Dzisiaj jest Środa 19 września 2018
Przepisy kulinarne - Ciasta, desery, torty

Złoty budyń


SKŁADNIKI: * 1 torebka budyniu z cukrem (śmietankowy, waniliowy, bananowy) * 2 szklanki mleka * 1 łyżka masła lub margaryny * 25 dag truskawek lub czereśni * garść płatków migdałowych lub wiórków kokosowych * 2- 3 łyżki brandy albo kilka kropli aromatu rumowego * 1/2 szklanki bitej śmietany SPOSÓB PRZYRZĄDZANIA: Owoce oczyścić (truskawki pokroić na ćwiartki lub połówki, czereśnie wydrylować). Budyń przygotować według przepisu, wymieszać z owocami, płatkami i alkoholem. Rozłożyć do małych miseczek i ostudzić. Przed podaniem przybrać bitą śmietaną.

Ostatnio odwiedzony przepis kulinarny

Przepisy kulinarne - losowy

Budyń z gotowanego ryżu i jabłek


Składniki:3 - 4 szklanki ryżu ugotowanego do miękkości w mleku (1 szklanka ryżu,
3 szklanki mleka,
szczypta soli,
3 dag masła,
ogrzewać w szybkowarze 15 minut),
2 jaja,
0,5 szklanki cukru,
4 duże winne jabłka,
1 opakowanie cukru waniliowego ewentualnie 10 dag rodzynków,
masło i tarta bułka do formy,
syrop owocowy lub śmietana do polania.

 
Sposób przyrządzenia:        Żółtka utrzeć z cukrem na pulchną masę, dodać cukier waniliowy, ewentualnie rodzynki, wymieszać z ryżem i z oczyszczonymi, pokrojonymi w cienkie plasterki jabłkami. Z białek ubić sztywną pianę, ostrożnie wymieszać z masą. Formę budyniową, wysmarować margaryną i wysypać tartą bułką, napełnić masą, przykryć, po czym wstawić do szybkowaru, do którego wlać 1 - 2 szklanki wody. Szybkowar zamknąć i ogrzewać 12 - 15 min. Od momentu przekroczenia progu ciśnienia wewnętrznego. Po tym czasie szybkowar otworzyć, okroić nożem formę budyniową, masę wyłożyć na okrągły półmisek i polać syropem owocowym lub śmietaną.