Przepisy kulinarne - Dania mączne
Ziołowy omlet
Składniki: - 5 jajek - 2 łyżki posiekanego estragonu - po 1 łyżce posiekanego szczypiorku i natki - 1/2 łyżeczki soli - 1/4 łyżeczki grubo mielonego pieprzu - 2 łyżki masła - 12- 15 dag świeżego twarożku koziego Sposób przyrządzania: Wymieszaj trzepaczką jajka z ziołami, solą i pieprzem. Na patelni rozgrzej połowę masła, wlej połowę masy omletowej, smaż, aż spód się przyrumieni, a powierzchnia będzie galaretowata. Posyp połową pokruszonego koziego serka. Przykryj patelnię i smaż, aż jajka się zetną. Identycznie przygotuj drugi omlet. Podawaj natychmiast po przygotowaniu.
Ostatnio odwiedzony przepis kulinarny
Dip cytrynowy
Produkty: - 2 łyżki soku z limonki
- 2 łyżki soku z cytryny
- 4 łyżki soku z pomarańczy
- skórki z 1 limonki
- 1 cytryny i 1 pomarańczy
- 100 g kefiru
- 100 g jogurtu
- sól Wykonanie: W rondlu na dużym ogniu zagotować: sok z cytrusów, pół łyżeczki skórki z limonki, ćwierć łyżeczki skórki z cytryny, pół łyżeczki skórki z pomarańczy. Gotować, aż powstanie ok. 1 łyżki gęstego syropu. Wystudzić.Wymieszać syrop cytrusowy z jogurtem i kefirem, doprawić solą do smaku, schłodzić. Przed podaniem posypać pozostałymi skórkami z cytrusów.