Dzisiaj jest Czwartek 24 stycznia 2019
Przepisy kulinarne - Ciasta, desery, torty

Zawijańce z orzechami


Ciasto:
50 dag m±ki,
20 dag smalcu gęsiego lub wieprzowego,
15 dag cukru,
3 gotowane żółtka,
kilka łyżek wytrawnego wina białego,
8 łyżek miodu,
1 surowe jajko do smarowania
Nadzienie:
30 dag wyłuskanych orzechów,
smażona skórka pomarańczowa,
pół łyżeczki mielonych goĄdzików,
2 łyżki cukru,
cukier waniliowy,
otarta skórka z 1 cytryny Z podanych składników zagnie¶ć ciasto, przykryć ?ciereczk± i odstawić na 1 godz., aby "odpoczęło". Orzechy zemleć i wymieszać z reszt? podanych składników. Ciasto podzielić na 6 - 8 czę?ci i każd± z nich rozwałkować na prostok±t. Na prostok±tach ciasta układać wałeczki nadzienia i zwin±ć roladki. ułożyć je na suchej blasze, każd± roladkę przekłuć w kilku miejscach patyczkiem i dwukrotnie posmarować rozbełtanym jajkiem. Piec w gor?cym piekarniku przez ok. 30 min.

Ostatnio odwiedzony przepis kulinarny

Roladki z baraniny


Produkty: - 10 g mielonego kuminu
- 50 g mielonego czarnego pieprzu
- 3 płaskie łyżeczki granulowanego czosnku
- 1 łyżeczka mielonego cynamonu
- 1 płaska łyżeczka chili
- 1 kg baraniny
- 2 łyżeczki soli do peklowania
- 2 łyżeczki pasty czosnkowo-imbirowej
- 3 łyżki octu winnego lub soku z cytryny
- 1 łyżka mieszaniny przypraw
- 2 jajka na twardo (pokrojone w kostkę)
- 1 ziemniak (pokrojony w kostkę)
- 1 marchewka (pokrojona w plasterki)
- 3 łyżki pikantnego farszu z kiełbasy lub metki
- 2 łyżki oleju
- 1 posiekana cebula
- 1 posiekany pomidor
- 1 posiekana zielona papryczka chili
- 1 szklanka soku tamardynowego lub lemoniady (niegazowanej)   Wykonanie: Pokrój mięso na 6 plastrów. Natrzyj sol± do peklowania, posmaruj past± czosnkowo-imbirow± (lub startym imbirem wymieszanym z przeci¶niętym przez praskę czosnkiem w proporcji 1:1), dodaj ocet i pół łyżki mieszaniny przypraw i dokładnie wymieszaj. Wstaw na 2 godziny do lodówki. Na każdym plastrze mięsa ułóż trochę pokrojonych jajek, ziemniaków, marchewki i farszu kiełbasianego. Zwiń, uformuj roladki, obwi±ż bawełnian± nici±. Na dużej patelni rozgrzej olej, przyrumień cebulę, dodaj pomidora, chili i resztę przypraw. Włóż roladki, smaż na ostrym ogniu, aż się przyrumieni±. Zalej sokiem tamardynowym i gotuj na małym ogniu pod przykryciem, aż mięso będzie miękkie. Przed podaniem zdejmij nitki z roladek.

Przepisy kulinarne - losowy

Potrawka z mięsem z kurczaka


(dla dziecka od 7 . miesi±ca) Składniki:
- obrane warzywa: ¶rednia marchew, łyżeczka pokrojonej w kostkę pietruszki, łyżeczka pokrojonego w kostkę selera,
- 20 g surowego mięsa z piersi kurczaka,
- łyżeczka kleiku ryżowego,
- łyżeczka oliwy z oliwek,
- 90 ml wody Przygotowanie:
Warzywa wyszoruj, obierz i opłucz. Zagotuj wodę, włóż do niej warzywa i mięso, a potem gotuj wszystko na wolnym ogniu ok. 20-30 minut. Potrawkę zmiksuj, dodaj kleik, oliwę, wymieszaj i zagotuj.