Dzisiaj jest Środa 18 lipca 2018
Przepisy kulinarne - Ciasta, desery, torty

Yorkshire pudding


Produkty: 250 g m±ki,
4 jaja,
200 ml mleka,
sól,
pieprz,
oliwa Sposób przyrz±dzania:
 
Wymieszać m±kę z jajami i przyprawami. Stopniowo dolewać mleko i mieszać. Je¶li ciasto jest za gęste, dolać pół szklanki wody. Powinno powstać gęste ciasto nale¶nikowe. Rozgrzać piekarnik do 220 st. C, wlać na dno foremek do muffinów odrobinę oliwy, wstawić je do piekarnika. Kiedy oliwa wrze, rozlać ciasto do foremek, wypełniaj±c je do połowy. Wstawić do piekarnika i piec ok. 20 minut, aż bułeczki urosn± i się zrumieni±. S± puste w ¶rodku i najlepsze prosto z piekarnika.


Ostatnio odwiedzony przepis kulinarny

Jablka z Amaretti


Przygotowanie: 0,5 godz

Pieczenie: 25 min

Gotowanie: 10 min


Składniki na 4 porcje

• 10 dkg ciastek Amaretti (wloskie ciastka migdalowe), • 4 nakretki likieru Amaretto, 2 lyzki soku z cytryny, • 1 lyzka stopionego masla, 2 lyzki pokroionych drobno pistacji, • cukier puder, 4 duze jablka Boskop • Sos: 5 dkg cukru, 2 lyzki wody, 200 ml slodkiej smietany 36%, • 1 lyzeczka maki ziemniaczanej
Etapy przygotowania

1. Ciastka pokroic (grubo), zalac likierem, odstawic. Jablka umyc, wysuszyc. odciac kapturek jablka (mozna zostawic z zielona koncowka, ogonkiem). Wydrazy srodek jablka, tak aby na gorze mozna bylo zrobic wiekszy otwor (na dole mniej, na gorze wiecej), skropic srodek jablka i odciety kapturek sokiem z cytryny. 2. Pistacje polaczyc z maslem i ciastkami. Jablka napelnic przygotowanym farszem. Przykryc kapturkiem, posypac odrobina cukru pudru. Wstawic do piekarnika (180 stopni) na 25 min, zapiec. 3. Zukru i 2 lyzek wody w malym rondelku zrobic karmel. Nastepnie dodac smietane i make ziemniaczana. Mieszajac intensywnie zrobic sos. 4. Serwujac, upieczone jablka z sosem karmelowym na talerzu ulozyc i przystroic cukrem pudrem.

Przepisy kulinarne - losowy

Placek drożdżowy z morelami


Produkty Ciasto drożdżowe:
1/2kg m±ki, 5-6 łyżek cukru, 8 dag miękkiego masła lub margaryny, 250 ml mleka, 1 kostka swiżych drożdży(4dag) lub 1 torebka suszonych, 1 op. cukru waniliowego, szczypta soli
Krem migdałowy:
40 dag mielonych migdałów, 10 dag całych migadłów obranych ze skórki, 30 dag masła lub margaryny, 15 dag cukru pudru, 2 jajka, 1 kg moreli Wykonanie  1. Mleko lekko podgrzać. Do sporej miski przesiać m±kę, zrobić w niej dołek, wsypac lub skroszyc drożdże i łyżeczke cukru, zalać połow± mleka. Szybko wymieszać, oprószyc łyżeczk± m±ki i przykruć czyst± ¶ciereczka, odstawić w ciepłe miejsce na 15-20 min aż wyro¶nie.
2. Morele umyc, dokładnie os±czyć, pokroić na połówki, pestki usun±ć.
3.Podro¶nięty zaczyn wymieszać z pozostałymi składnikami, mikserem wyrabiac ciasto, aż zacznie odstawać od brzegów miski.Ponownie przykryći odstawić na kolejne 20 min.
4.Ciasto przełożyc na posypan± m±k± stolnicę i rozwałkowac na prostok±t wielko¶ci blachy do pieczenia.Blachę natłu¶cić masłem i wyłożyć pergaminem, ułożyć ciasto formuj±c podwyższony brzeg.Przykryć ¶ciereczk±, odstawić jeszcze na 5 min.
5.Przygotować krem.Cukier puder przesiać do miski, dodac jajka, miękkie masło i zmielone migdały, starannie utrzeć na gładk±, jednolit± masę.
6.Na cie¶cie równomiernie rozsmarować masę migdałow±.Ułożyc morele(wypukł± stron± do dołu), docisn±ć, we wgłębieniach po pestkach ułożyć całe migdały.
7. Piec 40-45 min w temp. 200 stC