Dzisiaj jest Piątek 19 stycznia 2018
Przepisy kulinarne - Ciasta, desery, torty

Złote ciasteczka owsiane


Składniki: 1 szklanka płatków owsianych 1 szklanka przesianej m±ki 1 szklanka wiórków kokosowych 1 szklanka cukru 4 łyżeczki podgrzanego złotego syropu (z cukru trzcinowego) 110 g roztopionego masła 2 łyżki wrz±cej wody 1 łyżeczka sody
 
Sposób przygotowania: 1. Wsypać płatki owsiane, m±kę, wiórki kokosowe i cukier do dużej miski. Osobno wymieszać złoty syrop, masło, wodę i sodę. 2. Wlać mieszankę złotego syropu do suchych składników i dobrze wymieszać. Układać łyżeczk± porcje ciasta na posmarowanej tłuszczem blasze w odległo¶ci około 1 cm od siebie i piec 10-15 minut. Zostawić na blasze na 3 minuty, po czym przenie¶ć na druciany stojak do całkowitego ostygnięcia. 

Ostatnio odwiedzony przepis kulinarny

Zupa serowa z pulpetami


Produkty: Na pulpety: 0,5 kg wołowiny
1 jajko
sól
pieprz
gałkę muszkatołow±
przyprawa maggi
 
Na zupę:
 
2,5 l rosołu  (lub wywaru z warzyw)
2 duże ziołowe serki topione
puszka zielonego groszku
2 łyżki drobno posiekanego szczypiorku
sól
pieprz do smaku Wykonanie: Wołowinę zemleć i poł±czyć z jajem i przyprawami. Dobrze wyrobić i formować małe kulki (odrobinę większe od orzecha włoskiego). Rosół lub wywar zagotować i wrzucać porcjami mięsne kulki. Pogotować chwilę po wypłynięciu na powierzchnie. Ugotowane wyj±ć. Odlać odrobinę rosołu do miseczki i rozpu¶cić w nim serki - póĽniej wlać z powrotem do garnka, wsypać ods±czony groszek, pulpety, przyprawić i zagotować lekko. Na koniec dodać szczypiorek. Podawać z pieczywem.

Przepisy kulinarne - losowy

Sałatka z wołowin± po wietnamsku


- 1 duży ¶wieży ogórek (może być obrany)
- 1 duża obrana marchewka
- sól
- 25 dag szpinaku
- 2 limonki
- 2 łyżki sosu rybnego
- 1/2 łyżeczki cukru
- 1/2 łyżeczki pokruszonej papryczki chili
- 1/2 łyżeczki oleju sezamowego
- 1 z±bek czosnku (przeci?nięty przez praskę)
- kawałek imbiru (obrany i posiekany lub starty)
- 1/4 szklanki oleju lub oliwy
- 25 dag wołowiny (rostbefu lub polędwicy) pokrojonej w cieniutkie plasterki i podsmażonej na oliwie
- 3 łyżki uprażonych i posiekanych orzeszków ziemnych
- kolendra
- grubo zmielony pieprz
Olej cebulowy:
- 1/4 szklanki oleju lub oliwy
- 4 duże posiekane cebulki dymki (razem ze szczypiorkiem)
- 1/4 łyżeczki soli


Przygotuj olej cebulowy: rozgrzej olej do bardzo wysokiej temperatury. Dodaj pokrojone dymki i sól (uważaj, bo po dodaniu soli olej będzie pryskał). Smaż, aż kawałki dymki stan± się chrupi?ce i zaczn± się robić br?zowe. Wówczas zdejmij z ognia, pozostaw dymki w gor?cym oleju, aż zrobi? się ciemnobr?zowe. Oleju możesz używać do sałatek, gotowanego kurczaka, makaronu, zup i wielu innych potraw wietnamskich. Można go też przechowywać w lodówce w szczelnie zamkniętym słoiku (do dwóch tygodni).
Przygotuj sałatkę: pokrój ogórka w cienkie plasterki, posól je i przełóż na sitko na 15 minut, aby pu?ciły sok i odciekły. Marchewkę także pokrój w jak najcieńsze plasterki, odłóż. Gdy ogórek pu?ci sok, odci?nij go, mocno naciskaj±c ręk±. Jedn± limonkę pokrój na cz?stki i odłóż. W małej misce wymieszaj sok z drugiej limonki z sosem rybnym, olejem sezamowym, cukrem, pokruszon± chili, czosnkiem i imbirem. Przygotowanym sosem polej ogórki i marchewki, odstaw na 5 minut, aby smaki się poł?czyły. Szpinak przebierz, oczy?ć i umyj. Dokładnie osusz papierowym ręcznikiem, skrop olejem cebulowym (pozostaw 1-2 łyżki oleju), przełóż na półmisek. Na warstwie szpinaku połóż plasterki marchewki i ogórka razem z sosem, dookoła ułóż mięso. Skrop 1-2 łyżkami pozostałego oleju cebulowego, posyp orzeszkami ziemnymi i ¶wieżo mielonym pieprzem. Udekoruj listkami kolendry i cz?stkami limonki.