Dzisiaj jest Piątek 16 listopada 2018
Przepisy kulinarne - Ciasta, desery, torty

Złoty budyń


SKŁADNIKI: * 1 torebka budyniu z cukrem (śmietankowy, waniliowy, bananowy) * 2 szklanki mleka * 1 łyżka masła lub margaryny * 25 dag truskawek lub czereśni * garść płatków migdałowych lub wiórków kokosowych * 2- 3 łyżki brandy albo kilka kropli aromatu rumowego * 1/2 szklanki bitej śmietany SPOSÓB PRZYRZĄDZANIA: Owoce oczyścić (truskawki pokroić na ćwiartki lub połówki, czereśnie wydrylować). Budyń przygotować według przepisu, wymieszać z owocami, płatkami i alkoholem. Rozłożyć do małych miseczek i ostudzić. Przed podaniem przybrać bitą śmietaną.

Ostatnio odwiedzony przepis kulinarny

Banany po amerykańsku


Składniki •  4 średnio dojrzałe banany
  
•  kwaśna galaretka (dżem) np. z porzeczek lub agrestu
  
•  12 gałek lodów waniliowych lub zabaglione
  
•  30 dkg świerzych owoców truskawek, kiwi, ananasa lub liczi
  
•  trochę bitej śmietany
  
•  cztery kieliszki adwokata
   Etapy przygotowania 1.  Rozgrzać piekarnik do 180 stC. Włożyć na ruszcie całe banany ze skórką. Piec, aż skórka stanie się czarna, a banany zaczną pękać.
    
2.  Banany ułożyć na dużych płaskich talerzach. Banana ze skórką naciąć wzdłuż głęboko nożem i rozchylić. Zrobią się takie łódeczki. W nacięcie włożyć trochę kwaśnej galaretki.
    
3.  Na gorących jeszcze bananach ułożyć po trzy gałki lodów. Obok bananów ułożyć dekoracyjnie połówki truskawek, lub wedle uznania innych owoców. Lody ozdobić bitą śmietaną i polać adwokatem.      


Przepisy kulinarne - losowy

Kawa z lodem i mleczną pianką


Produkty: 50ml (1/4 szklanki) naparu kawy palonej
150 ml (3/4 szklanki) mleka
2 łyżeczki cukru
5 kostek lodu 
 
Przygotowanie: Kawę przygotować w ekspresie przelewowym, kafetierce lub filterku ręcznym, z zachowaniem proporcji 2 czubate łyżeczki kawy na 1 filiżankę. Do wysokiej szklanki wsypać cukier, wlać zimne mleko i dodać kostki lodu. Następnie, delikatnie wlać kawę, tak aby utworzyły się 2 warstwy. Na wierzch nałożyć piankę z mleka.