Dzisiaj jest Środa 25 kwietnia 2018
Przepisy kulinarne - Ciasta, desery, torty

Zapiekanki wi¶niowe


Składniki: - 60 dag wi¶ni bez pestek - 1 łyżka + 1/2 szklanki cukru - 1 łyżeczka m±ki kukurydzianej - 1/3 szklanki m±ki pszennej - 1/4 szklanki prażonych migdałów - 4 jajka - szczypta soli - 1 szklanka pełnego mleka lub ¶mietany kremówki - 5 dag stopionego masła - 1 łyżeczka startej skórki cytrynowej - po kilka kropli olejku waniliowego i migdałowego - cukier puder - masło do formy Sposób przyrz±dzania: Rozgrzej piekarnik do 160°C. Nasmaruj masłem żaroodporn± formę. Wymieszaj wi¶nie z łyżk± cukru i m±k± kukurydzian±, przełóż do przygotowanej formy. Zmiksuj m±kę z migdałami (migdały powinny być mocno rozdrobnione). Utrzyj jajka z sol± i reszt± cukru, wymieszaj z migdałow± m±k±, dodaj mleko, masło, skórkę cytrynow± oraz oba olejki. Gdy powstanie gładka masa, polej ni± wi¶nie. Formę ustaw na ¶rodkowym poziomie nagrzanego piekarnika i zapiekaj około 50-55 minut, aż powierzchnia zrobi się rumiana. PrzestudĽ, oprósz cukrem pudrem i podawaj na ciepło, od razu po wyjęciu z piekarnika.

Ostatnio odwiedzony przepis kulinarny

Żeberka w sosie ¶liwkowym


300 g żeberek poci?ć na pojedyncze porcje
1 łyżeczka m±ki kukurydzianej rozrobionej z 1 łyżk± wody
4 łyżki m±ki kukurydzianej dodatkowo (do smażenia)
olej do smażenia
3 łyżki Sosu ¶liwkowego
2 łyżki Sosu Cytrynowego

Żeberka obtoczyć w m?ce z wod? i odstawić na około ½ godziny.
Następnie ugotować na parze przez około 15 minut. Ods?czyć wytopiony z żeberek tłuszcz.
Rozgrzać olej na woku lub patelni. Obtoczyć żeberka w m?ce kukurydzianej
i układać na tłuszczu. Smażyć aż nabior? złoto nabior? złoto – br?zowego koloru. Zdj±ć z patelni i odlać cały tłuszcz. Wtedy wlać sosy do woka i wrzucić do niego żeberka. Cało¶ć zagotować.
Podawać na gor?co.

Przepisy kulinarne - losowy

Łoso¶ w sosie serowym


6 dzwonek łososia
ser camembert
łyżka masła
łyżka zielonego marynowanego pieprzu
sól, pieprz Rybę opłukać, osuszyć. Oprószyć sol± i pieprzem. Ułożyć na blasze. Piec 20 min. w 200 st. C. Ser pokroić, włożyć do rondelka, dodać masło. Podgrzewać na bardzo małym ogniu, mieszaj±c, aż ser się całkowicie rozpu?ci. Upieczon± rybę podawać polan± sosem i posypan± marynowanym pieprzem.