Dzisiaj jest Środa 19 września 2018
Przepisy kulinarne - Dania mączne

Zielony omlet


Składniki • 6 jaj • maly kalafior • 150-200 g szpinaku drobno siekanego (rozmrozic jesli z mrozonki) • 1 serek topiony (kostka) • 50 g tartego sera zoltego • 2 zabki czosnku, drobno siekane • ziola wg gustu (np. pietruszka, tymianek, prowansalskie, bazylia) • sol, pieprz (najlepiej swiezo mielony), olej Etapy przygotowania 1. Kalafior podzielic na rozyczki i ugotowac do miekkosci (niech bedzie jedrny i sie nie rozlazi), potem obsmazyc na zloto z 1 zabkiem czosnku, pieprzem, sola i odrobina ziol.
2. Szpinak przygotowac,  czyli udusic na patelni z serkiem topionym i czosnkiem, sola i pieprzem.  Mozna dodac pol drobno siekanej cebulki. Pod koniec duszenia dodac starty ser. Calosc przestudzic.
3. Jaja rozbic. Dodac szpinak i kalafiora. Wymieszac, podsypac ziolami i odrobina soli i pieprzu. Wlac mase na lekko rozgrzana patelnie, i na malutkim ogniu pod przykryciem trzymac az sie zetnie.
4. Smaczny z sosem czosnkowym lub dobrym ketchupem.

Ostatnio odwiedzony przepis kulinarny

ZUPA MELONOWA Z SZYNKĄ PARMEŃSKĄ


Składniki dojrzały melon cytryna sól pieprz szynka parmeńska ewentualnie – kilka kostek lodu Przygotowanie Melon kroimy na większe kawałki, a potem odkrawamy mniejsze kawałki miąższu prosto do miksera. Dodajemy także sok wyciśnięty z cytryny, odrobinę soli i pieprzu. Całość miksujemy na gładką masę. Zupę wylewamy na talerz. Plastry szynki parmeńskiej zwijamy i odkrawamy małe kawałeczki, które układamy na powierzchni zupy. W razie gdyby zupa była zbyt ciepła, możemy dodać kilka kostek lodu.


Przepisy kulinarne - losowy

Mus z sandacza


½ kg fileta z sandacza
100 ml śmietanki 30%
2 białka
1 łyżeczka czerwonego pieprzu
1 łyżeczka startego świeżego imbiru
10 dużych li?ci szpinaku
2 łyżeczki posiekanej zielonej pietruszki
1 łyżeczka posiekanego zielonego pieprzu z zalewy

Szpinak sparzyć, ostudzić i osuszyć. Filet oczyścić z ości i skóry, zmiksować ze ?mietanką  i białkami na gładką masę. Do jednolitej masy dodać pokruszony czerwony pieprz, zielony pieprz, imbir i natkę. Za pomoc? przezroczystej folii zwinąć mus w formę roladek z li?ćmi szpinaku i gotować na parze ok. 15 min. Podawać z sałat? roszponką skropioną octem balsamicznym i oliwą.