Dzisiaj jest Piątek 16 listopada 2018
Przepisy kulinarne - Ciasta, desery, torty

Zraziki sezamkowe


Dla dziecka od: 1 roku Składniki: - 250 g filetów z kurzych piersi (jedna pier¶ ¶redniej wielko¶ci) - jajko - 50 g (5 łyżek stołowych) tartej bułki - 2 łyżeczki ziarna sezamowego (można je kupić w sklepach ze zdrow± żywno¶ci±) - tłuszcz do smażenia Sposób przyrz±dzania: Pokrój filet na kawałki. Ubij jajko widelcem na płaskim talerzu, a na drugi nasyp tart± bułkę zmieszan± z ziarnami sezamu. Zanurzaj kawałki kurczaka w jajku, następnie obtaczaj w bułce z sezamem. Podgrzej tłuszcz na patelni i smaż na niej kawałki mięsa, aż się zrumieni± z obu stron (można rozkroić kawałek, by się upewnić, czy już s± gotowe). Podawaj z kluseczkami polanymi keczupem i dowoln± sałatk± warzywn±.
 
 


Ostatnio odwiedzony przepis kulinarny

Placek ze ¶liwkami i zalew± migdałow±


Produkty Ciasto:
50 dag m±ki, 25 dag chudego twarogu, 10 łyżek mleka, 10 łyżek oliwy, sok z jednej cytryny, 12 dag cukru, cukier waniliowy, mała torebka proszku do pieczenia, szczypta soli.
Nadzienie:
2 kg ¶liwek, łyżka cukru.
Zalewa:
4 jaja, 10 dag cukru, cukier waniliowy, 8 dag m±ki ziemniaczanej, 10 dag płatków migdałowych Wykonanie ¦liwki umyć, osuszyć, usun±ć pestki i przepołowić. Do miski włożyć twaróg, dodać mleko, oliwę, sok z cytryny, cukier, cukier waniliowy i sól. Wymieszać. Dodać przesian± m±kę i proszek do pieczenia. Wyrobić ciasto. Blachę wysmarować tłuszczem i wyłożyć na ni± ciasto. Obłożyć ¶liwkami i posypać cukrem. Białka ubić na sztywno, dodać cukier i żółtka. Masę posypać m±k± ziemniaczan±, delikatnie wyłożyć na ¶liwki. Posypać płatkami migdałowymi. Piec 30-40 min w nagrzanym piekarniku.


Przepisy kulinarne - losowy

¦ledzie w stylu meksykańskim


Składniki •  12 marynowanych płatów ¶ledziowych
  
•  puszka kukurydzy
  
•  słoik papryki konserwowej
  
•  czerwona cebula
  
•  słoiczek przecieru pomidorowego
  
•  1 łyżka oliwy z oliwek
  
•  czarny pieprz
  
•  pół łyżeczki ostrej papryki chilli,listki kolendry do ozdoby
   Etapy przygotowania 1.  Paprykę i cebulę kroimy w kostkę. Mieszamy z ods±czon± kukurydz±. Dodajemy oliwę, przecier pomidorowy, ok. 4 łyżek zalewy z papryki, przyprawy. Cało¶ć mieszamy.
    
2.  Płaty kroimy w 5 cm paski. W naczyniu układamy warstwami masę warzywn± i ¶ledzie (pierwsza i ostatnia warstwa to warzywa). Naczynie zakrywamy folia spożywcz± i wkładamy na dobe do lodówki. Podajemy ozdobion± listkami kolendry z pieczywem.