Dzisiaj jest Środa 18 lipca 2018
Przepisy kulinarne - Dania mączne

Zapiekane naleśniki z pieczarkami



1 szklanka mąki
1 szklanka mleka
1 szklanka wody
1 jajko
sól
Nadzienie:
70 dag pieczarek
30 dag cebuli
20 dag żółtego sera
sól
pieprz

ketchup albo sos czosnkowy
Do miski wsypać mąkę, wlać mleko, wodę i wbić jajko. Dodać odrobinę soli i zmiksować na jednolitą masę. Na rozgrzaną dużą patelnię wlać odrobinę oleju, a następnie trochę ciasta naleśnikowego. Upiec naleśniki. Z ciasta powinno wyjść 6 - 7 dużych naleśników. Pieczarki pokroić w plasterki, przełożyć na patelnię i smażyć, następnie do pieczarek dodać pokrojoną w kostkę cebulę i razem chwilę podsmażyć. Przyprawić do smaku. Żółty ser zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Na upieczone naleśniki wyłożyć część farszu, posypać startym serem i zawinąć w rulony. Następnie poukładać je na patelni i ponownie posypać starym serem. Zapiekać pod przykryciem kilka minut, aż ser się roztopi. Podawać na ciepło polane ketchupem lub sosem czosnkowym.

Ostatnio odwiedzony przepis kulinarny

Placuszki amerykańskie z truskawkami


Składniki: Ciasto: 2 szklanki mąki mały proszek do pieczenia łyżka cukru 5 łyżek masła pół szklanki mleka ćwierć szklanki śmietany 18% Sposób przygotowania: W misce wymieszać mąkę, cukier i pół łyżeczki soli. Dodać drobno posiekane masło i wyrobić. Następnie dodać mleko wymieszane ze śmietaną i wszystko razem dokładnie wymieszać. Z ciasta uformować kulkę i krótko zagnieść. Z tak przygotowanego ciasta uformować prostokąt o grubości około 2 cm i wyciąć z niego 8 krążków o średnicy około 8 cm. Krążki włożyć do piekarnika nagrzanego do temperatury 220 st. C i piec około 14 minut. Nadzienie: 4 szklanki truskawek ćwierć szklanki cukru szklanka śmietanki tortowej 3 łyżki cukru pudru ćwierć łyżeczki cukru waniliowego 3 łyżki masła Sposób przygotowania: Truskawki umyć, odsączyć, odszypułkować, pokroić w ćwiartki, zasypać cukrem i odstawić.
Śmietankę ubić z cukrem pudrem oraz z wanilią i odstawić do lodówki.
Każdy krążek ciasta przekroić wzdłuż, jak bułkę do hamburgera - nie nacinając jej do końca. Każdą „bułeczkę” wysmarować wewnątrz stopionym masłem. Następnie do środka włożyć truskawki wraz z sokiem oraz bitą śmietanę.


Przepisy kulinarne - losowy

Sałatka z kapusty białej do słoików


Składniki Przepis 3 kg kapusty białej
0,5 kg ogórków kiszonych
0,5 kg marchwi
1 kg papryki czerwonej
4-5 cebul
sól
Zalewa:
9 szklanek wody
1,5 szklanki octu
1,5 szklanki cukru
pieprz, ziele ang., listki laurowe Cebulę pokroić na cienkie półkrążki,  posolić i zostawić na około 4 godziny. Kapustę poszatkować, posolić (około 4 łyżki soli) i też zostawic na ok.4 godziny, potem odcisnąć i odlać sok. Dodać paprykę pokrojoną dowolnie, utartą na dużych oczkach marchew, ogórki w plasterkach, cebulę i wymieszać. Zalać gorącą zalewą. Włożyć do słoików, uzupełnić słoiki resztą zalewy i pasteryzować po około 20 - 30 minut. Przyprawy dodaje osobno do każdego słoika, żeby było sprawiedliwie po 2 - 3 ziarnka i kawałek listka. Cukier, sól i ocet wg uznania.