Dzisiaj jest Sobota 23 lutego 2019
Przepisy kulinarne - Dania mączne

Wielkanocne jajo w cieście francuskim


SKŁADNIKI: - 20 dag gotowego mrożonego ciasta francuskiego - 6 jajek - 3 łyżki octu winnego - do smarowania ciasta: - 1 jajko - do przybrania: - szczypiorek SOS: - 2 cebule (15 dag) - 2 szklanki mleka - 2 kromki razowego chleba - 1/2 szklankiśmietanki 30-procentowej - 1 łyżka masła - po szczypcie mielonych goędzików i gałki muszkatołowej - sól - pieprz SPOSÓB PRZYRZĄDZANIA: Ciasto rozmrozić, rozwałkować na grubość 5 mm. Wyciąć 12 placuszków średnicy 6 cm i w sześciu z nich wyciąć otwory średnicy 4,5cm. Powstałe kółka posmarować roztrzepanym jajkiem, na każdym położyć pierścień, jeszcze raz posmarować jajkiem i piec 10-15 min w piekarniku nagrzanym do temperatury 250°C. Przygotować sos: cebule obrać, posiekać i usmażyć na maśle. Zalać gorącym mlekiem, dodać rozdrobniony chleb, przyprawy i gotować 25 min. Następnie przetrzeć sos przez sitko, dodać śmietankę i odparować. Zagotować 1 l wody z dodatkiem octu i soli. Jajka wybijać kolejno na talerzyk, tak aby nie uszkodzić żółtka, i zsuwać je do wrzącej wody. Gotować 3-4 min, aż białko całkowicie się zetnie. Wyjmować łyżką cedzakową. Do każdej foremki z ciasta francuskiego włożyć po jednym jajku, zalać sosem i zapiekać 10 min w piekarniku nagrzanym do temperatury 200°C. Przed podaniem przybrać szczypiorkiem.

Ostatnio odwiedzony przepis kulinarny

Ragout cielece


Porcja dla 6 osob. Czas przygotow. 2 godz. 20 min.
1,5 kg cieleciny bez kosci,
2 marchewki,
2 cebule,
1/2 malego selera,
1 por,
200 g swiezych prawdziwkow,
200 g mlodych cebulek,
100 ml smietany,
2 zoltka,
5 lyzek masla,
2 lyzki maki,
2-3 lyzki soku cytrynowego,
1/4 lyzeczki galki muszkatolowej,
4 gozdziki,
bouquet garni,
sol, pieprz,
1 l bulionu z cieleciny.

1. Mieso umyc, pokroic w kostke o boku 4 cm. Marchewke, seler i por obrac,
oplukac, pokroic w duze kawalki. Cebule obrac i naszpikowac gozdzikami.
2. W garnku rozgrzac 2 lyzki masla. Wlozyc mieso, smazyc przez kilka minut (nie
rumienic). Wlac bulion, dodac pokrojone jarzyny, cebule, bouquet garni, sol
i pieprz. Doprowadzic do wrzenia, gotowac na malym ogniu ok. 1 godz.
3. Grzyby i male cebulki obrac, oplukac. Wieksze grzyby pokroic w kawalki,
mniejsze zostawic w calosci. W garnku stopic 3 lyzki masla, wlozyc grzyby i
cebulki. Dodac sol i pieprz. Dusic pod przykryciem 30 min.
4. Ugotowane mieso wyjac z bulionu. Bulion przecedzic. Mieso przelozyc do garnka z grzybami. Oproszyc maka, zalac przecedzonym bulionem, zagotowac. Zdjac
z ognia, dodac smietane, zoltka i sok cytrynowy. Doprawic sola, pieprzem i
galka. Wymieszac i od razu podawac. W zimie zamiast swiezych prawdziwkow
mozna uzyc 30 g suszonych.

Przepisy kulinarne - losowy

Lodowe jabłka z malinami


Składniki: 6 jabłek 50 dag lodów malinowych 10 dag cukru pół szkl śmietany kremówki łyżka cukru pudru 15 dag malin dowolne ciasteczka (wafle, bezy) Sposób przyrządzenia: Jabłka umyć, obrać, wydrążyć gniazda nasienne oraz miąższ, pozostawiając ściankę o grubości około 5 mm. Zagotować 500 ml wody z cukrem i każde jabłka gotować (oddzielnie) przez 4 - 5 minut, uważając, by owoce się nie rozgotowały. Wyjąć, ostudzić, nałożyć lody, śmietanę ubitą z cukrem pudrem i malinami. Podawać z ciasteczkami.