Dzisiaj jest Niedziela 18 listopada 2018
Przepisy kulinarne - Ciasta, desery, torty

Zakochane serca


Składniki

1 i 1/4 szkl. m±ki, 1/4 szkl. cukru, 1/2 kostki margaryny, 3/4 puszki mleka skondensowanego słodzonego, 1/4 szkl. gorzkiego kakao, 1 jajko, 1/2 łyżeczki aromatu waniliowego, 1/2 łyzeczki proszku do pieczenia, 1.5 tabliczki czekolady mlecznej, 70- 100 g orzechów laskowych. Sposób przyrz±dzania: Zmieszać 1 szklankę m±ki, cukier i margarynę, zagnie¶ć szybko i uformować kulę. Ciastem wylepić blaszkę. Schłodzić ok.15 minut. Wstawić do nagrzanego do 180 st piekarnika aby podpiec. W tym czasie ubić mikserem słodzone mleko. Następnie cały czas ubijaj±c - wsypać kakao.

Dodać jajko, aromat waniliowy, proszek do pieczenia i pozostałe 1/4 szklanki m±ki. Wylać masę na podpieczony spód i piec jeszcze cało¶c ok 30- 40 minut. Wystudzić. Wyci±ć foremk± lub szablonem serduszka dowolnej wielko¶ci. Gotowe serduszka można dekorować lukrem.


Ostatnio odwiedzony przepis kulinarny

Łoso¶ zapiekany z truskawkami


40 dag surowego fileta z łososia norweskiego (bez skóry)
5 dag żółtego sera
20 dag truskawek
sól
pieprz
Filety z łososia umyj, osusz, podziel na 4 czę?ci. Przypraw do smaku sol± i pieprzem i lekko obsmaż na patelni. Następnie ułóż rybę na natłuszczonej blasze piekarnika, obłóż po wierzchu truskawkami pokrojonymi na plasterki i startym na wiórki serem. Zapiekaj, aż ser się stopi. Podawaj z podpieczon± bagietk±.

Przepisy kulinarne - losowy

Roladki z bakłażanem


- 2 ¶redniej wielko¶ci bakłażany
- 2 łyżki oleju
- 1 str?k pokrojonej ostrej papryki
- 2 ¶redniej wielko¶ci cebule
- pokrojone
- 3 wyci?nięte z±bki czosnku
- 75 dag zmielonego chudego mięsa wołowego
- 4 roztrzepane żółtka
- 1/2 szklanki mleka
- 3 małe pojemniki jogurtu naturalnego
- mielona papryka
- sól
- pieprz

Bakłażana obrać, pokroić wzdłuż na półcentymetrowe plastry, skropić cytryn± i posolić. Zostawić, żeby zmiękły. Ułożyć farsz z mielonego mięsa ze smażon± cebulk±, ¶wieżym majerankiem i drobno posiekan± papryk±. Zwin±ć roladki, spi?ć wykałaczk±, układać ciasno w naczyniu do zapiekania. Polać oliw±, zapiec. Dodać wody i dusić jeszcze przez 5 - 10 minut. Po wyjęciu posypać parmezanem.