Dzisiaj jest Środa 25 kwietnia 2018
Przepisy kulinarne - Ciasta, desery, torty

Zwierz±tka wielkanocne


SKŁADNIKI: 5 dkg cukru pudru 1 jajko 12 dkg miękkiej margaryny 1 cytryna 30 dkg m±ki po jednym opakowaniu polewy czekoladowej mlecznej i białej m±ka do posypania stolnicy WYKONANIE: M±kę wysypać na stolnicę i posiekać z margaryn±, cytrynę sparzyć wrz±tkiem osuszyć i zetrzeć skórkę. Z połowy cytryny wycisn±ć sok. Do m±ki z tłuszczem dodać jajko, cukier puder, skórkę i sok cytrynowy. Ciasto szybko zagnie¶ć, zawin±ć w folię i wstawić na godzinę do lodówki. Następnie rozwałkować na stolnicy posypanej m±k± na grubo¶ć pół centymetra. Foremkami wycinać zwierz±tka. Ciasteczka ułożyć na blasze pokrytej papierem do pieczenia i piec około 15 minut w temp. 180 st. Ciasteczka odstawić do ostudzenia. Polewę rozpu¶cić według przepisu na opakowaniu, oblać kontury zwierz±tek i udekorować i pozostawić do wyschnięcia.

Ostatnio odwiedzony przepis kulinarny

Babka herbaciano-cytrynowa


Produkty: Ciasto: 
25 dag m±ki pszennej
10 dag cukru
8 dag masła
8 dag rodzynek
2 żółtka
-1 szklanka zimnego mocnego naparu herbaty
1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki skórki otartej z cytryny
szczypta soli  
Do przygotowania formy: 2 łyżki margaryny, 2 łyżki bułki tartej
Do przybrania: plasterki cytryny (najlepiej smażone w cukrze)
Lukier: 12 dag cukru pudru, 1 łyżka soku z cytryny Wykonanie: Przygotować ciasto: rodzynki umyć, sparzyć, os±czyć, włożyć do garnka z herbat± i gotować 5 min. Następnie dodać sodę i odstawić. Masło utrzeć z cukrem, dodać żółtka, skórkę cytrynow±, sól, m±kę i proszek do pieczenia. Do ciasta stopniowo wlewać zimn± herbatę, dokładnie wymieszać i wyrabiać jeszcze 3 min mikserem lub drewnian± łyżk±. Dodać rodzynki i wymieszać. Formę wysmarować margaryn± i wysypać bułk± tart±. Ciasto przełożyć do formy i piec 1godz. w piekarniku nagrzanym do temperatury 175°C. Przygotować lukier: z podanych składników i 1 łyżki wody utrzeć lukier. Ostudzon± babkę polukrować i przybrać plasterkami cytryny.

Przepisy kulinarne - losowy

Tradycyjna sałatka jarzynowa z majonezem


SKŁADNIKI: - 3 ugotowane marchewki - 2 ugotowane pietruszki - 1 mały ugotowany seler - 3-4 ogórki kiszone lub konserwowe - 1 cebula - 2 jajka na twardo - 1 jabłko - 1 puszka groszku konserwowego lub 1 puszka kukurydzy - ew. 1-2 ugotowane w mundurkach ziemniaki Sos: 1 słoik majonezu - sól - pieprz - trochę kwa¶nej ¶mietany - z±bek czosnku - sok z cytryny WYKONANIE: Pokrój w równ± kostkę marchewki, pietruszki i seler, wymieszaj w misce. Dodaj posiekane ogórki, posiekan± i sparzon± wrz±tkiem cebulę, starte na grubej tarce jabłko, pokrojone jajka (moja mama dodawała do sałatki ¶cięte białka - żółtka zużywała do robienia domowego majonezu), obrane i pokrojone w kosteczkę ziemniaki oraz os±czony groszek z puszki. Poł±cz składniki sosu, polej sałatkę i dokładnie, ale delikatnie wymieszaj. Odstaw na cał± noc w chłodne miejsce, aby składniki się przegryzły.