Dzisiaj jest Wtorek 26 marca 2019
Przepisy kulinarne - Ciasta, desery, torty

Wykwintny strudel orzechowy


Produkty: - 60 dag gotowego ciasta francuskiego
- 3 żółtka
- 8 dag cukru
- 5 dag masła
- 20 dag mielonych orzechów włoskich
- 10 dag tartych biszkoptów
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- skórka otarta z 1/2 cytryny
- 2 cl rumu lub wódki z zapachem rumowym
- 5 dag rodzynek
- 3-4 łyżki mleka  Wykonanie: 1. Dwa żółtka utrzeć z cukrem. masło roztopić, przestudzić, dodać do żółtek razem z orzechami i biszkoptami, cynamonem, skórk± i rodzynkami. Wymieszać. Dodać tyle mleka by cało¶ć była zwarta. 2. Połowę jednego płata ciasta odłożyć a resztę ułożyć jeden na drugim i rozwałkować na prostok±t 35 na 40 cm. Na ¶rodku ciasta rozłożyć orzechowe nadzienie. 3. Brzegi ciasta posmarować żółtkiem i złożyć nad nadzieniem. pozostałe ciasto cienko rozwałkować, poci±ć w paski, posmarować żółtkiem i rozłożyć na strudlu. 4. Strudel położyć na blasze opłukanej zimn± wod± i pozostawić na 15 min. Piec 45 min. w 220 stopniach. 

Ostatnio odwiedzony przepis kulinarny

Lody truskawkowo - jogurtowe


Składniki: 1 opakowanie (około 0.5 kg) mrożonych truskawek, duże opakowanie (400 g) jogurtu naturalnego (0% tłuszczu) słodzik. Wykonanie: Truskawki jeszcze zamrożone rozgnie¶ć lub zmielić na papkę, dodać do nich jogurt, dosłodzić do smaku. Lody s± gotowe do spożycia. Zamiast truskawek można stosować inne owoce. Wówczas kaloryczno¶ć należy obliczyć samemu. Proporcje owoców i truskawek można zmieniać w zależno¶ci od upodobań.

Przepisy kulinarne - losowy

Krem z wi¶niami


Składniki •  1 laska wanilii •  1/2 l mleka •  120 g ryżu •  700 g wydrylowanych wi¶ni ze słoika •  40 g cherry cordial •  1/2 łyżeczki m±ki ziemniaczanej •  1 mała laska cynamonu •  6 łyżek cukru •  szczypta soli •  250 g sera mascarpone (ewentualnie twarożku ¶mietankowego) Etapy przygotowania 1. Laskę wanilii naci±ć wzdłuż, dodać do mleka i zagotować. Do mleka wsypać ryż i gotować ok. 30 minut na wolnym ogniu pod przykryciem, co jaki¶ czas mieszaj±c. Laskę wanilii usun±ć. 2. Wi¶nie os±czyć, zalewę zachować. Owoce skropić 30 g cherry cordial. 3. M±kę dokładnie wymieszać z pozostał± porcj± alkoholu. 4. Zalewę z wi¶ni zagotować z cynamonem i 2 łyżkami cukru, dodać m±kę ziemniaczan±, cało¶ć doprowadzić do wrzenia. Z kisielu usun±ć cynamon, następnie dodać wi¶nie. 5. Do ryżu dodać pozostały cukier i szczyptę soli, wymieszać i wystudzić. Następnie dodać mascarpone i delikatnie wymieszać. 6. Do pucharków wkładać kolejno warstwy owoców i masy twarożkowo- ryżowej. Deser podawać z ciastkami czekoladowymi.