Dzisiaj jest Piątek 16 listopada 2018
Przepisy kulinarne - Ciasta, desery, torty

Wytworne ciasto bezowe


SKŁADNIKI: * 6 bialek, * 375 g cukru, * 3 łyżki kakao, * 6 łyżeczek kawy rozpuszczalnej SPOSÓB PRZYRZĄDZANIA: Z białek i cukru ubić sztywną pianę, dodać przez sitko kakao i kawę rozpuszczalną, dokładnie wymieszać. 2 blaszki wyłożyć papierem do pieczenia i namalowac 3 prostakaty o wym. ok. 12 x 32 cm. Nałożyć masę na każdy prostokąt, równomiernie rozprowadzić. MASA : 1/2 litra śmietany tortowej 36% ubić na sztywno i dodac 3 duze zagestniki Dr.Oetkera, wymieszac i dodac jeszcze 4 łyżki likieru kawowego. Przełożyc poszczególne warstwy masą, posmarować także wierzch, wygładzić nożem. Przed podaniem wstawić na min. 4 h do lodówki.

Ostatnio odwiedzony przepis kulinarny

Lody z sosem czekoladowym


Składniki •  2 opakowania lodów familijnych ok. (400 dag),
  
•  sos czekoladowy
  
•  2 – 3 łyżki koniaku lub rumu
  
 
Etapy przygotowania 1.  Przyrządzić sos czekoladowy i doskonale go wystudzić
    
2.  Tuż przed samym podaniem wyłożyć lody do miseczek
    
3.  oblać sosem czekoladowym wynosząc na stół z boku każdej porcji nalać po trochę alkoholu
    
4.  zapalić i podać lody płonące.
    


Przepisy kulinarne - losowy

Zimna zupa z awokado


2 dojrzałe awokado
2 szkl. bulionu warzywnego
1/2 szkl. słodkiej śmietanki
zielona pietruszka /nać kolendry
sól, pieprz

Awokado obrać, zmiksować z bulionem i ?mietaną. Przyprawić. Schłodzić.