Dzisiaj jest Sobota 15 grudnia 2018
Przepisy kulinarne - Dania mączne

Wielkanocne jajo w cieście francuskim


SKŁADNIKI: - 20 dag gotowego mrożonego ciasta francuskiego - 6 jajek - 3 łyżki octu winnego - do smarowania ciasta: - 1 jajko - do przybrania: - szczypiorek SOS: - 2 cebule (15 dag) - 2 szklanki mleka - 2 kromki razowego chleba - 1/2 szklankiśmietanki 30-procentowej - 1 łyżka masła - po szczypcie mielonych goędzików i gałki muszkatołowej - sól - pieprz SPOSÓB PRZYRZĄDZANIA: Ciasto rozmrozić, rozwałkować na grubość 5 mm. Wyciąć 12 placuszków średnicy 6 cm i w sześciu z nich wyciąć otwory średnicy 4,5cm. Powstałe kółka posmarować roztrzepanym jajkiem, na każdym położyć pierścień, jeszcze raz posmarować jajkiem i piec 10-15 min w piekarniku nagrzanym do temperatury 250°C. Przygotować sos: cebule obrać, posiekać i usmażyć na maśle. Zalać gorącym mlekiem, dodać rozdrobniony chleb, przyprawy i gotować 25 min. Następnie przetrzeć sos przez sitko, dodać śmietankę i odparować. Zagotować 1 l wody z dodatkiem octu i soli. Jajka wybijać kolejno na talerzyk, tak aby nie uszkodzić żółtka, i zsuwać je do wrzącej wody. Gotować 3-4 min, aż białko całkowicie się zetnie. Wyjmować łyżką cedzakową. Do każdej foremki z ciasta francuskiego włożyć po jednym jajku, zalać sosem i zapiekać 10 min w piekarniku nagrzanym do temperatury 200°C. Przed podaniem przybrać szczypiorkiem.

Ostatnio odwiedzony przepis kulinarny

Konfitura z ogórków zielonych


Składniki • dojrzałe, żółte ogórki • cukier • szklanka 6 % octu • sok z cytryny • olejek ananasowy (ewentualnie ananasy z puszki)   Etapy przygotowania 1. Ogórki obieramy ze skórki, przecinamy wzdłuż na pół, łyżką wybieramy gniazda nasienne. 2. Zagotowujemy wodę zakwaszoną octem, wkładamy do niej przegotowane połówki ogórków i gotować, by były na pół miękkie. 3. Następnie osączamy na sicie, ważymy, tniemy na wąskie paski i zasypujemy cukrem w proporcji 1,5 kg cukru na 1 kg obgotowanych ogórków. 4. Po kilku godzinach, gdy ogórki puszczą sok, kilkakrotnie krótko gotujemy, dodając pod koniec sok z cytryny i olejek ananasowy. 5. Gorące przekładamy do słoików i zamykamy. 6. Jeśli nie dostaniemy nigdzie olejku ananasowego można zastąpić go plastrami ananasa z puszki. Wtedy rozdrobniamy plastry i też krótko obgotowujemy razem z ogórkami.

Przepisy kulinarne - losowy

Sałatka brzoskwiniowa z włoskim koprem


Składniki: 3 saszetki herbaty Lipton Marocco 1 limonka sparzona liście z 2 gałązek mięty posiekane bardzo drobno 1 czubata łyżka nasion kopru włoskiego 1 laska wanilii 1 puszka gruszek w zalewie pokrojonych na małe kawałki 2 banany pokrojone w ukośne, nie za cienkie talarki 1 puszka (470 g) brzoskwiń w zalewie pokrojonych na małe kawałki 1 opakowanie lodów Algida waniliowych lub śmietankowych szczypta pieprzu lód w misce Wykonanie: 1. Włóż do metalowej miski saszetki herbaty i zalej je 1 szklanką gorącej wody. Pozwól, aby herbata się długo parzyła, ma być mocna. 2. Połóż metalową miskę z herbatą na miskę z lodem. Schłodzisz w ten sposób herbatę. 3. Dodaj do drugiej miski pokrojone owoce: brzoskwinie, gruszki i banany. 4. Zroluj limonkę, aby puściła więcej soku i przy pomocy zestera obierz z niej skórkę. Jak nie masz zestera zrób to na najmniejszym oku tarki. Posiekaj skórkę bardzo drobno i dodaj ją do miski. 5. Przekrój limonkę na pół. Wyciśnij z niej sok do miski. Rób to między palcami, wtedy wszystkie pestki zostaną ci w dłoni. 6. Wymieszaj całość tak, aby mieć pewność, że sok dotarł do bananów. Banany wtedy nie ściemnieją. 7. Włóż nasiona kopru włoskiego do moździerza. Rozetrzyj je na konsystencje pudru i dodaj puder do miski. 8. Spłaszcz palcami laskę wanilii i przekrój ją wzdłuż. Zdejmij pestki i dodaj je do całości. Laskę wanilii możesz sobie zostawić do innego przepisu. 9. Wymieszaj wszystko bardzo dokładnie. Zauważ, że na owocach jest dużo czarnych punkcików. To pestki laski waniliowej. Powąchaj, jak pięknie pachnie koper, cytryna i wanilia. 10. Posyp liście mięty pieprzem i dodaj je do całości, wymieszaj. 11. Sprawdź temperaturę herbaty. Musi być baaardzo zimna! Dopiero wtedy będzie można polać nią owoce. Najlepiej zrobisz wkładając miskę z herbatą do zamrażalnika. Jak zrobi się lodowata, to polej nią owoce. 12. Zafoliuj miskę z owocami i herbatą i włóż ją jeszcze do lodówki na 30 minut.