Dzisiaj jest Czwartek 18 stycznia 2018
Przepisy kulinarne - Dania mączne

Zapiekanka dla dwojga


SKŁADNIKI: 6-8 cienkich, słonych naleśników 4 średnie cebule 50 dag pieczarek 20 dag szynki 25 dag żółtego sera 2 parówki / lub kiełbaski pół zielonego ogórka papryka czerwona dwa pomidory 1/4 szklanki tłuszczu vegeta papryka chili magii sos wg. uznania WYKONANIE: Pieczarki pokroić w kostkę, przesmażyć dusząc aż zmiękną. Cebule pokroić w kostkę, przesmażyć dusząc aż zmięknie. Paprykę i ogórek pokroić w plasterki, przesmażyć dusząc aż zmiękną. Kiełbasę pokroić w plasterki, przesmażyć. Naleśniki nafaszerować (zmieszanymi razem i doprawionymi): pieczarkami, cebulą i kiełbasą, układać w posmarowanym tłuszczem naczyniu żaroodpornym. Paprykę z ogórkami i pokrojone w plastry pomidory przekładać z naleśnikami. Wszystko zalać przygotowanym wg przepisu lub gotowym sosem. Zapiec w temp. 180 stopni ok. 30 minut. Posypać startym żółtym serem i dopiec.

Ostatnio odwiedzony przepis kulinarny

Czosnek marynowany w winie


Produkty: - 20 dużych, zdrowych główek czosnku
- 4 szklanki białego wytrawnego wina
- 1/4 szklanki octu winnego
- 15 dag cukru
- 2 ostre papryczki chili
- 3 liście laurowe
- 3 gałązki świeżego estragonu
- 1 łyżka mielonego czarnego pieprzu
- czubata łyżka soli
- oliwa
Wykonanie: Zagotować wino z octem, cukrem, solą, estragonem, papryczkami, liśćmi laurowymi i pieprzem. Do wrzącej zaprawy wrzucić obrane ząbki czosnku. Po chwili zestawić z ognia, przykryć i odstawić na noc. Następnego dnia doprowadzić zaprawę z czosnkiem do wrzenia i gotować ok. 3 minut. Zdjąć z ognia i ostudzić. Ząbki czosnku ułożyć w słoiczkach i zalać zalewą. Do każdego słoika wlać łyżkę oliwy.
Słoiczki szczelnie zamknąć i przechowywać w ciemnym, chłodnym miejscu.

Przepisy kulinarne - losowy

Pizza makaronowa


Składniki: 400 g ugotowanego spaghetti (ze 130 g surowego)
1 ząbek czosnku
4 jajka
1 łyżeczka suszonego oregano
sól, pieprz
4 łyżki oliwy
250 g pomidorów
300 g mozarelli
50 g salami w cienkich plasterkach
8 czarnych oliwek (niekoniecznie)
pół pęczka bazylii (niekoniecznie) Przygotowanie: W misce rozbić jajka, dodać przeciśnięty czosnek, sól, pieprz i oregano. Dodać ugotowany makaron i dobrze wymieszać. Na patelni rozgrzać 2 łyżki oliwy. Makaron podzielić na pół. Jedną część równomiernie rozłożyć na patelni i obsmażać z obu stron na złocisto-brązowo. Tak samo usmażyć drugą pizzę z reszty makaronu na pozostałych 2 łyżkach oliwy. Pomidory umyć, pokroić w cienkie plasterki, wyłożyć na pizze. Na pomidory ułożyć listki bazylii, plasterki salami i na koniec plastrem sera mozarella. Smażyć pod przykryciem 3- 5 minut. Na koniec można udekorować pizze oliwkami i listkami bazylii.