Dzisiaj jest Wtorek 23 kwietnia 2019
Przepisy kulinarne - Dania mączne

Zapiekany omlet z pomidorami


6 jaj
4 dag masła
2 łyżki wody
15 dag żółtego sera salami
30-40 dag pomidorów
koperek / zielona pietruszka
3 dag masła
sól
Pomidory pokroić w grube krążki, wkładać partiami na silnie rozgrzane masło, obsmażyć z 2 stron. Jajka rozbić, dokładnie ubić trzepaczką dodając wodę i posolić. Smażyć na maśle na wolnym ogniu. Podważyć szerokim nożem od boków, by na dno spłynęła rzadka masa jajeczna. Włożyć pod spód omletu trochę masła. Gdy omlet się zetnie i spód będzie lekko rumiany, a powierzchnia omletu o konsystencji galaretowatej - omlet jest gotowy. Na środku omeltu ułożyć pomiodry, posypać zieleniną. Zapiec.

Ostatnio odwiedzony przepis kulinarny

Spaghetti z pieczarkami i mascarpone


Składniki: - 500 g spaghetti - 20 średniej wielkości pieczarek - 4 łyżki masła - 1- 2 ząbki czosnku (jeśli lubisz) - 250 g mascarpone - 2 łyżki posiekanej natki pietruszki - świeżo mielony pieprz - 4 łyżki śmietany Sposób przyrządzania: Pieczarek nie myj, lecz dokładnie obierz i posiekaj w drobne plasterki. Czosnek obierz i rozgnieć. Na patelni z grubym dnem roztop masło i wsyp pieczarki. Smaż na średnim ogniu, aż się przyrumienią i zmiękną. Podczas smażenia dodaj czosnek. Wymieszaj mascarpone z pieczarkami i smaż do czasu, aż ser się rozpuści. Dodaj śmietanę, posiekaną natkę, sól i pieprz do smaku. Wymieszaj z gorącym spaghetti i podawaj natychmiast.

Przepisy kulinarne - losowy

Puchar truskawkowo- czekoladowy


Produkty: Krem truskawkowy
1/2 szklanki truskawkowego przecieru
szklanka śmietany kremówki
1/2 szklanki cukru
kieliszek rumu
łyżeczka zagęstnika do śmietany

Krem cytrynowy
2 cytryny
szklanka śmietanki
3/4 szklanki cukru
5 jajek
2 łyżeczki zagęstnika do śmietany

Do dekoracji
100 g truskawek
polewa czekoladowa Wykonanie:

Śmietanę ubić z 1/2 szklanki cukru i zagęstnikiem. Wymieszać z przecierem i rumem. Wstawić na 15 minut do lodówki. Żółtka utrzeć z 1/2 szklanki cukru. Zagotować śmietankę Wlać cały czas ubijając na parze. Zdjąć z ognia. Ubijać, aż masa wystygnie. Z cytryny po uprzednim sparzeniu wycisnąć sok. Białka ubić z pozostałym cukrem. Razem z sokiem z cytryny i zagęstnikiem dodać do śmietanowo-żółtkowej masy. Delikatnie wymieszać. Wstawić na 15 minut do lodówki. Do pucharków rozłożyć w równych częściach oba kremy. Polać czekoladową polewą. Udekorować truskawkami.