Dzisiaj jest Środa 22 sierpnia 2018
Przepisy kulinarne - Dania mączne

Zapiekanka makaronowa z pomidorami i parówkami


Składniki 40 dag dojrzałych pomidorów 15 dag cienkich parówek 30 dag makaronu 15 dag startego żółtego sera 2 jajka 1 łyżka posiekanej natki pietruszki 2 łyżki tartej bułki tłuszcz do wysmarowania formy sól i pieprz do smaku  Wykonanie Makaron ugotować al dente w dużej ilości lekko osolonej wody. Odcedzić. Pomidory sparzyć, obrać ze skórki. Miąższ pokroić w kostkę. Parówki obrać z osłonek i pokroić w plasterki. Do makaronu dodać parówki, pomidory, rozkłócone jajka i natkę pietruszki. Posolić i popieprzyć. Całość dokładnie wymieszać. Przełożyć do wysmarowanego tłuszczem żaroodpornego naczynia. Posypać startym żółtym serem. Zapiekać w średnio nagrzanym piekarniku przez ok 15 - 20 min. 


Ostatnio odwiedzony przepis kulinarny

Grillowane owoce z miętą pieprzową


SKŁADNIKI: # 2 soczyste gruszki # 2 brzoskwinie # 100 g truskawek # 100 g malin # 4 łyżki miodu akacjowego # 1 cytryna # 8 listków mięty pieprzowej WYKONANIE: 1. Włóż do miski umyte i pokrojone: gruszki, brzoskwinie, truskawki, maliny, dodaj miód. 2. Zeskrob skórkę z cytryny. Przekrój cytrynę na pół i wyciśnij z niej sok do miski. Wymieszaj całość. 3. Posiekaj teraz bardzo drobno skórkę z cytryny i dodaj ją do miski, wymieszaj całość. 4. Urwij długi kawałek foli aluminiowej. Złóż ją na pół. Trzy boki foli zagnij na około 2 cm. Zostaw jedną cześć otwartą. 5. Włóż do środka część owoców i dwa listki mięty pieprzowej. 6. Grilluj dopóki nie urosną.

Przepisy kulinarne - losowy

Tort truskawkowy z galaretką


Składniki Biszkopt: 4 jajka • 1 szklanka cukru • 5 kopiatych łyżek mąki pszennej   Krem: 1 szklanka mleka • 2 łyzki cukru • 2 łyżeczki kopiate mąki ziemnieczanej • 2 żółtka • 1 kostka masła • 2 łyżeczki spirytusu   Poncz: 1/4 szklanki wrzącej wody • 2 łyżeczki cukru • sok z połowy cytryny • 1 łyżeczka spirytusu   • 500 g truskawek (mogą być mrożone) • 2 galaretki Etapy przygotowania 1. Białka oddzielić od żółtek, ubić sztywna pianę, dodać po łyżce cukier, ubijać razem. Dodać żółtka nadal ubijając, ale na niższych obrotach silnika (względnie trzepaczki). Na końcu wsypać mąkę i delikatnie wymieszać. 2. Ciasto wylać na tortownicę, jej dno uprzednio wyłożyć papierem (najlepiej takim do pieczenia, wtedy nie trzeba smarować tłuszczem). Wstawic do piekrnika nagrzanego do 180 stopni i pieć ok. 50 minut. Sprawdzić wykałaczką, jeśli ciasto nie przylepia się do patyczka to znaczy, że jest gotowe. 3. Przygotowac poncz: cukier rozmieszać w wodzie, zostawić do ostygnięcia. Tuż przed ponczowaniem do zimnej wody z cukrem wcisnąc sok z cytryny i dolać spirytus. 4. Żółtka i mąkę rozmieszać z częścią mleka, resztę zagotować z cukrem. Do gotującego wlać rozrobiony budyń, mieszać cały czas, żeby nie zrobiły się grudki. Ugotowany krem zostawić do ostygnięcia. Utrzeć masło, dodawać po łyżce zimny krem, ucierać na pulchną masę. Na końcu dodać spirytus. 5. Biszkopt po ostygnięciu włożyć spowrotrem do tortownicy, naponczować, wyłożyć masę (dobrze rozsmarowac ją do brzegów blaszki, żeby nie było otworu w który mogłaby spłynąć galaretka) ułozyć truskawki. Włożyć do lodówki żeby masa stężała. 6. Galaretki rozpuścić we wrzącej wodzie (3 szklanki wody na dwie galaretki), ostudzić. Zimną galaretką zalać truskawki, zostawić w lodówce na kilka godzin.