Dzisiaj jest Sobota 23 lutego 2019
Przepisy kulinarne - Dania mączne

Zapiekanka dla dwojga


SKŁADNIKI: 6-8 cienkich, słonych naleśników 4 średnie cebule 50 dag pieczarek 20 dag szynki 25 dag żółtego sera 2 parówki / lub kiełbaski pół zielonego ogórka papryka czerwona dwa pomidory 1/4 szklanki tłuszczu vegeta papryka chili magii sos wg. uznania WYKONANIE: Pieczarki pokroić w kostkę, przesmażyć dusząc aż zmiękną. Cebule pokroić w kostkę, przesmażyć dusząc aż zmięknie. Paprykę i ogórek pokroić w plasterki, przesmażyć dusząc aż zmiękną. Kiełbasę pokroić w plasterki, przesmażyć. Naleśniki nafaszerować (zmieszanymi razem i doprawionymi): pieczarkami, cebulą i kiełbasą, układać w posmarowanym tłuszczem naczyniu żaroodpornym. Paprykę z ogórkami i pokrojone w plastry pomidory przekładać z naleśnikami. Wszystko zalać przygotowanym wg przepisu lub gotowym sosem. Zapiec w temp. 180 stopni ok. 30 minut. Posypać startym żółtym serem i dopiec.

Ostatnio odwiedzony przepis kulinarny

Pieczony indyk amerykański


- 1 duży indyk
- 1 łyżka soli
- 1/2 łyżeczki pieprzu
- 1/2 kg suszonych śliwek bez pestek
- 1 szklanka wody
- 3-4 jabłka
- 1 szklanka bułki tartej
- 2 łyżeczki soku z cytryny lub octu winnego
- 1 łyżka cukru
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1 łyżka masła
Marynata:
- 2 litry mleka
- 1-2 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka tymianku
- 1 łyżeczka lubczyku

Przygotuj marynatę z mleka, roztartych ząbków czosnku, soli, tymianku i lubczyku. Włóż do niej indyka i pozostaw na dobę w chłodnym miejscu. śliwki zalej wrz?tkiem, mocz 2 godziny, odcedĽ. Jabłka obierz, wytnij gniazda nasienne, pokrój w kostkę i wymieszaj ze śliwkami, bułką tart?, sokiem z cytryny (lub octem winnym), cukrem i cynamonem. Indyka wyjmij z marynaty, natrzyj solą i pieprzem, nadziej farszem owocowym. Włóż do środka masło i zaszyj otwór. Indyka ułóż na ruszcie, wsuwając pod spód blachę z wod? (ok. 1/2 litra). Piecz 3 godziny w temp. 180°C, polewając co jaki? czas wytworzonym sosem lub wod?. Uwaga: indyka nie wolno piec zbyt długo, bo będzie suchy. Dlatego sprawdzaj mięso, nakłuwając je w najgrubszym miejscu patyczkiem do szaszłyków. Jeśli nie wypływa różowy płyn, indyk jest upieczony.

Przepisy kulinarne - losowy

Truskawki z grilla


SKŁADNIKI: * 1 szklanka cukru * 3 łyżki mielonego cynamonu * 50 dkg truskawek WYKONANIE: Truskawki umyć i bardzo dokładnie osuszyć. Cukier wymieszać z cynamonem. Na szpadki do szaszłyków nabijać truskawki obtoczone w mieszance cukru i cynamonu. Piec kilka minut na grillu nagrzanym do temperatury która spowoduje karmelizowanie cukru.