Dzisiaj jest Wtorek 16 stycznia 2018
Przepisy kulinarne - Dania m±czne

ZIOŁOWE NALE¦NIKI


Składniki: 1 l mleka
20 dkg m±ki
3 jajka
szczypta soli
pęczek natki pietruszki
pęczek koperku
pęczek szczypiorku
2 łyżki oleju Wykonanie: Mleko, m±kę, sól i żółtka jajek mieszamy dokładnie na gładkie ciasto. Dodajemy olej i mieszamy ponownie. Białka ubijamy na szytwn± pianę, dodajemy do reszty ciasta i delikatnie mieszamy. Ciasto odstawiamy na godzinę do lodówki. W tym czasie siekamy zieleninę: koperek, szczypiorek i pietruszkę. Mieszamy dokładnie z ciastem i smażymy placki nale¶nikowe. Z podanej ilo¶ci składników wychodzi około 15 placków.


Ostatnio odwiedzony przepis kulinarny

Wielkanocna szynka w cie¶cie


ok. 2 kg szynki wieprzowej bez ko¶ci
2 marchwie
2 pietruszki
kawałek selera
por
2 cebule
kilka ziaren pieprzu
mielony pieprz
mielona papryka
szczypta soli
5-6 ziaren ziela angielskiego ciasto:
1 kg m±ki
50 dag smalcu Cebule pokroić na cienkie talarki. Warzywa obrać, pokroić na kawałki. Szynkę opłukać, moczyć 1,5 h w zimnej wodzie. Zalać wrz?c? wod?, tak, by przykryła całe mięso. Do gotuj±cej się szynki dodać warzywa, ziarna pieprzu i ziela angielskiego. Gotować pod przykryciem ok. 1,5-2 h. Szynkę ostudzić w wywarze, osuszyć. M?kę przesiać, posiekać ze smalcem. Zagnie¶ć kruche ciasto, doprawić sol±, pieprzem, papryk±. Odstawić na 1,5 h do lodówki, następnie rozwałkować na grubo¶ć ok. 1 cm. Na placku ułożyć szynkę, owin±ć j± dokładnie ciastem. Ułożyć na posmarowanej tłuszczem blasze ł?czeniem do dołu, ciasto ponakłuwać w kilku miejscach. Piec w nagrzanym piekarniku w temp. ok. 190 st. C ok. 1h. Podawać na gor?co lub zimno z sosem chrzanowym, tatarskim lub musztard?.

Przepisy kulinarne - losowy

Grzanki z jajeczkami przepiórczymi i łososiem


3 kromki chleba tostowego 2 plastry łososia 6 jajek przepiórczych pomidor łyżeczka kawioru łyżka oliwy z±bek czosnku gał?zka lubczyku sok z cytryny sól Jajka ugotować na półmiękko, wkładaj±c na 2 min. do wrz?tku. Przełożyć do zimnej wody, osuszyć, obrać. Pieczywo opiec w tosterze na złoty kolor, natrzeć roztartym czosnkiem i skropić oliw±. Na grzankach ułożyć po 2 plastry pomidora i jajka. Oprószyć sol± i pieprzem. Na wierzchu ułożyć zwinięte plastry łososia. Skropić sokiem z cytryny. Udekorować kawiorem i lubczykiem.