Dzisiaj jest Środa 18 lipca 2018
Przepisy kulinarne - Ciasta, desery, torty

Złociste placuszki


Składniki:
1 szklanka m±ki pszennej
0,5 szklanki m±ki kukurydzianej
ok. 0,5 szklanki mleka
łyżeczka masła
małe opakowanie cukru waniliowego(najlepiej z prawqdziw± wanili±)
1duże jajo
jabłko( lub brzoskiwnia,¶liwki)
cukier puder
łyżeczka płaska proszku do pieczenia Przygotowanie:
W misce mieszamy obie m±ki ( zamiast kukurydzianej można dodać pszenn±, ale wtedy palcuszki nie będ± tak delikatne), cukier waniliowy, jajko, proszek. Do rondelka wlewamy mleko, dodajemy masło i zagrzewamy do takiej temperatury, żeby masło się rozpu¶ciło (UWAGA! mleko ma być ciepłe, a nie gor±ce). Dolewamy mleko, miksuj±c wszystko mikserem. Mleka dodać tyle, żeby ciasto miało konsystencję gęstego ciasta nale¶nikowego. Do masy dodajemy cz±stki owoców, nakładamy łyżk± na rozgrzany olej, smażymy na złoto, posypujemy cukrem pudrem. Smacznego:))

Skałdniki mozna np. podwoić i wtedy mamy ¶niadanie dla całej rodziny:))

Ostatnio odwiedzony przepis kulinarny

Salatka z solonych grzybow


Porcja dla 4 osob. Czas przygotow. 30 min.
300 g grzybow solonych lub marynowanych,
3 kartofle ugotowane w mundurkach,
1 cebula,
4 pomidory,
150 g korniszonow,
3 jaja ugotowane na twardo,
1,5 lyzeczki musztardy,
2 lyzki oliwy,
1/3 lyzeczki cukru,
1/3 lyzeczki kminku,
1 lyzka siekanego koperku,
1 lyzka siekanej zielonej pietruszki,
sol, pieprz.

1. Ostudzone kartofle obrac i pokroic w cienkie paski.
2. Grzyby pokroic w plasterki o grubosci 2-3 mm.
3. Jaja obrac i pokroic w kostke.
4. Pomidory umyc i pokroic w cienkie plasterki, a kazdy z nich nastepnie na 4
czastki. Cebule obrac i drobno posiekac.
5. Wszystkie wymienione skladniki polaczyc ze soba, dodac oliwe, musztarde,
sol, cukier oraz przyprawy i starannie wymieszac.
6. Podawac posypana siekanym koperkiem i zielona pietruszka.

Przepisy kulinarne - losowy

Grillowane szaszłyki z krewetek podane z sałatk±


SKŁADNIKI: * 16 krewetek * 1 mango * 1 awokado * 12 pomidorków cherry * przyprawa do grilla * marynata * 200 ml sosu sojowego * 2 łyżki miodu * 1 łyżka palonych ziaren sezamu SAŁATKA: * ½ porwanej sałaty lodowej * ½ pokrojonego w cienkie paseczki melona miodowego * ½ rzepy pokrojonej w cienkie paseczki * 12 pokrojonych w cz±stki truskawek * 40 g kiełków słonecznika * 3 łyżki oliwy z oliwek * sok z 1 limonki * sól, pieprz SPOSÓB WYKONANIA: Krewetki oczy¶cić, umyć i osuszyć papierowym ręcznikiem. Mango i awokado umyć, obrać ze skóry, usun±ć pestki, a następnie pokroić w ¶redniej wielko¶ci kostkę. Na szpadki do szaszłyków nabijać na przemian krewetki, owoce oraz pomidorki. Przygotować marynatę, mieszaj±c sos sojowy, miód oraz przyprawę do grilla, a następnie zalać ni± przygotowane szaszłyki i odstawić do lodówki na ok. 2 godziny. W międzyczasie wymieszać wszystkie składniki sałatki, dodaj±c odrobinę oliwy z oliwek i soku z limonki. Szaszłyki wyj±ć z marynaty i grillować ok. 5 minut z każdej ze stron. Pozostał± marynatę przelać do rondelka i gotować do momentu zgęstnienia. Gotowe szaszłyki ułożyć na sałatce, skropić sosem miodowo- sojowym i posypać palonymi ziarnami sezamu.