Dzisiaj jest Wtorek 11 grudnia 2018
Przepisy kulinarne - Dania m±czne

Wigilijne paszteciki


1 opakowanie mrożonego ciasta francuskiego
1 jajko
farsz:
kilka suszonych grzybów
30 dag kapusty kiszonej
duża cebula
pieprz
sól
olej

Grzyby umyć, zalać wod?, namoczyć, odcedzić, drobno pokroić. Cebulę posiekać. Kapustę odcisn±ć, posiekać. Na dno rondla wlać trochę oleju, włożyć przygotowane produkty, dodać kilka łyżek wody, udusić, przyprawić sol± i pieprzem. Ciasto rozmrozić na dnie lodówki. Placek przekroić na pół, zaznaczyć trójk±ty, ułożyć farsz, brzegi posmarować białkiem, przykryć drugim płatem ciasta, docisn±ć brzegi, poci?ć, upiec.

Ostatnio odwiedzony przepis kulinarny

Ogorki w sosie winegret


Porcja dla 4 osob. Czas przygotow. 15 min.
2 ogorki,
1 zielona salata,
1 lyzka posiekanego koperku,
1 lyzka posiekanej pietruszki,
kilka listkow swiezej miety.
Sos winegret z cebula:
6 lyzek oliwy,
2 lyzki octu winnego,
1 cebulka dymka,
sol, pieprz, cukier.

1. Ogorki umyc, obrac, pokroic na plasterki, nastepnie plasterki przeciac na
pol. Koperek, zielona pietruszke i dymke umyc i drobno posiekac.
2. Przygotowac sos. Rozetrzec sol, pieprz i cukier z octem. Dodac oliwe i drobno posiekana cebule. Wymieszac.
3. Do miski wlozyc ogorki, zalac polowa sosu i wstawic na 2 godz do lodowki.
4. Przed podaniem ulozyc na talerzu liscie zielonej salaty, na nich ogorki, posiekana pietruszke z koperkiem, polac reszta sosu i przybrac listkami miety.

Przepisy kulinarne - losowy

KOKTAJL GREJPFRUTOWY


Składniki • 3dojrzałe różowe grejpfruty
• 2 l soku z białych winogron
• cukier waniliowy Etapy przygotowania 2 grejpfruty umyć, przekroić,wycisn±ć sok.Wsoku winogronowym rozpu¶cić cukier waniliowy, poł±czyć z sokiem grejpfrutpowym, schłodzić.Przelać do dekoracyjnej czary, dodać pokrojony w półplasterki grejpfrut, udekorować listkami mięty lub melisy.