Dzisiaj jest Wtorek 26 marca 2019
Przepisy kulinarne - Ciasta, desery, torty

Yorkshire pudding


Produkty: 250 g mąki,
4 jaja,
200 ml mleka,
sól,
pieprz,
oliwa Sposób przyrządzania:
 
Wymieszać mąkę z jajami i przyprawami. Stopniowo dolewać mleko i mieszać. Jeśli ciasto jest za gęste, dolać pół szklanki wody. Powinno powstać gęste ciasto naleśnikowe. Rozgrzać piekarnik do 220 st. C, wlać na dno foremek do muffinów odrobinę oliwy, wstawić je do piekarnika. Kiedy oliwa wrze, rozlać ciasto do foremek, wypełniając je do połowy. Wstawić do piekarnika i piec ok. 20 minut, aż bułeczki urosną i się zrumienią. Są puste w środku i najlepsze prosto z piekarnika.


Ostatnio odwiedzony przepis kulinarny

Daktylowe kulki


Dla dziecka od: 1 roku Składniki:
- pół kostki masła
- szklanka cukru
- 2 jajka
- szklanka posiekanych daktyli
- szklanka posiekanych orzechów włoskich
- 3 szklanki dmuchanego ryżu
- cukier puder do posypania

Sposób przyrządzania:

Masło wraz z cukrem rozpuść w rondelku. Mieszając, dodaj rozbełtane jajka, następnie daktyle. Całość przez ok. 10 minut podgrzewaj, mieszając, aż do uzyskania niemal jednorodnej gęstej masy. Dodaj esencję, orzechy, ryż. Wszystko dokładnie wymieszaj i odstaw z ognia. Z masy uformuj po ostygnięciu dłońmi kulki wielkości orzecha włoskiego. Aby się nie lepiły, obtaczaj je w cukrze pudrze.
Gotowe kulki schłodź (lub wręcz zamroź). Zimne są bardziej chrupiące. Nawet te z zamrażarki nadają się od razu do zjedzenia.

Przepisy kulinarne - losowy

Biszkopt z Nutellą i suszonymi śliwkami


Składniki: Biszkopt: 4 jajka 1 szklanka cukru ½ szklanki mąki pszennej ½ szklanki mąki ziemniaczanej 2 łyżki kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia Krem z Nutellą i śliwkami: ½ kg suszonych śliwek (bez pestek) wódka do namoczenia śliwek (ok. ½ szklanki) 25 dag masła 20 dag Nutelli Wierzch: ½ litra śmietany 30% 4 łyżki cukru pudru 2 opakowania "śmietan-fix" Do dekoracji: 10 dag gorzkiej czekolady Sposób wykonania: Białka ubić, dodać cukier i nadal ubijać. Dodać żółtka i jeszcze ubijać. Następnie dodać mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną, kakao i proszek do pieczenia. Delikatnie wymieszać. Wylać do wysmarowanej tłuszczem prostokątnej formy o wymiarach 25 na 36 cm. Włożyć do nagrzanego piekarnika i piec około 25 minut w temperaturze 170 °C. Ostudzić i nasączyć ponczem (mocna herbata + wódka). Suszone śliwki przełożyć do litrowego słoika, zalać wódką, zakręcić słoik i zostawić na 24 godziny. Na drugi dzień, jak już wchłoną alkohol pokroić je w kostkę. Miękkie masło utrzeć na puszystą masę. Dalej ucierając dodawać porcjami Nutellę. Pod koniec dodać pokrojone śliwki i wymieszać. Krem wyłożyć na upieczony i ostudzony biszkopt. Schłodzoną śmietanę ubić z cukrem pudrem, pod koniec dodać "śmietan-fix" i wymieszać. Następnie wyłożyć ją na krem. Na bitą śmietanę zetrzeć na tarce o dużych oczkach gorzką czekoladę. Schłodzić w lodówce.