Dzisiaj jest Czwartek 18 stycznia 2018
Przepisy kulinarne - Dania mączne

Zajączki wielkanocne


Składniki: 500 g mąki, 21 g świeżych drożdży, 300 ml mleka, 100 g cukru, 50 g masła, szczypta soli. Ponadto: 1 żółtko, papier do wyłożenia blachy, mąka do podsypywania, rodzynki, migdały pokrojone w słupki. Sposób wykonania: Makę przesiać, na środku zrobić wgłębienie. Drożdże rozkruszyć, połączyć z 4 łyżkami letniego mleka, wsypać łyżeczkę cukru i odrobinę mąki. Zrobić zaczyn. nakryć go ściereczką i odstawić na 20 min. w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Wyrośnięty zaczyn połączyć z resztą składników: cukrem, masłem i szczyptą soli. Wlać resztę mleka. Wyrabiać ciasto 20 min. Nakryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 30 min. Wyrośnięte ciasto jeszcze raz zagnieść i podzielić na 16 części. Z każdej uformować kulę, lekko ją przypłaszczyć. Każdy placuszek naciąć nożem do połowy i uformować głowy zajączków wraz z uszami. Zajączki umieścić na blasze wyłożonej papierem w pewnej odległości od siebie. Temperature nastawić na 175ºC. Żółtko rozmącić z odrobiną mleka, posmarować bułeczki. W pyszczki zajączków wetknąć po 3 rodzynki mające imitować oczy i noski. Poniżej nosków umieścić po 2 słupki migdałów- ząbki zajączków. Blachę wstawić do gorącego piekarnika na ok. 15 min. Upieczone zajączki przestudzić i ułożyć w koszyku. Do ciasta można dodać posiekane migdały, rodzynki, skórkę pomarańczową.

Ostatnio odwiedzony przepis kulinarny

Truskawkowiec - jogurtowiec


Składniki Przepis    
   
Pianka truskawkowa:

400g truskawek

500g jogurtu naturalnego

145g jogurtu truskawkowego

3-4 łyżki cukru pudru (w zależności od kwaśności truskawek)

2 galaretki truskawkowe (po 90g)

ok. 20 dag truskawek w całości (małe)


Pianka jogurtowa:

700 g jogurtu naturalnego

2 łyżki soku z cytryny

4 łyżki cukru pudru

5 łyżeczek żelatyny


Wierzch:

truskawki

galaretka truskawkowa Pianka truskawkowa: truskawki zmiksować. Dodać  jogurty oraz cukier.

Galaretki rozpuścić w 300 ml wody. Tężejące dodać do masy.

Na końcu wrzucić truskawki w całości (można pokroić w kostkę )

Wlac do tortownicy (26 cm) i odstawić do lodówki do stężenia.


Pianka jogurtowa: jogurt wymieszać z sokiem z cytryny. Dodać cukier puder.

Żelatynę rozpuścić w 1/2 szklanki wody.

Tężejącą wlać do jogurtu.

Masę wylać na piankę truskawkową.


Wierzch: na stężałej piance jogurtowej poukładać pokrojone truskawki i zalać galaretką.

Przepisy kulinarne - losowy

Wołowina smażona po syczuańsku


Składniki:
1/2 kg polędwicy lub zrazówki wołowej
1 mała cebula pocięta w półplasterki
1/2 średniej marchwi pociętej w zapałki
4 papryczki chilli świeże lub marynowane pocięte w zapałkii
2 ząbki czosnku wyci?nięte
2 łyżeczki sosu chili (opcjonalnie)
1/2 łyżeczki soli
1 łyżka oleju sezamowego
4 łyżki oleju Marynata:
4 łyżki sosu sojowego
sok z 3 plasterków świeżego korzenia imbiru lub 1 łyżeczka imbiru w proszku
1 łyżka czystej wódki lub wytrawnego białego wina
2 łyżeczki oleju sezamowego lub sojowego
1 łyżka cukru
Przygotowanie: Mięso pokrajać w cienkie plasterki, następnie w słupki o długości i grubości zapałki (mięso tnie sie najłatwiej gdy jest lekko zamarznięte). Składniki marynaty poł?czyć, zalać mięso, dokładnie wymieszać, odstawić na przynajmniej 30 min. Marchew i świeże papryczki pokrajać w słupki grubości zapałki, cebulę w półplasterki. Marchewkę krótko obgotować (2 min), zalać zimną wod?, osączyć, odstawić. Rozgrzać w woku 2 łyżki oleju. Mieszając smażyć połowę pokrajanego mięsa, około minuty na dużym ogniu aż mięso straci czerwony kolor, wybrać łyżką cedzakową, osączyć z tłuszczu. Wlać znowu 2 łyżki oleju, usmażyć drug? porcję mięsa, osączyć. Olej zlać, patelnię wymyć, osuszyć, mocno podgrzać, wlać 2 łyżki oleju. Wrzucić czosnek, smażyć 10 sek. ci?gle mieszając, wsypać cebulę, marchew i świeże papryczki (dodać sos chilli) mieszając smażyć minutę, osolić. Wsypać mięso, wymieszać z warzywami, mieszając smażyć 30 sek. Pokropić olejem sezamowym. Podawać natychmiast z ryżem.