Dzisiaj jest Sobota 18 sierpnia 2018
Przepisy kulinarne - Dania m±czne

Zapiekane nale¶niki z porami


2 jajka
3/4 szkl. mleka
3/4 szkl. wody
m?ka
olej do smażenia
8 ¶rednich porów
sól nadzienie:
20 dag startego żółtego sera
10 dag masła
zielona pietruszka Pory zalać gor?c? wod?, zagotować, posolić i gotować ok. 20 min. Ods?czyć. Z podanych składników usmażyć 8 nale¶nków, każdy nale¶nik posmarować cienko masłem, posypać serem, zawijać po porze. Nale¶niki ułożyć w wysmarowanym tłuszczem i wysypanym bułk± tart? żaroodpornym naczyniu, z wierzechu posypać serem i płatkami masła. Zapiec w gor?cym piekarniku na rumiano.

Ostatnio odwiedzony przepis kulinarny

Rolada z łososia z porami


Składniki 1,3 kg filetów z łososia 4 duże pory 100 g masła lub margaryny 1 łyżka m±ki sól, pieprz cayenne 1 kieliszek białego wytrawnego wina (100 ml)  Wykonanie Rybę opłukać, osuszyć, przekroić wzdłuż na pół. Pory umyć, osuszyć. Z jednego pora zdj±ć zewnętrzne li¶cie, obrać, drobno pokroić, ugnie¶ć z połow± masła i odrobin± pieprzu. Pozostałe pory sparzyć, pooddzielać zewnętrzne li¶cie. Łososia posmarować masłem porowym, zrolować, owin±ć długimi li¶ćmi pora, luĽno obwi±zać nici±.  Naczynie żaroodporne wysmarować masłem, włożyć zrolowan± rybę, przykryć foli± aluminiow±. Pozostałe czę¶ci porów pokroić w plasterki. Niewielkie naczynie do zapiekania wysmarować masłem lub margaryn±, włożyć pory, oprószyć sol±, pieprzem cayenne, m±k±, podlać połow± wina. Naczynie z ryb± i naczynie z porami wstawić do piekarnika. Piec przez 20 min w temp. 180°C. Następnie pory przełożyć do naczynia z ryb±, podlać pozostałym winem, przykryć foli±, ponownie wstawić do piekarnika na 10 min. Przed podaniem z ryby zdj±ć nitkę, roladę pokroić w plastry, dekoracyjnie ułożyć na półmisku, ozdobić plasterkami porów. 


Przepisy kulinarne - losowy

Dorsz duszony z chrzanem


SKŁADNIKI: * 75 dkg filetów z dorsza, * 10 dkg chrzanu, * 3 łyżki oleju, * 1 łyżka m±ki, * 1 szkl. ¶mietany, * sól i pieprz do smaku. WYKONANIE: Kawałki ryby oprószyć m±k±, posolić i popieprzyć. Układać na rozgrzanym w szybkowarze oleju i każd± warstwę przesypywać utartym na tarce o dużych oczkach chrzanem. Wlać pół szklanki wody, zamkn±ć szybkowar i ogrzewać 12 min. od momentu przekroczenia progu ci¶nienia wewnętrznego. Po tym czasie szybkowar otworzyć, wlać do ryby ¶mietanę, i jeszcze pogotować bez przykrycia 5 min. Podawać z ryżem lub kartoflami. Posypać można posiekan± natk± pietruszki.