Dzisiaj jest Czwartek 24 stycznia 2019
Przepisy kulinarne - Ciasta, desery, torty

Zapiekanki wi¶niowe


Składniki: - 60 dag wi¶ni bez pestek - 1 łyżka + 1/2 szklanki cukru - 1 łyżeczka m±ki kukurydzianej - 1/3 szklanki m±ki pszennej - 1/4 szklanki prażonych migdałów - 4 jajka - szczypta soli - 1 szklanka pełnego mleka lub ¶mietany kremówki - 5 dag stopionego masła - 1 łyżeczka startej skórki cytrynowej - po kilka kropli olejku waniliowego i migdałowego - cukier puder - masło do formy Sposób przyrz±dzania: Rozgrzej piekarnik do 160°C. Nasmaruj masłem żaroodporn± formę. Wymieszaj wi¶nie z łyżk± cukru i m±k± kukurydzian±, przełóż do przygotowanej formy. Zmiksuj m±kę z migdałami (migdały powinny być mocno rozdrobnione). Utrzyj jajka z sol± i reszt± cukru, wymieszaj z migdałow± m±k±, dodaj mleko, masło, skórkę cytrynow± oraz oba olejki. Gdy powstanie gładka masa, polej ni± wi¶nie. Formę ustaw na ¶rodkowym poziomie nagrzanego piekarnika i zapiekaj około 50-55 minut, aż powierzchnia zrobi się rumiana. PrzestudĽ, oprósz cukrem pudrem i podawaj na ciepło, od razu po wyjęciu z piekarnika.

Ostatnio odwiedzony przepis kulinarny

Zupa z afrodyzjakiem


Składniki •  5 - 6 łodyg selera naciowego
  
•  40 dag selera korzeniowego
  
•  20 dag sera ple¶niowego (niebieskiego)
  
•  1,5 litra bulionu warzywnego
  
•  3/4 szklanki ¶mietanki
  
•  2 żółtka
  
•  5 dag wyłuskanych orzechów włoskich
  
•  2 cebule
  
•  3 łyżki masła
  
•  sól, pieprz, sok z cytryny do smaku
   Etapy przygotowania 1.  Łodyżki selera oczyszczamy z włókien, odcinamy z nich li¶cie. Siekamy łodyżki, następnie obran± cebulę i podsmażamy jedno i drugie na rozgrzanym ma¶le przez około 3 minuty. Dodajemy obrany i starty na tarce seler korzeniowy. Wlewamy gor±cy bulion, doprawiamy i gotujemy cało¶ć około pół godzinki. Zupę lekko studzimy i miksujemy.
    
2.  Ser ple¶niowy kroimy w mał± kostkę, a ¶mietanę mieszamy z żółtkami. Zupę ponownie zagotowujemy i dodajemy do niej ser. Trzymamy zupę na małym ogniu, tak długo, by ser rozpu¶cił się. Pod koniec wlewamy ¶mietanę z żółtkami. Już nie zagotowujemy. Doprawiamy sol± i pieprzem raz jeszcze, je¶li trzeba i dodajemy też sok cytrynowy do smaku.
    
3.  Zupę rozlewamy, posypujemy posiekanymi i uprażonymi na suchej patelni orzechami oraz listkami selera naciowego.


Przepisy kulinarne - losowy

Sernik weselny


SKŁADNIKI: • MASA SEROWA: • 1,5 kg sera • 9 jaj • 2 szklanki cukru • 1 margaryna lub masło • 3 cukry waniliowe • 3 łyżeczki m±ki ziemniaczanej • CIASTO: • 1/2 kostki margaryny • 1/2 szklanki cukru • 3 całe jajka • 1,5 szklanki m±ki tortowej w tym 1 łyżka m±ki ziemniaczanej • 2 łyżeczki proszku do pieczenia WYKONANIE: 1. MASA SEROWA: Margarynę utrzeć z żółtkami i cukrem. Stopniowo dodawać do tego ser i m±kę. Wszystko razem ucierać. Ubić białka i dodać na końcu do masy. Wszystko ponownie mieszamy. 2. CIASTO: Wkładamy do miski margarynę, cukier i jajka. Wszystko ucieramy. Następnie dodajemy m±kę i proszek do pieczenia, wszystko razem ucieramy. 3. Tak przygotowane ciasto wykładamy na natłuszczon± blachę, a na nie nakładamy masę serow±. Wkładamy do wcze¶niej nagrzanego pieca. Pieczemy w temp. 200* C około 1 godz.