Dzisiaj jest Niedziela 18 listopada 2018
Przepisy kulinarne - Dania m±czne

Zielony omlet


Składniki • 6 jaj • maly kalafior • 150-200 g szpinaku drobno siekanego (rozmrozic jesli z mrozonki) • 1 serek topiony (kostka) • 50 g tartego sera zoltego • 2 zabki czosnku, drobno siekane • ziola wg gustu (np. pietruszka, tymianek, prowansalskie, bazylia) • sol, pieprz (najlepiej swiezo mielony), olej Etapy przygotowania 1. Kalafior podzielic na rozyczki i ugotowac do miekkosci (niech bedzie jedrny i sie nie rozlazi), potem obsmazyc na zloto z 1 zabkiem czosnku, pieprzem, sola i odrobina ziol.
2. Szpinak przygotowac,  czyli udusic na patelni z serkiem topionym i czosnkiem, sola i pieprzem.  Mozna dodac pol drobno siekanej cebulki. Pod koniec duszenia dodac starty ser. Calosc przestudzic.
3. Jaja rozbic. Dodac szpinak i kalafiora. Wymieszac, podsypac ziolami i odrobina soli i pieprzu. Wlac mase na lekko rozgrzana patelnie, i na malutkim ogniu pod przykryciem trzymac az sie zetnie.
4. Smaczny z sosem czosnkowym lub dobrym ketchupem.

Ostatnio odwiedzony przepis kulinarny

PIZZA familijna


Składniki Przepis Składniki:

♦ 40 dkg m±ki
♦ 3 dkg drożdży                                          
♦ 1 szkl. letniej wody
♦ 1 łyżka cukru
♦ 1/2 łyżeczki soli
♦ 2 łyżki oleju
                                                       

Oprócz tego:
♦ 25 dkg pieczarek
♦ 1 cebula
♦ 20 dkg wędliny
♦ 20 dkg sera żółtego
♦ przecier pomidorowy lub keczup
♦ sól, pieprz, oregano
                                                     Sposób przygotowania:

Wsypać m±kę do miski, zrobić wgłębienie rozkruszyć drożdże, zalać letni± wod± i wsypać cukier. Zostawić na 30 min.
Następnie dodać olej, sól, wyrobić ciasto i zostawić na 30 min.
Po tym czasie wyłożyć ciasto na duż± blachę, podziurkować ciasto widelcem, posmarować przecierem lub keczupem.

Pieczarki pokroić, przesmażyć na patelni do wyparowania wody. Osobno usmażyć cebulę na jasnozłoty kolor, poł±czyć z pieczarkami.(sól i pieprz do smaku)

Na przygotowane wcze¶niej ciasto nałożyć pieczarki, wędlinę, posypać oregano.
Piec w temp. 180°C ok. 25 min.

Pod koniec pieczenia posypać żółtym tartym serem.
                                                           SMACZNEGO!


Przepisy kulinarne - losowy

Philly Cheese - kanapka filadelfijska


- 1/3 bagietki
- 2 dag masła czosnkowego
- 5 dag cebuli pokrojonej w cienkie piórka
- 15 dag pokrojonego w cienkie paseczki rostbefu (lub polędwicy)
- 12 dag startego sera cheddar (lub innego łatwo rozpuszczaj±cego się sera np. ementalera)
- 4 do¶ć grube plastry pomidora
- olej do smażenia mięsa

Bagietkę przetnij wzdłuż na połowę, posmaruj masłem czosnkowym i zapiecz w piekarniku. Na oleju usmaż mięso z cebul?. Po usmażeniu dodaj starty ser. Cały czas mieszaj, aż ser się rozpu?ci. Na jedn± czę?ć bagietki połóż dwa plastry pomidora i podsmażone mięso z cebul?. Przykryj pozostałymi plastrami pomidora i drug? czę?ci? bagietki. Gotow± kanapkę wyłóż na talerz, podawaj ze smażonymi cz?stkami ziemniaków lub z grubymi frytkami typu ?steak-house¶ oraz sałatk± coleslaw. Uwaga: mięso możesz przyprawić czosnkiem lub ostr? papryk±.