Dzisiaj jest Środa 19 wrze¶nia 2018
Przepisy kulinarne - Ciasta, desery, torty

Złote ciasteczka owsiane


Składniki: 1 szklanka płatków owsianych 1 szklanka przesianej m±ki 1 szklanka wiórków kokosowych 1 szklanka cukru 4 łyżeczki podgrzanego złotego syropu (z cukru trzcinowego) 110 g roztopionego masła 2 łyżki wrz±cej wody 1 łyżeczka sody
 
Sposób przygotowania: 1. Wsypać płatki owsiane, m±kę, wiórki kokosowe i cukier do dużej miski. Osobno wymieszać złoty syrop, masło, wodę i sodę. 2. Wlać mieszankę złotego syropu do suchych składników i dobrze wymieszać. Układać łyżeczk± porcje ciasta na posmarowanej tłuszczem blasze w odległo¶ci około 1 cm od siebie i piec 10-15 minut. Zostawić na blasze na 3 minuty, po czym przenie¶ć na druciany stojak do całkowitego ostygnięcia. 

Ostatnio odwiedzony przepis kulinarny

Jabłka w cie¶cie biszkoptowym (bez glutenu, mleka)


Dla dziecka od: 1 roku Składniki:
- 1/2 szklanki m±ki kukurydzianej
- 1/2 szklanki m±ki ziemniaczanej
- 1 szklanka cukru
- 5 jajek (18 jajeczek przepiórczych )
- 50 dag jabłek
- tłuszcz i bezglutenowa tarta bułka do formy

Sposób przyrz±dzania:

Całe jajka utrzyj z cukrem do biało¶ci. Delikatnie wymieszaj z m±k± kukurydzian± i ziemniaczan±. Tortownicę wysmaruj tłuszczem i wysyp tart± bułk± bezglutenow± albo drobn± kaszk± kukurydzian±.
Jabłka obierz, usuń gniazda nasienne i pokrój na ósemki. Połowę ciasta wlej do tortownicy. Ułóż na nim jabłka. Wlej resztę ciasta. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C i piecz ok. 30 min.

Przepisy kulinarne - losowy

Pierog z ryba i rakami w ciescie kruchym


Porcja dla 4 osob. Czas przygotow. 1,5 godz.
Ciasto:
300 g maki,
150 g masla,
2 zoltka surowe,
2-3 lyzki smietany,
sol.
Farsz:
300 g filetow ze swiezej ryby (sandacz, szczupak, lin),
100 g ugotowanych szyjek rakowych,
150 g ryzu,
100 g pieczarek,
50 g masla rakowego,
2 jaja,
sol, pieprz.
Inne:
1 jajo do posmarowania pieroga,
maslo do posmarowania formy,
maslo do polania pieroga.

1. Przygotowac farsz: ryz ugotowac na sypko (ok. 15 min). Maslo rakowe utrzec z
2 zoltkami (bialka zostawic na piane). W niewielkiej ilosci osolonej wody
ugotowac pokrojone drobno pieczarki (ok. 20 min). Ugotowane szyjki rakowe
pokroic na drobne kawalki. Filety ugotowac w wywarze z jarzyn, osaczyc, usunac osci, pokroic drobno. Wszystkie skladniki farszu, z wyjatkiem ryzu, wymieszac w misce. Osolic, dodac pieprz. Ubic z bialek sztywna piane, polaczyc
z farszem i jeszcze raz wymieszac.
2. Przygotowac kruche ciasto: make przesiac na stolnice, wymieszac z sola. Maslo posiekac nozem razem z maka. Dodac smietane, zoltka i szybko zagniesc
ciasto. Przelozyc na polmisek, przykryc lub zawinac w sciereczke, wstawic na
co najmniej 30 min do lodowki.
3. Wyjac z lodowki ciasto, rozwalkowac na 2 owalne placki grubosci 5 mm lub na
2 prostokaty wielkosci blachy. Na srodek ciasta, w odleglosci 2 cm od brzegow, nakladac kolejno farsz, potem ryz, znowu farsz, az do wyczerpania skladnikow. Nakryc drugim plackiem, zlepic brzegi i ewentualnie udekorowac formami z resztek ciasta. Posmarowac jajem rozmaconym woda.
4. Przelozyc na posmarowana tluszczem blache, piec 30 min w piekarniku ogrzanym
do temp. 200żC. Wyjac na polmisek, pokroic na porcje. Podawac goracy, polany
roztopionym maslem.