Dzisiaj jest Sobota 23 lutego 2019
Przepisy kulinarne - Dania mączne

Wigilijne naleśniki z nadzieniem serowym


Składniki: 125 g mąki 1 łyżka cukru pudru szczypta soli 4 jajka 1/8 litra śmietany i ok. 1/8 litra mleka starta skórka z połówki cytryny 30 g masła masło do smażenia Na nadzienie: 200 g tłustego świeżego sera 3 żółtka 2 łyżki słodkiej kremówki 10 ml Brandy Apricot 5 łyżek posiekanych pistacji odrobina cukru pudru kilka truskawek do dekoracji lub polewa czekoladowa
Sposób przyrządzania: 1. Mąkę i cukier puder przesiać do miseczki, dodać odrobinę soli. 2. Dodać jajka, mleko, śmietanę i startą skórkę z cytryny, wszystko dobrze wymieszać. 3. Masło roztopić w małym garnuszku, odstawić, by nieco ostygło. 4. Lekko ostudzone masło domieszać do ciasta. Przykryć i odstawić na 30 min. 5. Wymieszać świeży ser, trzy żółtka, kremówkę i brandy. 6. Następnie domieszać 4 łyżki pistacji. Pozostałe pistacje odłożyć. 7. Na patelni na niezbyt mocnym ogniu roztopić odrobinę masła. 8. Nabierać chochelką małe porcje ciasta, kłaść je na patelni, lekko rozsmarować. 9. Naleśniki wysmażyć z obu stron na złotobrązowy kolor i odstawić tak, by nie wystygły. 10. Każdy naleśnik złożyć podwójnie - tak, by powstała „torebka”. 11. Wypełnić naleśnikowe torebki masą serową, posypać resztą pistacji. 12. Posypać cukrem pudrem. Podawać udekorowane truskawkami lub polać polewą czekoladową.

Ostatnio odwiedzony przepis kulinarny

Halibut pod parmezanem


SKŁADNIKI: Dla dziecka od: 1 roku - 4 filety z halibuta (około 150 g każdy) - 100 g sera parmezan lub grana padano w kawałku - sól - pieprz - oliwa WYKONANIE: Parmezan zetrzeć na tarce o małych otworach. Rybę osuszyć, posypać solą i pieprzem. Blachę do pieczenia wyłożyć pergaminem i posmarować oliwą. Położyć na blasze filety i każdy obficie posypać parmezanem. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180°C. Piec, aż parmezan się zrumieni, a ryba będzie gotowa (ok. 15 minut). Prócz wersji podstawowej można tworzyć modyfikacje: do parmezanu dodać posiekaną natkę pietruszki, utarty czosnek, oliwę i bułkę tartą - ryba upiecze się pod aromatyczną skorupką.

Przepisy kulinarne - losowy