Dzisiaj jest Sobota 15 grudnia 2018
Przepisy kulinarne - Dania m±czne

Zielone kopytka


Składniki 1/2 kg ziemniaków 1 żółtko (1 jajo) 15- 17 dag m±ki 2 - 3 łyżki mrożonego szpinaku puree sól Przygotowanie Ziemniaki ugotować (najlepiej dzień wcze¶niej) i przepuscić przez maszynkę lub praskę. Do ziemniaków dodać żółtko lub całe jajo. Następnie dodać makę i rozmrożony szpinak. Doprawić sol±. Wyrobić na masę, formować wałki, spłaszczyć i pokroić w romby. Kluski wrzucać na osolon± wodę. Gdy  wypłyn± gować 3-5 minut (w zależno¶ci od wielko¶ci klusek

Ostatnio odwiedzony przepis kulinarny

Likier ze ¶wieżych róż


?wieże płatki na wpół rozkwitłej róży obrać z żółtych zakończeń, oczy¶cić, napełnić nimi pół butelki i zalać spirytusem o mocy 70%.
Postawić na kilka tygodni na słońcu lub w ciepłym miejscu.
Zlać spirytus, wlać go na ¶wieże płatki róż do butelki i znów odstawić na kilka dni.
Spirytus przecedzić przez flanelę.
Z 2 kg cukru i 1 l wody przyrz?dzić syrop, a gdy ostygnie, zalać go różanym spirytusem i dobrze wymieszać.
Kiedy likier ustoi się i wyklaruje, przelać go do flaszek, zakorkować i odstawić.
Jeżeli kolor likieru będzie raczej czerwony niż różowy, dodać spirytusu i - jeżeli kto¶ ma - nieco olejku różanego.

Przepisy kulinarne - losowy

Wielkanocne pisanki


Składniki * 25 dag masła * szkl. wody * 20 dag cukru * 15 dag kaszy manny * 10 dag biszkoptów * 5 dag wiórków kokosowych * 50 ml czystej wódki Do dekoracji: * cukier puder * posypka czekoladowa * posypka kolorowa * kolorowe wiórki kokosowe Sposób wykonania: Zagotować wodę z cukrem i masłem, wsypać kaszę mannę oraz wiórki kokosowe. Gotować kilka minut, mieszaj±c, nastepnie odstawic do przestygniecia. Dodac wódkę oraz utarte biszkopty, dokładnie wymieszać. Z przygotowanej masy formowac w dłoniach jajeczka, kazde udekorować wg własnej inwencji.