Dzisiaj jest Czwartek 24 stycznia 2019
Przepisy kulinarne - Dania m±czne

Zielony omlet


Składniki • 6 jaj • maly kalafior • 150-200 g szpinaku drobno siekanego (rozmrozic jesli z mrozonki) • 1 serek topiony (kostka) • 50 g tartego sera zoltego • 2 zabki czosnku, drobno siekane • ziola wg gustu (np. pietruszka, tymianek, prowansalskie, bazylia) • sol, pieprz (najlepiej swiezo mielony), olej Etapy przygotowania 1. Kalafior podzielic na rozyczki i ugotowac do miekkosci (niech bedzie jedrny i sie nie rozlazi), potem obsmazyc na zloto z 1 zabkiem czosnku, pieprzem, sola i odrobina ziol.
2. Szpinak przygotowac,  czyli udusic na patelni z serkiem topionym i czosnkiem, sola i pieprzem.  Mozna dodac pol drobno siekanej cebulki. Pod koniec duszenia dodac starty ser. Calosc przestudzic.
3. Jaja rozbic. Dodac szpinak i kalafiora. Wymieszac, podsypac ziolami i odrobina soli i pieprzu. Wlac mase na lekko rozgrzana patelnie, i na malutkim ogniu pod przykryciem trzymac az sie zetnie.
4. Smaczny z sosem czosnkowym lub dobrym ketchupem.

Ostatnio odwiedzony przepis kulinarny

Makaron cortina


Składniki: 2 szklanki makaronu, pół szklanki posiekanej cebuli, 3 łyżki masła, pół szklanki posiekanych pieczarek, sparzony i obrany pomidor, 4 łyżki startego żółtego sera Wykonanie: Makaron ugotować. Pomidor przepołowić, usun±ć sok i pestki przez lekkie ¶ci¶niecie owocu dłoni±, posiekać. Trzy łyżki masła rozgrzać w garnku, wsypać cebulę, pieczarki dodać pomidor i sól, smażyć przez minutę, dodać makaron, mieszaj±c smażyć przez 5 min, utrzymuj±c mały ogień, zestawić z ognia, wsypać 4 łyżki sera, wymieszać. Makaron przełożyć do naczynia wysmarowanego masłem, małe pomidory schować w makaronie. Bułkę tarta wymieszać z serem, posypać makaron, ułożyć na wierzchu kilka grudek masła, wstawić do ¶rednio nagrzanego piekarnika (190 C), piec 15- 20 min lub do zrumienienia.

Przepisy kulinarne - losowy

Sałatka z różowych grejpfrutów


Produkty: - 4 różowe grejpfruty
- kilka listków mięty Wykonanie: Grejpfruty dokładnie obieramy, dzielimy na czę¶ci. Zdejmujemy wewnętrzne błonki i kroimy w dosyć duż± regularn± kostkę (kawałki z brzegu, mniejsze od kostki, zjadamy od razu). Układamy na półmisku i posypujemy mięt±. Chłodzimy. Sałatkę można również podawać do pieczonych białych mięs.