Dzisiaj jest Środa 25 kwietnia 2018
Przepisy kulinarne - Ciasta, desery, torty

Złoty budyń


SKŁADNIKI: * 1 torebka budyniu z cukrem (śmietankowy, waniliowy, bananowy) * 2 szklanki mleka * 1 łyżka masła lub margaryny * 25 dag truskawek lub czereśni * garść płatków migdałowych lub wiórków kokosowych * 2- 3 łyżki brandy albo kilka kropli aromatu rumowego * 1/2 szklanki bitej śmietany SPOSÓB PRZYRZĄDZANIA: Owoce oczyścić (truskawki pokroić na ćwiartki lub połówki, czereśnie wydrylować). Budyń przygotować według przepisu, wymieszać z owocami, płatkami i alkoholem. Rozłożyć do małych miseczek i ostudzić. Przed podaniem przybrać bitą śmietaną.

Ostatnio odwiedzony przepis kulinarny

Pstrąg grillowany z szarmulą


SKŁADNIKI: • Szarmula: • 3 peczki zielonej kolendry • 1 peczek natki pietruszki 4 zabki czosnku • 1 lyzeczka zmielonego kminku • ½-1 lyzeczka ostrej i slodkiej papryki w proszku • Sol • Pieprz • Szafran (do smaku) • Oliwa z oliwek • Sok z 1 cytryny • 2 pstragi teczowe WYKONANIE: Wszystkie skladniki marynaty ucieramy w mozdziezu albo miksujemy; stopniowo dodajemy oliwe- jej ilosc zalezec bedzie od tego jaka konsystencje chcemy uzyskac (mniej lub bardziej plynna); Rybe myjemy, osuszamy; nacieramy i faszerujemy marynata; owijamy w folie i wkladamy do lodowki na min. 1 godz. Grilla nagrzewamy, pieczemy rybe przez okolo 20 min. 5. Podajemy z mlodymi ziemniakami i salatka ze swiezych, sezonowych warzyw. Nadmiar pasty mozemy latwo zakonserwowac zalewajac wierzch oliwa. Trzymana w lodowce zachowa swiezosc jeszcze przez okolo 1- 2 tyg.

Przepisy kulinarne - losowy

Chrupiące jabłka w toffi


4 jabłka
olej do głębokiego smażenia
Masa:
2 szkl. mąki
1 łyżka oliwy
2 szkl. wody
Toffi:
1 łyżka oliwy
1 szkl. wody
1 szkl. cukru
1 łyżka nasion sezamowych

M?kę rozrobić z wod? i oliwą. Dobrze wymieszać do uzyskania jednolitej  masy. Obtoczyć jabłka w masie i smażyć na oleju na br?zowy kolor.
Przygotowanie Toffi
Rozgrzać olej na patelni, ostrożnie, stopniowo dodawać wodę z cukrem, ogrzewać ci?gle mieszając bez gotowania, aż cukier się rozpu?ci i uzyskamy jednolit? masę. Podwyższyć temperaturę i gotować 5 – 10 minut bez mieszania, aż toffi nabierze złotego koloru. Zdjąć z ognia i wrzucić nasiona sezamowe. Moczyć każdy kawałek jabłka w toffi. Wyjmować i natychmiast studzić w zimnej wodzie.