Dzisiaj jest Sobota 18 sierpnia 2018
Przepisy kulinarne - Dania mączne

Zajączki wielkanocne


Składniki: 500 g mąki, 21 g świeżych drożdży, 300 ml mleka, 100 g cukru, 50 g masła, szczypta soli. Ponadto: 1 żółtko, papier do wyłożenia blachy, mąka do podsypywania, rodzynki, migdały pokrojone w słupki. Sposób wykonania: Makę przesiać, na środku zrobić wgłębienie. Drożdże rozkruszyć, połączyć z 4 łyżkami letniego mleka, wsypać łyżeczkę cukru i odrobinę mąki. Zrobić zaczyn. nakryć go ściereczką i odstawić na 20 min. w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Wyrośnięty zaczyn połączyć z resztą składników: cukrem, masłem i szczyptą soli. Wlać resztę mleka. Wyrabiać ciasto 20 min. Nakryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 30 min. Wyrośnięte ciasto jeszcze raz zagnieść i podzielić na 16 części. Z każdej uformować kulę, lekko ją przypłaszczyć. Każdy placuszek naciąć nożem do połowy i uformować głowy zajączków wraz z uszami. Zajączki umieścić na blasze wyłożonej papierem w pewnej odległości od siebie. Temperature nastawić na 175ºC. Żółtko rozmącić z odrobiną mleka, posmarować bułeczki. W pyszczki zajączków wetknąć po 3 rodzynki mające imitować oczy i noski. Poniżej nosków umieścić po 2 słupki migdałów- ząbki zajączków. Blachę wstawić do gorącego piekarnika na ok. 15 min. Upieczone zajączki przestudzić i ułożyć w koszyku. Do ciasta można dodać posiekane migdały, rodzynki, skórkę pomarańczową.

Ostatnio odwiedzony przepis kulinarny

Filety wieprzowe na liściach laurowych


pęczek młodej cebulki
500 ml bulionu z kurczaka
2 kotlety wieprzowe (po 350 g)
12 li?ci laurowych świeżych z gał?zkami
2 łyżki oliwy
1 łyżeczka miodu
sok z 2 pomarańczy

Do żaroodpornego naczynia wlać 200 ml bulionu i cebule, piec w temp. 180 st. C pod przykryciem przez 30 min. Filety pokroić na 6 czę?ci i rozbić je. Każdy kawałek przekłuć gał?zką z li?ciem laurowym, natrzeć solą i pieprzem. Na rozgrzanej oliwie smażyć mięso z każdej strony, zdjąć je z patelni i przełożyć do naczynia w piekarniku. Piec bez przykrycia 25 min. Do garnka wlać resztę bulionu, sok  i miód, podgrzewać od czasu do czasu mieszając, aż płyn wyparuje do połowy i zgęstnieje Ułożyć cebulki i wieprzowinę na talerzu, polać sosem.

Przepisy kulinarne - losowy

Bronx


Porcja dla 2 osob.
120 ml ginu,
20 ml wermutu bialego wytrawnego,
20 ml wermutu czerwonego slodkiego,
60 ml soku pomaranczowego,
1 plasterek pomaranczy,
4 kostki lodu.

1. Do shakera wrzucic kostki lodu.
2. Wlac gin, oba wermuty i sok momaranczowy, energicznie wstrzasac przez kilka
sekund.
3. Przelac, zatrzymujac lod, do kieliszkow koktajlowych na wysokiej nozce. Do
kazdego kieliszka wlozyc po polowie plasterka pomaranczy. Podawac ze slomka.
Kieliszki mozna przybrac skorka pomaranczy lub cytryny w ksztalcie spirali.
4. Podawac przed poludniem miedzy posilkami i w czasie przyjec na powietrzu.