Dzisiaj jest Poniedziałek 15 października 2018
Przepisy kulinarne - Dania mączne

Zapiekane naleśniki z rabarbarem i porzeczkami


1 niepełna szklanka mąki
1 szklanka mleka
2 żółtka
szczypta soli
1 łyżka masła
olej do smażenia
1 szklanka soku wiśniowego
1 szklanka cukru
1 łyżka rumu
1 łyżka miodu
skórka starta z cytryny
40 dag rabarbaru
1 łyżka mąki ziemniaczanej
15 dag czerwonych porzeczek Makę utrzeć z mlekiem, żółtkami oraz solą. Wymieszać ze stopionym masłem, odstawić na 15 minut. Na patelni posmarowanej olejem usmażyć 6 naleśników. Gotowe włożyć do żaroodpornych miseczek i piec 15 minut w temp. 150 st. Dzięki temu nabiorą kształtu miseczek. Zagotować sok z cukrem, rumem, miodem i skórką z cytryny. Kiedy objętośc zmniejszy się o 1/3 włożyć pokrojony rabarbar i gotować 2 minuty. Dodać mąkę ziemniaczaną rozprowadzoną w 4 łyżkach wody, zagotować. Wymieszać z porzeczkami i wlać do naleśnikowych miseczek

Ostatnio odwiedzony przepis kulinarny

Truskawki wykwintne


Produkty Truskawki z szypułkami Gotowa polewa biała i ciemna Kolorowa posypka do ciast Ciemna posypka do ciast  Wykonanie Truskawki opłukać i osuszyć. Polewy rozpuścić zgodnie z instrukcją. Truskawki zanurzać do połowy w polewie i obtaczać w posypce. Z białą polewą obtaczamy w posypce brązowej. Z polewą ciemną obtaczamy w kolorowej posypce.  

Przepisy kulinarne - losowy

Herbata ze śmietaną


Składniki:1 dkg herbaty,
800 ml wody,
120 ml śmietanki kremowej,
50 ml likieru rumowego,
5 dkg cukru pudru, skórka cytrynowa.

 
Sposób przyrządzenia:        Herbatę zaparzyć, wystudzić, wlać likier rumowy, dodać startą skórkę cytrynową i ubitą śmietankę z cukrem.