Dzisiaj jest Środa 19 września 2018
Przepisy kulinarne - Ciasta, desery, torty

Zabajone rumowo- cytrynowe


Składniki: 6 żółtek 6 łyżek rumu 7 łyżek cukru pudru 1 laska wanilii 6 łyżek soku z cytryny Sposób wykonania: Przekrój laskę wanilii na pół i nożem wyskrob z niej pesteczki. Przełóż do miski, dodaj cukier, żółtka i ubij je trzepaczką na waniliowy kogel- mogel. Powinien być niemal biały, puszysty i sztywnawy. Wymieszaj w miseczce rum z sokiem z cytryny. Przełóż miskę z koglem- moglem nad gotujący wrzątek (czyli do kąpieli wodnej) i cały czas energicznie ubijając, powoli dodawaj rum i sok z cytryny. Co jakiś czas dotknij dłonią dno miski. Jeśli cię parzy, odstaw ją na bok, nie przestawając ubijać. Kiedy troszkę wystygnie, znów wstaw miskę nad parę. Chodzi o to, żeby żółtka nie ścięły się na jajecznicę, a jednocześnie były ubijane w cieple. Zabajone powinno stać się puszyste i gęste. Przelej do szklanek, wystudź i podawaj.

Ostatnio odwiedzony przepis kulinarny

Krem bakaliowy z miodem


Składniki: 2 szklanki chudego mleka 2 łyżeczki płynnego miodu 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej 2 łyżki orzechów 2 łyżki rodzynków 2 łyżeczki smażonej skórki pomarańczowej Wykonanie: Więcej niż połowę mleka zagotować z miodem, a z pozostałym mlekiem rozmieszać mąkę ziemniaczaną, wlać na wrzące mleko, ciągle mieszając, podgrzewać, aż masa zgęstnieje. Po odstawieniu z ognia dodać orzechy, rodzynki, skórkę pomarańczową. Deser podawać wystudzony.


Przepisy kulinarne - losowy

Ciasto drożdżowe z jagodami


Pieczenie: ok. 35 minut


Składniki

• 1 kg mąki szymanowskiej + dodatkowo ok. szklanki • 10 dkg drożdży • margaryna Kasia • pół litra mleka • 1 szklanka cukru • 4 jaja, papier do pieczenia
Etapy przygotowania

1. Mleko lekko podgrzać (nie zagotować!), przelać do większej miski. Do ciepłego mleka dodać pokruszone drożdże i rozmieszać, dodać łyżeczkę cukru, 1 łyżeczkę mąki i rozmieszać. Na wierzchu zasypać mąką (ok. szklanki, może trochę mniej) – tak by pokryć całą powierzchnię i odstawić. 2. Żółtka utrzeć z cukrem (ok. szklanki), na ogniu rozpuścić margarynę. Mąkę przesiać na stolnicę. Dodać wyrośnięte drożdże i utarte żółtka – wygnieść ciasto – gdyby nie chciało się łączyć to dodać trochę ciepłego mleka, dodać ciepły cały tłuszcz i dalej wygniatać – ciasto musi odchodzić od rąk. Ciasto rozwałkować na kwadrat i podzielić na 3 równe kawałki, posmarować lekko ubitym białkiem. Nałożyć przygotowane jagody i zawinąć w roladę. 3. Jak przygotować jagody: Jagody umyć, podzielić na 3 równe części, do każdej części dodać łyżkę cukru i łyżkę mąki. Ale uwaga! Jagody przygotować w kolejnych porcjach a nie wszystkie od razu, ponieważ puszczają sok. Dlatego robimy to po kolei. 4. Każdą brytfankę wyłożyć papierem do pieczenia, włożyć ciasto i piec ok.35 minut w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku. Po wyjęciu z brytfanki położyć ciasto na boku – to się nie zapadnie. 5. Wersja w dużej brytfance z kruszonką: Na rozwałkowane i posmarowane ubitym białkiem ciasto położyć owoce przygotowane jak wyżej, a na wierzchu posypać kruszonką startą na tarce. Kruszonka: zrobić z takiej samej ilości mąki, cukru i tłuszczu (margaryna Kasia) – muszą być dokładnie takie same proporcje każdego składnika. Lekko schłodzić ciasto i zetrzeć na tarce. Piec tyle samo czasu, czyli ok. 35 minut w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku. Troszkę pracochłonne, ale przepyszne.