Dzisiaj jest Piątek 19 stycznia 2018
Przepisy kulinarne - Dania mączne

Zielony omlet


Składniki • 6 jaj • maly kalafior • 150-200 g szpinaku drobno siekanego (rozmrozic jesli z mrozonki) • 1 serek topiony (kostka) • 50 g tartego sera zoltego • 2 zabki czosnku, drobno siekane • ziola wg gustu (np. pietruszka, tymianek, prowansalskie, bazylia) • sol, pieprz (najlepiej swiezo mielony), olej Etapy przygotowania 1. Kalafior podzielic na rozyczki i ugotowac do miekkosci (niech bedzie jedrny i sie nie rozlazi), potem obsmazyc na zloto z 1 zabkiem czosnku, pieprzem, sola i odrobina ziol.
2. Szpinak przygotowac,  czyli udusic na patelni z serkiem topionym i czosnkiem, sola i pieprzem.  Mozna dodac pol drobno siekanej cebulki. Pod koniec duszenia dodac starty ser. Calosc przestudzic.
3. Jaja rozbic. Dodac szpinak i kalafiora. Wymieszac, podsypac ziolami i odrobina soli i pieprzu. Wlac mase na lekko rozgrzana patelnie, i na malutkim ogniu pod przykryciem trzymac az sie zetnie.
4. Smaczny z sosem czosnkowym lub dobrym ketchupem.

Ostatnio odwiedzony przepis kulinarny

Kapusta wigilijna z masłem


Składniki kapusta kiszona 2 kg masło 1 kostka na 1 kg kapusty grzyby [nie pieczarki] Wykonanie Kapustę płuczemy jeśli bardzo kwaśna i gotujemy. Jak gotowa to odlewamy i dalej w małej ilosci wody gotujemy sobie dodając od razu masełko. 3 dnia dodajemy ugotowane i zmielone na dość grubych oczkach grzybki, mieszamy i gotujemy jeszcze dwa dni. Mieszamy. Kapustka powinna byc 5 go dnia ciemnobrązowa i lekko szklista.

Przepisy kulinarne - losowy

Mięsne kulki


Składniki 30 dag mielonego drobiowego mięsa 1 szt bułki, np. kajzerka 250 ml mleka 1 szt jajka sól, pieprz 5 dag bułki tartej 2 łyżki masła 200 ml jogurtu naturalnego 1 łyżka koncentratu pomidorowego papryka w proszku 5 dag kremowego twarogu cebula Sposób wykonania
 
Kajzerkę namoczyć w mleku, dokładnie odcisnąć, dodać do mielonego mięsa, wbić jajko, wyrobić, przyprawić do smaku solą i pieprzem.
Z dokładnie wymieszanej masy mięsnej formować w dłoniach niewielkie kulki, każdą panierować w tartej bułce. Cebulkę obrać, pokroić w bardzo drobną kostkę. Żaroodporne naczynie posmarować masłem, ułożyć w nim kulki, na każdym położyć wiórek masła, wstawić do piekarnika o temperaturze 190 st. C, piec około 20 minut. Połowę jogurtu połączyć z koncentratem, przyprawić solą i papryką, pozostały wymieszać z twarożkiem i cebulką, przyprawić w wybranym sosie maczać mięsne kulki.