Dzisiaj jest Sobota 28 lutego 2015
Przepisy kulinarne - Ryby i owoce morza

Pasztet z węgorza


Produkty: - 60 dag ¶wieżego węgorza
- 2 łyżki m±ki
- 4 łyżki oliwy
- 2 nieduże pory (białe czę¶ci)
- 2 łodyżki selera naciowego
- 1 szalotka
- 50 dag szpinaku
- pęczek natki
- pęczek trybuli
- pęczek koperku
- 4 listki szałwii
- 1 z±bek czosnku
- 2 łyżki masła
- sól
- pieprz
- odrobina pieprzu cayenne
- 2 żółtka
- 1 łyżka m±ki ziemniaczanej
- 2 kieliszki białego wytrawnego wina Wykonanie: Węgorza pokrój na kawałki, oprósz m±k± i usmaż na 3 łyżkach oliwy. Pory, szalotkę, szpinak i łodyżki selera pokrój na plasterki. Zioła posiekaj i razem ze zmiażdżonym czosnkiem oraz pokrojonymi warzywami wrzuć na rozgrzane masło. Przypraw sol±, pieprzem i pieprzem cayenne, dodaj wino i du¶ 15 minut na małym ogniu. Żółtka wymieszaj z m±k± ziemniaczan±, dodaj do masy ziołowo-warzywnej, mieszaj±c, podgrzewaj, ale nie dopuszczaj do wrzenia. Formę na pasztet posmaruj pozostał± oliw± i ułóż w niej warstwę masy ziołowej, następnie kawałki węgorza (obrane ze skóry i o¶ci) i znowu warstwę warzyw. Gdy potrawa ostygnie, przykryj j± foli± i wstaw do lodówki na co najmniej 12 godzin. Podawaj z pokrojon± cytryn±.  

Ostatnio odwiedzony przepis kulinarny

Tort czekoladowy z truflami


Składniki: - 15 dag m±ki - 2 dag cukru pudru - 5 łyżek miękkiego masła - 5 żółtek - szczypta soli - 25 dag gorzkiej czekolady - 30 dag pralinek szwajcarskich (np. Fioretto Winter lub Trufli Lindta) - 3 łyżki cukru - 1 cukier waniliowy - 380 ml ¶mietany kremówki - 2 białka - wiórki z białej czekolady do dekoracji Sposób przyrz±dzania: Zagnieć kruche ciasto z m±ki, cukru pudru, masła, 1 żółtka, soli i 2 łyżek zimnej wody. Zawiń w folię i włóż na 30 minut do lodówki. Następnie rozwałkuj na spodzie tortownicy i ponakłuwaj widelcem. Piecz 15 minut w temp. 200°C. Ciasto przestudĽ, wyjmij z formy i ułóż na paterze. Dookoła ponownie zapnij obręcz tortownicy. Pokrój czekoladę i stop j± w k±pieli wodnej. Na kruchym spodzie rozsmaruj 2-3 łyżki płynnej czekolady. Odłóż 6 pralinek, pozostałe poukładaj na posmarowanym czekolad± cie¶cie (je¶li używasz pralinek w kształcie kulek, przekrój je na połówki). Utrzyj 4 żółtka z cukrem (odłóż łyżeczkę cukru) i cukrem waniliowym. Ubij (oddzielnie) szklankę ¶mietany i białka. Do masy żółtkowej dodaj przestudzon± czekoladę, następnie poł±cz z bit± ¶mietan±, a na koniec z pian± z białek. Mus rozsmaruj na pralinkach, wstaw na 3 godziny do lodówki. Odłożone pralinki przekrój na połówki. Ubij resztę ¶mietany z łyżeczk± cukru, przełóż do szprycki z nasadk± w kształcie gwiazdki. Tort wyjmij z formy, udekoruj pralinkami i czapeczkami ¶mietany. Posyp wiórkami białej czekolady.

Przepisy kulinarne - losowy

Zupa ryżowa z boczkiem


Składniki 1 szklanka ryżu 30 dag zielonego groszku 3 łyżki masła 10 dag boczku 1 i 1/2 l rosołu z kostki 1 cebula 1 seler 2 ziemniaki kilka gał±zek natki 3 łyżki startego żółtego sera sól, pieprz, tymianek    Sposób wykonania Boczek pokroić w mał± kostkę. Ziemniaki, cebulę oraz seler obrać, umyć, pokroić w kostkę. 2 łyżki masła roztopić w rondlu, włożyć boczek i cebulę, zrumienić. Dodać ziemniaki i groszek, smażyć 5 minut. Wlać rosół, wsypać ryż. Przyprawić do smaku sol±, pieprzem i tymiankiem. Gotować na małym ogniu pod przykryciem 15-20 minut. Natkę umyć, osuszyć, posiekać. Natkę, żółty ser i łyżkę masła dodać do zupy na 2-3 minuty przed końcem gotowania, wymieszać.