Dzisiaj jest Czwartek 24 stycznia 2019
Przepisy kulinarne - Ciasta, desery, torty

Złoty budyń


SKŁADNIKI: * 1 torebka budyniu z cukrem (śmietankowy, waniliowy, bananowy) * 2 szklanki mleka * 1 łyżka masła lub margaryny * 25 dag truskawek lub czereśni * garść płatków migdałowych lub wiórków kokosowych * 2- 3 łyżki brandy albo kilka kropli aromatu rumowego * 1/2 szklanki bitej śmietany SPOSÓB PRZYRZĄDZANIA: Owoce oczyścić (truskawki pokroić na ćwiartki lub połówki, czereśnie wydrylować). Budyń przygotować według przepisu, wymieszać z owocami, płatkami i alkoholem. Rozłożyć do małych miseczek i ostudzić. Przed podaniem przybrać bitą śmietaną.

Ostatnio odwiedzony przepis kulinarny

Bardzo delikatna aromatyczna zupa


4 skrzydełka kurze
2 podudzia kurze
1 marchewka pokrojona w paseczki
1 por
4 grzybki Mu-er
6-8 cienkich plasterków z obranego ze skórki imbiru
60-80 g Makaronu Ryżowego
1 łyżka Sosu Chilli Sambal Oelek
4 łyżki Sosu Sojowego Jasnego
kilka kropel Oleju Sezamowego
szczypta pieprzu,
kiełki do przybrania.

W woku zagotować 1l wody, wrzucić umyte mięso i plasterki imbiru. Gotować
15 minut, jeżeli istnieje potrzeba zdjąć szumowiny. W tym czasie namoczyć
grzybki Muer we wrz?tku, gdy zmiękną pokroić w paski. Po 15 minutach
wyjąć z wywaru mięso, dodać do wywaru resztę składników i gotować dalej
jeszcze 5 minut. Zdjąć skórę z mięsa i wyrzucić ją. Resztę porwać na
kawałki i wrzucić do zupy.


Podawać w małych miseczkach przybraną kiełkami.


Przepisy kulinarne - losowy

Bananowiec z brzoskwiniami


biszkopt z 4 jajek
1 kg bananów
kostka masła
3 jajka
3/4 szklanki cukru do białek
3/4 szklanki cukru pudru
2 galaretki cytrynowe
1 galaretka wiśniowa
puszka brzoskwiń     Białka ubić, dodać cukier i nadal ubijać. Dodać żółtka i jeszcze ubijać. Następnie dodać mąkę i proszek do pieczenia. Delikatnie wymieszać. Ciasto wylać do wysmarowanej tłuszczem prostokątnej formy o wymiarach 25 na 36 cm i piec ok. 25 minut w temperaturze 170 st. C. Ostudzić i nasączyć przegotowaną wodą wymieszaną z sokiem z cytryny. Masło utrzeć z cukrem pudrem, żółtkami, dodać starte na tarce o dużych oczkach banany i jedną tężejącą galaretkę cytrynową rozpuszczoną w jednej szklance wody. Masę wyłożyć na biszkopt. 3 białka ubić z cukrem, dodać drugą tężejącą galaretkę cytrynową rozpuszczoną w 1 szklance wody. Wyłożyć na masę z bananami. Na białkową masę poukładać plasterki brzoskwiń i zalać tężejącą galaretką wiśniową przygotowaną wg przepisu na opakowaniu. Ciasto wychodzi bardzo wysokie, należy więc zrobić tzw. nadstawki korzystając np. z folii aluminiowej i wykałaczek dla jej usztywnienia. Ciasto włożyć do lodówki. Ciasto jest pyszne po 2 dniach.