Dzisiaj jest Czwartek 24 stycznia 2019
Przepisy kulinarne - Ciasta, desery, torty

Zabajone z jeżynami


Składniki • 6 żółtek, • 20 dag cukru, • 1/2 litra białego półwytrawnego wina, • 40 dag jeżyn, • kilka truskawek, • listki melisy do dekoracji. Etapy przygotowania 1. Jeżyny umyć, osuszyć. Żółtka utrzeć z cukrem na gładką, puszystą masę. Wstawić do gorącej kąpieli wodnej, wlać wino i energicznie ubijając, podgrzewać. Nie dopuścić do zagotowania. Po 10-15 minutach wytworzy się gęsty, pienisty sos. 2. Jeżyny rozłożyć w pucharkach i zalać gorącym sosem. Deser ozdobić kawałkami truskawek i listkami.

Ostatnio odwiedzony przepis kulinarny

Sałatka z białej kapusty i buraczków


Składniki 1 kg kapusty białej 1 kg buraczków 20 dkg cebuli Zalewa 1 szk. cukru 1 szk. octu 2 szk. wody 1 łyżka soli Sposób przygotowania Zagotować zalewę. Kapustę poszatkować i sparzyć wrzatkiem, buraki ugotować i zetrzeć na tarce o grubych oczkach, cebulę pokroić w półtalarki i sparzyć wrzatkiem. Wszystko razem wymieszać i zalać goraca zalewą, wkładać do słoików i pasteryzować 20 - 30 min.

Przepisy kulinarne - losowy

Paszteciki z kapustą i grzybami


Składniki: - 1,5 szklanki mąki (25 dag) - 1 łyżka drożdży (2 dag) - 0,5 szklanki mleka - 1 łyżeczka cukru (0,5 dag) - 2 jajka - 1 żółtko - 2 płaskie łyżeczki tłuszczu (1 dag) - sól Farsz: - 75 dag kwaszonej kapusty - ponad 0,5 szklanki suszonych grzybów (2 dag) - 1 średnia cebula - 1 czubata łyżka tłuszczu (2 dag) - sól, pieprz
Przyrządzanie: 1. Grzyby umyć, przełożyć do garnka i ugotować w niewielkiej ilości wody. Odcedzić (wywaru nie wylewać) i drobno posiekać. 2. Kapusty kwaszonej nie należy płukać, a jedynie odcisnąć z niej nadmiar soku. Przez to zachowa swój aromat.
Cebulę i kapustę drobno pokroić, przełożyć do garnka, zalać wywarem z grzybów, dodać tłuszcz i dusić tak długo, aż wywar całkowicie odparuje. Wymieszać z grzybami, doprawić do smaku solą i pieprzem. 3. Drożdże utrzeć z cukrem, łyżką mąki i 3 łyżkami ciepłego mleka. Odstawić do wyrośnięcia. Dodać resztę mąki, jajka i pozostałe mleko. Osolić i zagnieść.
Powoli wlewać tłuszcz, wyrabiać, aż ciasto zacznie odchodzić od rąk. Następnie ciasto rozwałkować na grubość 1 cm. Wykrawać kwadraty o boku 7 cm. 4. Pośrodku każdego kwadracika ułożyć farsz, skleić paszteciki. Ułożyć na natłuszczonej i posypanej mąką blasze, odstawić do wyrośnięcia. Posmarować rozmąconym jajkiem.
Piec około 25 minut w temperaturze 200 stopni C. 1 porcja - 130 kcal