Dzisiaj jest Środa 25 kwietnia 2018
Przepisy kulinarne - Ciasta, desery, torty

Zabajone z rumem


Produkty: - 6 żółtek
- 5 dag cukru
- szczypta cynamonu
- 200 ml wina Marsala
- 50 ml rumu Wykonanie: W metalowej miseczce ubij żółtka z cukrem na jasnokremową puszystą masę. Cynamon rozpuść w Marsali, wymieszaj z rumem. Powoli wlewaj wino do masy jajecznej, nie przerywając przy tym ubijania. Miseczkę ustaw w kąpieli wodnej (w większym garnku zagotuj wodę, zmniejsz ogień. Ponad parą umieść miseczkę z kremem), ubijaj, aż masa będzie gładka i gęsta. Wyjmij miseczkę z kąpieli wodnej i przełóż krem do pucharków.

Ostatnio odwiedzony przepis kulinarny

Kaczka z jabłkiem z grilla


SKŁADNIKI: 2 piersi kacze, 1 jabłko, szczypta majeranku, sól, pieprz do smaku. WYKONANIE: Piersi kacze oczyścić i naciąć kieszeń pomiędzy skórką a mięsem Jabłko obrać i pokroić w drobną kostkę, wymieszaćz majerankiem, solą i pieprzem Do powstałej kieszeni nałożyć rozdrobnione jabłko. Spiąć wykałaczką. Grillować ok. 10 - 15 min., często obracając. Podawać z surówką z kapusty czerwonej i czerwonym winem.

Przepisy kulinarne - losowy

Babka czekoladowa z jabłkami


SKŁADNIKI: - 3 duże jabłka;
- 2 łyżki soku z cytryny;
- 25 dag masła
- cukier waniliowy;
- 20 dag cukru;
- 6 jajek;
- 10 dag mielonych orzechów laskowych;
- 40 dag mąki;
- 3 łyżeczki cynamonu;
- 25 dag kremu czekoladowego (typu nutella);
- polewa orzechowa;
- tłuszcz i mąka do formy.  PRZEPIS: Jabłka obieramy, usuwamy pestki, kroimy w kostkę i skrapiamy sokiem z cytryny. Miękkie masło ucieramy z cukrem, szczyptą soli i cukrem waniliowym. Nie przerywając ucierania dodajemy po jednym jajku. Mąkę mieszamy z orzechami i 2 łyżeczkami cynamonu. Do masy dodajemy na przemian po łyżce mąki i nutelli. Na koniec dodajemy jabłuszka i całość mieszamy. Formę z kominkiem natłuszczamu i obsypujemy mąką, a następnie napełniamy ciastem. Pieczemy ok 80 minut w temp 175 st. C. W połowie pieczenia możemy przykryć je folią aluminiową, żeby nie wyschło za bardzo. Upieczoną babkę zostawiamy w formie przez 5 minut, a nastepnie wyjmujemy i studzimy. Polewę (najlepiej taką gotową) przyżądzamy wg przepisu na opakowaniu i polewamy nią babkę. Łyżkę cukru mieszmy z pozostałum cynamonem i obsypujemy ciasto.