Dzisiaj jest Wtorek 22 maja 2018
Przepisy kulinarne - Dania m±czne

Zapiekane nale¶niki z rabarbarem i porzeczkami


1 niepełna szklanka m±ki
1 szklanka mleka
2 żółtka
szczypta soli
1 łyżka masła
olej do smażenia
1 szklanka soku wi¶niowego
1 szklanka cukru
1 łyżka rumu
1 łyżka miodu
skórka starta z cytryny
40 dag rabarbaru
1 łyżka m±ki ziemniaczanej
15 dag czerwonych porzeczek Makę utrzeć z mlekiem, żółtkami oraz sol±. Wymieszać ze stopionym masłem, odstawić na 15 minut. Na patelni posmarowanej olejem usmażyć 6 nale¶ników. Gotowe włożyć do żaroodpornych miseczek i piec 15 minut w temp. 150 st. Dzięki temu nabior± kształtu miseczek. Zagotować sok z cukrem, rumem, miodem i skórk± z cytryny. Kiedy objęto¶c zmniejszy się o 1/3 włożyć pokrojony rabarbar i gotować 2 minuty. Dodać m±kę ziemniaczan± rozprowadzon± w 4 łyżkach wody, zagotować. Wymieszać z porzeczkami i wlać do nale¶nikowych miseczek

Ostatnio odwiedzony przepis kulinarny

Kisiel z rabarbaru


Składniki:65 dag rabarbaru,
ok. 2 szklanek wody,
6 dag cukru,
pół łyżeczki esencji waniliowej lub cukier waniliowy,
3 łyżki m±ki ziemniaczanej.

 
Sposób przyrz±dzenia:        Rabarbar obrać z włókien, pokrajać w nieduże kawałki, zalać wod±, rozgotować i przetrzeć przez sito. Wymieszać z cukrem waniliowym lub esencj±, dodać cukier, zagotować. M±kę ziemniaczan± rozmieszać w 4 łyżkach zimnej wody, dodać do musu i mieszaj±c zagotować. Przelać do szklanej salaterki. Podawać z bit± ¶mietan± wymieszan± z cukrem pudrem i cukrem waniliowym.


Przepisy kulinarne - losowy

Makaron z trzema serami


35 dag makaronu
5 dag masła
5 dag ementalera
5 dag gruyera
15 dag twarogu
5 dag ¶mietanki
sól W wysmarowanym naczyniu żaroodpornym ułożyć warstwę ugotowanego makaronu, warstwę sosu z białego sera, posypać tartym ementalerem i gruyerem, przykryć warstw± makaronu. Posypać tartym serem. Piec ok. 20 min.