Dzisiaj jest Środa 25 kwietnia 2018
Przepisy kulinarne - Dania m±czne

Ziołowy omlet


Składniki: - 5 jajek - 2 łyżki posiekanego estragonu - po 1 łyżce posiekanego szczypiorku i natki - 1/2 łyżeczki soli - 1/4 łyżeczki grubo mielonego pieprzu - 2 łyżki masła - 12- 15 dag ¶wieżego twarożku koziego Sposób przyrz±dzania: Wymieszaj trzepaczk± jajka z ziołami, sol± i pieprzem. Na patelni rozgrzej połowę masła, wlej połowę masy omletowej, smaż, aż spód się przyrumieni, a powierzchnia będzie galaretowata. Posyp połow± pokruszonego koziego serka. Przykryj patelnię i smaż, aż jajka się zetn±. Identycznie przygotuj drugi omlet. Podawaj natychmiast po przygotowaniu.

Ostatnio odwiedzony przepis kulinarny

Dip cytrynowy


Produkty: - 2 łyżki soku z limonki
- 2 łyżki soku z cytryny
- 4 łyżki soku z pomarańczy
- skórki z 1 limonki
- 1 cytryny i 1 pomarańczy
- 100 g kefiru
- 100 g jogurtu
- sól Wykonanie: W rondlu na dużym ogniu zagotować: sok z cytrusów, pół łyżeczki skórki z limonki, ćwierć łyżeczki skórki z cytryny, pół łyżeczki skórki z pomarańczy. Gotować, aż powstanie ok. 1 łyżki gęstego syropu. Wystudzić.Wymieszać syrop cytrusowy z jogurtem i kefirem, doprawić sol± do smaku, schłodzić. Przed podaniem posypać pozostałymi skórkami z cytrusów.

Przepisy kulinarne - losowy

Gruszkowy dżem


1 kg gruszek
30 dag cukru
1 cytryna
laska wanilii
5 goĄdzików
1 łyżeczka imbiru
2 łyżki posiekanego tymianku

Gruszki obrać, oczy¶cić z gniazd nasiennych, pokroić, skropić sokiem cytrynowym. Zagotować szklankę wody, włożyć owoce i gotować, aż będ? miękkie. Dodać cukier i przyprawy, gotować, aż odparuje woda. Gor?cy dżem przełożyć do słoików.