Dzisiaj jest Środa 19 września 2018
Przepisy kulinarne - Ciasta, desery, torty

Wykwintny strudel orzechowy


Produkty: - 60 dag gotowego ciasta francuskiego
- 3 żółtka
- 8 dag cukru
- 5 dag masła
- 20 dag mielonych orzechów włoskich
- 10 dag tartych biszkoptów
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- skórka otarta z 1/2 cytryny
- 2 cl rumu lub wódki z zapachem rumowym
- 5 dag rodzynek
- 3-4 łyżki mleka  Wykonanie: 1. Dwa żółtka utrzeć z cukrem. masło roztopić, przestudzić, dodać do żółtek razem z orzechami i biszkoptami, cynamonem, skórką i rodzynkami. Wymieszać. Dodać tyle mleka by całość była zwarta. 2. Połowę jednego płata ciasta odłożyć a resztę ułożyć jeden na drugim i rozwałkować na prostokąt 35 na 40 cm. Na środku ciasta rozłożyć orzechowe nadzienie. 3. Brzegi ciasta posmarować żółtkiem i złożyć nad nadzieniem. pozostałe ciasto cienko rozwałkować, pociąć w paski, posmarować żółtkiem i rozłożyć na strudlu. 4. Strudel położyć na blasze opłukanej zimną wodą i pozostawić na 15 min. Piec 45 min. w 220 stopniach. 

Ostatnio odwiedzony przepis kulinarny

Pastel de Papa - potrawka z warzyw i jajek


- 2 łyżki oleju
- 1 duża posiekana cebula
- 2 posiekane ząbki czosnku
- 1/2 łyżeczki kminu rzymskiego
- 1 duża zielona papryka pokrojona na kawałeczki
- 6 dużych ziemniaków pokrojonych w kostkę
- 1 duży pomidor sparzony
- obrany i pokrojony w kostkę
- 1 kg poszatkowanej kapusty
- oregano
- sól
- pieprz
- 1/2 szklanki oliwek bez pestek
- 1/2 szklanki rodzynek
- 2 pokrojone w kostkę jajka na twardo
- mielona słodka papryka

W dużym rondlu rozgrzej olej. Włóż cebulę, czosnek, kmin i zieloną paprykę. Smaż 2-3 minuty. Dodaj ziemniaki, pomidory i kapustę. Gotuj, aż kapusta będzie miękka, przypraw do smaku, dodaj oliwki i rodzynki. Gotuj kilka minut, potem zdejmij z ognia, posyp jajkami i papryką.

Przepisy kulinarne - losowy

Ryż z jajkiem i groszkiem


Składniki - 2 szklanki ryżu - 2 cebule - 6 jajek - 1,5 puszki zielonego groszku - 2 łyżki masła - 1 szklanka śmietany - 1 łyżeczka mąki - 2 łyżeczki curry - sól - pieprz Wykonanie Ryż opłukać, zalać 4 szklankami wrzacej, osolonej wody. Dodać przyprawę curry i zagotować. Garnek z ryżem przykryć i gotować przez 20 minut na niedużym ogniu. Jajka ugotować na twardo, obrać i pokroić w ćwiartki. Cebule obrać, opłukać i drobno posiekać. Na patelni rozpuscić masło i usmażyć na nim cebulę. Na szklisto. Następnie dodać smietanę i groszek. Całość gotować na małym ogniu i pod przykryciem przez 5-6 minut. Makę roprowadzić w odrobinie zimnej wody i zagęscić nia sos na patelni. Doprawić go do smaku solą i pieprzem, ewentualnie jeszcze innymi ulubionymi przyprawami. Ugotowany ryż rozłożyć na talerze. Na środku kazdej porcji nałożyć sos z groszkiem. Udekorować całość ćwiartkami jajek.