Dzisiaj jest Środa 18 lipca 2018
Przepisy kulinarne - Ciasta, desery, torty

Złote ciasteczka owsiane


Składniki: 1 szklanka płatków owsianych 1 szklanka przesianej m±ki 1 szklanka wiórków kokosowych 1 szklanka cukru 4 łyżeczki podgrzanego złotego syropu (z cukru trzcinowego) 110 g roztopionego masła 2 łyżki wrz±cej wody 1 łyżeczka sody
 
Sposób przygotowania: 1. Wsypać płatki owsiane, m±kę, wiórki kokosowe i cukier do dużej miski. Osobno wymieszać złoty syrop, masło, wodę i sodę. 2. Wlać mieszankę złotego syropu do suchych składników i dobrze wymieszać. Układać łyżeczk± porcje ciasta na posmarowanej tłuszczem blasze w odległo¶ci około 1 cm od siebie i piec 10-15 minut. Zostawić na blasze na 3 minuty, po czym przenie¶ć na druciany stojak do całkowitego ostygnięcia. 

Ostatnio odwiedzony przepis kulinarny

Sushi z surowa ryba, kalmarem i krewetka


Porcja dla 8 osob. Czas przygotow. 30 min.
2 kalmary,
12 malych krewetek,
450 g bardzo swiezej ryby (tunczyk, makrela, sledz, ostrobok,
sardynka, karmazyn),
3 lyzki pasty (chrzan) wasabi (przepis w rozdziale "ogolne"),
kilkanascie platkow marynowanego imbiru,
800 g ryzu (przepis "ryz do sushi" w rozdziale "macz-ryz").

1. Kalmary nalezy umyc, odciac macki, wyjac osc, odblonowac, rozciac na pol,
rozplaszczyc i pociac na kawalki wielkosci ok. 2,5 x 5 cm., zblanszowac
krotko we wrzatku, osaczyc.
2. Krewetki obrac z lusek, obciac glowy, umyc i takze zblanszowac we wrzatku.
3. Rybe oczyscic, umyc, odfiletowac, zdjac skore, pokroic na kawalki o lekko
trapezowatym ksztalcie i wielkosci 2 x 5 cm., przykryc folia, wlozyc na 15
min. do lodowki.
4. Z ryzu utoczyc zwilzonymi palcami waleczki o takiej wielkosci, by schowaly
sie pod kawalkami ryby lub kalmara, posmarowac pasta wasabi.
5. Waleczki ryzowe nakrywac kawalkiem kalmara, rozplaszczona krewetka lub kawalkiem ryby.
6. Ulozyc sushi na prostokatnej grubej deseczce, na tacy lub polmisku, przybrac zielonymi listkami o ladnym ksztalcie oraz kilkoma platkami marynowanego imbiru.
7. Przed kazdym ustawic malutki talerzyk z sosem sojowym.
8. Sushi je sie palcami, ujmujac kazdy kawalek trzema palcami w polowie, macza
strona garnierowana w sosie sojowym niezbyt obficie, aby nie zagluszyc delikatnego smaku swiezej ryby, kalmara i krewetki.

Przepisy kulinarne - losowy

Frigolotti


Składniki: - 25 dag m±ki pszennej - 17.5 dag masła - 15 dag cukru - 20 dag zmielonych migdałów - 1 jajko - 1 g drożdży w proszku - 1 aromat waniliowy - skórka otarta z 2 cytryn - 10 dag płatków ciemnej czekolady - 15 dag wyłuskanych orzechów laskowych do dekoracji Sposób przyrz±dzania: Lubiane w Wiecznym Mie¶cie, choć pochodz± z Trentino na północy.  Szerokim nożem posiekaj masło z m±k±. Gdy powstanie kaszka, dodaj pozostałe składniki (oprócz orzechów laskowych), dokładnie wyrób. Z powstałego ciasta formuj nieduże kulki, każd± lekko spłaszczaj, po¶rodku wtykaj po jednym orzeszku laskowym. Gotowe ciasteczka ułóż na blasze wy¶cielonej pergaminem, piecz około 10 minut w temp. 200°C