Dzisiaj jest Piątek 19 stycznia 2018
Przepisy kulinarne - Ciasta, desery, torty

Wytworne ciasto bezowe


SKŁADNIKI: * 6 bialek, * 375 g cukru, * 3 łyżki kakao, * 6 łyżeczek kawy rozpuszczalnej SPOSÓB PRZYRZĄDZANIA: Z białek i cukru ubić sztywną pianę, dodać przez sitko kakao i kawę rozpuszczalną, dokładnie wymieszać. 2 blaszki wyłożyć papierem do pieczenia i namalowac 3 prostakaty o wym. ok. 12 x 32 cm. Nałożyć masę na każdy prostokąt, równomiernie rozprowadzić. MASA : 1/2 litra śmietany tortowej 36% ubić na sztywno i dodac 3 duze zagestniki Dr.Oetkera, wymieszac i dodac jeszcze 4 łyżki likieru kawowego. Przełożyc poszczególne warstwy masą, posmarować także wierzch, wygładzić nożem. Przed podaniem wstawić na min. 4 h do lodówki.

Ostatnio odwiedzony przepis kulinarny

Nalewka gruszkowa


2 kg gruszek (Bery, Williams) bardzo aromatycznych, soczystych, zupełnie dojrzałych, ale nie "uległych", obrać, usunąć szypułki, pokrajać w kostkę, nie usuwając ziarnek - dla zachowania aromatu.
Pokrajane gruszki umieścić w butli lub w małym g?siorze, zalać 0,75l spirytusu, szczelnie zakorkować i odstawić w ciepłe miejsce aż do następnej wiosny.
Wiosną zaś zlać płyn znad owoców, gruszki zasypać cukrem (0,6 kg) i co pewien czas potrz?snąć naczyniem, aby dobrze się rozpu?cił.
Gdy to nast?pi, zlać syrop, a gruszki wycisnąć w sokowirówce lub odcisnąć sok przez gęsty płócienny worek, po czym przefiltrować przez bibułę lub flanelę.
Następnie poł?czyć trzy płyny, dodać 40ml winiaku i 4 ml złocistego rumu oraz rozpu?cić w nalewce 3 - 5 g kwasu cytrynowego.
Po wymieszaniu całość ponownie przefiltrować przez bibułę i rozlać do butelek.
Pić co najmniej po pół roku.
Nalewkę tę można dodatkowo aromatyzować, dodając razem ze spirytusem 10 goĽdzików, jedną laskę cynamonu, pięciocentymetrowy str?k wanilii albo torebkę cukru waniliowego.
Będzie ona miała jasnozłocist? barwę, moc 35%, zaś zawartość cukru wyniesie ponad 30%.
Wydajność -ok. 2 l.
Nalewkę gruszkową oziębić przed spożyciem do temperatury 10-12st.C.

Przepisy kulinarne - losowy

Drink waniliowy


1/4 ginu
3/4 Tymbaku "Wanilia"
syrop Grenadina
kostki lodu Do wypełnionej lodem szklanki wlać składniki i wymieszać.