Dzisiaj jest Wtorek 16 stycznia 2018
Przepisy kulinarne - Dania mączne

Zapiekane naleśniki z porami


2 jajka
3/4 szkl. mleka
3/4 szkl. wody
m?ka
olej do smażenia
8 średnich porów
sól nadzienie:
20 dag startego żółtego sera
10 dag masła
zielona pietruszka Pory zalać gor?c? wod?, zagotować, posolić i gotować ok. 20 min. Ods?czyć. Z podanych składników usmażyć 8 naleśnków, każdy naleśnik posmarować cienko masłem, posypać serem, zawijać po porze. Naleśniki ułożyć w wysmarowanym tłuszczem i wysypanym bułką tart? żaroodpornym naczyniu, z wierzechu posypać serem i płatkami masła. Zapiec w gor?cym piekarniku na rumiano.

Ostatnio odwiedzony przepis kulinarny

Bekonowe koreczki


Składniki •  12 śliwek suszonych bez pestek
  
•  12 małych pomidorków
  
•  12 długich, cienkich plastrów bekonu (boczku)
  
•  2 łyżki oleju
  
•  tymianek
  
•  świeża bazylia
   Etapy przygotowania 1.  Śliwki opłucz i osącz. Pomidorki natnij na krzyż.
    
2.  W środek każdego włóż śliwkę i ciasno owiń plastrem bekonu. Zepnij wykałaczką, posyp tymiankiem.
    
3.  Rozgrzej olej. Smaż koreczki ze wszystkich stron, aż bekon się zrumieni.
    
4.  Osącz z tłuszczu na pergaminie. Udekoruj bazylią.


Przepisy kulinarne - losowy

Lody z twarożku homogenizowanego


Dla dziecka od: 1 roku Składniki:
- 2 opakowania twarożku homogenizowanego po 200 g o smaku waniliowym
- po 2 łyżki stołowe wiórków kokosowych
- płatków migdałowych i rodzynek
- 9 łyżeczek syropu owocowego
- np. z czarnych porzeczek lub truskawek

Sposób przyrządzania:

Twarożek dzielimy na 3 części. Jedną część mieszamy z wiórkami kokosowymi, drugą z płatkami migdałowymi, trzecią z rodzynkami. Do każdej porcji dodajemy po 3 łyżki syropu. Mieszamy na tyle delikatnie, aby powstały marmurkowe smugi. Przekładamy mieszaninę do małych kubeczków (ew. można użyć foremek do lodów z Ikei). Wbijamy w masę płaskie patyczki i wkładamy na noc do zamrażalnika. Można użyć kilku syropów i zrobić lody o różnych smakach (np. kokosowe z czarną porzeczką, migdałowe z maliną, a rodzynkowe z pomarańczą).