Dzisiaj jest Środa 19 wrze¶nia 2018
Przepisy kulinarne - Ciasta, desery, torty

Złociste placuszki


Składniki:
1 szklanka m±ki pszennej
0,5 szklanki m±ki kukurydzianej
ok. 0,5 szklanki mleka
łyżeczka masła
małe opakowanie cukru waniliowego(najlepiej z prawqdziw± wanili±)
1duże jajo
jabłko( lub brzoskiwnia,¶liwki)
cukier puder
łyżeczka płaska proszku do pieczenia Przygotowanie:
W misce mieszamy obie m±ki ( zamiast kukurydzianej można dodać pszenn±, ale wtedy palcuszki nie będ± tak delikatne), cukier waniliowy, jajko, proszek. Do rondelka wlewamy mleko, dodajemy masło i zagrzewamy do takiej temperatury, żeby masło się rozpu¶ciło (UWAGA! mleko ma być ciepłe, a nie gor±ce). Dolewamy mleko, miksuj±c wszystko mikserem. Mleka dodać tyle, żeby ciasto miało konsystencję gęstego ciasta nale¶nikowego. Do masy dodajemy cz±stki owoców, nakładamy łyżk± na rozgrzany olej, smażymy na złoto, posypujemy cukrem pudrem. Smacznego:))

Skałdniki mozna np. podwoić i wtedy mamy ¶niadanie dla całej rodziny:))

Ostatnio odwiedzony przepis kulinarny

Barszcz podhalański


SKŁADNIKI: 1 l wody 10- 15 dag boczku wędzonego 10 dag kiełbasy 150 ml ¶mietany 3 dag m±ki 800 ml kefiru lub zsiadłego mleka 1- 2 jajka ugotowane ma twardo 5 dag chrzanu (tartego) sól, pieprz do smaku. PRZYGOTOWANIE: Boczek umyć, zalać wod±, ugotować, wyj±ć, przestudzić i pokrajać w kostkę razem z kiełbas± obrana z osłonki. Wywar z boczku poł±czyć ze ¶mietan± wymieszana z m±k±, chwilę pogotować i wystudzić, dodać kefir, jajka pokrajane w cz±stki, boczek, kiełbasę i chrzan, doprawić do smaku.

Przepisy kulinarne - losowy

Sernik dekoracyjny


Składniki 1 ½ szklanki m±ki
½ szklanki cukru
½ kostka masła
2 łyżki kakao
½ łyżeczki proszku do pieczenia
5 łyżek mleka 1 kg sera
½ kostki masła
6-10 jaj
1 łyżka m±ki ziemniaczanej
1 łyżka budyniu smietankowego
1 ½ szklanki cukru pudru
cukier waniliowy
olejek
bakalie Wykonanie Wszystkie składniki szybko zagnie¶ć i odłożyć ciasto na kilka godzin do zamrażarki. Ser i masło przepuscić przez maszynkę, dodać żółtka i pozostałe składniki. Dobrze wymieszać. Ubić na sztywno pianę i delikatnie połaczyć.
½ ciasta + ser + ½ ciasta