Dzisiaj jest Sobota 18 sierpnia 2018
Przepisy kulinarne - Dania mączne

Zielony omlet z brokułami


2 porcje 3 jajka
4 łyżki mleka
2 łyżki zielonej pietruszki
250 g brokułów
łyżka masła
3 łyżki startego żółtego sera
sól Ugotować brokuły tak, by pozostały twarde. Różyczki podzielić na cz?stki, łodygi pokroić na krążki. Roztrzepać jajka z mlekiem, posolić, dodać posiekaną natkę. Masa jajeczna powinna się lekko spienić. Smażyć na rozgrzanym masłem, smaż?c podważyć nożem brzegi, by masa spływała na spód i równomiernie się ?cinała. Gdy omlet jest od spodu usmażony, a na wierzchu jeszcze lekko wilgotny, wyłożyć brokuły na 1 połowę, przykryć drug? i zsunąć na talerz.

Ostatnio odwiedzony przepis kulinarny

Dip ogórkowo-pomidorowy


Składniki • 1 długi ogórek lub kilka ogórków gruntowych • 1 duży pomidor lub 2 mniejsze- najlepiej twarde • 2 twarożki
 
• kilka łyżek śmietany • kilka ząbków czosnku • sól, pieprz Etapy przygotowania 1. obranego ogórka zetrzeć na tarce 2. pomidora sparzyć wrzącą wodą i obrać ze skórki, a potem drobno posiekać i połączyć z ogórkiem 3. do warzyw dodać twarożki i wcisnąć czosnek, a następnie przyprawić

Przepisy kulinarne - losowy

Wykwintne ślimaczki z polędwiczek wieprzowych


Składniki:
• 4 polędwiczki wieprzowe
• sól
• pieprz
• 1 małe opakowanie śmietany
• 1 łyżka majonezu
• ½ tubki pasty makrelowej lub np. łosioiowej, sardelowej etc.
• 4-6 ząbków czosnku
• kilka łyżeczek musztardy
• 8 patyczków do szaszłyków


Sposób wykonania:
Mięso umyć, a następnie każdą z polędwiczek przeci?ć w poprzek na około 3-4 cienkie plastry. Mięso posolić i popieprzyć.
Przygotować sos ze śmietany, któr? należy wymieszać z majonezem, past? rybna i kilkoma łyżeczkami musztardy. Dodać czosnek przeci?nięty przez praskę sól i pieprz do smaku. W sosie powinien być wyczuwalny smak ryby i musztardy, więc należy według gustu dopasować jego smak, modyfikując odpowiednio ilości poszczególnych składników. Na desce ułożyć płasko plastry polędwicy. Każdy z nich posmarować sosem, a następnie zwinąć poczynając od węższej strony, w swego rodzaju "ślimaczka". Na jedną porcję potrzebne będ? 2 patyczki do szaszłyków. Mięso należy nabić na patyk tak, by "ślimak" był ustawiony pionowo. Pierwszy patyczek nie wbijać po środku, tylko nieco wyżej, drugi zaś niżej. Zapobiegnie to przekręcaniu "ślimaczka". Na jedną porcję przypadać będzie 3-4 "ślimaczków", które należy nabić obok pierwszego. Tak więc na każdej parze patyczków ma być nabitych ?ci?le obok siebie 3-4 polędwice zwinięte w "ślimaka".
Wstawić do lodówki na około 1-2 godzin. Mięso jest najsmaczniejsze pieczone na grill'u, może być jednak pieczone również na płycie kamiennej, w piekarniku, czy na patelni. Pozostały sos można użyć do posmarowania mięsa już po upieczeniu.