Dzisiaj jest Czwartek 24 stycznia 2019
Przepisy kulinarne - Ciasta, desery, torty

Z這cista Masa Orzechowo-Granatowa


Sk豉dniki:
2 granaty,
30 ml (2 造磬i sto這we) ut逝czonych migda堯w,
15 ml (1 造磬a sto這wa) ziarna sezamowego,
15 ml ( 1 造磬a sto這wa) pestek dyni,
15 ml (1 造磬a sto這wa) ziaren sosny,
30 ml (2 透yki sto這we) sake; Granaty obra ze sk鏎ki, pokroi na poprzeczne plastry, usun望 mi?窺z. Pozosta這嗆 dok豉dnie poszatkowa, doda migda造, ziarno sezamowe, pestki dyni i ziarna sosny. Utrze sk豉dniki z dodatkiem sake i 30 ml mi?窺zu granat闚. Gotow mas mo積a przechowywa przez tydzie w lod闚ce. Rozsmarowujemy j na herbatnikach, ma dzia豉nie wzmacniaj帷e i pobudzaj帷e.


Ostatnio odwiedzony przepis kulinarny

Koktajle mleczne


To, 瞠 koktajl jest "mleczny", wcale nie oznacza, 瞠 do jego przygotowania u篡to "czystego" mleka. Bardzo dobre koktajle powstaj z jogurt闚, kefir闚, 鄉ietanki, ma郵anki, serwatki lub lod闚. Smak napojom nadaj soki. Powinny by naturalne. Do koktajli najlepsze s? soki o wyrazistym smaku: grejfutowe, porzeczkowe, pomara鎍zowe, wi?niowe. Aromat napoju wzmacniamy dodaj帷 odrobin syropu albo nektaru. Nieodzwonym sk豉dnikiem s? 鈍ie瞠 owoce albo warzywa. Stanowi? element dekoracyjny, ale tak瞠 nadaj napojom barw i smak. Owoce powinny by dojrza貫 i nie uszkodzone. Je瞠li do napoju b璠ziemy dodawa l鏚, zamrozimy wod mineraln koktajl zyska na smaku. Koktajle mleczne s? bardzo delikatne. Dlatego bardzo wa積e jest dok豉dne wymieszanie sk豉dnik闚. Najlepiej uczyni to za pomoc? miksera /miksujemy ok. 30 sekund/, ale r闚nie dobrze mo積a u篡 zwyk貫j trzepaczki. Naczynie, w kt鏎ym mieszamy koktajl powinno by wysokie, aby nap鎩 nie rozchlapywa si. Koktajle podajemy w wysokich szklankach, o pojemno軼i ok. 200 ml. Mo積a je r闚nie serwowa w naczyniach o grubym dnie tzw. tumblerach. Je瞠li koktajl jest mocno ozi瑿iony, konieczna jest s這mka. Do napoju gor帷ego podajemy 造瞠czk. ka盥 szklank koktajlu mo瞠my ozdobi owocami lub warzywami. Na kraw璠ziach naczynia mo積a umie軼i plasterki owoc闚 albo spirale z ich sk鏎ek.


Przepisy kulinarne - losowy

Melon z galaretk


Sk豉dniki •  1 melon 鄴速y
  
•  瞠latyna - 4 造磬i
  
•  sok wi郾iowy lub inny ciemny dla kontrastu - 1 szklanka
  
Etapy przygotowania 1.  疾latyn na zimno namoczy w ma貫j ilo軼i wody na oko這 10 minut, nast瘼nie podgrzewa a do czasu kiedy si rozpu嗆i. Wla sok i zamiesza. Odstawi a do ca趾owitego wystudzenia.
    
2.  Melon bardzo cienko obra ze sk鏎y, przekroi na p馧. Kiedy sok b璠zie ju prawie t篹a, wla go do po堯wek melona i wstawi do lod闚ki na oko這 2 godziny.
    
3.  Po堯wki podzieli na 4 porcje ( kroi w ten spos鏏 jak arbuza ).