Dzisiaj jest Wtorek 16 października 2018
Przepisy kulinarne - Dania mączne

wegetariańskie pierogi z kapustą i sezamem


Składniki • Ciasto: 1 1/2 szklanki mąki pszennej • 1/2 łyżeczki soli, 125 ml gorącej wody
• Farsz: 1/2 kg kapusty kiszonej, 3 cebule, 2 łyżki ziaren sezamu, • sól, pieprz, 1/2 łyżeczki suszonego i zmielonego pepperoni (lub chili) • łyżka suszonego majeranku, 1 łyżka estragonu • 3 łyżki oliwy z oliwek Etapy przygotowania 1. Do przesianej mąki z solą dolewamy gorącą wodę i wyrabiamy jednolite i jędrne ciasto.
2. Na patelni rozgrzewamy oliwę i podsmażamy cebulkę pokrojoną w kosteczkę do zezłocenia, następnie dodajemy odciśniętą i poszatkowaną drobniej kapuste kiszoną plus wymienione przyprawy i sezam. Można oczywiście doprawić na końcu. Dusimy kapustę pod przykryciem na małym ogniu, podlewając od czasu do czasu odrobiną wody. Gdy zmięknie czekamy aż ostygnie i przekręcamy ją przez maszynke do mięsa lub robimy to samo przy pomocy malaksera. Jeśli konsystencja farszu jest zbyt lużna, możemy dodać bułki tartej.
3. Ciasto wałkujemy bardzo cienko na stolnicy, wycinamy krążki i nakładamy farsz zlepiając potem brzegi pierogów. Gotujemy na wrzącej wodzie z dodatkiem soli do wypłynięcia i jeszcze 3 minuty. Po odsączeniu możemy polać cebulką podsmażoną na oliwie z oliwek.

Ostatnio odwiedzony przepis kulinarny

Naleśniki z serem ziołowym polane beszamelem


Składniki na naleśniki: 1 szklanka mąki, 1 szklanka mleka, 1 szklanka wody mineralnej lub piwa 2-3 jaja, szczypta soli, 1 łyżka oleju na farsz: 2 opakowania sera ziołowego na beszamel: 2 łyżki mąki, 2 łyżki masła, 2 szklanki mleka, sól, pieprz, gałka muszkatalowa do smaku 1/2 szklanki sera żółtego do posypania Etapy przygotowania 1. Wymieszać wszystkie składniki na naleśniki, odstawićciasto na 30 minut, po czym wysmażyć naleśniki. 2. Baszemel: Roztopić w garnuszku masło, dodać mąkę i smażyć. Zasmażka powinna pozostać w jasnym kolorze. Dolać powoli zimne mleko energicznie mieszając. Gdyby utworzyły się grudki można zmiksować. Gotować 10 minut stale mieszając. 3. Naleśniki posmarować serem ziołowym,zrolować, ułożyćw wysmarowanym naczyniu do zapiekania. Zalać beszamelem i posypać tartym serem. Zapiekać w piekarniku, aż wierzch potrawy przybierze jasnozłoty kolor.

Przepisy kulinarne - losowy

Cool Water


stary wypróbowany przepis wzięty z jakiegoś filmu...gdy znudz? się tzw. markowe drinki.
do szklanki z grubego szkła (ok 200ml) wrzuć kostki lodu (do połowy objętości), dodaj 1 porcję czystej wódki (ale markowej np. absolut, smirnoff, finlandia etc...) dodaj 1,5 porcji soku cytrynowego (koniecznie (OLIMPUS węgierski w żółtej plastikowej butelce). Poczekaj 5 minut i pij... powoli s?cz lodowaty napój bez smaku i zapachu wódeczności. Jest to lepsze aniżeli drinki z wishky.