Dzisiaj jest Wtorek 11 grudnia 2018
Przepisy kulinarne - Dania mączne

Zajączki wielkanocne


Składniki: 500 g mąki, 21 g świeżych drożdży, 300 ml mleka, 100 g cukru, 50 g masła, szczypta soli. Ponadto: 1 żółtko, papier do wyłożenia blachy, mąka do podsypywania, rodzynki, migdały pokrojone w słupki. Sposób wykonania: Makę przesiać, na środku zrobić wgłębienie. Drożdże rozkruszyć, połączyć z 4 łyżkami letniego mleka, wsypać łyżeczkę cukru i odrobinę mąki. Zrobić zaczyn. nakryć go ściereczką i odstawić na 20 min. w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Wyrośnięty zaczyn połączyć z resztą składników: cukrem, masłem i szczyptą soli. Wlać resztę mleka. Wyrabiać ciasto 20 min. Nakryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 30 min. Wyrośnięte ciasto jeszcze raz zagnieść i podzielić na 16 części. Z każdej uformować kulę, lekko ją przypłaszczyć. Każdy placuszek naciąć nożem do połowy i uformować głowy zajączków wraz z uszami. Zajączki umieścić na blasze wyłożonej papierem w pewnej odległości od siebie. Temperature nastawić na 175ºC. Żółtko rozmącić z odrobiną mleka, posmarować bułeczki. W pyszczki zajączków wetknąć po 3 rodzynki mające imitować oczy i noski. Poniżej nosków umieścić po 2 słupki migdałów- ząbki zajączków. Blachę wstawić do gorącego piekarnika na ok. 15 min. Upieczone zajączki przestudzić i ułożyć w koszyku. Do ciasta można dodać posiekane migdały, rodzynki, skórkę pomarańczową.

Ostatnio odwiedzony przepis kulinarny

Kawa po cesarsku


Składniki Przepis • 1 żółtko • 1 łyżka miodu • 2 łyżki koniaku • 2 łyżki słodkiej śmietanki Wszystko zmiksować i zalać mocną, gorac? kawą.

Przepisy kulinarne - losowy

Kulki Rafaello


Składniki: 1 3/4 szklanki mleka 1 budyń kokosowy 10 łyżek cukru kostka margaryny 400 g wiórek kokosowych migdały Sposób wykonania: Ugotować budyń na mleku z dodatkiem cukru i wystudzić. Następnie dodać margarynę pokrojoną w kostkę i około 300g wiórków kokosowych. Dokładnie wymieszać i formować kulki, wkładając do środka po jednym migdale. Kulki obtaczamy jak najdokładniej w reszcie wiórków kokosowych. Jeżeli masa kokosowa jest zbyt rzadka, wstawiamy ją na ok. pół godziny do lodówki.