Dzisiaj jest Wtorek 16 października 2018
Przepisy kulinarne - Dania mączne

Zielony omlet z brokułami


2 porcje 3 jajka
4 łyżki mleka
2 łyżki zielonej pietruszki
250 g brokułów
łyżka masła
3 łyżki startego żółtego sera
sól Ugotować brokuły tak, by pozostały twarde. Różyczki podzielić na cz?stki, łodygi pokroić na krążki. Roztrzepać jajka z mlekiem, posolić, dodać posiekaną natkę. Masa jajeczna powinna się lekko spienić. Smażyć na rozgrzanym masłem, smaż?c podważyć nożem brzegi, by masa spływała na spód i równomiernie się ?cinała. Gdy omlet jest od spodu usmażony, a na wierzchu jeszcze lekko wilgotny, wyłożyć brokuły na 1 połowę, przykryć drug? i zsunąć na talerz.

Ostatnio odwiedzony przepis kulinarny

Pizza ziemniaczana z salami


Składniki Przepis 50 dkg ugotowanych w łupinach ziemniaków
10 dkg mąki pszennej
10 dkg zielonych oliwek pokrojonych w plasterki
3 średnie pomidory
20 dkg startego ostrego żółtego sera
7 dkg salami pokrojonego w cienkie plasterki
3 łyżki oleju słonecznikowego
1 łyżeczka suszonego oregano
1 łyżka masła sól i pieprz do smaku
tłuszcz do wysmarowania blachy Ziemniaki obrać. Ostudzić. Zmielić w maszynce do mięsa. Dodać 5 dkg startego sera, olej i mąkę. Wyrobić na gładkie ciasto. Z ciasta przygotować 4 placki. Pomidory sparzyć i obrać ze skórki. Miąższ pokroić w kostkę. Na patelni rozgrzać masło. Przesmażyć na nim pomidory. Dodać oregano i oliwki. Posolić i popieprzyć. Powstałym sosem polać placki. Obłożyć plasterkami salami i posypać resztą sera. Przełożyć na wysmarowaną tłuszczem blachę. Piec w średnio nagrzanym piekarniku przez ok. 25 min.

Przepisy kulinarne - losowy

Piernik świąteczny na miodzie


Składniki: 0.5 kg mąki,
25 dkg masła,
1.5 szkl. cukru,
0.5 szkl. miodu pszczelego (lub płynnego miodu sztucznego - z miodem pszczelim piernik jest o wiele lepszy),
3 jajka,
1 torebka gotowej przyprawy do pierników lub zmielony cynamon,
imbir goździki,
pieprz - w łącznej objętości 1 łyżki stołowej,
1 łyżeczka płaska sody oczyszczonej,
1 szkl. mleka,
odrobina mąki kartoflanej,
tłuszcz do formy. Po 5 dkg posiekanych migdałów,
orzechów,
rodzynków,
fig.
Sposób przyrządzenia:
       
W dużym rondlu zagotować mleko z masłem, miodem, cukrem i przyprawami. Dobrze wymieszać i ostudzić. Do letniej masy dodawać stopniowo mąkę (w takiej ilości aby ciasto miało konsystencję gęstego kremu), sodę, żółtka jaj oddzielone od białek oraz bakalie posiekane i obtoczone w mące kartoflanej (aby nie opadały na spód ciasta i nie przypaliły się). Można dodać także truskawki wyjęte z konfitury, osączone i również obtoczone w mące kartoflanej. Na końcu dodaje się ubitą na sztywno pianę z białek i delikatnie łączy się ją (przekłada) z ciastem. Tak przygotowane ciasto wlać do wysmarowanej tłuszczem formy i piec w gorącym piekarniku (ok. 50 - 60 min.), sprawdzając patyczkiem. Dobrze upieczony piernik jest wyrośnięty, odstaje od formy, a na wierzchu na podłużne pęknięcie. Gotowy i ostudzony można polać lukrem czekoladowym i udekorować połówkami migdałów lub cząstkami orzechów włoskich.