Dzisiaj jest Sobota 18 sierpnia 2018
Przepisy kulinarne - Dania mączne

Wigilijne paszteciki


1 opakowanie mrożonego ciasta francuskiego
1 jajko
farsz:
kilka suszonych grzybów
30 dag kapusty kiszonej
duża cebula
pieprz
sól
olej

Grzyby umyć, zalać wod?, namoczyć, odcedzić, drobno pokroić. Cebulę posiekać. Kapustę odcisnąć, posiekać. Na dno rondla wlać trochę oleju, włożyć przygotowane produkty, dodać kilka łyżek wody, udusić, przyprawić solą i pieprzem. Ciasto rozmrozić na dnie lodówki. Placek przekroić na pół, zaznaczyć trójkąty, ułożyć farsz, brzegi posmarować białkiem, przykryć drugim płatem ciasta, docisnąć brzegi, poci?ć, upiec.

Ostatnio odwiedzony przepis kulinarny

Kapusta wigilijna z masłem


Składniki kapusta kiszona 2 kg masło 1 kostka na 1 kg kapusty grzyby [nie pieczarki] Wykonanie Kapustę płuczemy jeśli bardzo kwaśna i gotujemy. Jak gotowa to odlewamy i dalej w małej ilosci wody gotujemy sobie dodając od razu masełko. 3 dnia dodajemy ugotowane i zmielone na dość grubych oczkach grzybki, mieszamy i gotujemy jeszcze dwa dni. Mieszamy. Kapustka powinna byc 5 go dnia ciemnobrązowa i lekko szklista.

Przepisy kulinarne - losowy

Paluszki z wołowiny


Składniki: 50 dkg wołowiny pieczeniowej 2 jajka 2 łyżki mąki ziemniaczanej olej sól, pieprz Sposób przyrządzenia: Wołowinę umyć i osuszyć, pokroić w plastry o grubości około 15 mm (w poprzek włókien mięśniowych), a następnie w „paluszki” o podobnej szerokości. Przyprawić solą i pieprzem. Jajka dokładnie rozmieszać z mąką ziemniaczaną, polać ciastem mięso, wymieszać. W rondlu rozgrzać mocno olej, smażyć mięso niewielkimi porcjami. Gdy się zezłocą wykładać na papierowy ręcznik aby obsączyć je z nadmiaru oleju. Podając posypać zieleniną.