Dzisiaj jest Środa 18 lipca 2018
Przepisy kulinarne - Ciasta, desery, torty

Zraziki sezamkowe


Dla dziecka od: 1 roku Składniki: - 250 g filetów z kurzych piersi (jedna pierś średniej wielkości) - jajko - 50 g (5 łyżek stołowych) tartej bułki - 2 łyżeczki ziarna sezamowego (można je kupić w sklepach ze zdrową żywnością) - tłuszcz do smażenia Sposób przyrządzania: Pokrój filet na kawałki. Ubij jajko widelcem na płaskim talerzu, a na drugi nasyp tartą bułkę zmieszaną z ziarnami sezamu. Zanurzaj kawałki kurczaka w jajku, następnie obtaczaj w bułce z sezamem. Podgrzej tłuszcz na patelni i smaż na niej kawałki mięsa, aż się zrumienią z obu stron (można rozkroić kawałek, by się upewnić, czy już są gotowe). Podawaj z kluseczkami polanymi keczupem i dowolną sałatką warzywną.
 
 


Ostatnio odwiedzony przepis kulinarny

Banany w migdałach


Produkty 2 banany, łyżka płatków migdałowych, pół łyżki masła, łyżka miodu, szczypta słodkiej papryki Wykonanie Obrać banany, przekroić je wzdłuż. Migdały zrumienić na suchej patelni, ostudzić. Masło z miodem podgrzać na patelni, włożyć połówki bananów, podsmażyć z obu stron na złoty kolor. Na talerzykach ułożyć po dwie połówki bananów, posypać je migdałami i oprószyć odrobiną słodkiej papryki. Do bananów można podać sos czekoladowy.
 

Przepisy kulinarne - losowy

Polędwica wołowa



Przez pewien czas pracowałem we włoskiej restauracji w Londynie. Tam polędwica była przyrz?dzana w następujący sposób:
1.Musi być gruby kawałek, jak jest cienki, lepiej zrobić z niego stroganowa lub befsztyk tatarski.
2.Kroimy na grube plastry(oczywi?cie w poprzek włókien), mniej więcej grubość paczki papierosów. Raczej grubiej niż cieniej.
3.Nie rozklepujemy! Plaster należy położyć na stole i nacisnąć kilka razy dłoni?. Można natrzeć czosnkiem.
4.Niewielką ilość oleju rozgrzewamy na patelni (jak mamy olej w spreyu to lekko spryskać), aż zacznie "dymić" (z tym dymieniem nie przesadzać, raczej na pograniczu)
5.Smażymy od 0.5 do 5 minut (pryska przy tym olejem niemiłosiernie) im dłużej tym bardziej dopieczona.
6.Uwaga, nie nachylać się nad patelni?, bo mog? zapalić się opary.
7. !!! Aby zapaliły się opary (niektórzy to robi?, żeby pokazać jakim jest się dobrym kucharzem) trzeba patelnię lekko zdjąć z ognia i delikatnie przechylić w stronę ognia.
8.Przez cały czas smażenia utrzymujemy maksymalny płomień.
9.Nie należy kłaść zbyt dużo kawałków jednocześnie, bo drastycznie spadnie temperatura. Patelnia może być wypełniona maksymalnie w połowie.
10.Po przewróceniu na drug? stronę solimy i pieprzymy stronę już usmażoną.
11.Podczas smażenia staramy się nie dotykać mięsa, jeśli już to delikatnie przesuwać widelcem.
12.co jaki? czas potrz?sać patelni?(energicznie do przodu i do tyłu), by tłuszcz nie spalił się w miejscach gdzie nie ma mięsa, a mięso powędrowało w bardziej rozgrzane miejsce patelni.
13.Jeśli mamy na palniku tzw. krzyż (takie coś co się nakłada na ruszt by postawić mniejszy garnek), to po zdjęciu patelni kładziemy na nim na chwilę usmażoną polendwicę.
GOTOWE!
Można dodać:
serek KIRI mieszamy z mocno rozdrobnionym czosnkiem i koperkiem i w formie pastylki kładziemy na ostatnio szmażonej stronie polendwicy. Trzeba to zrobić natychmiast po smażeniu, żeby ser się lekko rozpu?cił.
UWAGI: Najlepsza patelnia stalowa. Na teflonie nie wychodzi najlepiej.