Dzisiaj jest Piątek 19 stycznia 2018
Przepisy kulinarne - Ciasta, desery, torty

Zabajone rumowo- cytrynowe


Składniki: 6 żółtek 6 łyżek rumu 7 łyżek cukru pudru 1 laska wanilii 6 łyżek soku z cytryny Sposób wykonania: Przekrój laskę wanilii na pół i nożem wyskrob z niej pesteczki. Przełóż do miski, dodaj cukier, żółtka i ubij je trzepaczką na waniliowy kogel- mogel. Powinien być niemal biały, puszysty i sztywnawy. Wymieszaj w miseczce rum z sokiem z cytryny. Przełóż miskę z koglem- moglem nad gotujący wrzątek (czyli do kąpieli wodnej) i cały czas energicznie ubijając, powoli dodawaj rum i sok z cytryny. Co jakiś czas dotknij dłonią dno miski. Jeśli cię parzy, odstaw ją na bok, nie przestawając ubijać. Kiedy troszkę wystygnie, znów wstaw miskę nad parę. Chodzi o to, żeby żółtka nie ścięły się na jajecznicę, a jednocześnie były ubijane w cieple. Zabajone powinno stać się puszyste i gęste. Przelej do szklanek, wystudź i podawaj.

Ostatnio odwiedzony przepis kulinarny

Kostki kurczaka smażone z nori


Składniki • 3 filety z piersi kurczaka • 4 łyzki sosu kikkoman • 4 łyzki wina (mirin) lub octu ryżowego • pół szklanki mąki kukurydzianej • 2 płatki sushi nori • 2 łyżki czarnego sezamu • olej do głębszego smażenia • 3 łyżki majonezu • 2 łyżki japońskiego sosu bull dog Etapy przygotowania 1. Mięso pokrój w niewielkie kęsy, polej sosem sojowym i winem, wymieszaj i odstaw na pół godziny. Majonez zmieszaj z sosem bull dog i odstaw. 2. 1 płat nori złóż na pół i potnij nożyczkami na wąskie paseczki. Drugi pokrój na paseczki, a potem te paseczki na drobniutkie kwadraciki. Kwadraciki nori, mąkę i sezam zmieszaj razem. 3. Rozgrzej grubszą warstwę oleju w woku lub głębokiej patelni. Pocięte w paseczki nori zanurz na kilka sekund w oleju, wyjmij i osusz z tłuszczu na papierowym ręczniku. 4. Mięso odsącz z marynaty, każdy kawałek obtocz w panierce, smaż partiami po kilka na złoto, obracając. Odsącz z oleju na papierowym ręczniku.Posyp paseczkami smażonego nori. Podaj z sosem w miseczce.

Przepisy kulinarne - losowy

Letnia zupa jarzynowa


Składniki:
Porcja dla 4 osób:
1 kurczak, około 800 g
2 łyżki soku cytrynowego,
4 łyżki soi,
1 łyżeczka ekstraktu mięsnego,
1 łyżeczka pieprzu ziarnistego, sól,1 li?ć laurowy,
200 g ryżu długoziarnistego,
150 g pora, 150 g pomidorów,
200 g marchwi,
200 g kalafiora,
100 g młodego groszku,
pieprz i pietruszka, 1. Kurczaka obmyć i włożyć do garnka. Dodać sok cytrynowy, soję, ekstrakt mięsny, ziarnka pieprzu, sól i li?ć laurowy. Zalać około 1 litrem wody i zagotować. Gotować tylko 30 minut, jeśli mięso ma ostygnąć w wywarze.
2. Wyjąć mięso na talerz, wywar przecedzić i ponownie zagotować. Dodać przepłukany ryż i gotować 10 minut.
3. Por umyć i pokroić na talarki. Pomidory sparzyć, zdjąć z nich skórkę, usunąć wnętrze z pestkami i pokroić na małe kawałki. Oczy?cić marchew i pokroić na plasterki, opłukany kalafior podzielić na czę?ci.
4. Dodać warzywa do wywaru i gotować przez dalszych 10 minut. Zdjąć skórę z mięsa, wyci?ć kości, mięso pokroić na małe kawałki i ogrzać razem z zup?. Przed postawieniem zupy na stole doprawić ją solą, pieprzem i posypać posiekaną pietruszką.

Lekkie zupy s? zawsze apetyczne. Kto ma mało czasu przed obiadem, może ugotować mięso poprzedniego dnia i pozostawić je w wywarze do ostygnięcia. Dogotowanie zupy trwa krótko.

Rada:
Gotową zupę po zdjęciu pokrywki pozostawić do wystygnięcia. Porcje zamrozić w miseczkach.