Dzisiaj jest Piątek 19 stycznia 2018
Przepisy kulinarne - Ciasta, desery, torty

Złociste placuszki


Składniki:
1 szklanka m±ki pszennej
0,5 szklanki m±ki kukurydzianej
ok. 0,5 szklanki mleka
łyżeczka masła
małe opakowanie cukru waniliowego(najlepiej z prawqdziw± wanili±)
1duże jajo
jabłko( lub brzoskiwnia,¶liwki)
cukier puder
łyżeczka płaska proszku do pieczenia Przygotowanie:
W misce mieszamy obie m±ki ( zamiast kukurydzianej można dodać pszenn±, ale wtedy palcuszki nie będ± tak delikatne), cukier waniliowy, jajko, proszek. Do rondelka wlewamy mleko, dodajemy masło i zagrzewamy do takiej temperatury, żeby masło się rozpu¶ciło (UWAGA! mleko ma być ciepłe, a nie gor±ce). Dolewamy mleko, miksuj±c wszystko mikserem. Mleka dodać tyle, żeby ciasto miało konsystencję gęstego ciasta nale¶nikowego. Do masy dodajemy cz±stki owoców, nakładamy łyżk± na rozgrzany olej, smażymy na złoto, posypujemy cukrem pudrem. Smacznego:))

Skałdniki mozna np. podwoić i wtedy mamy ¶niadanie dla całej rodziny:))

Ostatnio odwiedzony przepis kulinarny

Sałatka z grejpfruta i cykorii


Produkty: 2 cykorie
1 różowy grejpfrut
kilka ciemnych winogron
2 łyżki orzechów ziemnych
4 łyżki oleju
sok z cytryny
cukier
sól
biały pieprz Wykonanie: Winogrona umyć. Grejpfruta obrać, mi±ższ wyj±ć, podzielić na cz±stki. Cykorię umyć, usun±ć zwiędnięte li¶cie, rozłożyć na talerzu. Skropić sokiem z cytryny. Na wierzchu ułożyć cz±stki grejpfruta i winogrona. Olej doprawić sol±, pieprzem, cukrem i sokiem z cytryny. Polać sałatkę. Wymieszać. Wstawić na 20 minut do lodówki. Orzechy grubo posiekać. Podprażyć na suchej patelni. Posypać sałatkę tuż przed podaniem.


Przepisy kulinarne - losowy

Tort makowo- budyniowy


SKŁADNIKI: • 15 dag maku, 5 dag m±ki • 4 jaja, 10 dag cukru • łyżeczka proszku do pieczenia, 2 budynie ¶mietankowe • 3/4 litra mleka • 3 banany, biszkopty • galaretka pomarańczowa WYKONANIE: 1. Mak sparzyć wrz±tkiem, odcedzić, dwukrotnie zemleć. Żółtka ubić z cukrem i dwoma łyżkami wody na pianę, dodać m±kę, proszek, mak. Białka ubić na sztywn± pianę i delikatnie poł±czyć z mas± makow±. Piec 30- 40 minut w temperaturze 200 stopni. 2. Budyń ugotować wg przepisu na opakowaniu, wyłożyć na makowy spód, przełożyć plasterkami banana, schłodzić. Na wierzch ułożyć biszkopty i zalać tężej±c± galaretk±. Ponownie schłodzić.