Dzisiaj jest Piątek 19 stycznia 2018
Przepisy kulinarne - Dania m±czne

Ziołowy omlet


Składniki: - 5 jajek - 2 łyżki posiekanego estragonu - po 1 łyżce posiekanego szczypiorku i natki - 1/2 łyżeczki soli - 1/4 łyżeczki grubo mielonego pieprzu - 2 łyżki masła - 12- 15 dag ¶wieżego twarożku koziego Sposób przyrz±dzania: Wymieszaj trzepaczk± jajka z ziołami, sol± i pieprzem. Na patelni rozgrzej połowę masła, wlej połowę masy omletowej, smaż, aż spód się przyrumieni, a powierzchnia będzie galaretowata. Posyp połow± pokruszonego koziego serka. Przykryj patelnię i smaż, aż jajka się zetn±. Identycznie przygotuj drugi omlet. Podawaj natychmiast po przygotowaniu.

Ostatnio odwiedzony przepis kulinarny

Capuccino z ajerkoniakow± nutk±


Składniki • Kawa mielona Lavzza • pół szklanki mleka • 4 łyżeczki Ajerkoniaku       Etapy przygotowania 1. Robimy mocniejszy napar z kawy. Ja przygotowuję go w aluminiowym zaparzaczu, ale może też być kawa z expressu. 2. Mleko podgrzewamy i ubijamy malym mikserkiem do robienia capuccino. 3. Kawę nalewamy do małych filiżanek, nakładamy ubita pianę z mleka i powoli zlewamy pianę cienk± strużk± Ajerkoniaku, rysuj±c fantazyjne wzory.

Przepisy kulinarne - losowy

Kotlety z kapusty i ziemniaków


Składniki • 6-7 ziemnaików • 650g kapusty ¶wieżej • 1 cebula • 1 jajko • 3 łyżki stołowe tartej bułki • 3 łyżki stołowe tłuszczu • sól, pieprz • 3 szkalnki sosu mlecznego • 1 łyżka stołowa m±ki • 1,5 szklanki mleka • 1 łyżka stołowa masła • sól Etapy przygotowania 1. Kapustę poszatkowaći smażyć bez soli aż będzie miękka.Cebulę pokroić i obsmażyć.Ziemniaki ugotować w łupinach a następnie obrać i przepu¶cić przez maszynkę razem z cebul± i kapust±.Do powstałej masy dodać jajko,sól oraz pieprz mielony do smaku,po czym uformować kotlety obtaczać je w bułce tarteji smażyć.Podawać z sosem mlecznym
2. Sos mleczny: Zrobic zasmażkę z m±ki i masła, po czym rozprowadzić ja stopniowo wlewanym, gor±cym mlekiem.Powstały w ten sposób sos gotować bez przerwy, przez ok 10 min a następnie posolić do smaku.