Dzisiaj jest Niedziela 18 listopada 2018
Przepisy kulinarne - Dania mączne

Ziołowy omlet


Składniki: - 5 jajek - 2 łyżki posiekanego estragonu - po 1 łyżce posiekanego szczypiorku i natki - 1/2 łyżeczki soli - 1/4 łyżeczki grubo mielonego pieprzu - 2 łyżki masła - 12- 15 dag świeżego twarożku koziego Sposób przyrządzania: Wymieszaj trzepaczką jajka z ziołami, solą i pieprzem. Na patelni rozgrzej połowę masła, wlej połowę masy omletowej, smaż, aż spód się przyrumieni, a powierzchnia będzie galaretowata. Posyp połową pokruszonego koziego serka. Przykryj patelnię i smaż, aż jajka się zetną. Identycznie przygotuj drugi omlet. Podawaj natychmiast po przygotowaniu.

Ostatnio odwiedzony przepis kulinarny

Krem waniliowy ze śliwkami


Składniki • 300 g węgierek • szklanka cukru • 4 żółtka • łyżeczka mąki pszennej • 1,5 szklanki mleka • cukier waniliowy • kilka goździków • skórka starta z 1/2 cytryny • opakowanie rurek waflowych Etapy przygotowania 1. Śliwki umyć, pokroić na pół, wyjąć pestki. Połowę cukru zwilżyć 2 łyżkami wody, dodać goździki i ugotować syrop. Do syropu wrzucić śliwki. Gotować na małym ogniu, ciągle mieszając. Gdy zostanie połowa plynu, a owoce lekko szkliste odstawić do wystudzenia (co jakiś czas mieszać aby nie było skorupki). 2. Z żółtek i reszty cukru utrzeć kogel-mogel. Wymieszać z mąką. 3. Mleko zagotować z cukrem waniliowym. Zalać nim, stale mieszając, żółtka. Wstawić do naczynia z gorącą wodą i ubijając, ogrzewać aż masa zgęstnieje. Przyprawić skórką i wystudzić. 4. W szklanych miseczkach warstwami układać krem i śliwki w syropie. Udekorować rurkami waflowymi.

Przepisy kulinarne - losowy

"Rozgrzewacz serca"


Składniki: 1 litr piwa jasnego 50 ml soku wiśniowego 50 ml soku jabłkowego 50 ml soku ananasowego sok z 1 limonki szczypta goździków i cynamonu do smaku 1 łyżeczka brązowego cukru Sposób wykonania:
Piwo oraz soki wlać do średniego rondelka, następnie dodać goździki, cynamon oraz cukier, podgrzać na małym ogniu - nie doprowadzając do wrzenia. Podawać w kubkach lub szklankach z grubego szkła.