Dzisiaj jest Środa 25 kwietnia 2018
Przepisy kulinarne - Ciasta, desery, torty

Wytrawne ciasteczka


Składniki 30 dag ciasta francuskiego,
5 dag rokpola,
20 dag tłustego twarożku,
1/2 szkl.mleka lub śmietanki rzadkiej,
2 łyż. koniaku,
1 żółtko,
sól selerowa,
5 oliwek nadziewanych papryką,
koperek,
mak,
kminek. Wykonanie Ciasto rozwałkować na grubosć ok. 0.5 cm.
Wyciać dowolną parzysta liczbę placuszków (zależy jakiej wielkości wycinamy; nie powinny byc zbyt duże- najwyżej ok. 5cm średnicy).
Połowę placuszków posmarować żółtkiem i posypać kminkiem i makiem.
Piec ok.10-15 minut w temp.250 st. Rozkruszyć rokpol i rozetrzeć go z twarożkiem, koniakiem i taką ilościa mleka lub śmietanki by masa była gęsta i kremowa. Posolić. Masę włożyć do tuby z gwiazdkową końcówką i wycisnąć na ,,czyste' placuszki (na połowę). Przykryć reszta placuszków. Nieposypane placuszki ozdobic z wierzchu mała rozetką masy, wcisnąć w nia połówki oliwek lub gałazkę koperku.

Ostatnio odwiedzony przepis kulinarny

PIZZA Z CZERWONĄ CEBULĄ


Składniki: 3 duże czerwone cebule 3- 4 ząbki czosnku 25 g masła oliwa z oliwek 250 g gęstej kwaśnej śmietany garść listków rzeżuchy wodnej (rukwi) na ciasto: 225 g pszennej mąki 3 łyżki żytniej mąki 1/2 opakowania (3,5 g) suszonych drożdży 1/4 łyżeczki soli ok. 100 ml letniej wody Przygotowanie: Cebule kroimy na pół, a następnie na plasterki, czosnek drobno siekamy. Na patelni rozgrzewamy masło z 2 łyżkami oliwy, wrzucamy cebulę i czosnek i mieszamy. Smażymy ok. 10 minut (aż cebula zmięknie) i zestawiamy z ognia, żeby trochę ostygła. Ciasto na pizzę Do miski z mąką wsypujemy drożdże i sól i wlewamy trochę wody. Zagniatamy ciasto, dolewając stopniowo wodę. Kiedy ciasto przestanie się kleić do rąk, przykrywamy je czystą ściereczką i odstawiamy na 30 minut w ciepłe miejsce. Wyrośnięte ciasto wykładamy na oprószoną mąką stolnicę i wałkujemy – im cieńsze ciasto, tym pizza będzie bardziej chrupiąca. Układamy ciasto na blasze i wstawiamy do rozgrzanego do 190° C piekarnika na 8 do 10 minut. Upieczony spód pizzy smarujemy śmietaną, układamy na niej usmażoną cebulę, posypujemy listkami rzeżuchy wodnej i skrapiamy oliwą.

Przepisy kulinarne - losowy

Koktajle mleczne


To, że koktajl jest "mleczny", wcale nie oznacza, że do jego przygotowania użyto "czystego" mleka. Bardzo dobre koktajle powstają z jogurtów, kefirów, śmietanki, maślanki, serwatki lub lodów. Smak napojom nadają soki. Powinny być naturalne. Do koktajli najlepsze s? soki o wyrazistym smaku: grejfutowe, porzeczkowe, pomarańczowe, wi?niowe. Aromat napoju wzmacniamy dodając odrobinę syropu albo nektaru. Nieodzwonym składnikiem s? świeże owoce albo warzywa. Stanowi? element dekoracyjny, ale także nadają napojom barwę i smak. Owoce powinny być dojrzałe i nie uszkodzone. Jeżeli do napoju będziemy dodawać lód, zamrozimy wodę mineralną koktajl zyska na smaku. Koktajle mleczne s? bardzo delikatne. Dlatego bardzo ważne jest dokładne wymieszanie składników. Najlepiej uczynić to za pomoc? miksera /miksujemy ok. 30 sekund/, ale równie dobrze można użyć zwykłej trzepaczki. Naczynie, w którym mieszamy koktajl powinno być wysokie, aby napój nie rozchlapywał się. Koktajle podajemy w wysokich szklankach, o pojemności ok. 200 ml. Można je również serwować w naczyniach o grubym dnie tzw. tumblerach. Jeżeli koktajl jest mocno oziębiony, konieczna jest słomka. Do napoju gorącego podajemy łyżeczkę. każdą szklankę koktajlu możemy ozdobić owocami lub warzywami. Na krawędziach naczynia można umieścić plasterki owoców albo spirale z ich skórek.