Dzisiaj jest Piątek 19 stycznia 2018
Przepisy kulinarne - Ciasta, desery, torty

Złoty budyń


SKŁADNIKI: * 1 torebka budyniu z cukrem (śmietankowy, waniliowy, bananowy) * 2 szklanki mleka * 1 łyżka masła lub margaryny * 25 dag truskawek lub czereśni * garść płatków migdałowych lub wiórków kokosowych * 2- 3 łyżki brandy albo kilka kropli aromatu rumowego * 1/2 szklanki bitej śmietany SPOSÓB PRZYRZĄDZANIA: Owoce oczyścić (truskawki pokroić na ćwiartki lub połówki, czereśnie wydrylować). Budyń przygotować według przepisu, wymieszać z owocami, płatkami i alkoholem. Rozłożyć do małych miseczek i ostudzić. Przed podaniem przybrać bitą śmietaną.

Ostatnio odwiedzony przepis kulinarny

Kokardki drożdżowe


Składniki: - 300 g mąki - 30 g drożdży - 50 g cukru - 150 g masła - 2 żółtka - 3 łyżki śmietany - 1 łyżeczka skórki otartej z cytryny - 200 g marmolady Do dekoracji: - lukier - skórka pomarańczowa Sposób wykonania: Drożdże rozetrzeć z cukrem. Gdy się rozpuszczą, wymieszać ze śmietaną i żółtkiem. Mąkę posiekać z masłem. Dodać skórkę cytrynową oraz rozpuszczone drożdże, posiekać razem noże i zagnieść ciasto. Ciasto rozwałkować na dwa prostokąty o grubości 1 cm. Jeden prostokąt posmarować marmoladą, przykryć drugim plaskiem i lekko docisnąć. Pokroić w paski szerokości 1,5 – 2 cm i długości 5 – 6 cm. Paski ciasta raz skręcić, formując kokardki. Ułożyć na natłuszczonej blasze i odstawić do wyrośnięcia. Piec kokardki na rumiano około 20 minut w temperaturze 180 stopni. Ostudzić, posmarować lukrem i posypać skórką pomarańczową.


Przepisy kulinarne - losowy

Kurczak z koperkiem


SKŁADNIKI: * 1/2 pęczka koperku, * 1/2 cebuli, * 10 dag piersi z kurczaka, * łyżeczka masła, * łyżeczka soku z cytryny SPOSÓB PRZYRZĄDZANIA: Posiekany koperek i cebulę poddusić na maśle. Dodać kurczaka i odrobinę soku z cytryny. Dusić 20 minut.