Dzisiaj jest Wtorek 26 marca 2019
Przepisy kulinarne - Ciasta, desery, torty

Zabajone rumowo- cytrynowe


Składniki: 6 żółtek 6 łyżek rumu 7 łyżek cukru pudru 1 laska wanilii 6 łyżek soku z cytryny Sposób wykonania: Przekrój laskę wanilii na pół i nożem wyskrob z niej pesteczki. Przełóż do miski, dodaj cukier, żółtka i ubij je trzepaczką na waniliowy kogel- mogel. Powinien być niemal biały, puszysty i sztywnawy. Wymieszaj w miseczce rum z sokiem z cytryny. Przełóż miskę z koglem- moglem nad gotujący wrzątek (czyli do kąpieli wodnej) i cały czas energicznie ubijając, powoli dodawaj rum i sok z cytryny. Co jakiś czas dotknij dłonią dno miski. Jeśli cię parzy, odstaw ją na bok, nie przestawając ubijać. Kiedy troszkę wystygnie, znów wstaw miskę nad parę. Chodzi o to, żeby żółtka nie ścięły się na jajecznicę, a jednocześnie były ubijane w cieple. Zabajone powinno stać się puszyste i gęste. Przelej do szklanek, wystudź i podawaj.

Ostatnio odwiedzony przepis kulinarny

Ciasto toffi z biszkoptami


SKŁADNIKI: Biszkopt: 4 jajka 0,6 szklanki mąki pszennej 0,6 szklanki cukru ½ łyżeczki proszku do pieczenia Poncz: 3 łyżeczki kawy rozpuszczalnej 1 szklanka gorącej wody Masa toffi: 1 puszka mleka skondensowanego słodzonego ok. 20 dag okrągłych biszkoptów Masa śmietankowa: ½ litra śmietany 30% 2 opakowania "śmietan-fix" cukier waniliowy 1-2 łyżki cukru pudru Ponadto: 2 galaretki brzoskwiniowe WYKONANIE: Białka ubić, dodać cukier i nadal ubijać. Dodać żółtka i jeszcze ubijać. Następnie dodać mąkę i proszek do pieczenia. Delikatnie wymieszać. Ciasto wylać do wysmarowanej tłuszczem prostokątnej formy o wymiarach 25 na 36 cm. Piec ok. 25 minut w temperaturze 170 °C. Ostudzić i nasączyć 1/3 ponczu, a pozostałym nasączać biszkopty. Mleko słodzone gotować 3 godziny w puszce na karmel. Lekko ostudzić, wylać na upieczony i ostudzony biszkopt. Następnie ułożyć biszkopty nasączone ponczem, a na nie ubitą śmietanę z cukrem waniliowym, cukrem pudrem i wymieszaną z "śmietan-fix". Wierzch ciasta zalać tężejącą galaretką, rozpuszczoną wcześniej w 3 szklankach gorącej wody. Schłodzić w lodówce.

Przepisy kulinarne - losowy

Wiener Tafelspitz - gotowana wołowina


50 dag kości ze szpikiem
- 1.5 kg wołowiny (najlepiej dolna zrazowa)
- 1 cebula obrana i pokrojona w plastry
- włoszczyzna (marchew/ seler/ por/ korzeń pietruszki)
- ziarna czarnego pieprzu
- pokrojony szczypiorek

Kości umyj, włóż do garnka z odpowiedni? ilości? zimnej wody (kości powinny być zanurzone) i zagotuj. Mięso opłucz i dodaj do gotującego się rosołu. Po 30 minutach przesmaż cebulę na niewielkiej ilości tłuszczu i razem z warzywami (nie rozdrobnionymi), kilkoma ziarnami pieprzu i odrobiną soli dodaj do mięsa. Gotuj na małym ogniu około 2 godzin. Mięso wyjmij, pokrój w poprzek włókien na grube plastry i polej niewielką ilości? wywaru. Tafelspitz możesz podawać z gotowanymi warzywami i chrzanem jabłkowym (mieszanką drobniutko startego świeżego korzenia chrzanu, startego jabłka i śmietany)