Dzisiaj jest Sobota 18 sierpnia 2018
Przepisy kulinarne - Dania mączne

Zapiekanka makaronowa z kiełbasą


Produkty 1 opakowanie makaronu świderki (50 dag) 50 dag kiełbasy jałowcowej 1 słoiczek marynowanych pieczarek (425 ml) 1 puszka kukurydzy 10 dag żółtego sera gouda ¾ szklanki mleka 2 jajka 1 pęczek natki pietruszki 3 łyżki koncentratu pomidorowego 2 łyżki ketchupu 2 łyki oleju sól, pieprz gałka muszkatołowa tłuszcz do formy Sposób wykonania Makaron ugotować w dużej ilości osolonej wody z dodatkiem oleju (nie powinien być zbyt miękki). Z kiełbasy zdjąć skórkę, przekroić wzdłuż na pół, a następnie pokroić w plasterki, przesmażyć na patelni z odrobiną tłuszczu. Pieczarki osączyć na sitku, pokroić na połówki. Natkę pietruszki opłukać, osuszyć, drobno posiekać. Kukurydzę i makaron osączyć i wymieszać z kiełbasą, grzybami i natką pietruszki. Naczynie żaroodporne wysmarować tłuszczem, a następnie wypełnić przygotowaną masą. Jajka rozmącić w mleku, sos doprawić do smaku solą, pieprzem i gałka muszkatołową. Polać danie, a następnie wstawić do nagrzanego piekarnika i zapiekać przez 20 minut w temp. 200oC. W tym czasie koncentrat i ketchup wymieszać z niepełną szklanką wody, doprawić solą i pieprzem, polać zapiekankę. Posypać startym żółtym serem i zapiekać jeszcze 10 minut.


Ostatnio odwiedzony przepis kulinarny

Zrazy zawijane w sosie grzybowym


Porcja dla 4 osob. Czas przygotow. 1 godz. 40 min.
900 g wolowiny z udzca lub poledwicy,
200 g boczku,
30 g suszonych grzybow,
70 g korniszonow,
1 cebula,
2 kromki bulki bez skorki,
150 ml smietany,
1 jajo,
2 lyzki masla,
1 lyzka oliwy,
sol, pieprz.

1. Namoczone grzyby ugotowac, pokroic w paseczki. Wywar z grzybow zachowac.
2. Mieso umyc w zimnej wodzie. Z polowy miesa wykroic 8 cienkich plastrow, zbic
tluczkiem, posolic i posypac pieprzem. Z boczku odkroic 8 plasterkow.
3. Przygotowac farsz: cebule obrac, oplukac, pokroic w kawalki. Bulke namoczyc
w bulionie lub w wodzie, odcisnac. Pozostale po odcieciu 8 plastrow mieso i
boczek zmiksowac razem z cebula, bulka i jajem. Doprawic sola i pieprzem.
4. Plastry miesa posmarowac niezbyt gruba warstwa farszu, polozyc plasterek korniszona, zwinac w rulon, owinac plasterkiem boczku, spiac szpilka. Jesli
pozostanie farsz, to zrobic z niego klopsiki i obtoczyc w mace. Obsmazyc
zrazy i klopsy na masle z oliwa. Zalac wywarem z grzybow, dodac pokrojone
grzyby i dusic pod przykryciem 30-40 min. W razie potrzeby dolac troche wody. Gdy zrazy beda miekkie, doprawic sos kwasna smietana i raz zagotowac.

Przepisy kulinarne - losowy

Łosoś w marynacie orzechowej


SKŁADNIKI: 4 x 160 g fileta z łososia norweskiego (oczyszczone, umyte, bez skóry i ości) Marynata: 1 ząbek czosnku (obrany i zmiażdżony nożem); 4 łyżki oliwy extra virgin; 2 łyżki listków świeżego estragonu (lub 1 łyżka suszonego estragonu); 4 łyżki orzechów włoskich; 1 łyżka tartego parmezanu; 1 łyżka bułki tartej; 2 łyżki masła, przyprawy. WYKONANIE: Estragon zmiksować z orzechami, oliwą z oliwek, serem parmezanem i czosnkiem. Do masy dodać bułkę tartą oraz masło i dokładnie utrzeć. Łososia poprószyć solą i pieprzem, posmarować oliwą z oliwek. Rybę delikatnie zgrillować z obu stron, na wierzchnią cześć nałożyć orzechowe pesto, przykryć grilla folią aluminiową, a następnie dopiec łososia. Można podawać z grillowanymi pomidorami oraz bukietem sałat.