Dzisiaj jest Środa 18 lipca 2018
Przepisy kulinarne - Dania mączne

Ziołowy omlet


Składniki: - 5 jajek - 2 łyżki posiekanego estragonu - po 1 łyżce posiekanego szczypiorku i natki - 1/2 łyżeczki soli - 1/4 łyżeczki grubo mielonego pieprzu - 2 łyżki masła - 12- 15 dag świeżego twarożku koziego Sposób przyrządzania: Wymieszaj trzepaczką jajka z ziołami, solą i pieprzem. Na patelni rozgrzej połowę masła, wlej połowę masy omletowej, smaż, aż spód się przyrumieni, a powierzchnia będzie galaretowata. Posyp połową pokruszonego koziego serka. Przykryj patelnię i smaż, aż jajka się zetną. Identycznie przygotuj drugi omlet. Podawaj natychmiast po przygotowaniu.

Ostatnio odwiedzony przepis kulinarny

Kani kyuri ikomi


Trudność: Średni


Składniki

• 2 świeże ogórki • 1/2 puszki mięsa kraba (mogą być paluszki krabowe) • 1 plaster surowego korzenia imbiru (może być marynowany) • kilka łodyżek natki pietruszki • sól, pieprz (do smaku)
Etapy przygotowania

1. Ogórki umyć, osuszyć i odciąć końce. Ponacinać z jednej strony wzdłuż, na głębokość 1 cm, do warstwy nasiennej. Posypać solą i odstawić na 30 min. Natkę opłukać, osuszyć i pokroić na kilkucentymetrowe kawałki, a następnie zanurzyć na kilkanaście sekund we wrzątku i przepłukać zimną wodą. Imbir pokroić za zapałkę. Rozchylić ostrożnie nacięcia w ogórkach, włożyć w nie mięso kraba, natkę i imbir. 2. Nafaszerowane ogórki odstawić na kilkanaście minut do lodówki, po czym - bardzo ostrym nożem - pokroić w plasterki grubości 1 cm.

Przepisy kulinarne - losowy

Ubogie placki ziemniaczane na drożdżach


Składniki • 1 kg utartych ziemniaków • 2 jajka • 1 szkl mleka • 1 kajzerka wymoczona w mleku • 1 1/2 dag drożdży, sól, łyżka masła, 1/2 szkl smietany Etapy przygotowania 1. Utarte i dobrze wyciśnięte surowe ziemniaki, zalewamy gorącym mlekiem (odrobinę zostawiamy do drożdży). Dodajemy żółtka, wyrośnięte w pozostałym mleku drożdże i wymoczoną w mleku bułkę. Całość solimy, mieszamy i zostawiamy na pół godziny w ciepłym miejscu. 2. Po tym czasie dodajemy ubitą na sztywno pianę z białek, powoli mieszamy i smażymy placki na rozgrzanym tłuszczu. Podajemy ze śmietaną lub zalane zsiadłym mlekiem.