Dzisiaj jest Wtorek 16 października 2018
Przepisy kulinarne - Dania mączne

Zapiekanka makaronowa z kiełbasą


Produkty 1 opakowanie makaronu świderki (50 dag) 50 dag kiełbasy jałowcowej 1 słoiczek marynowanych pieczarek (425 ml) 1 puszka kukurydzy 10 dag żółtego sera gouda ¾ szklanki mleka 2 jajka 1 pęczek natki pietruszki 3 łyżki koncentratu pomidorowego 2 łyżki ketchupu 2 łyki oleju sól, pieprz gałka muszkatołowa tłuszcz do formy Sposób wykonania Makaron ugotować w dużej ilości osolonej wody z dodatkiem oleju (nie powinien być zbyt miękki). Z kiełbasy zdjąć skórkę, przekroić wzdłuż na pół, a następnie pokroić w plasterki, przesmażyć na patelni z odrobiną tłuszczu. Pieczarki osączyć na sitku, pokroić na połówki. Natkę pietruszki opłukać, osuszyć, drobno posiekać. Kukurydzę i makaron osączyć i wymieszać z kiełbasą, grzybami i natką pietruszki. Naczynie żaroodporne wysmarować tłuszczem, a następnie wypełnić przygotowaną masą. Jajka rozmącić w mleku, sos doprawić do smaku solą, pieprzem i gałka muszkatołową. Polać danie, a następnie wstawić do nagrzanego piekarnika i zapiekać przez 20 minut w temp. 200oC. W tym czasie koncentrat i ketchup wymieszać z niepełną szklanką wody, doprawić solą i pieprzem, polać zapiekankę. Posypać startym żółtym serem i zapiekać jeszcze 10 minut.


Ostatnio odwiedzony przepis kulinarny

Sos Winegret z musztardą


Składniki: ocet - 1 łyżka lub sok z cytryny oliwa - 3 łyżki czosnek - 1 ząbek musztarda - 1 łyżeczkę sól - szczypta ewent. pieprz 
   
Przygotowanie:
 
Miskę, w której będzie się ubijać sos, posmarować rozciętym ząbkiem czosnku. Wymieszać ubijaczką do piany ocet z solą i musztardą (po dodaniu oliwy sól się nie rozpuści). Cały czas mieszając, dodawać oliwę. Mieszać tak długo, aż składniki utworzą gładki sos. Sos winegret jest klasycznym sosem do sałatek. 


Przepisy kulinarne - losowy

Kruche ciasto z truskawkami


Dla dziecka od: 1 roku Składniki:
- 2 szklanki mąki
- kostka masła
- szklanka cukru pudru (lub zwykłego cukru)
- 2 łyżki kaszy manny
- ok. 60 dag oczyszczonych truskawek
- olej i tarta bułka do formy lub pergamin do jej wyłożenia

Sposób przyrządzania:

Mąkę przesiekaj z masłem, dodaj żółtka, pół szklanki cukru i szybko zagnieć ciasto. Włóż je do lodówki na co najmniej pół godziny (ale może tam poleżeć i kilka dni). Nagrzej piekarnik do 180 st. C. Przygotuj formę. 1/3 ciasta odłóż na kruszonkę. Resztę rozwałkuj i wyłóż na blachę (możesz też wylepić ją ciastem). Lekko podpiecz spód (około 10 minut). Białka ubij na sztywno, dosypując pod koniec ubijania stopniowo resztę cukru. Podpieczone ciasto posyp kaszą manną, ułóż truskawki, przykryj pianą. Wierzch posyp kruszonką - wyjęte z lodówki ciasto rozdrobnij na kawałeczki albo zetrzyj je na tarce z dużymi otworami (wtedy lepiej dodać do ciasta nieco mąki, by stało się twardsze).
Piecz około 20 minut, aż kruszonka się zarumieni. Po upieczeniu możesz oprószyć wierzch cukrem pudrem.