Dzisiaj jest Środa 25 kwietnia 2018
Przepisy kulinarne - Ciasta, desery, torty

Znakomity krem do ciast


Składniki •  kostka masła •  2 jajka •  1 budyń waniliowy lub śmietankowy •  1 szkl. mleka •  5 łyżek cukru   Etapy przygotowania 1. Ugotować budyń w 1 szkl. mleka, pozostawić do wystygnięcia. Jajka sparzyć, oddzielić białko od żółtka. Masło utrzeć z 3 łyżkami cukru i żółtkami, masę połączyć z budyniem (stopniowo!). 2. Ubić białka na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodać 1 lub 2 łyżki cukru (w zależności od upodobania). Pianę połączyć z masą i krem już gotowy. 3. Można go urozmaicić dodając galaretke pokrojoną w kostke (najładniej wygląda czerwona), można też za miast białego budyniu użyć czekoladowego.

Ostatnio odwiedzony przepis kulinarny

Kolorowa papryka z grilla


s k ł a d n i k i :
• 2 czerwone cebule
• 2 słodkie cebule Vidalias
• 1 żółta papryka
• 1 zielona papryka
• 1/4 filiżanki oliwy z oliwek
• ewentualnie ulubione zioła  
  Papryki i cebule pokroić na ćwiartki, i wymieszać z oliwą (do oliwy można dodać bazylii, oregano lub inne ulubione zioła). Położyć na grillu, piec obracając tylko raz. Najlepiej grillować w specjalnym koszyku na warzywa, ma drobną siatkę i nie ma obawy, że kawałek papryki wpadnie do węgli. Gotowe warzywa zdjąć z grilla, i podawać jako dodatek do mięs.

Przepisy kulinarne - losowy

Rosół z pangą aromatyzowany wędzoną rybą


Składniki: • 1,5 l odcedzonego wywaru rybnego • świeży koperek • 1 bulwa kopru włoskiego • 3 obrane ze skórki pomidory • 1 cukinia • 3 pędy selera naciowego • 1 pomarańcza • 50 g wędzonej ryby (węgorza lub makreli) • łyżeczka kurkumy • łyżeczka kminu rzymskiego (kuminu) • 200 g filetów z pangi • sól, pieprz, oliwa Sposób wykonania: Resztki z filetowania, ości rybie, małe rybki gotujemy wraz z pokrojoną włoszczyzną przez 1 godzinę na małym ogniu; dokładnie odcedzamy wywar. Koper włoski, seler naciowy i cukinię z wyciętym gniazdem nasiennym kroimy w drobną kostkę. Wrzucamy na rozgrzaną oliwę na patelni i smażymy do miękkości. Do warzyw dodajemy cieniutko obraną i drobno pokrojoną skórkę z pomarańczy, podlewamy sokiem wyciśniętym z pomarańczy. Tak przesmażone warzywa wrzucamy do odcedzonego wywaru, gotujemy na wolnym ogniu. Do zupy dodajemy następnie pokrojone w kosteczkę pomidory, posiekany kmin rzymski i kurkumę. Na koniec dodajemy pokrojone w romby kawałki pangi; gotujemy jeszcze 5- 7 minut. Z węgorza (lub innej wędzonej ryby) ściągamy skórę, usuwamy ości i kroimy w cienkie plasterki, które układamy na dnie talerza. Wylewamy na talerz zupę, na wierzchu układamy ugotowane w rosole filety pangi, dekorujemy kawałkami wędzonej ryby i posypujemy posiekanym koperkiem.