Dzisiaj jest Wtorek 22 maja 2018
Przepisy kulinarne - Dania mączne

Zapiekane naleśniki z porami


2 jajka
3/4 szkl. mleka
3/4 szkl. wody
m?ka
olej do smażenia
8 średnich porów
sól nadzienie:
20 dag startego żółtego sera
10 dag masła
zielona pietruszka Pory zalać gor?c? wod?, zagotować, posolić i gotować ok. 20 min. Ods?czyć. Z podanych składników usmażyć 8 naleśnków, każdy naleśnik posmarować cienko masłem, posypać serem, zawijać po porze. Naleśniki ułożyć w wysmarowanym tłuszczem i wysypanym bułką tart? żaroodpornym naczyniu, z wierzechu posypać serem i płatkami masła. Zapiec w gor?cym piekarniku na rumiano.

Ostatnio odwiedzony przepis kulinarny

Szwedzkie kulki mięsne


Składniki Przepis 1 bułka,
1 mała czerwona cebula,
45 dag mieszanego mięsa wołowo wieprzowego,
1 łyżeczka soli,
1 łyżeczka mielonego angielskiego ziela,
1 żóltko,
6 łyżek tłuszczu do smażenia. Bułkę namoczyć w letniej wodzie. Cebulę obrać i utrzeć na tarce. W misce wyrobić z mielonego mięsa, tartej cebuli, dobrze odci?niętej bułki, soli, ziela angielskiego i żółtka gładkie ciasto. Z ciasta formować kulki o średnicy ok. 2 1/2 cm. Rozgrzać tłuszcz i na średnim ogniu smażyć kulki na br?zowy kolor. Podawać z ziemniakami puree i kompotem z borówek.

Przepisy kulinarne - losowy

Pikantne krewetki w chilli


Przygotowanie: 10 min

Oczekiwanie: 2 godz

Smażenie: 20 min

Trudność: niezbyt trudne


Składniki na 2 porcje

• 6 dużych obgotowanych krewetek • marynata: 2 łyżki sosu Teryiaki (lub sojowego), 2 łyżki soku z cytryny • 1 mała cebula, 1 ząbek czosnku • 1 strączek chilli (lub mniej), kawałek czerwonej papryki • nieduża łodyga selera naciowego • 2 łyżki koniaku, 2 łyżki białego wina • olej do smażenia (najlepiej arachidowy) • sól, pieprz (do smaku) • 1 cytryna, posiekana natka pietruszki
Etapy przygotowania

1. Przygotować marynatę, zalać nią obrane krewetki i odstawić do lodówki na ok. 2 godz. W tym czasie kilkakrotnie je obrócić. Cebulę, chilli, paprykę i seler naciowy drobno posiekać, czosnek wycisnąć przez praskę. 2. Krewetki lekko obsmażyć z obu stron na rozgrzanym oleju (6-7 min). Wyjąć na miseczkę. 3. Na patelnię dolać trochę oleju, wrzucić czosnek i cebulę, lekko zrumienić. Dodać chilli, paprykę i seler, smażyć razem cały czas mieszając. Dodać koniak i wino, lekko odparować. 4. Do warzyw włożyć krewetki, lekko przemieszać, posolić, posypać pieprzem. Podawać z cytryną i bagietką, posypane posiekaną pietruszką . Należy kontrolować ilość chilli, gdyż zbyt pikantny smak może zabić inne walory tej wykwintnej potrawy. Ten sposób przyrządania krewetek jest inspirowany kuchnią Dalekiego Wschodu. Mimo, że delikatne krewetki są z pozoru zaprzeczeniem pikantnego chilli, to oba te składniki tworzą zgraną całość. Niesłychanie aromatyczne!