Dzisiaj jest Piątek 16 listopada 2018
Przepisy kulinarne - Ciasta, desery, torty

Wykwintny strudel orzechowy


Produkty: - 60 dag gotowego ciasta francuskiego
- 3 żółtka
- 8 dag cukru
- 5 dag masła
- 20 dag mielonych orzechów włoskich
- 10 dag tartych biszkoptów
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- skórka otarta z 1/2 cytryny
- 2 cl rumu lub wódki z zapachem rumowym
- 5 dag rodzynek
- 3-4 łyżki mleka  Wykonanie: 1. Dwa żółtka utrzeć z cukrem. masło roztopić, przestudzić, dodać do żółtek razem z orzechami i biszkoptami, cynamonem, skórką i rodzynkami. Wymieszać. Dodać tyle mleka by całość była zwarta. 2. Połowę jednego płata ciasta odłożyć a resztę ułożyć jeden na drugim i rozwałkować na prostokąt 35 na 40 cm. Na środku ciasta rozłożyć orzechowe nadzienie. 3. Brzegi ciasta posmarować żółtkiem i złożyć nad nadzieniem. pozostałe ciasto cienko rozwałkować, pociąć w paski, posmarować żółtkiem i rozłożyć na strudlu. 4. Strudel położyć na blasze opłukanej zimną wodą i pozostawić na 15 min. Piec 45 min. w 220 stopniach. 

Ostatnio odwiedzony przepis kulinarny

Sałatka amerykańska


25 dag pomidorów
25 dag ugotowanych ziemniaków
25 dag selera
1 duża cebula
2 jajka na twardo
zielona pietruszka
3 łyżki oliwy
łyżka soku z cytryny
sól, pieprz Surowe selery pokroić w słupki, ziemniaki w półplasterki, pomidory na cz?stki, poł?czyć składniki, przybrać kr?żkami cebuli i ósemkami jaj, posypać naci? i polać sosem sporz?dzonym z oliwy, soku z cytryny, soli i pieprzu.

Przepisy kulinarne - losowy

Egzotyczny chłodnik owocowy


Składniki • 3 pomarańcze • 1 grejfrut • 5 dag papai • 5 dag mango • ćwiartka ananasa • 20 dag pomidorów • 2 cytryny • 5 dag cukru • 100 ml wody Etapy przygotowania 1. Pomarańcze i grejfruta obieramy, także z białych błonek i dzielimy na cząsteczki.
2. Ananasa, mango i papaję po obraniu kroimy w kosteczkę.
3. Pomidory sparzamy, obieramy ze skórki i miksujemy, łącząc z wodą i sokiem wyciśniętym z cytryn oraz cukrem.
4. Owoce wrzucamy do soku pomidorowo cytrynowego. Podajemy zimne.