Dzisiaj jest Czwartek 24 stycznia 2019
Przepisy kulinarne - Ciasta, desery, torty

Złociste placuszki


Składniki:
1 szklanka m±ki pszennej
0,5 szklanki m±ki kukurydzianej
ok. 0,5 szklanki mleka
łyżeczka masła
małe opakowanie cukru waniliowego(najlepiej z prawqdziw± wanili±)
1duże jajo
jabłko( lub brzoskiwnia,¶liwki)
cukier puder
łyżeczka płaska proszku do pieczenia Przygotowanie:
W misce mieszamy obie m±ki ( zamiast kukurydzianej można dodać pszenn±, ale wtedy palcuszki nie będ± tak delikatne), cukier waniliowy, jajko, proszek. Do rondelka wlewamy mleko, dodajemy masło i zagrzewamy do takiej temperatury, żeby masło się rozpu¶ciło (UWAGA! mleko ma być ciepłe, a nie gor±ce). Dolewamy mleko, miksuj±c wszystko mikserem. Mleka dodać tyle, żeby ciasto miało konsystencję gęstego ciasta nale¶nikowego. Do masy dodajemy cz±stki owoców, nakładamy łyżk± na rozgrzany olej, smażymy na złoto, posypujemy cukrem pudrem. Smacznego:))

Skałdniki mozna np. podwoić i wtedy mamy ¶niadanie dla całej rodziny:))

Ostatnio odwiedzony przepis kulinarny

Przepisy kulinarne - losowy

Zaj±c w czerwonym winie i czosnku


Składniki:1 sprawiony zaj±c lub królik,
500 ml wywaru (może być z kostki),
1 pęczek włoszczyzny bez kapusty,
250 ml czerwonego wytrawnego wina,
6 z±bków czosnku,
2 cebule,
1 łyżka miodu,
po szczypcie rozmarynu i tymianku,
2 - 3 goĽdziki,
10 ziaren pieprzu,
6 ziaren ziela angielskiego,
2 - 3 li¶cie laurowe,
2 kromki czerstwego razowca,
100 ml oleju,
sól,
pieprz.

 
Sposób przyrz±dzenia:        Sprawionego zaj±ca podzielić na czę¶ci. Do przygotowania potrawy wzi±¶ć comber i udĽce. Z przodków można zrobić potrawkę. Warzywa umyć, obrać i utrzeć na grubej tarce, cebulę obrać i pokroić w plastry. W rondlu podgrzać wywar, dodać przyprawy i gotować 5 - 10 min. na małym ogniu. Następnie wrzucić utarte warzywa i cebulę. Można dodać łyżkę miodu. Gotować jeszcze 5 min. Zdj±ć rondel z ognia i gdy wywar ostygnie dolać do niego wino i posiekany, utarty z sol± czosnek. W tej bejcy marynować zaj±ca 24 - 72 h. Po zamarynowaniu wyj±ć mięso, osuszyć i obsmażyć na oleju. Potem włożyć go w brytfance do nagrzanego do 180°C piekarnika. Wtedy, gdy zaj±c się piecze, przecedzić bejcę i co 10 min. polewać ni± zaj±ca. Po 0.5 h obniżyć temp. do 140°C i piec mięso jeszcze 30 min. Do powstałego sosu dodać kromki razowca, przetrzeć i doprawić do smaku.