Dzisiaj jest Sobota 25 paĽdziernika 2014
Przepisy kulinarne - Ryby i owoce morza

Pasztet z węgorza


Produkty: - 60 dag ¶wieżego węgorza
- 2 łyżki m±ki
- 4 łyżki oliwy
- 2 nieduże pory (białe czę¶ci)
- 2 łodyżki selera naciowego
- 1 szalotka
- 50 dag szpinaku
- pęczek natki
- pęczek trybuli
- pęczek koperku
- 4 listki szałwii
- 1 z±bek czosnku
- 2 łyżki masła
- sól
- pieprz
- odrobina pieprzu cayenne
- 2 żółtka
- 1 łyżka m±ki ziemniaczanej
- 2 kieliszki białego wytrawnego wina Wykonanie: Węgorza pokrój na kawałki, oprósz m±k± i usmaż na 3 łyżkach oliwy. Pory, szalotkę, szpinak i łodyżki selera pokrój na plasterki. Zioła posiekaj i razem ze zmiażdżonym czosnkiem oraz pokrojonymi warzywami wrzuć na rozgrzane masło. Przypraw sol±, pieprzem i pieprzem cayenne, dodaj wino i du¶ 15 minut na małym ogniu. Żółtka wymieszaj z m±k± ziemniaczan±, dodaj do masy ziołowo-warzywnej, mieszaj±c, podgrzewaj, ale nie dopuszczaj do wrzenia. Formę na pasztet posmaruj pozostał± oliw± i ułóż w niej warstwę masy ziołowej, następnie kawałki węgorza (obrane ze skóry i o¶ci) i znowu warstwę warzyw. Gdy potrawa ostygnie, przykryj j± foli± i wstaw do lodówki na co najmniej 12 godzin. Podawaj z pokrojon± cytryn±.  

Ostatnio odwiedzony przepis kulinarny

Omlet Cesarski


Składniki • 25 dag m±ki pszennej • ok. 1/2 litra mleka • 6 dag cukru • 4 żółtka • 4 białka • sól • rodzynki • masło do smażenia Etapy przygotowania 1. Żółtka, cukier, sól, mleko i m±kę zmieszać, dodać sporo rodzynek i delikatnie poł±czyć z ubita pian± z białek. Ciasto powinno byc do¶c luĽne, stężeje podczas smażenia.
2. Połowę porcji wylać na patelnię teflonow± z roztopionym masełkiem i smażyć na niezbyt dużym ogniu. Przełożyc omlet na drug± stronę i dosmażać na złoto.
3. Plastikow± albo drewniana łopatk± podzielić omlet na patelni na cz±stki, bo omlet cesarski podaje się w kawałkach. Gotowe złote cz±stki wrzucić na talerz i zabrać się za druga porcję.
4. Kaiserschmarren  można  z powodzeniem przyrz±dzić samemu. Wystarczy wypestkowane ¶liwki węgierki wrzucić do garnka i podgotować z odrobin± wody i cukru, aż się rozciapi±. Pichcić tak długo na wolnym ogniu aż powstanie co¶ gęstszego od kompotu, ale rzadszego niż powidła. Ewentualnie wcisn±ć do ¶rodka odrobinę soku cytrynowego do smaku i gotowe.

Przepisy kulinarne - losowy

Babka czekoladowo-orzechowa


250 g zmielonych orzechów włoskich
200 g gorzkiej czekolady
200 g cukru pudru
250 g masła
4 jajka
50 g m±ki kartoflanej
10 g proszku do pieczenia

Czekoladę utrzeć na tarce i wymieszać z orzechami. M?kę wymieszać z proszkiem do pieczenia. Masło utrzeć na pulchn± masę. Ucieraj±c dodać cukier, żółtka, a następnie m?kę i czekoladę orzechami. Ubić białka na sztywn± pianę i delikatnie poł?czyć z pozostałymi składnikami. Do formy natłuszczonej i wysypanej m?k± przełożyć ciasto i piec 50-60 minut w temperaturze 180 stopni C.