Dzisiaj jest Piątek 19 stycznia 2018
Przepisy kulinarne - Dania m±czne

Wiosenne nale¶niki


SKŁADNIKI: • 2 jajka • 1 szkl. wody • 2 szkl. m±ki • kostka twarogu półtłustego(250 g) • 5 łyżek ¶mietany • pęczek szpinaku • cebula • sól,pieprz ETAPY PRZYGOTOWANIA: 1. Przygotować z wody ,jajek,m±ki i odrobiny soli ciasto nale¶nikowe a następnie upiec 12 nale¶ników. 2. Szpinak opłukać,osuszyć i pokroić do¶ć grubo.Na rozgrzany tłuszcz wrzucić szpinak i podsmażyć ok.10 min aż znacznie zmniejszy objęto¶ć. 3. Twaróg rozgnie¶ć w misce ,dodać pokrojon± drobno cebulę i podsmażony szpinak.Dolać ¶mietanę i doprawić sol± i pieprzem. 4. Na nale¶niki nakładać przygotowany farsz i składać w "koperty".W żaroodpornym naczyniu wstawić nale¶niki na chwilę do pieca żeby się podgrzaly.Podawać z gęst± ,kw¶n± ¶mietan±.

Ostatnio odwiedzony przepis kulinarny

Pasta kanapkowa z twarogu


Składniki na 4 porcje

• 10 dag chudego twarogu • 2 jajka, 1 cebula • 1 pęczek szczypiorku • sól, pieprz
Etapy przygotowania

1. Twaróg mielimy lub przecieramy przez sito, jajka ugotowane na twardo siekamy w kosteczkę z połow± cebuli i szczypiorkiem. Drug± połowę cebuli mielimy. 2. Ł±czymy wszystko w cało¶ć, doprawiamy sol± i pieprzem. Do pasty możemy również dodać wędzone szprotki. Inne dodatki również wskazane.

Przepisy kulinarne - losowy

Węgierska zupa z kapusty


Składniki • pier¶ kuraczaka • 1/2 ¶wieżej kapusty • 3 łyżki masła • 1 litr rosołu wołowego • 3 żółtka • 2 łyżki ¶mietany • 2 łyżki m±ki • sól i pieprz Etapy przygotowania 1. W rosole wołowym (może być z kostki wołowej) ugotowac pier¶ z kurczaka. 2. Z masła i m±ki zrobić zasmazkę, dodać pokrojona kapustę i zalac połowa rosołu z wołowiny. Doprawić sola i pieprzem. 3. Ugotowane mięso z kurczaka wyj±c z reszty rosołu, pokroic w kostkę i dodac do kapusty. Zalać reszt± rosołu. 4. Żółtka roztrzepać w ¶mietanie i ciagle mieszaj±c wlac do gor±cej zupy.