Dzisiaj jest Wtorek 11 grudnia 2018
Przepisy kulinarne - Dania mączne

wegetariańskie pierogi z kapustą i sezamem


Składniki • Ciasto: 1 1/2 szklanki mąki pszennej • 1/2 łyżeczki soli, 125 ml gorącej wody
• Farsz: 1/2 kg kapusty kiszonej, 3 cebule, 2 łyżki ziaren sezamu, • sól, pieprz, 1/2 łyżeczki suszonego i zmielonego pepperoni (lub chili) • łyżka suszonego majeranku, 1 łyżka estragonu • 3 łyżki oliwy z oliwek Etapy przygotowania 1. Do przesianej mąki z solą dolewamy gorącą wodę i wyrabiamy jednolite i jędrne ciasto.
2. Na patelni rozgrzewamy oliwę i podsmażamy cebulkę pokrojoną w kosteczkę do zezłocenia, następnie dodajemy odciśniętą i poszatkowaną drobniej kapuste kiszoną plus wymienione przyprawy i sezam. Można oczywiście doprawić na końcu. Dusimy kapustę pod przykryciem na małym ogniu, podlewając od czasu do czasu odrobiną wody. Gdy zmięknie czekamy aż ostygnie i przekręcamy ją przez maszynke do mięsa lub robimy to samo przy pomocy malaksera. Jeśli konsystencja farszu jest zbyt lużna, możemy dodać bułki tartej.
3. Ciasto wałkujemy bardzo cienko na stolnicy, wycinamy krążki i nakładamy farsz zlepiając potem brzegi pierogów. Gotujemy na wrzącej wodzie z dodatkiem soli do wypłynięcia i jeszcze 3 minuty. Po odsączeniu możemy polać cebulką podsmażoną na oliwie z oliwek.

Ostatnio odwiedzony przepis kulinarny

Botwina duszona z jabłkiem


Składniki 2 cebule, 2 pęczki botwiny z buraczkami (8 małych lub 4 większe), jabłko, sól, pieprz, sok z 1/2 cytryny, łyżeczka mąki, łyżka masła. Wykonanie Cebule oczyścić, jabłko umyć, obrać. Cebule pokroić w ósemki, jabłka w słupki. Botwinę i buraczki oczyścić, umyć i pokroić. Do rondla wlać 2 szklanki wody, wrzucić pokrojone buraczki, posolić, dodać łyżeczkę soku z cytryny, gotować do miękkości (jeżeli wody będzie za mało, uzupełnić). Wrzucić botwinę, gotować przez 7-10 minut, dodać jabłko, jeszcze chwilę pozostawić na ogniu. Masło rozgrzać na patelni, wrzucić cebulę, zeszklić, wsypać makę, wymieszać. Zasmażkę dodać do buraczków, botwinki i jabłka. Przyprawić, dodać sok z cytryny, wymieszać.

Przepisy kulinarne - losowy

Smażony ryż z kurczakiem i boczkiem


Składniki: - 20 dkg boczku - 1 cebula - 2 piersi z kurczaka - 1 łyżka masła - 4 woreczki ryżu - 2 łyżki koncentratu pomidorowego - 1 topiony serek śmietankowy - szczypior - puszka kukurydzy i fasoli czerwonej - kostka rosołowa - szczypta papryki czerwonej ostrej Sposób przyrządzania: Podsmaż na maśle boczek z cebulą, dodaj pokrojone piersi, podsmaż, a po chwili na patelnię wysyp ryż. Wszystko razem smaż na duzym ogniu przez ok 10 min. Dolej wody tak, aby przykryła ryż, dodaj kostke, ser i przyprawy. Gotuj na malym ogniu aż ryż wchłonie wodę. Na koncu dodaj kukurydzę i fasolę. Posyp szczypiorkiem.