Dzisiaj jest Wtorek 23 kwietnia 2019
Przepisy kulinarne - Dania mączne

wegetariańskie pierogi z kapustą i sezamem


Składniki • Ciasto: 1 1/2 szklanki mąki pszennej • 1/2 łyżeczki soli, 125 ml gorącej wody
• Farsz: 1/2 kg kapusty kiszonej, 3 cebule, 2 łyżki ziaren sezamu, • sól, pieprz, 1/2 łyżeczki suszonego i zmielonego pepperoni (lub chili) • łyżka suszonego majeranku, 1 łyżka estragonu • 3 łyżki oliwy z oliwek Etapy przygotowania 1. Do przesianej mąki z solą dolewamy gorącą wodę i wyrabiamy jednolite i jędrne ciasto.
2. Na patelni rozgrzewamy oliwę i podsmażamy cebulkę pokrojoną w kosteczkę do zezłocenia, następnie dodajemy odciśniętą i poszatkowaną drobniej kapuste kiszoną plus wymienione przyprawy i sezam. Można oczywiście doprawić na końcu. Dusimy kapustę pod przykryciem na małym ogniu, podlewając od czasu do czasu odrobiną wody. Gdy zmięknie czekamy aż ostygnie i przekręcamy ją przez maszynke do mięsa lub robimy to samo przy pomocy malaksera. Jeśli konsystencja farszu jest zbyt lużna, możemy dodać bułki tartej.
3. Ciasto wałkujemy bardzo cienko na stolnicy, wycinamy krążki i nakładamy farsz zlepiając potem brzegi pierogów. Gotujemy na wrzącej wodzie z dodatkiem soli do wypłynięcia i jeszcze 3 minuty. Po odsączeniu możemy polać cebulką podsmażoną na oliwie z oliwek.

Ostatnio odwiedzony przepis kulinarny

Kurczak z kalafiorem w curry


Składniki: mały kalafior, pierś kurczaka, przyprawa curry, mały majonez niskotłuszczowy, 3 ogórki konserwowe, 3 łyżeczki octu, sól, pieprz Sposób przyrządzania: Kalafior moczymy 5 min w wodzie z 3 łyżeczkami octu, następnie wyjmujemy i gotujemy w osolonej wodzie (możemy też dodać troszkę cukru) 7- 10 min lub w zdrowszej wersji gotujemy na parze. Po ugotowaniu studzimy i dzielimy na różyczki. Pierś kurczaka gotujemy w wodzie lub w parowarze i też dzielimy na nieduże kawałeczki. Mieszamy kalafiora z kurczakiem lub ładnie układamy na przemian w płaskim naczyniu. Przyprawiamy solą i pieprzem do smaku. Do polania potrawy przygotowujemy majonez wymieszany z curry. 1-3 łyżeczki (w zależności od upodobań) przyprawy curry wsypujemy powoli, dokładnie mieszając, żeby nie powstały grudki. Polewamy kalafior z kurczakiem, powstałym sosem, a na wierzchu posypujemy potrawę drobno poszatkowanymi ogóreczkami konserwowymi.

Przepisy kulinarne - losowy

Kawa po grecku


Porcja na 1 filizanke. Czas przygotow. 10 min.
1 mala filizanka wody,
1,5 lyzeczki cukru,
1 lyzka kawy swiezo zmielonej na pyl.

1. Wode wlac do miedzianego tygielka o szerokim dnie zwezajacego sie ku gorze
i znow rozszerzonego.
2. Gdy woda bedzie goraca wsypac cukier i kawe. Zamieszac.
3. Jak tylko kawa zacznie sie podnosic zdjac tygielek z ognia, kawa nie moze
sie zagotowac.
4. Podawac w bardzo malych porcelanowych filizankach.