Dzisiaj jest Sobota 18 sierpnia 2018
Przepisy kulinarne - Dania mączne

ZIOŁOWE NALEŚNIKI


Składniki: 1 l mleka
20 dkg mąki
3 jajka
szczypta soli
pęczek natki pietruszki
pęczek koperku
pęczek szczypiorku
2 łyżki oleju Wykonanie: Mleko, mąkę, sól i żółtka jajek mieszamy dokładnie na gładkie ciasto. Dodajemy olej i mieszamy ponownie. Białka ubijamy na szytwną pianę, dodajemy do reszty ciasta i delikatnie mieszamy. Ciasto odstawiamy na godzinę do lodówki. W tym czasie siekamy zieleninę: koperek, szczypiorek i pietruszkę. Mieszamy dokładnie z ciastem i smażymy placki naleśnikowe. Z podanej ilości składników wychodzi około 15 placków.


Ostatnio odwiedzony przepis kulinarny

Groszek, jajko i ser ricotta w curry


jajka ugotowane na twardo
1/2 łyżeczki kurkumy
3 łyżki oleju lub masła
1 li?ć laurowy
2 małe cebulki, drobno posiekane
1 łyżeczka drobno posiekanego czosnku
1 1/2 łyżeczki kolendry
1 1/2 łyżeczki Pasty Garam Masala Patak's
1/2 łyżeczki Sosu Chilli Woh Hup
1/2 szklanki pomidorów bez skórki i pokrojonych
1 łyżka pasty pomidorowej
1/2 szklanki wody
125 g sera ricotta pokrojonego w 1 cm kostki
1/4 łyżeczki soli
1 łyżka jogurtu naturalnego
1/2 szklanki mrożonego groszku
2 łyżki drobno posiekanej świeżej kolendry Obrać jajka i obtoczyć w kurkumie. Smażyć jajka na maśle lub oleju przez 2 minuty mieszając, aż staną się jasnobr?zowe. Odłożyć je na talerz.
Dodać li?ć laurowy, cebulkę i czosnek do garnka i gotować na średnim ogniu, często mieszając, dopóki składniki nie staną się złociste. Zmniejszyć ogień jeśli mikstura br?zowieje zbyt szybko. Dodać kolendrę, Pastę Garam Masala i Sos Chilli; gotować aż potrawa zacznie mocno pachnąć.
Dodać pomidory, pastę pomidorową i wodę. Przykryć i gotować na wolnym ogniu przez 5 minut. Do garnka dołożyć jajka, ser ricotta, sól, jogurt i groszek; gotować przez 5 minut. Wyjąć li?ć laurowy.
Podawać od razu po przyrz?dzeniu posypane śwież? kolendr?.


Przepisy kulinarne - losowy

Jabłecznik teściowej


SKŁADNIKI: Składniki Ciasto: 3 szkl mąki 2 jaja 1 żółtko 3/4 szkl cukru-pudru 1 łżeczka proszku do pieczenia 1 paczka margaryny WYKONANIE: Z podanych składników zagnieść szybko ciasto i schłodzic ok. godziny w lodówce. 1 kg jabłek obrać i pokroić. Ugotować 2 budynie waniliowe lub śmietankowe w 3/4 l mlaeka. Ciasto podzielic na 2 części. Jedną rozwałkować na blasze, położyc na nią jabłuszka i gorące budynie. Na to zetrzeć drugą część ciasta. Piec na złoty kolor.