Dzisiaj jest Środa 25 kwietnia 2018
Przepisy kulinarne - Ciasta, desery, torty

Zabajone rumowo- cytrynowe


Składniki: 6 żółtek 6 łyżek rumu 7 łyżek cukru pudru 1 laska wanilii 6 łyżek soku z cytryny Sposób wykonania: Przekrój laskę wanilii na pół i nożem wyskrob z niej pesteczki. Przełóż do miski, dodaj cukier, żółtka i ubij je trzepaczką na waniliowy kogel- mogel. Powinien być niemal biały, puszysty i sztywnawy. Wymieszaj w miseczce rum z sokiem z cytryny. Przełóż miskę z koglem- moglem nad gotujący wrzątek (czyli do kąpieli wodnej) i cały czas energicznie ubijając, powoli dodawaj rum i sok z cytryny. Co jakiś czas dotknij dłonią dno miski. Jeśli cię parzy, odstaw ją na bok, nie przestawając ubijać. Kiedy troszkę wystygnie, znów wstaw miskę nad parę. Chodzi o to, żeby żółtka nie ścięły się na jajecznicę, a jednocześnie były ubijane w cieple. Zabajone powinno stać się puszyste i gęste. Przelej do szklanek, wystudź i podawaj.

Ostatnio odwiedzony przepis kulinarny

Krem grejpfrutowy


2 łyżeczki żelatyny
1 żółty grejpfrut
2 czerowny grejpfrut
30 dag jogurtu naturalnego
5 dag cukru
1 torebka cukru waniliowego
20 dag śmietany kremówki
cz?stki grejpfruta i listki melisy cytrynowej do dekoracji Żelatynę rozpu?cić według przepisu na opakowaniu. Z żółtego grejpfruta wycisnąć sok (ok. 200 ml). Czerwony sparzyć, obrać, usunąć biał? skórkę. Mi?ższ pokroić w cienkie plasterki lub podzielić na cz?stki. Kawałki owocu ułożyć na papierowym ręczniku. Jogurt poł?czyć z sokiem z żółtego owocu, cukrem i cukrem waniliowym. Do przygotowanej mieszanki małymi porcjami wlewać żelatynę, ci?gle mieszać. ?mietanę ubić na sztywno, poł?czyć z jogurtem, dokładnie wymieszać. Do pucharków przełożyć porcje czerwonego grejpfruta oraz kremu jogurtowego. Pucharki wstawić do lodówki na co najmniej 1 h. Przed podaniem udekorować kawałkami grejpfruta i listkami melisy.

Przepisy kulinarne - losowy

Pierścień ryżowy na ostro


50 dag ryżu
1/2 puszki groszku
1/2 puszki kukurydzy
2 małe ostre papryczki
3 jajka
1 łyżeczka curry
2 łyżki keczupu
łyżeczka papryki
sól, pieprz
Ryż ugotować na sypko i podzielić na 3 czę?ci. Paprykę pokroić w cienkie paseczki, ods?czyć groszek i kukurydzę. Do 1 czę?ci ryżu dodać curry i pokrojoną paprykę, do drugiej keczup, sproszkowaną paprykę i groszek, do trzeciej pieprz i kukurydzę. Do każdej czę?ci ryżu dodać roztrzepane jajko. Wyłożyć masy na żaroodporne, wytłuszczone naczynie, lekko je przygniatając. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 25 min.