Dzisiaj jest Środa 01 października 2014
Przepisy kulinarne - Ryby i owoce morza

Pasztet z węgorza


Produkty: - 60 dag świeżego węgorza
- 2 łyżki mąki
- 4 łyżki oliwy
- 2 nieduże pory (białe części)
- 2 łodyżki selera naciowego
- 1 szalotka
- 50 dag szpinaku
- pęczek natki
- pęczek trybuli
- pęczek koperku
- 4 listki szałwii
- 1 ząbek czosnku
- 2 łyżki masła
- sól
- pieprz
- odrobina pieprzu cayenne
- 2 żółtka
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 2 kieliszki białego wytrawnego wina Wykonanie: Węgorza pokrój na kawałki, oprósz mąką i usmaż na 3 łyżkach oliwy. Pory, szalotkę, szpinak i łodyżki selera pokrój na plasterki. Zioła posiekaj i razem ze zmiażdżonym czosnkiem oraz pokrojonymi warzywami wrzuć na rozgrzane masło. Przypraw solą, pieprzem i pieprzem cayenne, dodaj wino i duś 15 minut na małym ogniu. Żółtka wymieszaj z mąką ziemniaczaną, dodaj do masy ziołowo-warzywnej, mieszając, podgrzewaj, ale nie dopuszczaj do wrzenia. Formę na pasztet posmaruj pozostałą oliwą i ułóż w niej warstwę masy ziołowej, następnie kawałki węgorza (obrane ze skóry i ości) i znowu warstwę warzyw. Gdy potrawa ostygnie, przykryj ją folią i wstaw do lodówki na co najmniej 12 godzin. Podawaj z pokrojoną cytryną.  

Ostatnio odwiedzony przepis kulinarny

BISZKOPT Z GALARETKAMI


Składniki 6 jajek 6 lyzek cukru pudru 6 lyzek maki 1 plaska lyzeczka proszku do pieczenia masa: 4 galaretki-różne kolory 5 jajek 1 kostka masla 1 szklanka cukru pudru 1 op.żelatyny Wykonanie Ciasto- bialka ubić na sztywną pianę dodać cukier,nadal ubijając dodać żółtka, makę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Wlać do wysmarowanej tłuszczem i posypanej bułką tarta blachy, piec ok.30 min. w temp.180 st. Masa: galaretki wsypać do 4 kubków (ok.300 ml.)- każdy kolor w innym, zalać wrzatkiem i pozostawić do zastygnięcia. Żelatynę namoczyć w 1/2 szkl.chłodnej przegotowanej wody; jaja ubić z cukrem na pianę; w drugim naczyniu utrzeć masło; dodawać do niego jaja. Galaretki pokroić w kostkę. Do gotowej masy maślanej dodajemy rozpuszczoną żelatynę, szybko mieszamy, dodać pokrojone galaretki, delikatnie wymieszać i wylać na biszkopt.
 

Przepisy kulinarne - losowy

Guacamole


1 awokado
4 łyżki soku z limonki
cebula
ząbek czosnku
sos tabasco
pomidor
świeża kolendra
1 łyżka oliwy
sól, pieprz Rozgnieść awokado, polać sokiem. Pomidor obrać ze skóry, pokroić w kostkę. Cebulę drobno pokroić, czosnek też. Wlać oliwę, przyprawić. Posypać posiekaną kolendr?.