Dzisiaj jest Wtorek 26 marca 2019
Przepisy kulinarne - Ciasta, desery, torty

Zwierz±tka wielkanocne


SKŁADNIKI: 5 dkg cukru pudru 1 jajko 12 dkg miękkiej margaryny 1 cytryna 30 dkg m±ki po jednym opakowaniu polewy czekoladowej mlecznej i białej m±ka do posypania stolnicy WYKONANIE: M±kę wysypać na stolnicę i posiekać z margaryn±, cytrynę sparzyć wrz±tkiem osuszyć i zetrzeć skórkę. Z połowy cytryny wycisn±ć sok. Do m±ki z tłuszczem dodać jajko, cukier puder, skórkę i sok cytrynowy. Ciasto szybko zagnie¶ć, zawin±ć w folię i wstawić na godzinę do lodówki. Następnie rozwałkować na stolnicy posypanej m±k± na grubo¶ć pół centymetra. Foremkami wycinać zwierz±tka. Ciasteczka ułożyć na blasze pokrytej papierem do pieczenia i piec około 15 minut w temp. 180 st. Ciasteczka odstawić do ostudzenia. Polewę rozpu¶cić według przepisu na opakowaniu, oblać kontury zwierz±tek i udekorować i pozostawić do wyschnięcia.

Ostatnio odwiedzony przepis kulinarny

Szwedzki tort migdałowy


2 szkl. cukru
11 łyżek masła
20 dag drobno zmielonych migdałów
8 jajek
8 dag płatków migdałowych
2 czubate łyżki m±ki ziemniaczanej
bita ?mietana do dekoracji Migdały, połowę cukru, ubit? pianę z białek wymieszać. Podzielić na 2 czę?ci. Przełożyć ciasto do wy?cielonej papierem pergaminowym tortownicy. Osobno upiec 2 placki.  Płatki migdałowe uprażyć na suchej patelni na złoto. Stopić tłuszcz. Wszystkie żółtka, tłuszcz, resztę cukru i m?kę ziemniaczan± przełożyć do rondelka, postawić na małym ogniu. Ubijać na najwyższych obrotach 20-25 min., aż do uzyskania jednolitej masy. 1/3 masy posmarować kr?żek ciasta, przykryć drugim kr±żkiem. Pozostał? mas? posmarować ciasto z boków i wierzchu. Posypać płatkami migdałowymi. Udekorować ?mietan±.

Przepisy kulinarne - losowy

Pstr±g zapiekany w truskawkach


Składniki: - 4 oczyszczone opłukane pstr±gi (80 dag) - 40 dag truskawek bez szypułek - 2 łyżki oleju - 3 łyżki masła - 4 łyżki drobno pokruszonych płatków migdałowych - 1 łyżka brandy - 2 łyżki soku z pomarańczy - 1 łyżeczka skórki otartej z pomarańczy - 1 łyżeczka cukru pudru - szczypta gałki muszkatołowej - sól Sposób przyrz±dzania: Ryby skropić sokiem z pomarańczy i odstawić na 20 min. Truskawki opłukać i os±czyć. 30 dag owoców zmiksować, dodać cukier puder, skórkę pomarańczow±, szczyptę soli i gałki muszkatołowej. Wlać do naczynia żaroodpornego wysmarowanego 1 łyżk± masła. Pstr±gi posolić, obtoczyć w migdałach i obsmażyć na rozgrzanym oleju z dodatkiem 1 łyżki masła. Przełożyć do naczynia z truskawkami, skropić pozostałym masłem, obłożyć całymi truskawkami i zapiekać 7 min w piekarniku nagrzanym do temperatury 190°C. Skropić brandy i zapiekać jeszcze 3 min. Podawać z ryżem ugotowanym na sypko.