Dzisiaj jest Niedziela 18 listopada 2018
Przepisy kulinarne - Ciasta, desery, torty

Zabajone z rumem


Produkty: - 6 żółtek
- 5 dag cukru
- szczypta cynamonu
- 200 ml wina Marsala
- 50 ml rumu Wykonanie: W metalowej miseczce ubij żółtka z cukrem na jasnokremową puszystą masę. Cynamon rozpuść w Marsali, wymieszaj z rumem. Powoli wlewaj wino do masy jajecznej, nie przerywając przy tym ubijania. Miseczkę ustaw w kąpieli wodnej (w większym garnku zagotuj wodę, zmniejsz ogień. Ponad parą umieść miseczkę z kremem), ubijaj, aż masa będzie gładka i gęsta. Wyjmij miseczkę z kąpieli wodnej i przełóż krem do pucharków.

Ostatnio odwiedzony przepis kulinarny

Przepisy kulinarne - losowy

Jabłka z bakaliami


4 duże jabłka
2 łyżki rodzynek
sok z cytryny
5 daktyli
4 orzechy włoskie
kilka migdałów
2 żółtka
5 dag cukru
2 łyżki masła
2 łyżki araku / rumu / brandy Rodzynki i daktyle sparzyć, posiekać, zalać alkoholem. Utrzeć żółtka z cukrem i masłem, dodać os?czone rodzynki i posiekane migały obrane ze skórki, wymieszać. Jabłka umyć, ?ci?ć czę?ć z ogonkiem, wyjąć gniazda nasienne, skropić sokiem z cytryny, napełnić przygotowanym farszem, na wierzchy ułożyć cz?stki orzechów. Ułożyć w żaroodpornym naczyniu, skropić alkoholem, piec 25 min. w temp. 200 st. C.