Dzisiaj jest Wtorek 22 maja 2018
Przepisy kulinarne - Dania m±czne

Wigilijne paszteciki


1 opakowanie mrożonego ciasta francuskiego
1 jajko
farsz:
kilka suszonych grzybów
30 dag kapusty kiszonej
duża cebula
pieprz
sól
olej

Grzyby umyć, zalać wod?, namoczyć, odcedzić, drobno pokroić. Cebulę posiekać. Kapustę odcisn±ć, posiekać. Na dno rondla wlać trochę oleju, włożyć przygotowane produkty, dodać kilka łyżek wody, udusić, przyprawić sol± i pieprzem. Ciasto rozmrozić na dnie lodówki. Placek przekroić na pół, zaznaczyć trójk±ty, ułożyć farsz, brzegi posmarować białkiem, przykryć drugim płatem ciasta, docisn±ć brzegi, poci?ć, upiec.

Ostatnio odwiedzony przepis kulinarny

Pasta orzechowa


10 dag tłustego twarogu
10 dag rokpola
10 dag masła
5 dag posiekanych orzechów
gałka muszkatołowa
sól, pieprz Rozetrzeć masło dodaj±c po trochu  rokpol i twaróg. Dodać posiekane orzechy, wymieszać, przyprawić.

Przepisy kulinarne - losowy

Puchar truskawkowy z cytrynowym kremem


Składniki
 
1/2 litra wody 80 g m±ki 200 g cukru 50 g masła 3 jaja 3 cytryny Dekoracja: 150 g truskawek 200 ml ¶mietany Przygotowanie:  W rondelku doprowadzamy do wrzenia wodę z masłem i ze skórk± z dwóch cytryn (tylko żółta skórka). Ucieramy żółtka z cukrem do uzyskania puszystej masy, dodajemy m±kę i powoli dodajemy syrop z cukru, masło i skórkę cytrynow±. Dokładnie mieszamy wszystkie składniki. Przekładamy masę do rondla i powoli podgrzewamy do wrzenia na umiarkowanym ogniu przez 10 minut, mieszaj±c od czasu do czasu. Zdejmujemy krem z ognia, dodajemy sok z cytryny i delikatnie dodajemy ubit± na sztywno pianę z białek. Myjemy truskawki w lodowatej wodzie, obieramy z krynoliny zielonych listków, delikatnie osuszamy i kroimy na plasterki. W pucharach nakładamy naprzemiennie warstwę kremu i truskawek, schładzamy w lodówce przez 3 godziny. Dekorujemy truskawkami i rozetkami z bitej ¶mietany.