Dzisiaj jest Niedziela 18 listopada 2018
Przepisy kulinarne - Dania mączne

Zapiekane naleśniki z pieczarkami



1 szklanka mąki
1 szklanka mleka
1 szklanka wody
1 jajko
sól
Nadzienie:
70 dag pieczarek
30 dag cebuli
20 dag żółtego sera
sól
pieprz

ketchup albo sos czosnkowy
Do miski wsypać mąkę, wlać mleko, wodę i wbić jajko. Dodać odrobinę soli i zmiksować na jednolitą masę. Na rozgrzaną dużą patelnię wlać odrobinę oleju, a następnie trochę ciasta naleśnikowego. Upiec naleśniki. Z ciasta powinno wyjść 6 - 7 dużych naleśników. Pieczarki pokroić w plasterki, przełożyć na patelnię i smażyć, następnie do pieczarek dodać pokrojoną w kostkę cebulę i razem chwilę podsmażyć. Przyprawić do smaku. Żółty ser zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Na upieczone naleśniki wyłożyć część farszu, posypać startym serem i zawinąć w rulony. Następnie poukładać je na patelni i ponownie posypać starym serem. Zapiekać pod przykryciem kilka minut, aż ser się roztopi. Podawać na ciepło polane ketchupem lub sosem czosnkowym.

Ostatnio odwiedzony przepis kulinarny

Matzerbrajt


1 paczka macy, 1 szklanka mleka,
2 jajka, 0,5 kostki masła, sól, cukier. Miksujemy jajka i mleko. Macę kruszymy na kawałki i zalewamy gor?c? wod? tak aby zmiękła i powstała z tego lekka papka. Zgniecioną macę dodajemy do zmiksowanych jaj. Po wymieszaniu całości powstaje omletowa masa, któr? smażymy na maśle kilka minut, dopóki się nie zetnie. Placek opiekamy z dwóch stron. Kroimy na kawałki jak tort. Podajemy z cukrem, marmolad? lub cynamonem.

Przepisy kulinarne - losowy

Nalewka na suszonych śliwkach


śliwki wypłukać i utłuc w moĽdzierzu tak, by rozbić pestki, choć nie jest to konieczne.
Włożyć do butelki, wypełniając ją do połowy, zalać wódką (45%), pozostawić w spokoju przez 3 tygodnie.
Zlać, przefiltrować i przechowywać w butelkach.
Nalewka im jest starsza - tym smaczniejsza.