Dzisiaj jest Środa 25 kwietnia 2018
Przepisy kulinarne - Ciasta, desery, torty

Zakochane serca


Składniki

1 i 1/4 szkl. m±ki, 1/4 szkl. cukru, 1/2 kostki margaryny, 3/4 puszki mleka skondensowanego słodzonego, 1/4 szkl. gorzkiego kakao, 1 jajko, 1/2 łyżeczki aromatu waniliowego, 1/2 łyzeczki proszku do pieczenia, 1.5 tabliczki czekolady mlecznej, 70- 100 g orzechów laskowych. Sposób przyrz±dzania: Zmieszać 1 szklankę m±ki, cukier i margarynę, zagnie¶ć szybko i uformować kulę. Ciastem wylepić blaszkę. Schłodzić ok.15 minut. Wstawić do nagrzanego do 180 st piekarnika aby podpiec. W tym czasie ubić mikserem słodzone mleko. Następnie cały czas ubijaj±c - wsypać kakao.

Dodać jajko, aromat waniliowy, proszek do pieczenia i pozostałe 1/4 szklanki m±ki. Wylać masę na podpieczony spód i piec jeszcze cało¶c ok 30- 40 minut. Wystudzić. Wyci±ć foremk± lub szablonem serduszka dowolnej wielko¶ci. Gotowe serduszka można dekorować lukrem.


Ostatnio odwiedzony przepis kulinarny

Sos marynarski


350 ml wywaru z ryb,
50 ml ¶mietany,
10 dag pieczarek,
tłuszcz do pieczarek,
5 dag filetów anchois,
3 dag tłuszczu,
3 dag m±ki,
sól, pieprz,
sok z cytryny

Pieczarki oczy¶cić, opłukać, drobno pokroić, usmażyć. Tłuszcz rozgrzać, wymieszać z m?k±, zasmażyć nie rumieni?c, rozprowadzić zimnym wywarem szybko mieszaj±c trzepaczk±, zagotować, dodać pieczarki, gotować 10 min na małym ogniu często mieszaj±c. Pod koniec gotowania wlać ?mietanę. Sos poł?czyć z drobno pokrajanymi filetami, doprawić do smaku. Podawać do ryb.

Przepisy kulinarne - losowy

Kebab z jagnięciny


SKŁADNIKI: 1 kg jagnięciny lub polędwicy wolowej, 4 kawałki cytryny, sałatka (sałata, pomidory, ogórki, oliwki), sos do sałatki, lub ugotowany ryz. MARYNATA JOGURTOWA: 150 g naturalnego jogurtu, 4 łyżki soku cytrynowego, 1 łyżka oliwy, 1 łyżeczka rozmarynu lub majeranku, sól, pieprz. MARYNATA CYTRYNOWA: 200 ml oleju, 4 łyżki soku cytrynowego, 2 cebule, 2 listki laurowe, 2 łyżeczki oregano lub tymianku, sól, pieprz. WYKONANIE: Mięso pokroić w 2 cm kostkę. Przełożyć do dużej miski. Dodać jogurt, sok cytrynowy, oliwę sól, pieprz i rozmaryn lub majeranek. Dobrze wymieszać, odstawić do lodówki na 3 - 4 h lub na noc. Mięso os±czyć z marynaty i nakłuć na szpadki. Ułożyć w brytfannie. Grill rozgrzać do wysokiej temperatury. Mięso w brytfannie ustawić bezpo¶rednio pod grillem. Piec, obracaj±c i smaruj±c marynata. Czas opiekania zależy od tego jak dobrze opieczone mięso chcemy pod±ć i od rodzaju mięsa. Przyprawiona sałatkę lub ugotowany ryz ułożyć na dużym półmisku, następnie przełożyć gotowe kebaby, przybrać kawałkami cytryny. Podać z dipem tahina i podgrzanym pod grillem chlebkiem pitta. Można tez mięso zamarynować w marynacie cytrynowo-olejowej. Po 3 - 4 h wyj±ć, a następnie upiec.