Dzisiaj jest Wtorek 26 marca 2019
Przepisy kulinarne - Ciasta, desery, torty

Zraziki sezamkowe


Dla dziecka od: 1 roku Składniki: - 250 g filetów z kurzych piersi (jedna pierś średniej wielkości) - jajko - 50 g (5 łyżek stołowych) tartej bułki - 2 łyżeczki ziarna sezamowego (można je kupić w sklepach ze zdrową żywnością) - tłuszcz do smażenia Sposób przyrządzania: Pokrój filet na kawałki. Ubij jajko widelcem na płaskim talerzu, a na drugi nasyp tartą bułkę zmieszaną z ziarnami sezamu. Zanurzaj kawałki kurczaka w jajku, następnie obtaczaj w bułce z sezamem. Podgrzej tłuszcz na patelni i smaż na niej kawałki mięsa, aż się zrumienią z obu stron (można rozkroić kawałek, by się upewnić, czy już są gotowe). Podawaj z kluseczkami polanymi keczupem i dowolną sałatką warzywną.
 
 


Ostatnio odwiedzony przepis kulinarny

Zapiekanka z kaszy z grzybami


Składniki • 2 szkl. ugotowanej kaszy jęczmiennej perłowej • 2 cebule • grzyby - pieczarki, bądź sezonowe, leśne. • olej do smażenia • przyprawy: sól, pieprz, • 100 g sera żółtego Etapy przygotowania 1. Cebulę posiekać na ćwierćtalarki, grzyby na plasterki, podsmażyć. Pieczarkom wystarczy podsmażenie, grzyby leśne należy udusić.
2. Wymieszać kaszę z grzybami i utartym żółtym serem, doprawić do smaku, zapiec w wysmarowanym i zakrytym pokrywą naczyniu żaroodpornym.
3. Wstawić do nagrzanego piekarnika (180-200 stopni) i zapiekać minimum 30 minut. Jeśli ktoś bardzo lubi żółty ser 10 minut przed wyjęciem z piekarnika może zdjąc pokrywę i danie posypać dodatkową porcją sera.
4. Podawać z ulubioną surówką ze świeżych warzyw.

Przepisy kulinarne - losowy

Risotto z szynką i oscypkiem


Składniki: - 40 dag ryżu - 1,25 l bulionu z kostki - 1 spora cebula - ok. 10 dag szynki - 15 dag oscypka (ew. tarty parmezan) - 2- 3 łyżki masła - 1 żółtko - 150 g śmietany 18 lub 22% - sól, pieprz Sposób wykonania:
1. Ryż przepłukać na sitku i poczekać chwilę by cała woda odciekła. 2. W tym czasie posiekać cebulę a szynkę w dosyć drobną kostkę. 3. Szynkę podsmażyć na łyżce masła. 4. Na dużej patelni rozpuścić łyżkę masła, dodac cebulę. Gdy cebula się zeszkli dodać kolejną łyżkę masła i wsypać ryż. 5. Ryż należy smażyć na średnim ogniu ok. 2 minut aż stanie się szklisty, lekko przezroczysty. 6. Gdy tak się stanie wlać trochę bulionu (ok. 1/2 szklanki) i gotować aż ryż wchłonie cały płyn. Następnie czynność powtórzyć ok. 3- 4 razy. Ryż powinien się w ten sposób gotować ok. 20- 25 minut- aż risotto będzie gęste a ryż miękki. 7. Śmietanę wymiszać z żółtkiem. Oscypek zetrzeć na drobnych oczkach tarki. 8. Gdy ryż będzie gotowy dodać śmietanę i starty oscypek. Podgrzewać jeszcze chwilę tak by ser się rozpuścił. 9. Na koniec doprawić solą i pieprzem oraz wymieszać z usmażoną szynką.