Dzisiaj jest Sobota 18 sierpnia 2018
Przepisy kulinarne - Dania mączne

Zapiekane pierogi ze szpinakiem


Przygotowanie: 10 minut

Pieczenie: 20 minut

Duszenie: 10 minut

Trudność: średnio trudne


Składniki na 5 porcji

• na ciasto: • 25 dag mąki pszennej • 10 dag masła • 1 żółtko • 2 łyżki kwaśnej śmietany • szczypta cukru • 1 płaska łyżeczka soli • 1 jajko • na farsz: • duży pęczek szpinaku (około 500g) • 4 - 5 ząbków czosnku • 1/2 szklanki jogurtu naturalnego • 20-25 dag sera pleśniowego blue • 1/2 opakowania tartego parmezanu • odrobina mąki • 1 łyżka masła • sól, pieprz
Etapy przygotowania

1. Ciasto: W pierwszej kolejności należy przygotować kruche ciasto. W tym celu zagniatamy mąkę, z posiekanym masłem, żółtkiem, śmietaną , szczypta cukru i solą. Wyrabiamy gładkie ciasto, które następnie wkładamy na 30 min do lodówki. 2. Nadzienie szpinakowe: Szpinak należy dokładnie wypłukać, odciąć listki od twardych łodyg, włożyć do garnka i poddusić na parze do momentu, aż zmięknie, a następnie posiekać. Roztopić masło i poddusić na nim szpinak (około 10-15 min), w tym czasie dodać czosnek przeciśnięty przez praskę, pieprz i sól. Jogurt rozmieszać z mąką, uważając by nie zrobiły się grudki, a następnie wlać do szpinaku i dokładnie wymieszać. Dusić jeszcze około 5 min Ser blue drobno pokroić i dodać do sosu, dokładnie wymieszać. Wsypać parmezan i również dokładnie wymieszać. 3. Ciasto wałkujemy na płaty o grubości około 5 mm, wycinamy krążki posługując się np. małą miseczką (miseczkę kładziemy na cieście dnem do góry i przy pomocy noża wycinamy krążek). Na każdym krążku układamy porcję farszu, składamy na pół, brzegi smarujemy rozmąconym jajkiem, sklejamy je, a następnie przyciskamy przy pomocy widelca. Następnie pierogi, należy posmarować jajkiem i wstawić do piekarnika i zapiekać w 200C do momentu, aż będą rumiane. Smacznego!!! 4. Pierogi można również przygotować w klasycznej gotowanej wersji. Wówczas należy zmienić rodzaj ciast, z kruchego na klasyczne ciasto na pierogi. Ciasto: 1,5 szklanki mąki 1 jajko 1 płaska łyżeczka soli około ½ szklanki gorącej wody Mąkę przesiać, dodać około 1 płaskiej łyżeczki soli, wbić jajko, i dokładnie wyrobić dolewając stopniowo gorącą wodę. Po wyrobieniu, odstawić na około 20 min. Ciasto cienko rozwałkować na blacie posypanym mąką. Wycinać krążki przy pomocy dużej szklanki. Na środku każdego ułożyć porcję farszu, brzegi ciasta zmoczyć wodą i dokładnie posklejać (można również dociskać przy pomocy widelca). Zagotować około 3 litry wody, osolić. Wrzucać pierogi partiami i gotować około 3min do momentu, aż wypłyną. Po czym delikatnie wyjmować łyżką cedzakową i układać na talerzu. Można polać roztopionym masłem, lub masłem i podsmażona cebulką.

Ostatnio odwiedzony przepis kulinarny

Tofu z sosem z czarnej fasoli


Składniki:
1 kostka tofu ok. 300 g
1 cebula dymka (szczypior i cebulka) grubo posiekana
2 ząbki czosnku wyci?nięte
1/2 szklanki bulionu
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej wymieszanej z 1 łyżeczka wody Sos:
2 kopiaste łyżki sosu z czarnej fasoli (black bean sauce)
1 łyżka sosu sojowego
2 łyżki wina ryżowego
2 łyżeczki sosu chili
1 łyżeczka cukru
1/2 łyżeczki soli Przygotowanie: Tofu poci?ć w 1cm kostkę. Wymieszać składniki sosu. Rozgrzać w woku 1 łyżkę oleju, przesmażyć krótko cebulę i czosnek. Dodać tofu, delikatnie mieszając żeby nie rozkruszyć tofu, smażyć 30 sek. Dodać sos, wymieszać. Wlać bulion, wymieszać i gotować na niewielkim ogniu ok. 5min (aż tofu dobrze wchłonie sos). Dodać m?kę ziemniaczaną z wod?, wymieszać, zwiększyć ogień i gotować aż sos zgęstnieje. Danie gotowe.

Przepisy kulinarne - losowy

Chłodnik na wiosnę


SKŁADNIKI: • 1 surowy ogórek • 2 kiszone ogórki • 1/2 małej cebuli • vegeta, pieprz, szafran • maślanka • szynka (opcjonalnie) WYKONANIE: 1. zielony ogórek dokładnie umyć i pokroić w kostkę, kiszone ogórki pokroić w kostkę, dodać drobno pokrojona cebulkę (można dodać pokrojoną w paski szynkę). 2. Całość zalać maślanka i doprawić do smaku przyprawami