Dzisiaj jest Środa 25 kwietnia 2018
Przepisy kulinarne - Ciasta, desery, torty

Z這cista Masa Orzechowo-Granatowa


Sk豉dniki:
2 granaty,
30 ml (2 造磬i sto這we) ut逝czonych migda堯w,
15 ml (1 造磬a sto這wa) ziarna sezamowego,
15 ml ( 1 造磬a sto這wa) pestek dyni,
15 ml (1 造磬a sto這wa) ziaren sosny,
30 ml (2 透yki sto這we) sake; Granaty obra ze sk鏎ki, pokroi na poprzeczne plastry, usun望 mi?窺z. Pozosta這嗆 dok豉dnie poszatkowa, doda migda造, ziarno sezamowe, pestki dyni i ziarna sosny. Utrze sk豉dniki z dodatkiem sake i 30 ml mi?窺zu granat闚. Gotow mas mo積a przechowywa przez tydzie w lod闚ce. Rozsmarowujemy j na herbatnikach, ma dzia豉nie wzmacniaj帷e i pobudzaj帷e.


Ostatnio odwiedzony przepis kulinarny

Ryz z cytryna i kokosem


Porcja dla 6 osob. Czas przygotow. 40 min.
400 g ryzu dlugoziarnistego,
1/2 lyzeczki turmeriku,
30 g masla,
1 drobno posiekana cebula,
1/2 lyzeczki chilli,
1/2 lyzeczki gorczycy,
1 lyzeczka utartej skorki cytrynowej,
2 zabki czosnku,
5 suszonych listkow curry,
100 ml mleczka kokosowego,
30 ml soku z cytryny,
75 g wiorkow kokosowych,
sol do smaku.

1. Dobrze wyplukany ryz gotowac w osolonym wrzatku 8 min., nastepnie odcedzic i
przeplukac zimna woda.
2. W duzym rondlu rozgrzac maslo, dodac cebule i podsmazyc ja na zloty kolor.
3. Dodac gorczyce, chilli i liscie curry, mieszac 1 min. Wrzucic ryz i ciagle
mieszajac gotowac 5 min.
4. Dobrze wymieszac ryz z tarta skorka cytryny, zgniecionym czosnkiem, mleczkiem kokosowym i sokiem z cytryny, doprowadzic do wrzenia. Nastepnie zmniejszyc ogien, zamieszac i gotowac pod przykryciem ok. 10 min., az ryz bedzie
miekki. Osolic do smaku.
5. Wiorki kokosowe prazyc na niewielkim ogniu 3 min., nastepnie wymieszac z
ryzem.

Przepisy kulinarne - losowy

Koulourakia - ciastka greckie


- 1.25 kg m彗i
- 4 jajka
- 1 szklanka cukru
- 1 szklanka mleka
- 1 kostka mas豉
- 1 造瞠czka mielonych go卡zik闚
- 2 造瞠czki mielonego cynamonu
- 1 造瞠czka proszku do pieczenia

Oddziel 鄴速ka od bia貫k. Ubij bia趾a na pian, a 鄴速ka utrzyj z cukrem. Po?cz m?k z cynamonem, go卡zikami i proszkiem do pieczenia. Dodaj stopione mas這, 鄴速ka i pian z bia貫k. Zagnie, powoli wlewaj帷 mleko. Ciasto powinno mie konsystensj g豉dkiej, mi瘯kiej pasty. Formuj ciastka i uk豉daj je na blasze posmarowanej olejem. Wierzch ciastek posmaruj bia趾iem. Piecz 20 minut w 鈔ednio nagrzanym piekarniku.