Dzisiaj jest Sobota 20 kwietnia 2019
Przepisy kulinarne - Dania m±czne

ZIOŁOWE NALE¦NIKI


Składniki: 1 l mleka
20 dkg m±ki
3 jajka
szczypta soli
pęczek natki pietruszki
pęczek koperku
pęczek szczypiorku
2 łyżki oleju Wykonanie: Mleko, m±kę, sól i żółtka jajek mieszamy dokładnie na gładkie ciasto. Dodajemy olej i mieszamy ponownie. Białka ubijamy na szytwn± pianę, dodajemy do reszty ciasta i delikatnie mieszamy. Ciasto odstawiamy na godzinę do lodówki. W tym czasie siekamy zieleninę: koperek, szczypiorek i pietruszkę. Mieszamy dokładnie z ciastem i smażymy placki nale¶nikowe. Z podanej ilo¶ci składników wychodzi około 15 placków.


Ostatnio odwiedzony przepis kulinarny

Babka wielkanocna


3 jajka
6/10 szklanki cukru
6/10 szklanki m±ki
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżka kakao
sok z 1/2 cytryny
skórka z całej cytryny   Białka ubić, dodać cukier, nadal ubijać. Następnie dodać żółtka i ubijać. Pod koniec ubijania dodać m?kę, proszek do pieczenia, sok i potart? skórkę z cytryny. Formę na babkę dokładnie posmarować margaryn±, wylać ciasto, ale nie wszystko. Około 5 łyżek ciasta zostawić, dodać łyżkę kakao, zmiksować. Wylać na ciasto. Piec około 35 minut w temperaturze 160-170 st. C. Ostudzon± babkę posypać cukrem pudrem lub polać lukrem.

Przepisy kulinarne - losowy

napój rabarbarowo-miętowy


Przygotowanie: 15 min

Oczekiwanie: 20 min

Gotowanie: 15 min


Składniki

• 8 łodyg rabarbaru • pęczek ¶wierzej mięty łagodnej • 1 cytryna • ok dwa litry wody • 10 dkg cukru lub miodu ( polecam miód lipowy)
Etapy przygotowania

1. Miętę płuczemy delikatnie w zimnej wodzie, potem zaparzamy w szklance wrz±tku. 2. Rabarbar obieramy ze skórki i kroimy w kostkę. Dodajemy do gor±cej wody i gotujemy, razem z cukrem lub miodem. 3. Cytrynę sparzamy wrz±tkiem, sok wyciskamy do gotowanego rabarbaru (kto nie lubi gorzkawego posmaku powinien wybrać pestki). Napój smakuje zarówno na ciepło jak i na zimno ( można podawać z lodem) SMACZNEGO :)