Dzisiaj jest Piątek 16 listopada 2018
Przepisy kulinarne - Ciasta, desery, torty

Zawijańce z orzechami


Ciasto:
50 dag m±ki,
20 dag smalcu gęsiego lub wieprzowego,
15 dag cukru,
3 gotowane żółtka,
kilka łyżek wytrawnego wina białego,
8 łyżek miodu,
1 surowe jajko do smarowania
Nadzienie:
30 dag wyłuskanych orzechów,
smażona skórka pomarańczowa,
pół łyżeczki mielonych goĄdzików,
2 łyżki cukru,
cukier waniliowy,
otarta skórka z 1 cytryny Z podanych składników zagnie¶ć ciasto, przykryć ?ciereczk± i odstawić na 1 godz., aby "odpoczęło". Orzechy zemleć i wymieszać z reszt? podanych składników. Ciasto podzielić na 6 - 8 czę?ci i każd± z nich rozwałkować na prostok±t. Na prostok±tach ciasta układać wałeczki nadzienia i zwin±ć roladki. ułożyć je na suchej blasze, każd± roladkę przekłuć w kilku miejscach patyczkiem i dwukrotnie posmarować rozbełtanym jajkiem. Piec w gor?cym piekarniku przez ok. 30 min.

Ostatnio odwiedzony przepis kulinarny

Sos pomidorowy z imbirem


kawałek ¶wieżego imbiru,
250 g przecieru pomidorowego,
łyżka soku z cytryny,
łyżeczka cukru,
sól,
pieprz,
cayenne,
kawałek imbiru do przybrania. Przygotowanie: Kawałek imbiru wielko¶ci włoskiego orzecha obrać,utrzeć na tarce z drobnymi otworkami. Przecier pomidorowy zagotować z sokiem z cytryny, cukrem i startym imbirem, przyprawić sol± i pieprzem cayenne, wystudzić. Drugi kawałek imbiru drobno pokroić, posypać nim sos

Przepisy kulinarne - losowy

Nalesniki z maki razowej


8-10 nalesnikow. Czas przygotow. 1 godz. 5 min.
130 g pszennej maki razowej (drobnej),
400 ml mleka,
1 duze jajo (lub 2 male),
1 lyzka oleju,
sol,
olej do smazenia.

1. Make wymieszac z sola i polowa mleka. Dodac jajo, olej i reszte mleka. Ubic
trzepaczka na gladkie ciasto, odstawic na 30 min. Przed smazeniem wymieszac
(poniewaz czesc maki osiada na dnie). Jesli ciasto jest zbyt geste, dodac
troche wody.
2. Na patelni (srednicy ok. 18 cm) rozgrzac 1 lyzeczke oleju. Lyzka wazowa nalewac ciasto, smazyc cienkie nalesniki 2-3 min z kazdej strony. Ukladac na
talerzu jeden na drugim.
3. Na kazdy nalesnik polozyc 1-2 lyzki na dzienia (patrz "nadzienie.." w tym
rozdziale), zwinac w rulon. Zrolowane nalesniki ulkadac w posmarowanym
tluszczem zaroodpornym naczyniu. Polac roztopionym maslem lub olejem. Przykryc folia, wstawic do goracego piekarnika na 15 min. Mozna tez mocno rozgrzac tluszcz na patelni i zrumienic nalesniki z obu stron na zloty kolor.