Dzisiaj jest Wtorek 16 stycznia 2018
Przepisy kulinarne - Dania mączne

Wigilijne paszteciki


1 opakowanie mrożonego ciasta francuskiego
1 jajko
farsz:
kilka suszonych grzybów
30 dag kapusty kiszonej
duża cebula
pieprz
sól
olej

Grzyby umyć, zalać wod?, namoczyć, odcedzić, drobno pokroić. Cebulę posiekać. Kapustę odcisnąć, posiekać. Na dno rondla wlać trochę oleju, włożyć przygotowane produkty, dodać kilka łyżek wody, udusić, przyprawić solą i pieprzem. Ciasto rozmrozić na dnie lodówki. Placek przekroić na pół, zaznaczyć trójkąty, ułożyć farsz, brzegi posmarować białkiem, przykryć drugim płatem ciasta, docisnąć brzegi, poci?ć, upiec.

Ostatnio odwiedzony przepis kulinarny

Zapiekanka z kalafiora i pomidorów


Składniki 1 duży kalafior 5 średnich dojrzałych pomidorów 1 średnia cebula 1 łyżka posiekanego koperku 2 łyżki startego żółtego sera 2 łyżki masła tłuszcz do wysmarowania formy Wykonanie Kalafior umyć, podzielić na różyczki i ugotować na półtwardo w lekko osolonej wodzie. Pomidory sparzyć, obrać ze skórki. Miąższ pomidorów i obraną cebulę pokroić w kostkę. Cebulę zeszklić na maśle. Dodać pomidory. Dusić przez ok. 5 min. Kalafior przełożyć do wysmarowanego tłuszczem żaroodpornego naczynia. Polać sosem powstałym z duszenia cebuli i pomidorów. Posypać koperkiem i startym żółtym serem. Zapiekać w średnio nagrzanym piekarniku przez ok 25 min.

Przepisy kulinarne - losowy

Zapiekany dorsz z porami


Składniki •  1kg filetów z dorsza
  
•  50dag białych części porów
  
•  2 łyżki startego żółtego sera
  
•  2 łyżki soku z cytryny
  
•  3/4 szklanki śmietany 18-proc.
  
•  3 łyżki mąki pszennej
  
•  szczypta gałki muszkatołowej
  
•  łyżka przyprawy do ryb
  
•  olej do smażenia
  
•  pieprz
   Etapy przygotowania 1.  Myjemy rybę, skrapiamy sokiem z cytryny, oprószamy przyprawą, obtaczamy w 2 łyżkach mąki i krótko smażymy na oleju. Pory płuczemy, osączamy, kroimi w talarki i wrzucamy na patelnię, aby się zeszkliły na tłuszczu pozostałym od ryby. Rybę przekładamy do żaroodpornego naczynia, obkładamy porami i zalewamy śmietaną, którą wcześniej starannie wymieszaliśmy z łyżką mąki.
    
2.  Następnie posypujemy serem, gałką muszkatołową, pieprzem, przykrywamy i zapiekamy 20-25min w piekarniku, który wcześniej nagrzaliśmy do 220 stopni. Podajemy z ryżem ugotowanym na sypko i surówką z kapusty pekińskiej.