Dzisiaj jest Wtorek 16 stycznia 2018
Przepisy kulinarne - Dania m±czne

Zielony omlet z brokułami


2 porcje 3 jajka
4 łyżki mleka
2 łyżki zielonej pietruszki
250 g brokułów
łyżka masła
3 łyżki startego żółtego sera
sól Ugotować brokuły tak, by pozostały twarde. Różyczki podzielić na cz?stki, łodygi pokroić na kr±żki. Roztrzepać jajka z mlekiem, posolić, dodać posiekan± natkę. Masa jajeczna powinna się lekko spienić. Smażyć na rozgrzanym masłem, smaż?c podważyć nożem brzegi, by masa spływała na spód i równomiernie się ?cinała. Gdy omlet jest od spodu usmażony, a na wierzchu jeszcze lekko wilgotny, wyłożyć brokuły na 1 połowę, przykryć drug? i zsun±ć na talerz.

Ostatnio odwiedzony przepis kulinarny

Sałatka z letnich owoców w maraschino


Produkty: - 25 dag truskawek
- 25 dag jeżyn
- 25 dag malin
- 1/4 szklanki Maraschino lub innego likieru wi¶niowego (Nalewka Babuni)
- płatki białej róży do dekoracji Wykonanie: Owoce kroimy w plasterki, przekładamy do płytkiego naczynia. Skrapiamy likierem i delikatnie mieszamy. Odstawiamy do zmacerowania na co najmniej 30 minut. Dekorujemy płatkami z róży.

Przepisy kulinarne - losowy

Sałatka Florida


Składniki: 1.5 szkl. ryżu,
puszka krewetek lub krabów,
pomarańcza,
ananas z puszki,
0.5 puszki kukurydzy,
szczypta startej gałki muszkatołowej,
gar¶ć migdałów,
słoik majonezu,
sól,
pieprz.
Sposób przyrz±dzenia: Ugotowany na sypko ryż wymieszać z rozdrobnionymi krabami, start± skórk± ze sparzonej pomarańczy, pokrojonymi w kostkę pomarańcz± i ananasem oraz kukurydz±. Dodać wymienione przyprawy i obrane ze skórki i posiekane migdały i wymieszać wszystko z majonezem. Sałatkę można przystroić cz±stkami pomarańczy i migdałami w skórce.