Dzisiaj jest Wtorek 26 marca 2019
Przepisy kulinarne - Ciasta, desery, torty

Złoty budyń


SKŁADNIKI: * 1 torebka budyniu z cukrem (śmietankowy, waniliowy, bananowy) * 2 szklanki mleka * 1 łyżka masła lub margaryny * 25 dag truskawek lub czereśni * garść płatków migdałowych lub wiórków kokosowych * 2- 3 łyżki brandy albo kilka kropli aromatu rumowego * 1/2 szklanki bitej śmietany SPOSÓB PRZYRZĄDZANIA: Owoce oczyścić (truskawki pokroić na ćwiartki lub połówki, czereśnie wydrylować). Budyń przygotować według przepisu, wymieszać z owocami, płatkami i alkoholem. Rozłożyć do małych miseczek i ostudzić. Przed podaniem przybrać bitą śmietaną.

Ostatnio odwiedzony przepis kulinarny

Fenkuł po grecku


1/2 kg kopru włoskiego
1/4 kg pomidorów
2 łyżki koncentratu pomidorowego
1 pęczek natki
2 łyżki oliwy z oliwek
1 łyżeczka majeranku
1/2 łyżeczki pieprzu
ew. 1 łyżeczka mielonej kolendry
1 cytryna
1/2 łyżeczki cukru
1 łyżeczka masła Bulwy kopru dokładnie umyj i pokrój wzdłuż na ćwiartki. Pomidory sparz wrz?tkiem, obierz ze skórki i pokrój w drobną kostkę. W garnku o grubym dnie rozgrzej oliwę i wrzuć koper. Kiedy zrumieni się ze wszystkich stron na br?zowo, dodaj pomidory i du? dalej na średnim ogniu pod przykryciem. Po paru minutach pomidory utworz? gęsty sos. Wtedy wlej sok z cytryny zmieszany z 1/2 szklanki wody. Dodaj koncentrat, przyprawy, masło, cukier i łyżeczkę soli. Przykryj szczelnie i du? na małym ogniu 20 minut. SprawdĽ, czy koper jest wystarczająco miękki. Jeżeli nie, dodaj 1/4 szklanki wody i du? jeszcze kilka minut. Natkę drobno posiekaj, podziel na dwie równe czę?ci. Jedną wrzuć do garnka po 10 minutach duszenia kopru, reszt? udekoruj półmisek z koprem tuż przed podaniem.

Przepisy kulinarne - losowy

Zawijasy z Sudowy


- 80 dag mięsa wieprzowego
- 1 jajko
- gar?ć bułki tartej
- 2 łyżki sklarowanego masła
- sól
- pieprz
- listki laurowe
Nadzienie:
- 2 marchewki
- 15 dag szynki
- 2 cebule
- masło
Sos:
- po 250 ml białego wina i śmietany
- 3 łyżki masła
Pokrój mięso w plastry, rozbij tłuczkiem, oprósz solą i pieprzem. Zrób farsz: posiekaj marchewki, szynkę i cebule, usmaż na maśle. Farszem posmaruj mięso, zwiń i zepnij wykałaczkami. Boki zawijasów przykryj listkami laurowymi w miejscu wbicia wykałaczki. Panieruj w jajku i tartej bułce, usmaż na maśle. Do tłuszczu ze smażenia wlej wino i ?mietanę, gotuj do zgęstnienia, przypraw. Mieszając, dodawaj po kawałeczku zimne masło. Gotowym sosem polej zawijasy.