Dzisiaj jest Czwartek 18 stycznia 2018
Przepisy kulinarne - Dania mączne

Wigilijne naleśniki z nadzieniem serowym


Składniki: 125 g mąki 1 łyżka cukru pudru szczypta soli 4 jajka 1/8 litra śmietany i ok. 1/8 litra mleka starta skórka z połówki cytryny 30 g masła masło do smażenia Na nadzienie: 200 g tłustego świeżego sera 3 żółtka 2 łyżki słodkiej kremówki 10 ml Brandy Apricot 5 łyżek posiekanych pistacji odrobina cukru pudru kilka truskawek do dekoracji lub polewa czekoladowa
Sposób przyrządzania: 1. Mąkę i cukier puder przesiać do miseczki, dodać odrobinę soli. 2. Dodać jajka, mleko, śmietanę i startą skórkę z cytryny, wszystko dobrze wymieszać. 3. Masło roztopić w małym garnuszku, odstawić, by nieco ostygło. 4. Lekko ostudzone masło domieszać do ciasta. Przykryć i odstawić na 30 min. 5. Wymieszać świeży ser, trzy żółtka, kremówkę i brandy. 6. Następnie domieszać 4 łyżki pistacji. Pozostałe pistacje odłożyć. 7. Na patelni na niezbyt mocnym ogniu roztopić odrobinę masła. 8. Nabierać chochelką małe porcje ciasta, kłaść je na patelni, lekko rozsmarować. 9. Naleśniki wysmażyć z obu stron na złotobrązowy kolor i odstawić tak, by nie wystygły. 10. Każdy naleśnik złożyć podwójnie - tak, by powstała „torebka”. 11. Wypełnić naleśnikowe torebki masą serową, posypać resztą pistacji. 12. Posypać cukrem pudrem. Podawać udekorowane truskawkami lub polać polewą czekoladową.

Ostatnio odwiedzony przepis kulinarny

Cielęcina po grecku


Składniki • kilogram cielęciny • szklanka czarnych oliwek • kilka ząbków czosnku • 2 szkl wytrawnego białego wina • 2 liście laurowe • oliwa • 2 gałązki tymianku 2 gałązki rozmarynu lub suszony • sól i pieprz Etapy przygotowania 1. Cielęcinę kroić na niezbyt małe kawałki. Na patelni rozgrzać oliwę i obsmażyć kawałki mięsa z wszystkich stron, aż zmienią swój kolor. Mięso przekładamy do dużego rondla, zalewamy winem i stawiamy na ogniu. 2. Główki czosnku pokroić w poprzek (razem ze skórą), po czym razem z rozmarynem, tymiankiem i liściem laurowym dodać do mięsa. 3. Potrawę dusimy na średnim ogniu przez 40-50 minut, co jakiś czas mieszając i sprawdzając, czy w naczyniu jest wystarczająca ilość płynu. Jeśli jest go za mało, dolewamy trochę wody. 4. Na 5 minut przed końcem duszenia dodać odsączone oliwki i potrawę mieszamy dokładnie. Potrawę doprawiamy solą i świeżo zmielonym pieprzem. 5. Podajemy z białym pieczywem w towarzystwie wina.

Przepisy kulinarne - losowy

Dietetyczny sernik na zimno


SKŁADNIKI: 200 g białego nietłustego sera dwie galaretki w proszku świeże owoce do przybrania (zimą mogą być z puszki) biszkopty ETAPY PRZYGOTOWANIA: 1. Galaretki zalać w osobnych naczyniach połową podanej w przepisie gorącej wody i mieszać aż się rozpuszczą. 2. Dokładnie utrzeć ser w misie dodając po trochu rozpuszczoną galaretkę (nie dodawać cukru, galaretka jest już słodka). 3. Tortownicę (małą) ze zdejmowanym brzegiem wyłozyć biszkoptami i zalać masą serową. Włożyć na ok. 1/2 godz do lodówki. W tym czasie pokroić duże owoce lub obrać z ogonków małe. 4. Na zastygającej masie serowej ułożyć koncentryczny wzór z owoców i delikatnie zalać drugą galaretką. Ponownie włożyć do lodówki na ok. godzinę. Po zastygnięciu zdjąć boki tortownicy i kroić sernik jak tort. Można ozdabiać listkami świeżej mięty.