Dzisiaj jest Sobota 15 grudnia 2018
Przepisy kulinarne - Dania mączne

Zapiekane naleśniki z porami


2 jajka
3/4 szkl. mleka
3/4 szkl. wody
m?ka
olej do smażenia
8 średnich porów
sól nadzienie:
20 dag startego żółtego sera
10 dag masła
zielona pietruszka Pory zalać gor?c? wod?, zagotować, posolić i gotować ok. 20 min. Ods?czyć. Z podanych składników usmażyć 8 naleśnków, każdy naleśnik posmarować cienko masłem, posypać serem, zawijać po porze. Naleśniki ułożyć w wysmarowanym tłuszczem i wysypanym bułką tart? żaroodpornym naczyniu, z wierzechu posypać serem i płatkami masła. Zapiec w gor?cym piekarniku na rumiano.

Ostatnio odwiedzony przepis kulinarny

Buraczki zasmażane po poznańsku


SKŁADNIKI: * 0,5 kg buraczków ćwikłowych, * 1 łyżka masła lub smalcu, * 2 średnie cebule pokrojone drobno, * 1 łyżka mąki, * 1 kieliszek octu winnego, * sól, cukier SPOSÓB WYKONANIA: Buraczki gotujemy w skórkach i po obraniu ścieramy na tarce – drobnym oczku i dusimy. Robimy zasmażkę z cebuli uduszonej na smalcu oraz mąki po czym doprawiamy cukrem i octem winnym, nie dodajemy śmietany.

Przepisy kulinarne - losowy

Powidła śliwkowo-dyniowe


Produkty: śliwki , najlepiej węgierki - 2 kg
miąższ z dyni - 1 kg
cukier 1 kg Wykonanie: Śliwki wypestkować. Z dyni wyciągnąć środek z pestkami. Pestki ususzyć i zjeść, resztę wyrzucić. Pozostałą część dyni obrać ze skórki, miąższ pokroić na małe kawałeczki . Wszystko włożyć do garnka (ja używam garnek Tefala z teflonową powłoką od środka, wtedy nic mi się nie przypala). Na początku wlać do garnka trochę wody, a potem smażyć ,smażyć i smażyć aż zgęstnieje. Najlepiej robić to po parę godzin przez kilka dni