Dzisiaj jest Czwartek 24 stycznia 2019
Przepisy kulinarne - Ciasta, desery, torty

Zakochane serca


Składniki

1 i 1/4 szkl. mąki, 1/4 szkl. cukru, 1/2 kostki margaryny, 3/4 puszki mleka skondensowanego słodzonego, 1/4 szkl. gorzkiego kakao, 1 jajko, 1/2 łyżeczki aromatu waniliowego, 1/2 łyzeczki proszku do pieczenia, 1.5 tabliczki czekolady mlecznej, 70- 100 g orzechów laskowych. Sposób przyrządzania: Zmieszać 1 szklankę mąki, cukier i margarynę, zagnieść szybko i uformować kulę. Ciastem wylepić blaszkę. Schłodzić ok.15 minut. Wstawić do nagrzanego do 180 st piekarnika aby podpiec. W tym czasie ubić mikserem słodzone mleko. Następnie cały czas ubijając - wsypać kakao.

Dodać jajko, aromat waniliowy, proszek do pieczenia i pozostałe 1/4 szklanki mąki. Wylać masę na podpieczony spód i piec jeszcze całośc ok 30- 40 minut. Wystudzić. Wyciąć foremką lub szablonem serduszka dowolnej wielkości. Gotowe serduszka można dekorować lukrem.


Ostatnio odwiedzony przepis kulinarny

Mostek cielęcy nadziewany


Składniki: 1,5 kg grubego mostka cielęcego 2 kajzerki 1/2 szklanki mleka 10 dag słoniny cebula połowa cielęcej wątróbki 4 - 5 pieczarek 2 jaja 5 dag masła lubczyk natka pietruszki sól, pieprz Wykonanie: Mostek moczyć godzinę w zimnej wodzie, po czym wypłukać i posolić. Z bułek wydrążyć miąższ i namoczyć w mleku. Słoninę bardzo drobno pokroić lub zemleć, dodać cebulę sparzoną wrzątkiem i utartą na tarce, udusić. Pieczarki oczyścić, pokroić, udusić na maśle. Wątróbkę posiekać, przełożyć do rondla z pieczarkami, dodać jaja, odciśnięte z mleka bułki, łyżkę masła, przyprawy, posiekaną natkę pietruszki. Farsz dokładnie wymieszać. Mostek płasko ułożyć na desce. Nożem rozdzielić mięso w miejscu, gdzie dwa płaty płaskich mięśni przedzielone są błonami. Powstałą w ten sposób kieszeń napełnić farszem i upiec mostek w piekarniku. W czasie pieczenia kilkakrotnie smarować mięso masłem (nie podlewać wodą).  

Przepisy kulinarne - losowy

Moulin rouge


Składniki • 40 ml ginu • 30 ml cachauy (brazylijska wódka z trzciny cukrowej), • 20 ml Cointreau • 5 ml syropu z grenadiny • mandarynka Etapy przygotowania 1. W szklance umieszczamy kostki lodu i plasterek mandarynki. Wlewamy po kolei wszystkie składniki – jako ostatnią grenadinę (po łyżeczce lub po słomce). DEKORACJA: wisienka koktajlowa. CHARAKTERYSTYKA: szklanka koktajlowa, podajemy po posiłku.