Dzisiaj jest Wtorek 16 października 2018
Przepisy kulinarne - Dania mączne

Wigilijne naleśniki z nadzieniem serowym


Składniki: 125 g mąki 1 łyżka cukru pudru szczypta soli 4 jajka 1/8 litra śmietany i ok. 1/8 litra mleka starta skórka z połówki cytryny 30 g masła masło do smażenia Na nadzienie: 200 g tłustego świeżego sera 3 żółtka 2 łyżki słodkiej kremówki 10 ml Brandy Apricot 5 łyżek posiekanych pistacji odrobina cukru pudru kilka truskawek do dekoracji lub polewa czekoladowa
Sposób przyrządzania: 1. Mąkę i cukier puder przesiać do miseczki, dodać odrobinę soli. 2. Dodać jajka, mleko, śmietanę i startą skórkę z cytryny, wszystko dobrze wymieszać. 3. Masło roztopić w małym garnuszku, odstawić, by nieco ostygło. 4. Lekko ostudzone masło domieszać do ciasta. Przykryć i odstawić na 30 min. 5. Wymieszać świeży ser, trzy żółtka, kremówkę i brandy. 6. Następnie domieszać 4 łyżki pistacji. Pozostałe pistacje odłożyć. 7. Na patelni na niezbyt mocnym ogniu roztopić odrobinę masła. 8. Nabierać chochelką małe porcje ciasta, kłaść je na patelni, lekko rozsmarować. 9. Naleśniki wysmażyć z obu stron na złotobrązowy kolor i odstawić tak, by nie wystygły. 10. Każdy naleśnik złożyć podwójnie - tak, by powstała „torebka”. 11. Wypełnić naleśnikowe torebki masą serową, posypać resztą pistacji. 12. Posypać cukrem pudrem. Podawać udekorowane truskawkami lub polać polewą czekoladową.

Ostatnio odwiedzony przepis kulinarny

Sałata ze smażonej kapusty


1 mała kapusta pekińska
165ml (1 puszka) Mleczka Kokosowego
2 łyżki Sosu Sojowego Jasnego
3 łyżki Sosu Chilli Tajskiego
2 łyżki soku z cytryny
1 papryka czerwona drobno pokrojona
cebula dymka posiekana wraz ze szczypiorkiem
2 cm imbiru pokrojone w cienkie plasterki
3 ząbki czosnku pokruszone
orzechy ziemne do posypania


Przygotować sos z sosu sojowego, sosu chilli tajskiego, mleczka
kokosowego, soku z cytryny i odstawić.
Na woku rozgrzać olej i przesmażyć biał? czę?ć cebulki, paprykę, czosnek i imbir. Kapustę przelać wrz?tkiem, odcedzić.
Kapustę rozłożyć na półmisku, posypać smażonymi warzywami, polać sosem lekko wymieszać i posypać orzechami.

Przepisy kulinarne - losowy

Ryba maślana w białym sosie cytrynowym


Produkty: - ryba maślana
- śmietanka 18%
- trawa cytrynowa
- marchew
- szlotka
- oregano i sok z cytryny Wykonanie: Rybe obsmazyc z dwoch stron na zloty kolor, posolic. Sos: ugotowaną marchew pokrojona w julienne podsmazyc w rondelku z szalotka i odrobina oregano, dodac trawe cytrynowa i smietanke. Gotowac az sos zgestnieje i dodac odrobine soku z cytryny. Polac sosem smazona rybe. Danie gotowe.