Dzisiaj jest Wtorek 22 maja 2018
Przepisy kulinarne - Dania mączne

Zapiekanka makaronowa z pomidorami i parówkami


Składniki 40 dag dojrzałych pomidorów 15 dag cienkich parówek 30 dag makaronu 15 dag startego żółtego sera 2 jajka 1 łyżka posiekanej natki pietruszki 2 łyżki tartej bułki tłuszcz do wysmarowania formy sól i pieprz do smaku  Wykonanie Makaron ugotować al dente w dużej ilości lekko osolonej wody. Odcedzić. Pomidory sparzyć, obrać ze skórki. Miąższ pokroić w kostkę. Parówki obrać z osłonek i pokroić w plasterki. Do makaronu dodać parówki, pomidory, rozkłócone jajka i natkę pietruszki. Posolić i popieprzyć. Całość dokładnie wymieszać. Przełożyć do wysmarowanego tłuszczem żaroodpornego naczynia. Posypać startym żółtym serem. Zapiekać w średnio nagrzanym piekarniku przez ok 15 - 20 min. 


Ostatnio odwiedzony przepis kulinarny

Żurek Twardowskiego


SKŁADNIKI: ZAKWAS: - 1 szklanki mąki żytniej, - 1/3 szklanki płatków owsianych, - główka czosnku, - 1 litr przegotowanej wody. ŻUREK: - 3 litry wywaru z kości i jarzyn, - suszone borowiki, - 1 litra zakwasu, - śmietana, - przyprawy: liść laurowy, ziele angielskie, pieprz, maggi, wegeta. DODATKI: - ugotowane na twardo jajka, - ugotowane ziemniaki, - schab pieczony, - szynka wędzona, - kiełbasa. WYKONANIE: Zakwas przyrządzamy z żytniej mąki, płatków owsianych i czosnku. Wszystkie te składniki zalewamy przegotowaną letnią wodą i kisimy w dębowej beczce trzy dni. Do gotującego się wywaru z kości i jarzyn dodajemy przyprawy i garść - wcześniej namoczonych - borowików. Gdy wywar jest już prawie gotowy wlewamy zakwas i gotujemy kilkanaście minut. Po zagotowaniu zabielamy śmietaną. Na talerze wykładamy ugotowane wcześniej ziemniaki, plasterki pieczonego schabu i wędzonej szynki, kawałki kiełbasy i przekrojone na pół jajko. Wszystko zalewamy gorącym żurkiem.

Przepisy kulinarne - losowy

Jajka z krewetkami


4 jajka na twardo
mrożone krewetki koktajlowe
2 Ł majonezu
sól
pieprz biały
natka pietruszki
czosnek granulowany
gorczyca biała
bazylia Krewetki sparzyć wrz?tkiem, ods?czyć. Obrane jajka przekroić wzdłuż. Wyjąć żółtko i drobno posiekać, dodać przyprawy, wymieszać z majonezem. Mas? wypełnić połówki jajek. Udekorować krewetkami.