Dzisiaj jest Środa 18 lipca 2018
Przepisy kulinarne - Ciasta, desery, torty

Znakomity krem do ciast


Składniki •  kostka masła •  2 jajka •  1 budyń waniliowy lub śmietankowy •  1 szkl. mleka •  5 łyżek cukru   Etapy przygotowania 1. Ugotować budyń w 1 szkl. mleka, pozostawić do wystygnięcia. Jajka sparzyć, oddzielić białko od żółtka. Masło utrzeć z 3 łyżkami cukru i żółtkami, masę połączyć z budyniem (stopniowo!). 2. Ubić białka na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodać 1 lub 2 łyżki cukru (w zależności od upodobania). Pianę połączyć z masą i krem już gotowy. 3. Można go urozmaicić dodając galaretke pokrojoną w kostke (najładniej wygląda czerwona), można też za miast białego budyniu użyć czekoladowego.

Ostatnio odwiedzony przepis kulinarny

Płonące banany


- 4 banany
- cukier
- m?ka
- 1 jajko
- 6 łyżek masła
- rum Banany obierz i przekrój wzdłuż na połówki. Jeśli nie s? wystarczająco dojrzałe, posyp je cukrem. Jajko roztrzep widelcem w głębokim talerzu. Połówki bananów panieruj w m?ce i jajku. Na dużej patelni rozgrzej masło, usmaż banany. W rondelku rozgrzej rum. Banany ułóż na dużym talerzu, skrop rumem. Przed podaniem zapal. Możesz podawać z orzechami lub daktylami.

Przepisy kulinarne - losowy

Pasta z tuńczyka z białym serem


Produkty: kostka (ok. 25 dkg) białego sera, 2 jajka, 1 cebula, puszka tyńczyka w sosie własnym, majonez, przyprawa Delikat do mięs lub Vegeta ( jarzynka), pieprz. Wykonanie:  Jajka ugotowac na twardo i drobno pokroić. Cebule drobno posiekać. Biały ser rozdrobić. Wymieszać wszystko z odcedzonym tuńczykiem dodając majonezu (1-2 łyżek stołowych). Koniecznie dodać przyprawy Delikat lub Vegety (jarzynki) - nie za dużo żeby nie przesolić.
Do smaku doprawic pieprzem. Najlepiej smakuje na kanapkach