Dzisiaj jest Piątek 19 stycznia 2018
Przepisy kulinarne - Ciasta, desery, torty

Znakomity krem do ciast


Składniki •  kostka masła •  2 jajka •  1 budyń waniliowy lub śmietankowy •  1 szkl. mleka •  5 łyżek cukru   Etapy przygotowania 1. Ugotować budyń w 1 szkl. mleka, pozostawić do wystygnięcia. Jajka sparzyć, oddzielić białko od żółtka. Masło utrzeć z 3 łyżkami cukru i żółtkami, masę połączyć z budyniem (stopniowo!). 2. Ubić białka na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodać 1 lub 2 łyżki cukru (w zależności od upodobania). Pianę połączyć z masą i krem już gotowy. 3. Można go urozmaicić dodając galaretke pokrojoną w kostke (najładniej wygląda czerwona), można też za miast białego budyniu użyć czekoladowego.

Ostatnio odwiedzony przepis kulinarny

Ryba w sosie


ok. 60 dag ryby np. pstr?gi, płocie
2 łyżki oleju
2 łyżki wermutu
łyżeczka startego imbiru
2 łyżki sosu sojowego
sól, pieprz
150 ml wody
2 str?ki chili
dymka Ryby sprawić, oczyścić z łusek, nie odcinać głowy i płetw. Opłukać, osuszyć. Na patelni rozgrzać niewielką ilość oleju, obsmażyć ryby z 2 stron na złoty kolor. Dymkę i chili pokroić. Wermut wymieszać z wod?, sosem sojowym i imbirem. Podgrzać, dodać dymkę i wypestkowane chili, przyprawić. Rybę na patelni zalać sosem, całość dusić na małym ogniu ok. 10 min.

Przepisy kulinarne - losowy

Ryż z szafranem


1 szklanka ryzu
1 lyzka oliwy
1/2 szklanki rosolu
1 szklanka goracej wody
malutka szczypta szfranu

Ryz umyc i osaczyc. Szafran namoczyc w szklance goracej wody przez 20 minut. W srednim garnku rozgrzac oliwe i podsmazyc na niej ryz okolo 5 minut. Zalac rosolem, doprowadzic do wrzenia, gotowac na mocnym ogniu 3 minuty. Zalac woda z szafranem, doprowadzic do wrzenia. Przykryc i dusic na najmniejszym ogniu 25 minut. Zdjac z ognia, ciagle nie odkrywajac. Zostawic przykryty na 30 minut, albo zawinac w koce, koldry, pierzyny na 30 minut lub dluzej.