Dzisiaj jest Środa 18 lipca 2018
Przepisy kulinarne - Ciasta, desery, torty

Zapiekanki wi¶niowe


Składniki: - 60 dag wi¶ni bez pestek - 1 łyżka + 1/2 szklanki cukru - 1 łyżeczka m±ki kukurydzianej - 1/3 szklanki m±ki pszennej - 1/4 szklanki prażonych migdałów - 4 jajka - szczypta soli - 1 szklanka pełnego mleka lub ¶mietany kremówki - 5 dag stopionego masła - 1 łyżeczka startej skórki cytrynowej - po kilka kropli olejku waniliowego i migdałowego - cukier puder - masło do formy Sposób przyrz±dzania: Rozgrzej piekarnik do 160°C. Nasmaruj masłem żaroodporn± formę. Wymieszaj wi¶nie z łyżk± cukru i m±k± kukurydzian±, przełóż do przygotowanej formy. Zmiksuj m±kę z migdałami (migdały powinny być mocno rozdrobnione). Utrzyj jajka z sol± i reszt± cukru, wymieszaj z migdałow± m±k±, dodaj mleko, masło, skórkę cytrynow± oraz oba olejki. Gdy powstanie gładka masa, polej ni± wi¶nie. Formę ustaw na ¶rodkowym poziomie nagrzanego piekarnika i zapiekaj około 50-55 minut, aż powierzchnia zrobi się rumiana. PrzestudĽ, oprósz cukrem pudrem i podawaj na ciepło, od razu po wyjęciu z piekarnika.

Ostatnio odwiedzony przepis kulinarny

Pstr±g z ogórkiem i rzeżuch±


SKŁADNIKI: 2 długie ogórki sól pół szklanki słodkiej ¶mietany biały pieprz szczypta pieprzu cayenne sok z jednej cytryny 2 wędzone pstr±gi 2 pojemniki rzeżuchy WYKONANIE: Jednego ogórka obrać, przepołowić wzdłuż, wybrać pestki. ¦mietanę ubić na sztywno. Ogórka zmiksować, posolić, przetrzeć przez sitko do ¶mietany, dokładnie wymieszać. Doprawić pieprzem i sokiem z cytryny do smaku. Drugiego ogórka obrać, pokroić w cienkie plasterki i zmieszać ze ¶mietan±. Pstr±gi obrać ze skóry i usun±ć o¶ci, następnie pokroić w niewielkie romby i zmieszać z ogórkami. Posypać dokładnie opłukan± rzeżuch±.

Przepisy kulinarne - losowy

CAMEMBERT A LA VIERGE


Składniki •  1 JAJKO
  
•  3 LYZKI MAKI
  
•  25 G BULKI TARTEJ
  
•  CWIARTKI CAMEMBERTA
  
•  PIETRUSZKA PECZEK
  
•  OLEJ DO SLAZENIA 
   Etapy przygotowania 1.  ROZMIESZAC JAJKO DO INNYCH NACZN WSYPAC MAKA BULKA TARTA . KAZDA CWIARTKE SERA OBTOCZYC W MACE NASTEPNIE W ROZMACOWANYMJAJKU A NA SAM KONIEC W BULCE TARTEJ ZWRUCIC UWAGE TRZEBA ZEBY SER BYL DOBRZE ZAKRYTY ODSTAWIC DO LODOWKI
    
2.  ODDIELIC LISTKI PIETRUSZKI OD LODYZEK .OLEJ ROZGRZAC DO 190 STOPNI WLOZYC NA 2 SEKUNDY PIETRUSZKE DO OLEJU PO 2 SEK. WYCIAGNAC ODLOZYC NA PAPIEZE PERGAMINOWYM AZ OBCIEKNIE LEKKO POSOLIC
    
3.  PONOWNIE ROZGRZAC OLEJ WKLADAC OSTROZNIE CWIARTKI SERA I SMAZYC OK 2 MIN AZ SER SIE RW SRODKU SIE ROZTOPI A BRZEGI ZARUMIENIA KAZDA CWIARTKE UMIESCIC NA OSOBNYM TALEZYKU UDEKOROWAC PIETRUSZKA
    
4.  TAK PRZYZADZONY SER MOZNA PODAWAC Z CIEPLA ZURAWINA BRUSZNICAMI LUB INNYMI KWASNYMI DZEMAMI GALARETKAMI I SOSAMI.