Dzisiaj jest Sobota 18 sierpnia 2018
Przepisy kulinarne - Dania mączne

Węgierskie knedle serowe


75 dag sera twarogowego
3 jajka
2 łyżki masła
8 łyżek kaszy manny
5 łyżek mąki
2-3 łyżki bułki tartej
1 szkl. śmietany
sól
Utrzeć tłuszcz z jajkami. Ser zemleć, dodać do niego masę jajeczno-maślaną, utrzeć razem na gładką masę. Dodać kaszę mannę i połowę mąki, wymieszać ciasto. Formować knedle o średnicy ok. 3 cm. Ugotować w solonej wodzie. Odcedzone posypać bułką tart?. Oddzielnie podać ?mietanę do polania.

Ostatnio odwiedzony przepis kulinarny

Różowa kaszka


Dla dziecka od: 1 roku Składniki:
- 2 czubate łyżki manny
- 2 czubate łyżki cukru
- 20 dag miękkich owoców świeżych lub mrożonych (malin truskawek porzeczek żurawin)

Sposób przyrządzania:

Owoce wrzuć na sito, sparz wrzątkiem, przetrzyj do miseczki i wymieszaj z cukrem. Zagotuj w rondlu półtorej szklanki wody. Dodaj mannę rozprowadzoną kilkoma łyżkami zimnej wody. Gotuj 10 min, od czasu do czasu mieszając. Odstaw z ognia i za pomocą miksera (końcówką do piany) wymieszaj z przecierem na puszystą, różową, masę.
Kaszkę można jeść na ciepło lub na zimno, z dodatkiem świeżych owoców lub z syropem owocowym.

Przepisy kulinarne - losowy

Omlet z tuńczykiem


Składniki:2 jaja,
kieliszek białego wina wytrawnego (10 g),
50 g tuńczyka z puszki,
łyżeczka natki pietruszki,
sól i pieprz do smaku,
tłuszcz.

 
Sposób przyrządzenia:        Omlet przygotować wg przepisu na omlet naturalny dodając zamiast mleka wino. Gdy się od spodu podsmaży, nałożyć rozdrobnionego tuńczyka, posypać natką pietruszki, zwinąć łopatką oba brzegi do środka, przełożyć na ogrzany półmisek i zaraz podawać.