Dzisiaj jest Sobota 18 sierpnia 2018
Przepisy kulinarne - Dania mączne

wegetariańskie pierogi z kapustą i sezamem


Składniki • Ciasto: 1 1/2 szklanki mąki pszennej • 1/2 łyżeczki soli, 125 ml gorącej wody
• Farsz: 1/2 kg kapusty kiszonej, 3 cebule, 2 łyżki ziaren sezamu, • sól, pieprz, 1/2 łyżeczki suszonego i zmielonego pepperoni (lub chili) • łyżka suszonego majeranku, 1 łyżka estragonu • 3 łyżki oliwy z oliwek Etapy przygotowania 1. Do przesianej mąki z solą dolewamy gorącą wodę i wyrabiamy jednolite i jędrne ciasto.
2. Na patelni rozgrzewamy oliwę i podsmażamy cebulkę pokrojoną w kosteczkę do zezłocenia, następnie dodajemy odciśniętą i poszatkowaną drobniej kapuste kiszoną plus wymienione przyprawy i sezam. Można oczywiście doprawić na końcu. Dusimy kapustę pod przykryciem na małym ogniu, podlewając od czasu do czasu odrobiną wody. Gdy zmięknie czekamy aż ostygnie i przekręcamy ją przez maszynke do mięsa lub robimy to samo przy pomocy malaksera. Jeśli konsystencja farszu jest zbyt lużna, możemy dodać bułki tartej.
3. Ciasto wałkujemy bardzo cienko na stolnicy, wycinamy krążki i nakładamy farsz zlepiając potem brzegi pierogów. Gotujemy na wrzącej wodzie z dodatkiem soli do wypłynięcia i jeszcze 3 minuty. Po odsączeniu możemy polać cebulką podsmażoną na oliwie z oliwek.

Ostatnio odwiedzony przepis kulinarny

Deser z kiwi i mascarpone


Składniki: - 40 dag kiwi - 2 łyżki pokrojonych w paski listków melisy lub bazylii - 2 łyżki soku z cytryny - cukier lub miód do smaku - 1 opakowanie (25 dag) serka mascarpone albo naturalnego serka homogenizowanego albo bardzo gęstego jogurtu - orzeszki pistacjowe (niesolone) i listki bazylii lub melisy do dekoracji Sposób przyrządzania: Obierz kiwi. Posiekaj je na kawałeczki, dodaj sok z cytryny, nieco cukru lub miodu do smaku oraz pokrojone zioła, wymieszaj i wstaw na 20 minut do lodówki. Mascarpone wymieszaj z odrobiną cukru lub miodu (jeśli lubisz, możesz dodać nieco likieru amaretto albo soku pomarańczowego do smaku), przełóż do szklanych pucharków (odłóż po łyżeczce mascarpone na każdą porcję). Na wierzch masy serowej nałóż porcje masy z kiwi i połóż na wierzchu po łyżeczce odłożonego mascarpone. Posyp pistacjami i udekoruj świeżymi ziołami.

Przepisy kulinarne - losowy

Sos angielski


Składniki:
3 łyżki galaretki porzeczkowej,
1 cytryna,
1 pomarańcza,
0.5 szkl. czerwonego i wytrawnego wina,
czerwona sproszkowana papryka,
1 łyżka musztardy,
cukier,
imbir,
2 - 3 małe cebulki - najlepiej szalotki.
Sposób przyrządzenia: Cebulki obrać, opłukać, utrzeć na tarce lub drobno posiekać. Wino zagotować, do wrzącego wrzucić cebulki, ponownie zagotować, odstawić, dodać galaretkę, wymieszać. Powinna powstać jednolita masa. Ostudzić, dodać musztardę, sok wyciśnięty z cytryny i pomarańczy, szczyptę papryki i imbiru. Przyprawić do smaku cukrem. Podawać do mięs na zimno.