Dzisiaj jest Środa 18 lipca 2018
Przepisy kulinarne - Ciasta, desery, torty

Zakochane serca


Składniki

1 i 1/4 szkl. m±ki, 1/4 szkl. cukru, 1/2 kostki margaryny, 3/4 puszki mleka skondensowanego słodzonego, 1/4 szkl. gorzkiego kakao, 1 jajko, 1/2 łyżeczki aromatu waniliowego, 1/2 łyzeczki proszku do pieczenia, 1.5 tabliczki czekolady mlecznej, 70- 100 g orzechów laskowych. Sposób przyrz±dzania: Zmieszać 1 szklankę m±ki, cukier i margarynę, zagnie¶ć szybko i uformować kulę. Ciastem wylepić blaszkę. Schłodzić ok.15 minut. Wstawić do nagrzanego do 180 st piekarnika aby podpiec. W tym czasie ubić mikserem słodzone mleko. Następnie cały czas ubijaj±c - wsypać kakao.

Dodać jajko, aromat waniliowy, proszek do pieczenia i pozostałe 1/4 szklanki m±ki. Wylać masę na podpieczony spód i piec jeszcze cało¶c ok 30- 40 minut. Wystudzić. Wyci±ć foremk± lub szablonem serduszka dowolnej wielko¶ci. Gotowe serduszka można dekorować lukrem.


Ostatnio odwiedzony przepis kulinarny

Filety z soli w zielonym sosie


SKŁADNIKI: * 600 g filetow z soli, * 100 g małych krewetek, * 1 cebula, * 1 marchewka, * 150 g masła, * 100 ml ¶mietany, * 200 ml białego wina, * 2 zółtka, * 2 filety anchois, * 1 łyzka bazylii, * 1 szalotka, * 2 pęczki zielonej pietruszki, * 1 łyzka kaparów, * bouquet garni, * ¶wieze zioła do przybrania, * 250 ml wody, * sól, pieprz. WYKONANIE: 1. Filety umyc, osuszyc. Krewetki obrac ze skorupek, umyc w osolonej wodzie. 2. Marchewke i cebule obrac, oplukac, drobno pokroic. Zielona pietruszke oplukac pod biezaca woda, pokroic. 3. W garnku zagotowac wode z winem. Wrzucic marchewke, cebule i bouquet garni. Posolic, gotowac wywar 20 min. 4. Filety posypac sola i pieprzem. Na kazdym polozyc kawalek masla i zlozyc na pol. Ulozyc filety w plaskim garnku, zalac wywarem, doprowadzic do wrzenia. Zmniejszyc ogien do minimum, gotowac 8 min. Ostroznie wyjac, odstawic w cieple miejsce. Wywar przecedzic, odparowac do 1/3 objetosci. 5. Przygotowac sos: zmiksowac smietane, zoltka, reszte masla, pokrojona pietruszke, kapary, szalotke, bazylie i anchois. Wymieszac z odparowanym wywarem, podgrzewac nie dopuszczajac do zagotowania. Dodac sol i pieprz. 6. Krewetki wlozyc do garnka, zalac wrzatkiem, trzymac w goracej wodzie 2 min, wyjac, osuszyc na sicie. Filety ulozyc na talerzach, polac goracym sosem, przybrac swiezymi ziolami i krewetkami.

Przepisy kulinarne - losowy

Sałatka z awokado


/porcja dla 6 osób/
1 dojrzałe awokado,
1/2 słoika papryki konserwowej lub 2 pomidory,
1/2 słoiczek czarnych oliwek bez pestek,
40 dag pieczonego kurczaka albo szynki czy innego mięsa,
5 dag sera ple¶niowego,
kilka orzeszków indyjskich,
natka pietruszki,
sól, pieprz,
3 łyżki oliwy z oliwek,
sok z cytryny lub ocet winny.
Awokado obrać, wyj±ć pestkę, pokroić w kostkę, natychmiast skropić sokiem z cytryny, pokroić w kostkę mięso, paprykę lub pomidory i oliwki. Wszystkie składniki dokładnie wymieszać. Ser rozetrzeć, wymieszać z oliw± i sokiem z cytryny, przyprawić do smaku sol± i pieprzem. Sosem polać sałatkę, posypać orzeszkami, udekorować gał?zkami natki pietruszki. Sałatkę można podać w jednym większym naczyniu lub na mniejszych talerzykach.