Dzisiaj jest Wtorek 22 maja 2018
Przepisy kulinarne - Dania m±czne

ZIOŁOWE NALE¦NIKI


Składniki: 1 l mleka
20 dkg m±ki
3 jajka
szczypta soli
pęczek natki pietruszki
pęczek koperku
pęczek szczypiorku
2 łyżki oleju Wykonanie: Mleko, m±kę, sól i żółtka jajek mieszamy dokładnie na gładkie ciasto. Dodajemy olej i mieszamy ponownie. Białka ubijamy na szytwn± pianę, dodajemy do reszty ciasta i delikatnie mieszamy. Ciasto odstawiamy na godzinę do lodówki. W tym czasie siekamy zieleninę: koperek, szczypiorek i pietruszkę. Mieszamy dokładnie z ciastem i smażymy placki nale¶nikowe. Z podanej ilo¶ci składników wychodzi około 15 placków.


Ostatnio odwiedzony przepis kulinarny

Serek biało- zielony


SKŁADNIKI: - ćwierć kilo sera - pomidor - mały zielony ogórek - pęczek koperku - sól i pieprz do smaku - 3 łyżki ¶mietanki (gdyby ser był za suchy) WYKONANIE: Ser pokruszyć w rękach, ogórek i pomidor pokroić w drobn± kostkę, drobniutko posiekać koperek. Dodać przyprawy i wymieszać. Gdyby serek był zbyt suchy, dodać ¶mietankę.

Przepisy kulinarne - losowy

Hot brandy flip


Porcja dla 2 osob.
80 ml koniaku,
120 ml porto,
200 ml kawy czarnej, mocnej, swiezo zaparzonej,
1 zoltko,
2 lyzeczki cukru pudru,
galka muszkatolowa.

1. Zoltko ubic z cukrem pudrem na jednolita mase.
2. Do rondla wlac kawe, koniak i porto. Postawic na malym ogniu. Podgrzewac
ciagle mieszajac i pilnujac, aby mieszanina nie zagotowala sie.
3. Do naczynia z ubitym zoltkiem wlewac powoli podgrzana mieszanine i ubijac
energicznie, by otrzymac jednorodny plyn.
4. Przelac gotowy napoj do szklanek z uchem, wczesniej podgrzanych. Wierzch napoju posypac galka muszkatolowa swiezo starta.
5. Podawac miedzy posilkami lub do slodyczy w chlodne dni.