Dzisiaj jest Poniedziałek 25 marca 2019
Przepisy kulinarne - Dania m±czne

Zielony omlet


Składniki • 6 jaj • maly kalafior • 150-200 g szpinaku drobno siekanego (rozmrozic jesli z mrozonki) • 1 serek topiony (kostka) • 50 g tartego sera zoltego • 2 zabki czosnku, drobno siekane • ziola wg gustu (np. pietruszka, tymianek, prowansalskie, bazylia) • sol, pieprz (najlepiej swiezo mielony), olej Etapy przygotowania 1. Kalafior podzielic na rozyczki i ugotowac do miekkosci (niech bedzie jedrny i sie nie rozlazi), potem obsmazyc na zloto z 1 zabkiem czosnku, pieprzem, sola i odrobina ziol.
2. Szpinak przygotowac,  czyli udusic na patelni z serkiem topionym i czosnkiem, sola i pieprzem.  Mozna dodac pol drobno siekanej cebulki. Pod koniec duszenia dodac starty ser. Calosc przestudzic.
3. Jaja rozbic. Dodac szpinak i kalafiora. Wymieszac, podsypac ziolami i odrobina soli i pieprzu. Wlac mase na lekko rozgrzana patelnie, i na malutkim ogniu pod przykryciem trzymac az sie zetnie.
4. Smaczny z sosem czosnkowym lub dobrym ketchupem.

Ostatnio odwiedzony przepis kulinarny

Kurczak w soku winogronowym


Produkty: kurczak albo 2 filety z kurzych piersi
0-70 dag zielonych winogron
4 łyżki oleju
2 łyżki masła
2 łyżki posiekanej natki pietruszki (niekoniecznie)
sól i pieprz (najlepiej biały) Wykonanie: Mięso podziel na mniejsze kawałki, natrzyj sol± i pieprzem. Wyci¶nij (np. przez sito) sok z winogron. Kawałki kurczaka podsmaż lekko na rozgrzanym na patelni oleju. Dodaj masło i sok z winogron. Potrawę du¶ na małym ogniu pod przykryciem, aż mięso stanie się miękkie. Je¶li płyn w tym czasie wyparuje, dodaj soku albo wody.

Przepisy kulinarne - losowy

KOKTAJL GRUSZKOWY


Składniki Przepis Duża , słodka gruszka
2 pełne łyżeczki cukru
1 łyżeczka cukru waniliowego
1 łyżeczka soku z cytryny
1 szklanka ( niepełna) ¶mietany słodkiej
12 szklanki mleka
1 łyżeczka mielonego cynamonu
Ewentualnie lody waniliowe! Pokrojon± bez skórki gruszkę wraz z cukrem , cukrem waniliowym i sokiem z cytryny miksujemy. Dodajemy ?mietanę i cynamon. miksujemy pół minutki. Dodajemy mleko i jeszcze minutę miksujemy.Wlewamy do szklanki lub dużych koniakowych kieliszków. Można dołożyć gałeczkę lodów waniliowych ( zachęcam). Do dekoracji posypujemy płatkami migdałowymi.