Dzisiaj jest Czwartek 24 stycznia 2019
Przepisy kulinarne - Ciasta, desery, torty

Zabajone z rumem


Produkty: - 6 żółtek
- 5 dag cukru
- szczypta cynamonu
- 200 ml wina Marsala
- 50 ml rumu Wykonanie: W metalowej miseczce ubij żółtka z cukrem na jasnokremową puszystą masę. Cynamon rozpuść w Marsali, wymieszaj z rumem. Powoli wlewaj wino do masy jajecznej, nie przerywając przy tym ubijania. Miseczkę ustaw w kąpieli wodnej (w większym garnku zagotuj wodę, zmniejsz ogień. Ponad parą umieść miseczkę z kremem), ubijaj, aż masa będzie gładka i gęsta. Wyjmij miseczkę z kąpieli wodnej i przełóż krem do pucharków.

Ostatnio odwiedzony przepis kulinarny

Pasta z mango


Produkty: - 2 duże obrane niezbyt dojrzałe mango
- 1/2 szklanki wiórków kokosowych
- 4 zielone chili (bez nasionek)
- 6 ząbków czosnku
- 1/2 łyżki nasion kuminu
- 1 łyżka cukru
- 10 listków mięty
- świeża gałązka kolendry
- sok z cytryny
- sól Wykonanie: Pokrój miąższ mango na kawałeczki, zmiksuj ze wszystkimi pozostałymi składnikami na jednolitą, gładką masę.

Przepisy kulinarne - losowy

Risotto z warzywami


30 dag ryżu
15 dag brokułów
3 pomidory
cebula biała
cebula czerwona
500 ml bulionu warzywnego
250 ml białego wytrawnego wina
olej
sól, pieprz Ryż opłukać, zalać bulionem i gotować na małym ogniu, aż wchłonie cały płyn. Dolać wino, doprawić solą i pieprzem. Zagotować pod przykryciem. Wstawić na 25 min. do nagrzanego do temp. 200 stopni piekarnika by napęczniał. Cebulę pokroić w piórka. Pomidory pokroić w grub? kostkę i z cebul? podsmażyć na oleju. Brokuły podzielić na różyczki i krótko obgotować. Warzywa wymieszać z ryżem, przyprawić