Dzisiaj jest Wtorek 16 stycznia 2018
Przepisy kulinarne - Dania mączne

Wielkanocne jajo w cieście francuskim


SKŁADNIKI: - 20 dag gotowego mrożonego ciasta francuskiego - 6 jajek - 3 łyżki octu winnego - do smarowania ciasta: - 1 jajko - do przybrania: - szczypiorek SOS: - 2 cebule (15 dag) - 2 szklanki mleka - 2 kromki razowego chleba - 1/2 szklankiśmietanki 30-procentowej - 1 łyżka masła - po szczypcie mielonych goędzików i gałki muszkatołowej - sól - pieprz SPOSÓB PRZYRZĄDZANIA: Ciasto rozmrozić, rozwałkować na grubość 5 mm. Wyciąć 12 placuszków średnicy 6 cm i w sześciu z nich wyciąć otwory średnicy 4,5cm. Powstałe kółka posmarować roztrzepanym jajkiem, na każdym położyć pierścień, jeszcze raz posmarować jajkiem i piec 10-15 min w piekarniku nagrzanym do temperatury 250°C. Przygotować sos: cebule obrać, posiekać i usmażyć na maśle. Zalać gorącym mlekiem, dodać rozdrobniony chleb, przyprawy i gotować 25 min. Następnie przetrzeć sos przez sitko, dodać śmietankę i odparować. Zagotować 1 l wody z dodatkiem octu i soli. Jajka wybijać kolejno na talerzyk, tak aby nie uszkodzić żółtka, i zsuwać je do wrzącej wody. Gotować 3-4 min, aż białko całkowicie się zetnie. Wyjmować łyżką cedzakową. Do każdej foremki z ciasta francuskiego włożyć po jednym jajku, zalać sosem i zapiekać 10 min w piekarniku nagrzanym do temperatury 200°C. Przed podaniem przybrać szczypiorkiem.

Ostatnio odwiedzony przepis kulinarny

Chłodnik gruszkowy z serem rokpol


Składniki • 70 dag gruszek
• 2 łodygi selera naciowego
• 10 dag sera rokpol
• 750 ml bulionu warzywnego (instant)
• 220 ml śmietany
• sok z połowy cytryny
• sól, biały pieprz Etapy przygotowania Obrane i oczyszczone gruszki pokroić w kostkę, seler pokroić w plasterki (listki odłożyć do dekoracji). Zalać niewielką ilością wody i gotować 15 minut. Ostudzić i zmiksować. Zagotować bulion warzywny, dodać starty rokpol oraz puree gruszkowo - selerowe. Podgrzewać, aż ser się roztopi. Doprawić solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Zupę schłodzić, wymieszać z ubitą śmietaną i ozdobić listkami selera.

Przepisy kulinarne - losowy

White and black


Produkty: 2 łyżeczki kawy, 2 łyżeczki miodu, 1/4 szklanki mleka, 2 szczypty cynamonu  Wykonanie: Cieple mleko wymieszać z miodem i cynamonem, aż do osiągnięcia jednolitego płynu. Następnie tak przygotowana mieszankę, wlać do zaparzonej wcześniej kawy.