Dzisiaj jest Wtorek 11 grudnia 2018
Przepisy kulinarne - Dania mączne

Wigilijne naleśniki z nadzieniem serowym


Składniki: 125 g mąki 1 łyżka cukru pudru szczypta soli 4 jajka 1/8 litra śmietany i ok. 1/8 litra mleka starta skórka z połówki cytryny 30 g masła masło do smażenia Na nadzienie: 200 g tłustego świeżego sera 3 żółtka 2 łyżki słodkiej kremówki 10 ml Brandy Apricot 5 łyżek posiekanych pistacji odrobina cukru pudru kilka truskawek do dekoracji lub polewa czekoladowa
Sposób przyrządzania: 1. Mąkę i cukier puder przesiać do miseczki, dodać odrobinę soli. 2. Dodać jajka, mleko, śmietanę i startą skórkę z cytryny, wszystko dobrze wymieszać. 3. Masło roztopić w małym garnuszku, odstawić, by nieco ostygło. 4. Lekko ostudzone masło domieszać do ciasta. Przykryć i odstawić na 30 min. 5. Wymieszać świeży ser, trzy żółtka, kremówkę i brandy. 6. Następnie domieszać 4 łyżki pistacji. Pozostałe pistacje odłożyć. 7. Na patelni na niezbyt mocnym ogniu roztopić odrobinę masła. 8. Nabierać chochelką małe porcje ciasta, kłaść je na patelni, lekko rozsmarować. 9. Naleśniki wysmażyć z obu stron na złotobrązowy kolor i odstawić tak, by nie wystygły. 10. Każdy naleśnik złożyć podwójnie - tak, by powstała „torebka”. 11. Wypełnić naleśnikowe torebki masą serową, posypać resztą pistacji. 12. Posypać cukrem pudrem. Podawać udekorowane truskawkami lub polać polewą czekoladową.

Ostatnio odwiedzony przepis kulinarny

Cebulka z grzybami


Produkty: 1 kg. cebuli, 30 dag. grzybów,10 dag. tłuszczu,3 łyż. tartej bułki,1/2 szkl.śmietany, 2 łyż. maki, sól, pieprz, szkl.bulionu warzywnego.  Wykonanie: Cebule obrać, ściąć ,,czapeczki',wydrążyć środki, zostawiajac brzeg ok.1 cm.
Sparzyć. Połowę środków z cebuli posiekać, przesmażyc na tłuszczu razem z posiekanymi grzybami. Ostudzić, doprawić, dodać tarta bułkę.
Nałożyć do cebul.Włożyc do naczynia żaroodpornego lub blaszki, podlać rosołem, poddusić do miękkości.
Pozostałą cebulkę podsmażyć na tłuszczu, posypać mąką-zrumienić, rozprowadzić śmietanką.
Polać zapieczone cebule, podawać z ziemniakami. 

Przepisy kulinarne - losowy

Papaje nadziewane krewetkami


SKŁADNIKI: * 2 papaje * 1 mała papryczka chili * sok z 1/2 limetki * 1 zielona papryka * 2 pomarańcze * 20 dag krewetek (obgotowanych i bez skorupek) * 4 łyżki majonezu SPOSÓB WYKONANIA: Papaje opłukać, przekroić wzdłuż na pół i usunąć pestki. Chili oczyścić, opłukać i naciąć, po usunięciu nasion pokroić w drobną kostkę. Połowę chili odłożyć, resztę wymieszać z sokiem z limetki i posmarować środki papai. Paprykę oczyścić, pokroić w ćwiartki, po usunięciu pestek opłukać i pokroić w kostkę. Pomarańcze obrać i wyfiletować. Krewetki ostrożnie wymieszać z cząstkami pomarańczy i pokrojoną papryką. Sałatką napełnić połówki papai. Resztę pokrojonej chili wymieszać z majonezem. Na każdą połówkę papai wyłożyć po 1 łyżce majonezu, owoce natychmiast podawać.