Dzisiaj jest Piątek 19 stycznia 2018
Przepisy kulinarne - Dania m±czne

Zapiekane nale¶niki z pieczarkami



1 szklanka m±ki
1 szklanka mleka
1 szklanka wody
1 jajko
sól
Nadzienie:
70 dag pieczarek
30 dag cebuli
20 dag żółtego sera
sól
pieprz

ketchup albo sos czosnkowy
Do miski wsypać m±kę, wlać mleko, wodę i wbić jajko. Dodać odrobinę soli i zmiksować na jednolit± masę. Na rozgrzan± duż± patelnię wlać odrobinę oleju, a następnie trochę ciasta nale¶nikowego. Upiec nale¶niki. Z ciasta powinno wyj¶ć 6 - 7 dużych nale¶ników. Pieczarki pokroić w plasterki, przełożyć na patelnię i smażyć, następnie do pieczarek dodać pokrojon± w kostkę cebulę i razem chwilę podsmażyć. Przyprawić do smaku. Żółty ser zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Na upieczone nale¶niki wyłożyć czę¶ć farszu, posypać startym serem i zawin±ć w rulony. Następnie poukładać je na patelni i ponownie posypać starym serem. Zapiekać pod przykryciem kilka minut, aż ser się roztopi. Podawać na ciepło polane ketchupem lub sosem czosnkowym.

Ostatnio odwiedzony przepis kulinarny

Kluski ¶l±skie z mięsem


SKŁADNIKI: * 1 kg ugotowanych w mundurkach ziemniaków * 250 g gotowanego mięsa (drób wołowina lub wieprzowina) * 250 g maki ziemniaczanej * 2 żółtka * sól * pieprz SPOSÓB PRZYRZˇDZANIA: Mięso i ziemniaki zmielić w maszynce, doprawić sol± i pieprzem, dodać żółtka i wyrobić ciasto. Formować kuliste kluski. Gotować na wrzacej, osolonej wodzie, aż do momentu wypłynięcia.

Przepisy kulinarne - losowy

Krem kataloński Pascala


- 1 litr mleka
- 6 żółtek
- 25 dag cukru-pudru
- 5 dag m±ki kukurydzianej
- 1 kawałek cynamonu
- skórka otarta z 1/2 cytryny
- br?zowy cukier trzcinowy do posypania

Podgrzej 800 ml mleka z cynamonem i skórk± cytrynow±. Utrzyj żółtka z cukrem na biały, puszysty kogel-mogel. Wlej wrz?ce mleko do żółtek, energicznie przy tym mieszaj±c. M?kę rozprowadĄ w pozostałym mleku, dodaj do ciepłej masy żółtkowej, wymieszaj. Wyjmij cynamon. Masę wlej do garnka po mleku i podgrzewaj, mieszaj±c. Krem nie powinien się gotować, tylko zagę?cić. Gotowy krem wlej do żaroodpornych miseczek i ostudĄ. Rozgrzej grill. Posyp wierzch kremu br?zowym cukrem i wstaw pod grill. Wyjmij, gdy cukier się skarmelizuje.