Dzisiaj jest Czwartek 24 stycznia 2019
Przepisy kulinarne - Dania mączne

Ziołowy omlet


Składniki: - 5 jajek - 2 łyżki posiekanego estragonu - po 1 łyżce posiekanego szczypiorku i natki - 1/2 łyżeczki soli - 1/4 łyżeczki grubo mielonego pieprzu - 2 łyżki masła - 12- 15 dag świeżego twarożku koziego Sposób przyrządzania: Wymieszaj trzepaczką jajka z ziołami, solą i pieprzem. Na patelni rozgrzej połowę masła, wlej połowę masy omletowej, smaż, aż spód się przyrumieni, a powierzchnia będzie galaretowata. Posyp połową pokruszonego koziego serka. Przykryj patelnię i smaż, aż jajka się zetną. Identycznie przygotuj drugi omlet. Podawaj natychmiast po przygotowaniu.

Ostatnio odwiedzony przepis kulinarny

Likier Cherry Brandy


Składniki: wisnie cukier spirytus Sposób wykonania: Obieramy wiśnie z szypułek i dokładnie myjemy, a potem napełniamy gasior prawie do pełna. Owoce trzeba zalać spirytusem, gąsior zakorkować i trzymać przez 2 miesiące na słońcu, co pewien czas potrząsając naczyniem. Po upływie tego czasu spirytus zlać. Potrzasając gąsiorem, przesypać wiśnie taką ilością cukru, ile się zmieści pomiędzy owocami, i przez kilka do kilkunastu dni codziennie potrząsać naczyniem, aż cukier się rozpuści. Gdy to nastąpi, zlać syrop i zmieszać z poprzednim spirytusem (na 1 l można dodać - jeśli ktoś ma łyżeczkę syropu ziemniaczanego, rozpuszczonego w kilku łyżeczkach ciepłej wody). Pozostałe w gąsiorze wisnie nie powinny się zmarnować; można zalać je gęstym syropem z cukru i wody i zaprawiać takim płynem lżejsze nalewki.

Przepisy kulinarne - losowy

Jabłka z grilla z twarożkiem


SKŁADNIKI: - 2 duże jabłka - łyżka miodu - łyżka rumu - łyżka masła - 40 dag twarożku - 3 łyżki śmietany - łyżka cukru pudru - szczypta cynamonu mielonego SPOSÓB PRZYRZĄDZANIA: Jabłka umyć, pokroić w poprzek w plastry. Masło stopić, wymieszać z miodem i rumem, posmarować plastry jabłka, oprószyć cynamonem. Położyć na rozgrzanym ruszcie lub tacce aluminiowej, piec po 2 min z obu stron. Twarożek wymieszać ze śmietaną i cukrem, podawać do jabłek.