Dzisiaj jest Piątek 19 stycznia 2018
Przepisy kulinarne - Ciasta, desery, torty

Wyśmienity piernik z marchwi


Składniki • 3 szklanki startej marchwi (moga być również jabłka) • 1 i 1/2 szklanki oleju • 1/2 szklanki orzechów włoskich • 2 łyżeczki sody • szczypta soli • 2 szklanki mąki (najlepiej grahamki) • 1 szklanka cukru lub miodu • 2 łyżeczki cynamonu • przyprawa do piekarnika • 4 jajka Etapy przygotowania 1. Wszystkie składniki wymieszać dokładnie (najlepiej za pomoca miksera czy robota kuchennego), na końcu posiekane orzechy. 2. Upiec w ok. 220 stopni C.

Ostatnio odwiedzony przepis kulinarny

Bagietka z szynką parmeńską


1/2 kg bobu / groszku
8 kromek bagietki
50 g parmezanu
8 cienkich plastrów szynki parmeńskiej
8 łodyżek szczypiorku
2 łyżki oliwy
sól Bagietkę grillować z 2 stron, można w tosterze. Odstawić do ostygnięcia. Zetrzeć parmezan na duże wiórki. Bób opłukać, włożyć na 30 sek. do wrz?cej wody, obrać ze skórki. Grzanki posmarować z 1 str. oliwą i posypać solą, ułożyć po plasterku szynki, posypać bobem, parmezanem, udekorować szczypiorkiem.

Przepisy kulinarne - losowy

Bakłażany po ormiańsku


1 kg bakłażanów
2 cebule
pęczek bazylii
1/2 szkl. oleju
sól
zalewa:
1 szkl. jasnego octu winnego
łyżka soli
łyżka cukru
kilka ziaren pieprzu
kilka ziaren ziela angielskiego Bakłażany umyć, osuszyć i pokroić w plastry, ułożyć na sicie i posolić. Po 30 min. opłukać pod bież?c? wod? i osączyć. Smażyć z 2 stron na rozgrzanym oleju. W słoiku układać warstwami: bakłażany, pokrojoną w krążki cebulę i li?cie bazylii. Składniki zalewy zagotować ze szklanką wody. Ostudzoną marynat? zalać warzywa i zakręcić słoiki, pasteryzować.