Dzisiaj jest Środa 19 września 2018
Przepisy kulinarne - Ciasta, desery, torty

Wyśmienity piernik z marchwi


Składniki • 3 szklanki startej marchwi (moga być również jabłka) • 1 i 1/2 szklanki oleju • 1/2 szklanki orzechów włoskich • 2 łyżeczki sody • szczypta soli • 2 szklanki mąki (najlepiej grahamki) • 1 szklanka cukru lub miodu • 2 łyżeczki cynamonu • przyprawa do piekarnika • 4 jajka Etapy przygotowania 1. Wszystkie składniki wymieszać dokładnie (najlepiej za pomoca miksera czy robota kuchennego), na końcu posiekane orzechy. 2. Upiec w ok. 220 stopni C.

Ostatnio odwiedzony przepis kulinarny

Duszone grzyby shiitake


Składniki filiżanka suszonych grzybów shiitake łyżka pokrojonego z grubsza imbiru 2 białe części dymki, przecięte na pół 3 zmiażdżone ząbki czosnku 2 łyżki chińskiego wina do gotowania (shaoxing) Przygotowanie Grzyby namoczyć w gorącej wodzie, odstawić na godzinę. Gdy zmiękną, odciąć nożyczkami trzonki i wyrzucić. Ułożyć grzyby na patelni i dodać tyle wody, by je przykryła. Dodać imbir, dymkę, czosnek i wino, doprowadzić do wrzenia. Zmniejszyć płomień i gotować na wolnym ogniu przez 45 minut. Zostawić grzyby do wystygnięcia w płynie, w którym się gotowały.

Przepisy kulinarne - losowy

Sosy sałatkowe


W surówkach i sałatkach spełniają niezwykle ważną rolę. Łagodnie łączą potrawy uszlachetniając ich smak i aromat. Wybór sosu nie może być przypadkowy. Zbyt ciężki może "zdusić" sałatkę. Komponując sos powinniśmy więc zawsze pamiętać o składnikach potrawy, kierować się kilkoma sprawdzonymi zasadami: - delikatne warzywa, takie jak krucha sałata, cykoria, łączymy z równie delikatnymi sosami typu winegret. - Sałatki ze składników pożywnych, takich jak na przykład soczewica, czy fasola, można łączyć z sosami przyrządzanymi z olejków z czosnkiem czy papryką. Podstawowym sosem do sałatek jest winegret.