Dzisiaj jest Wtorek 16 stycznia 2018
Przepisy kulinarne - Dania mączne

wegetariańskie pierogi z kapustą i sezamem


Składniki • Ciasto: 1 1/2 szklanki mąki pszennej • 1/2 łyżeczki soli, 125 ml gorącej wody
• Farsz: 1/2 kg kapusty kiszonej, 3 cebule, 2 łyżki ziaren sezamu, • sól, pieprz, 1/2 łyżeczki suszonego i zmielonego pepperoni (lub chili) • łyżka suszonego majeranku, 1 łyżka estragonu • 3 łyżki oliwy z oliwek Etapy przygotowania 1. Do przesianej mąki z solą dolewamy gorącą wodę i wyrabiamy jednolite i jędrne ciasto.
2. Na patelni rozgrzewamy oliwę i podsmażamy cebulkę pokrojoną w kosteczkę do zezłocenia, następnie dodajemy odciśniętą i poszatkowaną drobniej kapuste kiszoną plus wymienione przyprawy i sezam. Można oczywiście doprawić na końcu. Dusimy kapustę pod przykryciem na małym ogniu, podlewając od czasu do czasu odrobiną wody. Gdy zmięknie czekamy aż ostygnie i przekręcamy ją przez maszynke do mięsa lub robimy to samo przy pomocy malaksera. Jeśli konsystencja farszu jest zbyt lużna, możemy dodać bułki tartej.
3. Ciasto wałkujemy bardzo cienko na stolnicy, wycinamy krążki i nakładamy farsz zlepiając potem brzegi pierogów. Gotujemy na wrzącej wodzie z dodatkiem soli do wypłynięcia i jeszcze 3 minuty. Po odsączeniu możemy polać cebulką podsmażoną na oliwie z oliwek.

Ostatnio odwiedzony przepis kulinarny

Zupa z kurczaka i szpinaku


Produkty: - 1 pierś kurczaka (18-20 dag)
- 1 łyżka wina ryżowego lub wytrawnego sherry
- 3/4 łyżeczki cukru
- 1 łyżeczka oleju sezamowego
- 25 dag świeżych liści szpinaku
- 4 szklanki bulionu drobiowego (może być z kostki)
- 1 łyżka sosu sojowego Wykonanie: Mięso pokrój w paski o długości 5 cm i szerokości 5 mm. Włóż do miski, polej winem i olejem, dodaj pół łyżeczki cukru i wymieszaj. Marynuj kurczaka około 20 minut. W tym czasie przygotuj szpinak: dokładnie umyj, poodcinaj ogonki, listki wrzuć na 1-2 minuty do rondla z wrzącą wodą. Teraz przełóż szpinak do innego naczynia z bardzo zimną wodą, a potem odcedź. Zagotuj bulion, dodaj sos sojowy i resztę cukru. Włóż mięso, ponownie zagotuj. Pozostaw na ogniu, aż paseczki mięsa zrobią się białe. Dodaj szpinak, znowu zagotuj.

Przepisy kulinarne - losowy

Chłodnik ogórkowy


1 kromka chleba pszennego bez skórki
2 świeże ogórki
15 dag naturalnego jogurtu
1 mały str?k czerwonej papryki
2 łyżki pestek słonecznika lub słonecznika
1 łyżka ziarna pinii
3 łyżki oleju
sól
Chleb pokroić  kostkę, skropić olejem. Ogórki obrać, wypestkować, pokroić w kostkę. Zmiksować na purre. Dodać pinię, chleb, jogurt. Posolić. Odstawić do lodówki. Ziarna dyni prażyć na suchej patelni, do zarumienienia. Pokroić drobno paprykę. Wyjąć chlodnik z lodówki, rozlać do talerzy. Dorzucić dynię i paprykę