Dzisiaj jest Wtorek 26 marca 2019
Przepisy kulinarne - Ciasta, desery, torty

Zawijańce z orzechami


Ciasto:
50 dag mąki,
20 dag smalcu gęsiego lub wieprzowego,
15 dag cukru,
3 gotowane żółtka,
kilka łyżek wytrawnego wina białego,
8 łyżek miodu,
1 surowe jajko do smarowania
Nadzienie:
30 dag wyłuskanych orzechów,
smażona skórka pomarańczowa,
pół łyżeczki mielonych goĽdzików,
2 łyżki cukru,
cukier waniliowy,
otarta skórka z 1 cytryny Z podanych składników zagnieść ciasto, przykryć ?ciereczką i odstawić na 1 godz., aby "odpoczęło". Orzechy zemleć i wymieszać z reszt? podanych składników. Ciasto podzielić na 6 - 8 czę?ci i każdą z nich rozwałkować na prostokąt. Na prostokątach ciasta układać wałeczki nadzienia i zwinąć roladki. ułożyć je na suchej blasze, każdą roladkę przekłuć w kilku miejscach patyczkiem i dwukrotnie posmarować rozbełtanym jajkiem. Piec w gor?cym piekarniku przez ok. 30 min.

Ostatnio odwiedzony przepis kulinarny

Zupa z porów


(dla dziecka od 10 . miesiąca) Składniki:
- 4 duże pory,
- 2 średnie ziemniaki,
- grzanki ziołowe,
- masło,
- śmietana,
- odrobina soli Przygotowanie:
Pory obrać, posiekać i usmażyć na maśle, następnie do garnka włożyc pokrojone ziemniaki, usmażone pory, lekko dosmaczyć, zalać wszystko 2 szklankami wody i gotować około 40 min. Po ugotowaniu zupkę miksujemy, w miseczce dodajemy 2 łyżeczki chudej śmietany i grzanki ( dla starszych dzieci zamiast grzanek może być groszek ptysiowy)

Przepisy kulinarne - losowy

Kurczak Terijaki


Składniki : •  1 pierś kurczaka podzielona na 2 części
  
•  2 dymki pokrojone ukośnie na 7 cm kawałki
  
•  0.25 szkl. Sosu do Teriyaki Blue Dragon
  
•  olej do smażenia
  
   Etapy przygotowania 1.  Smażymy mięso na średnim ogniu z obu stron aż nabierze złotego koloru. Zdejmujemy z patelni. Na patelnie wlewamy sos Teriyaki doprowadzamy do wrzenia. Wkładamy mięso i dusimy przez 15 minut okazjonalnie odwracając. Na 3 minuty przed końcem smażenia dodajemy cebulkę.
    
2.  Uduszone mięso kroimy w cienkie plasterki podajemy z ryżem przybrane dymką.