Dzisiaj jest Niedziela 18 listopada 2018
Przepisy kulinarne - Ciasta, desery, torty

Zapiekanki wi¶niowe


Składniki: - 60 dag wi¶ni bez pestek - 1 łyżka + 1/2 szklanki cukru - 1 łyżeczka m±ki kukurydzianej - 1/3 szklanki m±ki pszennej - 1/4 szklanki prażonych migdałów - 4 jajka - szczypta soli - 1 szklanka pełnego mleka lub ¶mietany kremówki - 5 dag stopionego masła - 1 łyżeczka startej skórki cytrynowej - po kilka kropli olejku waniliowego i migdałowego - cukier puder - masło do formy Sposób przyrz±dzania: Rozgrzej piekarnik do 160°C. Nasmaruj masłem żaroodporn± formę. Wymieszaj wi¶nie z łyżk± cukru i m±k± kukurydzian±, przełóż do przygotowanej formy. Zmiksuj m±kę z migdałami (migdały powinny być mocno rozdrobnione). Utrzyj jajka z sol± i reszt± cukru, wymieszaj z migdałow± m±k±, dodaj mleko, masło, skórkę cytrynow± oraz oba olejki. Gdy powstanie gładka masa, polej ni± wi¶nie. Formę ustaw na ¶rodkowym poziomie nagrzanego piekarnika i zapiekaj około 50-55 minut, aż powierzchnia zrobi się rumiana. PrzestudĽ, oprósz cukrem pudrem i podawaj na ciepło, od razu po wyjęciu z piekarnika.

Ostatnio odwiedzony przepis kulinarny

Sałatka z truskawek na ostro


Produkty: - 70 dag dużych stożkowatych truskawek
- 1 szklanka pitnego miodu
- 10 dag cukru pudru
- 10 listków mięty
- 10 listków bazylii
- 5 ziaren czarnego pieprzu
- szczypta gałki muszkatołowej
- 1/2 laski wanilii (przekrojonej wzdłuż) Wykonanie: W rondelku mieszamy miód pitny, cukier, li¶cie bazylii i mięty (2 - 3 pozostawiamy do dekoracji), rozgnieciony lub zmielony pieprz, gałkę muszkatołow± i wanilię. Mieszaj±c, podgrzewamy do zagotowania, zdejmujemy z ognia i pozostawiamy do całkowitego ostygnięcia. Przecedzamy. Truskawki kroimy wzdłuż na pół. Układamy koncentrycznie na półmisku, skrapiamy przecedzonym syropem, przykrywamy przezroczyst± foli± i wstawiamy na co najmniej 30 minut do lodówki. Podajemy bardzo zimne z reszt± syropu w miseczce i z biszkoptami.

Przepisy kulinarne - losowy

Krem twarożkowy z likerem


Produkty •  25 dag twarogu
  
•  1 kubeczek(125 g) kwa¶nej ¶mietany
  
•  sok z 1 cytryny
  
•  1 torebka cukru waniliowego
  
•  3 łyżki cukru pudru
  
•  25 dag jagód
  
•  4 łyżki likieru z czarnych porzeczek (Cassis) albo syropu z tych owoców 
   
Etapy przygotowania 1.  Twaróg utrzyj ze ¶mietan±,sokiem z cytryny i cukrem waniliowym.Do gładkiej masy przesianej przez sitko cukier puder.Ponownie wymieszaj.Schładzaj około 10-15 minut.W tym czasie przebierz jagody 1/3 porcij przetrzyj przez sitko i wymieszaj z likierem.
    
2.  Połowę pozostałych jagód wymieszaj z ochłodzonym kremem twarożkowym.Przełóż do czterech małych salaterek deserowych,skrop przecierem jagodowo-likierowym.Posyp pozotałymi jagodami.
    
3.  Jako słodki dodatek do takiego kremu najczę¶ciej podaje się małe biszkopty,ma¶lane herbatniczki lub cienki rurki waflowe.