Dzisiaj jest Czwartek 24 stycznia 2019
Przepisy kulinarne - Ciasta, desery, torty

Wy¶mienity piernik z marchwi


Składniki • 3 szklanki startej marchwi (moga być również jabłka) • 1 i 1/2 szklanki oleju • 1/2 szklanki orzechów włoskich • 2 łyżeczki sody • szczypta soli • 2 szklanki m±ki (najlepiej grahamki) • 1 szklanka cukru lub miodu • 2 łyżeczki cynamonu • przyprawa do piekarnika • 4 jajka Etapy przygotowania 1. Wszystkie składniki wymieszać dokładnie (najlepiej za pomoca miksera czy robota kuchennego), na końcu posiekane orzechy. 2. Upiec w ok. 220 stopni C.

Ostatnio odwiedzony przepis kulinarny

Kremówka Wilanowska


Składniki Przepis 1op mrozonego ciasta francuskiego, 1op budyniu(waniliowy, smietankowy), 2szkl mleka, 1/4kostki masla, 1 szkl kremowki smietany30-36%, cukier waniliowy, 2-3łyzki cukru pudru, sól.
(blaszka standardowa) Ciasto francuskie rozmrozic i przekroic na 2 czesci.Kazda rozwałkowac na wymiar blachy i upiec w 200-220st.C.Upiec na jasnozłoty kolor.Budyń przygotowac według przepisu, ostudzic.Ubic na krem dodajac po łyżce miekkiego masła.Smietanke schłodzic i ubić ze szczypt± soli na sztywna piane, pod koniec ubijania dodac cukier puder wymieszany z cukrem waniliowym.Krem budyniowy rozsmarowac na jednym blacie ciasta, przykryc bita smietana i drugim blatem ciasta.Posypac cukrem pudrem i kroic bardzo ostrym nozem na kwadraty.

Do smietany mozna dodac "smietan fix" zeby smietanka byla sztywniejsza.

Przepisy kulinarne - losowy

Homar


Nalezy wczesniej przygotowac cos do posypania:
zmieszac troche tartej bulki (ok. pol szklanki) z 1-2 lyzeczkami slodkiej papryki w proszku;
oraz maslo czosnkowe: maslo lub moze byc tez margaryna, zmieszac z rozdrobnionym czosnkiem (kilka zabkow) i odrobina soli i odstawic do lodowki do zastygniecia.
Teraz:
1. homar ma byc ugotowany - jak sie gotuje nie wiem (=nie chce= wiedziec), kupuje juz ugotowane.
2. przepolowic na pol wzdluz ogona, czyli na dwie czesci. po rozpolowieniu zobaczymy biale "miesko" ktore nalezy posmarowac naszym maslem czosnkowym, posypac uprzednio przygotowana bulka tarta z papryka i wstawic do nagrzanego piekarnika na 15 min. az sie troche zarumnieni.
Pycha!