Dzisiaj jest Czwartek 24 stycznia 2019
Przepisy kulinarne - Ciasta, desery, torty

Zwierz±tka wielkanocne


SKŁADNIKI: 5 dkg cukru pudru 1 jajko 12 dkg miękkiej margaryny 1 cytryna 30 dkg m±ki po jednym opakowaniu polewy czekoladowej mlecznej i białej m±ka do posypania stolnicy WYKONANIE: M±kę wysypać na stolnicę i posiekać z margaryn±, cytrynę sparzyć wrz±tkiem osuszyć i zetrzeć skórkę. Z połowy cytryny wycisn±ć sok. Do m±ki z tłuszczem dodać jajko, cukier puder, skórkę i sok cytrynowy. Ciasto szybko zagnie¶ć, zawin±ć w folię i wstawić na godzinę do lodówki. Następnie rozwałkować na stolnicy posypanej m±k± na grubo¶ć pół centymetra. Foremkami wycinać zwierz±tka. Ciasteczka ułożyć na blasze pokrytej papierem do pieczenia i piec około 15 minut w temp. 180 st. Ciasteczka odstawić do ostudzenia. Polewę rozpu¶cić według przepisu na opakowaniu, oblać kontury zwierz±tek i udekorować i pozostawić do wyschnięcia.

Ostatnio odwiedzony przepis kulinarny

Sałatka włoska z brokułami


SKŁADNIKI: - 50 dag makaronu kokardki - 50 dag brokułów - 25 dag sera gorgonzola - 3/4 szklanki majonezu - 1/2 szklanki ¶mietany 18-procentowej - 5 łyżek posiekanego szczypioru dymki - 3 łyżki natki pietruszki - 3 łyżki białego octu winnego - 1 łyżka oliwy - sól - pieprz WYKONANIE: Umyte i podzielone na różyczki brokuły włożyć do posolonego wrz±tku, gotować 2 min i odcedzić. W dużym garnku zagotować wodę, posolić, wlać oliwę i ugotować makaron al dente. Odcedzić i ostudzić. W dużej misce wymieszać majonez, ¶mietanę i ocet. Dodać połowę sera i, ugniataj±c go łyżk±, wymieszać na gładk± masę. Dodać pokruszony pozostały ser, makaron, brokuły, dymkę i natkę pietruszki, doprawić sol± i pieprzem, wymieszać, przykryć i wstawić do lodówki na 2 godz. Smak sałatki podniesie sos sałatkowy Czosnkowy Knorr.

Przepisy kulinarne - losowy

¦ledĽ w sosie chrzanowym z rodzynkami


Składniki chrzan - 2- 3 łyżki cukier - do smaku gęsta ¶mietana - 1 kubek jajka na twardo - 2 sztuki jogurt - 1 kubek majonez - 3 łyżki matiasy - 6- 8 szt pęczek zielonej pietruszki - 1 sztuka pieprz czarny - 1 do smaku rodzynki - 1 gar¶cie sok z połówki cytryny - 1 sztuka sól - 1 do smaku Wykonanie Filety opłukać i osuszyć. Rodzynki wrzucić na 3 minuty do wrz±cej wody, ods±czyć, ostudzić. Posiekać jajka i umyt± osuszon± pietruszkę. Wymieszać ¶mietanę z jogurtem, majonezem i chrzanem. Wsypać jajka, pietruszkę i rodzynki. Doprawić do smaku solom, pieprzem, cukrem i sokiem z cytryny. Odstawić do lodówki na kilka godzin. Filety pokroić na kilkucentymetrowe kawałki, ładnie je poukładać na półmisku i zalać sosem.