Dzisiaj jest Wtorek 22 maja 2018
Przepisy kulinarne - Dania mączne

Zapiekane pierogi ze szpinakiem


Przygotowanie: 10 minut

Pieczenie: 20 minut

Duszenie: 10 minut

Trudność: średnio trudne


Składniki na 5 porcji

• na ciasto: • 25 dag mąki pszennej • 10 dag masła • 1 żółtko • 2 łyżki kwaśnej śmietany • szczypta cukru • 1 płaska łyżeczka soli • 1 jajko • na farsz: • duży pęczek szpinaku (około 500g) • 4 - 5 ząbków czosnku • 1/2 szklanki jogurtu naturalnego • 20-25 dag sera pleśniowego blue • 1/2 opakowania tartego parmezanu • odrobina mąki • 1 łyżka masła • sól, pieprz
Etapy przygotowania

1. Ciasto: W pierwszej kolejności należy przygotować kruche ciasto. W tym celu zagniatamy mąkę, z posiekanym masłem, żółtkiem, śmietaną , szczypta cukru i solą. Wyrabiamy gładkie ciasto, które następnie wkładamy na 30 min do lodówki. 2. Nadzienie szpinakowe: Szpinak należy dokładnie wypłukać, odciąć listki od twardych łodyg, włożyć do garnka i poddusić na parze do momentu, aż zmięknie, a następnie posiekać. Roztopić masło i poddusić na nim szpinak (około 10-15 min), w tym czasie dodać czosnek przeciśnięty przez praskę, pieprz i sól. Jogurt rozmieszać z mąką, uważając by nie zrobiły się grudki, a następnie wlać do szpinaku i dokładnie wymieszać. Dusić jeszcze około 5 min Ser blue drobno pokroić i dodać do sosu, dokładnie wymieszać. Wsypać parmezan i również dokładnie wymieszać. 3. Ciasto wałkujemy na płaty o grubości około 5 mm, wycinamy krążki posługując się np. małą miseczką (miseczkę kładziemy na cieście dnem do góry i przy pomocy noża wycinamy krążek). Na każdym krążku układamy porcję farszu, składamy na pół, brzegi smarujemy rozmąconym jajkiem, sklejamy je, a następnie przyciskamy przy pomocy widelca. Następnie pierogi, należy posmarować jajkiem i wstawić do piekarnika i zapiekać w 200C do momentu, aż będą rumiane. Smacznego!!! 4. Pierogi można również przygotować w klasycznej gotowanej wersji. Wówczas należy zmienić rodzaj ciast, z kruchego na klasyczne ciasto na pierogi. Ciasto: 1,5 szklanki mąki 1 jajko 1 płaska łyżeczka soli około ½ szklanki gorącej wody Mąkę przesiać, dodać około 1 płaskiej łyżeczki soli, wbić jajko, i dokładnie wyrobić dolewając stopniowo gorącą wodę. Po wyrobieniu, odstawić na około 20 min. Ciasto cienko rozwałkować na blacie posypanym mąką. Wycinać krążki przy pomocy dużej szklanki. Na środku każdego ułożyć porcję farszu, brzegi ciasta zmoczyć wodą i dokładnie posklejać (można również dociskać przy pomocy widelca). Zagotować około 3 litry wody, osolić. Wrzucać pierogi partiami i gotować około 3min do momentu, aż wypłyną. Po czym delikatnie wyjmować łyżką cedzakową i układać na talerzu. Można polać roztopionym masłem, lub masłem i podsmażona cebulką.

Ostatnio odwiedzony przepis kulinarny

Sałatka z arbuzem


kawałek arbuza
ki?ć białych winogron
4 plastry żółtego ostrego sera
1 puszka kukurydzy
1 jabłko
1 szkl. naturalnego jogurtu
sól

Z arbuza wyci?ć specjalną łyżeczką kulki. Winogrona przeci?ć na pół, wypestkować. Ser pokroić w paski. Jabłko pokroić. Kukurydzę osączyć. Wszystkie składniki poł?czyć, posolić, polać jogurtem. Schłodzić.

Przepisy kulinarne - losowy

Ogórki z winogronami


Produkty: - 2 kg niedużych, podłużnych ogórków
- 30 dag ciemnych winogron
- 5-6 ząbków czosnku
- 2 łodygi kopru włoskiego
- 2 liście czarnej porzeczki
- 2 liście winorośli
- 2 liście dębu
- 1
- 5 l wody
- 4 łyżki soli Wykonanie: Na dnie 3-litrowego słoja ułóż połowę liści dębu, winorośli i porzeczki oraz kopru włoskiego. Winogrona oddziel od gałązek. Ogórki umyj i ułóż w słoju. Czosnek obierz i wraz z winogronami dołóż do ogórków. Na wierzchu ułóż resztę kopru i liści. Wodę zagotuj z solą i ostudź. Letnią zalej ogórki i zakręć słój. Odstaw w chłodne miejsce, najlepiej na jakiejś podstawce, bo ogórki mogą puszczać sok. Po 5 dniach nadają się do jedzenia, ale możesz je przechowywać parę miesięcy.