Dzisiaj jest Wtorek 16 października 2018
Przepisy kulinarne - Dania mączne

Zapiekane pierogi ze szpinakiem


Przygotowanie: 10 minut

Pieczenie: 20 minut

Duszenie: 10 minut

Trudność: średnio trudne


Składniki na 5 porcji

• na ciasto: • 25 dag mąki pszennej • 10 dag masła • 1 żółtko • 2 łyżki kwaśnej śmietany • szczypta cukru • 1 płaska łyżeczka soli • 1 jajko • na farsz: • duży pęczek szpinaku (około 500g) • 4 - 5 ząbków czosnku • 1/2 szklanki jogurtu naturalnego • 20-25 dag sera pleśniowego blue • 1/2 opakowania tartego parmezanu • odrobina mąki • 1 łyżka masła • sól, pieprz
Etapy przygotowania

1. Ciasto: W pierwszej kolejności należy przygotować kruche ciasto. W tym celu zagniatamy mąkę, z posiekanym masłem, żółtkiem, śmietaną , szczypta cukru i solą. Wyrabiamy gładkie ciasto, które następnie wkładamy na 30 min do lodówki. 2. Nadzienie szpinakowe: Szpinak należy dokładnie wypłukać, odciąć listki od twardych łodyg, włożyć do garnka i poddusić na parze do momentu, aż zmięknie, a następnie posiekać. Roztopić masło i poddusić na nim szpinak (około 10-15 min), w tym czasie dodać czosnek przeciśnięty przez praskę, pieprz i sól. Jogurt rozmieszać z mąką, uważając by nie zrobiły się grudki, a następnie wlać do szpinaku i dokładnie wymieszać. Dusić jeszcze około 5 min Ser blue drobno pokroić i dodać do sosu, dokładnie wymieszać. Wsypać parmezan i również dokładnie wymieszać. 3. Ciasto wałkujemy na płaty o grubości około 5 mm, wycinamy krążki posługując się np. małą miseczką (miseczkę kładziemy na cieście dnem do góry i przy pomocy noża wycinamy krążek). Na każdym krążku układamy porcję farszu, składamy na pół, brzegi smarujemy rozmąconym jajkiem, sklejamy je, a następnie przyciskamy przy pomocy widelca. Następnie pierogi, należy posmarować jajkiem i wstawić do piekarnika i zapiekać w 200C do momentu, aż będą rumiane. Smacznego!!! 4. Pierogi można również przygotować w klasycznej gotowanej wersji. Wówczas należy zmienić rodzaj ciast, z kruchego na klasyczne ciasto na pierogi. Ciasto: 1,5 szklanki mąki 1 jajko 1 płaska łyżeczka soli około ½ szklanki gorącej wody Mąkę przesiać, dodać około 1 płaskiej łyżeczki soli, wbić jajko, i dokładnie wyrobić dolewając stopniowo gorącą wodę. Po wyrobieniu, odstawić na około 20 min. Ciasto cienko rozwałkować na blacie posypanym mąką. Wycinać krążki przy pomocy dużej szklanki. Na środku każdego ułożyć porcję farszu, brzegi ciasta zmoczyć wodą i dokładnie posklejać (można również dociskać przy pomocy widelca). Zagotować około 3 litry wody, osolić. Wrzucać pierogi partiami i gotować około 3min do momentu, aż wypłyną. Po czym delikatnie wyjmować łyżką cedzakową i układać na talerzu. Można polać roztopionym masłem, lub masłem i podsmażona cebulką.

Ostatnio odwiedzony przepis kulinarny

Dolnosaksońska zupa weselna


SKŁADNIKI: PRZEPIS GŁÓWNY: * 2.5 l wody * 40 dkg wołowiny (biodrówki) * 50 dkg sparzonych * kości wołowych * 2 dkg soli * 50 dkg włoszczyzny (marchewka oraz por i seler) * 1 cebula * 5 dkg natki pietruszki lub łodyg * 1 dkg białego pieprzu (ziarenka) * liście laurowe KOSTKA Z JAJEK: * 2 jajka * 1 l mleka * sól * ew. szczypta muszkatu KLOPSIKI MIĘSNE: * 12 dkg mięsa mielonego (wołowe lub wieprzowe) * 1 jajko * 2 dkg tartej bułki * sól * biały pieprz * muszkat DROBNY MAKARON: * 6 dkg drobnego makaronu typu ryż SZPARAGI: * 8 dkg szparagów (świeżych lub ze słoika) WYKONANIE PRZEPIS GŁÓWNY: wołowinę i kości włożyć do zimnej wody i na wolnym ogniu powoli doprowadzić do zagotowania, ponieważ długi czas gotowania, znacznie poprawia smak rosołu. Wywar odszumować, zebrać tłuszcz, dodać liście laurowe i gotować jeszcze ok. 3 - 4 h. W międzyczasie można dolewać wodę. Godzinę przed tym, zanim mięso zmięknie, doprawić rosół pieprzem i solą. Warzywa i cebula potrzebują ok. 30 min., ażeby były miękkie. Natkę pietruszki dodać dopiero 15 min. przed końcem gotowania. Na koniec wyjąć mięso i kości, a rosół przecedzić. KOSTKA Z JAJEK: składniki wymieszać, przepuścić przez sitko i w posmarowanych masłem formach gotować w wodzie ok. 30 - 40 min. Nie dopuścić do zagotowania. Po ostygnięciu kroić na 1 cm kostki. KLOPSIKI MIĘSNE: składniki wymieszać i uformować małe klopsiki. Gotować we wrzącej wodzie. DROBNY MAKARON: drobny makaron gotować w wodzie, następnie odcedzić. SZPARAGI: szparagi pokroić na 1 cm kawałki i gotować w osolonej wodzie. ZUPA: składniki podgrzać w ok. 1 l rosołu i podawać w bulionówkach z posiekaną natką pietruszki.

Przepisy kulinarne - losowy

Sos cebulowy ostry


Składniki:25 dkg cebuli,
1 łyżka cukru,
1 łyżka masła,
3 łyżki śmietany,
1 łyżka mąki,
sok z cytryny,
1 łyżka musztardy,
1 szkl. rosołu wołowego,
sól,
pieprz,
cukier.

 
Sposób przyrządzenia:        Obraną cebulę opłukać, zalać rosołem, osolić, ugotować do miękkości, a następnie zmiksować lub przetrzeć przez sito. 1 łyżkę cukru zrumienić mieszając na suchej patelni. Do uzyskanego karmelu wlać kilka łyżek sosu i zagotować mieszając. Karmel powinien się całkowicie rozpuścić. Zabarwić nim sos. Mąkę przesiać, wsypać na patelnię, mieszając lekko podrumienić na wolnym ogniu, odstawić, dodać masło, wymieszać z mąką, rozprowadzić kilkoma łyżkami sosu, wlać do pozostałego sosu, mieszając podgrzewać do zawrzenia. Dodać musztardę i śmietanę. Przyprawić do smaku sokiem z cytryny, solą, cukrem i pieprzem. Podawać do sztuki mięsa.