Dzisiaj jest Czwartek 24 stycznia 2019
Przepisy kulinarne - Ciasta, desery, torty

Zraziki sezamkowe


Dla dziecka od: 1 roku Składniki: - 250 g filetów z kurzych piersi (jedna pierś średniej wielkości) - jajko - 50 g (5 łyżek stołowych) tartej bułki - 2 łyżeczki ziarna sezamowego (można je kupić w sklepach ze zdrową żywnością) - tłuszcz do smażenia Sposób przyrządzania: Pokrój filet na kawałki. Ubij jajko widelcem na płaskim talerzu, a na drugi nasyp tartą bułkę zmieszaną z ziarnami sezamu. Zanurzaj kawałki kurczaka w jajku, następnie obtaczaj w bułce z sezamem. Podgrzej tłuszcz na patelni i smaż na niej kawałki mięsa, aż się zrumienią z obu stron (można rozkroić kawałek, by się upewnić, czy już są gotowe). Podawaj z kluseczkami polanymi keczupem i dowolną sałatką warzywną.
 
 


Ostatnio odwiedzony przepis kulinarny

Ciastka francuskie z budyniem i truskawkami


Składniki •  300 g mrozonego ciasta francuskiego
  
•  1 zoltko
  
•  1 budyn waniliowy
  
•  500 ml mleka
  
•  2 lyzki cukru
  
•  200 g truskawek
  
•  cukier puder
  
•  maka do posypania stolnicy
   Etapy przygotowania 1.  Ciasto rozmrozic, posmarowac zimna woda, plat zlozyc. Ciasto przelozyc na stolnice oproszona maka i rozwalkowac na placek o grubosci ok. 5 mm.
    
2.  Z ciasta wyciac 8 kwadratow. Z 4 kawalkow ciasta wyciac srodki tak, aby powstaly ramki o szerokosci ok. 1 cm.
    
3.  Pozostale 4 kwadraty posmarowac zimna woda, na kazdym kwadracie ulozyc ramke. Ramki posmarowac rozkloconym zoltkiem. Piekarnik rozgrzac do 200°C.
    
4.  Ciastka ulozyc na blasze wylozonej papierem do pieczenia i piec ok. 20 min., a nastepnie wystudzic.
    
5.  Z calej porcji mleka odlac 1 szkl., wsypac budyn i 2 lyzki cukru, dokladnie wymieszac. Pozostale mleko doprowadzic do wrzenia, wlac budyn i zagotowac. Naczynie zdjac z ognia, budyn wystudzic, ciagle mieszajac.
    
6.  Truskawki oplukac, odsaczyc, oczyscic z szypulek, kazdy owoc przekroic na pol. Srodek kazdego ciastka napelnic porcja budyniu, wylozyc na niego truskawki. Ciastka obficie posypac cukrem pudrem.


Przepisy kulinarne - losowy

Brzoskwiniowe łódeczki z bezami z grilla


SKŁADNIKI: * 4 jędrne, duże brzoskwinie * 6 średnich bez lub 4 duże * 2 płaskie łyżki cukru trzcinowego * 20 g miękkiego masła * 60 g pudru migdałowego * 2 żółtka * masło orzechowe lub zwykłe masło * lody waniliowe * kilka listków mięty do dekoracji WYKONANIE: 1. Umyte brzoskwinie przekrój na połówki i wyjmij z nich pestki. 2. Wydrąż cześć miąższu, tworząc z brzoskwiń łódeczki. Miąższ rozgnieć widelcem. 3. Bezy rozdrobnij, dodaj do nich cukier trzcinowy, masło, puder migdałowy, dwa rozkłócone żółtka i miąższ brzoskwiniowy. 4. Nafaszeruj brzoskwinie powstałą masą. Na wierzch brzoskwini połóż odrobinę masła orzechowego (albo zwykłego masła). 5. Ułóż brzoskwinie na tacce i grilluj przez ok. 25 minut często podlewając sokiem, który wypuszczają.