Dzisiaj jest Wtorek 22 maja 2018
Przepisy kulinarne - Dania mączne

Zapiekanka makaronowa z kiełbasą


Produkty 1 opakowanie makaronu świderki (50 dag) 50 dag kiełbasy jałowcowej 1 słoiczek marynowanych pieczarek (425 ml) 1 puszka kukurydzy 10 dag żółtego sera gouda ¾ szklanki mleka 2 jajka 1 pęczek natki pietruszki 3 łyżki koncentratu pomidorowego 2 łyżki ketchupu 2 łyki oleju sól, pieprz gałka muszkatołowa tłuszcz do formy Sposób wykonania Makaron ugotować w dużej ilości osolonej wody z dodatkiem oleju (nie powinien być zbyt miękki). Z kiełbasy zdjąć skórkę, przekroić wzdłuż na pół, a następnie pokroić w plasterki, przesmażyć na patelni z odrobiną tłuszczu. Pieczarki osączyć na sitku, pokroić na połówki. Natkę pietruszki opłukać, osuszyć, drobno posiekać. Kukurydzę i makaron osączyć i wymieszać z kiełbasą, grzybami i natką pietruszki. Naczynie żaroodporne wysmarować tłuszczem, a następnie wypełnić przygotowaną masą. Jajka rozmącić w mleku, sos doprawić do smaku solą, pieprzem i gałka muszkatołową. Polać danie, a następnie wstawić do nagrzanego piekarnika i zapiekać przez 20 minut w temp. 200oC. W tym czasie koncentrat i ketchup wymieszać z niepełną szklanką wody, doprawić solą i pieprzem, polać zapiekankę. Posypać startym żółtym serem i zapiekać jeszcze 10 minut.


Ostatnio odwiedzony przepis kulinarny

Melon w whisky


Składniki:
 
melon 2 łyżki whisky 2 łyżki octu z czerwonego wina łyżka oliwy z oliwek listki mięty pieprz, sól  Sposób przyrządzania:
 
Melona - bez obierania ze skórki - przekroić na połówki. Delikatnie wybrać pestki, a potem łyżką wyciąć kulki  i włożyć je do miseczki. Z octu, oliwy i whisky przygotować marynatę, którą nalezy polać melona. Posypać przyprawami. Całość odstawić do lodówki na około 2 godziny. Przed podaniem wierzch udekorować świeżymi liśćmi mięty.  Uwagi:
 
Podawać z małymi widelczykami lub wykałaczkami
 


Przepisy kulinarne - losowy

Zupa pomidorowa z mięsem mielonym


Składniki 1 cebula 1 żółta i czerwona papryka 2 ząbki czosnku 2 łyżki margaryny do smazenia 300 g mielonego 400 g pomidorów pasteryzowanych 75 ml wody 80 ml mleka 150 g serka topionego
     
wegeta lub kostka rosołowa
     
sól  pieprz papryka  Sposób wykonania Cebulę obrać, drobno pokroić, paprykę oczyscić, pokroić w plastry. Czosnek obrać i  przecisnąć przez maszynkę. Margarynę rozpuscić w średnim garnku, dodać mielone i podpiec. Cebulę, paprykę, czosnek dodajemy i dusimy 5min.  Dodajemy pomidory z opakowania i zalewamy wodą, przykrywamy pokrywą i lekko gotujemy 15 min. Mleko, serek topiony rozrabiamy na jedną masę po czym dodajemy do wywaru, po roztopieniu sie tej kombinacji przyprawiamy wegetą lub kostką rosolową solą pieprzem i papryką.