Dzisiaj jest Piątek 16 listopada 2018
Przepisy kulinarne - Ciasta, desery, torty

Zwierz±tka wielkanocne


SKŁADNIKI: 5 dkg cukru pudru 1 jajko 12 dkg miękkiej margaryny 1 cytryna 30 dkg m±ki po jednym opakowaniu polewy czekoladowej mlecznej i białej m±ka do posypania stolnicy WYKONANIE: M±kę wysypać na stolnicę i posiekać z margaryn±, cytrynę sparzyć wrz±tkiem osuszyć i zetrzeć skórkę. Z połowy cytryny wycisn±ć sok. Do m±ki z tłuszczem dodać jajko, cukier puder, skórkę i sok cytrynowy. Ciasto szybko zagnie¶ć, zawin±ć w folię i wstawić na godzinę do lodówki. Następnie rozwałkować na stolnicy posypanej m±k± na grubo¶ć pół centymetra. Foremkami wycinać zwierz±tka. Ciasteczka ułożyć na blasze pokrytej papierem do pieczenia i piec około 15 minut w temp. 180 st. Ciasteczka odstawić do ostudzenia. Polewę rozpu¶cić według przepisu na opakowaniu, oblać kontury zwierz±tek i udekorować i pozostawić do wyschnięcia.

Ostatnio odwiedzony przepis kulinarny

Goł±bki z mięsem z indyka i warzywami


Składniki: 3 li¶cie kapusty, 10 dag mielonego mięsa z indyka, 1 łyżka ryżu, 1 cebulka, rzodkiewki, koperek, jogurt, sól, pieprz Wykonanie: Ryż ugotować na sypko, ostudzić; cebulkę obrać, posiekać, wymieszać z ryżem; poł±czyć z mielonym mięsem, przyprawić do smaku sol± i pieprzem; li¶cie kapusty zalać wrz±tkiem, po upływie 3 minut os±czyć; rozłożyć na deseczce, napełnić przygotowanym farszem, zawin±ć; ugotować w osolonym wrz±tku (ok. 15-20 min); wyj±ć, udekorować koperkiem i pokrojonymi w kr±żki rzodkiewkami; do jogurtu dodać kilka łyżek wywaru, w którym gotowały się goł±bki, przyprawić, sosem polać goł±bki.

Przepisy kulinarne - losowy

Móżdżek barani


Składniki:4 móżdżki baranie,
1 marchewka,
1 cebula,
tymianek,
li¶ć laurowy,
sok. z cytryny,
natka pietruszki,
sól,
pieprz,
goĽdziki.

 
Sposób przyrz±dzenia:        Móżdżki namoczyć w zimnej wodzie, usun±ć błony i żyłki. Do rondla z zimn± wod± włożyć li¶ć laurowy, tymianek, natkę, oczyszczon± i pokrajan± marchewkę i cebulę, sól, pieprz, sok. z cytryny. Gotować 10 min. Móżdżki włożyć do wywaru, gotować 15 min., wyj±ć, os±czyć i podawać z dowolnym sosem.