Dzisiaj jest Wtorek 16 stycznia 2018
Przepisy kulinarne - Dania mączne

Zapiekanka makaronowa z pomidorami i parówkami


Składniki 40 dag dojrzałych pomidorów 15 dag cienkich parówek 30 dag makaronu 15 dag startego żółtego sera 2 jajka 1 łyżka posiekanej natki pietruszki 2 łyżki tartej bułki tłuszcz do wysmarowania formy sól i pieprz do smaku  Wykonanie Makaron ugotować al dente w dużej ilości lekko osolonej wody. Odcedzić. Pomidory sparzyć, obrać ze skórki. Miąższ pokroić w kostkę. Parówki obrać z osłonek i pokroić w plasterki. Do makaronu dodać parówki, pomidory, rozkłócone jajka i natkę pietruszki. Posolić i popieprzyć. Całość dokładnie wymieszać. Przełożyć do wysmarowanego tłuszczem żaroodpornego naczynia. Posypać startym żółtym serem. Zapiekać w średnio nagrzanym piekarniku przez ok 15 - 20 min. 


Ostatnio odwiedzony przepis kulinarny

Świąteczna sałatka z jajkami i kukurydzą


SKŁADNIKI: 1 puszka kukurydzy, 4 jajka, 1-2 łyżki majonezu, 1 łyżeczki musztardy, sól i pieprz WYKONANIE: Kukurydzę odsączyć. Jajka ugotować na twardo, obrać i posiekać. Wymieszać z kukurydzą, majonezem i musztardą. Posolić i popieprzyć do smaku. Można też dodać posiekany szczypiorek lub natkę pietruszki.

Przepisy kulinarne - losowy

Pizza z jajami


40 dag mąki
3 dag drożdży
szklanka mleka
2 łyżki oliwy
10 dag masła
tłuszcz do formy
po łyżeczce soli i cukru   6 jaj ugotowanych na twardo
6 papryk
cebula
2 ząbki czosnku
2 łyżki tłuszczu
2 pomidory
mała puszka koncentratu pomidorowego
puszka koreczków anchois
20 dag żółtego sera tylżyckiego
puszka tuńczyka
natka pietruszki
przyprawa vegeta
bazylia, sól   Przygotuj ciasto drożdżowe, odstaw na godzinę do wyrośnięcia, po czym jeszcze raz wyrób. Następnie podziel je na cztery porcje, rozwałkuj i ułóż w wysmarowanych tłuszczem tortownicach.
Obrany i posiekany czosnek i cebulę podsmaż, dodaj koncentrat pomidorowy, i duś do odparowania nadmiaru wody. Teraz dodaj przyprawy. Masę rozsmaruj na cieście, na niej ułóż przygotowane plasterki pomidorów, cząstki jaj ugotowanych na twardo, kawałki rozdrobnionego tuńczyka, koreczki anchois oraz pokrojoną w drobną kostkę paprykę.
Na koniec pizzę obficie posyp startym żółtym serem i piecz w gorącym piekarniku 20-25 minut