Dzisiaj jest Sobota 18 sierpnia 2018
Przepisy kulinarne - Dania mączne

Wigilijne naleśniki z nadzieniem serowym


Składniki: 125 g mąki 1 łyżka cukru pudru szczypta soli 4 jajka 1/8 litra śmietany i ok. 1/8 litra mleka starta skórka z połówki cytryny 30 g masła masło do smażenia Na nadzienie: 200 g tłustego świeżego sera 3 żółtka 2 łyżki słodkiej kremówki 10 ml Brandy Apricot 5 łyżek posiekanych pistacji odrobina cukru pudru kilka truskawek do dekoracji lub polewa czekoladowa
Sposób przyrządzania: 1. Mąkę i cukier puder przesiać do miseczki, dodać odrobinę soli. 2. Dodać jajka, mleko, śmietanę i startą skórkę z cytryny, wszystko dobrze wymieszać. 3. Masło roztopić w małym garnuszku, odstawić, by nieco ostygło. 4. Lekko ostudzone masło domieszać do ciasta. Przykryć i odstawić na 30 min. 5. Wymieszać świeży ser, trzy żółtka, kremówkę i brandy. 6. Następnie domieszać 4 łyżki pistacji. Pozostałe pistacje odłożyć. 7. Na patelni na niezbyt mocnym ogniu roztopić odrobinę masła. 8. Nabierać chochelką małe porcje ciasta, kłaść je na patelni, lekko rozsmarować. 9. Naleśniki wysmażyć z obu stron na złotobrązowy kolor i odstawić tak, by nie wystygły. 10. Każdy naleśnik złożyć podwójnie - tak, by powstała „torebka”. 11. Wypełnić naleśnikowe torebki masą serową, posypać resztą pistacji. 12. Posypać cukrem pudrem. Podawać udekorowane truskawkami lub polać polewą czekoladową.

Ostatnio odwiedzony przepis kulinarny

Makaron z owocami


Produkty: 400 g makaronu wstążki
po 200 g malin i wiśni
3 żółtka
szklanka mleka
cukier waniliowy
4 łyżki cukru
sok z cytryny Wykonanie: Żółtka utrzeć z 2 łyżkami cukru. Mleko zagotować z połową cukru waniliowego. Zalać nim żółtka i cały czas mieszając mocno podgrzać, ale nie zagotować. Zgęstniały sos schłodzić. Owoce opłukać, osączyć. Wiśnie wydrylować. Pozostały cukier i cukier waniliowy rozpuścić z 3 łyżkami wody. Połączyć z owocami. Gotować 2-3 minuty. Doprawić sokiem z cytryny, zostawić do ostygnięcia pod przykryciem. Makaron ugotować, przelać zimną wodą, ostudzić. Rozłożyć na talerze, polać sosem i owocami.

Przepisy kulinarne - losowy

Uszka


ciasto:
15 dag mąki
jajko
szczypta soli
nadzienie: kilka  grzybków
masło
łyżka tartej bułki
jajo
sól, pieprz Na maśle usmażyć drobno posiekaną cebulę, dodać pokrojone grzyby, tart? bułkę, sól i pieprz. Do lekko przestudzonego nadzienie wbić jajko. Zagnieść ciasto, cienko rozwałkować i pokroić na kwadraty. Na każdym ułożyć trochę farszu i złożyć po przekątnej, zlepić brzegi. Gotować we wrz?cej osolonej wodzie, wyjmować gdy wypłyną.