Dzisiaj jest Środa 18 lipca 2018
Przepisy kulinarne - Ciasta, desery, torty

Zabajone z jeżynami


Składniki • 6 żółtek, • 20 dag cukru, • 1/2 litra białego półwytrawnego wina, • 40 dag jeżyn, • kilka truskawek, • listki melisy do dekoracji. Etapy przygotowania 1. Jeżyny umyć, osuszyć. Żółtka utrzeć z cukrem na gładką, puszystą masę. Wstawić do gorącej kąpieli wodnej, wlać wino i energicznie ubijając, podgrzewać. Nie dopuścić do zagotowania. Po 10-15 minutach wytworzy się gęsty, pienisty sos. 2. Jeżyny rozłożyć w pucharkach i zalać gorącym sosem. Deser ozdobić kawałkami truskawek i listkami.

Ostatnio odwiedzony przepis kulinarny

Muffiny z jablkiem i maslem orzechowym


Składniki: 2 jablka
280 g maki
2 lyzeczki proszku do pieczenia                                                
pol lyzeczki sody oczyszczonej
2 jajka
120 g cukru
100 g masla orzechowego
80 ml oleju ( o neutralnym zapachu)
200 ml maslanki Piekarnik nagrzewamy do 190° stopni. Blache na muffiny natluszczamy. Jablka obieramy i kroimy na drobne kawalki. Make mieszamy w jednej misce z proszkiem do pieczenia i soda. Oddzielnie ubijamy jajka z cukrem, maslem orzechowym, olejem i maslanka. Do tego wsypujemy make i krotko mieszamy, a nastepnie wrzucamy jablka.
Ciastem napelniamy foremki do 4/5 wysokosci. Pieczemy ok 20 minut. Blache wstawiamy zawsze do nagrzanego piekarnika i nie otwieramy go przez pierwsze 15 minut, zeby babeczki nie opadly. Jesli jakies miejsca w formie zostaly puste, mozna je napelnic woda, muffiny sa wtedy bardziej puszyste. Po wyjeciu formy z piekarnika kladziemy ja na mokra scierke i wyjmujemy muffiny po 5-10 minutach. Mozna sobie w tym pomoc duza lyzka.

Przepisy kulinarne - losowy

naleśniki w rosole czyli rosół po austriacku


Składniki Przepis naleśniki, które zostały z obiadu
rosół na ostro /może być z bulionu/ Kiedy nasmażysz za dużo naleśników, to te które wam zostaną, należy pokroić w cienkie paseczki /najlepiej wzdłuż naleśnika będzie dłuższy "makaron"/ i schować do lodówki w torebce papierowej, aby ods?czyć nadmiar tłuszczu, a kiedy macie niezapowiedzianych gości to wystarczy jeden bulion i te paseczki naleśników wrzucić do talerza gorącego pikantnego rosołu. Dzieci uwielbiają t? zupę.