Dzisiaj jest Sobota 15 grudnia 2018
Przepisy kulinarne - Dania m±czne

Węgierskie knedle serowe


75 dag sera twarogowego
3 jajka
2 łyżki masła
8 łyżek kaszy manny
5 łyżek m±ki
2-3 łyżki bułki tartej
1 szkl. ¶mietany
sól
Utrzeć tłuszcz z jajkami. Ser zemleć, dodać do niego masę jajeczno-ma¶lan±, utrzeć razem na gładk± masę. Dodać kaszę mannę i połowę m±ki, wymieszać ciasto. Formować knedle o ¶rednicy ok. 3 cm. Ugotować w solonej wodzie. Odcedzone posypać bułk± tart?. Oddzielnie podać ?mietanę do polania.

Ostatnio odwiedzony przepis kulinarny

Jesienna salatka z cykorii


Porcja dla 4 osob. Czas przygotow. 30 min.
300 g cykorii,
1 winne jablko,
1 rozowy grejpfrut,
2 pomarancze,
1 lyzka soku cytrynowego,
1 lyzka luskanych orzechow wloskich,
1 lyzka rodzynkow,
kilka migdalow.
Sos winegret:
3 lyzki oliwy,
1 lyzka soku cytrynowego,
1 lyzeczka cukru,
sol.

1. Cykorie oczyscic, odciac gorzki miazsz u nasady korzenia, szybko umyc, osaczyc, podzielic na pojedyncze listki. Kazdy listki przeciac na pol.
2. Wszystkie owoce umyc. Jablko pokroic na 16 czesci, usunac pestki, skropic
sokiem cytrynowym by nie sciemnialo. Pomarancze i grejpfrut obrac i wyciac
czastki.
3. Rodzynki umyc, namoczyc w przegotowanej wodzie. Migdaly sparzyc, obrac ze
skorki. Orzechy pokruszyc.
4. Przygotowac sos. Rozetrzec cukier i sol z sokiem cytrynowym. Dodac oliwe,
wymieszac. Do sosu dodac osaczone rodzynki i pokruszone orzechy.
5. Do salaterki wlozyc cykorie, jablka, czastki pomaranczy i grejpfruta. Wymieszac, zalac sosem, wstawic na 1 godz do lodowki. Przed podaniem posypac
migdalami.

Przepisy kulinarne - losowy

Kanapki z sałatk± jarzynow±


Składniki: 30 dkg sałatki jarzynowej z majonezem, 3 - 4 łyżki majonezu, 5 dkg korniszonów lub marchwii z octu. Sposób przyrz±dzenia:
       
Na posmarowany długi plaster bułki nałożyć grubo sałatkę jarzynow±, oblać gęstym majonezem, przybrać talarkami korniszonów i marchwii. Krajać w poprzek na małe kawałki. Ułożyć na półmisku lub tacy przykrytej serwetk±.