Dzisiaj jest Sobota 23 lutego 2019
Przepisy kulinarne - Dania m±czne

Zielony omlet z brokułami


2 porcje 3 jajka
4 łyżki mleka
2 łyżki zielonej pietruszki
250 g brokułów
łyżka masła
3 łyżki startego żółtego sera
sól Ugotować brokuły tak, by pozostały twarde. Różyczki podzielić na cz?stki, łodygi pokroić na kr±żki. Roztrzepać jajka z mlekiem, posolić, dodać posiekan± natkę. Masa jajeczna powinna się lekko spienić. Smażyć na rozgrzanym masłem, smaż?c podważyć nożem brzegi, by masa spływała na spód i równomiernie się ?cinała. Gdy omlet jest od spodu usmażony, a na wierzchu jeszcze lekko wilgotny, wyłożyć brokuły na 1 połowę, przykryć drug? i zsun±ć na talerz.

Ostatnio odwiedzony przepis kulinarny

Pizza neapolitańska z pomidorami i sardel±


Składniki: 350 g m±ki, 20 g drożdży, łyżeczka cukru, 3 - 4 łyżki mleka, 2 jaja, szczypta soli, 40 g masła lub margaryny. Obłożenie: 2 - 3 łyżki oliwy z oliwek, 125 g plasterków topionego sera typu chester, 300 g pomidorów, sól, 50 g filecików sardeli, pieprz czarny, mielony, 1 łyżka oregano. Sposób przyrz±dzenia:
       
Do dużej miski wsypać 2/3 m±ki, wkruszyć drożdże, dodać cukier, trochę letniego mleka, jaja, sól i roztopiony tłuszcz. Robotem powoli wymieszać składniki, następnie dosypać resztę m±ki i energicznie zagniatać ciasto aż pojawi± się w nim pęcherzyki powietrza. Ciasto w misce przykryć ¶ciereczk± i odstawić na około 30 min. do wyro¶nięcia. Ciasto rozłożyć w natłuszczonej formie lub tortownicy o ¶redniej 30 - 35 cm i ponownie odstawić na 25 min. do wyro¶nięcia. Ciasto posmarować oliw±, obłożyć plastrami sera. Pomidory sparzyć, obrać ze skórki, pokroić na plasterki, rozłożyć na serze. Posypać sol±, pieprzem, oregano. Z sardeli ułożyć na pomidorach kratkę. Piec 25 - 35 min. w temp. 190°C - 200°C. Do pizzy podawać czerwone wino.

Przepisy kulinarne - losowy

Lemieszki z serem


Składniki

• ! kg ziemniaków • 25 dag m±ki • 50 dag twarogu • 5 dag słoniny • sól  
Etapy przygotowania

1. Ziemniaki ugotować i takie rozetrzeć, dodać m±kęi podgrzewać mieszaj±c. o utraty zapachu surowizny. Ugotowan± masę uformować w małe półkule i posypać startym serem. Zapiekać w piekarniku (180 stopni) około 20 min. Po wyjęciu mozna polać tłuszczykiem i skwarkami.