Dzisiaj jest Wtorek 16 października 2018
Przepisy kulinarne - Dania mączne

Węgierskie knedle serowe


75 dag sera twarogowego
3 jajka
2 łyżki masła
8 łyżek kaszy manny
5 łyżek mąki
2-3 łyżki bułki tartej
1 szkl. śmietany
sól
Utrzeć tłuszcz z jajkami. Ser zemleć, dodać do niego masę jajeczno-maślaną, utrzeć razem na gładką masę. Dodać kaszę mannę i połowę mąki, wymieszać ciasto. Formować knedle o średnicy ok. 3 cm. Ugotować w solonej wodzie. Odcedzone posypać bułką tart?. Oddzielnie podać ?mietanę do polania.

Ostatnio odwiedzony przepis kulinarny

Gwiazdki wigilijne w masie makowej


Składniki: ciasto: - 12 dag maki - 3 dag cukru - 6 dag masła - zółtko masa makowa: - 15 dag maku - aromat migdałowy - 10 dag cukru - 2 łyzki miodu ponadto: - pół szklanki smietanki kremówki - łyzka cukru pudru - bakalie Wykonanie: Z podanych składników zagniec kruche ciasto, a nastepnie cienko je rozwalkuj. Foremką wykrój gwiazdki, poukladaj je na wysmarowanej tluszczem blasze i wstaw do piekarnika nagrzanego do 170°C, upiecz na złoty kolor. Mak sparz, osącz i wraz z cukrem przekręć przez maszynkę. Dodaj aromat migdalowy i miód, wszystko razem dokladnie wymieszaj. Smietanke ubij z cukrem pudrem na krem. Mase makowa wlóz do salaterki, w srodku zrób lyzka zaglębienie i wypełnij je bitą śmietaną. Calość udekoruj upieczonymi gwiazdkami i bakaliami.

Przepisy kulinarne - losowy

Wiosenne roladki


SKŁADNIKI: - suche placki z mąki ryżowej (papier ryżowy) - 250 g mielonej wieprzowiny - 10 grzybów mun - 2- 3 utarte ząbki czosnku - 2 posiekane dymki - garść namoczonego makaronu sojowego - garść pokrojonej w cienkie paski białej kapusty - tarta marchewka - sparzone kiełki sojowe - sos sojowy, olej sezamowy, sól SPOSÓB PRZYRZĄDZANIA: Dobrze wymieszać składniki nadzienia, powinno być spójne i łatwo się formować. Placki ryżowe zanurzać w misce z wodą i układać na ręczniku, zetrzeć dłonią nadmiar wody. Nakładać na placek garstkę nadzienia. Kiedy placki staną się elastyczne zwijać ciasny krokiecik. Mogą być większe lub mniejsze, z okrągłych placków optymalne mają ok. 8 cm długości i grubość kciuka. Smażyć w gorącym, głębokim oleju. Podawać gorące z zimnym sosem nuoc cham, listkami świeżej mięty i kolendry.