Dzisiaj jest Środa 25 kwietnia 2018
Przepisy kulinarne - Ciasta, desery, torty

Złociste placuszki


Składniki:
1 szklanka m±ki pszennej
0,5 szklanki m±ki kukurydzianej
ok. 0,5 szklanki mleka
łyżeczka masła
małe opakowanie cukru waniliowego(najlepiej z prawqdziw± wanili±)
1duże jajo
jabłko( lub brzoskiwnia,¶liwki)
cukier puder
łyżeczka płaska proszku do pieczenia Przygotowanie:
W misce mieszamy obie m±ki ( zamiast kukurydzianej można dodać pszenn±, ale wtedy palcuszki nie będ± tak delikatne), cukier waniliowy, jajko, proszek. Do rondelka wlewamy mleko, dodajemy masło i zagrzewamy do takiej temperatury, żeby masło się rozpu¶ciło (UWAGA! mleko ma być ciepłe, a nie gor±ce). Dolewamy mleko, miksuj±c wszystko mikserem. Mleka dodać tyle, żeby ciasto miało konsystencję gęstego ciasta nale¶nikowego. Do masy dodajemy cz±stki owoców, nakładamy łyżk± na rozgrzany olej, smażymy na złoto, posypujemy cukrem pudrem. Smacznego:))

Skałdniki mozna np. podwoić i wtedy mamy ¶niadanie dla całej rodziny:))

Ostatnio odwiedzony przepis kulinarny

Tort hiszpański


3 podkłady bezowe
500 ml kremówki
20 dag cukru pudru
1/2 laski wanilii
cukier waniliowy
30 dag różnych konfitur Kremówkę ubić, dodać pod koniec cukier puder, cukier waniliowy i pokrojon± wanilię. Ułożyć podkłady bezowe, przełożyć je bit? ?mietan± oraz konfiturami.


Przepisy kulinarne - losowy

Roladka z pstr±ga z sosem prowansalskim


SKŁADNIKI: * 2 filety z psr±ga * szpinak ¶wieży * 2 plasterki parmezanu * 1/2 papryki marynowanej * 1 pęczek koperku * 1 cebula * 1 z±bek czosnku * ziola prowansalskie * 50 gr. masła * 1 pomidor * ¶mietanka 18% * sól,pieprz WYKONANIE: Filety przyprawić sol± i pieprzem. Czę¶ć cebuli pokroić w drobn± kostkę, podsmażyć na ma¶le, dodać zblanszowany szpinak i utarty z sol± czosnek. Tak przygotowany szpinak układamy na filety , przekładamy parmezanem. Na grubszej stronie fileta (od głowy) kładziemy paprykę i ciasno zwijamy roladkę rybn±. Drobno posiekanym koperkiem obtaczamy psrt±ga, zawijamy w folie aluminow± i gotujemy ok. 10 min. Resztę cebuli podsmażyć na ma¶le dodać ¶mietanę, ziola prowansalskie,pokrojone pomidory w kostkę, 1/2 z±bka czosnku i zagotować. Przyprawić do smaku. Ugotowan± roladkę odwin±ć delikatnie z folji, przekroić po przek±tnej, udekorować.