Dzisiaj jest Środa 19 września 2018
Przepisy kulinarne - Ciasta, desery, torty

Zawijańce z orzechami


Ciasto:
50 dag mąki,
20 dag smalcu gęsiego lub wieprzowego,
15 dag cukru,
3 gotowane żółtka,
kilka łyżek wytrawnego wina białego,
8 łyżek miodu,
1 surowe jajko do smarowania
Nadzienie:
30 dag wyłuskanych orzechów,
smażona skórka pomarańczowa,
pół łyżeczki mielonych goĽdzików,
2 łyżki cukru,
cukier waniliowy,
otarta skórka z 1 cytryny Z podanych składników zagnieść ciasto, przykryć ?ciereczką i odstawić na 1 godz., aby "odpoczęło". Orzechy zemleć i wymieszać z reszt? podanych składników. Ciasto podzielić na 6 - 8 czę?ci i każdą z nich rozwałkować na prostokąt. Na prostokątach ciasta układać wałeczki nadzienia i zwinąć roladki. ułożyć je na suchej blasze, każdą roladkę przekłuć w kilku miejscach patyczkiem i dwukrotnie posmarować rozbełtanym jajkiem. Piec w gor?cym piekarniku przez ok. 30 min.

Ostatnio odwiedzony przepis kulinarny

Baranina na dziko


Składniki:1.5 kg baraniniy z udźca lub combra,
8 dkg słoniny,
pieprz,
4 dkg masła,
0.125 szkl. octu,
0.5 szkl. śmietany,
tarta bułka.

Zalewa:
ocet,
ziele angielskie,
pieprz,
liście laurowe,
imbir,
ziarna jałowca.

 
Sposób przyrządzenia:        Combrem nazywa się wierzchnią część przy grzbiecie, po obu stronach. Comber lub mięso z udźca opłukać, obrać z błon i żył, skroić zbędny tłuszcz. Przygotować lekkiego octu z angielskim zielem, pieprzem, bobkowym liściem, imbirem lub jałowcem i zalać mięso. Wynieść do piwnicy na 2 - 3 dni, przewracać codziennie. Na trzeci dzień wyjąć z octu, wypłukać w tej samej zalewie, nasolić, naszpikować słoniną, posmarować pieprzem i po godzinie piec na rożnie. Najpierw polewać masłem roztopionym pół na pół z octem, a później kwaśną śmietaną. Na krótko przed końcem pieczenia obsypać bułką, tartą. Można również piec w brytfannie, polewając wytworzonym sosem.

Przepisy kulinarne - losowy

Chuda biała sałata


SKŁADNIKI 3 cykorie pół opakowania sera camembert duża biała rzodkiew seler naciowy pół bulwy selera kubek chudego jogurtu bez cukru sok z połowy cytryny 4 pieczarki ząbek czosnku świeżo mielony czarny pieprz sól SPOSÓB PRZYRZĄDZANIA Trzy bardzo ładne cykorie kroimy w paski. Na tarce ścieramy białą rzodkiew i pół bulwy selera. Ser camembert kroimy na niewielkie kawałki. Wszystko razem mieszamy z dodatkiem pokrojonych trzech łodyg selera naciowego. Biały, wspaniale delikatny sos przyrządzamy z jogurtu wymieszanego ze startymi na tarce pieczarkami, sokiem z cytryny, ząbkiem wyciśniętego czosnku. Solimy do smaku. Sałatę polewamy sosem i dekorujemy świeżo mielonym pieprzem.