Dzisiaj jest Sobota 15 grudnia 2018
Przepisy kulinarne - Dania mączne

ZIOŁOWE NALEŚNIKI


Składniki: 1 l mleka
20 dkg mąki
3 jajka
szczypta soli
pęczek natki pietruszki
pęczek koperku
pęczek szczypiorku
2 łyżki oleju Wykonanie: Mleko, mąkę, sól i żółtka jajek mieszamy dokładnie na gładkie ciasto. Dodajemy olej i mieszamy ponownie. Białka ubijamy na szytwną pianę, dodajemy do reszty ciasta i delikatnie mieszamy. Ciasto odstawiamy na godzinę do lodówki. W tym czasie siekamy zieleninę: koperek, szczypiorek i pietruszkę. Mieszamy dokładnie z ciastem i smażymy placki naleśnikowe. Z podanej ilości składników wychodzi około 15 placków.


Ostatnio odwiedzony przepis kulinarny

Knedle z mięsem


Składniki: Ciasto: 1 kg ziemniaków, 30 dag mąki, jajo, sól Nadzienie: 40 dag wołowiny bez kości, 20 dag włoszczyzny 10 dag cebuli, 2 dag tłuszczu, jajo, sól, pieprz, 4 dag masła lub margaryny, 2 dag tartej bułki Sposób wykonania: Mięso umyć, zalać wrzącą wodą, ugotować. Pod koniec gotowania włożyć oczyszczoną i opłukane warzywa. Cebulę obrać, opłukać, drobno pokroić, usmażyć, wymieszać ze zmielonym mięsem, doprawić do smaku. Ziemniaki umyć, obrać, opłukać, zalać wrzącą osoloną wodą, ugotować, odcedzić, odparować, wystudzić i zemleć. Połączyć z przesianą mąką i jajkiem, posolić, zagnieść szybko ciasto, podzielić na części, formować wałki o średnicy 1- 5 cm, pokroić na kawałki, spłaszczyć, nałożyć nadzienie, uformować kule. Gotować we wrzącej, osolonej wodzie. Ugotowane wyjąć, osączyć, polać zrumienioną bułką tartą wymieszaną z roztopionym masłem.

Przepisy kulinarne - losowy

Mork hemmelighet - Mroczna Tajemnica


Składniki Przepis proprcja na forme okr?gł? 24-26 cm:
-125 g margaryny
-125 g czekolady mlecznej lub gorzkiej
-6 łyżeczek kawy
-ok 250 ml cukru
-4 jajka
-100 g zmiksowanych migdałów lub innych orzechów
-100 g mąki
-1 łyzeczka proszku do pieczenia wykonanie:
     ubić białka, do ubitych białek dodać cukier, żółtka, roztopioną czekolade z margaryną i kawą, m?ke z proszkiem do pieczenia i orzechy.
     piec ok 45 min w temp. 175oC

     Dodatkowo można:
-przełożyć mas? kawową i polać polewą czekoladową
-tylko polać polewą czekoladową
-przełożyć mas? czekoladową lub kawową i posypać cukrem pudrem
-tylko posypać cukrem pudrem
-nieprzekładać niczym