Dzisiaj jest Środa 25 kwietnia 2018
Przepisy kulinarne - Dania mączne

Zielony omlet


Składniki • 6 jaj • maly kalafior • 150-200 g szpinaku drobno siekanego (rozmrozic jesli z mrozonki) • 1 serek topiony (kostka) • 50 g tartego sera zoltego • 2 zabki czosnku, drobno siekane • ziola wg gustu (np. pietruszka, tymianek, prowansalskie, bazylia) • sol, pieprz (najlepiej swiezo mielony), olej Etapy przygotowania 1. Kalafior podzielic na rozyczki i ugotowac do miekkosci (niech bedzie jedrny i sie nie rozlazi), potem obsmazyc na zloto z 1 zabkiem czosnku, pieprzem, sola i odrobina ziol.
2. Szpinak przygotowac,  czyli udusic na patelni z serkiem topionym i czosnkiem, sola i pieprzem.  Mozna dodac pol drobno siekanej cebulki. Pod koniec duszenia dodac starty ser. Calosc przestudzic.
3. Jaja rozbic. Dodac szpinak i kalafiora. Wymieszac, podsypac ziolami i odrobina soli i pieprzu. Wlac mase na lekko rozgrzana patelnie, i na malutkim ogniu pod przykryciem trzymac az sie zetnie.
4. Smaczny z sosem czosnkowym lub dobrym ketchupem.

Ostatnio odwiedzony przepis kulinarny

KURKUMA


Kurkuma jest to podzwrotnikowa roślina z rodziny imbirowatych, ma silny zapach i ostry palący smak. Suszone korzenie kurkumy są poszukiwane przede wszystkim jako produkt, z którego otrzymuje się żółty barwnik organiczny, używany w przemyśle spożywczym do barwienia artykułów żywnościowych. Ponadto kurkuma ma zastosowanie w przemyśle chemicznym i jako przyprawa do potraw, szczególnie w kuchni indyjskiej. Wchodzi w skład wielu mieszanek ziołowych wyrabianych w Polsce, między innymi przyprawy typu curry, jak i do curry sporządzanego w Indii, gdzie występuje jako składnik główny w postaci sproszkowanych korzeni, kłączy i ziela.

Przepisy kulinarne - losowy