Dzisiaj jest Środa 18 lipca 2018
Przepisy kulinarne - Ciasta, desery, torty

Zabajone z rumem


Produkty: - 6 żółtek
- 5 dag cukru
- szczypta cynamonu
- 200 ml wina Marsala
- 50 ml rumu Wykonanie: W metalowej miseczce ubij żółtka z cukrem na jasnokremową puszystą masę. Cynamon rozpuść w Marsali, wymieszaj z rumem. Powoli wlewaj wino do masy jajecznej, nie przerywając przy tym ubijania. Miseczkę ustaw w kąpieli wodnej (w większym garnku zagotuj wodę, zmniejsz ogień. Ponad parą umieść miseczkę z kremem), ubijaj, aż masa będzie gładka i gęsta. Wyjmij miseczkę z kąpieli wodnej i przełóż krem do pucharków.

Ostatnio odwiedzony przepis kulinarny

Jabłecznik z bitą śmietaną i lodami waniliowymi


Składniki: 3 szkl. mąki, 3 jajka, 3 łyżeczki proszku do pieczenia, 3 szkl. cukru, 1 kostka masła, 1.5 kg kwaśnych jabłek, cynamon, cukier waniliowy, lody waniliowe, śmietana kremówka, cukier puder.
Sposób przyrządzenia:
       
Na stolnicę wysypać mąkę, cukier, proszek, dodać pokrojone masło, całość lekko wymieszać. Utworzyć dołek, wbić jajka i zagnieść szybko ciasto. Podzielić ciasto na dwie części - jedną położyć na wysmarowaną masłem i obsypaną mąką blaszkę, na ciasto ułożyć warstwami obrane i pokrojone jabłka, a na wierzch położyć resztę ciasta (można w ciasto włożyć całe migdały). Każdą warstwę jabłek posypać cynamonem i cukrem waniliowym. Piec ok. 45 min. w piekarniku nagrzanym do 180° C. Wyjąć ciasto z piekarnika, pokroić, ułożyć na talerzyk, udekorować lodami i bitą śmietaną. Śmietanę i pojemnik, w którym będziemy ubijać śmietanę, schłodzić. Do śmietany dodać 2 łyżeczki cukru pudru, ubić.

Przepisy kulinarne - losowy

Pasta z tuńczyka


Produkty: 5 jajek
puszka tuńczyka w sosie własnym
czerwona papryka
mała cebulka
majonez
sól, pieprz Wykonanie:   Jajka ugotować na twardo, pokroić w małą kosteczkę, podobnie posiekać paprykę i cebulkę. Wszystko wymieszać z odsączonym tuńczykiem i dodać trochę majonezu. Przyprawić solą, pieprzem, ewentualnie ostrą papryką.