Dzisiaj jest Środa 19 września 2018
Przepisy kulinarne - Ciasta, desery, torty

Wytworne ciasto bezowe


SKŁADNIKI: * 6 bialek, * 375 g cukru, * 3 łyżki kakao, * 6 łyżeczek kawy rozpuszczalnej SPOSÓB PRZYRZĄDZANIA: Z białek i cukru ubić sztywną pianę, dodać przez sitko kakao i kawę rozpuszczalną, dokładnie wymieszać. 2 blaszki wyłożyć papierem do pieczenia i namalowac 3 prostakaty o wym. ok. 12 x 32 cm. Nałożyć masę na każdy prostokąt, równomiernie rozprowadzić. MASA : 1/2 litra śmietany tortowej 36% ubić na sztywno i dodac 3 duze zagestniki Dr.Oetkera, wymieszac i dodac jeszcze 4 łyżki likieru kawowego. Przełożyc poszczególne warstwy masą, posmarować także wierzch, wygładzić nożem. Przed podaniem wstawić na min. 4 h do lodówki.

Ostatnio odwiedzony przepis kulinarny

meksykanska potrawka z kurczaka


Składniki Przepis 2 piersi z kurczaka, pokrojone w nieduze paski
2 male cebule
1 papryka czerwona
sok z połówki cytryny
1/2 puszki fasoli czerwonej lub br?zowej


przyprawa do dan meksykanskich- okolo 1 lyzki
przyprawa TACO - okolo 1 lyzki
sol
pieprz
cebula w proszku

3 łyzki salsy (ewentualnie ketchup+ kropla tabasco)

kilka gał?zek swiezego cilantro pokrojone piersi solimy, pieprzymy, doprawiamy  przyprawa meksykanska i Taco, skrapiamy sokiem z cytryny i zostawiamy w lodowce na ok. 1 godzine na przegryzienie sie:)

cebule kroimy w piórka, papryke w paski

na  mocno rozgrzanej 1 łyzce oleju smazymy kurczaka, do zrumienienia, dodajemy cebule i papryke
smazymy, az warzywa zmiekna, dodajemy fasole, podgrzewamy
dodajemy salsę, chwilke dosmażamy i gotowe
przed podaniem posypać posiekanym cilantro.

Przepisy kulinarne - losowy

Fasolka szparagowa po prowansalsku


Składniki Przepis 60 dag żółtej fasoli szparagowej
35 dag dojrzałych pomidorów
1 łyżka posiekanej natki pietruszki
2 średnie cebule
1 łyżeczka posiekanego świeżego tymianku
3 łyżki oliwy z oliwek
1 ząbek czosnku
1 łyżeczka cukru
sól i pieprz do smaku Fasolkę umyć. Pozbawić końcówek i łyka. Pokroić na 4 cm kawałki. Ugotować do miękkości w osolonej i lekko posłodzonej wodzie. Odcedzić. Pomidory umyć, sparzyć i obrać ze skórki. Mi?ższ pokroić w kostkę. Cebulę obrać i drobno posiekać. Podsmażyć na oliwie wraz z przeci?niętym przez praskę czosnkiem, na jasno złoty kolor. Wrzucić pomidory i tymianek. Podprawić solą i pieprzem. Dusić przez ok 10 min. Dodać ugotowaną fasolkę. Dusić jeszcze przez ok 5 min. Posypać posiekaną natką pietruszki.