Dzisiaj jest Czwartek 24 stycznia 2019
Przepisy kulinarne - Ciasta, desery, torty

Wytrawne ciasteczka


Składniki 30 dag ciasta francuskiego,
5 dag rokpola,
20 dag tłustego twarożku,
1/2 szkl.mleka lub śmietanki rzadkiej,
2 łyż. koniaku,
1 żółtko,
sól selerowa,
5 oliwek nadziewanych papryką,
koperek,
mak,
kminek. Wykonanie Ciasto rozwałkować na grubosć ok. 0.5 cm.
Wyciać dowolną parzysta liczbę placuszków (zależy jakiej wielkości wycinamy; nie powinny byc zbyt duże- najwyżej ok. 5cm średnicy).
Połowę placuszków posmarować żółtkiem i posypać kminkiem i makiem.
Piec ok.10-15 minut w temp.250 st. Rozkruszyć rokpol i rozetrzeć go z twarożkiem, koniakiem i taką ilościa mleka lub śmietanki by masa była gęsta i kremowa. Posolić. Masę włożyć do tuby z gwiazdkową końcówką i wycisnąć na ,,czyste' placuszki (na połowę). Przykryć reszta placuszków. Nieposypane placuszki ozdobic z wierzchu mała rozetką masy, wcisnąć w nia połówki oliwek lub gałazkę koperku.

Ostatnio odwiedzony przepis kulinarny

Sałatka wiosenna ze śledziem


SKŁADNIKI: • 0,5 kg śledzi marynowanych • 1 puszka czerwonej fasolki • 3 spore świeże ogórki • duuużo młodej cebulki (ew. szczypiorek) • pęczek rzodkiewki • 1 mały majonez • 1 jogurt naturalny • czosnek granulowany (parę szczypt) • biały pieprz WYKONANIE: 1. Obrać ogórki, pokroić w kostkę i wrzucić na sitko, żeby puściły sok. 2. Płaty śledziowe pokroić w kostkę (wcześniej można obrać ze skóry) i wrzucić na sitko w towarzystwie ogórków. 3. Odsączyć czerwoną fasolkę (na sitku, rzecz jasna!) 4. Opłukać i drobno posiekać młodą cebulkę i rzodkiewkę. 5. Wymieszać majonez z jogurtem naturalnym, dodać przyprawy oraz posiekane nowalijki. 6. Przełożyć wszystkie składniki do miski, polać sosem, wymieszać. Można ewentualnie wstawić do lodówki na godzinę, sałatka bardziej smakuje schłodzona.

Przepisy kulinarne - losowy

Chłodnik z przecieru truskawkowego i jagód


25 dag przecieru truskawkowego,
15 dag czarnych jagód,
1l kefiru;
8-10 dag cukru,
cukier waniliowy

Kefir roztrzepać trzepaczką z cukrem i cukrem waniliowym. Dodać przecier truskawkowy i chwilę ubijać, aż mieszanina uzyska jednolit? konsystencję. Przerwać ubijanie, dodać przebrane i umyte czarne jagody. Wymieszać delikatnie, aby nie uszkodzić owoców. Podawać z grzankami.