Dzisiaj jest Środa 18 lipca 2018
Przepisy kulinarne - Ciasta, desery, torty

Zawijańce z orzechami


Ciasto:
50 dag m±ki,
20 dag smalcu gęsiego lub wieprzowego,
15 dag cukru,
3 gotowane żółtka,
kilka łyżek wytrawnego wina białego,
8 łyżek miodu,
1 surowe jajko do smarowania
Nadzienie:
30 dag wyłuskanych orzechów,
smażona skórka pomarańczowa,
pół łyżeczki mielonych goĄdzików,
2 łyżki cukru,
cukier waniliowy,
otarta skórka z 1 cytryny Z podanych składników zagnie¶ć ciasto, przykryć ?ciereczk± i odstawić na 1 godz., aby "odpoczęło". Orzechy zemleć i wymieszać z reszt? podanych składników. Ciasto podzielić na 6 - 8 czę?ci i każd± z nich rozwałkować na prostok±t. Na prostok±tach ciasta układać wałeczki nadzienia i zwin±ć roladki. ułożyć je na suchej blasze, każd± roladkę przekłuć w kilku miejscach patyczkiem i dwukrotnie posmarować rozbełtanym jajkiem. Piec w gor?cym piekarniku przez ok. 30 min.

Ostatnio odwiedzony przepis kulinarny

Herbata zimowa


Przygotowanie: 3min


Składniki na 1 porcję

• saszetka zwyklej herbaty • plasterek pomaranczy • gozdzik • sok malinowy    
Etapy przygotowania

1. saszetke zalac woda. 2. dodac reszte skladnikow i zamieszac

Przepisy kulinarne - losowy

przystawka


Przygotowanie: 15 min.

Kaloryczno¶ć: 120 kcal/porcja

Trudno¶ć: bardzo łatwe


Składniki na 3 porcje

• czerwona fasola z puszki • kukurydza • ogórki konserwowe • majonez • sól • pieprz
Etapy przygotowania

1. Odcedzamy fasolę i kukurydzę, i mieszamy razem. Dodajemy ogórki pokrojone w drobn± kostkę 2. Do składników dodajemy majonez i przyprawiamy sol± i pieprzem.