Dzisiaj jest Wtorek 23 kwietnia 2019
Przepisy kulinarne - Dania m±czne

Węgierskie knedle serowe


75 dag sera twarogowego
3 jajka
2 łyżki masła
8 łyżek kaszy manny
5 łyżek m±ki
2-3 łyżki bułki tartej
1 szkl. ¶mietany
sól
Utrzeć tłuszcz z jajkami. Ser zemleć, dodać do niego masę jajeczno-ma¶lan±, utrzeć razem na gładk± masę. Dodać kaszę mannę i połowę m±ki, wymieszać ciasto. Formować knedle o ¶rednicy ok. 3 cm. Ugotować w solonej wodzie. Odcedzone posypać bułk± tart?. Oddzielnie podać ?mietanę do polania.

Ostatnio odwiedzony przepis kulinarny

Pudding owocowy


8 kromek czerstwego białego pieczywa tostowego z okrojon± skórk±
- 80 dag ¶wieżych malin
- jeżyn i czerwonych porzeczek
- 2 łyżki cukru
- 3 łyżki wody


Przygotuj szklan± miskę ¶redniej wielko¶ci. Z jednej kromki chleba wytnij kr?żek o ¶rednicy dna miski, ułóż go na dnie. Pozostałe kromki pokrój na połówki, wyłóż nimi ?cianki naczynia. W dużym garnku powoli podgrzewaj owoce, cukier i wodę, delikatnie potrz?saj±c naczyniem, aż owoce puszcz? sok. Odlej do filiżanki 3 łyżki soku. Owoce i resztę soku wlej do miski wyłożonej chlebem. Przykryj tostami, przyci?nij talerzykiem i obci?ż. Wstaw na noc do lodówki. Aby pudding wyj±ć, okrój go w±skim długim nożem przy samych ?ciankach miski. Odwróć miskę dnem do góry i ostrożnie zdejmij j± z deseru. Polej 3 łyżkami soku i od razu podawaj.

Przepisy kulinarne - losowy

RZODKIEWKI MARYNOWANE


Składniki • 1 KG RZODKIEWEK • 20 DKG CUKRU ,3/4 SZKLANKI OCTU 10/PROCENTOWEGO • 2 LYZKI GRUBO MIELONEGO CZARNEGO PIEPRZU • 1 LYZECZKA ZIAREN PIEPRZU 2 LYZKI SOLI • 2 LYZKI OLEJU SOJOWEGO   Etapy przygotowania 1. RZODKIEWKI UMYC,ODCIAC LISCIE I KORZONKI.KAZDA RZODKIEWKE NAKLUC W KILKU MIEJSCACH WYKALACZKA 2. ZAGOTOWAC 1,5 L WODY ,DODAC OCET,CUKIER SOL ,OLEJ ORAZ PIEPRZ 3. RZODKIEWKI WLOZYC DO WYWARU,I GOTOWAC 2 MINUTY I WYJAC. NASTEPNIE WLOZYC DO SLOIKOW I ZALAC ZIMNYM WYWAREM 4. PASTERYZOWAC 20 MINUT W TEMPERATURZE 100.C . PODAWAC JAKO DODATEK DO MIES,PASZTETOW MOGA BYC TEZ SKLADNIKIEM DO ROBIENIA PIKANTNYCH SALATEK