Dzisiaj jest Sobota 23 lutego 2019
Przepisy kulinarne - Dania mączne

Zajączki wielkanocne


Składniki: 500 g mąki, 21 g świeżych drożdży, 300 ml mleka, 100 g cukru, 50 g masła, szczypta soli. Ponadto: 1 żółtko, papier do wyłożenia blachy, mąka do podsypywania, rodzynki, migdały pokrojone w słupki. Sposób wykonania: Makę przesiać, na środku zrobić wgłębienie. Drożdże rozkruszyć, połączyć z 4 łyżkami letniego mleka, wsypać łyżeczkę cukru i odrobinę mąki. Zrobić zaczyn. nakryć go ściereczką i odstawić na 20 min. w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Wyrośnięty zaczyn połączyć z resztą składników: cukrem, masłem i szczyptą soli. Wlać resztę mleka. Wyrabiać ciasto 20 min. Nakryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 30 min. Wyrośnięte ciasto jeszcze raz zagnieść i podzielić na 16 części. Z każdej uformować kulę, lekko ją przypłaszczyć. Każdy placuszek naciąć nożem do połowy i uformować głowy zajączków wraz z uszami. Zajączki umieścić na blasze wyłożonej papierem w pewnej odległości od siebie. Temperature nastawić na 175ºC. Żółtko rozmącić z odrobiną mleka, posmarować bułeczki. W pyszczki zajączków wetknąć po 3 rodzynki mające imitować oczy i noski. Poniżej nosków umieścić po 2 słupki migdałów- ząbki zajączków. Blachę wstawić do gorącego piekarnika na ok. 15 min. Upieczone zajączki przestudzić i ułożyć w koszyku. Do ciasta można dodać posiekane migdały, rodzynki, skórkę pomarańczową.

Ostatnio odwiedzony przepis kulinarny

Łosoś po szlachecku


Składniki 80 dkg łososia patroszonego, 5 dkg masła, 250 ml śmietany, 8 dkg szyjek rakowych, 2 jaja ugotowane na twardo, natka pietruszki, sól i pieprz do smaku.  Sposób wykonania Łososia przekrajać wzdłuż na połówki usuwając kości kręgosłupa, zdjąć skórę z łuską, pokrajać ukośnie na porcje, umyć, osuszyć, skropić sokiem z cytryny, posypać przyprawami i pozostawić w chłodnym miejscu na 30 minut. Następnie dodać masło i śmietanę upiec. Pod koniec pieczenia dodać szyjki rakowe, posiekaną natkę pietruszki oraz pokrajane w cząstki jaja, doprawić do smaku. 


Przepisy kulinarne - losowy

Podlaskie pączki serowe


SKŁADNIKI: • 2 szklanki mąki krupczatki • 30 dag półtłustego sera twarogowego • 3 łyżki cukru • 1/3 szklanki mleka • 6 dag masła • 3 dag drożdży • 2 całe jaja • 2 żółtka • łyżka soku i skórka otarta z pomarańczy • sól • 3/4 l oleju do smażenia • cukier puder do posypania SPOSÓB PRZYRZĄDZANIA: Drożdże utrzeć z łyżeczką cukru, 2 - 3 łyżkami mąki, dokładnie wymieszać z podgrzanym mlekiem, zostawić w ciepłym miejscu, by wyrosły. Twaróg dwukrotnie przepuścić przez maszynkę. Masło starannie utrzeć z cukrem i, cały czas ucierając, stopniowo dodawać żółtka, jaja i ser. Do doskonale utartej masy dodać skórkę i sok z pomarańczy, przesianą mąkę, rozczyn i sól. Dokładnie wyrobić ciasto, przykryć, zostawić w cieple. Gdy ciasto wyrośnie, formować z niego niewielkie kule lub nabierać porcje ciasta łyżką i układać je na posypanej mąką stolnicy, przykryć i zaczekać, aż wyrosną. Następnie smażyć partiami na rozgrzanym tłuszczu, osączyć na papierowym ręczniku, posypać cukrem pudrem.