Dzisiaj jest Środa 25 kwietnia 2018
Przepisy kulinarne - Ciasta, desery, torty

Zajączki na słodko


Składniki: Na ciasto: * 45 dag mąki * drożdże instant * 6 dag masła * 1 litr mleka * 2 jajka * 1 żółtko * 7 dag cukru pudru * sól * 2 łyżeczki cukru wanilinowego Dekoracja: * rodzynki Sposób przyrządzenia: Mąkę wymieszać z drożdżami, dodać pozostałe składniki. Wyrobić gładkie ciasto. Wyrośnięte podzielić na 10 części. Z każdej odłożyć 1/3 na główki i ogonki zajączków. Duże kawałki rozwałkować na prostokąty 11×7cm. Na środku, na krótszych końcach zrobić nacięcia, rozchylić na zewnątrz, tworząc nóżki. Z reszty uformować główki, naciąć na głębokość 1 cm, rozchylić, formując uszka, przykleić do tułowia. Z rodzynek zrobić oczy, a z małych kawałków ciasta ogonki . Zajączki posmarować jajkiem. Piec ok. 30 min w 180°C, posypać cukrem pudrem.

Ostatnio odwiedzony przepis kulinarny

Krokiety z krewetek


Porcja dla 6 osob. Czas przygotow. 45 min.
350 g ugotowanych krewetek,
2 zabki czosnku,
1 lyzeczka sproszkowanego imbiru,
1/2 zielonej papryczki chilli,
1/2 czerwonej papryczki chilli,
1 duza cebula,
1/2 lyzeczki turmeriku,
1/2 lyzeczki mielonego czarnego pieprzu,
1/2 lyzeczki soli,
1 jajko,
100 g masla,
bulka tarta,
3-4 liscie miety.

1. Zemlec ugotowane i obrane ze skorupek krewetki, czosnek, imbir, chilli, cebule, turmerik, pieprz i sol.
2. Otrzymana mase starannie wymieszac z jajkiem. Uformowac krokiety o srednicy
ok. 4 cm. Obtoczyc w tartej bulce i smazyc w masle po obu stronach na zloto
przez 6-7 min.
3. Podawac przybrane calymi krewetkami i posiekanymi liscmi miety.

Przepisy kulinarne - losowy

Barszcz małopolski


SKŁADNIKI: * 2 l wywaru z kości i warzyw, * 20 dag wołowiny bez kości, * 40 dag buraków, * 150 ml śmietany, * 20 dag białej kapusty, * 2 dag suszonych grzybów, * 2 dag mąki, * 5 dag fasoli perłowej, * 4 dag ketchupu, * sól, pieprz, * liść laurowy, * ziele angielskie WYKONANIE: Buraki umyć, oczyścić, opłukać, zalać wodą, ugotować. Następnie wystudzić, obrać i zetrzeć na tarce. Grzyby umyć, namoczyć, ugotować. Fasolę przebrać, opłukać, zalać zimną wodą, zagotować i pozostawić na 2 godziny. Potem ugotować w tej samej wodzie. Mięso umyć, zemleć, zalać wywarem, ugotować Pod koniec gotowania dodać pokrojoną w kostkę kapustę oraz przyprawy. Gdy kapusta będzie miękka, połączyć z burakami, grzybami pokrajanymi w paseczki, ketchupem, fasolą oraz śmietaną wymieszaną z mąką, chwilę pogotować, doprawić do smaku.