Dzisiaj jest Niedziela 18 listopada 2018
Przepisy kulinarne - Ciasta, desery, torty

Wytrawne ciasteczka


Składniki 30 dag ciasta francuskiego,
5 dag rokpola,
20 dag tłustego twarożku,
1/2 szkl.mleka lub śmietanki rzadkiej,
2 łyż. koniaku,
1 żółtko,
sól selerowa,
5 oliwek nadziewanych papryką,
koperek,
mak,
kminek. Wykonanie Ciasto rozwałkować na grubosć ok. 0.5 cm.
Wyciać dowolną parzysta liczbę placuszków (zależy jakiej wielkości wycinamy; nie powinny byc zbyt duże- najwyżej ok. 5cm średnicy).
Połowę placuszków posmarować żółtkiem i posypać kminkiem i makiem.
Piec ok.10-15 minut w temp.250 st. Rozkruszyć rokpol i rozetrzeć go z twarożkiem, koniakiem i taką ilościa mleka lub śmietanki by masa była gęsta i kremowa. Posolić. Masę włożyć do tuby z gwiazdkową końcówką i wycisnąć na ,,czyste' placuszki (na połowę). Przykryć reszta placuszków. Nieposypane placuszki ozdobic z wierzchu mała rozetką masy, wcisnąć w nia połówki oliwek lub gałazkę koperku.

Ostatnio odwiedzony przepis kulinarny

Domowy cukier waniliowy


Aby przygotować cukier waniliowy domowym sposobem należy: laskę wanilii zasypać cukrem i pozostawić na parę dni.

Przepisy kulinarne - losowy

Kulki Rafaello


Składniki: 1 3/4 szklanki mleka 1 budyń kokosowy 10 łyżek cukru kostka margaryny 400 g wiórek kokosowych migdały Sposób wykonania: Ugotować budyń na mleku z dodatkiem cukru i wystudzić. Następnie dodać margarynę pokrojoną w kostkę i około 300g wiórków kokosowych. Dokładnie wymieszać i formować kulki, wkładając do środka po jednym migdale. Kulki obtaczamy jak najdokładniej w reszcie wiórków kokosowych. Jeżeli masa kokosowa jest zbyt rzadka, wstawiamy ją na ok. pół godziny do lodówki.