Dzisiaj jest Środa 25 kwietnia 2018
Przepisy kulinarne - Ciasta, desery, torty

Yorkshire pudding


Produkty: 250 g m±ki,
4 jaja,
200 ml mleka,
sól,
pieprz,
oliwa Sposób przyrz±dzania:
 
Wymieszać m±kę z jajami i przyprawami. Stopniowo dolewać mleko i mieszać. Je¶li ciasto jest za gęste, dolać pół szklanki wody. Powinno powstać gęste ciasto nale¶nikowe. Rozgrzać piekarnik do 220 st. C, wlać na dno foremek do muffinów odrobinę oliwy, wstawić je do piekarnika. Kiedy oliwa wrze, rozlać ciasto do foremek, wypełniaj±c je do połowy. Wstawić do piekarnika i piec ok. 20 minut, aż bułeczki urosn± i się zrumieni±. S± puste w ¶rodku i najlepsze prosto z piekarnika.


Ostatnio odwiedzony przepis kulinarny

Kawa czekoladowa


Składniki : - kawa ekspresowa( mocna )
- czekolada gorzka (rozpuszczona )
- smietana 36% Wykonanie: Wsypujemy do filtra z kawa 3-4 lyzeczki kawy ( w zaleznosci od tego kto jaka lubi mocna kawe ) zalewamy woda, gdy kawa jest juz gotowa wlewamy ja do filizanki, nastepnie roztapiamy czekoladę ,  wlewaly do kawy , nastepnie dodajemy smietany.

Przepisy kulinarne - losowy

Serniczek z jabłkami


Składniki:
Ciasto:
10 dag. m±ki,
1/4 kostki masła
1 jajko
4 łyż. cukru pudru
2-3 krople olejku rumowego
1płaska łyżeczka proszku, 1/2 kg antonówek, Masa serowa:
20 dag. tłustego sera
2 łyż. masła
4 łyż. cukru pudru
2 jajka
1 łyżeczka budyniu smietankowego(waniliowego). Wykonanie:
Masło utrzeć z cukrem pudrem ,jajkiem ,zapachem.Dodać makę z proszkiem-zagnie¶ć.Wstawić do lodówki na godzinkę.
Wylepić tortownicę.
Piec w temp.180 st. przez ok. 15-20 minut.
Jabłka obrać ,usun±ć pestki,drobno pokroić ,skropić sokiem,przesypać 3 łyżkami cukru.
Wyłożyc na ostudzone ciasto.
Dobrze jest posmarować wcze¶niej ciasto -roztrzepanym białkiem-stworzy ono skorupkę na powierzchni ciasta i sok z jabłek nie będzie rozmaczał ciasta.
Masło utrzeć z cukrem pudrem,dodać 1 żółtko,budyń,cukier waniliowy,zmielony ser i pianę z białek.Rozłożyć masę na jabłkach,posmarować drugim żółtkiem.
Piec ok. 40 minut w temp. 160 -170st.