Dzisiaj jest Wtorek 26 marca 2019
Przepisy kulinarne - Ciasta, desery, torty

Zakochane serca


Składniki

1 i 1/4 szkl. m±ki, 1/4 szkl. cukru, 1/2 kostki margaryny, 3/4 puszki mleka skondensowanego słodzonego, 1/4 szkl. gorzkiego kakao, 1 jajko, 1/2 łyżeczki aromatu waniliowego, 1/2 łyzeczki proszku do pieczenia, 1.5 tabliczki czekolady mlecznej, 70- 100 g orzechów laskowych. Sposób przyrz±dzania: Zmieszać 1 szklankę m±ki, cukier i margarynę, zagnie¶ć szybko i uformować kulę. Ciastem wylepić blaszkę. Schłodzić ok.15 minut. Wstawić do nagrzanego do 180 st piekarnika aby podpiec. W tym czasie ubić mikserem słodzone mleko. Następnie cały czas ubijaj±c - wsypać kakao.

Dodać jajko, aromat waniliowy, proszek do pieczenia i pozostałe 1/4 szklanki m±ki. Wylać masę na podpieczony spód i piec jeszcze cało¶c ok 30- 40 minut. Wystudzić. Wyci±ć foremk± lub szablonem serduszka dowolnej wielko¶ci. Gotowe serduszka można dekorować lukrem.


Ostatnio odwiedzony przepis kulinarny

Eskalopki


S± to cieniutkie plastry szlachetnych ryb, np. łososia lub tuńczyka, oprószone m±k± i usmażone. to także niewielkie kotlety z cielęciny lub pier¶ indyka, lekko rozbite i usmażone sauté (bez panierowania).

Przepisy kulinarne - losowy

Babka De Luxe- z NUTELLˇ i ajerkoniakiem


Składniki - 250 g masła
- 250 g cukru
- 5 jajek
- szczypta soli
- 1 proszek do pieczenia
- 500 g m±ki
- 150 ml mleka
- 200 g Nutelli lub ew. masła orzechowego
- 100 ml ajerkoniaku lub ew. innego likieru
- cukier puder do posypania Wykonanie 1. Cukier utrzeć z masłem i jajkami. Przesiać do tego makę z proszkiem do pieczenia. Dodać szczyptę soli, mleko i ajerkoniak. 2. Ciasto podzielić na pół. Do jednej częsci dodać Nutellę, do drugiej 3 łyżki ajerkoniaku. 3. Do natłuszczonej formy na baby nałożyć najpierw jasne, potem ciemne ciasto i delikatnie przemieszać widelcem. Piec 1 godzinę w 180 stopniach. Przestudzone ciasto posypać cukrem pudrem Babka jest ¶wietna gdy częsć przeznaczon± na ciasto ciemne wymieszamy z 1 łyżk± kakao, 2 łyżkami rumu lub ¶mietany, 3 łyżkami siekanych orzechów, 3 łyżkami siekanej czekolady i 4 Nutelli.