Dzisiaj jest Środa 19 września 2018
Przepisy kulinarne - Ciasta, desery, torty

Zajączki na słodko


Składniki: Na ciasto: * 45 dag mąki * drożdże instant * 6 dag masła * 1 litr mleka * 2 jajka * 1 żółtko * 7 dag cukru pudru * sól * 2 łyżeczki cukru wanilinowego Dekoracja: * rodzynki Sposób przyrządzenia: Mąkę wymieszać z drożdżami, dodać pozostałe składniki. Wyrobić gładkie ciasto. Wyrośnięte podzielić na 10 części. Z każdej odłożyć 1/3 na główki i ogonki zajączków. Duże kawałki rozwałkować na prostokąty 11×7cm. Na środku, na krótszych końcach zrobić nacięcia, rozchylić na zewnątrz, tworząc nóżki. Z reszty uformować główki, naciąć na głębokość 1 cm, rozchylić, formując uszka, przykleić do tułowia. Z rodzynek zrobić oczy, a z małych kawałków ciasta ogonki . Zajączki posmarować jajkiem. Piec ok. 30 min w 180°C, posypać cukrem pudrem.

Ostatnio odwiedzony przepis kulinarny

Krakersy z pastą rybną


Składniki: Majonez dekoracyjny 4 łyżki ser żółty 150 gramów koperek (posiekany) 1 łyżka ketchup 4 łyżki pieprz makrela wędzona 1 sztuka krakersy 20 sztuk
    
Sposób przyrządzenia: Z makreli usunąć ości i skórę, rozgnieść widelcem. Żółty ser zetrzeć na tarce. Rybę połączyć z Majonezem, serem, keczupem i koperkiem. Doprawić pieprzem. Pastę nakładać dekoracyjnie na krakersy.

Przepisy kulinarne - losowy

Sałatka egzotyczna


Składniki: 2 gruszki, 2 jabłka, 2 banany, 2 pomarańcze, szklanka śmietany Sposób wykonania: Banany i pomarańcze sparzyć, obrać i pokroić w kostkę. Jabłka i gruszki umyć, obrać i usunąć gniazda nasienne, także pokroić w kostkę. Włożyć do salaterki i wymieszać z bitą śmietaną. Wstawić na pół godziny do lodówki.