Dzisiaj jest Wtorek 23 kwietnia 2019
Przepisy kulinarne - Dania m±czne

Wigilijne nale¶niki z nadzieniem serowym


Składniki: 125 g m±ki 1 łyżka cukru pudru szczypta soli 4 jajka 1/8 litra ¶mietany i ok. 1/8 litra mleka starta skórka z połówki cytryny 30 g masła masło do smażenia Na nadzienie: 200 g tłustego ¶wieżego sera 3 żółtka 2 łyżki słodkiej kremówki 10 ml Brandy Apricot 5 łyżek posiekanych pistacji odrobina cukru pudru kilka truskawek do dekoracji lub polewa czekoladowa
Sposób przyrz±dzania: 1. M±kę i cukier puder przesiać do miseczki, dodać odrobinę soli. 2. Dodać jajka, mleko, ¶mietanę i start± skórkę z cytryny, wszystko dobrze wymieszać. 3. Masło roztopić w małym garnuszku, odstawić, by nieco ostygło. 4. Lekko ostudzone masło domieszać do ciasta. Przykryć i odstawić na 30 min. 5. Wymieszać ¶wieży ser, trzy żółtka, kremówkę i brandy. 6. Następnie domieszać 4 łyżki pistacji. Pozostałe pistacje odłożyć. 7. Na patelni na niezbyt mocnym ogniu roztopić odrobinę masła. 8. Nabierać chochelk± małe porcje ciasta, kła¶ć je na patelni, lekko rozsmarować. 9. Nale¶niki wysmażyć z obu stron na złotobr±zowy kolor i odstawić tak, by nie wystygły. 10. Każdy nale¶nik złożyć podwójnie - tak, by powstała „torebka”. 11. Wypełnić nale¶nikowe torebki mas± serow±, posypać reszt± pistacji. 12. Posypać cukrem pudrem. Podawać udekorowane truskawkami lub polać polew± czekoladow±.

Ostatnio odwiedzony przepis kulinarny

Kaczka z sosem miodowym



sprawiona kaczka
4 pomarańcze
2 łyżki masła
2 łyżki oliwy
2-3 łyżki płynnego miodu
2-3 łyżeczki m±ki ziemniaczanej
sól, pieprz Pomarańcze sparzyć, 1 pokroić w plasterki, z drugiej zetrzeć skórkę. Z całych owoców wycisn±ć sok. Kaczkę opłukać, natrzeć skórk± pomarańczow± i oprószyć przyprawami. Odstawić na 1 do lodówki. Masło rozpu?cić. Dodać oliwę i sok z pomarańczy. Kaczkę posmarować czę?ci? marynaty. Ułożyć w brytfannie i piec ok. 2h. - pierwsze 20 min. w temp. 200 st. C, potem 180 st. W trakcie pieczenia polewać mięso marynat?, a następnie wytworzonym sosem. Upieczon± kaczkę wyj±ć. Sos przelać do garnka. Do m±ki dodać 2 łyżki wody i sosu. Dodać do reszty sosu i zagotować. doprawić miodem. Kaczkę obłożyć plastrami pomarańczy. Osobno podać sos.

Przepisy kulinarne - losowy

Kalmary w ciescie


Porcja dla 4 osob. Czas przygotow. 2 godz. 40 min.
450 g sprawionych i oczyszczonych kalmarow,
1 peczek siekanej zielonej pietruszki,
sok z 1 cytryny,
1 lyzka oliwy,
sol, pieprz,
oliwa do smazenia.
Ciasto:
1 jajo,
250 g mleka,
150 g maki.
Sos:
5 duzych pomidorow,
1 lyzka siekanej bazylii,
150 g masla,
120 ml bialego wytrawnego wina,
3 zoltka.

1. Kalmary pokroic w krazki i ulozyc w plaskim kamionkowym naczyniu. Posolic,
dodac pieprz, pietruszke, oliwe i sok z cytryny. Wymieszac i marynowac w tej
mieszaninie 2 godz.
2. Pomidory sparzyc wrzatkiem. Obrac, wypestkowac, nastepnie zmiksowac. W rondelku zagotowac wino. Zmniejszyc ogien, i caly czas intensywnie ubijajac dodawac po kawalku maslo i kolejne zoltka. Gdy sos zagesci sie dodac sol,
pieprz, bazylie i przetarte pomidory, nie przestajac ubijac sosu. Zdjac z
ognia i trzymac w cieple.
3. W misce roztrzepac jajo, dodac mleko i ubijajac dodawac po trochu make.
Ciasto musi byc geste.
4. Kalmary wyjac z marynaty, osaczyc, maczac w ciescie i smazyc w duzej ilosci
oliwy na ciemnozloty kolor.
5. Usmazone polac sosem i podawac.