Dzisiaj jest Piątek 19 stycznia 2018
Przepisy kulinarne - Ciasta, desery, torty

Zapiekanki wi¶niowe


Składniki: - 60 dag wi¶ni bez pestek - 1 łyżka + 1/2 szklanki cukru - 1 łyżeczka m±ki kukurydzianej - 1/3 szklanki m±ki pszennej - 1/4 szklanki prażonych migdałów - 4 jajka - szczypta soli - 1 szklanka pełnego mleka lub ¶mietany kremówki - 5 dag stopionego masła - 1 łyżeczka startej skórki cytrynowej - po kilka kropli olejku waniliowego i migdałowego - cukier puder - masło do formy Sposób przyrz±dzania: Rozgrzej piekarnik do 160°C. Nasmaruj masłem żaroodporn± formę. Wymieszaj wi¶nie z łyżk± cukru i m±k± kukurydzian±, przełóż do przygotowanej formy. Zmiksuj m±kę z migdałami (migdały powinny być mocno rozdrobnione). Utrzyj jajka z sol± i reszt± cukru, wymieszaj z migdałow± m±k±, dodaj mleko, masło, skórkę cytrynow± oraz oba olejki. Gdy powstanie gładka masa, polej ni± wi¶nie. Formę ustaw na ¶rodkowym poziomie nagrzanego piekarnika i zapiekaj około 50-55 minut, aż powierzchnia zrobi się rumiana. PrzestudĽ, oprósz cukrem pudrem i podawaj na ciepło, od razu po wyjęciu z piekarnika.

Ostatnio odwiedzony przepis kulinarny

Kaczka z morelami


Składniki : • kaczka ok. 1,75 kg • 4 łyżki natki pietruszki • 3 marchewki pokrojone w plasterki • 1 cytryna pokrojona w ćwiartki • 2 łodygi selera naciowego  pokrojone w plasterki • 1 cebula posiekana w grub± kostkę • sól • ¶wieżo zmielony czarny pieprz • morele • listki szałwi sos: • 425 gramów moreli z puszki • 50 gramów cukru • 4 łyżki dżemu morelowego • 2 łyżeczki musztary angielskiej • 1 łyżka soku z cytryny • 2 łyżeczki startej skórki z cytryny, • 50 ml ¶wieżego soku z pomarańczy • 1/4 łyżeczki imbiru i kolendry • 4-5 łyżeczek brandy Sposób przygotowania Opłukać kaczkę i osuszyć. Przyprawić sol± i pieprzem. Wymieszać natkę pietruszki z cytryn±, marchewk±, selerem i cebul±. Warzywami nafaszerować kaczkę. Nagrzać piekarnik do 220 st. C i piec kaczkę 45 minut na ruszcie. Od czasu do czasu polewać skapuj±cym sosem na blachę. Wyj±ć z piekarnika i ponakłuwać skórkę kaczki widelcem. Ponownie włożyć do piekarnika i zmniejszyć temeraturę do 180 st. C. Piec półtorej godziny aż skórka się zarumieni, a kaczka będzie miękka. Przygotować sos: Zmiksować morele z syropem, cukrem, musztard± i dżemem. Przelać do rondla i wymieszać z sokiem i skórk± z cytryny, sokiem z pomarańczy, imbirem i kolendr±. Zagotować, dodać brandy i zredukować (gotować ok. 2 min.). Zdj±ć z ognia i ewentualnie doprawić. Przełożyć kaczkę na podłużny półmisek, przybrać ¶wieżymi morelami i listkami szałwi, podać sos w osobnym naczyniu.
 

Przepisy kulinarne - losowy

Cielecina brillant-savarin


Porcja dla 6-8 osob. Czas przygotow. 3 godz. 10 min.
1,5 kg cieleciny bez kosci,
150 g sloniny pokrojonej w cienkie plasterki,
3 lyzki masla,
400 ml bialego wytrawnego wina,
400 ml bulionu wolowego,
4 obrane i wypestkowane pomidory,
1 bouquet garni,
sol, pieprz.
Farsz a gratin:
100 g drobno posiekanej sloniny,
4 drobno posiekane szalotki,
50 g drobno posiekanych pieczarek,
300 g watrobek kurzych,
szczypta tymianku, lisc laurowy, sol, pieprz.
Smardze:
100 g umytych i oczyszczonych smardzow,
1 lyzeczka soku z cytryny,
1 drobno posiekana szalotka,
200 ml smietanki,
1 lyzka masla,
sol, pieprz.

1. Smardze odcisnac, wieksze pokroic. Dusic 5 min na masle wraz z szalotkami,
skropione sokiem z cytryny. Osolic, dodac pieprz i zalac wrzaca smietana.
Gotowac na malym ogniu do zgestnienia. Trzymac w cieple.
2. 100 g posiekanej sloniny stopic na patelni. Dodac drobno posiekane pieczarki, szalotki i watrobki. Osolic, doprawic pieprzem, lisciem laurowym i tymiankiem. Smazyc, ciagle mieszajac 5-7 min, po czym ostudzic.
3. Mieso rozplaszczyc na plaster grubosci 2-3 cm. Pokryc go gruba na 1 cm warstwa farszu. Na farsz nalozyc polowe uduszonych smardzow. Mieso zwinac, oblozyc plasterkami sloniny i mocno zwiazac. Zazlocic ze wszystkich stron na
masle i przelozyc do rondla.
4. Zalac winem i bulionem, dodac pomidory, bouquet garni, sol i pieprz. Przykryc i gotowac 2 godz na wolnym ogniu.
5. Mieso wyjac, sos z gotowania odparowac o polowe. Rolade pokroic w plastry,
skropic odrobina sosu i oblozyc reszta smardzow. Osobno podac pozostaly sos.