Dzisiaj jest Wtorek 23 kwietnia 2019
Przepisy kulinarne - Dania mączne

Zajączki wielkanocne


Składniki: 500 g mąki, 21 g świeżych drożdży, 300 ml mleka, 100 g cukru, 50 g masła, szczypta soli. Ponadto: 1 żółtko, papier do wyłożenia blachy, mąka do podsypywania, rodzynki, migdały pokrojone w słupki. Sposób wykonania: Makę przesiać, na środku zrobić wgłębienie. Drożdże rozkruszyć, połączyć z 4 łyżkami letniego mleka, wsypać łyżeczkę cukru i odrobinę mąki. Zrobić zaczyn. nakryć go ściereczką i odstawić na 20 min. w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Wyrośnięty zaczyn połączyć z resztą składników: cukrem, masłem i szczyptą soli. Wlać resztę mleka. Wyrabiać ciasto 20 min. Nakryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 30 min. Wyrośnięte ciasto jeszcze raz zagnieść i podzielić na 16 części. Z każdej uformować kulę, lekko ją przypłaszczyć. Każdy placuszek naciąć nożem do połowy i uformować głowy zajączków wraz z uszami. Zajączki umieścić na blasze wyłożonej papierem w pewnej odległości od siebie. Temperature nastawić na 175ºC. Żółtko rozmącić z odrobiną mleka, posmarować bułeczki. W pyszczki zajączków wetknąć po 3 rodzynki mające imitować oczy i noski. Poniżej nosków umieścić po 2 słupki migdałów- ząbki zajączków. Blachę wstawić do gorącego piekarnika na ok. 15 min. Upieczone zajączki przestudzić i ułożyć w koszyku. Do ciasta można dodać posiekane migdały, rodzynki, skórkę pomarańczową.

Ostatnio odwiedzony przepis kulinarny

Zupa z soczewicy


Soczewice wczesnie wymoczona nalezy ugotowac w wodzie do miekkosci.
Na 2 lyzkach oleju podsmazyc 1 duza cebule pokrojona w kostke. Kiedy cebula sie zeszkli, dodac wode i zagotowac ja a nastepnie dodac soje i gotowac, gotowac, gotowac, tak gdzies z godzine. Po czym dodac 3 zabki czosnku, 3 lyzki koncentratu pomidorowego, sol, pieprz, lyzeczke przyprawy do rosolu lub "Jarzynke", "Vegete" czy cos w tym stylu.
Pogotowac jeszcze z 15 minut i na koniec dodac lyzeczke masla oraz lyzke octu.
Pycha!
Uwaga: tajemnica tej zupy polega na tym, aby nie uzywac do niej wody w ktorej gotowala sie soja - te wode nalezy wylac.

Przepisy kulinarne - losowy

ZAPIEKANE KANAPKI Z CUKINIĄ I PAPRYKĄ


Składniki : kilka kromek razowego chleba, szklanka pokrojonej w drobną kostkę cukini, 1 cebula, duża czerwona papryka, 2 pomidory, ząbek czosnku, 2 łyżki oliwy z oliwek, przyprawy: oregano, bazylia, sól, pieprz Wykonanie : Ułożyć kromki na blasze wysmarowanej oliwą. Na kromkach ułożyć pokrojoną w drobną kostkę cukinię paprykę i cebulkę wymieszane ze zgniecionym ząbkiem czosnku. Na wierzch położyć pokrojone na plastry pomidory, po czym posypać przyprawami i wstawić do nagrzanego piekarnika na około 15 minut.