Dzisiaj jest Wtorek 11 grudnia 2018
Przepisy kulinarne - Dania mączne

Zapiekanka makaronowa z kiełbasą


Produkty 1 opakowanie makaronu świderki (50 dag) 50 dag kiełbasy jałowcowej 1 słoiczek marynowanych pieczarek (425 ml) 1 puszka kukurydzy 10 dag żółtego sera gouda ¾ szklanki mleka 2 jajka 1 pęczek natki pietruszki 3 łyżki koncentratu pomidorowego 2 łyżki ketchupu 2 łyki oleju sól, pieprz gałka muszkatołowa tłuszcz do formy Sposób wykonania Makaron ugotować w dużej ilości osolonej wody z dodatkiem oleju (nie powinien być zbyt miękki). Z kiełbasy zdjąć skórkę, przekroić wzdłuż na pół, a następnie pokroić w plasterki, przesmażyć na patelni z odrobiną tłuszczu. Pieczarki osączyć na sitku, pokroić na połówki. Natkę pietruszki opłukać, osuszyć, drobno posiekać. Kukurydzę i makaron osączyć i wymieszać z kiełbasą, grzybami i natką pietruszki. Naczynie żaroodporne wysmarować tłuszczem, a następnie wypełnić przygotowaną masą. Jajka rozmącić w mleku, sos doprawić do smaku solą, pieprzem i gałka muszkatołową. Polać danie, a następnie wstawić do nagrzanego piekarnika i zapiekać przez 20 minut w temp. 200oC. W tym czasie koncentrat i ketchup wymieszać z niepełną szklanką wody, doprawić solą i pieprzem, polać zapiekankę. Posypać startym żółtym serem i zapiekać jeszcze 10 minut.


Ostatnio odwiedzony przepis kulinarny

Dip paprykowy z orzeszkami pistacjowymi


Składniki •  15 dag orzeszków pistacjowych
  
•  4 strąki papryki
  
•  ząbek czosnku
  
•  kawałek (1 cm) świerzego imbiru
  
•  strąk chilli
  
•  1-2 gałązki szałwii
  
•  2 łyżki oliwy
  
•  sól, pieprz
  
Etapy przygotowania 1.  Obrane orzeszki pistacjowe zrumień na suchej patelni.
    
2.  Przekrój na pół strąki papryki, oczyść je z nasion i ułóż skórką do dołu na wilgotnej blasze do pieczenia. Piecz w 200 stopniach aż skórka ściemnieje.
    
3.  Wyjmij blachę z piekarnika, nakryj mokrą ściereczką, odstaw na 10 min, po czym zdejmij skórkę z papryki.
    
4.  Czosnek, imbir posiekaj, z chilli usuń pestki.
    
5.  Zmiksuj na gładką masę oliwę, paprykę, imbir, połowę orzeszków, czosnek, chilli i posiekaną szałwię. Dopraw solą i pieprzem, aby dip był pikantny
    
6.  Przełóż do miseczek i posyp pozostałymi pistacjami. Podawaj z chipsami, do chleba lub jako dodatek do mięs.


Przepisy kulinarne - losowy

Risotto z zielonym groszkiem i wątróbkami


SKŁADNIKI: • 320 g ryżu gallo • mała cebula • 1 l wywaru jarzynowego • 100 ml białego wina • 200 g masła • 200 g wątróbek króliczych lub drobiowych • 200 g świeżego zielonego groszku • 2 żółtka • 160 ml śmietany • 40 g tartego parmezanu • oliwa z oliwek WYKONANIE: 1. Roztopić część masła i zeszklić cebulę pokrojoną w drobną kostkę. Dodać ryż i prażyć ok. 2 minut. Zalać winem, odparować, uzupełnić wywarem jarzynowym i dalej gotować. 2. Wątróbkę pokroić w kostkę, obsmażyć na oliwie. Gdy ryż będzie gotowy (al dente), włożyć zielony groszek i gotować 2 minuty. Zdjąć z ognia, dodać masło, żółtko połączone ze śmietaną oraz tarty parmezan. Doprawić solą. 3. Przełożyć na talerz, udekorować wątróbką.