Dzisiaj jest Czwartek 18 stycznia 2018
Przepisy kulinarne - Dania mączne

Zapiekanka makaronowa z kiełbasą


Produkty 1 opakowanie makaronu świderki (50 dag) 50 dag kiełbasy jałowcowej 1 słoiczek marynowanych pieczarek (425 ml) 1 puszka kukurydzy 10 dag żółtego sera gouda ¾ szklanki mleka 2 jajka 1 pęczek natki pietruszki 3 łyżki koncentratu pomidorowego 2 łyżki ketchupu 2 łyki oleju sól, pieprz gałka muszkatołowa tłuszcz do formy Sposób wykonania Makaron ugotować w dużej ilości osolonej wody z dodatkiem oleju (nie powinien być zbyt miękki). Z kiełbasy zdjąć skórkę, przekroić wzdłuż na pół, a następnie pokroić w plasterki, przesmażyć na patelni z odrobiną tłuszczu. Pieczarki osączyć na sitku, pokroić na połówki. Natkę pietruszki opłukać, osuszyć, drobno posiekać. Kukurydzę i makaron osączyć i wymieszać z kiełbasą, grzybami i natką pietruszki. Naczynie żaroodporne wysmarować tłuszczem, a następnie wypełnić przygotowaną masą. Jajka rozmącić w mleku, sos doprawić do smaku solą, pieprzem i gałka muszkatołową. Polać danie, a następnie wstawić do nagrzanego piekarnika i zapiekać przez 20 minut w temp. 200oC. W tym czasie koncentrat i ketchup wymieszać z niepełną szklanką wody, doprawić solą i pieprzem, polać zapiekankę. Posypać startym żółtym serem i zapiekać jeszcze 10 minut.


Ostatnio odwiedzony przepis kulinarny

Bomba rumowa


SKŁADNIKI: • Biszkopt: 25 dag mąki, 25 dag cukru, 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia • cukier waniliowy, łyżka rumu, • Krem rumowy: szklanka kremówki, 4 żółtka,15 dag cukru, , 6 łyżek cukru • 25 dag miękkiego masła, słoik dżemu morelowego, puszka ananasów, WYKONANIE: 1. Przygotować biszkopt: Z białek, 4 łyżek bardzo zimnej wody, cukru i cukru waniliowego ubić sztywną pianę. 2. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, żółtkami i rumem, a na końcu - z pianą ubitą z białek. 3. Przełożyć ciasto do tortownicy (28 cm) wyłożonej pergaminem, piec 60 minut w temperaturze 175 ºC. 4. Przygotować krem: śmietanę zagotować na niezbyt dużym ogniu, ciągle mieszając. 5. Żółtka utrzeć z cukrem i, mieszając, wlać gorącą śmietanę. Podgrzewać, mieszając (krem nie może się zagotować!), schłodzić do temperatury pokojowej i wymieszać z rumem. 6. Masło utrzeć na puch i, nadal ucierając, dodawać małymi porcjami krem rumowy 7. Wystudzony biszkopt przeciąć na 2/3 wysokości. 8. Na cieńszym blacie rozsmarować dżem i ułożyć osączone, pokrojone ananasy. Grubszy pokroić w kostkę, wymieszać z kremem i formując kopczyk, rozłożyć na ananasach.

Przepisy kulinarne - losowy