Dzisiaj jest Środa 25 kwietnia 2018
Przepisy kulinarne - Ciasta, desery, torty

Zabajone z jeżynami


Składniki • 6 żółtek, • 20 dag cukru, • 1/2 litra białego półwytrawnego wina, • 40 dag jeżyn, • kilka truskawek, • listki melisy do dekoracji. Etapy przygotowania 1. Jeżyny umyć, osuszyć. Żółtka utrzeć z cukrem na gładką, puszystą masę. Wstawić do gorącej kąpieli wodnej, wlać wino i energicznie ubijając, podgrzewać. Nie dopuścić do zagotowania. Po 10-15 minutach wytworzy się gęsty, pienisty sos. 2. Jeżyny rozłożyć w pucharkach i zalać gorącym sosem. Deser ozdobić kawałkami truskawek i listkami.

Ostatnio odwiedzony przepis kulinarny

Krewetki pieczone


Jak masz dostep do sporych krewetek swierzych.
Pod pojeciem spore rozumiem min 5cm bez ogona. Obrac, ogon zostaje, natluscic maselkiem (moze byc czosnkowe) nadziac na patyczki (jak szaszlyki) obsypac ziarnem sezamowym i do pieca, albo lepiej na ruszt. Potem cytrynka i smacznego.


Przepisy kulinarne - losowy

Ser smażony z pomidorami


2 sery camembert
50 dag pomidorów
cebula
4 ząbki czosnku
10 dag pieczarek
1/2 szkl. bulionu
kieliszek czerwonego wina
łyżka masła
2 łyżki oliwy
łyżeczka mąki
sól, pieprz
gałka muszkatołowa Pomidory sparzyć wrz?tkiem, obrać ze skóry, pokroić. Na oliwie zeszklić pokrojoną cebulę i czosnek. Pieczarki pokroić na cienkie plastry, udusić na maśle. Poł?czyć z cebul?, oprószyć m?ką, dodać pomidory, bulion i wino. Gotować na małym ogniu, ci?gle mieszając, aż całość zgęstnieje. Przyprawić. Sery usmażyć na oliwie z obu stron. Podawać gor?ce, polane sosem. Najlepiej smakują z bagietką i winem.