Dzisiaj jest Czwartek 24 stycznia 2019
Przepisy kulinarne - Ciasta, desery, torty

Zabajone rumowo- cytrynowe


Składniki: 6 żółtek 6 łyżek rumu 7 łyżek cukru pudru 1 laska wanilii 6 łyżek soku z cytryny Sposób wykonania: Przekrój laskę wanilii na pół i nożem wyskrob z niej pesteczki. Przełóż do miski, dodaj cukier, żółtka i ubij je trzepaczką na waniliowy kogel- mogel. Powinien być niemal biały, puszysty i sztywnawy. Wymieszaj w miseczce rum z sokiem z cytryny. Przełóż miskę z koglem- moglem nad gotujący wrzątek (czyli do kąpieli wodnej) i cały czas energicznie ubijając, powoli dodawaj rum i sok z cytryny. Co jakiś czas dotknij dłonią dno miski. Jeśli cię parzy, odstaw ją na bok, nie przestawając ubijać. Kiedy troszkę wystygnie, znów wstaw miskę nad parę. Chodzi o to, żeby żółtka nie ścięły się na jajecznicę, a jednocześnie były ubijane w cieple. Zabajone powinno stać się puszyste i gęste. Przelej do szklanek, wystudź i podawaj.

Ostatnio odwiedzony przepis kulinarny

Filety ze śledzia z duszonymi pomidorami


50 dag surowych filetów ze ?ledzia norweskiego
50 ml oleju słonecznikowego
5 dag masła
20 dag cukinii
sól
pieprz
tymianek
oregano
bazylia
Sos:
50 ml oliwy
2 ząbki czosnku
10 dag obranych i pokrojonych w kostkę pomidorów
1 pęczek dymki
1/2 pęczka natki
3 dag kaparów
2 dag anchois Filety ?ledziowe dokładnie oczy?ć, wypłucz w zimnej wodzie, osusz i natrzyj zmiksowanymi przyprawami. Na patelni rozgrzej olej słonecznikowy, usmaż na nim filety, dodając pod koniec smażenia odrobinę świeżego masła dla smaku. Cukinię oczy?ć i umyj, pokrój w cienkie plastry. Oprósz solą i pieprzem, obsmaż na gor?cej oliwie. Zdejmij z patelni, na tej samej oliwie zeszklij drobno pokrojoną cebulę i posiekany czosnek, dodaj pomidory, kapary, natkę i anchois, przypraw do smaku. Usmażone filety ?ledziowe ułóż w sosie, udekoruj smażoną cukini? i natką lub bazyli?.

Przepisy kulinarne - losowy

Kwaśnica rybna


SKŁADNIKI: głowy rybie, podroby 30 dkg kapusty kiszonej, ziele agielskie 3- 5 ziaren, maggi, 2 ząbki czosnku, fasola SPOSÓB PRZYRZĄDZANIA: Głowy rybie pozostałe po oprawieniu ryb, zwykle karpiowe (można je zastąpić po prostu kawałkami tuszy ryby), rybie podroby (wątroba) umyć dokładnie. Zagotować kiszoną kapustę z odciekiem (kwasem im go więcej tym lepiej) i suszonymi lub świeżymi grzybami, przyprawiając zielem angielskim, aż kapusta zacznie mięknąć. Do gotującej się kapusty włożyć podroby rybie i rybie głowy lub kawałki rybiej tuszy. Gotować ok. 20 minut, po czym głowy należy wyjąć (ale kawałki tuszy czy podroby można zostawić), pod koniec gotowania dodać 2 ząbki czosnku. W drugim garnku zagotować fasolę (jasiek lub inną, o dużych ziarnach). Podawać razem na talerzu.