Dzisiaj jest Środa 25 kwietnia 2018
Przepisy kulinarne - Ciasta, desery, torty

Zawijańce z orzechami


Ciasto:
50 dag m±ki,
20 dag smalcu gęsiego lub wieprzowego,
15 dag cukru,
3 gotowane żółtka,
kilka łyżek wytrawnego wina białego,
8 łyżek miodu,
1 surowe jajko do smarowania
Nadzienie:
30 dag wyłuskanych orzechów,
smażona skórka pomarańczowa,
pół łyżeczki mielonych goĄdzików,
2 łyżki cukru,
cukier waniliowy,
otarta skórka z 1 cytryny Z podanych składników zagnie¶ć ciasto, przykryć ?ciereczk± i odstawić na 1 godz., aby "odpoczęło". Orzechy zemleć i wymieszać z reszt? podanych składników. Ciasto podzielić na 6 - 8 czę?ci i każd± z nich rozwałkować na prostok±t. Na prostok±tach ciasta układać wałeczki nadzienia i zwin±ć roladki. ułożyć je na suchej blasze, każd± roladkę przekłuć w kilku miejscach patyczkiem i dwukrotnie posmarować rozbełtanym jajkiem. Piec w gor?cym piekarniku przez ok. 30 min.

Ostatnio odwiedzony przepis kulinarny

Krem cytrynowy 1


SKŁADNIKI:
* 200 g cukru pudru
* 4 jajka
* 2 cytryny
* 3 łyżeczki żelatyny
* pół szklanki ¶mietanki kremowej

PRZYGOTOWANIE:
* Cukier utrzeć z żółtkami na puszyst? masę.
* Cytrynę wyparzyć. Otrzeć na tarce skórkę.
* Do puszystej masy dodać otart? skórkę i sok z cytryny.
* Żelatynę rozpu?cić w zimnej wodzie, w 2 łyżkach. Poł?czyć z ni? masę. Dodać ubit? ?mietanę i sztywn± pianę z białek.
* Krem nałożyć do saleterek.
* Schłodzić w lodówce.

Przepisy kulinarne - losowy

Pizza Atilla


Składniki: Sos 1 łyżeczka masła 1 cebulka 1 z±bek czosnku 1 puszka krojonych pomidorów ½ kostki bulionu warzywnego 1 łyżeczka oregano 1 łyżka pokrojonej natki pietruszki 1 łyżeczka ketchupu sproszkowany czosnek sól, m±ka ziemniaczana Ciasto
 
100 ml ciepłego mleka 200 g m±ki ½ paczuszki drożdży 1 łyżeczka cukru 1 łyżeczka soli 3 łyżki oleju z oliwek 1 łyżka przypraw: oregano, natka pietruszki, szczypiorek, sproszkowany czosnek, sproszkowana cebula Dodatki 6 łyżek tartego sera gorgonzola 6 łyżek tartego sera mozzarella filiżanka rukoli 4 łyżki posiekane orzeszki pistacjowe zioła sól, pieprz Sposób wykonania: Sos: Podsmażyć pokrojon± cebulkę i czosnek. Dodajemy ods±czony sok z pomidorów i zagotowujemy. Po paru minutach dodajemy kostkę bulionow±, oregano, pietruszkę, ketchup i jeszcze 5 min. Gotujemy. Pomidory zmiksować , dodać do reszty i jeszcze 10 minut gotować. Doprawić czosnkiem w proszku i sol±. Zagę¶cić sos m±k± ziemniaczan±.
Uwaga! Sos powinien być bardzo gęsty. Ciasto: Mieszamy mleko (temp.ok.35°C) z cukrem i drożdżami, zostawiamy na 10 min. w cieple. Przesian± m±kę mieszamy z przygotowanym mlekiem, dodajemy sól i olej. Żeby uzyskać dobry smak wsypujemy przyprawy. Wyrabiamy elastyczne ciasto (ewentualnie dodać 1-3 łyżki mleka).
Przykryć ciasto ¶ciereczk± i pozostawić ok.30 min. w ciepłym miejscu do wyro¶nięcia. Ciasto powinno podwoić swoj± objęto¶ć. Gdy wyro¶nie, wyrabiamy je jeszcze przez minutę i formujemy kulę. Wałkujemy ciasto, aż otrzymamy okr±gły placek o ¶rednicy 30 cm. I grubo¶ci kilku mm. Ułożyć pizzę na papierze do pieczenia i pozostawić w ciepłym miejscu do wyro¶nięcia na 20-30 min. Dodatki: Na posmarowanym sosem spodzie rozłożyć posiekane orzeszki pistacjowe Na wierzchu ułożyć ser i rucolę Pizzę z dodatkami pieczemy w piekarniku nagrzanym do 220° C ( elektr. 195° C ) przez 15- 20 min.