Przepisy kulinarne - Ciasta, desery, torty
Zielone ciasto
SK£ADNIKI: • 1/2 kg margaryny • 1/2 kg cukru • 4 jaja • 3 dl mleka • 1 ³yzka cukru waniliowego • 4 ³yzeczki proszku do pieczenia • 2 ³yzeczki esencji migda³owej • 1/2 kg m±ki • zielony barwnik WYKONANIE: Margaryne utrzyj z cukrem poma³u dodawaj jajka i mleko na koncu ,dodaj esencje migda³ow± ,cukier waniliowy ,proszek do pieczenia i barwnik ,nastepnie m±ke i poma³u zamieszaj ,wy³ó¿ no posmarowanej duzej tortownicy ,pieczenie w temp 200*C ok 40 min .ozdabiamy lukrem zielonym lub marcepanem
Ostatnio odwiedzony przepis kulinarny
Kasza jaglana zapiekana ze ¶liwkami
Dla dziecka od: 1,5 roku Sk³adniki:
- Pó³torej szklanki kaszy jaglanej
- 3 szklanki wody (lub 1 szklanka wody i 2 szklanki mleka)
- 2 ³y¿ki mas³a
- 30 dag ¶liwek
- pó³ szklanki cukru
- cukier waniliowy
- cynamon
- sól
- mas³o lub olej do wysmarowania ¿aroodpornego naczynia
- ¶mietana do polania.
Sposób przyrz±dzania:
Kaszê wsyp do rondla i zalej gotuj±c± siê wod±. Dodaj ³y¿kê mas³a, posól i gotuj pod przykryciem oko³o pó³ godziny - nie powinna byæ ca³kiem miêkka. Nagrzej piekarnik do 170 - 180°C, przygotuj naczynie do zapiekania. ¦liwki umyj, os±cz, usuñ pestki, oprósz czê¶ci± cukru zwyk³ego i waniliowego oraz cynamonem. Gor±c± kaszê wymieszaj z reszt± cukru i u³ó¿ w ¿aroodpornym naczyniu warstwami na przemian ze ¶liwkami (kasza powinna stanowiæ pierwsz± i ostatni± warstwê). Posyp wierzch kawa³eczkami mas³a. Zapiekaj pod przykryciem przez 30 - 40 min.
Podawaj z cukrem waniliowym i ¶mietan±. Do kaszy mo¿na przed zapieczeniem dodaæ orzechów lub rodzynek, a zamiast ¶liwek u¿yæ jab³ek lub rabarbaru.