Dzisiaj jest Niedziela 18 listopada 2018
Przepisy kulinarne - Dania mączne

Wiosenne naleśniki


SKŁADNIKI: • 2 jajka • 1 szkl. wody • 2 szkl. mąki • kostka twarogu półtłustego(250 g) • 5 łyżek śmietany • pęczek szpinaku • cebula • sól,pieprz ETAPY PRZYGOTOWANIA: 1. Przygotować z wody ,jajek,mąki i odrobiny soli ciasto naleśnikowe a następnie upiec 12 naleśników. 2. Szpinak opłukać,osuszyć i pokroić dość grubo.Na rozgrzany tłuszcz wrzucić szpinak i podsmażyć ok.10 min aż znacznie zmniejszy objętość. 3. Twaróg rozgnieść w misce ,dodać pokrojoną drobno cebulę i podsmażony szpinak.Dolać śmietanę i doprawić solą i pieprzem. 4. Na naleśniki nakładać przygotowany farsz i składać w "koperty".W żaroodpornym naczyniu wstawić naleśniki na chwilę do pieca żeby się podgrzaly.Podawać z gęstą ,kwśną śmietaną.

Ostatnio odwiedzony przepis kulinarny

Sos do vitello tonnato


Składniki: - 1 żółtko - 1 łyżeczka musztardy dijon - 1 łyżka soku z cytryny - 100 ml oliwy extra vergine - 150 ml oleju - 130 g odsączonego tuńczyka w oliwie - 5 filecików anchois - 1.5 łyżeczki odsączonych kaparów - 1 ogórek konserwowy bez skórki - 1 łyżeczka brandy - sól - cukier - biały pieprz Sposób przyrządzania: Żółtko zmiksować z musztardą i cytryną. Stopniowo wlewać oliwę i olej, wciąż mieszając, aż powstaniesztywny majonez. Dodać resztę składników i zmiksować na krem. Doprawić. Cielęcinę upieczoną lub ugotowaną kroimy w cieniutkie plasterki i smarujemy sosem. Podajemy na zimno ozdobioną kaparami.

Przepisy kulinarne - losowy

Hot- dogi z parówkami


Produkty: 4 podłużne bułki,
4 parówki,
2 łyżki masła,
2-3 łyżki ketchupu Wykonanie: Odkroić oba końce bułek. Wydrążyć wzdłuż część miękiszu ze środka bułek, nie naruszając ich zewnętrznej skórki. Otwór powinien być taki aby zmieściła się w nim parówka. Zdjąć osłonki z parówek. Wysmarować blachę połową masła. Wlać ketchup na spodek, obtaczać w nim parówki i wkładać je do otworów w bułkach. Ułożyć bułki na blasze. Resztę masła roztopić i polać nim wierzchy bułek. Wstawić do piekarnika 200 st. C i piec ok. 15 min.