Dzisiaj jest Sobota 23 lutego 2019
Przepisy kulinarne - Dania mączne

Zapiekane naleśniki z porami


2 jajka
3/4 szkl. mleka
3/4 szkl. wody
m?ka
olej do smażenia
8 średnich porów
sól nadzienie:
20 dag startego żółtego sera
10 dag masła
zielona pietruszka Pory zalać gor?c? wod?, zagotować, posolić i gotować ok. 20 min. Ods?czyć. Z podanych składników usmażyć 8 naleśnków, każdy naleśnik posmarować cienko masłem, posypać serem, zawijać po porze. Naleśniki ułożyć w wysmarowanym tłuszczem i wysypanym bułką tart? żaroodpornym naczyniu, z wierzechu posypać serem i płatkami masła. Zapiec w gor?cym piekarniku na rumiano.

Ostatnio odwiedzony przepis kulinarny

Kotlety schabowe z jabłkiem i miętą


Składniki •  kotlety schabowe opanierowane tradycyjnie w mące, jajku i bułce
  
•  mięta suszona
  
•  mus jabłkowy (najlepszy kwaśny)
  
•  na każdy kotlet duży plaster sera żółtego
  
 
Etapy przygotowania Tradycyjnie opanierowane schabowe obsmażamy na tłuszczu. Pod koniec smażenia każdy kawałek posypujemy odrobiną startej mięty, a na to kładziemy po łyżce musu jabłkowego i po plasterku żółtego sera. Przykrywamy pokrywką i po 2- 3 minutach, jak ser zmięknie możemy podawać kotlety.

Przepisy kulinarne - losowy

Kanapki marynarskie


Składniki: 1 kromka ciemnego chleba z otrębami 10 g masła lub margaryny 2 opłukane filety z matiesów 1/2 gruszki z puszki 1 łyżeczka kawioru 1 łyżeczka posiekanego szczypiorku Sposób przyrządzania: Posmarowaną masłem kromkę chleba posypać szczypiorkiem, przekroić na pół. Matiesy osuszyć, zwinąć w roladki i ułożyć na chlebie. Ozdobić plasterkami gruszki i kawiorem.