Dzisiaj jest Środa 19 września 2018
Przepisy kulinarne - Ciasta, desery, torty

Zabajone z rumem


Produkty: - 6 żółtek
- 5 dag cukru
- szczypta cynamonu
- 200 ml wina Marsala
- 50 ml rumu Wykonanie: W metalowej miseczce ubij żółtka z cukrem na jasnokremową puszystą masę. Cynamon rozpuść w Marsali, wymieszaj z rumem. Powoli wlewaj wino do masy jajecznej, nie przerywając przy tym ubijania. Miseczkę ustaw w kąpieli wodnej (w większym garnku zagotuj wodę, zmniejsz ogień. Ponad parą umieść miseczkę z kremem), ubijaj, aż masa będzie gładka i gęsta. Wyjmij miseczkę z kąpieli wodnej i przełóż krem do pucharków.

Ostatnio odwiedzony przepis kulinarny

Stek pomarańczowy


Składniki
3 łyżki Sos Worcestershire L&P
sok z jednej pomarańczy
1 łyżeczka skórki pomarańczowej
1 łyżka musztardy z Dijon
4 steki z polędwicy wieprzowej
200 g pieczarek pokrojonych
1 duża cebula posiekana
olej do smażenia
Przygotowanie
Sok pomarańczowy, sos worcestershire, skórkę i musztardę dokładnie wymieszać. Dodać mięso i marynować przez około 15 minut.
Rozgrzać olej na patelni i usmażyć steki. Dodać cebulkę i pieczarki. Smażyć kilka minut. Na koniec dodać marynatę. Całość zagotować.

Podawanie
Podawać na gor?co z ziemniakami i sałat?.

Przepisy kulinarne - losowy

Delicje wykwintne


SKŁADNIKI: Biszkopt 6 jajek 18 dag cukru 18 dag mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia Delecta mus jabłkowy 4 duże jabłka 2 opakowania galaretki Delecta 1,5 szklanki wody masa budyniowa 1 opakowanie budyniu waniliowego Delecta 1 szklanka mleka 1 kostka margaryny 1 opakowanie cukru wanilinowego Delecta polewa czekoladowa 1 jajko 3 łyżki cukru 2 łyżki kakao 0,5 kostki margaryny SPOSÓB PRZYRZADZANIA: Biszkopt Białka ubić na sztywno, dodać cukier i ubijać dalej, dodać żółtka i wymieszać. Do ubitych białek z cukrem i żółtkami dodać mąkę z proszkiem do pieczenia. Mus jabłkowy Jabłka obrać, zetrzeć na tarce, dodać wodę i zagotować. Wsypać galaretki i bardzo dokładnie wymieszać. Ostudzić. Masa budyniowa Ugotować budyń waniliowy z 1 szklanką mleka, ostudzić. Utrzeć jedną kostkę margaryny, dodać ostudzony budyń. Wszystko dokładnie utrzeć aż do połączenia składników. Dodać cukier wanilinowy. Biszkopt przekroić na 2 części. Na pierwszą część biszkoptu wyłożyć masę budyniową, a następnie mus jabłkowy z galaretką i przykryć go drugą częścią biszkoptu. Wierzch biszkoptu polać polewą czekoladową Polewa czekoladowa Jajko ubić z cukrem, dodać kakao, wlać gorącą roztopioną margarynę i dalej ubijać aż do zgęstnienia. Delikatnie wymieszać i przełożyć do formy o wymiarach 25x30cm (wyłożonej papierem i wysmarowanej tłuszczem).