Dzisiaj jest Wtorek 23 kwietnia 2019
Przepisy kulinarne - Dania mączne

Zapiekanka makaronowa z pomidorami i parówkami


Składniki 40 dag dojrzałych pomidorów 15 dag cienkich parówek 30 dag makaronu 15 dag startego żółtego sera 2 jajka 1 łyżka posiekanej natki pietruszki 2 łyżki tartej bułki tłuszcz do wysmarowania formy sól i pieprz do smaku  Wykonanie Makaron ugotować al dente w dużej ilości lekko osolonej wody. Odcedzić. Pomidory sparzyć, obrać ze skórki. Miąższ pokroić w kostkę. Parówki obrać z osłonek i pokroić w plasterki. Do makaronu dodać parówki, pomidory, rozkłócone jajka i natkę pietruszki. Posolić i popieprzyć. Całość dokładnie wymieszać. Przełożyć do wysmarowanego tłuszczem żaroodpornego naczynia. Posypać startym żółtym serem. Zapiekać w średnio nagrzanym piekarniku przez ok 15 - 20 min. 


Ostatnio odwiedzony przepis kulinarny

Hod-dogi ziemniaczane


Składniki 2 szkalanki ugotowanych, utłuczonych ziemniaków. 2 jajka 1/2 szklanki mąki pieprz kilka parówek bułka tarta olej do smażenia Sposób wykonania - Ziemniaki zagnieść z maką i jajkiem na ciasto ziemniaczane. - Parówki obrane z osłonek przekroić w poprzek na pół. - Połówki parówek obtoczyć dokładnie w cieście ziemniaczanym - Krokiety panierować w rozmaconym jajku, następnie w bułce tartej. - Smażyć ze wszyskich stron na rozgrzanym oleju. - Podawać z musztarda, keczupem lub innym dowolnym sosem (wg. upodobań)

Przepisy kulinarne - losowy

Zimowy przysmak


Składniki: 80 dag ziemniaków 4 parówki 5 dag chudego wędzonego boczku 3 średnie ogórki konserwowe 2 nieduże cebule 6 łyżek octu winnego 2 łyżki płynnego miodu 1 łyżka łagodnej musztardy 1 pęczek koperku sól pieprz Wykonanie: Ziemniaki opłukać, gotować w mundurkach 20 minut w osolonej wodzie. Odcedzić, zalać zimną wodą. Przestudzone obrać z łupinek. Ziemniaki oraz parówki pokroić w grube plastry. Cebulę obrać, drobno posiekać. Boczek i ogórki pokroić w kosteczkę. Boczek wysmażyć na chrupko na suchej patelni. Skwarki z ziemniakami wymieszać. Do wytopionego z boczku tłuszczu wlać ocet winny, wymieszać i krótko zagotować. Na końcu dodać cebulę, dusić kilka minut na małym ogniu. Przyprawić do smaku solą i pieprzem. Gorącą mieszanką polać ziemniaki. Dodać parówki oraz ogórek. Przykryć, odstawić na 30 minut. W tym czasie koperek opłukać, osuszyć. Kilka gałązek odłożyć do dekoracji, resztę posiekać. Musztardę dokładnie połączyć z miodem i koperkiem, a następnie wymieszać z sałatką ziemniaczaną. Danie udekorować odłożonymi gałązkami koperku.