Dzisiaj jest Środa 19 września 2018
Przepisy kulinarne - Ciasta, desery, torty

Znakomity krem do ciast


Składniki •  kostka masła •  2 jajka •  1 budyń waniliowy lub śmietankowy •  1 szkl. mleka •  5 łyżek cukru   Etapy przygotowania 1. Ugotować budyń w 1 szkl. mleka, pozostawić do wystygnięcia. Jajka sparzyć, oddzielić białko od żółtka. Masło utrzeć z 3 łyżkami cukru i żółtkami, masę połączyć z budyniem (stopniowo!). 2. Ubić białka na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodać 1 lub 2 łyżki cukru (w zależności od upodobania). Pianę połączyć z masą i krem już gotowy. 3. Można go urozmaicić dodając galaretke pokrojoną w kostke (najładniej wygląda czerwona), można też za miast białego budyniu użyć czekoladowego.

Ostatnio odwiedzony przepis kulinarny

Krolik w sosie watrobkowym


Porcja dla 6 osob. Czas przygotow. 1 godz. 40 min.
1 kg tuszek kroliczych,
100 g boczku,
250 ml bialego wytrawnego wina,
30 g nasion pinni (piniole),
2 watrobki drobiowe,
4 pomidory,
1 duza papryka czerwona,
1 cebula,
4 lyzki oleju,
1/2 peczka zielonej pietruszki,
bazylia, sol.

1. Tuszki krolicze umyc i podzielic na porcje. Boczek umyc i pokroic w kostke
(2 cm). Watrobki oczyscic, oplukac i osaczyc z wody.
2. Cebule obrac, umyc i drobno posiekac. Pomidory sparzyc wrzatkiem, obrac ze
skorki, pokroic. Z papryki usunac gniazda nasienne. Upiec w piekarniku, a po
ostudzeniu obrac ze skorki. Pokroic na pasemka. Zielona pietruszke umyc i
drobno pokroic.
3. Na duzej patelni rozgrzac olej, podsmazyc boczek i cebule na zloty kolor.
Dodac watrobki i obsmazyc. Po obsmazeniu wyjac z patelni watrobki, boczek i
cebule.
4. Na tym samym oleju usmazyc mieso krolicze. Po usmazeniu dodac pokrojone pomidory, sol, bazylie i 20 g nasion pinii. Zalac winem i gotowac pod przykryciem 50 min.
5. Watrobke posiekac. Dodac 10 g nasion pinii i utrzec na jednolita mase. Wymieszac z pokrojona papryka i dodac do miesa.
6. Na 10 min przed koncem duszenia dodac zielona pietruszke. Podawac z ryzem
na polmisku lub na patelni.


Przepisy kulinarne - losowy

Piernik czeski


Składniki •  45 dkg maki krupczatki
  
•  1 łyzeczka sody, 1 jajko
  
•  15 dkg cukru, 5 dkg masła, 2 łyżki miodu, 8 łyżek mleka
  
•  2 szklanki mleka , tabliczka gorzkiej czekolady
  
•  8 płaskich łyżeczek kaszy mannej, 1/2 kostki masła
  
•  1/2 szklanki cukru pudru, 1/2 laski wanili,
   Etapy przygotowania 1.  Miód , cukier , mleko , masło - podgrzewać , aby się nie stopiło. Do tego dodac makę , jajko, sodę i wymieszać na jednolita masę . Wystudzic , wstawić do lodówki , aby stwardniało.
    
2.  Wyjąć z lodówki podzielic na 6 lub 4 cześci. W zależności od wielkości spodu od tortownicy. Spód posmarować tłuszczem, na to położyc papier do pieczenia, który także nalezy posmarowac tłuszczem. Ciasto rozwałkowac i ułozyć na tortownicy. Piec na ciemnozłoty kolor w nagrzanym piekarniku w temperaturze 170 stopni C. Upiec każdy placek osobno.
    
3.  Krem: Kaszę wsypać do zimnego mleka na 10 minut, aby napęczniała. Dodac wanilię i gotować około 20 minut na bardzo małym ogniu, ciagle mieszając. Wanilię wyjąć. Kaszę ostudzić i miksować około 10 minut dodajac masło i cukier puder.
    
4.  Placki smarujemy kremem ( do kremu można dodać zmielone orzechy). Na wierzchu polewamy polewą ( roztopiona tabliczką czekolady z 2 łyzkami masła w kapieli wodnej ). Możemy udekorować połówkami orzechów włoskich. Wersja bardziej eksluzywna to bierzemy podwójna porcję ciasta i kremu i pieczemy 12 placków i komponujemy wysoki tort. Ciasto nadaje sie do jedzenia na drugi dzień.