Dzisiaj jest Środa 19 września 2018
Przepisy kulinarne - Ciasta, desery, torty

Zraziki sezamkowe


Dla dziecka od: 1 roku Składniki: - 250 g filetów z kurzych piersi (jedna pierś średniej wielkości) - jajko - 50 g (5 łyżek stołowych) tartej bułki - 2 łyżeczki ziarna sezamowego (można je kupić w sklepach ze zdrową żywnością) - tłuszcz do smażenia Sposób przyrządzania: Pokrój filet na kawałki. Ubij jajko widelcem na płaskim talerzu, a na drugi nasyp tartą bułkę zmieszaną z ziarnami sezamu. Zanurzaj kawałki kurczaka w jajku, następnie obtaczaj w bułce z sezamem. Podgrzej tłuszcz na patelni i smaż na niej kawałki mięsa, aż się zrumienią z obu stron (można rozkroić kawałek, by się upewnić, czy już są gotowe). Podawaj z kluseczkami polanymi keczupem i dowolną sałatką warzywną.
 
 


Ostatnio odwiedzony przepis kulinarny

Sałatka z pomarańczy i awokado


Składniki:
 
2 awokado 2 pomarańcze 2 małe pomidory 1 mała cebula (najlepiej cukrowa) 25 g płatków migdałowych 4 łyżki oliwy z oliwek (najlepsza z pierwszego tłoczenia) łyzka octu winnego sok z cytryny łyżka natki pietruszki 10 czarnych oliwek sól, pieprz  Sposób przyrządzania:
 
Obrane pomarańcze pokroić w plastry. Pomidory obrać ze skórki, a następnie pokroić w ósemki. Awokado przekroić na pół, usunąć pestki, obrać ze skórki i pokroić w plasterki. Tak przygotowane składniki układać według kolejności na półmisku. Oliwę z oliwek, łyżkę octu winnego, sok z połówki cytryny i pietruszkę wymieszać. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Dressingiem polać pomarańcze, pomidory i awokado. Na wierzch ułożyć cebulę pokrojoną w piórka, płatki migdałowe i oliwki. Odstawić do lodówki na co najmniej godzinę, by smaki się "przegryzły". 


Przepisy kulinarne - losowy

LEKKIE CIASTO TRUSKAWKOWE


Składniki NA CIASTO 3 jajka 15 dag. cukru 1/2 szklanki mąki 2 łyżki mąki ziemniaczanej 3 dag. masła szczypta soli
NA KREM 1 żółtko 2 łyżki żelatyny 1 opakowanie budyniu wanilijowego 2 szklanki mleka cukier wanilijowy 25 dag. zmielonego sera starta skórka z cytryny NA WIERZCH 1 kg. truskawek 1 galaretka czerwona 2 łyżki cukru 1/4 litra soku z czerwonej porzeczki śmietana do dekoracji WYKONANIE Jajka ubic z cukrem i odrobina soli na puch. Mąki wymieszać z proszkiem i dodać do masy. Masło roztopić tak,aby było letnie i delikatnie dodać do masy.
Tortownicę o średnicy 26 cm.wysmarować i wylac ciasto. Piec 30 minut w temp. 180 Żelatyne rozpuścic w 1 szklance wody. Budyn ugotowac na mleku-wystudzic i przetrzec przez sito
Do wystudzonego budyniu dodać cukier wanilijowy, żółtko, ser, skórke cytrynową i wymieszać.Wlać przestudzoną żelatynę i całość wylać na upieczone ciasto. Truskawki obrać z szypułek,opłukać i osączyć a nstępnie posypać 2 łyżkami cukru i układać jedną obok drugiej na masie.Galaretkę rozpuścić na soku z porzeczki(można na wodzie 1,5 szklanki wody) i wystudzona polać truskawki.
udekorować kleksami bitej śmietany.