Dzisiaj jest Wtorek 16 października 2018
Przepisy kulinarne - Dania mączne

Wigilijne paszteciki


1 opakowanie mrożonego ciasta francuskiego
1 jajko
farsz:
kilka suszonych grzybów
30 dag kapusty kiszonej
duża cebula
pieprz
sól
olej

Grzyby umyć, zalać wod?, namoczyć, odcedzić, drobno pokroić. Cebulę posiekać. Kapustę odcisnąć, posiekać. Na dno rondla wlać trochę oleju, włożyć przygotowane produkty, dodać kilka łyżek wody, udusić, przyprawić solą i pieprzem. Ciasto rozmrozić na dnie lodówki. Placek przekroić na pół, zaznaczyć trójkąty, ułożyć farsz, brzegi posmarować białkiem, przykryć drugim płatem ciasta, docisnąć brzegi, poci?ć, upiec.

Ostatnio odwiedzony przepis kulinarny

Pokruszony łosoś na topionych porach z pistacjami


Składniki: 6 ładnych porów 1,2 kg dużego fileta z łososia bez skóry 5 łyżek oliwy z oliwek szczypta curry 60 g słonych pistacji bez łupinek sól i pieprz do smaku przyprawa bazylia Sposób wykonania: 1. Odetnij zielone części porów, pokrój je na cienkie pół talarki i umyj wypłukując z nich całą ziemię. Białe części pora nie będą ci potrzebne do tego przepisu, możesz je zachować do innego dania. 2. Na patelnię nalej oliwę. Dodaj pory na zimny tłuszcz, od razu dopraw je solą do smaku i podsmażaj na średnim ogniu. Przy niskiej temperaturze nie stracą ładnego, zielonego koloru. Trwa to około 7-10 minut. 3. Wsyp pistacje do moździerza i ugnieć je dokładnie. 4. Połowę pistacji z moździerza wsyp do porów, dodaj szczyptę curry, pieprz, wymieszaj całość i wyłącz ogień. 5. Zagotuj wodę w garnku, dodaj odrobinę soli. 6. Pokrój łososia na kawałki (porcja dla jednej osoby to około 150 g). 7. Gdy woda będzie się gotować, dodaj kawałki łososia. Jeżeli chcesz zjeść łososia takiego, jak ja najbardziej lubię, tzn. żeby był ścięty na zewnątrz i miękki w środku, gotuj go przez 3-5 minut. Jeżeli wolisz lepiej ugotowany zostaw go jeszcze na około 3 minut dłużej. 8. Wyłóż pory na talerzyk (ułóż je w kołderkę). 9. Łososia wyłóż na oddzielny talerz i rozkrusz na wierzch bazylię. 10. Złam łososia w płaty widelcem i ułóż go ładnie na porach w kształcie wieży. 11. Udekoruj talerz posypując go curry. Pistacjami, które zostały w moździerzu, posyp wierzch wieży.

Przepisy kulinarne - losowy

Filet z dorsza w miętowym pesto


SKŁADNIKI: - 4 filety z dorsza. SOS: - 6 łyżek miety, - 1 łyż. pietruszki, - 1 ząbek czosnku, - 1 łyż. startego parmezanu, - 1 łyż. gestej slodkiej smietanki, - 1 łyż. balsamicznego octu winnego, - 3 łyż. oliwy z oliwek, - sól, - pieprz. SPOSÓB WYKONANIA: W piekarniku na 150 stopni zgrilowac dorsze na złotawy kolor. W między czasie zrobic pesto: posiekaną mietę, pietruszkę, zmiażdzony czosnek i resztę zmiksować w blenderze na gładką masę. Na kazda rybę serwować łyżkę pesto. Znakomicie smakuje z zielonymi jarzynami, jak zielona, młoda fasolka szparagowa, lekko podgotowana. Oczywiscie cwiartka cytryny do lekkiego skropienia.