Dzisiaj jest Sobota 18 sierpnia 2018
Przepisy kulinarne - Dania mączne

Zapiekane naleśniki z rabarbarem i porzeczkami


1 niepełna szklanka mąki
1 szklanka mleka
2 żółtka
szczypta soli
1 łyżka masła
olej do smażenia
1 szklanka soku wiśniowego
1 szklanka cukru
1 łyżka rumu
1 łyżka miodu
skórka starta z cytryny
40 dag rabarbaru
1 łyżka mąki ziemniaczanej
15 dag czerwonych porzeczek Makę utrzeć z mlekiem, żółtkami oraz solą. Wymieszać ze stopionym masłem, odstawić na 15 minut. Na patelni posmarowanej olejem usmażyć 6 naleśników. Gotowe włożyć do żaroodpornych miseczek i piec 15 minut w temp. 150 st. Dzięki temu nabiorą kształtu miseczek. Zagotować sok z cukrem, rumem, miodem i skórką z cytryny. Kiedy objętośc zmniejszy się o 1/3 włożyć pokrojony rabarbar i gotować 2 minuty. Dodać mąkę ziemniaczaną rozprowadzoną w 4 łyżkach wody, zagotować. Wymieszać z porzeczkami i wlać do naleśnikowych miseczek

Ostatnio odwiedzony przepis kulinarny

Pasztet z owocami i mięsem


Składniki •  Kurczak (1,2 kg). 40 dag wątróbki drobiowej, 2 cebule
  
•  po 10 dag suszonych śliwek i moreli, kajzerka
  
•  100 ml mleka, 200 ml śmietany
  
•  2 jajka, 50 ml koniaku, szczypta tymianku
  
•  Sól, 3 łyżki masła, gałka muszkatołowa.
   Etapy przygotowania 1.  Owoce namoczyć. Kurczaka umyć, podzielić na porcje, zrumienić na 2 łyżkach masła. Podlać śmietaną i dusić do miękkości. Ostudzić, usunąć kości. Umyte wątróbki osuszyć i obsmażyć nałyżce masła. Cebule obrać i posiekać.
    
2.  Kazerkę namoczyć w mleku, odcisnąć. Mięso, wątróbkę, cebulę i bułkę zemleć. Do masy dodać jajka ikoniak. Całość doprawić tymiankiem, gałką muszkatołową i solą. 1/2 przygotowanej masy ułożyć w formie, rozłożyć owoce. Przykryć resztą masy.
    
3.  Formę przykryć folią aluminiową, wstawić do naczynia z wodą, a następnie do piekarnika. Piec ok. godziny w temperaturze 180 stopni. Podawać z żurawinami.


Przepisy kulinarne - losowy

Flaki z kiełbaskami wiedeńskimi


Składniki Przepis 50 dkg flaków wołowych 5 kiełbasek wiedeńskich lub cienkich parówek 1 łyżka smalcu 1 łyżka pszennej mąki 1 średnia cebula 150 ml rosołu może być z kostki 100 ml kwaśnej śmietany 18% 2 łyżki soku z cytryny 1 ząbek czosnku sól, pieprz i gałka muszkatałowa do smaku Flaki oczyścić, umyć zalać wrz?tkiem obgotować ok 5 min. Wywar zlać i wyrzucić. Flaki zalać ponownie osoloną wod? i ugotować do miękkości. Pokroić w wąskie paski. Cebulę obrać i pokroić w drobną kostkę. Czosnek przecisnąć przez praskę. Na patelni rozgrzać tłuszcz. Wrzucić cebulę i czosnek. Zeszklić. Opruszyć m?ką. Jeszcze chwilę podsmażyć. Podlać rosołem. Dodać pokrojone flaki, pokrojone w plasterki kiełbaski i ?mietanę. Całość dokładnie wymieszać. Doprawić solą, pieprzem, sokiem z cytryny i gałką muszkatałową.