Dzisiaj jest Wtorek 11 grudnia 2018
Przepisy kulinarne - Dania mączne

Zapiekanka dla dwojga


SKŁADNIKI: 6-8 cienkich, słonych naleśników 4 średnie cebule 50 dag pieczarek 20 dag szynki 25 dag żółtego sera 2 parówki / lub kiełbaski pół zielonego ogórka papryka czerwona dwa pomidory 1/4 szklanki tłuszczu vegeta papryka chili magii sos wg. uznania WYKONANIE: Pieczarki pokroić w kostkę, przesmażyć dusząc aż zmiękną. Cebule pokroić w kostkę, przesmażyć dusząc aż zmięknie. Paprykę i ogórek pokroić w plasterki, przesmażyć dusząc aż zmiękną. Kiełbasę pokroić w plasterki, przesmażyć. Naleśniki nafaszerować (zmieszanymi razem i doprawionymi): pieczarkami, cebulą i kiełbasą, układać w posmarowanym tłuszczem naczyniu żaroodpornym. Paprykę z ogórkami i pokrojone w plastry pomidory przekładać z naleśnikami. Wszystko zalać przygotowanym wg przepisu lub gotowym sosem. Zapiec w temp. 180 stopni ok. 30 minut. Posypać startym żółtym serem i dopiec.

Ostatnio odwiedzony przepis kulinarny

Holenderski tort wiśniowy


50 dag mrożonego ciasta francuskiego
3 łyżki dżemu porzeczkowego
8 łyżek cukru pudru
2 łyżki wódki
1 słoik wi?ni (720 ml)
cynamon
łyżka mąki ziemniaczanej
50 dag kremówki
3 łyżeczki kisielu
żelatyna Rozmrożone ciasto podzielić na 3 czę?ci, rozwałkować na krążki, ponakłuwać, piec ok. 10 min. w temp. 200 stopni. Posmarować dżemem. 5 łyżek cukru pudru utrzeć z wódką. Posmarować kr?żek z dżemem. Wi?nie osączyć, pół szklanki soku i cynamon zagotować. M?kę rozprowadzić wod?, wymieszać z sokiem. Wrzucić wi?nie, kisiel wystudzić. Ubić ?mietanę z cukrem pudrem. Dodać rozpuszczoną żelatynę. krążki ciasta przełożyć kisielem i kremem.


Przepisy kulinarne - losowy

Tort orzechowo-migdałowy


10 jajek
1/2 kg cukru pudru
1 łyżka kakao
odrobina mleka
25 dag zmielonych orzechów włoskich
25 dag zmielonych migdałów
2 laski wanilii
1/2 cytryny
kilka biszkoptów
dżem pomarańczowy lukier:
15 dag gorzkiej czekolady
4 dag masła
10 dag cukru
1/2 szkl. słodkiej śmietanki Utłuc  biszkopty. Laski wanilii utłuc na proszek. Kakao rozprowadzić odrobiną mleka na papkę. Masa orzechowa: 10 żółtek utrzeć z 25 dag cukru pudru na puszysty krem, dodając wcześniej przygotowane kakao. Dodać sproszkowane orzechy i 1 laskę wanilii. Masę włożyć do wysmarowanej masłem tortownicy i oprószonej m?ką ziemniaczaną. Masa migdałowa: 10 białek ubić na sztywną pianę, dodając stopniowo 25 dag cukru pudru. Dodać sok z 1/2 cytryny, sproszkowaną laskę wanilii, 3 łyżki utłuczonych biszkoptów, na końcu dodać migdały. Wszystko delikatnie wymieszać. Masę migdałową włożyć do tortownicy na masę orzechową, kopiasto w środku. Tortownicę wstawić do średnio nagrzanego piekarnika i piec ok. 50 min. Na drugi dzień wierzch i boki ciasta pokryć warstwą dżemu pomarańczowego. Gdy zaschnie, polać lukrem. Lukier: zmieloną czekoladę oraz pozostałe składniki podgrzać mieszając aż do wrzenia.