Dzisiaj jest Czwartek 24 stycznia 2019
Przepisy kulinarne - Dania mączne

Zapiekane naleśniki z pieczarkami



1 szklanka mąki
1 szklanka mleka
1 szklanka wody
1 jajko
sól
Nadzienie:
70 dag pieczarek
30 dag cebuli
20 dag żółtego sera
sól
pieprz

ketchup albo sos czosnkowy
Do miski wsypać mąkę, wlać mleko, wodę i wbić jajko. Dodać odrobinę soli i zmiksować na jednolitą masę. Na rozgrzaną dużą patelnię wlać odrobinę oleju, a następnie trochę ciasta naleśnikowego. Upiec naleśniki. Z ciasta powinno wyjść 6 - 7 dużych naleśników. Pieczarki pokroić w plasterki, przełożyć na patelnię i smażyć, następnie do pieczarek dodać pokrojoną w kostkę cebulę i razem chwilę podsmażyć. Przyprawić do smaku. Żółty ser zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Na upieczone naleśniki wyłożyć część farszu, posypać startym serem i zawinąć w rulony. Następnie poukładać je na patelni i ponownie posypać starym serem. Zapiekać pod przykryciem kilka minut, aż ser się roztopi. Podawać na ciepło polane ketchupem lub sosem czosnkowym.

Ostatnio odwiedzony przepis kulinarny

Śniadaniowa bomba witaminowa


Składniki na 2 porcje •  1 pęczek rzodkiewki
  
•  1 pęczek szczypiorku
  
•  150 g żółtego sera
  
•  2 jajka
  
•  200 ml majonezu light
  
•  sól, pieprz
  
Etapy przygotowania 1.  Wstawiamy jajka i gotujemy je na twardo. Myjemy szczypiorek i rzodkiewkę.
    
2.  W salaterce układamy warstwami: 1. starty na tarce jarzynowej (duże oczka) ser żółty, 2. majonez, 3. pokrojoną w półplasterki rzodkiewkę, 4. majonez, 5. pokrojone w ósemki jajka, 6. majonez, 7. posiekany drobno szczypiorek.
    
3.  Każdą warstwę solimy i pieprzymy według uznania. Majonez można zastąpić jogurtem wymieszanym z musztardą i odrobiną keczupu, lub z czosnkiem.


Przepisy kulinarne - losowy

Pieczony dorsz w liściach bananowca


SKŁADNIKI: - 6 płatów oprawionego dorsza - 4 liście bananowca - 1 czerwona papryczka chilli - 1 zielona papryczka chilli - 1 pomarańczowa papryczka chilli - starty miąższ z 1 świeżego kokosa - kawałek świeżego imbiru - pęczek kolendry - sól - 3 limonki - oliwa z pierwszego tłoczenia SPOSÓB PRZYRZĄDZANIA: Brytfannę wyłożyć liśćmi bananowca, które najpierw należy zmiękczyć, trzymając nad płomieniem gazu. Liście skropić oliwą. Położyć na nich posiekane papryczki chilli, wysypać starty miąższ kokosa, starty imbir, kolendrę pokrojoną na duże kawałki. Na przyprawach ułożyć płasko porcje ryby, skórą do góry. Posypać solą. Limonki przekroić na pół i położyć na rybie. Zawinąć liście do środka. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 200° C na kwadrans. Wyjąć z piekarnika, zostawić na 5 minut, skropić sokiem z upieczonych limonek i podawać.