Dzisiaj jest Środa 18 lipca 2018
Przepisy kulinarne - Dania m±czne

Zielony omlet


Składniki • 6 jaj • maly kalafior • 150-200 g szpinaku drobno siekanego (rozmrozic jesli z mrozonki) • 1 serek topiony (kostka) • 50 g tartego sera zoltego • 2 zabki czosnku, drobno siekane • ziola wg gustu (np. pietruszka, tymianek, prowansalskie, bazylia) • sol, pieprz (najlepiej swiezo mielony), olej Etapy przygotowania 1. Kalafior podzielic na rozyczki i ugotowac do miekkosci (niech bedzie jedrny i sie nie rozlazi), potem obsmazyc na zloto z 1 zabkiem czosnku, pieprzem, sola i odrobina ziol.
2. Szpinak przygotowac,  czyli udusic na patelni z serkiem topionym i czosnkiem, sola i pieprzem.  Mozna dodac pol drobno siekanej cebulki. Pod koniec duszenia dodac starty ser. Calosc przestudzic.
3. Jaja rozbic. Dodac szpinak i kalafiora. Wymieszac, podsypac ziolami i odrobina soli i pieprzu. Wlac mase na lekko rozgrzana patelnie, i na malutkim ogniu pod przykryciem trzymac az sie zetnie.
4. Smaczny z sosem czosnkowym lub dobrym ketchupem.

Ostatnio odwiedzony przepis kulinarny

Chłodnik z poziomek i czarnej porzeczki z jogurtem


35 dag poziomek,
10 dag czarnej porzeczki,
3 szklanki jogurtu,
1/2 szklanki ¶mietany,
cukier do smaku

Owoce przygotować i przetrzeć (bez cukru) jak w po przednich przepisach. Roztrzepać w naczyniu jogurt, po ł?czyć ze ?mietan± i ci?gle ubijaj±c dodawać stopniowo przetarte owoce. Dosłodzić do smaku. Podawać z grzankami.

Przepisy kulinarne - losowy

SOS ¦mietanowy


Składniki - 4 Cebule - Kostke masła Smietankowego - 1,5 szklanki Smietany 30% - Wegeta ( szczypta dla koloru i smaku ) Wykonanie 4 Cebule pokroić w kostke, kostke masła rozpu?ćić w rondelku (nie przypalic) . Do rozpiszczonego masła dodac cebule pogotowac chwile az cebula zrobi sie miekka dodac wegety i odrobine smietany zdjac z ognia wszystko dokładnie zmiksowac i dodac reszte smietany. Wszytko jeszcze gotowac okolo 5 minut do momentu zagotowania. Podawac na Goraco :) Smacznego