Dzisiaj jest Poniedziałek 25 marca 2019
Przepisy kulinarne - Dania mączne

Zapiekane naleśniki z pieczarkami



1 szklanka mąki
1 szklanka mleka
1 szklanka wody
1 jajko
sól
Nadzienie:
70 dag pieczarek
30 dag cebuli
20 dag żółtego sera
sól
pieprz

ketchup albo sos czosnkowy
Do miski wsypać mąkę, wlać mleko, wodę i wbić jajko. Dodać odrobinę soli i zmiksować na jednolitą masę. Na rozgrzaną dużą patelnię wlać odrobinę oleju, a następnie trochę ciasta naleśnikowego. Upiec naleśniki. Z ciasta powinno wyjść 6 - 7 dużych naleśników. Pieczarki pokroić w plasterki, przełożyć na patelnię i smażyć, następnie do pieczarek dodać pokrojoną w kostkę cebulę i razem chwilę podsmażyć. Przyprawić do smaku. Żółty ser zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Na upieczone naleśniki wyłożyć część farszu, posypać startym serem i zawinąć w rulony. Następnie poukładać je na patelni i ponownie posypać starym serem. Zapiekać pod przykryciem kilka minut, aż ser się roztopi. Podawać na ciepło polane ketchupem lub sosem czosnkowym.

Ostatnio odwiedzony przepis kulinarny

Arbuz nadziewany jeżynami


Produkty: - 1 arbuz
- 2 szklanki jeżyn
- 1 cytryna Wykonanie: Schłodzonego arbuza przekrawamy na pół. Usuwamy czarne pestki (napisałam, że pestki powinny być czarne, bo chodzi o to, żeby arbuz był dobry, czyli dojrzały i słodki) i kroimy czerwony miąższ w kostkę tak, żeby nie przekroić skóry. Pokrojone kawałki arbuza polewamy sokiem wyciśniętym z cytryny i mieszamy z przebranymi, oczyszczonymi jeżynami. Napełniamy skorupy arbuza tą sałatką i podajemy, jeśli to możliwe, obłożone lodem.

Przepisy kulinarne - losowy

Polska kura po indyjsku


Przygotowanie: pół godzinki

Oczekiwanie: godzina

Smażenie: około 10 minut

Duszenie: około 15 minut

Gotowanie: godzina

Trudność: łatwe


Składniki

• kura lub kurczak z rosołu • garść suszonych grzybów (maślak, podgrzybek itp.) • spora cebula • 4 ząbki czosnku • pół szklanki piwa jasnego • 2 szklanki rosołu • 2 łyżki masła lub oleju • na zasmażkę : kopiata łyżka mąki, 2 łyżki masła lub oleju • sól, pieprz, chili • pół łyżeczki imbiru • pół łyżeczki mielonej kolendry • 2 łyżki sosu sojowego lub sosu imbirowego z soją • pęczek posiekanej natki pietruszki • 4 łyżki gęstej śmietany (niekoniecznie)
Etapy przygotowania

1. Grzyby płuczemy, zalewamy 2 szklankami gorącej wody, namaczamy godzinkę, i gotujemy następną godzinkę, następnie grzyby odcedzamy (zachowując wywar), i kroimy w paseczki. 2. Kurę (lub kurczaka) dokładnie pozbawiamy kości i chrząstek, dzielimy na niezbyt małe kawałki. 3. Cebulę i czosnek obieramy, cebule kroimy w piórka lub kostkę, czosnek szatkujemy. W rondlu rozgrzewamy tłuszcz, szklimy cebulę z czosnkiem przez kilka minut, dodajemy grzyby, smażymy następne kilka minut. Dołączamy kurę, zalewamy rosołem i wywarem z grzybów, gotujemy około 15 minut. Zagęszczamy zasmażką przygotowaną z mąki i masła (czyli na suchej patelni prażymy chwilkę mąkę, rozprowadzamy tłuszczem, wlewamy do potrawki i mieszając, zagotowujemy). 4. Wlewamy piwo, doprawiamy potrawkę do smaku solą, pieprzem, imbirem, kolendrą, sosem sojowym, chili (ostrość wedle uznania). Łączymy z posiekaną natką pietruszki i śmietaną (niekoniecznie). Podajemy z ryżem lub makaronem. Smacznego ! Możemy pokusić się o zmiksowanie wszystkich składników, a wtedy otrzymamy pyszny sos do spaghetti, oczywiście wtedy pietruszkę dodajemy na końcu.