Dzisiaj jest Piątek 19 stycznia 2018
Przepisy kulinarne - Ciasta, desery, torty

Zraziki sezamkowe


Dla dziecka od: 1 roku Składniki: - 250 g filetów z kurzych piersi (jedna pierś średniej wielkości) - jajko - 50 g (5 łyżek stołowych) tartej bułki - 2 łyżeczki ziarna sezamowego (można je kupić w sklepach ze zdrową żywnością) - tłuszcz do smażenia Sposób przyrządzania: Pokrój filet na kawałki. Ubij jajko widelcem na płaskim talerzu, a na drugi nasyp tartą bułkę zmieszaną z ziarnami sezamu. Zanurzaj kawałki kurczaka w jajku, następnie obtaczaj w bułce z sezamem. Podgrzej tłuszcz na patelni i smaż na niej kawałki mięsa, aż się zrumienią z obu stron (można rozkroić kawałek, by się upewnić, czy już są gotowe). Podawaj z kluseczkami polanymi keczupem i dowolną sałatką warzywną.
 
 


Ostatnio odwiedzony przepis kulinarny

MAKARON z tuńczykiem w sosie pomidorowym


 makaron ( najlepiej wst?żki )
- mała puszka tuńczyka
- koncentrat pomidowrowy
- przyprawy: pieprz, sól, jarzynka
- pomirodr
- oliwa

Sos:
na rozgrazną oliwe patelni ( odrobina ! ) wrzucić pomidora bez skórki pokrojonego w kostke. Kiedy pomidor zmięknie..wytworzy się sos, dodać łyżkę koncentratu pomidorowego, wymieszać, przyprawic przyprawami, dołożyć tuńczyka z puszki ods?czonego , rozdrobnionego widelcem.wszytsko wymieszac..doprawic do smaku..jak lubisz..moze wiecej koncentratu.. na patelnie wsypac ugotowny makaron..wzystko wymieszac..i podawać. BARDZO PROSTE a wytworne danie

Przepisy kulinarne - losowy

Polewka z małżami


4 kolby cykorii
2 małe cebule
1 łyżka masła
1 łyżka mąki
500 ml bulionu rybnego instant
125 ml wytrawnego białego wina
10 dag gęstej śmietany
1 łyżka soku z cytryny
1 łyżeczka curry
sól, pieprz
1 duży słoik małży w sosie własnym (50 dag)
2 łyżki posiekanego szczypiorku Cykorie umyć, wykroić gł?bu, pokroić w paski. Cebulki posiekać i zeszklić na maśle. Dodać cykorie, krótko poddusić, oprószyć m?ką i zasmażyć. Zalać gor?cym bulionem, winem oraz szklanka wody, gotować 5  min. na małym ogniu, dodać ?mietanę, sok z cytryny, sól, pieprz i curry, wymieszać. Na koniec włożyć os?czone małże, podgrzewać ok. 5 min. Przed podaniem posypać szczypiorkiem