Dzisiaj jest Sobota 15 grudnia 2018
Przepisy kulinarne - Dania mączne

Zapiekane naleśniki z rabarbarem i porzeczkami


1 niepełna szklanka mąki
1 szklanka mleka
2 żółtka
szczypta soli
1 łyżka masła
olej do smażenia
1 szklanka soku wiśniowego
1 szklanka cukru
1 łyżka rumu
1 łyżka miodu
skórka starta z cytryny
40 dag rabarbaru
1 łyżka mąki ziemniaczanej
15 dag czerwonych porzeczek Makę utrzeć z mlekiem, żółtkami oraz solą. Wymieszać ze stopionym masłem, odstawić na 15 minut. Na patelni posmarowanej olejem usmażyć 6 naleśników. Gotowe włożyć do żaroodpornych miseczek i piec 15 minut w temp. 150 st. Dzięki temu nabiorą kształtu miseczek. Zagotować sok z cukrem, rumem, miodem i skórką z cytryny. Kiedy objętośc zmniejszy się o 1/3 włożyć pokrojony rabarbar i gotować 2 minuty. Dodać mąkę ziemniaczaną rozprowadzoną w 4 łyżkach wody, zagotować. Wymieszać z porzeczkami i wlać do naleśnikowych miseczek

Ostatnio odwiedzony przepis kulinarny

Sałatka owocowa z ryżem


10 dag ryżu
2 łyżki masła
2 łyżki cukru waniliowego
2 szkl. maślanki
1/2 cytryny
3 łyżeczki żelatyny /agar
czerwony grapefruit
nektarynka
brzoskwinia
2 kiwi
4 plastry ananasa
2 mandarynki
kilka kostek czekolady Ugotowany na sypko ryż wmieszać z masłem. Namoczyć żelatynę w małej ilości wody, rozpu?cić, podgrzewając na wolnym ogniu. Dodać do maślanki wymieszanej z cukrem waniliowym i sokiem z cytryny. Poł?czyć z ryżem. Ryż przełożyć do 4 foremek i wstawić do lodówki, by stężał. Mandarynki i grapefruita obrać, podzielić na cz?stki. Plastry ananasa przekroić na pół. Mi?ższ brzoskwini i nektarynki pokroić w ósemki. Obrane kiwi pokroić w plastry. Wyłożyć ryż na talerze, wokół ułożyć owoce. Posypać start? czekolad?.

Przepisy kulinarne - losowy

Pikantny bakłażan


Składniki:
1/2 kg bakłażana
2 ząbki czosnku wyci?nięte
2 plasterki imbiru posiekane
1 cebula dymka posiekana
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej wymieszanej z 1 łyżeczką wody
olej do głębokiego smażenia Sos:
1/2 łyżki wina ryżowego
1 papryczka chilli lub 1 łyżeczka sosu chilli
1/2 łyżeczki cukru
1 łyżka cukru
1/2 szklanki rosołu z kury
1 łyżeczka oleju sezamowego
2 łyżki sosu sojowego Przygotowanie: Bakłażan obrać, pokrajać w cienkie paski o szerokości 2 cm i długości połowy bakłażana. Olej mocno rozgrzać w woku, kłaść porcjami paski bakłażana (tak żeby wszystkie pływały po wierzchu) i smażyć 1 minutę. Wybrać łyżką cedzakową i przełożyć do cedzaka żeby ociekły z tłuszczu. Wymieszać składniki sosu. W woku zostawić 1łyżkę oleju, rozgrzać. Włożyć czosnek, imbir, dymkę i krótko przesmażyć (ok. 30 sek.). Dodać bakłażan, wlać sos, mieszając dusić 2 min. Wlać m?kę ziemniaczaną z wod? i ostrożnie mieszając gotować do zgęstnienia. Podawać z ryżem.