Dzisiaj jest Wtorek 26 marca 2019
Przepisy kulinarne - Ciasta, desery, torty

Zapiekanki wi¶niowe


Składniki: - 60 dag wi¶ni bez pestek - 1 łyżka + 1/2 szklanki cukru - 1 łyżeczka m±ki kukurydzianej - 1/3 szklanki m±ki pszennej - 1/4 szklanki prażonych migdałów - 4 jajka - szczypta soli - 1 szklanka pełnego mleka lub ¶mietany kremówki - 5 dag stopionego masła - 1 łyżeczka startej skórki cytrynowej - po kilka kropli olejku waniliowego i migdałowego - cukier puder - masło do formy Sposób przyrz±dzania: Rozgrzej piekarnik do 160°C. Nasmaruj masłem żaroodporn± formę. Wymieszaj wi¶nie z łyżk± cukru i m±k± kukurydzian±, przełóż do przygotowanej formy. Zmiksuj m±kę z migdałami (migdały powinny być mocno rozdrobnione). Utrzyj jajka z sol± i reszt± cukru, wymieszaj z migdałow± m±k±, dodaj mleko, masło, skórkę cytrynow± oraz oba olejki. Gdy powstanie gładka masa, polej ni± wi¶nie. Formę ustaw na ¶rodkowym poziomie nagrzanego piekarnika i zapiekaj około 50-55 minut, aż powierzchnia zrobi się rumiana. PrzestudĽ, oprósz cukrem pudrem i podawaj na ciepło, od razu po wyjęciu z piekarnika.

Ostatnio odwiedzony przepis kulinarny

Efektowna herbatka


Składniki:
- herbata,
- woda,
- cukier,
- cytryna.

Jak przyrz±dzić?
W 1/2 szklanki zaparzyć herbatę(musi wyj¶ć mocna esencja).

Do przezroczystej szklanki (najlepiej przezroczysty kubeczek ) wlać na ok. 1/2 gotuj±cej wody.

Osłodzić. Na wierzchu położyć plasterek cytryny . Po wykonaniu tej operacji delikatnie lać esencję na cytrynę.


Przepisy kulinarne - losowy

Pizza z mielonym mięsem


Produkty: ciasto: 100g ml ciepłego mleka
200 g m±ki
½ paczuszki drożdży ( Dr.Oetker )
1 łyżeczka cukru
1 łyżeczka soli
3 łyżki oleju z oliwek
1 łyżka przypraw: oregano, natka pietruszki, szczypiorek, sproszkowany czosnek, sproszkowana cebula sos: 1 łyżeczka masła
1 cebulka
1 z±bek czosnku
1 puszka krojonych pomidorów
½ kostki bulionu warzywnego
1 łyżeczka oregano
1 łyżka pokrojonej natki pietruszki
1 łyżeczka ketchupu
sproszkowany czosnek
sól, m±ka ziemniaczana dodatki: 250g mielonego mięsa
1 czerwona papryka
2 cebule
250g pieczarek
1 kulka mozzarellii
4 pomidory
100g startego sera
10 zielonych oliwek bez pestek
pieprz, sól, majeranek Wykonanie: ciasto: Mieszamy mleko (temp.ok.35°C) z cukrem i drożdżami, zostawiamy na 10 min. w cieple. Przesian± m±kę mieszamy z przygotowanym mlekiem, dodajemy sól i olej. Żeby uzyskać dobry smak wsypujemy przyprawy. Wyrabiamy elastyczne ciasto (ewentualnie dodać 1-3 łyżki mleka).
Przykryć ciasto ¶ciereczk± i pozostawić ok.30 min. w ciepłym miejscu do wyro¶nięcia. Ciasto powinno podwoić swoj± objęto¶ć. Gdy wyro¶nie, wyrabiamy je jeszcze przez minutę i formujemy kulę. Wałkujemy ciasto, aż otrzymamy okr±gły placek o ¶rednicy 30cm. I grubo¶ci kilku mm. Ułożyć pizzę na papierze do pieczenia i pozostawić w ciepłym miejscu do wyro¶nięcia na 20-30 min. sos: Podsmażyć pokrojon± cebulkę i czosnek. Dodajemy ods±czony sok z pomidorów i zagotowujemy. Po paru minutach dodajemy kostkę bulionow±, oregano, pietruszkę, ketchup i jeszcze 5 min. Gotujemy. Pomidory zmiksować , dodać do reszty i jeszcze 10 minut gotować. Doprawić czosnkiem w proszku i sol±. Zagę¶cić sos m±k± ziemniaczan±. Na zdjęciu sos jest zrobiony ze ¶wieżych pomidorów. dodatki: Mięso smażymy na patelni razem z pokrojon± cebul± , pieczarkami i papryk±. Doprawiamy do smaku pieprzem, sol± i takimi ziołami , jakie lubimy. Gdy trochę przestygnie, dodajemy pokrojon± mozzarellę i pomidory.
Mięso układamy na cie¶cie posmarowanym sosem, posypujemy pokrojonymi oliwkami i startym serem. Pieczemy 20-25 minut.