Dzisiaj jest Środa 18 lipca 2018
Przepisy kulinarne - Ciasta, desery, torty

Wykwintny strudel orzechowy


Produkty: - 60 dag gotowego ciasta francuskiego
- 3 żółtka
- 8 dag cukru
- 5 dag masła
- 20 dag mielonych orzechów włoskich
- 10 dag tartych biszkoptów
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- skórka otarta z 1/2 cytryny
- 2 cl rumu lub wódki z zapachem rumowym
- 5 dag rodzynek
- 3-4 łyżki mleka  Wykonanie: 1. Dwa żółtka utrzeć z cukrem. masło roztopić, przestudzić, dodać do żółtek razem z orzechami i biszkoptami, cynamonem, skórką i rodzynkami. Wymieszać. Dodać tyle mleka by całość była zwarta. 2. Połowę jednego płata ciasta odłożyć a resztę ułożyć jeden na drugim i rozwałkować na prostokąt 35 na 40 cm. Na środku ciasta rozłożyć orzechowe nadzienie. 3. Brzegi ciasta posmarować żółtkiem i złożyć nad nadzieniem. pozostałe ciasto cienko rozwałkować, pociąć w paski, posmarować żółtkiem i rozłożyć na strudlu. 4. Strudel położyć na blasze opłukanej zimną wodą i pozostawić na 15 min. Piec 45 min. w 220 stopniach. 

Ostatnio odwiedzony przepis kulinarny

Wieniec bananowo-imbirowy


200 g miodu
200 g masła
4 jajka
300 g mąki
3 łyżeczki proszku do pieczenia
60 g imbiru
2 duże banany Utrzeć masło z miodem na pienist? masę, kolejno dodawać jajka. M?kę wymieszać z proszkiem do pieczenia i imbirem. Dodać plastry bananów. Nałożyć do formy wieńcowej wytłuszczonej i wysypanej m?ką. Piec 50 min. w temp. 175 st. C.
Można polać polewą.

Przepisy kulinarne - losowy

Kotleciki z sosem pomarańczowym


SKŁADNIKI: 0.5 czerwonej papryki chili, 60 dkg mielonej jagnięciny, szczypta kminu rzymskiego, szczypta gałki muszkatołowej, 1 łyżka curry, 50 g ugotowanego ryżu, 150 g posiekanego miąższu z mango, 1 jajo, 6 łyżek oliwy, 30 dkg pomidorów, 30 g rodzynków, 2 czerwone pomarańcze, mięta, pieprz ceyenne, sól, pieprz. WYKONANIE: Chili oczyścić i posiekać. Mięso wyrobić z kminem, curry, gałką, chili, ryżem, mango i jajem. Uformować kotleciki, smażyć 8 min. na 5 łyżkach oliwy. Pomidory sparzyć, obrać, usunąć pestki, miąższ posiekać. Rodzynki namoczyć w wodzie. Pomarańcze umyć, jedną obrać, skórkę pokroić w cienkie wiórki. Owoce wyfiletować, wyciekający sok zachować. Pomidory poddusić na 1 łyżce oliwy. Dodać owoce, sok i rodzynki. Doprawić. Kotleciki udekorować skórką z pomarańczy i miętą, podawać z sosem i np. z ryżem.