Dzisiaj jest Wtorek 26 marca 2019
Przepisy kulinarne - Ciasta, desery, torty

Znakomity krem do ciast


Składniki •  kostka masła •  2 jajka •  1 budyń waniliowy lub śmietankowy •  1 szkl. mleka •  5 łyżek cukru   Etapy przygotowania 1. Ugotować budyń w 1 szkl. mleka, pozostawić do wystygnięcia. Jajka sparzyć, oddzielić białko od żółtka. Masło utrzeć z 3 łyżkami cukru i żółtkami, masę połączyć z budyniem (stopniowo!). 2. Ubić białka na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodać 1 lub 2 łyżki cukru (w zależności od upodobania). Pianę połączyć z masą i krem już gotowy. 3. Można go urozmaicić dodając galaretke pokrojoną w kostke (najładniej wygląda czerwona), można też za miast białego budyniu użyć czekoladowego.

Ostatnio odwiedzony przepis kulinarny

Gulasz z grzybów


75 dag grzybów,
25 dag papryki,
15 dag pomidorów,
10 dag cebuli,
5 dag słoniny lub oleju,
sól, pieprz,
zielenina

Oczyszczone i umyte grzyby pokroić w grube paski. Oczyszczoną cebulę pokroić w kostkę lub plastry i podsmażyć na słoninie na jasnozłoty kolor. Paprykę umyć, usunąć z niej gniazda nasienne, pokroić w paski. Umyte pomidory pokroić w ósemki. Wszystkie produkty włożyć do rondla, dodać przyprawy i dusić na małym ogniu 15-30 min. Podawać posypany zieleniną.

Przepisy kulinarne - losowy

Lody z białej czekolady


SKŁADNIKI: * 200 g białej czekolady * 100 g cukru * 500 ml mleka * 500 ml śmietany 30- 36% WYKONANIE: Rondel z mlekiem, cukrem i połamaną czekoladą umieszczamy w garnku z gorącą wodą i mieszamy, aż wszystkie składniki całkowicie się rozpuszczą. Pozostawiamy do wystudzenia. Śmietanę ubijamy na sztywno z łyżką cukru, a następnie mieszamy z mlekiem i czekoladą. Przekładamy do zamrażalnika i co pół godziny wyjmujemy, mieszamy lub miksujemy. Po kilku godzinach lody będą gotowe. Podajemy je posypane świeżymi owocami, z sosami owocowymi lub orzechami.