Dzisiaj jest Niedziela 18 listopada 2018
Przepisy kulinarne - Ciasta, desery, torty

Zabajone rumowo- cytrynowe


Składniki: 6 żółtek 6 łyżek rumu 7 łyżek cukru pudru 1 laska wanilii 6 łyżek soku z cytryny Sposób wykonania: Przekrój laskę wanilii na pół i nożem wyskrob z niej pesteczki. Przełóż do miski, dodaj cukier, żółtka i ubij je trzepaczką na waniliowy kogel- mogel. Powinien być niemal biały, puszysty i sztywnawy. Wymieszaj w miseczce rum z sokiem z cytryny. Przełóż miskę z koglem- moglem nad gotujący wrzątek (czyli do kąpieli wodnej) i cały czas energicznie ubijając, powoli dodawaj rum i sok z cytryny. Co jakiś czas dotknij dłonią dno miski. Jeśli cię parzy, odstaw ją na bok, nie przestawając ubijać. Kiedy troszkę wystygnie, znów wstaw miskę nad parę. Chodzi o to, żeby żółtka nie ścięły się na jajecznicę, a jednocześnie były ubijane w cieple. Zabajone powinno stać się puszyste i gęste. Przelej do szklanek, wystudź i podawaj.

Ostatnio odwiedzony przepis kulinarny

Papa a la Huancaina – ziemniak po andaluzyjsku


4 białe ziemniaki
4 żółte ziemniaki
4 kremowe ziemniaki
 żółtka na twardo
4 ostre papryki
¼ kg żółtego sera
¼ szkl. skondensowanego mleka
¼ szkl. oliwy
3 krakersy
sól, pieprz
sok z 1 limona Ziemniaki umyć, ugotować w łupinach. Obrać.
Sos: papryki włożyć do zagotowanej ze szczypt? cukru wody i moczyć je, aż zmiękną i będzie można zdjąć z nich skórkę. Do miksera włożyć obrane papryki, żółtka, starty ser, mleko, oliwę, krakersy, sól, pieprz. zmiksować na gładki krem. Doprawić sokiem z limona. Ziemniaki pokroić w plastry, ułożyć na półmisku, polać sosem i udekorować.

Przepisy kulinarne - losowy

Surówka z kalarepki z ogórkiem


Produkty: 25 dkg młodej kalarepy,
25 dkg ogórków,
2 łyżki drobno posiekanego koperku,
1 łyżka zielonego groszku,
1/2 szklanki śmietany,
sól i pieprz do smaku. Wykonanie: Młodą kalarepę umyć, obrać, pozostawiając młode środkowe listki. Pokrajać w drobniutką kostkę. Tak samo przygotować ogórki. Wymieszać wszystkie składniki, dodać śmietanę, doprawić do smaku solą i pieprzem. Wyłożyć na salaterkę, obsypując dookoła wianuszkiem z zielonego groszku. Można uzupełnić dekorację kawałkami pomidora lub papryki