Dzisiaj jest Sobota 13 lutego 2016
Przepisy kulinarne - Ryby i owoce morza

Pasztet z węgorza


Produkty: - 60 dag świeżego węgorza
- 2 łyżki mąki
- 4 łyżki oliwy
- 2 nieduże pory (białe części)
- 2 łodyżki selera naciowego
- 1 szalotka
- 50 dag szpinaku
- pęczek natki
- pęczek trybuli
- pęczek koperku
- 4 listki szałwii
- 1 ząbek czosnku
- 2 łyżki masła
- sól
- pieprz
- odrobina pieprzu cayenne
- 2 żółtka
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 2 kieliszki białego wytrawnego wina Wykonanie: Węgorza pokrój na kawałki, oprósz mąką i usmaż na 3 łyżkach oliwy. Pory, szalotkę, szpinak i łodyżki selera pokrój na plasterki. Zioła posiekaj i razem ze zmiażdżonym czosnkiem oraz pokrojonymi warzywami wrzuć na rozgrzane masło. Przypraw solą, pieprzem i pieprzem cayenne, dodaj wino i duś 15 minut na małym ogniu. Żółtka wymieszaj z mąką ziemniaczaną, dodaj do masy ziołowo-warzywnej, mieszając, podgrzewaj, ale nie dopuszczaj do wrzenia. Formę na pasztet posmaruj pozostałą oliwą i ułóż w niej warstwę masy ziołowej, następnie kawałki węgorza (obrane ze skóry i ości) i znowu warstwę warzyw. Gdy potrawa ostygnie, przykryj ją folią i wstaw do lodówki na co najmniej 12 godzin. Podawaj z pokrojoną cytryną.  

Ostatnio odwiedzony przepis kulinarny

Móżdżek barani


Składniki:4 móżdżki baranie,
1 marchewka,
1 cebula,
tymianek,
liść laurowy,
sok. z cytryny,
natka pietruszki,
sól,
pieprz,
goździki.

 
Sposób przyrządzenia:        Móżdżki namoczyć w zimnej wodzie, usunąć błony i żyłki. Do rondla z zimną wodą włożyć liść laurowy, tymianek, natkę, oczyszczoną i pokrajaną marchewkę i cebulę, sól, pieprz, sok. z cytryny. Gotować 10 min. Móżdżki włożyć do wywaru, gotować 15 min., wyjąć, osączyć i podawać z dowolnym sosem.


Przepisy kulinarne - losowy

Sałatka z buraków i rzodkwi


3 duże buraki
3 duże kwaśne jabłka
3 duże pomarańcze
1 biała rzodkiew
mała główka sałaty
12 dag kiełków fasoli mung
2 szkl. maślanki
3 łyżki soku z cytryny
szczypta cukru
sól
biały pieprz Buraki umyć, oczyścić, gotować w osolonej wodzie ok. 40 min. Rzodkiew obrać, pokroić w cienkie plasterki. Kiełki ods?czyć. Jabłka pokroić w cienkie krążki, skropić sokiem z cytryny. Buraki obrać, pokroić w plasterki.
Z 2 pomarańczy wycisnąć sok, wymieszać z maślanką. Przyprawić. Wymieszać z warzywami. Udekorować plasterkami trzeciej pomarańczy.