Dzisiaj jest Sobota 15 grudnia 2018
Przepisy kulinarne - Dania mączne

Zapiekany omlet z pomidorami


6 jaj
4 dag masła
2 łyżki wody
15 dag żółtego sera salami
30-40 dag pomidorów
koperek / zielona pietruszka
3 dag masła
sól
Pomidory pokroić w grube krążki, wkładać partiami na silnie rozgrzane masło, obsmażyć z 2 stron. Jajka rozbić, dokładnie ubić trzepaczką dodając wodę i posolić. Smażyć na maśle na wolnym ogniu. Podważyć szerokim nożem od boków, by na dno spłynęła rzadka masa jajeczna. Włożyć pod spód omletu trochę masła. Gdy omlet się zetnie i spód będzie lekko rumiany, a powierzchnia omletu o konsystencji galaretowatej - omlet jest gotowy. Na środku omeltu ułożyć pomiodry, posypać zieleniną. Zapiec.

Ostatnio odwiedzony przepis kulinarny

Udka kurczaka z oliwkami i winem


Składniki: 5 dużych udek, pół słoiczka zielonych oliwek bez pestek, cytryna, pół kieliszka białego wytrawnego wina, 2 ząbki czosnku, czubata łyżeczka przypraw ziołowych (rozmarynu, curry, papryki, imbiru), sól, pieprz, olej do smażenia
    
Sposób przyrządzenia: Udka umyć, osuszyć, każde podzielić na dwie porcje. Natrzeć solą i pieprzem. Cytrynę wyszorować szczoteczką w gorącej wodzie, cienko obrać. Z miąższu wycisnąć sok, a skórkę pokroić w cienkie paseczki. Z łyżki oleju, trzech łyżek soku z cytryny i połowy ziół przygotować marynatę. Skropić nią udka i odstawić je na godzinę do lodówki. Mięso osączyć z marynaty, obsmażyć z każdej strony. Czosnek zmiażdżyć. Udka przełożyć do brytfanny, posypać ziołami i natrzeć czosnkiem. Piec ok. 45 minut w temperaturze 200-220°C, skrapiając od czasu do czasu wodą. Na 10 minut przed końcem pieczenia dodać osączone z zalewy i pokrojone oliwki, skórkę z cytryny i wino. Podawać z babeczkami ryżowymi lub pieczywem i surówką.

Przepisy kulinarne - losowy

Babka z płatkami migdałowymi


Produkty 200g mąki tortowej
150g masła lub margaryny
150g cukru
4 jajka
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
aromat migdałowy
100g płatków migdałowych
cukier puder Wykonanie 1. Płatki migdałowe uprażyć na suchej patelni na złoty kolor. 2. Masło lub margarynę utrzeć, dodać cukier i żółtka. 3. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i stopniowo wsypywać do ciasta ucierając. Dodać uprażone płtaki migdałowe i 6 kropli aromatu migdałowego. 4. Białka ubić na sztywno i delikatnie wymieszać z przygotowaną masą. Ciasto wyłożyć do prostokątnej formy wysmarowanej tłuszczem i oprószonej mąką. 5. Piec w temepraturze 180 stopni przez ok. 45-50 minut. Upieczoną babkę oprószyć cukrem pudrem.