Dzisiaj jest Środa 25 kwietnia 2018
Przepisy kulinarne - Ciasta, desery, torty

Wytworne ciasto bezowe


SKŁADNIKI: * 6 bialek, * 375 g cukru, * 3 łyżki kakao, * 6 łyżeczek kawy rozpuszczalnej SPOSÓB PRZYRZˇDZANIA: Z białek i cukru ubić sztywn± pianę, dodać przez sitko kakao i kawę rozpuszczaln±, dokładnie wymieszać. 2 blaszki wyłożyć papierem do pieczenia i namalowac 3 prostakaty o wym. ok. 12 x 32 cm. Nałożyć masę na każdy prostok±t, równomiernie rozprowadzić. MASA : 1/2 litra ¶mietany tortowej 36% ubić na sztywno i dodac 3 duze zagestniki Dr.Oetkera, wymieszac i dodac jeszcze 4 łyżki likieru kawowego. Przełożyc poszczególne warstwy mas±, posmarować także wierzch, wygładzić nożem. Przed podaniem wstawić na min. 4 h do lodówki.

Ostatnio odwiedzony przepis kulinarny

Gulasz z boczniaków


Produkty: boczniaki
papryka
cebula
olej do smażenia
2 lyżki koncentratu pomidorowego
0,5 szklanki wody
przyprawy: 1 listek laurowy, 2 kuleczki ziela angielskiego, paryka slodka, pieprz(ziołowy), sól, można dodać trochę sosu sojowego  Wykonanie: Pokroić paprykę i cebulę w grub± kostkę i usmażyć. Pokroić boczniaki w do¶ć cienkie paseczki i również usmażyc, ale na osobnej patelni, kiedy grzyby puszcz± sok zwiększyć ogień, tak żeby sok odparował. Wrzucić warzywa do rondla, dodać przyprawy. Rozmieszać koncentrat z wod± i wlać do ¶rodka. Dusić po przykryciem, około 10 minut. Jeżeli gulasz bedzie za rzadki, można zagę¶cić go odrobin± wody rozmieszanej z m±k± kartoflan±.

Przepisy kulinarne - losowy

Kotleciki boczniakowo-parmezanowe


Składniki   • 50 dkg boczniaka • 20 dkg parmezanu • 2 jajka • 6 łyżek m±ki   • przyprawy:   • sól • pieprz czarny mielony • pieprz biały mielony • chili   Etapy przygotowania 1. Boczniaka myjemy, suszymy i trzemy na tartce o grubszych oczkach lub kroimy w drobniutk± kosteczkę. Dodajemy do bocznika starty żółty ser + jajko + m±kę - mieszamy na jednolit± masę.
2. Formujemy kotlety i smażymy na wolnym ogniu z każdej strony na złotawy kolor.
3. Podajemy gor±ce do różnego rodzaju surówek i dipów.