Dzisiaj jest Wtorek 11 grudnia 2018
Przepisy kulinarne - Dania mączne

Zielony omlet z brokułami


2 porcje 3 jajka
4 łyżki mleka
2 łyżki zielonej pietruszki
250 g brokułów
łyżka masła
3 łyżki startego żółtego sera
sól Ugotować brokuły tak, by pozostały twarde. Różyczki podzielić na cz?stki, łodygi pokroić na krążki. Roztrzepać jajka z mlekiem, posolić, dodać posiekaną natkę. Masa jajeczna powinna się lekko spienić. Smażyć na rozgrzanym masłem, smaż?c podważyć nożem brzegi, by masa spływała na spód i równomiernie się ?cinała. Gdy omlet jest od spodu usmażony, a na wierzchu jeszcze lekko wilgotny, wyłożyć brokuły na 1 połowę, przykryć drug? i zsunąć na talerz.

Ostatnio odwiedzony przepis kulinarny

Chutney pomidorowy


Składniki Przepis 80 dag dojrzałych pomidorów
3 strąki czerwonej papryki
4 średnie cebule
100 ml octu winnego
250 ml czerwonego wytrawnego wina
30 dag cukru
1,5 łyżeczki mielonego białego pieprzu
1,5 łyżeczki soli
1 łyżeczka sproszkowanej słodkiej papryki
0,5 łyżeczki sproszkowanych goździków Pomidory sparzyć. Obrać ze skórki. Miąższ pokroić w kostkę. Paprykę pozbawić gniazd nasiennych i również pokroić w kostkę. Cebulę obrać i drobno posiekać. Rozdrobnione warzywa zalać winem i octem. Gotować w otwarym naczyniu przez ok. 1 godz. Dodać cukier i pozostałe przyprawy. Dusić dalej przez ok 30 min. Gotowym sosem napełnić wyparzone uprzednio słoiki. Zakręcić.

Przepisy kulinarne - losowy

Naleśnikowe krokiety ze szpinakiem


Składniki • Ciasto na krokiety: 1/2 l mleka, 4 jajka, szklanka mąki, sól, • 1 łyżka suszonego koperku, tłuszcz do smażenia,
• Farsz: 1 opakowanie szpinaku mrożonego, 1/2 kg pieczarek pokrojonych • w plastry, 4 średnie cebule, sól, pieprz cytrynowy, 1 łyżeczka • sproszkowanej peperoni, 4 rozgniecione ząbki czosnku, • 1 łyżka jasnego sosu sojowego, 2 łyżki oliwy Etapy przygotowania 1. Składniki miksujemy ze sobą i odstawiamy na 30 minut aby ciasto sobie odpoczęło. Patelnię mocno rozgrzewamy i smarujemy słoniną. Wylewamy ciasto i smażymy naleśniki. UWAGA WEGETARIANIE: zamiast słoniny używacie oleju.
2. Na oliwie szklimy cebulę pokrojoną w piórka z czosnkiem, dodajemy pieczarki, rozmrożony szpinak i doprawiamy wszystko do smaku. Podsmażamy całość starając się odparować większość płynu. Jeśli farsz jest zbyt luźny możemy go zagęścić dodając bułkę tartą lub kaszę mannę inaczej krakowską zwaną. Kiedy farsz ostygnie nakładamy go na płaty ciasta i zwijamy jak gołąbki. Potem panierujemy w rozmąconym jajku i bułce tartej. Smażymy na patelni na złoto. Serwujemy z surówkami.