Dzisiaj jest Środa 18 lipca 2018
Przepisy kulinarne - Ciasta, desery, torty

Wy¶mienity piernik z marchwi


Składniki • 3 szklanki startej marchwi (moga być również jabłka) • 1 i 1/2 szklanki oleju • 1/2 szklanki orzechów włoskich • 2 łyżeczki sody • szczypta soli • 2 szklanki m±ki (najlepiej grahamki) • 1 szklanka cukru lub miodu • 2 łyżeczki cynamonu • przyprawa do piekarnika • 4 jajka Etapy przygotowania 1. Wszystkie składniki wymieszać dokładnie (najlepiej za pomoca miksera czy robota kuchennego), na końcu posiekane orzechy. 2. Upiec w ok. 220 stopni C.

Ostatnio odwiedzony przepis kulinarny

Okoń morski z pieprzem


Składniki •  4 plastry okonia morskiego lub nie duże filety z dorsza
  
•  oregano, tymianek, bazylia
  
•  3 cebulki pokrojone w kostkę
  
•  0,5 kostki masła
  
•  suszona papryka
  
•  20 ziarenek pieprzu czerwonego
   Etapy przygotowania 1.  Cebulę zeszklić na ma¶le i dorzucić do niej rybę, która wyleżała się już w przyprawach i soli.
    
2.  Niech się dusi pod przykryciem aż zmięknie. Powinno być sporo sosu, który można zagę¶cić odrobin± m±ki ziemniaczanej.
    
3.  Rybę należy podawać udekorowan± całymi ziarnami czerwonego pieprzu i ¶wieżymi ziołami.


Przepisy kulinarne - losowy

Prażynki wieprzowe z daktylami


Produkty: - 1/2 szklanki m±ki pszennej
- 2-3 łyżki m±ki kukurydzianej
- 2 jajka
- sól
- 2/3 szklanki daktyli bez pestek
- 2 łyżki cukru
- 1 kg mięsa wieprzowego
- olej Wykonanie: Zrób ciasto: wymieszaj 1/3 szklanki m±ki pszennej z m±k± kukurydzian± i jajkami, lekko posól. Zmiksuj daktyle z cukrem na gładki krem. Włóż wieprzowinę na 10 minut do zamrażalnika, pokrój w plastry o grubo¶ci 3 mm i szeroko¶ci 5 cm. Oprósz pozostał± m±k±, posmaruj mas± daktylow±. Paski mięsa zwiń w roladki, zanurzaj w cie¶cie, wkładaj do gor±cego oleju (180°C), smaż 2-3 minuty. Os±cz z tłuszczu na papierowym ręczniku. Olej podgrzej do jeszcze wyższej temperatury (190°C), wrzuć każdy kawałek mięsa na 45 sekund, szybko wyjmij i jeszcze raz os±cz.