Dzisiaj jest Piątek 19 stycznia 2018
Przepisy kulinarne - Ciasta, desery, torty

Zabajone z jeżynami


Składniki • 6 żółtek, • 20 dag cukru, • 1/2 litra białego półwytrawnego wina, • 40 dag jeżyn, • kilka truskawek, • listki melisy do dekoracji. Etapy przygotowania 1. Jeżyny umyć, osuszyć. Żółtka utrzeć z cukrem na gładką, puszystą masę. Wstawić do gorącej kąpieli wodnej, wlać wino i energicznie ubijając, podgrzewać. Nie dopuścić do zagotowania. Po 10-15 minutach wytworzy się gęsty, pienisty sos. 2. Jeżyny rozłożyć w pucharkach i zalać gorącym sosem. Deser ozdobić kawałkami truskawek i listkami.

Ostatnio odwiedzony przepis kulinarny

Mus z łososia i szampana


Składniki: 20 dkg wędzonego łososia,
3/4 szkl. wytawnego szamapana,
2 łyżki kaparów,
3 łyżeczki żelatyny,
sól,
biały pieprz,
4 gałązki świeżego koperku. Sposób przyrządzenia:
       
Żelatynę namoczyć w niewielkiej ilości zimnej wody i odstawić do napęcznienia. Gdy już napęcznieje, rozpuścić, wkładając naczynie do gorącej wody. Łososia zmiksować, wymieszać z szampanem oraz posiekanymi drobno kaparami. Doprawić delikantnie solą i pieprzem, wymieszać z żelatyną. Nalewać do małych foremek, które wstawić do lodówki do zastygnięcia. Przed podaniem foremki zanurzyć w zimnej wodzie, mus wyłożyć na półmisek oraz przybrać koperkiem. Podawać z ćwiartkami cytryny.

Przepisy kulinarne - losowy

Wytrawne jabłka z grilla


SKŁADNIKI: * 1 kg jabłek * majeranek * masło łub margaryna * sól WYKONANIE: Jabłka do pieczenia na grillu najlepiej powinny być kwaskowate. Jabłka dobrze umyć, wydrążyć gniazda nasienne i w miejsce po gniazdach włożyć łyżeczkę masła lub margaryny i odrobinę majeranku. Zawinąć w folię aluminiową i piec na grillu.