Dzisiaj jest Czwartek 08 grudnia 2016
Przepisy kulinarne - Ryby i owoce morza

Pasztet z węgorza


Produkty: - 60 dag ¶wieżego węgorza
- 2 łyżki m±ki
- 4 łyżki oliwy
- 2 nieduże pory (białe czę¶ci)
- 2 łodyżki selera naciowego
- 1 szalotka
- 50 dag szpinaku
- pęczek natki
- pęczek trybuli
- pęczek koperku
- 4 listki szałwii
- 1 z±bek czosnku
- 2 łyżki masła
- sól
- pieprz
- odrobina pieprzu cayenne
- 2 żółtka
- 1 łyżka m±ki ziemniaczanej
- 2 kieliszki białego wytrawnego wina Wykonanie: Węgorza pokrój na kawałki, oprósz m±k± i usmaż na 3 łyżkach oliwy. Pory, szalotkę, szpinak i łodyżki selera pokrój na plasterki. Zioła posiekaj i razem ze zmiażdżonym czosnkiem oraz pokrojonymi warzywami wrzuć na rozgrzane masło. Przypraw sol±, pieprzem i pieprzem cayenne, dodaj wino i du¶ 15 minut na małym ogniu. Żółtka wymieszaj z m±k± ziemniaczan±, dodaj do masy ziołowo-warzywnej, mieszaj±c, podgrzewaj, ale nie dopuszczaj do wrzenia. Formę na pasztet posmaruj pozostał± oliw± i ułóż w niej warstwę masy ziołowej, następnie kawałki węgorza (obrane ze skóry i o¶ci) i znowu warstwę warzyw. Gdy potrawa ostygnie, przykryj j± foli± i wstaw do lodówki na co najmniej 12 godzin. Podawaj z pokrojon± cytryn±.  

Ostatnio odwiedzony przepis kulinarny

Pyszny witaminowy koktajl


Składniki • 2-3 marchewki
• burak
• kalarepka
• seler
• kilka różyczek brokułów (¶wieże lub mrożone)
• kilka li¶ci kapusty włoskiej
• soczysty pomidor lub pół szklanki pomidorowego soku
• kwaszony ogórek
• pęczek pietruszki
• kilka li¶ci sałaty
• jabłko
• 1-2 z±bki czosnku
• sól, pieprz, cukier
• kilka łyżeczek naturalnego jogurtu Etapy przygotowania Warzywa obieramy i płuczemy. Wkładamy do sokowirówki. Otrzymany sok doprawiamy sol±, pieprzem, odrobin± cukru i ł±czymy z jogurtem.

Przepisy kulinarne - losowy

Ciasteczka zawijaski z kakao


Składniki: - pełna szklanka maki pszennej - 3 czubate łyżki masła - 1/3 szklanki cukru pudru - ½ paczuszki cukru waniliowego - 2 do 3 łyżek kakao - 1 łyżka ¶mietany kwa¶nej - jajko - 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia Sposób wykonania: M±kę przesiewamy z proszkiem, masło siekamy z cukrami na kruszonkę. Dodajemy żółtko jaja i ¶mietanę i zagniatamy ciasto. Dzielimy ciasto na 2 połowy – do jednej dodajemy 2 łyzki maki a do drugiej kakao i jeszcze raz zagniatamy z osobna. Wkładamy kule z ciast do zamrażalnika na 15 minut. Wałkujemy ciasto na w miarę prostok±tne 2 placki. Każdy ma mieć wymiary około 30 na 15 cm. Ciemny placek kładziemy na jasnym i zwijamy roladę. Wkładamy rolade do zamrażarki na 15 minut.Po tym czasie kroimy ja na plastry około ½ cm grubo¶ci i kładziemy na blaszkę nieco spłaszczaj±c dłoni±. Smarujemy wszystkie ciastka białkiem i pieczemy 15 minut. Nie moga się za mocno zrumienić.