Dzisiaj jest Środa 25 kwietnia 2018
Przepisy kulinarne - Ciasta, desery, torty

Wy¶mienity piernik z marchwi


Składniki • 3 szklanki startej marchwi (moga być również jabłka) • 1 i 1/2 szklanki oleju • 1/2 szklanki orzechów włoskich • 2 łyżeczki sody • szczypta soli • 2 szklanki m±ki (najlepiej grahamki) • 1 szklanka cukru lub miodu • 2 łyżeczki cynamonu • przyprawa do piekarnika • 4 jajka Etapy przygotowania 1. Wszystkie składniki wymieszać dokładnie (najlepiej za pomoca miksera czy robota kuchennego), na końcu posiekane orzechy. 2. Upiec w ok. 220 stopni C.

Ostatnio odwiedzony przepis kulinarny

Sos aurore


Czas przygotow. 15 min.
600 ml sosu veloute podstawowego (patrz przepis) na wywarze
cielecym,
100 ml pasty pomidorowej,
mala cebula,
zabek czosnku,
lyzeczka oliwy,
tymianek, cukier, sol, pieprz.

1. Usmazyc na oliwie drobno posiekana cebule i czosnek. Dodac paste pomidorowa,
tymianek, wlac sos podstawowy, gotowac na malym ogniu 10 min. Doprawic cukrem, sola i pieprzem. Sos mozna przetrzec przez sito.

Przepisy kulinarne - losowy

Lody w biszkopcie


SKŁADNIKI: BISZKOPT: - 3 jajka - 75 g cukru - 75 g m±ki - 1 cytryna - m±ka i masło do tortownicy - sól PONADTO: - lody czekoladowe - lody waniliowe - 1 filiżnka ponczu - liski mięty i kwiaty ogórecznika do podania SPOSÓB PRZYRZˇDZANIA: Jajka z cukrem, start± skórk± oraz sokiem z cytryny i szczypt± soli ubijać elektryczn± trzepaczk± przez ok. 15 minut, aż masa będzie puszysta. Dodać m±kę, przesiewaj±c j± przez sito i delikatnymi ruchami ku górze wymieszać wszystko szpatułk±. Ciasto przełożyć do wysmarowanej masłem i wysypanej m±k± tortownicy. Biszkopt piec w 190 st. przez 30 minut. Pozostawić do ostygnięcia, następnie pokroić na plastry o grugo¶ci 0,5 cm. Kawałki biszkoptu nas±czyć ponczem i włożyć do półokr±głych foremek na zimne desery. Każd± z nich wypełnić do połowy lodami waniliowymi, do połowy czekoladowymi. Odstawić do zamrażalnika na ok. 1 godzię. Podawać odwrócone biszkoptem do góry i przybrane listkiem miętyi kwiatami ogórecznika.