Dzisiaj jest Wtorek 23 kwietnia 2019
Przepisy kulinarne - Dania mączne

Wigilijne paszteciki


1 opakowanie mrożonego ciasta francuskiego
1 jajko
farsz:
kilka suszonych grzybów
30 dag kapusty kiszonej
duża cebula
pieprz
sól
olej

Grzyby umyć, zalać wod?, namoczyć, odcedzić, drobno pokroić. Cebulę posiekać. Kapustę odcisnąć, posiekać. Na dno rondla wlać trochę oleju, włożyć przygotowane produkty, dodać kilka łyżek wody, udusić, przyprawić solą i pieprzem. Ciasto rozmrozić na dnie lodówki. Placek przekroić na pół, zaznaczyć trójkąty, ułożyć farsz, brzegi posmarować białkiem, przykryć drugim płatem ciasta, docisnąć brzegi, poci?ć, upiec.

Ostatnio odwiedzony przepis kulinarny

Kotlety baranie zapiekane z czosnkiem


Porcja dla 4 osob. Czas przygotow. 1 godz. 40 min.
500 g baraniny z lopatki lub combra,
40 g masla,
50 g czerstwej bulki,
1 jajo cale,
1 jajo rozdzielone,
2 zabki czosnku,
1 lyzeczka majeranku,
4-5 ziaren ziela angielskiego,
tarta bulka do panierowania,
sol, pieprz,
maslo do smarowania formy.
Sos beszamelowy:
40 g masla,
40 g maki,
500 ml zimnego mleka,
1 zoltko.

1. Mieso oplukac, oczyscic z zyl i powiezi, pokroic na male kawalki. Bulke namoczyc w mleku, odcisnac. Czosnek obrac, rozgniesc z sola. Utluc w mozdzierzu ziele angielskie. Rozdzielic jajo. Bialko ubic na sztywna piane.
2. Mieso razem z bulka zemlec 2 razy, dodac zoltko, majeranek, ziele angielskie, pieprz, sol. Wyrobic mase rekami. Na koniec dodac piane ubita z bialek.
Wymieszac.
3. Z masy miesnej uformowac 4 plaskie kotlety (lub 8 mniejszych). Kotlety panierowac w jaju i przesianej tartej bulce, smazyc na masle az do zrumienienia po 4-5 min z kazdej strony. Wyjac, trzymac w cieple.
4. Przygotowac sos beszamelowy: roztopic w garnku maslo, dodac make i nie rumieniac wymieszac na jednolita mase. Powoli, niewielkimi porcjami, wlewac
zimne mleko, gotowac na malym ogniu, caly czas mieszajac, az sos zgestnieje.
Moze to trwac od 10 do 20 min. Kiedy beszamel bedzie srednio gesty, zdjac z
ognia, dodac zoltko, wymieszac i podgrzac, nie doprowadzajac do zagotowania.
5. Przelozyc kotlety do naczynia wysmarowanego maslem, zalac beszamelem. Piec w
piekarniku ogrzanym do temp. 200żC 20 min. Podawac z czastkami cytryny do
wycisniecia soku.

Przepisy kulinarne - losowy

Słone paluchy francuskie


Składniki Przepis opakowanie mrożonego ciasta francuskiego (około 400 gram)
10 dag żółtego sera (zamojski albo gouda)
pieprz
sól gruboziarnista
2 żółtka
2 łyżki wody
  Ciasto rozmrozić, rozłożyć płat na stole i posmarować połową żółtka roztrzepanego z wodą. Na jednej połowie ciasta równomiernie rozłożyć starty ser żółty. Złożyć ciasto na pół i dokładnie docisnąć.
Teraz pociąć ciasto z serem w środku na paski grubości około 1-1,5 cm. Każdy paseczek skręcać w spiralkę i układać na wyłożonej papierem do pieczenia blasze. Ciasteczka posmarować pozostałym żótkiem (za pomocą pędzelka albo paluszkiem), oprószyć pieprzem i gruboziarnistą solą i piec raczej krótko do leciutkiego zrumienienia się w mocno nagrzanym piekarniku (około 220-230 stopni).

Ciasteczka doskonale pasują do piwa - można je wtedy zrobić w wersji mocno słonej - albo do wina, wtedy powinny być mniej słone i nie tak ostre.
Można też upiec słodszą wersję tych smakowitych paluchów. Wtedy zamiast solą i pieprzem posypujemy je sezamem albo makiem.
Smacznego!