Dzisiaj jest Środa 18 lipca 2018
Przepisy kulinarne - Ciasta, desery, torty

Wytworne ciasto bezowe


SKŁADNIKI: * 6 bialek, * 375 g cukru, * 3 łyżki kakao, * 6 łyżeczek kawy rozpuszczalnej SPOSÓB PRZYRZĄDZANIA: Z białek i cukru ubić sztywną pianę, dodać przez sitko kakao i kawę rozpuszczalną, dokładnie wymieszać. 2 blaszki wyłożyć papierem do pieczenia i namalowac 3 prostakaty o wym. ok. 12 x 32 cm. Nałożyć masę na każdy prostokąt, równomiernie rozprowadzić. MASA : 1/2 litra śmietany tortowej 36% ubić na sztywno i dodac 3 duze zagestniki Dr.Oetkera, wymieszac i dodac jeszcze 4 łyżki likieru kawowego. Przełożyc poszczególne warstwy masą, posmarować także wierzch, wygładzić nożem. Przed podaniem wstawić na min. 4 h do lodówki.

Ostatnio odwiedzony przepis kulinarny

Koktajl jogurtowo-ziołowy


1l naturalnego jogurtu
4 łyżki posiekanych ziół (natka, szczypiorek, bazylia, koperek)
1 ogórek
1 ząbek czosnku
sól
pieprz
sól selerowa Ogórek umyć, obrać, zetrzeć na tarce. Czosnek obrać, zmiażdżyć z solą. Jogurt wymieszać z ziołami, ogórkiem i czosnkiem. Doprawić solą selerową i pieprzem. Wstawić do lodówki na 30 minut.

Przepisy kulinarne - losowy

Mus z szynki


SKŁADNIKI: • 0,5 kg szynki gotowanej • 4 - 5 małych cebul • 10 dag masła • kolendra • żelatyna WYKONANIE: Szynkę bez tłuszczu posiekać razem z małymi cebulkami. Następnie utrzeć w makutrze i przefasować przez sito.Włożyć do żaroodpornego naczynia, dołożyć świeże masło, wsypać do smaku tłuczonej kolendry i co najmniej pół godziny trzymać na płytce niezbyt gorącej, ale i nie za zimnej, tak żeby masa nabrała jednolitej gęstości. Ugotować wywar z nóżek i podróbek kurzych, rozpuścić w nim namoczoną poprzednio białą żelatynę (na pół litra płynu wziąć 15 g żelatyny) i wylać porcelanową głęboką salaterkę tą galaretą, tak aby była cała nią polana. Gdy zacznie zastygać, włożyć w środek masę z szynki. Zastudzić dobrze i wyjąć na okrągły półmisek, ubierając różnymi grzybkami, rydzami, małymi wycinanymi kartofelkami itp.