Dzisiaj jest Sobota 23 lutego 2019
Przepisy kulinarne - Dania mączne

Zapiekanka makaronowa z kiełbasą


Produkty 1 opakowanie makaronu świderki (50 dag) 50 dag kiełbasy jałowcowej 1 słoiczek marynowanych pieczarek (425 ml) 1 puszka kukurydzy 10 dag żółtego sera gouda ¾ szklanki mleka 2 jajka 1 pęczek natki pietruszki 3 łyżki koncentratu pomidorowego 2 łyżki ketchupu 2 łyki oleju sól, pieprz gałka muszkatołowa tłuszcz do formy Sposób wykonania Makaron ugotować w dużej ilości osolonej wody z dodatkiem oleju (nie powinien być zbyt miękki). Z kiełbasy zdjąć skórkę, przekroić wzdłuż na pół, a następnie pokroić w plasterki, przesmażyć na patelni z odrobiną tłuszczu. Pieczarki osączyć na sitku, pokroić na połówki. Natkę pietruszki opłukać, osuszyć, drobno posiekać. Kukurydzę i makaron osączyć i wymieszać z kiełbasą, grzybami i natką pietruszki. Naczynie żaroodporne wysmarować tłuszczem, a następnie wypełnić przygotowaną masą. Jajka rozmącić w mleku, sos doprawić do smaku solą, pieprzem i gałka muszkatołową. Polać danie, a następnie wstawić do nagrzanego piekarnika i zapiekać przez 20 minut w temp. 200oC. W tym czasie koncentrat i ketchup wymieszać z niepełną szklanką wody, doprawić solą i pieprzem, polać zapiekankę. Posypać startym żółtym serem i zapiekać jeszcze 10 minut.


Ostatnio odwiedzony przepis kulinarny

Warzywa z ziołowym sosem jogurtowym


SKŁADNIKI: * 20 dag świeżych brokułów * 20 dag marchewki * pęczek rzodkiewek * świeży ogórek * 10 ml jogurtu naturalnego * łyżka posiekanej natki pietruszki * sól, pieprz * łyżka posiekanego szczypiorku WYKONANIE: Brokuły podzielić na różyczki, marchewkę obrać i pokroić w słupki, rzodkiewki oczyścić i umyć, z ogórka wykroić kulki. Jogurt wymieszać z natką pietruszki i połową szczypiorku, doprawić solą oraz pieprzem. Kulki ogórkowe przełożyć na talerz, polać częścią sosu, posypać pozostałym szczypiorkiem. Pozostałe warzywa ułożyć na półmisku, resztę sosu podawać oddzielnie.

Przepisy kulinarne - losowy

Koniak domowy


Składniki: 20 dag suszonych śliwek bez pestek wódka (50 %) Wykonanie: Do gąsiorka wrzucić śliwki bez pestek, zalać wódką, szczelnie zakorkować i zostawić na cztery tygodnie, po czym zlać wódkę, przefiltrować, porozlewać do butelek, starannie je zakręcić, wynieść w chłodne, suche miejsce na co najmniej rok. Po tym czasie wódka będzie smakować jak prawdziwy koniak.