Dzisiaj jest Niedziela 18 listopada 2018
Przepisy kulinarne - Ciasta, desery, torty

Zabajone z jeżynami


Składniki • 6 żółtek, • 20 dag cukru, • 1/2 litra białego półwytrawnego wina, • 40 dag jeżyn, • kilka truskawek, • listki melisy do dekoracji. Etapy przygotowania 1. Jeżyny umyć, osuszyć. Żółtka utrzeć z cukrem na gładką, puszystą masę. Wstawić do gorącej kąpieli wodnej, wlać wino i energicznie ubijając, podgrzewać. Nie dopuścić do zagotowania. Po 10-15 minutach wytworzy się gęsty, pienisty sos. 2. Jeżyny rozłożyć w pucharkach i zalać gorącym sosem. Deser ozdobić kawałkami truskawek i listkami.

Ostatnio odwiedzony przepis kulinarny

Pasta grochowa


1/2 filiżanki grochu
łyżeczka oleju
cebula
2 ząbki roztartego czosnku
zielona pietruszka / koper / rzeżucha
Groch namoczyć na noc, ugotować, zmielić. Cebulę podsmażyć na oleju. Zieleninę posiekać. Wymieszać wszystkie składniki.

Przepisy kulinarne - losowy

Piersi z kurczaka po prowansalsku


Składniki Przepis 4 piersi z kurczaka ( w sumie około 500 g )
2 łyżki oliwy z oliwek
1/2 l wytrawnego, białego wina
sól, pieprz
3 pomidory
8-10 czarnych oliwek
2 ząbki czosnku
3 łyżki gor?cej wody
1/4 kostki rosołowej
m?ka do zagęszczenia sosu
1/2 pęczka pietruszki   Mięso rozmrozić jeśli było mrożone), umyć dokładnie pod gor?c? wod? i osuszyć. Na patelni rozgrzać olej i smażyć na nim mięso z każdej strony po 5 minut. Mięso wyjąć z patelni i odstawić tak, by nie wystygło. Do sosu dolać wino. Pomidory sparzyć wrz?c? wod?, zdjąć z nich skórki i pokroić w kostkę. Z oliwek usunąć pestki i pokroić je w plasterki. Pomidory, oliwki oraz czosnek roztarty z solą dodać do sosu, wlać trochę gor?cej wody i wrzucić kostkę rosołową. Sos można ewentualnie zagę?cić m?ką, gotując go następnie przez 5 minut. Doprawić sos solą oraz pieprzem i polać nim filety. Na koniec posypać całość wymyt? i posiekaną natką pietruszki.