Dzisiaj jest Wtorek 16 października 2018
Przepisy kulinarne - Dania mączne

Zapiekane naleśniki z porami


2 jajka
3/4 szkl. mleka
3/4 szkl. wody
m?ka
olej do smażenia
8 średnich porów
sól nadzienie:
20 dag startego żółtego sera
10 dag masła
zielona pietruszka Pory zalać gor?c? wod?, zagotować, posolić i gotować ok. 20 min. Ods?czyć. Z podanych składników usmażyć 8 naleśnków, każdy naleśnik posmarować cienko masłem, posypać serem, zawijać po porze. Naleśniki ułożyć w wysmarowanym tłuszczem i wysypanym bułką tart? żaroodpornym naczyniu, z wierzechu posypać serem i płatkami masła. Zapiec w gor?cym piekarniku na rumiano.

Ostatnio odwiedzony przepis kulinarny

Zraz wołowy w winie


Składniki 1,5 kg antrykotu, 200 g mielonego mięsa wieprzowego, 200 g gotowanego mięsa wędzonego, 2 jaja, natka pietruszki, 80 g wędzonego boczku, 1 duża cebula, tłuszcz, 200 g jarzyn (marchew, pietruszka, pół selera), liść laurowy, ziele angielskie, mąka, 200 ml czerwonego wina, pieprz mielony, sól Wykonanie Przygotować nadzienie z mielonego mięsa wieprzowego, drobno pokrojonego mięsa wędzonego, 2 jaj, posiekanej natki pietruszki i soli. Z antrykotu wyciąć 2 duże plastry, zbić młotkiem do mięsa, posolić i posypać pieprzem, obłożyć pokrojonym boczkiem, cebulą i przygotowanym nadzieniem. Mięso starannie zwinąć i przewiązać nicią. Jarzyny oczyścić, pokroić i smażyć na rozgrzanym tłuszczu razem z liściem laurowym i zielem angielskim. Włożyć mięso i ciągle podlewając wodą dusić. Gdy mięso jest miękkie wyjąć, sos oprószyć mąką i podlać czerwonym winem, zagotować. Zraz pokroić w plasterki i podawać z makaronem.

Przepisy kulinarne - losowy

Deser kokosowy w paski


przygotowanie - 40 minut
dla 4 osób:
Krem kokosowy:
100 g wiórków kokosowych,
4 czubate łyżki cukru,
40 ml mleka,
2 łyżeczki żelatyny
Galaretka z kiwi:
300 g dojrzałych kiwi,
4 czubate łyżki cukru,
łyżeczka likieru z kiwi,
2 łyżeczki żelatyny.
Porcja - 320 kalorii

Obie porcje żalatyny zalać odrobiną zimnej wody, namoczyć.
Przygotować krem kokosowy: mleko wlać do rondelka, dodać cukier i wiórki kokosowe, zagotować.
Rondelek przykryć, odstawić na 30 minut. Mleko przecedzić przez gazę. ogniu, dodać jedną porcję odci?niętej żelatyny. Rozprowadzić dokładnie. Wystudzić.
Kiwi obrać i zmiksować.
W drugim rondelku podgrzać likier z łyżeczką wody i cukrem. Dodać drug? porcję odci?niętej żelatyny. Dokładnie wymieszać i dodać do syropu.
Żelatynę z syropem wlać do kiwi, wymieszać.
Wysokie szklaneczki napełniać stopwego mas? kiwi. Gdy zastygnie - powtórzyć. Ostudzić.