Dzisiaj jest Piątek 19 stycznia 2018
Przepisy kulinarne - Ciasta, desery, torty

Wytrawne ciasteczka


Składniki 30 dag ciasta francuskiego,
5 dag rokpola,
20 dag tłustego twarożku,
1/2 szkl.mleka lub śmietanki rzadkiej,
2 łyż. koniaku,
1 żółtko,
sól selerowa,
5 oliwek nadziewanych papryką,
koperek,
mak,
kminek. Wykonanie Ciasto rozwałkować na grubosć ok. 0.5 cm.
Wyciać dowolną parzysta liczbę placuszków (zależy jakiej wielkości wycinamy; nie powinny byc zbyt duże- najwyżej ok. 5cm średnicy).
Połowę placuszków posmarować żółtkiem i posypać kminkiem i makiem.
Piec ok.10-15 minut w temp.250 st. Rozkruszyć rokpol i rozetrzeć go z twarożkiem, koniakiem i taką ilościa mleka lub śmietanki by masa była gęsta i kremowa. Posolić. Masę włożyć do tuby z gwiazdkową końcówką i wycisnąć na ,,czyste' placuszki (na połowę). Przykryć reszta placuszków. Nieposypane placuszki ozdobic z wierzchu mała rozetką masy, wcisnąć w nia połówki oliwek lub gałazkę koperku.

Ostatnio odwiedzony przepis kulinarny

Stożek czekoladowy z herbacianym musem


Składniki: (dla 4 osób) Stożek czekoladowy: kuwertura Wedel - 300 g Mus herbaciany: śmietana 36% - 400 ml cukier puder - 100 g żelatyna - 20 g mocny napar herbaty Earl Grey - 150 ml Sos Coulis: brzoskwinie - 200 g cukier puder - 150 g Do dekoracji: owoce
Sposób przyrządzenia:
Sposób przygotowania stożka czekoladowego: Stemperowaną kuwerturę Wedel wylać na pasek z folii, ukształtować w stożek. Odstawić do ostygnięcia w temperaturze około 5-6° C. Sposób przygotowania musu herbacianego: Rozpuścić żelatynę w przygotowanym naparze herbaty i odstawić do schłodzenia. Śmietanę ubić na sztywno, dodać cukier i na koniec schłodzony napar. Całość delikatnie  połączyć. Sposób przygotowania sosu Coulis: Owoce zmiksować i połączyć z cukrem pudrem. Następnie przetrzeć przez bardzo gęste sito. Kompozycja deseru: Czekoladowy stożek  wypełnić przygotowanym musem. Ustawić na talerzu, przybrać owocami i sosem owocowym. Udekorować listkiem ciemnej czekolady Wedel.
 


Przepisy kulinarne - losowy

Pasta pikantna do kanapek


Produkty: - 25 dkg żóltego sera podlaskiego (mogą być resztki różne)
- 2 - 3 ząbki czosnku
- majonez
- odrobina cukru i soli Wykonanie: Uciaramy ser żółty na drobniejszej tarce jarzynowej, dodajemy roztarty czosnek z cukrem i solą (naprawdę odrobiną) i mieszamy z majonezem.