Dzisiaj jest Środa 25 kwietnia 2018
Przepisy kulinarne - Ciasta, desery, torty

Wykwintny strudel orzechowy


Produkty: - 60 dag gotowego ciasta francuskiego
- 3 żółtka
- 8 dag cukru
- 5 dag masła
- 20 dag mielonych orzechów włoskich
- 10 dag tartych biszkoptów
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- skórka otarta z 1/2 cytryny
- 2 cl rumu lub wódki z zapachem rumowym
- 5 dag rodzynek
- 3-4 łyżki mleka  Wykonanie: 1. Dwa żółtka utrzeć z cukrem. masło roztopić, przestudzić, dodać do żółtek razem z orzechami i biszkoptami, cynamonem, skórk± i rodzynkami. Wymieszać. Dodać tyle mleka by cało¶ć była zwarta. 2. Połowę jednego płata ciasta odłożyć a resztę ułożyć jeden na drugim i rozwałkować na prostok±t 35 na 40 cm. Na ¶rodku ciasta rozłożyć orzechowe nadzienie. 3. Brzegi ciasta posmarować żółtkiem i złożyć nad nadzieniem. pozostałe ciasto cienko rozwałkować, poci±ć w paski, posmarować żółtkiem i rozłożyć na strudlu. 4. Strudel położyć na blasze opłukanej zimn± wod± i pozostawić na 15 min. Piec 45 min. w 220 stopniach. 

Ostatnio odwiedzony przepis kulinarny

Boeuf Stroganow


SKŁADNIKI: * 500 g polędwicy wołowej * 2 ¶rednie cebule * 2 - 3 stołowe łyżki masła * 2 łyżki koncentratu pomidorowego * 2/3 szkl. 22 % ¶mietany * 1.5 szkl. bulionu * m±ka pszenna * sól * 1 łyżeczka ostrej papryki * 0.5 łyżeczki pieprzu czarnego mielonego Sposób przygotowania: Mięso pokroić w cienkie paski i obtoczyć w m±ce. Cebule pokroić w kostkę i podsmażyć na ma¶le. Gdy cebula się zrumieni dodać mięso i obsmażyć na do¶ć dużym ogniu. Dodać bulion, ¶mietanę, koncentrat pomidorowy, przyprawy i posolić do smaku. Cało¶ć dusić ok. 10 min. Podawać z bułk± lub smażonymi ziemniakami.

Przepisy kulinarne - losowy

Banan z orzechami laskowymi


Składniki: 1 dojrzały banan mała gar¶ć obranych orzechów laskowych kilka kropel soku z cytryny Przepis: Banana przetrzeć przez plastikowe sitko lub zetrzeć na plastikowej tarce o drobnych oczkach (na krem). Orzechy zmielić “na m±kę” w młynku. Zmieszać z bananem, dodać kilka kropel soku z cytryny, żeby deser nie ciemniał. Wskazówki i uwagi: Orzechy wprowadzamy stopniowo, od małej łyżeczki (np. z bananem lub innym owocem), bo mog± powodować reakcje alergiczne.