Dzisiaj jest Środa 22 sierpnia 2018
Przepisy kulinarne - Dania mączne

Wielkanocne jajo w cieście francuskim


SKŁADNIKI: - 20 dag gotowego mrożonego ciasta francuskiego - 6 jajek - 3 łyżki octu winnego - do smarowania ciasta: - 1 jajko - do przybrania: - szczypiorek SOS: - 2 cebule (15 dag) - 2 szklanki mleka - 2 kromki razowego chleba - 1/2 szklankiśmietanki 30-procentowej - 1 łyżka masła - po szczypcie mielonych goędzików i gałki muszkatołowej - sól - pieprz SPOSÓB PRZYRZĄDZANIA: Ciasto rozmrozić, rozwałkować na grubość 5 mm. Wyciąć 12 placuszków średnicy 6 cm i w sześciu z nich wyciąć otwory średnicy 4,5cm. Powstałe kółka posmarować roztrzepanym jajkiem, na każdym położyć pierścień, jeszcze raz posmarować jajkiem i piec 10-15 min w piekarniku nagrzanym do temperatury 250°C. Przygotować sos: cebule obrać, posiekać i usmażyć na maśle. Zalać gorącym mlekiem, dodać rozdrobniony chleb, przyprawy i gotować 25 min. Następnie przetrzeć sos przez sitko, dodać śmietankę i odparować. Zagotować 1 l wody z dodatkiem octu i soli. Jajka wybijać kolejno na talerzyk, tak aby nie uszkodzić żółtka, i zsuwać je do wrzącej wody. Gotować 3-4 min, aż białko całkowicie się zetnie. Wyjmować łyżką cedzakową. Do każdej foremki z ciasta francuskiego włożyć po jednym jajku, zalać sosem i zapiekać 10 min w piekarniku nagrzanym do temperatury 200°C. Przed podaniem przybrać szczypiorkiem.

Ostatnio odwiedzony przepis kulinarny

Sernik z rodzynkami


Produkty: 1 kg półtłustego twarogu
10 jajek
20 dag masła
2 łyżki mąki ziemniaczanej
szklanka cukru
10 dag rodzynek
1/3 łyżeczki proszku do pieczenia Wykonanie:  Żółtka utrzeć z cukrem na puszystą masę, po troszeczku dokręcać miękkie masło, a nastepnie zmielony twaróg. Wymieszać z proszkiem do pieczenia i delikatnie połączyć z ubitą na sztywno pianą z białek.
Dodać wcześniej namoczone w goracej wodzie, odciśnięte na ręczniku kuchennym i obtoczone w mące ziemniaczanej rodzynki.
Masę serową przełożyć do nasmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą tortownicy (ciasto powinno sięgać 2/3 wysokości blachy).
Piec około godziny i 15 minut w średnio nagrzanym piekarniku aż wierzch sernika będzie jasnobrązowy i popękany.

Przepisy kulinarne - losowy