Dzisiaj jest Sobota 23 lutego 2019
Przepisy kulinarne - Dania mączne

Zapiekanka makaronowa z pomidorami i parówkami


Składniki 40 dag dojrzałych pomidorów 15 dag cienkich parówek 30 dag makaronu 15 dag startego żółtego sera 2 jajka 1 łyżka posiekanej natki pietruszki 2 łyżki tartej bułki tłuszcz do wysmarowania formy sól i pieprz do smaku  Wykonanie Makaron ugotować al dente w dużej ilości lekko osolonej wody. Odcedzić. Pomidory sparzyć, obrać ze skórki. Miąższ pokroić w kostkę. Parówki obrać z osłonek i pokroić w plasterki. Do makaronu dodać parówki, pomidory, rozkłócone jajka i natkę pietruszki. Posolić i popieprzyć. Całość dokładnie wymieszać. Przełożyć do wysmarowanego tłuszczem żaroodpornego naczynia. Posypać startym żółtym serem. Zapiekać w średnio nagrzanym piekarniku przez ok 15 - 20 min. 


Ostatnio odwiedzony przepis kulinarny

Móżdżek barani


Składniki:4 móżdżki baranie,
1 marchewka,
1 cebula,
tymianek,
liść laurowy,
sok. z cytryny,
natka pietruszki,
sól,
pieprz,
goździki.

 
Sposób przyrządzenia:        Móżdżki namoczyć w zimnej wodzie, usunąć błony i żyłki. Do rondla z zimną wodą włożyć liść laurowy, tymianek, natkę, oczyszczoną i pokrajaną marchewkę i cebulę, sól, pieprz, sok. z cytryny. Gotować 10 min. Móżdżki włożyć do wywaru, gotować 15 min., wyjąć, osączyć i podawać z dowolnym sosem.


Przepisy kulinarne - losowy

Knysze


Ciasto:
- 1/2 kg mąki
- 1 jajko
- 1 łyżka masła
- 1 szklanka mleka
- 1/2 łyżeczki cukru
- 1 łyżeczka soli
Farsz: 1/2 kg kiszonej kapusty
- 1 cebula
- po szczypcie soli i pieprzu
- 1-2 łyżki oleju
- 2-3 jajka


Drożdże rozetrzyj z cukrem i rozprowadĽ letnim mlekiem. Odstaw w ciepłe miejsce, a gdy zaczną ?pracować?, dodaj m?kę, sól i jajko, dobrze wyrób ciasto. Wlej stopione, letnie masło i jeszcze raz krótko wyrób. Gotowe ciasto przykryj płócienną serwetką, odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. W tym czasie przygotuj farsz: posiekaną kapustę ugotuj w małej ilości wody, odparuj. Dodaj drobno posiekaną, zeszkloną na oleju cebulę, sól i pieprz do smaku, du? razem 10-15 minut. Dodaj posiekane jajko na twardo. Ciasto drożdżowe zagnieć jeszcze raz, podziel na porcje, każdą rozwałkuj na placek, posmaruj białkiem. Na każdy placek nałóż porcję farszu, mocno sklej i ułóż w podłużnych, wysmarowanych tłuszczem foremkach. Gdy knysze ponownie podrosną, upiecz je na złoty kolor w temp. 180°C. Trwa to około 30 minut. Gdy s? gotowe, wyjmij foremki z pieca, posmaruj ciasto stopionym masłem i jeszcze na chwilę włóż do piekarnika. Gotowe knysze trzeba pokroić w grube plastry. S? świetnym dodatkiem do czerwonego barszczu.