Dzisiaj jest Czwartek 24 stycznia 2019
Przepisy kulinarne - Ciasta, desery, torty

Zielone ciasto


SKxDNIKI: • 1/2 kg margaryny • 1/2 kg cukru • 4 jaja • 3 dl mleka • 1 造zka cukru waniliowego • 4 造zeczki proszku do pieczenia • 2 造zeczki esencji migda這wej • 1/2 kg m彗i • zielony barwnik WYKONANIE: Margaryne utrzyj z cukrem poma逝 dodawaj jajka i mleko na koncu ,dodaj esencje migda這w ,cukier waniliowy ,proszek do pieczenia i barwnik ,nastepnie m彗e i poma逝 zamieszaj ,wy堯 no posmarowanej duzej tortownicy ,pieczenie w temp 200*C ok 40 min .ozdabiamy lukrem zielonym lub marcepanem

Ostatnio odwiedzony przepis kulinarny

Fasola z orzechami na spos鏏 wschodni


200 g fasoli
150 g orzech闚 w這skich
2 cebule
5-6 z帳k闚 czosnku
zielona pietruszka
造磬a suszonych ostrych zi馧
mi皻a
bazylia
cz?ber
sok z granat闚
mas這 orzechowe
s鏊 Fasol namoczy, ugotowa ze szczypt? soli. Odcedzi. Posiekane orzechy , drobno posiekan cebul, zio豉, s鏊 i sok z granat闚 zala 2-3 造磬ami wywaru i wymiesza, zalewaj帷 tym fasol. Podawa polane mas貫m orzechowym.


Przepisy kulinarne - losowy

Salatka kalifornijska


Porcja dla 6 osob. Czas przygotow. 30 min.
1 duze czerwone jablko,
2 pomarancze bez pestek,
70 g bialych winogron bez pestek,
70 g czarnych winogron bez pestek,
250 g bialej kapusty,
2 lyzki prazonych ziaren slonecznikiwych,
2 lyzki szczypiorku.
Sos:
2 lyzki soku cytrynowego,
2 lyzki oliwy,
sol, pieprz.

1. Wszystkie owoce, kapuste i szczypiorek umyc, osaczyc z wody.
2. Nie obrane jablko pokroic na cwiartki, nastepnie na plasterki grubosci 2-3
mm i zaraz skropic je sokiem cytrynowym, by nie sciemnialo.
3. Pomarancze obrac, podzielic na czastki. Winogrona oderwac od galazek.
4. Kapuste posiekac na paseczki grubosci 1 mm. Szczypiorek drobno pokroic.
5. Przygotowac sos. Rozetrzec sol i pieprz z sokiem cytrynowym. Dodac oliwe,
wymieszac.
6. W duzej misce wymieszac dokladnie sos z owocami, kapusta i szczypiorkiem.
7. Przed podaniem przelozyc do salaterki i posypac prazonymi ziarnami slonecznika.