Dzisiaj jest Sobota 23 lutego 2019
Przepisy kulinarne - Dania mączne

Zapiekany omlet z pomidorami


6 jaj
4 dag masła
2 łyżki wody
15 dag żółtego sera salami
30-40 dag pomidorów
koperek / zielona pietruszka
3 dag masła
sól
Pomidory pokroić w grube krążki, wkładać partiami na silnie rozgrzane masło, obsmażyć z 2 stron. Jajka rozbić, dokładnie ubić trzepaczką dodając wodę i posolić. Smażyć na maśle na wolnym ogniu. Podważyć szerokim nożem od boków, by na dno spłynęła rzadka masa jajeczna. Włożyć pod spód omletu trochę masła. Gdy omlet się zetnie i spód będzie lekko rumiany, a powierzchnia omletu o konsystencji galaretowatej - omlet jest gotowy. Na środku omeltu ułożyć pomiodry, posypać zieleniną. Zapiec.

Ostatnio odwiedzony przepis kulinarny

Risotto z warzywami


Składniki Przepis Ryż ( 3-4 woreczki ) Pieczarki ( 50dag ) Por (dwa) Cebula ( dwie )
Papryka świeża (dwie) Koncentrat pomidorowy ( 1mała puszka ) Całe pomidory w puszce
Bulion w kostce Knorr z oliwą i ziołami (do makaronu i ryżu =>2kostki)
Sól , pieprz Zioła (bazylia,itp)
Ryż ugotować tak , aby nie był zbyt miękki.
Por pokroić (tylko biał? czę?ć) na talarki , udusić na patleni.
Następnie to samo robimy z pokrojonym na plasterki pieczarkami i cebul?.
Dorzucamy pokrojoną w paski paprykę, aby również sie poddusiła.
Wszytkie duszone składniki przekaładamy do większego naczynia . mieszamy razem z ryżem i puszką koncentratu pomidorowego.
Dodajemy pomidory z puszki razem z zalewą.
Rozpuszczamy dwie kostki bulionu Knorr w jednej szkl wody i zalewamy tym risotto.
Dodać przyprawy , w tym zioła.Wszystko dobrze wymieszać i chwilę dusić.

Przepisy kulinarne - losowy

Błyskawiczny chłodnik


Dla dziecka od: 1 roku Składniki:
- 2 szklanki kefiru
- jogurtu lub kwaśnego mleka
- szklanka wody
- łyżka koncentratu z buraków
- świeży ogórek pokrojony w drobną kostkę
- 2 łyżki drobno posiekanego koperku
- 2 łyżki posiekanego szczypiorku
- 2 lub 3 jajka na twardo obrane i pokrojone na ćwiartki
- kilka łyżek śmietany (niekoniecznie)
- sól

Sposób przyrządzania:

Koncentrat barszczu zagotuj z wodą, ostudź i wymieszaj z pozostałymi składnikami. Rozlej chłodnik do miseczek i włóż do każdej kilka ćwiartek jajek.