Dzisiaj jest Sobota 20 kwietnia 2019
Przepisy kulinarne - Dania m±czne

Zielone kopytka


Składniki 1/2 kg ziemniaków 1 żółtko (1 jajo) 15- 17 dag m±ki 2 - 3 łyżki mrożonego szpinaku puree sól Przygotowanie Ziemniaki ugotować (najlepiej dzień wcze¶niej) i przepuscić przez maszynkę lub praskę. Do ziemniaków dodać żółtko lub całe jajo. Następnie dodać makę i rozmrożony szpinak. Doprawić sol±. Wyrobić na masę, formować wałki, spłaszczyć i pokroić w romby. Kluski wrzucać na osolon± wodę. Gdy  wypłyn± gować 3-5 minut (w zależno¶ci od wielko¶ci klusek

Ostatnio odwiedzony przepis kulinarny

Kremowa jagodzianka


Masa:
1/2 litra mleka
3 łyżki m±ki ziemniaczanej
3 łyżki m±ki pszennej
4 żółtka
3 łyżki cukru
20 dag masła Biszkopt
4 jajka
0,6 szklanki m±ki pszennej
0,6 szklanki cukru
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

Ponadto:
10 dag ciastek "bezy"
gotowa polewa czekoladowa
30 dag jagód
1/2 szklanki rodzynek
1/2 szklanki orzechów włoskich Białka ubić, dodać cukier i nadal ubijać. Dodać żółtka i jeszcze ubijać. Następnie dodać m±kę i proszek do pieczenia. Delikatnie wymieszać. Ciasto wylać do wysmarowanej tłuszczem prostok±tnej blachy o wymiarach 25 na 36 cm i piec ok. 25 minut w temperaturze 170 st. C. Ostudzić i nas±czyć przegotowan± wod± wymieszan± z aromatem waniliowym. 2 szklanki mleka zagotować. M±kę pszenn±, ziemniaczan±, cukier i żółtka rozpu¶cić w 1/2 szklanki mleka. Cało¶ć wlać do gotuj±cego się mleka i ugotować budyń. Przestudzony budyń utrzeć z masłem na puszyst± masę. Na biszkopt wyłożyć 1/4 kremu, następnie umyte i os±czone z wody jagody i 1/4 kremu. Na kremie należy ułożyć bezy. Następnie resztę kremu, a na niego rodzynki i pokrojone orzechy włoskie. Wierzch ciasta polać polew± czekoladow±.


Przepisy kulinarne - losowy

Kotlety z ryby a la mielone


Składniki Przepis 500 g dorsza bez o¶ci lub innej ryby morskiej o białym mięsie
150 ml mleka
500 g tłuczonych ziemniaków
1 mała drobno posiekana cebula
2 łyżki stołowe rozpuszczonego masła
1 roztrzepane jajko
2 łyżki stołowe drobno posiekanej natki pietruszki
sól, pieprz
1 łyżka stołowa ketchupu
1 łyżeczka sosu worcester

Do obtoczenia:
2 łyżki maki
1 jajko
10 łyżek stołowych bułki tartej
olej do smażenia 1. Wlej mleko do garnka, dodaj rybę i gotuj na małym ogniu przez ok. 10 min.
OdcedĄ i pozostaw do wystygnięcia
(możesz też dodać kilka łyżek mleka do tłuczonych ziemniaków żeby były bardziej puszyste).
2. Mięso ryby podrób w misce na kawałki i dodaj resztę składników - ziemniaki, cebulę, rozpuszczone masło, posiekan± pietruszkę, jajko, ketchup, sos worcester, sól pieprz. Wymieszaj.
3. Używaj±c m±ki formuj z mieszaniny kr±żki. OchłodĄ w lodówce przez godzine lub w zamrażalce przez 20 min.
4. Każdy kr?żek maczaj w jajku a potem w bułce tartej i je¶li to możliwe, odstaw do ochłodzenia na dalsze 30 min.
5. Smaż na gor?cym oleju obracaj±c tak, aby obie strony jednakowo się przyrumieniły lub usmaż w frytownicy (olej 180st.).