Dzisiaj jest Czwartek 24 stycznia 2019
Przepisy kulinarne - Ciasta, desery, torty

Wykwintny strudel orzechowy


Produkty: - 60 dag gotowego ciasta francuskiego
- 3 żółtka
- 8 dag cukru
- 5 dag masła
- 20 dag mielonych orzechów włoskich
- 10 dag tartych biszkoptów
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- skórka otarta z 1/2 cytryny
- 2 cl rumu lub wódki z zapachem rumowym
- 5 dag rodzynek
- 3-4 łyżki mleka  Wykonanie: 1. Dwa żółtka utrzeć z cukrem. masło roztopić, przestudzić, dodać do żółtek razem z orzechami i biszkoptami, cynamonem, skórką i rodzynkami. Wymieszać. Dodać tyle mleka by całość była zwarta. 2. Połowę jednego płata ciasta odłożyć a resztę ułożyć jeden na drugim i rozwałkować na prostokąt 35 na 40 cm. Na środku ciasta rozłożyć orzechowe nadzienie. 3. Brzegi ciasta posmarować żółtkiem i złożyć nad nadzieniem. pozostałe ciasto cienko rozwałkować, pociąć w paski, posmarować żółtkiem i rozłożyć na strudlu. 4. Strudel położyć na blasze opłukanej zimną wodą i pozostawić na 15 min. Piec 45 min. w 220 stopniach. 

Ostatnio odwiedzony przepis kulinarny

Oscypek panierowany w pikantnej bułce tartej


SKŁADNIKI: * 400 g sera Oscypek * 2 jajka * ½ szklanki mąki * 1 szklanka pikantnej bułki tartej * Oliwa do smażenia * 150 g żurawiny * 100 ml czerwonego wina * Mieszanka świeżych sałat * 100 ml sosu vinaigrette * 4 gruszki z kompotu WYKONANIE: Oscypek pokroić w plastry o grubości ok. 1 cm. Każdy plaster sera oprószyć mąką, zanurzyć w roztrzepanym jajku i panierować dwukrotnie w pikantnej bułce tartej. Każdy krążek usmażyć na rozgrzanej oliwie na złoty kolor. Chrupiące plastry Oscypka podawać ze świeżymi sałatami skropionymi sosem vinaigrette, żurawiną połączoną z czerwonym winem i gruszką.

Przepisy kulinarne - losowy

Kapusta z kokosem


Składniki

• ¼ główki kapusty • ½ łyżki czarnej gorczycy • 2 ząbki czosnku • ¼ dużej cebuli • ½ łyżki mielonego kminku • ½ łyżki kurkumy • 10 listków curry • ½ filiżanki płatków kokosowych • olej lub oliwa z oliwek • sól do smaku   Etapy przygotowania

1. Posiekać razem cebulę, czosnek, przyprawy i płatki kokosowe, najlepiej w rozdrabniaczu elektrycznym. 2. Rozgrzać olej, podsmażyć gorczycę i listki curry, dodać posiekane warzywa i smażyć ok. 5 min.  min. 3. Posiekać kapustę, dodać do smażenia i dusić przez ok. 15 min. 4. Podawać z ryżem i puli sheri lub jako osobny dodatek obiadowy.