Dzisiaj jest Środa 18 lipca 2018
Przepisy kulinarne - Dania mączne

Wiosenne naleśniki


SKŁADNIKI: • 2 jajka • 1 szkl. wody • 2 szkl. mąki • kostka twarogu półtłustego(250 g) • 5 łyżek śmietany • pęczek szpinaku • cebula • sól,pieprz ETAPY PRZYGOTOWANIA: 1. Przygotować z wody ,jajek,mąki i odrobiny soli ciasto naleśnikowe a następnie upiec 12 naleśników. 2. Szpinak opłukać,osuszyć i pokroić dość grubo.Na rozgrzany tłuszcz wrzucić szpinak i podsmażyć ok.10 min aż znacznie zmniejszy objętość. 3. Twaróg rozgnieść w misce ,dodać pokrojoną drobno cebulę i podsmażony szpinak.Dolać śmietanę i doprawić solą i pieprzem. 4. Na naleśniki nakładać przygotowany farsz i składać w "koperty".W żaroodpornym naczyniu wstawić naleśniki na chwilę do pieca żeby się podgrzaly.Podawać z gęstą ,kwśną śmietaną.

Ostatnio odwiedzony przepis kulinarny

Zupa drwali


Składniki • 2 l bulionu wołowego • 3/4 szlanki łuskanego grochu, • 3/4 szklanki fasoli jaś (może być z puszki) • 50 dag mielonego mięsa wołowego • 1 jajko, 1/2 szklanki śmietany, liść laurowy, sól, pieprz Etapy przygotowania 1. Groch i fasolę namoczyć w wodzie przez noc. Wrzucamy do rosołu, dodajemy liść laurowy i gotujemy do miękkości i rozpadnięcia się grochu. 2. Do mielongo mięsa wbijamy jajko, dodajemy sól i pieprz, formujemy kulki wielkości orzechów włoskich. Gotujemy je osobno w osolonej wodzie. Po ugotowaniu dodajemy wraz z wywarem do Grochu i fasoli. Doprawiamy do smaku i zabielamy śmietaną.

Przepisy kulinarne - losowy

Skorzonera lub salsefia Rigoletto


800 g skorzonery / salsefii
½ łyżki mąki
2 łyżki tłuszczu
50 dag żółtego sera
2/3 szkl. śmietany
2,5 łyżki koncentratu pomidorowego
2 żółtka
zielona pietruszka
sól, pieprz
ocet winny
cukier Warzywa oczyścić, obrać. Zwi?zać w pęczki, włożyć do lekko zakwaszonej wody z dodatkiem cukru, soli i mąki. Gotować ok. 40 min. bez przykrycia. Pokroić w kostkę, wymieszać ze ?mietaną, koncentratem pomidorowym, posiekaną pietruszką i startym serem. Chwilę poddusić, zdjąć z ognia, poł?czyć z żółtkami, doprawić.