Dzisiaj jest Piątek 19 stycznia 2018
Przepisy kulinarne - Ciasta, desery, torty

Wykwintny strudel orzechowy


Produkty: - 60 dag gotowego ciasta francuskiego
- 3 żółtka
- 8 dag cukru
- 5 dag masła
- 20 dag mielonych orzechów włoskich
- 10 dag tartych biszkoptów
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- skórka otarta z 1/2 cytryny
- 2 cl rumu lub wódki z zapachem rumowym
- 5 dag rodzynek
- 3-4 łyżki mleka  Wykonanie: 1. Dwa żółtka utrzeć z cukrem. masło roztopić, przestudzić, dodać do żółtek razem z orzechami i biszkoptami, cynamonem, skórką i rodzynkami. Wymieszać. Dodać tyle mleka by całość była zwarta. 2. Połowę jednego płata ciasta odłożyć a resztę ułożyć jeden na drugim i rozwałkować na prostokąt 35 na 40 cm. Na środku ciasta rozłożyć orzechowe nadzienie. 3. Brzegi ciasta posmarować żółtkiem i złożyć nad nadzieniem. pozostałe ciasto cienko rozwałkować, pociąć w paski, posmarować żółtkiem i rozłożyć na strudlu. 4. Strudel położyć na blasze opłukanej zimną wodą i pozostawić na 15 min. Piec 45 min. w 220 stopniach. 

Ostatnio odwiedzony przepis kulinarny

Królik w pomidorach i papryce


Składniki • 1 kg królika w kawałkach • 1 cebula • 2 czerwone papryki • 2 ząbki czosnku • 2 kieliszki białego wina • 200ml bulionu drobiowego • Bazylia • Gotowane ziemniaki • 2 słoiki smażonych pomidorów (dostępne w Polsce firmy Ybarra) • Puszka czarnych oliwek bez pestki • 8 łyżek oliwy z oliwek • Sól morska stołowa Etapy przygotowania 1. Mięso z królika umyć i pokroić na kawałki. Następnie obieramy cebule i siekamy na drobne kawałki po czym wrzucamy do naczynia, czosnek kroimy w plasterki, paprykę kroimy w kosteczki wrzucamy każde do osobnej miseczki. Kładziemy patelnie na ogniu, zalewamy oliwa z oliwek i czekamy aż się podgrzeje następnie na rozgrzaną patelnie wrzucamy cebulę, bazylie i czosnek. Mieszamy zawartość patelni i zostawiamy na około pięć minut na średnim ogniu celem lekkiego podduszenia. 2. Następnie dodajemy kawałki królika razem z czerwoną papryką i zostawiamy na kolejne 10 minut mieszając od czasu do czasu aby królik przysmażył się z każdej strony. Na patelnie wlewamy wino i czekamy aż samoistnie odparuje, po czym dodajemy odcedzone oliwki (całe bądź pokrojone w plasterki, w zależności od gustu), sos ze smażonych pomidorów oraz połowę bulionu drobiowego. Przykrywamy patelnie pokrywka i zostawiamy na średnim ogniu na 45 do 60 minut od czasu do czasu mieszając i dolewając resztę bulionu gdy zobaczymy ze mieszanka na patelni wsycha. 3. Kiedy nadejdzie czas około 5 minut do zakończenia gotowania dodajemy obrane i pokrojone w kosteczki gotowane ziemniaki. Na koniec serwujemy na płaskich talerzach z dodatkiem listka pietruszki ku ozdobie.

Przepisy kulinarne - losowy

Rose


30 ml. - Kirsch
30 ml. - wytrawny wermut wisienka koktajlowa Kirsh, wermut, syrop wymieszać w szklanym naczyniu z paroma kostkami lodu. Dekorować wisienka.