Dzisiaj jest Środa 25 kwietnia 2018
Przepisy kulinarne - Ciasta, desery, torty

Złote ciasteczka owsiane


Składniki: 1 szklanka płatków owsianych 1 szklanka przesianej m±ki 1 szklanka wiórków kokosowych 1 szklanka cukru 4 łyżeczki podgrzanego złotego syropu (z cukru trzcinowego) 110 g roztopionego masła 2 łyżki wrz±cej wody 1 łyżeczka sody
 
Sposób przygotowania: 1. Wsypać płatki owsiane, m±kę, wiórki kokosowe i cukier do dużej miski. Osobno wymieszać złoty syrop, masło, wodę i sodę. 2. Wlać mieszankę złotego syropu do suchych składników i dobrze wymieszać. Układać łyżeczk± porcje ciasta na posmarowanej tłuszczem blasze w odległo¶ci około 1 cm od siebie i piec 10-15 minut. Zostawić na blasze na 3 minuty, po czym przenie¶ć na druciany stojak do całkowitego ostygnięcia. 

Ostatnio odwiedzony przepis kulinarny

Kotlety drobiowe z biał± kapust±


SKŁADNIKI: 70 dag białej kapusty 30 dag mielonego z drobiu 2 jajka 1 cebula 1 łyżka sosu sojowego lub maggi 1 łyżeczka mielonej ostrej papryki 1 rozkruszona kostka grzybowa (np Knnor) szczypta gałki muszkatołowej bułka tarta sól, pieprz, SPOSÓB WYKONANIA: Kapustę ugotować w osolonej wodzie , odcisn±ć, zmielić razem z podsmażon± na złoto cebul±. Do zmielonej kapusty dodać mięso, jajka, szczyptę gałki muszkatołowej, sos sojowy, rozkruszon± kostkę i przyprawy. Wsypać bułkę tart± aby zagę¶cić masę i dokładnie wymieszać. Uformować podłużne płaskie kotlety i smażyć na oleju na kolor złoty. Podawać z ziemniakami i surówk±.

Przepisy kulinarne - losowy

Zupa z awokado


2 awokado,
pęczek natki pietruszki,
2 łodygi selera naciowego,
zielona papryka,
mała cukinia lub ogórek sałatkowy,
sok z połowy cytryny,
sól, pieprz
Jedno awokado przekroić na pół, wyj±ć pestkę. Mi?ższ wydr?żyć. Zmiksować razem z oczyszczon±, posiekan± papryk± pokrojonym ogórkiem lub cukini?, plasterkami selera naciowego i sokiem z cytryny. Drugie awokado przekroić wzdłuż na pół, wyj±ć pestkę i obrać ze skóry. Czę?ć mi?ższu pokroić w cienkie plasterki, resztę w mał? kostkę. Zmiksowane warzywa wymieszać z pokrojonym w kostkę awokado. Doprawiać sol± i pieprzem. Wlać do talerzy. Udekorować plasterkami owocu. Podawać od razu.