Dzisiaj jest Wtorek 23 kwietnia 2019
Przepisy kulinarne - Dania m±czne

Zapiekane nale¶niki z rabarbarem i porzeczkami


1 niepełna szklanka m±ki
1 szklanka mleka
2 żółtka
szczypta soli
1 łyżka masła
olej do smażenia
1 szklanka soku wi¶niowego
1 szklanka cukru
1 łyżka rumu
1 łyżka miodu
skórka starta z cytryny
40 dag rabarbaru
1 łyżka m±ki ziemniaczanej
15 dag czerwonych porzeczek Makę utrzeć z mlekiem, żółtkami oraz sol±. Wymieszać ze stopionym masłem, odstawić na 15 minut. Na patelni posmarowanej olejem usmażyć 6 nale¶ników. Gotowe włożyć do żaroodpornych miseczek i piec 15 minut w temp. 150 st. Dzięki temu nabior± kształtu miseczek. Zagotować sok z cukrem, rumem, miodem i skórk± z cytryny. Kiedy objęto¶c zmniejszy się o 1/3 włożyć pokrojony rabarbar i gotować 2 minuty. Dodać m±kę ziemniaczan± rozprowadzon± w 4 łyżkach wody, zagotować. Wymieszać z porzeczkami i wlać do nale¶nikowych miseczek

Ostatnio odwiedzony przepis kulinarny

Marchewka z kukurydz± i cebul±


Składniki:
4 duże marchewki, 2 duże cebule, puszka kukurydzy, masło - ile kto uważa, sól, pieprz (najlepiej ¶wieżo zmielony), folia aluminiowa

Jak przyrz?dzić?
Najlepiej zetrzeć marchewkę i cebulę na tarce w bardzo cienkie plasterki. Dodać ods?czon± kukurydzę. Doprawić sol± i pieprzem - pieprzu powinno być dużo, soli jak kto uważa, ale im mniej, tym lepiej. Dobrze wszystko wymieszać. Przełożyć na folię, na wierzch położyć wióry masła i luĄno zawin±ć. Piec parę minut, dopóki marchewka nie będzie półmiękka - zależy od tego, jak rozpalony jest grill. Je¶ć najlepiej gor?ce i prosto z folii.


Przepisy kulinarne - losowy

Ciasto wiewiórka


Składniki - 2 szkl. m±ki
- 1 szkl. cukru
- 4 jajka
- po 1 łyżeczce sody i proszku do pieczenia
- pół szkl. oleju
- szklanka posiekanych orzechów włoskich
- 3 duże, kwa¶ne jabłka Wykonanie 1. Jaja ubić z cukrem, wymieszać z mak±, soda i proszkiem, dodać olej. 2. jabłka obrać, pokroić w kostkę. Do ciasta dodać jabłka i orzechy. Przełożyć do formy natłuszczonej i wysypanej tarta bułk±. Piec w 200 stopniach 30 min.