Dzisiaj jest Sobota 20 kwietnia 2019
Przepisy kulinarne - Dania mączne

Zapiekane naleśniki z porami


2 jajka
3/4 szkl. mleka
3/4 szkl. wody
m?ka
olej do smażenia
8 średnich porów
sól nadzienie:
20 dag startego żółtego sera
10 dag masła
zielona pietruszka Pory zalać gor?c? wod?, zagotować, posolić i gotować ok. 20 min. Ods?czyć. Z podanych składników usmażyć 8 naleśnków, każdy naleśnik posmarować cienko masłem, posypać serem, zawijać po porze. Naleśniki ułożyć w wysmarowanym tłuszczem i wysypanym bułką tart? żaroodpornym naczyniu, z wierzechu posypać serem i płatkami masła. Zapiec w gor?cym piekarniku na rumiano.

Ostatnio odwiedzony przepis kulinarny

Naleśniki z pieczarkami


SKŁADNIKI: FARSZ: * 200 g pieczarek, * średnia cebula, * łyżeczka oleju, * łyżka tartego żółtego sera CIASTO: * 6 łyżek mąki, * szklanka chudego mleka, * jajko SPOSÓB WYKONANIA: Warzywa drobno pokroić, podsmażyć, a gdy ostygną, wymieszać z serem. Składniki na ciasto dobrze wymieszać, smażyć cienkie naleśniki (na patelni nie wymagającej tłuszczu). Na gotowe naleśniki nałożyć farsz, zwinąć i krótko podgrzać, by ser się rozpuścił.

Przepisy kulinarne - losowy

Tort marcepanowy


Składniki • 1 kg gruszek • 20 dag masy marcepanowej • 6 dag orzechów włoskich • 25 dag kremówki • 1 śmietan - fiks • 25 dag konfitury malinowej • 1 budyń waniliowy • 3 jajka • 15 dag cukru • 5 dag mąki pszennej • 2 łyżki mąki ziemniaczanej • 1 cukier waniliowy • 1 łyżeczka proszku do pieczenia • 3 łyżki soku z cytryny • 1 łyżka cukru pudru Etapy przygotowania 1. Orzechy posiekać. Białka jaj ubić, dosypując 10 dag cukru. Połączyć z żółtkami, dwoma rodzajami mąki, proszkiem do pieczenia i orzechami. Spód tortownicy wyłożyć pergaminem, tortownicę napełnić ciastem. Pieć 20 min. w temperaturze 175 stopni. Wyjąć, ostudzić. 2. Gruszki obrać, usunąć nasiona, pokroić w kosteczkę, zagotować z sokiem z cytryny i 5 dag cukru. Proszek budyniowy wymieszać z 50 ml wody, dodać do gruszek, mieszając gotować 2 min. Ciasto pokroić na 2 placki. Na spodnim zapiąć obręcz tortownicy. Placek posmarować gruszkami. Ostudzić. 3. Śmietanę ubić ze śmietan - fiksem i cukrem waniliowym. Rozsmarować na ostudzonych gruszkach. Przykryć drugim plackiem. Ochładzać 3 godziny. Wierzch posmarować konfiturą. Przykryć rozwałkowanym marcepanem. Posypać cukrem pudrem. Udekorować.