Dzisiaj jest Środa 18 lipca 2018
Przepisy kulinarne - Ciasta, desery, torty

Złoty budyń


SKŁADNIKI: * 1 torebka budyniu z cukrem (śmietankowy, waniliowy, bananowy) * 2 szklanki mleka * 1 łyżka masła lub margaryny * 25 dag truskawek lub czereśni * garść płatków migdałowych lub wiórków kokosowych * 2- 3 łyżki brandy albo kilka kropli aromatu rumowego * 1/2 szklanki bitej śmietany SPOSÓB PRZYRZĄDZANIA: Owoce oczyścić (truskawki pokroić na ćwiartki lub połówki, czereśnie wydrylować). Budyń przygotować według przepisu, wymieszać z owocami, płatkami i alkoholem. Rozłożyć do małych miseczek i ostudzić. Przed podaniem przybrać bitą śmietaną.

Ostatnio odwiedzony przepis kulinarny

Łosoś z pesto w pergaminie


Składniki: - 4 filety z łososia - cukinia pokrojona w zapałki - 2 marchewki pokrojone w zapałki - 3 łyżki masła - sól - pieprz. Pesto: - 100 g liści świeżej bazylii - 2 ząbki czosnku - 6 łyżek tartego parmezanu - 1/4 szklanki orzeszków piniowych - 1/2 szklanki oliwy z oliwek
Sposób przyrządzania: Do malaksera wrzucić bazylię, czosnek, parmezan i orzeszki piniowe, utrzeć składniki na krem. Stopniowo dolewać oliwę, wciąż ucierając. Na maśle lekko przesmażyć cukinię z marchewką, doprawić solą i pieprzem. Na kwadracie pergaminu położyć filet z łososia, posmarować 1-2 łyżkami pesto i posypać marchewką z cukinią. Złożyć pergamin na pół i zwinąć brzegi, tak by powstał zamknięty pieróg. Powtórzyć ze wszystkimi filetami. Gotować na parze 10-15 minut.

Przepisy kulinarne - losowy

Turron


Przygotowanie: 2 godz.

Oczekiwanie: 24 godz.

Kaloryczność: 247 kcal/porcja

Trudność: trudny


Składniki na 20 porcji

• 400 g obranych migdałów, 500 g miodu • 8 białek, 100 ml oliwy z orzechów (lub kukurydzy) • 250 g rodzynek, opłatki do wyłożenia formy      
Etapy przygotowania

1. Migdały podpiekamy na suchej patelni. gdy zaczną się rumienić, zdejmujemy z ognia i trzy razy mielimy z oliwą. Miód wlewamy do garnuszka i gotujemy na małym ogniu, mieszając, aż stanie się gęsty. 2. Białka ubijamy na sztywną pianę. Przekładamy do dwu litrowego garnka, który wstawiamy do większego garnka z gotujacą się wodą. Do białek wlewamy gorący miód i ubijamy na parze przez 30 min. Dodajemy migdały i rodzynki, ubijamy aż zacznię się "rwać". Ubitą masę odstawiamy do ostygnięcia. 3. Dno prostokątnej formy wykładamy opłatkami, wylewamy na nie masę, wyrównujemy i przykrywamy opłatkami. Odstawiamy na 24 godziny. Ostudzopne kroimy na małe kawałki.