (gdy damy zimne cukier zrobi się twardy, w momencie wlewania strzela w górę - ale i tak po podgrzaniu cukier się rozpu¶ci). Zagotować, zmniejszyć gaz, tak, aby tylko pyrkało, nie może już wrzeć. 2 jajka wymieszać z 1 żółtkiem i kolejnymi 3 łyżkami cukru. Wlać do mleka karmelowego, gotować na minimalnym ogniu aż uzyskamy gęsty krem. Pozostałe jajka (2 jajka i białko) utrzeć z cukrem. Dodawać powoli margarynę (kostka) o temperaturze pokojowej. Utrzeć na jednolit± masę. Dodać krem karmelowy, dodać m±kę z proszkiem (można przesiać). wszystko dokładnie wyrobić mikserem. Wsypać orzechy - można je trochę rozdrobnić. Ciasto wyłożyć na blachę. Poukładać gęsto ¶liwki. Wyłożyć na wierzch masę płatkow±. Wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec ok. 60 minut w temp. 175 stopni. Po upieczniu zostawić jeszcze w wył±czonym piekarniku na 10 minut. Inne typy: placek można robić z agrestem, rabarbarem, jabłkami