Dzisiaj jest Niedziela 18 listopada 2018
Przepisy kulinarne - Ciasta, desery, torty

Złociste placuszki


Składniki:
1 szklanka mąki pszennej
0,5 szklanki mąki kukurydzianej
ok. 0,5 szklanki mleka
łyżeczka masła
małe opakowanie cukru waniliowego(najlepiej z prawqdziwą wanilią)
1duże jajo
jabłko( lub brzoskiwnia,śliwki)
cukier puder
łyżeczka płaska proszku do pieczenia Przygotowanie:
W misce mieszamy obie mąki ( zamiast kukurydzianej można dodać pszenną, ale wtedy palcuszki nie będą tak delikatne), cukier waniliowy, jajko, proszek. Do rondelka wlewamy mleko, dodajemy masło i zagrzewamy do takiej temperatury, żeby masło się rozpuściło (UWAGA! mleko ma być ciepłe, a nie gorące). Dolewamy mleko, miksując wszystko mikserem. Mleka dodać tyle, żeby ciasto miało konsystencję gęstego ciasta naleśnikowego. Do masy dodajemy cząstki owoców, nakładamy łyżką na rozgrzany olej, smażymy na złoto, posypujemy cukrem pudrem. Smacznego:))

Skałdniki mozna np. podwoić i wtedy mamy śniadanie dla całej rodziny:))

Ostatnio odwiedzony przepis kulinarny

Daktylowe roladki


Dla dziecka od: 1 roku Składniki:
- masa:
- 30 dag posiekanych daktyli (bez pestek)
- 1/3 szklanki cukru
- 1/3 szklanki wody
- 1/2 szklanki posiekanych włoskich orzechów
ciasto:
- 1 i 3/4 szklanki mąki
- pół kostki masła
- 1 szklanka cukru
- 1 jajko
- kilka kropli esencji waniliowej
- szczypta soli
- olej do natłuszczenia blachy bądź specjalny pergamin do jej wyłożenia

Sposób przyrządzania:

Daktyle, cukier i wodę gotuj, mieszając, na małym ogniu, aż do uzyskania gęstawej masy. Jeśli woda wyparowała, a masa jest wciąż nieodpowiednia, dolej nieco wody i gotuj, mieszając, dalej. Następnie masę odstaw z ognia, wymieszaj z orzechami i ostudź. Z podanych składników zagnieć ciasto.
Podziel je na dwie równe części. Każdą z nich rozwałkuj kolejno (na pergaminie, by ciasto łatwo później odchodziło od powierzchni) na prostokąt o wymiarach mniej więcej 27 x 17cm. Prostokąty ciasta posmaruj daktylową masą, po czym zwiń je ciasno w podłużne rolady. Jeśli się otwierają, zepnij wykałaczkami, owiń folią i włóż na kilka godzin (a nawet kilka tygodni) do lodówki. Nagrzej piekarnik do 180 st. C.
Przygotuj blachę. Wyjmij stwardniałe roladki z lodówki, pokrój je na ok. półcentymetrowe plasterki, które następnie ułóż na blasze. Piecz około 10 minut, aż ciasto nabierze złotego koloru. Natychmiast zdejmuj z blachy.
Daktyle można zastąpić suszonymi śliwkami, morelami czy figami. Zamiast masy z suszonych owoców możemy użyć np. gęstych powideł albo też prostokąty ciasta lekko posypać cynamonem zmieszanym z cukrem czy posiekanymi bakaliami, bądź też wymyślić coś jeszcze innego, by było smacznie i ładnie zarazem.

Przepisy kulinarne - losowy

Zupa grzybowa light


Składniki:
 
• 3 dkg grzybów suszonych • 1 pęczek włoszczyzny • ½ cebuli • ½ śmietany (niskotłuszczowej) • 1 łyżeczka mąki (1 dag) Sposób przygotowania: • Grzyby namoczyć i ugotować. Włoszczyznę zetrzeć na tarce z grubymi oczkami. • Cebulę posiekać i ugotować razem z włoszczyzną • Grzyby odcedzić, posiekać i razem z wywarem dodać do włoszczyzny • Mąkę rozprowadzić śmietaną i niewielką ilością gorącego wywaru, zagęścić zupę • Do smaku doprawić. Podawać z ryżem bądź łazankami .