Dzisiaj jest Wtorek 16 października 2018
Przepisy kulinarne - Dania mączne

Zajączki wielkanocne


Składniki: 500 g mąki, 21 g świeżych drożdży, 300 ml mleka, 100 g cukru, 50 g masła, szczypta soli. Ponadto: 1 żółtko, papier do wyłożenia blachy, mąka do podsypywania, rodzynki, migdały pokrojone w słupki. Sposób wykonania: Makę przesiać, na środku zrobić wgłębienie. Drożdże rozkruszyć, połączyć z 4 łyżkami letniego mleka, wsypać łyżeczkę cukru i odrobinę mąki. Zrobić zaczyn. nakryć go ściereczką i odstawić na 20 min. w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Wyrośnięty zaczyn połączyć z resztą składników: cukrem, masłem i szczyptą soli. Wlać resztę mleka. Wyrabiać ciasto 20 min. Nakryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 30 min. Wyrośnięte ciasto jeszcze raz zagnieść i podzielić na 16 części. Z każdej uformować kulę, lekko ją przypłaszczyć. Każdy placuszek naciąć nożem do połowy i uformować głowy zajączków wraz z uszami. Zajączki umieścić na blasze wyłożonej papierem w pewnej odległości od siebie. Temperature nastawić na 175ºC. Żółtko rozmącić z odrobiną mleka, posmarować bułeczki. W pyszczki zajączków wetknąć po 3 rodzynki mające imitować oczy i noski. Poniżej nosków umieścić po 2 słupki migdałów- ząbki zajączków. Blachę wstawić do gorącego piekarnika na ok. 15 min. Upieczone zajączki przestudzić i ułożyć w koszyku. Do ciasta można dodać posiekane migdały, rodzynki, skórkę pomarańczową.

Ostatnio odwiedzony przepis kulinarny

Wolowina w ostrym sosie



Porcja dla 6 osob. Czas przygotow. 30 min.
500 g upieczonej poledwicy wolowej,
100 g makaronu sojowego,
1 cebula,
1 maly ogorek,
1 lodyga trawki cytrynowej lub 1/2 lyzeczki utartej skorki cytrynowej,
1/4 szklanki soku z cytryny,
1 lyzka sosu rybnego,
2-4 swieze papryczki chilli,
10 listkow swiezej miety,
2 cebulki dymki,
do przybrania pedy szczypiorku, cytryna, rzodkiewki, listki
swiezej miety.

1. Upieczona poledwice pokroic w cienkie plasterki, a nastepnie w paski.
2. Cebule obrac. Ogorek, trawke cytrynowa, papryczki chilli, listki miety dokladnie umyc i osuszyc.
3. Makaron sojowy namoczyc w cieplej wodzie na 15 min. i pokroic na kawalki
dlugosci 6 cm.
4. Cebule i ogorek pokroic w cienkie talarki, trawke cytrynowa, chilli i zielona czesc dymki posiekac.
5. Do salaterki wlozyc mieso, makaron, pokrajane warzywa i listki miety, polac
sosem rybnym i sokiem z cytryny, wymieszac. Ochlodzic w lodowce.
6. Przed podaniem na stol przybrac cwiartkami cytryny, palemkami z zielonej
czesci dymki, rozyczkami z rzodkiewki.

Przepisy kulinarne - losowy

Pieczona ryba glazurowana piwem


1 łyżka i 1 łyżeczka masła
2 pory (tylko białe czę?ci) pokrojone w cienkie paseczki (julienne)
2 posiekane szalotki
1 filiżanka jasnego piwa belgijskiego
sól
pieprz
1 filiżanka bulionu rybnego
2 filety z karmazyna (po 25 dag)
2 pokrojone pomidory Rozgrzej piekarnik do 200°C. W rondlu rozgrzej masło, wrzuć pory, du? 2-3 minuty. Następnie dodaj szalotki, du? kolejne 3-4 minuty. Wlej piwo i bulion rybny, przypraw. Gotuj bez pokrywki, aż 1/3 płynu odparuje. Do rondla na warstwę porów i szalotek włóż filety, przykryj pokrojonymi pomidorami. Danie przypraw do smaku, wstaw do gorącego piekarnika na 10-12 minut. Gotową rybę przełóż na talerz, do sosu dodaj trochę masła i przypraw do smaku. Polej rybę i od razu podawaj.