Dzisiaj jest Wtorek 26 marca 2019
Przepisy kulinarne - Ciasta, desery, torty

Wy¶mienity piernik z marchwi


Składniki • 3 szklanki startej marchwi (moga być również jabłka) • 1 i 1/2 szklanki oleju • 1/2 szklanki orzechów włoskich • 2 łyżeczki sody • szczypta soli • 2 szklanki m±ki (najlepiej grahamki) • 1 szklanka cukru lub miodu • 2 łyżeczki cynamonu • przyprawa do piekarnika • 4 jajka Etapy przygotowania 1. Wszystkie składniki wymieszać dokładnie (najlepiej za pomoca miksera czy robota kuchennego), na końcu posiekane orzechy. 2. Upiec w ok. 220 stopni C.

Ostatnio odwiedzony przepis kulinarny

Pieczony rostbef z puddingiem yorkshire


Porcja dla 6 osob. Czas przygotow. 2,5 godz.
1,5 kg rostbefu,
czarny pieprz.
Pudding Yorkshire:
125 g maki,
2 jaja,
300 ml mleka,
1 lyzka zimnej wody,
1/2 lyzki soli.

1. Umyty rostbef posypac pieprzem, wlozyc do brytfanny (bez tluszczu), wstawic
do goracego piekarnika (220ż), piec 15 min. Zmniejszyc temp. do 190żC, piec
jeszcze 30 min. Rostbef polewac czesto sosem z pieczenia. Wyjac i odstawic w
cieple miejsce. Po 15 min pokroic w ukosne plastry. Mieso powinno byc w
srodku rozowe.
2. Przygotowac pudding: wsypac make i sol do miski. Dodac jaja, wymieszac. Powoli wlac polowe mleka i wyrobic na gladka mase. Dodac reszte mleka, dobrze
ubic ciasto a nastepnie, ciagle ubijajac, dolac zimna wode.
3. Na 15 min przed koncem pieczenia miesa wlac 2 lyzki sosu z pieczenia do kwadratowej brytfanny o boku 25 cm. Wstawic brytfanne do piekarnika. Gdy sie
tluszcz zagotuje, wlac ciasto, piec w gornej czesci piekarnika 30 min.
4. Pudding powinien byc wyrosniety i pulchny, chrupiacy i przyrumieniony na
wierzchu i pod spodem. Podawac pokrojony na kwadraty, prosto z brytfanny, z
rostbefem i sosem chrzanowym.

Przepisy kulinarne - losowy

Surówka z kapusty pekińskiej z czosnkiem


Produkty: 1/2 kapustki pekińskiej
2 ogórki kiszone
10 cm kawałek pora
pół puszki groszku

sos:
łyżka majonezu Winiary
łyżka ¶mietany jogurtowej
2 lub 1 z±bek czosnku przeci¶nięte przez praskę
łyżeczka słodkiej papryki w proszku
pieprz i sól do smaku Wykonanie: Kroję drobno: 1/2 kapustki pekińskiej, dodaję 2 ogórki kiszone starte na tarce na grubych oczkach, 10 cm kawałek pora pokrojony drobniutko, pół puszki groszku. Do tego robię osobno sos: łyżka majonezu Winiary, łyżka ¶mietany jogurtowej, 2 lub 1 z±bek czosnku przeci¶nięte przez praskę, łyżeczka słodkiej papryki w proszku, ciutkę pieprzu i soli