Dzisiaj jest Wtorek 22 maja 2018
Przepisy kulinarne - Dania mączne

Wigilijne naleśniki z nadzieniem serowym


Składniki: 125 g mąki 1 łyżka cukru pudru szczypta soli 4 jajka 1/8 litra śmietany i ok. 1/8 litra mleka starta skórka z połówki cytryny 30 g masła masło do smażenia Na nadzienie: 200 g tłustego świeżego sera 3 żółtka 2 łyżki słodkiej kremówki 10 ml Brandy Apricot 5 łyżek posiekanych pistacji odrobina cukru pudru kilka truskawek do dekoracji lub polewa czekoladowa
Sposób przyrządzania: 1. Mąkę i cukier puder przesiać do miseczki, dodać odrobinę soli. 2. Dodać jajka, mleko, śmietanę i startą skórkę z cytryny, wszystko dobrze wymieszać. 3. Masło roztopić w małym garnuszku, odstawić, by nieco ostygło. 4. Lekko ostudzone masło domieszać do ciasta. Przykryć i odstawić na 30 min. 5. Wymieszać świeży ser, trzy żółtka, kremówkę i brandy. 6. Następnie domieszać 4 łyżki pistacji. Pozostałe pistacje odłożyć. 7. Na patelni na niezbyt mocnym ogniu roztopić odrobinę masła. 8. Nabierać chochelką małe porcje ciasta, kłaść je na patelni, lekko rozsmarować. 9. Naleśniki wysmażyć z obu stron na złotobrązowy kolor i odstawić tak, by nie wystygły. 10. Każdy naleśnik złożyć podwójnie - tak, by powstała „torebka”. 11. Wypełnić naleśnikowe torebki masą serową, posypać resztą pistacji. 12. Posypać cukrem pudrem. Podawać udekorowane truskawkami lub polać polewą czekoladową.

Ostatnio odwiedzony przepis kulinarny

Ciastka francuskie z budyniem i truskawkami


Składniki •  300 g mrozonego ciasta francuskiego
  
•  1 zoltko
  
•  1 budyn waniliowy
  
•  500 ml mleka
  
•  2 lyzki cukru
  
•  200 g truskawek
  
•  cukier puder
  
•  maka do posypania stolnicy
   Etapy przygotowania 1.  Ciasto rozmrozic, posmarowac zimna woda, plat zlozyc. Ciasto przelozyc na stolnice oproszona maka i rozwalkowac na placek o grubosci ok. 5 mm.
    
2.  Z ciasta wyciac 8 kwadratow. Z 4 kawalkow ciasta wyciac srodki tak, aby powstaly ramki o szerokosci ok. 1 cm.
    
3.  Pozostale 4 kwadraty posmarowac zimna woda, na kazdym kwadracie ulozyc ramke. Ramki posmarowac rozkloconym zoltkiem. Piekarnik rozgrzac do 200°C.
    
4.  Ciastka ulozyc na blasze wylozonej papierem do pieczenia i piec ok. 20 min., a nastepnie wystudzic.
    
5.  Z calej porcji mleka odlac 1 szkl., wsypac budyn i 2 lyzki cukru, dokladnie wymieszac. Pozostale mleko doprowadzic do wrzenia, wlac budyn i zagotowac. Naczynie zdjac z ognia, budyn wystudzic, ciagle mieszajac.
    
6.  Truskawki oplukac, odsaczyc, oczyscic z szypulek, kazdy owoc przekroic na pol. Srodek kazdego ciastka napelnic porcja budyniu, wylozyc na niego truskawki. Ciastka obficie posypac cukrem pudrem.


Przepisy kulinarne - losowy

Tort czekoladowy z nutą wiśniową


Składniki: (dla 4 osób) Biszkopt ciemny: kuwertura Wedel - 250 g kakao Wedel - 25 g masło - 250 g żółtka - 6 szt. białka - 8 szt. cukier puder - 250 g mąka - 100 g Mus wiśniowo czekoladowy: kuwertura Wedel - 300 g bita śmietana - 600 g mleko - 100 ml wiśnie w alkoholu - 200 g Do dekoracji: wiśnie w konfiturze
Sposób przyrządzenia: Sposób przygotowania biszkoptu: Rozpuścić w kąpieli wodnej kuwerturę Wedel z masłem. Dodać żółtka i wymieszać. Białka ubić z cukrem pudrem. Kakao rozpuścić w niewielkiej ilości ciepłej wody. Do czekoladowej masy dodać rozpuszczone kakao, ubite białka i przesianą mąkę. Wypiec trzy oddzielne placki biszkoptowe w temperaturze 180°C około 20 minut. Biszkopty nasączyć ponczem z wiśniówki i przegotowanej wody. Przełożyć tężejącym musem z kuwertury Wedel. Wstawić do lodówki na około 2 godziny. Sposób przygotowania musu: Kuwerturę Wedel rozpuścić w kąpieli wodnej, dodać mleko (około 50° C). Lekko ostudzone połączyć z bitą śmietaną i wiśniami. Kompozycja deseru: Pokrojoną porcję tortu podawać z wiśniami w konfiturze.