Dzisiaj jest Środa 19 wrze¶nia 2018
Przepisy kulinarne - Dania m±czne

Ziołowy omlet


Składniki: - 5 jajek - 2 łyżki posiekanego estragonu - po 1 łyżce posiekanego szczypiorku i natki - 1/2 łyżeczki soli - 1/4 łyżeczki grubo mielonego pieprzu - 2 łyżki masła - 12- 15 dag ¶wieżego twarożku koziego Sposób przyrz±dzania: Wymieszaj trzepaczk± jajka z ziołami, sol± i pieprzem. Na patelni rozgrzej połowę masła, wlej połowę masy omletowej, smaż, aż spód się przyrumieni, a powierzchnia będzie galaretowata. Posyp połow± pokruszonego koziego serka. Przykryj patelnię i smaż, aż jajka się zetn±. Identycznie przygotuj drugi omlet. Podawaj natychmiast po przygotowaniu.

Ostatnio odwiedzony przepis kulinarny

Placek owocowy


Składniki • 1 szklanka cieplej wody • 1 łyżka drożdży • 1/3 szklanki miodu • 1/4 szklanki oliwy • 1/5 szklanki m±ki razowej • 2 szklanki pokrojonych jabłek • 2 szklanki pokrojonych bananów • 2 szklanki posiekanych orzechów • 4 łyżki miodu • 2 łyżki sparzonych skórek pomarańczy • 2 łyżki sparzonych skórek cytryny • 1 łyżeczka cynamonu Etapy przygotowania 1. Pierwsze 2 składniki lekko wymieszać i odstawić na 15 minut, dodać sól, m±kę razow± i biała, odstawić na 30 minut. 2. Następnie dodać pozostałe składniki, wymieszać dokładnie odstawić na ok. 2-3 godzin. 3. Włożyć do długich blaszek piec 45-60 min. w 180- 200 stopni C.

Przepisy kulinarne - losowy

Placki z grzybami


Trudno¶ć: łatwe


Składniki

• 50 dag grzybów (borowiki, podgrzybki), 3 jajka, • 125 ml mleka, 10 dag m±ki pszennej razowej, • łyżka masła, sól, pieprz, olej      
Etapy przygotowania

1. Oczyszczone, opłukane i osuszone grzyby pokroić w plasterki i udusić na łyżce masła. Kiedy wyparuje z nich większo¶ć płynu, doprawić sol± i pieprzem. 2. Jajka roztrzepać z mlekiem, wymieszać z m±k± oraz szczypt± soli (ciasto powinno być gęstsze niż na nale¶niki). 3. Dodać grzyby i dokładnie wymieszać. Kła¶ć łyżk± na rozgrzany olej, formuj±c nieduże placki. Usmażyć z obu stron na rumiano.