Dzisiaj jest Poniedziałek 15 paĽdziernika 2018
Przepisy kulinarne - Dania m±czne

Zielone kopytka


Składniki 1/2 kg ziemniaków 1 żółtko (1 jajo) 15- 17 dag m±ki 2 - 3 łyżki mrożonego szpinaku puree sól Przygotowanie Ziemniaki ugotować (najlepiej dzień wcze¶niej) i przepuscić przez maszynkę lub praskę. Do ziemniaków dodać żółtko lub całe jajo. Następnie dodać makę i rozmrożony szpinak. Doprawić sol±. Wyrobić na masę, formować wałki, spłaszczyć i pokroić w romby. Kluski wrzucać na osolon± wodę. Gdy  wypłyn± gować 3-5 minut (w zależno¶ci od wielko¶ci klusek

Ostatnio odwiedzony przepis kulinarny

Babeczki ananasowe


Produkty: 125 g cukru
6 plastrow ananasa ( swiezy lub z puszki)
125 g slodkiej smietanki
1 opakowanie cukru waniliowego
10 g orzeszkow pistacjowych
6 babeczek z kruchego ciasta (gotowe) Wykonanie:
 
Cukier podgrzac w garnku, az zrobi sie brazowy. Plastry ananasa przekroic w poprzek (tak ,aby byly cienkie) a nastepnie kazdy plaster pokroic na 4 czesci. Wkladac kawalki ananasa do rozpuszczonego cukru, delikatnie odwrocic, wyjac i odsaczyc. Smietanke ubic z cukrem waniliowym na sztywno. Plasterki ananasa ukladac w babeczkach, na nie klasc ubita smietane i udekorowac pistacjami.
 

Przepisy kulinarne - losowy

Krem cytrynowy 1


SKŁADNIKI:
* 200 g cukru pudru
* 4 jajka
* 2 cytryny
* 3 łyżeczki żelatyny
* pół szklanki ¶mietanki kremowej

PRZYGOTOWANIE:
* Cukier utrzeć z żółtkami na puszyst? masę.
* Cytrynę wyparzyć. Otrzeć na tarce skórkę.
* Do puszystej masy dodać otart? skórkę i sok z cytryny.
* Żelatynę rozpu?cić w zimnej wodzie, w 2 łyżkach. Poł?czyć z ni? masę. Dodać ubit? ?mietanę i sztywn± pianę z białek.
* Krem nałożyć do saleterek.
* Schłodzić w lodówce.