Dzisiaj jest Środa 19 września 2018
Przepisy kulinarne - Ciasta, desery, torty

Zwierzątka wielkanocne


SKŁADNIKI: 5 dkg cukru pudru 1 jajko 12 dkg miękkiej margaryny 1 cytryna 30 dkg mąki po jednym opakowaniu polewy czekoladowej mlecznej i białej mąka do posypania stolnicy WYKONANIE: Mąkę wysypać na stolnicę i posiekać z margaryną, cytrynę sparzyć wrzątkiem osuszyć i zetrzeć skórkę. Z połowy cytryny wycisnąć sok. Do mąki z tłuszczem dodać jajko, cukier puder, skórkę i sok cytrynowy. Ciasto szybko zagnieść, zawinąć w folię i wstawić na godzinę do lodówki. Następnie rozwałkować na stolnicy posypanej mąką na grubość pół centymetra. Foremkami wycinać zwierzątka. Ciasteczka ułożyć na blasze pokrytej papierem do pieczenia i piec około 15 minut w temp. 180 st. Ciasteczka odstawić do ostudzenia. Polewę rozpuścić według przepisu na opakowaniu, oblać kontury zwierzątek i udekorować i pozostawić do wyschnięcia.

Ostatnio odwiedzony przepis kulinarny

Dorsz faszerowany


Składniki: - 3/4 kg filetów z dorsza - 1/2 szkl. tartej bułki - 1/2 szkl. mleka - 2 jajka - 1 duża cebula - 1 duży pęczek natki pietruszki - 1/2 łyżeczki mielonego imbiru - 1/2 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej - 1 łyżeczka żelatyny spożywczej wywar: - 1 mały pęczek włoszczyzny (bez pora) - 2 średnie cebule - 1 łyżeczka wegety - 1 liść laurowy - 4 ziarnka ziela angielskiego - 4 ziarnka czarnego pieprzu
Sposób przyrządzania: Filety myjemy, przekręcamy przez maszynkę, wkładamy do dużej miski. Cebulę drobno siekamy, tak samo natkę. Do ryby dodajemy rozmoczoną w mleku bułkę, imbir, gałkę muszkatołową, sól i pieprz do smaku, cebulę i natkę. Wbijamy 2 całe jajka, lub - jeśli chcemy, żeby ryba była delikatniejsza - dwa żółtka i ubitą na sztywno pianę z dwóch białek. Wszystkie składniki bardzo dokładnie mieszamy na gęstą, jednolitą masę. Włoszczyznę i cebulę kroimy w cienkie talarki, wkładamy do podłużnej rynienki, zalewamy dwiema szklankami zimnej wody, wrzucamy wegetę, gotujemy pod przykryciem ok. 15 min, aż warzywa lekko zmiękną. Z masy rybnej formujemy walec, układamy na podwójnie złożonej gazie, owijamy dokładnie, skręcamy końce gazy z obu stron, trzymając za końce wkładamy rybę do wrzącego wywaru warzywnego. Gotujemy na małym ogniu 20 - 25 minut.  Ugotowaną rybę ostrożnie wyjmujemy z wywaru (który zachowujemy) i nie zdejmując gazy, układamy na półmisku. Gdy dobrze przestygnie, wstawiamy na godzinę do lodówki. Schłodzoną rybę odwijamy z gazy, kroimy w ukośne plastry o grubości 1,5 cm, układamy na półmisku, dekorujemy plasterkami ugotowanych jarzyn. 1 łyżeczkę żelatyny zalewamy 1/4 szklanki zimnej wody.
Gdy spęcznieje, rozpuszczamy ją w gorącym wywarze jarzynowo-rybnym. Zalewamy rybę chłodnym wywarem i wstawiamy do lodówki na kilka godzin, najlepiej na całą noc, do zastudzenia. Podajemy z sosem tatarskim lub zimnym sosem chrzanowym i zieloną sałatą polaną łagodnym sosem winegret..

Przepisy kulinarne - losowy

Zupa czosnkowa ze szpinakiem


Składniki
 
2 średnie cebule głowka czosnku szklanka mleka 1/2 - 3/4 opakowania mrozonego szpinaku 3 szklanki bulionu (1 kostka) łyżka tymianku 2 łyżki oleju 3 ziela angielskie 3 listki bobkowe sól, pieprz  Wykonanie Cebulkę w kostkę i poddusić na oleju. Ja podlewam troszkę wodą, jak juz cebulka nabierze ciepełka. Dodać wyciśnięty przez praskę czosnek i dusić kilka minut - mieszając od czasu do czasu, bo przypalony czosnek jest gorzki. Wlać bulion, wsypać tymianek, ziele i listek. Gotować 15-20minut. Zestwaić z ognia do przestygnięcia. Wyjąć ziele angielskie i listek - zmiksować. Posolić i popieprzyć do smaku. Akurat ta zupa lubi dużo pieprzu. Wlać mleko i zagotować. Powoli dodawać szpinak, najlepiej wcześniej już troszkę rozmrożony. Mieszać do zagotowania.