Dzisiaj jest Poniedziałek 15 października 2018
Przepisy kulinarne - Dania mączne

Wielkanocne jajo w cieście francuskim


SKŁADNIKI: - 20 dag gotowego mrożonego ciasta francuskiego - 6 jajek - 3 łyżki octu winnego - do smarowania ciasta: - 1 jajko - do przybrania: - szczypiorek SOS: - 2 cebule (15 dag) - 2 szklanki mleka - 2 kromki razowego chleba - 1/2 szklankiśmietanki 30-procentowej - 1 łyżka masła - po szczypcie mielonych goędzików i gałki muszkatołowej - sól - pieprz SPOSÓB PRZYRZĄDZANIA: Ciasto rozmrozić, rozwałkować na grubość 5 mm. Wyciąć 12 placuszków średnicy 6 cm i w sześciu z nich wyciąć otwory średnicy 4,5cm. Powstałe kółka posmarować roztrzepanym jajkiem, na każdym położyć pierścień, jeszcze raz posmarować jajkiem i piec 10-15 min w piekarniku nagrzanym do temperatury 250°C. Przygotować sos: cebule obrać, posiekać i usmażyć na maśle. Zalać gorącym mlekiem, dodać rozdrobniony chleb, przyprawy i gotować 25 min. Następnie przetrzeć sos przez sitko, dodać śmietankę i odparować. Zagotować 1 l wody z dodatkiem octu i soli. Jajka wybijać kolejno na talerzyk, tak aby nie uszkodzić żółtka, i zsuwać je do wrzącej wody. Gotować 3-4 min, aż białko całkowicie się zetnie. Wyjmować łyżką cedzakową. Do każdej foremki z ciasta francuskiego włożyć po jednym jajku, zalać sosem i zapiekać 10 min w piekarniku nagrzanym do temperatury 200°C. Przed podaniem przybrać szczypiorkiem.

Ostatnio odwiedzony przepis kulinarny

Paprykowe szpady


Składniki:
• 2 papryki (najlepiej 1 żółta i 1 czerwona)
• 1 nieduża cukinia
• 1 nieduży bakłażan
• wykałaczki

Sposób przyrz?dzenia:
Bakłażana należy umyć i pokroić wzdłuż na cienkie plasterki. Posolić i odstawić na 1-2 godziny aż pu?ci sok. Teraz czas na dokładnie osuszenie ręcznikiem papierowym. Paprykę umyć, wybrać nasiona i pokroić w słupki. Cukinię umyć i pokroić wzdłuż w bardzo cienkie plasterki (najlepiej odbierakiem do warzyw, nie będ? się wtedy łamać w czasie zawijania). Teraz możemy przyst?pić do zawijania: bierzemy plaster bakłażana, układamy na nim 1 lub 2 plastry cukini. Kładziemy w poprzek 2 różnokolorowe słupki papryki. Zawijamy i spinamy wykałaczką. Piec na grillu, najlepiej na tacce aluminiowej.


Przepisy kulinarne - losowy

Pizza z kurczakiem


Produkty: 2 szklanki mąki
  
niecała szklanka mleka
  
0,5 kostki drożdży
  
1 łyżka oleju, szczypta soli
  
3 piersi z kurczaka
  
1 duża cebula
  
1 papryka zielona
  
mała puszka kukurydzy
  
przecier pomidorowy, lub pomidory w puszce(lepsze)
  
przyprawa do kuchni włoskiej  
  
przyprawy  
  
starty ser żółty Wykonanie: Piersi pokroić w drobną kostkę, podsmażyć na oleju z dodatkiem przypraw i cebulką pokrojoną w kostką, następnie dodać przecier bądź pomidory, 2 minutki poddusić. Na koniec dodać pokrojoną w kostkę paprykę i kukurydzę, przyprawić. W ciepłym mleku rozpuścić drożdże. Do mąki dodać olej i sól a na koniec mleko z drożdżami. wyrobić. Ciasto wyłożyć na okrągłą blache do pizzy (bądź prostokątną do ciasta;) wysmarowana olejem. Naciasto wyłożyć farsz i posypać serem. Piec 20 min w 175 stopniach.