Dzisiaj jest Wtorek 22 maja 2018
Przepisy kulinarne - Dania m±czne

Zielone kopytka


Składniki 1/2 kg ziemniaków 1 żółtko (1 jajo) 15- 17 dag m±ki 2 - 3 łyżki mrożonego szpinaku puree sól Przygotowanie Ziemniaki ugotować (najlepiej dzień wcze¶niej) i przepuscić przez maszynkę lub praskę. Do ziemniaków dodać żółtko lub całe jajo. Następnie dodać makę i rozmrożony szpinak. Doprawić sol±. Wyrobić na masę, formować wałki, spłaszczyć i pokroić w romby. Kluski wrzucać na osolon± wodę. Gdy  wypłyn± gować 3-5 minut (w zależno¶ci od wielko¶ci klusek

Ostatnio odwiedzony przepis kulinarny

Wielkanocny mazurek bez pieczenia


Składniki: Masa: * 15 dkg masła * 15 dkg margaryny * 25 dkg cukru pudru * 3 jaja * 4 paczki herbatników * 10 dkg orzechów * 10 dkg rodzynek * 2-3 łyżki kakao * 1/2 tabliczki czekolady * 2 wafle Polewa: * 1/2 szklanki ¶mietany * 1 szklanka cukru * 4 łyżki kakao lub 1/2 tabliczki czekolady Sposób przyrz±dzania: Masło i margarynę utrzeć z cukrem, dodaj±c po jednym jaju. Po dokładnym utarciu masy, dodawać zmielone herbatniki, rodzynki, pokruszon± czekoladę, zmielone lub posiekane orzechy i kakao. Masę wyłożyć między wafle. Do garnka wlać ¶mietanę, wsypać cukier i od chwili zawrzenia gotować 5 minut. Po lekkim ochłodzeniu dodać kakao i jeszcze ciepł± mas± polać wafel. Po wierzchu można posypać mazurek wiórkami kokosowymi.

Przepisy kulinarne - losowy

Sos agrestowy


Składniki:1 szkl. zielonego agrestu,
1 łyżka m±ki,
1 łyżka masła,
0.5 szkl. ¶mietany,
1 żółtko,
sól,
cukier.

 
Sposób przyrz±dzenia:        Agrest umyć. Zagotować 0.5 szkl. wody, wsypać agrest, rozgotować (w odkrytym rondlu) i przetrzeć przez sito. Masło stopić, wymieszać z m±k±, zagotować, rozprowadzić przecierem agrestowym, mieszaj±c zagotować. Zaprawić ¶mietan± i żółtkiem. Sos przyprawić do smaku sol± i cukrem. Podawać do potraw z cielęciny i baraniny.