Dzisiaj jest Piątek 19 stycznia 2018
Przepisy kulinarne - Ciasta, desery, torty

Zwierz±tka wielkanocne


SKŁADNIKI: 5 dkg cukru pudru 1 jajko 12 dkg miękkiej margaryny 1 cytryna 30 dkg m±ki po jednym opakowaniu polewy czekoladowej mlecznej i białej m±ka do posypania stolnicy WYKONANIE: M±kę wysypać na stolnicę i posiekać z margaryn±, cytrynę sparzyć wrz±tkiem osuszyć i zetrzeć skórkę. Z połowy cytryny wycisn±ć sok. Do m±ki z tłuszczem dodać jajko, cukier puder, skórkę i sok cytrynowy. Ciasto szybko zagnie¶ć, zawin±ć w folię i wstawić na godzinę do lodówki. Następnie rozwałkować na stolnicy posypanej m±k± na grubo¶ć pół centymetra. Foremkami wycinać zwierz±tka. Ciasteczka ułożyć na blasze pokrytej papierem do pieczenia i piec około 15 minut w temp. 180 st. Ciasteczka odstawić do ostudzenia. Polewę rozpu¶cić według przepisu na opakowaniu, oblać kontury zwierz±tek i udekorować i pozostawić do wyschnięcia.

Ostatnio odwiedzony przepis kulinarny

Piure marchewkowe


(dla dziecka od 6 . miesi±ca) Składniki:
* 40 dkg marchwi
* łyżeczka oleju słonecznikowego
* dwie łyżki wody Przygotowanie:
Marchewki umyć, obrać i pokroić w cieńkie kr±żki. Olej podgrzać na patelni lub w garnuszku i dodać marchewkę. Dusić pod przykryciem na małym ogniu. Powoli dodawać wodę jednocze¶nie mieszaj±c intesywnie, tak by utworzyło się jednolite piure.

Przepisy kulinarne - losowy

Gulasz z zaj±ca


Składniki ok. 80 dag mięsa zajęczego, 10 dymek, szklanka chudego bulionu, 20 dag suszonych podgrzybków, 10 marynowanych oliwek, mieszanka przypraw do dziczyzny, sól, pieprz, maka, olej do smażenia Sposób Wykonania Mięso zajęcze pokroić w kostkę, obsypać sol±, pieprzem i przyprawami. Dymkę lekko obsmażyć na patelni. Suszone grzyby namoczyć w letniej wodzie. Gdy mięso skruszeje, dokładnie obsypać je mak± i przesmażyć na patelni. Nastepnie podlewać bulionem i woda, dusić pod przykryciem. Gdy mięso będzie już trochę miękie dodać dymki, podgrzybki i dusić dalej. Na koniec dodać marynowane oliwki i chwilkę poddusić. Podawać z kasza jęczmienn± lub gryczan±.