Dzisiaj jest Piątek 16 listopada 2018
Przepisy kulinarne - Ciasta, desery, torty

Znakomity krem do ciast


Składniki •  kostka masła •  2 jajka •  1 budyń waniliowy lub śmietankowy •  1 szkl. mleka •  5 łyżek cukru   Etapy przygotowania 1. Ugotować budyń w 1 szkl. mleka, pozostawić do wystygnięcia. Jajka sparzyć, oddzielić białko od żółtka. Masło utrzeć z 3 łyżkami cukru i żółtkami, masę połączyć z budyniem (stopniowo!). 2. Ubić białka na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodać 1 lub 2 łyżki cukru (w zależności od upodobania). Pianę połączyć z masą i krem już gotowy. 3. Można go urozmaicić dodając galaretke pokrojoną w kostke (najładniej wygląda czerwona), można też za miast białego budyniu użyć czekoladowego.

Ostatnio odwiedzony przepis kulinarny

Tort jabłkowo- śmietanowy z migdałami


SKŁADNIKI: • 1 kg winnych jabłek • 11 dag cukru • 1 laska cynamonu • skórka i sok z 1 cytryny • 1 łyżka mąki ziemniaczanej • po 25 dag serka mascarpone i homogenizowanego • 3 płaty rozpuszczalnej żelatyny • 1 biszkopt (śr. 26 cm) przekrojony na 2 placki • 300 ml śmietany • 5 dag uprażonych płatków migdałowych • orzechy laskowe WYKONANIE: 1. Jabłka obieramy, oczyszczamy, 80 dag kroimy w kostkę, resztę w cząstki. Do jabłek w kostkach dodajemy 5 dag cukru, 4 łyżki wody, cynamon, skórkę i sok z cytryny, dusimy 3 minutki, dodajemy mąkę ziemniaczaną wymieszaną z 2 łyżkami wody, zagotowujemy. Skórkę i cynamon wyjmujemy. 2. Sery mieszamy z 2 dag cukru i żelatyną. Na 1 biszkopt wykładamy ser i duszone jabłka, przykrywamy drugim plackiem, chłodzimy 2 godzinki. 3. Cząstki jabłek dusimy 2 minuty z 4 łyżkami wody i 2 dag cukru. Śmietanę ubijamy z 2 dag cukru, 2/3 smarujemy tort, ozdabiamy jabłkami, migdałami, orzechami, śmietaną.

Przepisy kulinarne - losowy

Skrzydełka kurczaka w sosie morelowym


Produkty: 1 kg skrzydełek kurzych
2 łyżki oliwy
sól
Sos:
20 dag suszonych moreli
4 łyżki cukru
po 1/2 łyżeczki cynamonu i pieprzu
2 łyżki wódki czystej
Wykonanie: Sos: morele umyć, zalać 1 szklanką wody i moczyć 2-3 godz., następnie gotować 30 min. Przestudzić, zmiksować, dodać cukier, pieprz i cynamon. Gotować 5 min. na małym ogniu, po czym dodać wódkę i wymieszać. Skrzydełka umyć, osączyć, posolić i odstawić na 1 godzinę. Następnie ułożyć je w płaskim naczyniu żaroodpornym, cienko posmarować oliwą i wstawić na 20 min. do piekarnika nagrzanego do temp. 190 stopni. Gdy skrzydełka zaczną się rumienić, posmarować je sosem morelowym i piec jeszcze 20 min. Podawać z pieczywem lub ryżem ugotowanym na sypko. Resztę sosu podać osobno.