Dzisiaj jest Piątek 16 listopada 2018
Przepisy kulinarne - Ciasta, desery, torty

Zajączki na słodko


Składniki: Na ciasto: * 45 dag mąki * drożdże instant * 6 dag masła * 1 litr mleka * 2 jajka * 1 żółtko * 7 dag cukru pudru * sól * 2 łyżeczki cukru wanilinowego Dekoracja: * rodzynki Sposób przyrządzenia: Mąkę wymieszać z drożdżami, dodać pozostałe składniki. Wyrobić gładkie ciasto. Wyrośnięte podzielić na 10 części. Z każdej odłożyć 1/3 na główki i ogonki zajączków. Duże kawałki rozwałkować na prostokąty 11×7cm. Na środku, na krótszych końcach zrobić nacięcia, rozchylić na zewnątrz, tworząc nóżki. Z reszty uformować główki, naciąć na głębokość 1 cm, rozchylić, formując uszka, przykleić do tułowia. Z rodzynek zrobić oczy, a z małych kawałków ciasta ogonki . Zajączki posmarować jajkiem. Piec ok. 30 min w 180°C, posypać cukrem pudrem.

Ostatnio odwiedzony przepis kulinarny

Surówka z białej kapusty


1/4 główki kapusty
2 winne jabłka
mała cebula
odrobina cukru pudru
2 łyżki oleju
sól, pieprz Kapustę poszatkować, lekko posolić, odstawić na 10 min. Cebulę drobno posiekać, jabłka obrać i pokroić. Wszystkie składniki wymieszać, doprawić
cukrem, przyprawami, skropić olejem.

Przepisy kulinarne - losowy

Tosty Francuskie


Składniki Przepis jajko
odrobina mleka
chleb tostowy
sól
tłuszcz do smażenia Proste wyjątkowe ?niadanie!

Lekko ubić jajko z mlekiem, posolić do smaku

Kromki chleba tostowego maczać z dwóch stron i smażyć na złoto.

Jeść natychmiast, można na słodko (z powidłami, dżemem itd.) lub na słono (żółty ser, szynka).

Powyższy sposób jest świetnym rozwi?zaniem również na niezbyt świeży chleb - trzeba go wtedy tylko nieco dlużej moczyć w jajku.