Dzisiaj jest Sobota 23 lutego 2019
Przepisy kulinarne - Dania m±czne

Zapiekane nale¶niki z rabarbarem i porzeczkami


1 niepełna szklanka m±ki
1 szklanka mleka
2 żółtka
szczypta soli
1 łyżka masła
olej do smażenia
1 szklanka soku wi¶niowego
1 szklanka cukru
1 łyżka rumu
1 łyżka miodu
skórka starta z cytryny
40 dag rabarbaru
1 łyżka m±ki ziemniaczanej
15 dag czerwonych porzeczek Makę utrzeć z mlekiem, żółtkami oraz sol±. Wymieszać ze stopionym masłem, odstawić na 15 minut. Na patelni posmarowanej olejem usmażyć 6 nale¶ników. Gotowe włożyć do żaroodpornych miseczek i piec 15 minut w temp. 150 st. Dzięki temu nabior± kształtu miseczek. Zagotować sok z cukrem, rumem, miodem i skórk± z cytryny. Kiedy objęto¶c zmniejszy się o 1/3 włożyć pokrojony rabarbar i gotować 2 minuty. Dodać m±kę ziemniaczan± rozprowadzon± w 4 łyżkach wody, zagotować. Wymieszać z porzeczkami i wlać do nale¶nikowych miseczek

Ostatnio odwiedzony przepis kulinarny

Góra lodowa


SKŁADNIKI: 0,5 l soku lub kompotu owocowego, 4 mandarynki, 4 plasterki ananasa z puszki, 1/2 szklanki wi¶ni z kompotu lub innych owoców (mog± być ¶wieże, np. truskawki), 1 owoc kiwi. WYKONANIE: Swieże owoce należy dokładnie umyć i obrać ze skórki. Plasterki ananasa wyj±ć z kompotu i pokroić na mniejsze cz±stki. Kiwi i inne większe owoce pokroić na plasterki, a umyte i os±czone truskawki na ćwiartki. W plastykowych kubeczkach układać owoce warstwami. Na koniec wstawić w ¶rodek drewniane łopatki (takie jak do lodów), tak aby wystawały ponad brzeg kubeczka, i zalać sokiem owocowym lub kompotem. Pozostawić do zamarznięcia w zamrażalniku. Gdy po kilku godzinach "lodowa góra" jest gotowa, wstawić kubeczek na chwilę do miseczki z letni± wod± i wyci±gn±ć "górę" z kubeczka.

Przepisy kulinarne - losowy

OrzeĽwiaj±ca kawa lodowa


Produkty: 2 łyżeczki kawy
laska wanilii
1 litr kremowej ¶mietanki
trochę cukru
kilka kostek lodu Wykonanie: Do kubka włożyć połaman± laskę wanilii. Zaparzyć w nim mocn± czarn± kawę i dobrze wymieszać. Cało¶ć posłodzić oraz ostudzić. Osobno ubić na pianę 1 litr kremowej ¶mietanki, a następnie wymieszać j± z kaw±. Cało¶ć przelać do maszynki do lodów i kręcić, dopóki kawa nie zacznie się zamrażać. Podawać, gdy nabierze konsystencji kremu.