Dzisiaj jest Środa 19 wrze¶nia 2018
Przepisy kulinarne - Ciasta, desery, torty

Zapiekanki wi¶niowe


Składniki: - 60 dag wi¶ni bez pestek - 1 łyżka + 1/2 szklanki cukru - 1 łyżeczka m±ki kukurydzianej - 1/3 szklanki m±ki pszennej - 1/4 szklanki prażonych migdałów - 4 jajka - szczypta soli - 1 szklanka pełnego mleka lub ¶mietany kremówki - 5 dag stopionego masła - 1 łyżeczka startej skórki cytrynowej - po kilka kropli olejku waniliowego i migdałowego - cukier puder - masło do formy Sposób przyrz±dzania: Rozgrzej piekarnik do 160°C. Nasmaruj masłem żaroodporn± formę. Wymieszaj wi¶nie z łyżk± cukru i m±k± kukurydzian±, przełóż do przygotowanej formy. Zmiksuj m±kę z migdałami (migdały powinny być mocno rozdrobnione). Utrzyj jajka z sol± i reszt± cukru, wymieszaj z migdałow± m±k±, dodaj mleko, masło, skórkę cytrynow± oraz oba olejki. Gdy powstanie gładka masa, polej ni± wi¶nie. Formę ustaw na ¶rodkowym poziomie nagrzanego piekarnika i zapiekaj około 50-55 minut, aż powierzchnia zrobi się rumiana. PrzestudĽ, oprósz cukrem pudrem i podawaj na ciepło, od razu po wyjęciu z piekarnika.

Ostatnio odwiedzony przepis kulinarny

Pikantna sola z sosem serowym


SKŁADNIKI: 800 g ziemniaków 600 g filetów z soli 50 g masła 250 g camembert 250 ml ¶mietany 4 łyżki soku z cytryny 2 łyżki m±ki ½ pęczka natki pietruszki 1 cytryna do dekoracji sól pieprz WYKONANIE: Ziemniaki obrać, dokładnie umyć. Gotować w osolonej wodzie ok. 25 minut. W tym czasie opłukać filety z soli, osuszyć papierowym ręcznikiem i skropić sokiem z cytryny. Potem ryby doprawić sol± i pieprzem, oprószyć m±k±. 30 g masła roztopić na dużej patelni. Dodać filety, smażyć na złocisty kolor po ok. 3 minuty z każdej strony. Wyj±ć, odstawić w ciepłe miejsce. Camembert pokroić w kostkę i wrzucić do rondelka z grubym dnem, wlać ¶mietanę. Składniki doprowadzić do wrzenia, stale mieszaj±c. Potem gotować, nie przerywaj±c mieszania, aż ser całkowicie się rozpu¶ci. Sos camembert doprawić pikantnie sol± i ¶wieżo zmielonym pieprzem. Pietruszkę opłukać i osuszyć. Kilka gał±zek odłożyć do dekoracji, resztę posiekać. Na patelni roztopić resztę masła. Ugotowane ziemniaki odcedzić, odparować, dodać do masła na patelni, wymieszać, posypać posiekan± pietruszk±. Cytrynę umyć gor±c± wod±, osuszyć i pokroić w cienkie plastry. Filety z soli i ziemniaczki w ma¶le wyłożyć na talerze, dodać sos camembert. Danie ozdobić gał±zkami pietruszki i plastrami cytryny. Podawać z brokułami lub zielon± sałat±.

Przepisy kulinarne - losowy

Omlet z owocami z kompotu


Porcja dla 2-4 osob. Czas przygotow. 30 min.
5 jaj,
3 lyzki masla,
1 lyzeczka cukru, sol,
1 lyzka konfitury wisniowej (bez syropu),
400 g owocow z kompotu bez pestek (wisnie, morele, brzoskwinie,
gruszki, jablka, sliwki),
50 ml likieru,
50 ml rumu do zapalania.
Syrop:
200 ml wody,
120 g cukru,
1/4 laski wanilii.

1. Owoce z kompotu osaczyc na sicie. Jablka, gruszki i brzoskwinie pokroic na
paseczki. Wisnie, sliwki i morele przekroic na pol. Z wody i cukru przygotowac syrop. Wlozyc pokrojone owoce, gotowac 2 min. Wyjac z syropu, przelozyc
do miseczki, zalac likierem.
2. Jaja ubic z cukrem i odrobina soli. Podgrzac lekko 1 lyzke masla, wlac
do jajek, jeszcze przez chwile ubijac.
3. Na patelni rozgrzac reszte masla. Wlac ubite jaja, smazyc na srednim ogniu,
podwazajac brzegi szerokim nozem, by cala masa jajeczna splynela pod spod
omletu.
4. Na usmazony omlet polozyc konfiture i polowe owocow. Zlozyc omlet na pol,
zsunac na ogrzany polmisek. Reszte owocow ulozyc obok omletu. Polac podgrzanym rumem, zapalic, od razu podawac.