Dzisiaj jest Czwartek 24 stycznia 2019
Przepisy kulinarne - Ciasta, desery, torty

Yorkshire pudding


Produkty: 250 g mąki,
4 jaja,
200 ml mleka,
sól,
pieprz,
oliwa Sposób przyrządzania:
 
Wymieszać mąkę z jajami i przyprawami. Stopniowo dolewać mleko i mieszać. Jeśli ciasto jest za gęste, dolać pół szklanki wody. Powinno powstać gęste ciasto naleśnikowe. Rozgrzać piekarnik do 220 st. C, wlać na dno foremek do muffinów odrobinę oliwy, wstawić je do piekarnika. Kiedy oliwa wrze, rozlać ciasto do foremek, wypełniając je do połowy. Wstawić do piekarnika i piec ok. 20 minut, aż bułeczki urosną i się zrumienią. Są puste w środku i najlepsze prosto z piekarnika.


Ostatnio odwiedzony przepis kulinarny

Kotlety z kaszy gryczanej i płatków owsianych


Składniki • szklanka kaszy gryczanej (ugotowanej) • pół szklanki płatków owsianych • 1-2 ząbki czosnku • majeranek i ewentualnie szczypta ziół prowansalskich • sól • tarta bułka • olej do smażenia Etapy przygotowania 1. Płatki owsiane zalewamy niewielką ilością gorącej wody aby zmiękły.
2. Papkę tę łączymy z ugotowaną kaszą. Przyprawiamy majerankiem, zmiażdżonym czosnkiem, solą i ziołami prowansalskimi.
3. Starannie wyrabiamy masę i formujemy kotleciki, które obtaczamy następnie w bułce tartej i smażymy na oleju.
4. Można podawać je z sosem pieczarkowym i sezonową surówką.

Przepisy kulinarne - losowy

Bakłażan po rzymsku


2 bakłażany
3-4 łyżki oleju
2 ząbki czosnku
250 g pieczarek
2 pomidory
tymianek
sól, pieprz Bakłażany umyć i razem ze skórką pokroić na 1cm plastry. Posolić z 2 stron i zostawić na godzinę. Wytrzeć z sok który się wytworzy. Smażyć na silnie rozgrzanym oleju. Gdy się przyrumieni? ?ci?gnąć z patelni. Przysmażyć poszatkowane pieczarki i przełożyć razem z bakłażanem do rondelka. Dodać pomidory pokrojone w plasterki, zmiażdżony z solą czosnek i dusić pod przykryciem ok. 15 min. Przed podaniem przyprawić.