Dzisiaj jest Środa 18 lipca 2018
Przepisy kulinarne - Ciasta, desery, torty

Zabajone rumowo- cytrynowe


Składniki: 6 żółtek 6 łyżek rumu 7 łyżek cukru pudru 1 laska wanilii 6 łyżek soku z cytryny Sposób wykonania: Przekrój laskę wanilii na pół i nożem wyskrob z niej pesteczki. Przełóż do miski, dodaj cukier, żółtka i ubij je trzepaczką na waniliowy kogel- mogel. Powinien być niemal biały, puszysty i sztywnawy. Wymieszaj w miseczce rum z sokiem z cytryny. Przełóż miskę z koglem- moglem nad gotujący wrzątek (czyli do kąpieli wodnej) i cały czas energicznie ubijając, powoli dodawaj rum i sok z cytryny. Co jakiś czas dotknij dłonią dno miski. Jeśli cię parzy, odstaw ją na bok, nie przestawając ubijać. Kiedy troszkę wystygnie, znów wstaw miskę nad parę. Chodzi o to, żeby żółtka nie ścięły się na jajecznicę, a jednocześnie były ubijane w cieple. Zabajone powinno stać się puszyste i gęste. Przelej do szklanek, wystudź i podawaj.

Ostatnio odwiedzony przepis kulinarny

Galaretka wielosmakowa


Składniki 50 dag truskawek, 20 dag malin, po 20 dag agrestu i czerwonych porzeczek, 2 małe torebki (po 10 g) żelatyny, 3 łyżki cukru, 4 łyżki bitej śmietany i kilka listków melisy do dekoracji Sposób przyrządzania Owoce umyć, osączyć. Żelatynę zalać 4 łyżkami zimnej wody i pozostawić, aby napęczniała. Zagotować 3 szklanki wody, dodać cukier i wrzucić połowę owoców. Gotować na małym ogniu 3-4 min, przecedzić. Do gorącego kompotu dodać żelatynę, wymieszać, wystudzić. Owoce rozłożyć do pucharków, kilka zostawić do dekoracji. Zalać zimną, zestalającą się galaretką, przybrać resztą owoców, kleksami śmietany i listkami melisy. Wstawić do lodówki.


Przepisy kulinarne - losowy

Pączki polskie


Przygotowanie: ok.4 godz.

Oczekiwanie: 1,5 godz

Smażenie: 1.5 godz

Trudność: średnio


Składniki na 8 porcji

• 1 kg mąki • 10 dag drożdży • 5 żółtek • 1 jajko • 10 dag cukru • 1/2 l. mleka • 1 kieliszek spirytusu • 10 dag masła • cytryna • słoik powideł
Etapy przygotowania

1. Z drożdży, 3 łyżek cukru,5 łyżek mąki i mleka robimy rozczyn.Zostawiamy do wyrośnięcia.Jeśli mleko ciepłe to potrwa tylko chwilę(jeśli ktoś podgrzewa mleko to uwaga-za gorące zabija naturalne drożdże). 2. Do mąki dodajemy wyrośniętyrozczyn,jajko,żółtka,cukier,spirytus oraz sok i otarta skórkę z cytryny.Wszystko dokładnie wyrabiamy a na końcu dodajemy rozpuszczone masło.Jeszcze raz szybko wyrabiamy.Dobrze wyrobione ciasto drożdżowe samo odstaje od ręki.Przekładamy do miski,przykrywamy ścierką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. 3. Wyrośnięte ciasto-to ciasto z podwojoną objętością i z właśnie takiego formujemy okrągłe kulki,w których środku umieszczamy kapke naszych ulubionych powideł.Kulki równomiernie rozkładamy i przykrywamy ściereczką,bo znowu muszą troszkę urosnąć. 4. W głębokim,szerokim garnku rozgrzewamy tłuszcz(olej lub smalec).Do dobrze rozgrzanego tłuszczu wrzucamy kulki(tyle żeby nie było tłoku w garnku) i smażymy równomiernie z obu stron. Jeśli tłuszcz będzie za gorący to pączki za szybko się zrumienią a w środku będą surowe. 5. Usmażone wykładamy na papier śniadaniowy albo serwetki do osączenia.Potem zostaje już tylko posypać cukrem pudrem i pałaszować.Smacznego!