Dzisiaj jest Sobota 18 sierpnia 2018
Przepisy kulinarne - Dania mączne

Zapiekany omlet z pomidorami


6 jaj
4 dag masła
2 łyżki wody
15 dag żółtego sera salami
30-40 dag pomidorów
koperek / zielona pietruszka
3 dag masła
sól
Pomidory pokroić w grube krążki, wkładać partiami na silnie rozgrzane masło, obsmażyć z 2 stron. Jajka rozbić, dokładnie ubić trzepaczką dodając wodę i posolić. Smażyć na maśle na wolnym ogniu. Podważyć szerokim nożem od boków, by na dno spłynęła rzadka masa jajeczna. Włożyć pod spód omletu trochę masła. Gdy omlet się zetnie i spód będzie lekko rumiany, a powierzchnia omletu o konsystencji galaretowatej - omlet jest gotowy. Na środku omeltu ułożyć pomiodry, posypać zieleniną. Zapiec.

Ostatnio odwiedzony przepis kulinarny

Karp w migdałach


2 karpie (około 2 kg),
2 łyżki mąki,
13 dag masła,
2 czubate łyżki majeranku,
2 łyżeczki mielonej czerwonej papryki,
20 dag płatków migdałowych,
sól; Karpie oczyścić, nie odcinając głów, usunąć oczy, natrzeć solą. Masło rozpu?cić w rondelku, zdjąć z ognia, lekko przestudzić. M?kę wymieszać z papryka. Ryby posmarować połowa masła, obtoczyć w mace i papryce. Włożyć do żaroodpornego naczynia i piec około 45 min. w piekarniku nagrzanym do 220 stopni. W połowie pieczenia skropić masłem, posypać łyżka majeranku, przewrócić na druga stronę. Na 5 min. przed końcem pieczenia karpie ponownie skropić masłem, posypać drug? łyżka majeranku. Płatki migdałowe wsypać na patelnię, smażyć bez tłuszczu, aż nabior? złocistego koloru. Upieczone ryby przełożyć na półmiski, posypać płatkami migdalonymi. Udekorować natką, paseczkami papryki.


Przepisy kulinarne - losowy

Zupa wiosenna z jabłkiem


SKŁADNIKI: 2 pęczki dymki ze szczypiorkiem 3 twarde i najlepiej kwaśne jabłka średniej wielkości spora łyżka margaryny 2 ząbki czosnku 3 łyżki białego wina wytrawnego KNORR Rosół z kury z pietruszką i lubczykiem szklanka śmietany 18% sól świeżo zmielony, czarny pieprz WYKONANIE: Kostki Rosół z kury z pietruszką i lubczykiem zalać 4 szklankami wrzątku i dokładnie rozpuścić. Dymkę dokładnie umyć i posiekać razem ze szczypiorem na niezbyt drobne kawałki. Jabłka umyć, obrać, przekroić na ćwiartki, usunąć gniazda nasiennie. Czosnek obrać i zmiażdżyć z połową łyżeczki soli. Na patelni rozgrzać margarynę, lekko zeszklić dymkę ze szczypiorem, dodać następnie jabłka i czosnek, dusić przez 5 minut na średnim ogniu. Składniki przełożyć do garnka, dodać wino, rozpuszczony Rosół z kury z pietruszką i lubczykiem i gotować pod przykryciem przez 5-8 minut - aż wszystkie składniki będą miękkie. Całość dokładnie zmiksować. Do zupy dodać śmietanę, doprawić solą i pieprzem. Smakuje wybornie z bagietką.