Dzisiaj jest Piątek 19 stycznia 2018
Przepisy kulinarne - Ciasta, desery, torty

Zawijańce z orzechami


Ciasto:
50 dag m±ki,
20 dag smalcu gęsiego lub wieprzowego,
15 dag cukru,
3 gotowane żółtka,
kilka łyżek wytrawnego wina białego,
8 łyżek miodu,
1 surowe jajko do smarowania
Nadzienie:
30 dag wyłuskanych orzechów,
smażona skórka pomarańczowa,
pół łyżeczki mielonych goĄdzików,
2 łyżki cukru,
cukier waniliowy,
otarta skórka z 1 cytryny Z podanych składników zagnie¶ć ciasto, przykryć ?ciereczk± i odstawić na 1 godz., aby "odpoczęło". Orzechy zemleć i wymieszać z reszt? podanych składników. Ciasto podzielić na 6 - 8 czę?ci i każd± z nich rozwałkować na prostok±t. Na prostok±tach ciasta układać wałeczki nadzienia i zwin±ć roladki. ułożyć je na suchej blasze, każd± roladkę przekłuć w kilku miejscach patyczkiem i dwukrotnie posmarować rozbełtanym jajkiem. Piec w gor?cym piekarniku przez ok. 30 min.

Ostatnio odwiedzony przepis kulinarny

Sałatka z cukini±


100 g cukini
pęczek rzodkiewek
100 g pieczarek
1 łyżeczka miodu
2 łyżeczki octu winnego
szczypta tymianku
sos Worcestershire
100 g pestek z dyni
sól, pieprz Warzywa pokroić w cienkie słupki. Miód wymieszać z octem, odrobin± wody, sosem i olejem. Doprawić do smaku tymiankiem, sol± i pieprzem. Na koniec posypać pestkami dyni.

Przepisy kulinarne - losowy

Creme Brulee- deser francuski


Składniki Przepis 5 zoltek
0.5 szklanki cukru
1 lyzeczka esencji waniliowej
2 szklanki gestej slodkiej smietany
0.5 szklanki brazowego cukru
4 - 6 malych okraglych naczyn zaroodpornych (wielkosci filizanek) 1. Nagrzac piekarnik do 135 stopni Celsiusza
2. Ubic mikserem zoltka z cukrem na gladka biala mase
3. Wmieszac smietane i wanilie
4. Rozlac mase do zaroodpornych naczynek
5. Wstawic naczynka do blachy napelnionej goraca woda (na wysokosc polowy naczynek)
6. Wstawic blache do nagrzanego piekarnika
7. Piec 1 godzine
8. Ostudzic i wstawic do lodowki na 24 godziny

Przed podaniem wyjac z lodowki i posypac brazowym cukrem, cienka warstwe ale tak aby pokryc dokladnie cala mase. Posypane naczynka wstawic na 1 minute pod sama spirale w goracym piekarniku aby cukier sie rozpuscil. Wyjac i wstawic na chwile do lodowki aby rozpuszczona warstwa cukru stwardniala na chrupka skorupke.
Uwaga deser bez skarmelizowanej skorupki mozna przechowywac w lodowce przykryty przez pare dni.

Smacznego!!!