Dzisiaj jest Wtorek 16 października 2018
Przepisy kulinarne - Dania mączne

Zapiekanka dla dwojga


SKŁADNIKI: 6-8 cienkich, słonych naleśników 4 średnie cebule 50 dag pieczarek 20 dag szynki 25 dag żółtego sera 2 parówki / lub kiełbaski pół zielonego ogórka papryka czerwona dwa pomidory 1/4 szklanki tłuszczu vegeta papryka chili magii sos wg. uznania WYKONANIE: Pieczarki pokroić w kostkę, przesmażyć dusząc aż zmiękną. Cebule pokroić w kostkę, przesmażyć dusząc aż zmięknie. Paprykę i ogórek pokroić w plasterki, przesmażyć dusząc aż zmiękną. Kiełbasę pokroić w plasterki, przesmażyć. Naleśniki nafaszerować (zmieszanymi razem i doprawionymi): pieczarkami, cebulą i kiełbasą, układać w posmarowanym tłuszczem naczyniu żaroodpornym. Paprykę z ogórkami i pokrojone w plastry pomidory przekładać z naleśnikami. Wszystko zalać przygotowanym wg przepisu lub gotowym sosem. Zapiec w temp. 180 stopni ok. 30 minut. Posypać startym żółtym serem i dopiec.

Ostatnio odwiedzony przepis kulinarny

Gulasz wieprzowy z rzepą


Składniki 2 kg rzepy (6 - 8 sztuk), 1 kg mięsa wieprzowego bez kości, 2 łyżki mąki, tłuszcz, 200 ml gęstej kwaśnej śmietany sól. Sposób wykonania Rzepę obrać, pokroić na ósemki i gotować 30 min w lekko osolonej wodzie. W tym czasie obsmażyć pokrojone w kostkę mięso. Ugotowaną rzepę odcedzić i dodać do mięsa i razem dusić 45 min. Wlać śmietanę wymieszaną z mąką. Mieszając zagotowac. Dusić na wolnym ogniu jeszcze 5 min. Podawać z ziemniakami i surówką.

Przepisy kulinarne - losowy

Smażone małże z czerwoną kapustą i bananem


Na 2 osoby:
Dwie male garscie miesa malz lub puszka wedzonych ostryg (być może można użyć mrożonych),
odcedzona oliwa z oliwek,
czosnek,
sol,
pieprz
1/2 malej glowki kapusty (czerwonej)
1 lyzka soku z cytryny
1/2 lyzeczki majeranku
1 banan
2 lyzki cukru
2 lyzki soku z cytryny
1 lyzka pokruszonego bleu sera

Pol glowki kapusty poszatkowac cienko.
Malze usmazyc szybko na malej ilosci oliwy z czosnkiem. Do tej patelni sypnac garsc wloskich orzechow, posypac majerankiem, popieprzyc obficie, podsmazyc chwile.
Zdjac z patelni na gorace talerze, dodac do patelni kapuste, posolic troche, "wyszmyrgac", jak mowia poznaniacy, te patelnie kapusta, pokropic 1 lyzka soku z cytryny, jak zwiednie, przelozyc na talerze obok malz.
Jednego banana podzielic na pol wzdluz. Ciagle na tej samej patelni skarmelizowac cukier, dodac sok z cytryny, i polowki banana. Nie smazyc za dlugo, bo banan sie rozleci, przewrocic na druga strone.
Przelozyc banana na kapuste.
Wszystko posypac bleu cheese.
Podawac natychmiast.