Dzisiaj jest Czwartek 24 stycznia 2019
Przepisy kulinarne - Dania mączne

Wiosenne naleśniki


SKŁADNIKI: • 2 jajka • 1 szkl. wody • 2 szkl. mąki • kostka twarogu półtłustego(250 g) • 5 łyżek śmietany • pęczek szpinaku • cebula • sól,pieprz ETAPY PRZYGOTOWANIA: 1. Przygotować z wody ,jajek,mąki i odrobiny soli ciasto naleśnikowe a następnie upiec 12 naleśników. 2. Szpinak opłukać,osuszyć i pokroić dość grubo.Na rozgrzany tłuszcz wrzucić szpinak i podsmażyć ok.10 min aż znacznie zmniejszy objętość. 3. Twaróg rozgnieść w misce ,dodać pokrojoną drobno cebulę i podsmażony szpinak.Dolać śmietanę i doprawić solą i pieprzem. 4. Na naleśniki nakładać przygotowany farsz i składać w "koperty".W żaroodpornym naczyniu wstawić naleśniki na chwilę do pieca żeby się podgrzaly.Podawać z gęstą ,kwśną śmietaną.

Ostatnio odwiedzony przepis kulinarny

Zając pieczony w sosie pieczarkowym


Składniki 1 łyżeczka tymianku 3 marchewki tuszka zająca 2 gozdziki Sos: 200 g słoniny 250 g małych pieczarek 24 cebulki 6 łyżek oleju 2 łyżki masła sól, pieprz 2 tyżki mąki 1/2 l bulionu marynata: 2 ząbki czosnku i 3 cebule obrać, pokroić w plasterki. 1 / 4- 1 / 2 szklanki czerwonego octu winnego połaczyć z 3 szklankami wody, włożyć warzywa, listek laurowy, kilka ziaren pieprzu, 4 jagody jałowca. Sposób wykonania Marynata zalać mięso zająca (marynatę można wpierw zagotować). Zająca umyć, pokroić, natrzeć tymiankiem, włożyć do miski. Marchewki obrać, umyć, pokroić, obłożyć mięso, dodać gozdziki, zalać marynata , przykryć, odstawić na noc. Cebulki i pieczarki obrać, opłukać, osuszyć. Słoninę pokroić w kostkę. Olej i masło rozgrzać na patelni, włożyć cebulki i słoninę, smażyć 5 min, dodać pieczarki, smażyć 5 min. Pieczarki, cebulki i słoninę przełożyć na talerz. Mięso wyjąć z marynaty, zrumienić na tłuszczu, w którym smażyły się warzywa, oprószyć solą, pieprzem i maką. Przełożyć do brytfanny, podlać bulionem, brytfannę przykryć. Piec ok.1 godz.w temp. 200°C. Mięso wyjąć na talerz. Sos przetrzeć, wlać do brytfanny, włożyć mięso, cebulki, pieczarki i skwarki. Piec ok. 45 min w temp. 170°C.  

Przepisy kulinarne - losowy

Pianka z owocami


Składniki

• 1 mleko • 2 pomarańcze • 3 galaretki ( najlepiej pomarańczowe )      
Etapy przygotowania

1. Mleko dobrze schłodzić. Dwie galaretki rozpuścić w 1/2 l wody wystudzić. Schłodzone mleko ubijać, aż osiągnie konsystencję piany. Do piany dodać galaretki i dalej ubijać aż do usztywnienia. Wlać do tortownicy i dać do lodówki. Ozdobić zalać galaretką.