Dzisiaj jest Wtorek 22 maja 2018
Przepisy kulinarne - Dania mączne

wegetariańskie pierogi z kapustą i sezamem


Składniki • Ciasto: 1 1/2 szklanki mąki pszennej • 1/2 łyżeczki soli, 125 ml gorącej wody
• Farsz: 1/2 kg kapusty kiszonej, 3 cebule, 2 łyżki ziaren sezamu, • sól, pieprz, 1/2 łyżeczki suszonego i zmielonego pepperoni (lub chili) • łyżka suszonego majeranku, 1 łyżka estragonu • 3 łyżki oliwy z oliwek Etapy przygotowania 1. Do przesianej mąki z solą dolewamy gorącą wodę i wyrabiamy jednolite i jędrne ciasto.
2. Na patelni rozgrzewamy oliwę i podsmażamy cebulkę pokrojoną w kosteczkę do zezłocenia, następnie dodajemy odciśniętą i poszatkowaną drobniej kapuste kiszoną plus wymienione przyprawy i sezam. Można oczywiście doprawić na końcu. Dusimy kapustę pod przykryciem na małym ogniu, podlewając od czasu do czasu odrobiną wody. Gdy zmięknie czekamy aż ostygnie i przekręcamy ją przez maszynke do mięsa lub robimy to samo przy pomocy malaksera. Jeśli konsystencja farszu jest zbyt lużna, możemy dodać bułki tartej.
3. Ciasto wałkujemy bardzo cienko na stolnicy, wycinamy krążki i nakładamy farsz zlepiając potem brzegi pierogów. Gotujemy na wrzącej wodzie z dodatkiem soli do wypłynięcia i jeszcze 3 minuty. Po odsączeniu możemy polać cebulką podsmażoną na oliwie z oliwek.

Ostatnio odwiedzony przepis kulinarny

Kawa po kubańsku


Składniki: 2 łyżki zmielonej kawy, 1 goździk, cynamon Wykonanie: Do naczynia wsypać kawę, dodać szczyptę cukru, cynamonu i goździka, wlać trochę zimnej wody i utrzeć, dolać zimnej wody do pełna, wstawić na ogień, doprowadzić prawie do wrzenia. Odstawić, powtórzyć ogrzewanie dwa razy. Odstawić, przykryć i po kilku minutach przez sitko przelać do filiżanki.

Przepisy kulinarne - losowy

Boczek gotowany na parze


Porcja dla 4-6 osob. Czas przygotow. 3 godz.
800 g chudego, surowego boczku,
1 glowka salaty,
100 g mielonego ryzu.
Marynata:
2 lyzki miodu plynnego,
2 lyzki sosu sojowego,
2 lyzki wodki,
1/2 lyzeczki przyprawy ř zapachow" (przepis w rozdz."ogolne").

1. Boczek oplukac w zimnej wodzie, po czym osuszyc. Pokroic w poprzek wlokien
na plastry o grubosci 1 cm., a te w kwadraty o boku 4 cm.
2. Wszystkie skladniki marynaty starannie wymieszac ze soba. W mieszaninie tej
marynowac mieso przez 30 min.
3. Salate umyc, osaczyc i podzielic na pojedyncze listki.
4. Na rozgrzanej silnie patelni zrumienic (bez tluszczu) mielony ryz. Panierowac w nim kawalki boczku.
5. Siatke do gotowania na parze wylozyc liscmi salaty. Na nich ukladac panierowane kawalki boczku. Gotowac na parze przez ok. 2 godziny.
6. Podawac na goraco, razem z liscmi salaty, na ktorych boczek sie gotowal.