Dzisiaj jest Sobota 23 lutego 2019
Przepisy kulinarne - Dania mączne

Wigilijne paszteciki


1 opakowanie mrożonego ciasta francuskiego
1 jajko
farsz:
kilka suszonych grzybów
30 dag kapusty kiszonej
duża cebula
pieprz
sól
olej

Grzyby umyć, zalać wod?, namoczyć, odcedzić, drobno pokroić. Cebulę posiekać. Kapustę odcisnąć, posiekać. Na dno rondla wlać trochę oleju, włożyć przygotowane produkty, dodać kilka łyżek wody, udusić, przyprawić solą i pieprzem. Ciasto rozmrozić na dnie lodówki. Placek przekroić na pół, zaznaczyć trójkąty, ułożyć farsz, brzegi posmarować białkiem, przykryć drugim płatem ciasta, docisnąć brzegi, poci?ć, upiec.

Ostatnio odwiedzony przepis kulinarny

GALARETKA MAŚLANKOWO - POMARAŃCZOWA


SKŁADNIKI: 4 łyżeczki żelatyny łyżka miodu 200 ml maślanki 200 ml soku pomarańczowego szkl. śmietanki 30% łyżeczka oleju 2 pomarańcze zielenina suszona lub pęczek świeżej np. natki ETAPY PRZYGOTOWANIA: 1. Żelatynę namaczam w niewielkiej ilości zimnej wody. Miód lekko podgrzewam. Do miski wlewam sok pomarańczowy, maślankę, miód, dodaję suszoną natkę pietruszki, masę dobrze mieszam. Żelatynę rozpuszczam podgrzewając, mieszam z połową śmietanki. Pozostałą śmietankę ubijam na sztywno, delikatnie łączę z żelatyną, dodaję do masy maślankowej, dokładnie mieszam łyżką i odstawiam w chłodne miejsce. 2. Pomarańcze obieram, kroję w plasterki. Na dnie i po bokach, w formie keksowej wyłożonej folią aluminiową, układam plasterki pomarańczy i wkładam zastygającą masę. Wstawiam na noc do lodówki.

Przepisy kulinarne - losowy

Ciasteczka ryżowe


(dla dziecka od 9 . miesiąca) Składniki:
- kleik ryżowy
- margaryna
- proszek do pieczenia
- cukier waniliowy
- 3 jajka
- 4 łyżki wiórków kokosowych Przygotowanie:
składniki dokładnie wymieszać mikserem a nawet może być ręką. Piec w piekarniku aż się zarumienią. Moja Madzia za nimi przepada.