Dzisiaj jest Środa 25 kwietnia 2018
Przepisy kulinarne - Dania mączne

Wiosenne naleśniki


SKŁADNIKI: • 2 jajka • 1 szkl. wody • 2 szkl. mąki • kostka twarogu półtłustego(250 g) • 5 łyżek śmietany • pęczek szpinaku • cebula • sól,pieprz ETAPY PRZYGOTOWANIA: 1. Przygotować z wody ,jajek,mąki i odrobiny soli ciasto naleśnikowe a następnie upiec 12 naleśników. 2. Szpinak opłukać,osuszyć i pokroić dość grubo.Na rozgrzany tłuszcz wrzucić szpinak i podsmażyć ok.10 min aż znacznie zmniejszy objętość. 3. Twaróg rozgnieść w misce ,dodać pokrojoną drobno cebulę i podsmażony szpinak.Dolać śmietanę i doprawić solą i pieprzem. 4. Na naleśniki nakładać przygotowany farsz i składać w "koperty".W żaroodpornym naczyniu wstawić naleśniki na chwilę do pieca żeby się podgrzaly.Podawać z gęstą ,kwśną śmietaną.

Ostatnio odwiedzony przepis kulinarny

Ciasto japońskie


30 dag maku
1 kostka masła
45 dag cukru pudru
60 dag jabłek
9 jaj
9 łyżek kaszy manny
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 szkl. pokrojonych orzechów włoskich
10 dag rodzynek polewa Jabłka obrać, utrzeć na grubej tarce. Mak sparzyć i zmielić. Masło utrzeć z cukrem. Dodać żółtka, mak i jabłka. Ubić pianę i dodać kaszę oraz pozostałe składniki, lekko wymieszać.
Piec w temp.150-180 st. C przez 40 min. Po upieczeniu polać polewą.

Przepisy kulinarne - losowy

Surówka z kapusty cukrowej z ogórkiem kiszonym


kapusta cukrowa - 40 dag
sok z ogórków
ogórki kiszone - 10 dag
oliwa - 2-3 łyżki
sól, cukier
Kapustę, poszatkować, posolić. Ogórek obrać, zetrzeć na tarce z dużymi otworami. Połączyć wszystkie składniki. Wymieszać, przyprawić do smaku cukrem i kwasem z ogórków.