Dzisiaj jest Sobota 23 lutego 2019
Przepisy kulinarne - Dania mączne

ZIOŁOWE NALEŚNIKI


Składniki: 1 l mleka
20 dkg mąki
3 jajka
szczypta soli
pęczek natki pietruszki
pęczek koperku
pęczek szczypiorku
2 łyżki oleju Wykonanie: Mleko, mąkę, sól i żółtka jajek mieszamy dokładnie na gładkie ciasto. Dodajemy olej i mieszamy ponownie. Białka ubijamy na szytwną pianę, dodajemy do reszty ciasta i delikatnie mieszamy. Ciasto odstawiamy na godzinę do lodówki. W tym czasie siekamy zieleninę: koperek, szczypiorek i pietruszkę. Mieszamy dokładnie z ciastem i smażymy placki naleśnikowe. Z podanej ilości składników wychodzi około 15 placków.


Ostatnio odwiedzony przepis kulinarny

Sałatka prowansalska


100 g zielonej fasolki szparagowej,
sól,
2 - 3 li?cie sałaty,
4 rzodkiewki,
jajko na twardo,
pomidor,
plaster wędzonej szynki.

SOS :
3 łyżki majonezu,
łyżka zmielonej gorczycy,
łyżka śmietany kremówki.

Fasolkę ugotować w osolonej wodzie, odcedzić, odstawić.
Szynkę pokroić w paseczki. Sałatę, pomidora i rzodkiewki
umyć. Sałatę i pomidora pokroić w paseczki, rzodkiewki
drobno posiekać, jedną zostawić do dekoracji. Jajko pokroić w plasterki.
Warzywa ułożyć na półmisku, delikatnie wymieszać.
?mietanę poł?czyć z majonezem, dodać gorczycę. Sos dokładnie wymieszać, polać nim sałatkę lub podać osobno, w sosjerce.
Wierzch sałatki posypać szynką, udekorować plasterkami
jajka, na środku umieścić ozdobnie wycięt? rzodkiewkę.

Przepisy kulinarne - losowy

Tort orzechowy z kremem jabłkowym


Składniki CIASTO:
 
1/3 szkl. cukru, po 3 łyżki mąki pszennej i ziemniaczanej, 3 jajka, łyżeczka proszku do pieczenia, 20 dag zmielonych orzechów laskowych
KREM:
 
2 łyżeczki żelatyny, cytryna, 1 i 3/5 szkl. soku jabłkowego,  4 żółtka, 1/3 szkl. cukru, 2 szkl. śmietany kremówki, 4 jabłka   Etapy przygotowania CIASTO:
białka ubić z cukrem. Kiedy piana będzie sztywna, wbić żółtka i ubijac az się połączą z pianą na gładką masę. Obie maki przesiać razem z proszkiem do pieczenia, wymieszać z orzechami (2-3 łyżki odłożyć) i połączyć z masą jajeczną. Przełożyć do natłuszczonej małej tortownicy. Piec około 25-30 min. w temp. 180 stopni. KREM:
żelatyne namoczyć. Żółtka ubić na parze z cukrem i szklanką soku jabłkowego. Wymieszać z napęczniałą żelatyną rozpuszczoną w 2 łyzkach gorącego soku jabłkowego. Mieszać aż wystygnie. Trzy jabłka obrać, wyciąć gniazda nasienne, pokroić w drobną kostkę i skropić sokiem z cytryny. Szklankę śmietany kremówki ubić, wymieszać z jabłkami i masą żółtkową.  Ciasto przekroić na dwie części i przełożyć kremem. Wierzch również posmarować kremem. Jabłko pokroić na plasterki i obgotować 2 min. w pozostałym soku jabłkowym i 2 łyżkach soku z cytryny.
Resztę kremówki ubić, posmarować nią boki tortu, oprószyć odłożonymi orzechami. Wierzch udekorować bitą śmietaną i osączonymi jabłkami.