Dzisiaj jest Czwartek 18 stycznia 2018
Przepisy kulinarne - Dania mączne

Zapiekany omlet z pomidorami


6 jaj
4 dag masła
2 łyżki wody
15 dag żółtego sera salami
30-40 dag pomidorów
koperek / zielona pietruszka
3 dag masła
sól
Pomidory pokroić w grube krążki, wkładać partiami na silnie rozgrzane masło, obsmażyć z 2 stron. Jajka rozbić, dokładnie ubić trzepaczką dodając wodę i posolić. Smażyć na maśle na wolnym ogniu. Podważyć szerokim nożem od boków, by na dno spłynęła rzadka masa jajeczna. Włożyć pod spód omletu trochę masła. Gdy omlet się zetnie i spód będzie lekko rumiany, a powierzchnia omletu o konsystencji galaretowatej - omlet jest gotowy. Na środku omeltu ułożyć pomiodry, posypać zieleniną. Zapiec.

Ostatnio odwiedzony przepis kulinarny

Owocowy krem lodowy


SKŁADNIKI: * 8 owoców passion fruit * 140 ml śmietanki kokosowej * 250 ml mleka * 25 g wiórków kokosowych * 1/4 łyżeczki ekstraktu migdałowego * 3 kulki lodów waniliowych SPOSÓB PRZYRZĄDZANIA: 1. Wydrąż miąższ z owoców, odłóż 4 łyżki, a resztę zmiksuj w blenderze. 2. Dodaj śmietankę kokosową, mleko, wiórki i ekstrakt migdałowy. 3. Dodaj lody i ponownie zmiksuj. 4. Nałóż do kieliszków i udekoruj pozostałym miąższem owoców.

Przepisy kulinarne - losowy

Rosół rosyjski


SKŁADNIKI: * 1 świeży kurczak * 2 litry wody * 2 łyżki masła * 1 marchewka obrana i pokrojona * 1 obrana marchewka * ½ łodygi selera naciowego * 1 cebula pokrojona w plastry * 1 por pokrojony wzdłuż (biała część) * ¼ małego buraka ćwikłowego * 1 ząbek czosnku * 2 gałązki natki pietruszki * 1 liść laurowy * szczypta cukru * sól, mielony pieprz do smaku WYKONANIE: Kurczaka dokładnie umyć. Podzielić na ćwiartki. W dużym garnku zalać kurczaka zimną wodą i powoli podgrzewając doprowadzić do wrzenia. Bardzo dokładnie zbierać powstającą brunatną piane (odszumować). Dodać liść laurowy, pieprz ziarnisty, ząbek czosnku, cała marchewkę, buraka. Zmniejszyć płomień palnika tak aby rosół powolutku się gotował. Na patelni rozgrzać masło, dodać rozdrobnione jarzyny, lekko obsmażyć mieszając. Obsączyć z nadmiaru tłuszczu, dodać do wywaru. Gotować około 2 godzin. Przyprawić do smaku. Przecedzić na drobnym sicie. Podawać z makaronem domowym, pokrojonym w słupki ugotowanym kurczakiem, ozdobione pokrojoną w kostkę ugotowaną cała marchewka i posiekaną natką pietruszki.