Dzisiaj jest Środa 19 września 2018
Przepisy kulinarne - Ciasta, desery, torty

Wytrawne ciasteczka


Składniki 30 dag ciasta francuskiego,
5 dag rokpola,
20 dag tłustego twarożku,
1/2 szkl.mleka lub śmietanki rzadkiej,
2 łyż. koniaku,
1 żółtko,
sól selerowa,
5 oliwek nadziewanych papryką,
koperek,
mak,
kminek. Wykonanie Ciasto rozwałkować na grubosć ok. 0.5 cm.
Wyciać dowolną parzysta liczbę placuszków (zależy jakiej wielkości wycinamy; nie powinny byc zbyt duże- najwyżej ok. 5cm średnicy).
Połowę placuszków posmarować żółtkiem i posypać kminkiem i makiem.
Piec ok.10-15 minut w temp.250 st. Rozkruszyć rokpol i rozetrzeć go z twarożkiem, koniakiem i taką ilościa mleka lub śmietanki by masa była gęsta i kremowa. Posolić. Masę włożyć do tuby z gwiazdkową końcówką i wycisnąć na ,,czyste' placuszki (na połowę). Przykryć reszta placuszków. Nieposypane placuszki ozdobic z wierzchu mała rozetką masy, wcisnąć w nia połówki oliwek lub gałazkę koperku.

Ostatnio odwiedzony przepis kulinarny

Lasagne z porami


30 dag suchych płatków lasagne
50 dag tłustego białego sera lub sera ricotta
2 jajka
8 dag tartego parmezanu
60 dag pokrojonych porów
łyżeczka tymianku
5 dag masła
250 ml śmietany
szczypta gałki muszkatołowej
sól, pieprz Ser rozdrobnić widelcem, wymieszać z jajkami i 5 łyżkami tartego parmezanu. Dodać sól, pieprz, gałkę. Zagotować duż? ilość wody, dodać łyżkę oleju i rzucać pomału płatki makaronu. Gotować ok. 6 min. Gotować je porcjami. Odcedzić i przepłukać zimną wod?. Pory dusić z tymiankiem w 2 dag masła przez 10 min, dodać ?mietankę, doprowadzić do wrzenia. Doprawić solą i pieprzem. Dodać do masy serowej.
W żaroodpornym naczyniu posmarowanym masłem ułożyć na zmianę warstwy lasagne i nadzienia. Posypać każdą warstwę parmezanem. Ostatni? porcję nadzienia posypać jeszcze wiórkami. Włożyć do piekarnika na ok. 35 min.

Przepisy kulinarne - losowy

Knedle ze śliwkami


1 kg węgierek
- 1 kg ziemniaków
- 25 dag mąki
- 1 jajko
- sól
-
do polania: masło i 2-3 łyżki tartej bułki (albo ?mietana)

Ziemniaki ugotuj (najlepiej poprzedniego dnia), przeci?nij przez praskę, przykryj i wstaw do lodówki. Ostudzone ziemniaki szybko zagnieć z jajkiem i solą, podsypując przesianą m?ką. Zrób próbę: oderwij kawałek ciasta, ulep kulkę i ugotuj ją we wrz?cej wodzie. Jeśli będzie za miękka, dodaj do ciasta jeszcze trochę mąki. Gotowe ciasto krój na kawałki, wciskaj w nie śliwki i formuj knedle. śliwka musi być z każdej strony zawinięta w ciasto.
Porcjami wkładaj knedle do wrz?cej, osolonej wody, gotuj 3 minuty od chwili, aż woda ponownie się zagotuje. Knedle wyjmij łyżką cedzakową i dokładnie os?cz. Podawaj polane tart? bułką zrumienioną na maśle lub ?mietaną. Obok postaw cukier