Dzisiaj jest Wtorek 26 marca 2019
Przepisy kulinarne - Ciasta, desery, torty

Złociste placuszki


Składniki:
1 szklanka m±ki pszennej
0,5 szklanki m±ki kukurydzianej
ok. 0,5 szklanki mleka
łyżeczka masła
małe opakowanie cukru waniliowego(najlepiej z prawqdziw± wanili±)
1duże jajo
jabłko( lub brzoskiwnia,¶liwki)
cukier puder
łyżeczka płaska proszku do pieczenia Przygotowanie:
W misce mieszamy obie m±ki ( zamiast kukurydzianej można dodać pszenn±, ale wtedy palcuszki nie będ± tak delikatne), cukier waniliowy, jajko, proszek. Do rondelka wlewamy mleko, dodajemy masło i zagrzewamy do takiej temperatury, żeby masło się rozpu¶ciło (UWAGA! mleko ma być ciepłe, a nie gor±ce). Dolewamy mleko, miksuj±c wszystko mikserem. Mleka dodać tyle, żeby ciasto miało konsystencję gęstego ciasta nale¶nikowego. Do masy dodajemy cz±stki owoców, nakładamy łyżk± na rozgrzany olej, smażymy na złoto, posypujemy cukrem pudrem. Smacznego:))

Skałdniki mozna np. podwoić i wtedy mamy ¶niadanie dla całej rodziny:))

Ostatnio odwiedzony przepis kulinarny

Kopytka


1,5 kg ziemniaków
20 dag m±ki
2 jajka
sól

Ziemniaki umyć, obrać, ugotować w osolonej wodzie, zmielić i poł?czyć z przesian± m?k±. Dodać jajka, łyżeczkę soli, zagnie¶ć. Z ciasta uformować wałeczki o grubo¶ci 2 cm, tęp? stron± noża zrobić rowki, pokroić na 3 cm kawałki. Gotować w osolonym wrz?tku, aż wypłyn±.


Przepisy kulinarne - losowy

Słodki omlet z jabłkami


SKŁADNIKI: PORCJA: 300 KCAL - 2 jajka - łyżka mleka - 1/2 łyżeczki masła - kwa¶ne jabłko - pół łyżeczki cynamonu - sypki słodzik - 150 g mrożonych truskawek. SPOSÓB PRZYRZˇDZANIA: 1. Jabłko umyj, obierz, przekrój i pokrój na do¶ć grube plasterki. Podsmaż je na odrobinie masła, posypuj±c słodzikiem i cynamonem. Jeżeli nie lubisz cynamonu, użyj cukru waniliowego. Jabłka musz± być miękkie i jednocze¶nie zachować kształt. 2. Jajka lekko ubij w misce z mlekiem i odrobin± słodzika. Usmaż omlet na rozgrzanej patelni z niewielk± ilo¶ci± tłuszczu. Gdy wierzch omleta jest lekko ¶cięty, wyłóż jabłka na jedn± połowę i przykryj je drug± połow±. Przez chwilę trzymaj na małym ogniu. 3. Omlet zjedz z sosem owocowym i odrobin± bitej ¶mietany light. Sos zrobisz przecieraj±c przez sitko rozmrożone truskawki. Możesz je posypać słodzikiem.