Dzisiaj jest Wtorek 16 października 2018
Przepisy kulinarne - Dania mączne

Zapiekany omlet z pomidorami


6 jaj
4 dag masła
2 łyżki wody
15 dag żółtego sera salami
30-40 dag pomidorów
koperek / zielona pietruszka
3 dag masła
sól
Pomidory pokroić w grube krążki, wkładać partiami na silnie rozgrzane masło, obsmażyć z 2 stron. Jajka rozbić, dokładnie ubić trzepaczką dodając wodę i posolić. Smażyć na maśle na wolnym ogniu. Podważyć szerokim nożem od boków, by na dno spłynęła rzadka masa jajeczna. Włożyć pod spód omletu trochę masła. Gdy omlet się zetnie i spód będzie lekko rumiany, a powierzchnia omletu o konsystencji galaretowatej - omlet jest gotowy. Na środku omeltu ułożyć pomiodry, posypać zieleniną. Zapiec.

Ostatnio odwiedzony przepis kulinarny

Szaszłyki z sosem orzechowym


Składniki: - 1 szklanka orzechów włoskich w kawałkach - 2 posiekane cebule dymki - 4 łyżki bulionu wołowego z 1/2 kostki - 3 łyżki soku cytrynowego - 1/4 łyżki mielonego imbiru - 450 g chudej wołowiny na pieczeń - sól - świeżo zmielony czarny pieprz - 1 szklanka twarożku - 1/2 szklanki ryżu ugotowanego na sypko Sposób przyrządzania: Zmiksuj na gładką masę w blenderze lub malakserze orzechy, cebulę, bulion, sok z cytryny, imbir, sól i pieprz. Nadziej mięso na patyczki i ułóż je na ruszcie do pieczenia. Z wierzchu posmaruj odrobiną sosu orzechowego. Grilluj, a gdy mięso zmięknie, przełóż je na ogrzane talerze. Rozmieszaj twarożek z resztą sosu orzechowego. Jedz w małych naczyniach z mięsem i ryżem.


Przepisy kulinarne - losowy

Niskokaloryczny obiad


Składniki •  kasza gryczana
  
•  1 cebula
  
•  kefir, maślanka
  
•  przyprawy (sól, pieprz)
  
•  olej
  
Etapy przygotowania Gotujemy kaszę gryczaną. Na patelni podsmażamy cebulę, po czym mieszamy ją z kaszą gryczaną. Polewamy kefirem.