Dzisiaj jest Wtorek 26 marca 2019
Przepisy kulinarne - Ciasta, desery, torty

Zabajone z jeżynami


Składniki • 6 żółtek, • 20 dag cukru, • 1/2 litra białego półwytrawnego wina, • 40 dag jeżyn, • kilka truskawek, • listki melisy do dekoracji. Etapy przygotowania 1. Jeżyny umyć, osuszyć. Żółtka utrzeć z cukrem na gładką, puszystą masę. Wstawić do gorącej kąpieli wodnej, wlać wino i energicznie ubijając, podgrzewać. Nie dopuścić do zagotowania. Po 10-15 minutach wytworzy się gęsty, pienisty sos. 2. Jeżyny rozłożyć w pucharkach i zalać gorącym sosem. Deser ozdobić kawałkami truskawek i listkami.

Ostatnio odwiedzony przepis kulinarny

KOTLETY MIELONE PO LITEWSKU


Składniki •  0,5 KG MIĘSA MIELONEGO •  PIEPRZ, SÓL, JARZYNKA WINIARY, CZOSNEK •  1 ŻÓŁTKO + BIAŁKO UBITE NA PIANĘ •  BUŁKA NAMOCZONA W WODZIE •  BUŁKA TARTA •  PÓŁ GŁÓWKI KAPUSTY BIAŁEJ Etapy przygotowania 1. POSZATKOWANĄ KAPUSTĘ POSOLIĆ I WDUSIĆ SÓL PALCAMI-ODSTAWIĆ NA PÓŁ GODZ.- ODCISNĄĆ SOK. 2. MIĘSO MIELONE PRZYGOTOWAĆ TAK JAK NA KOTLETY MIELONE. DODAĆ KAPUSTĘ I WYMIESZAĆ. 3. POSMAŻYĆ UFORMOWANE KOTLECIKI NA RUMIANY KOLOR 4. SOS: W GARNKU ZAGOTOWAĆ WODĘ, DODAĆ 2-3 ŁYŻECZKI KONCENTRATU POMIDOROWEGO, POSOLIĆ, POPIEPRZYĆ, DODAĆ 1/2 ŁYŻECZKĘ CUKRU. JAK SIĘ ZAGOTUJE DODAĆ POSMAŻONE KOTLECIKI. 5. PODDUSIĆ NA LEKKIM OGNIU PRZEZ 15- 20 MIN.

Przepisy kulinarne - losowy

Lekki krem do tortu


Składniki masło roślinne 1/2 kostki masła cukier puder jogurt naturalny Wykonanie Miękkie masło rozkręcić z cukrem pudrem. Potem bardzo powoli dodawać jogurt (po łyżce) cały czas miksując. Wymieszać z owocami i przekładać biszkopt.