Dzisiaj jest Środa 19 września 2018
Przepisy kulinarne - Dania mączne

Zapiekane naleśniki z pieczarkami



1 szklanka mąki
1 szklanka mleka
1 szklanka wody
1 jajko
sól
Nadzienie:
70 dag pieczarek
30 dag cebuli
20 dag żółtego sera
sól
pieprz

ketchup albo sos czosnkowy
Do miski wsypać mąkę, wlać mleko, wodę i wbić jajko. Dodać odrobinę soli i zmiksować na jednolitą masę. Na rozgrzaną dużą patelnię wlać odrobinę oleju, a następnie trochę ciasta naleśnikowego. Upiec naleśniki. Z ciasta powinno wyjść 6 - 7 dużych naleśników. Pieczarki pokroić w plasterki, przełożyć na patelnię i smażyć, następnie do pieczarek dodać pokrojoną w kostkę cebulę i razem chwilę podsmażyć. Przyprawić do smaku. Żółty ser zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Na upieczone naleśniki wyłożyć część farszu, posypać startym serem i zawinąć w rulony. Następnie poukładać je na patelni i ponownie posypać starym serem. Zapiekać pod przykryciem kilka minut, aż ser się roztopi. Podawać na ciepło polane ketchupem lub sosem czosnkowym.

Ostatnio odwiedzony przepis kulinarny

Kruchy torcik z miechunką


300 g mąki kukurydzianej
100 g masła
100 g margaryny
3 surowe żółtka
100 g cukru pudru
5 łyżek konfitur malinowych
300 g miechunki
100 g cukru
1 szkl. śmietany kremówki

Posiekać m?kę z tłuszczem, dodać żółtka i cukier, szybko zagnieść. Uformować kulę i schłodzić w lodówce przez 10 min. Rozwałkować na grubość 2 cm, wyłożyć tortownicę i posmarować konfitur?. Na wierzchu ułożyć oczyszczone z łupin owoce. Piec w temp. 200 st. C. Po upieczeniu ozdobić bit? ?mietaną.

Przepisy kulinarne - losowy

Grecki deser z jogurtu


450 ml gęstego jogurtu naturalnego
3 łyżki płynnego miodu
cynamon

50 g obranych migdałów przypieczonych i posiekanych
Poł?czyć składniki i dobrze wymieszać. Przelać do miseczek i ochłodzić. Przed podaniem posypać cynamonem.