Dzisiaj jest Piątek 21 lipca 2017
Przepisy kulinarne - Ryby i owoce morza

Pasztet z węgorza


Produkty: - 60 dag świeżego węgorza
- 2 łyżki mąki
- 4 łyżki oliwy
- 2 nieduże pory (białe części)
- 2 łodyżki selera naciowego
- 1 szalotka
- 50 dag szpinaku
- pęczek natki
- pęczek trybuli
- pęczek koperku
- 4 listki szałwii
- 1 ząbek czosnku
- 2 łyżki masła
- sól
- pieprz
- odrobina pieprzu cayenne
- 2 żółtka
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 2 kieliszki białego wytrawnego wina Wykonanie: Węgorza pokrój na kawałki, oprósz mąką i usmaż na 3 łyżkach oliwy. Pory, szalotkę, szpinak i łodyżki selera pokrój na plasterki. Zioła posiekaj i razem ze zmiażdżonym czosnkiem oraz pokrojonymi warzywami wrzuć na rozgrzane masło. Przypraw solą, pieprzem i pieprzem cayenne, dodaj wino i duś 15 minut na małym ogniu. Żółtka wymieszaj z mąką ziemniaczaną, dodaj do masy ziołowo-warzywnej, mieszając, podgrzewaj, ale nie dopuszczaj do wrzenia. Formę na pasztet posmaruj pozostałą oliwą i ułóż w niej warstwę masy ziołowej, następnie kawałki węgorza (obrane ze skóry i ości) i znowu warstwę warzyw. Gdy potrawa ostygnie, przykryj ją folią i wstaw do lodówki na co najmniej 12 godzin. Podawaj z pokrojoną cytryną.  

Ostatnio odwiedzony przepis kulinarny

Babka z naleśników


25 dag mąki
2 szkl. mleka
2 jajka
1 łyżka oleju
sól
nadzienie:
½ kg twarogu
¾ szkl. cukru
1 szkl. śmietany
2 jajka
owoce do dekoracji

Zmiksować wszystkie składniki ciasta, smażyć naleśniki. Utrzeć jajka z cukrem, twaróg zmielić, dodać jajka i ?mietanę. Formę wysmarować tłuszczem, wysypać bułką tart?. Nakładać na naleśniki farsz, ostatni naleśnik posypać wiórkami masła. Piec w temp. 200 st. C 30 min. Udekorować owocami.

Przepisy kulinarne - losowy

Łosoś z pesto w pergaminie


Składniki: - 4 filety z łososia - cukinia pokrojona w zapałki - 2 marchewki pokrojone w zapałki - 3 łyżki masła - sól - pieprz. Pesto: - 100 g liści świeżej bazylii - 2 ząbki czosnku - 6 łyżek tartego parmezanu - 1/4 szklanki orzeszków piniowych - 1/2 szklanki oliwy z oliwek
Sposób przyrządzania: Do malaksera wrzucić bazylię, czosnek, parmezan i orzeszki piniowe, utrzeć składniki na krem. Stopniowo dolewać oliwę, wciąż ucierając. Na maśle lekko przesmażyć cukinię z marchewką, doprawić solą i pieprzem. Na kwadracie pergaminu położyć filet z łososia, posmarować 1-2 łyżkami pesto i posypać marchewką z cukinią. Złożyć pergamin na pół i zwinąć brzegi, tak by powstał zamknięty pieróg. Powtórzyć ze wszystkimi filetami. Gotować na parze 10-15 minut.