Dzisiaj jest Środa 18 lipca 2018
Przepisy kulinarne - Ciasta, desery, torty

Zwierz±tka wielkanocne


SKŁADNIKI: 5 dkg cukru pudru 1 jajko 12 dkg miękkiej margaryny 1 cytryna 30 dkg m±ki po jednym opakowaniu polewy czekoladowej mlecznej i białej m±ka do posypania stolnicy WYKONANIE: M±kę wysypać na stolnicę i posiekać z margaryn±, cytrynę sparzyć wrz±tkiem osuszyć i zetrzeć skórkę. Z połowy cytryny wycisn±ć sok. Do m±ki z tłuszczem dodać jajko, cukier puder, skórkę i sok cytrynowy. Ciasto szybko zagnie¶ć, zawin±ć w folię i wstawić na godzinę do lodówki. Następnie rozwałkować na stolnicy posypanej m±k± na grubo¶ć pół centymetra. Foremkami wycinać zwierz±tka. Ciasteczka ułożyć na blasze pokrytej papierem do pieczenia i piec około 15 minut w temp. 180 st. Ciasteczka odstawić do ostudzenia. Polewę rozpu¶cić według przepisu na opakowaniu, oblać kontury zwierz±tek i udekorować i pozostawić do wyschnięcia.

Ostatnio odwiedzony przepis kulinarny

Tort kokosowy


Składniki: 40 dag wiórków kokosowych 24 dag cukru pudru 12 białek masa: 4 żółtka 2 jajka 3/4 szkl. cukru 50 dag masła ekstrakt kawy naturalnej 2- 3 łyżeczki kakao Sposób wykonania: Trzy białka ubić na sztywn± pianę, dodawać stopniowo 6 dag cukru, wsypać 10 dag wiórków kokosowych i lekko wymieszać. Włożyć do dobrze wysmarowanej tłuszczem ¶redniej tortownicy i piec ok. 15- 20 min. Upiec kolejne 3 kr±żki. Wyjmować z tortownicy zaraz po upieczeniu. Składniki masy włożyć do garnka, ubić na parze do podwojenia objęto¶ci. Przestudzon± poł±czyć z roztartym masłem. Do czę¶ci masy dodać ekstrakt kawy, do reszty - kakao. Mas± przełożyć kr±żki, posmarować wierzch tortu i udekorować wiórkami kokosowymi.


Przepisy kulinarne - losowy