Dzisiaj jest Wtorek 16 stycznia 2018
Przepisy kulinarne - Dania mączne

Zapiekane naleśniki z rabarbarem i porzeczkami


1 niepełna szklanka mąki
1 szklanka mleka
2 żółtka
szczypta soli
1 łyżka masła
olej do smażenia
1 szklanka soku wiśniowego
1 szklanka cukru
1 łyżka rumu
1 łyżka miodu
skórka starta z cytryny
40 dag rabarbaru
1 łyżka mąki ziemniaczanej
15 dag czerwonych porzeczek Makę utrzeć z mlekiem, żółtkami oraz solą. Wymieszać ze stopionym masłem, odstawić na 15 minut. Na patelni posmarowanej olejem usmażyć 6 naleśników. Gotowe włożyć do żaroodpornych miseczek i piec 15 minut w temp. 150 st. Dzięki temu nabiorą kształtu miseczek. Zagotować sok z cukrem, rumem, miodem i skórką z cytryny. Kiedy objętośc zmniejszy się o 1/3 włożyć pokrojony rabarbar i gotować 2 minuty. Dodać mąkę ziemniaczaną rozprowadzoną w 4 łyżkach wody, zagotować. Wymieszać z porzeczkami i wlać do naleśnikowych miseczek

Ostatnio odwiedzony przepis kulinarny

Ryba na ostro


Skladniki: - 1 kg filetów z ryby morskiej (np. dorsz lub morszczuk) - po 1/2 łyżeczki kminku, kolendry, soli - 1/2 łyżeczki suszonej rozdrobnionej papryczki chili - cebula - 3 ząbki czosnku - 2 pomidory - szklanka bulionu rybnego - kilka gałązek natki pietruszki - łyżeczka oliwy Przygotowanie: W miseczce wymieszać kminek, kolendrę, sól i papryczkę chili. Posypać tą mieszanką umyte i osuszone filety, odłożyć do lodówki na co najmniej 30 min. Cebulę i czosnek obrać, drobno posiekać. Pomidory umyć, pokroić. Rybę ułożyć w posmarowanej oliwą brytfannie, obłożyć cebulą, czosnkiem i pomidorami. Wlać bulion rybny, piec 25-30 minut w temp. 180 C. Przybrać natką. 100g -140 kcal 


Przepisy kulinarne - losowy

Ziemniaki faszerowane ziołami


SKŁADNIKI: PORCJA: 210 KCAL - 6 dużych ziemniaków - pęczek szczypiorku - pęczek koperku - pęczek natki pietruszki - pęczek świeżego estragonu (może być suszony) - cebula - 100 g śmietany 18% - 25 g masła - sól, pieprz. SPOSÓB PRZYRZĄDZANIA: 1. Opłucz ziemniaki pod bieżącą wodą. Wyszoruj skórkę szczoteczką. Wrzuć na wrzątek i ugotuj. 2. Pęczki ziół podziel na pół. Jedną część ziół wrzuć do osolonej wrzącej wody i pozostaw na minutę. Następnie wyjmij i opułcz pod zimną wodą. Osusz na bawełnianej ściereczce. Zmiksuj na purée i odstaw. 3. Obierz cebulę i pokrój na drobno. Posiekaj pozostałe zioła. 4. Ugotowane ziemniaki obierz ze skórki, podziel na połówki (wzdłuż) i wydrąż w środku. 5. Na patelni zeszklij na maśle cebulę i, cały czas mieszając, dorzuć posiekane, świeże zioła. Po zdjęciu z ognia przypraw farsz solą i pieprzem. 6. Wypełnij połówki ziemniaków farszem i polej purée ze sparzonych ziół oraz śmietaną.