Dzisiaj jest Piątek 19 stycznia 2018
Przepisy kulinarne - Napoje, drinki

Zimny poncz truskawkowo- malinowy


SKŁADNIKI: * 2 szklanki soku z truskawek, * 2 szklanki soku z malin, * 1 kieliszek winiaku, * 10 dag cukru, * cukier waniliowy, * lód konsumpcyjny WYKONANIE: Soki połączyć, wymieszać z cukrem i z cukrem waniliowym Dodać winiak. Dobrze oziębić. Podawać z lodem konsumpcyjnym.

Ostatnio odwiedzony przepis kulinarny

Łosoś dwóch mistrzów


Składniki: • 1 kg filetów łososia • 2 cytryny • 3 łyżki ziaren czerwonego pieprzu • pomidorki koktajlowe do dekoracji • 1 jajo • kiełki lucerny do dekoracji • natka pietruszki • świeży rozmaryn • szczypiorek • świeża kolendra • 2 gruszki • 2 jabłka • 1 limonka • 60 g masła • 3 łyżki migdałów w płatkach • 80 g salsy z mango • 300 g dyni • 5 łyżek miodu • 50 ml śliwowicy • sól, pieprz, oliwa Sposób przyrządzania: Filet łososia czyścimy, wyjmujemy wystające ości szczypcami, odcinamy skórę i kroimy w 3– 4 cm kawałki. Łosoś 1
 
Kawałki łososia przekładamy do miski, polewamy oliwą, sokiem z cytryny, solimy, pieprzymy, zalewamy salsą z mango, posypujemy porwaną kolendrą. Marynujemy 4– 6 godzin, przekładamy na blachę pokrytą pergaminem i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180°C przez 10– 15 minut. Jabłka i gruszki obieramy, kroimy w plasterki, polewamy sokiem z cytryny, żeby nie ściemniały, smażymy na oliwie z dodatkiem masła. Do podsmażonych owoców dodajemy 2– 3 gałązki rozmarynu, sól, pieprz, 2 łyżki miodu, śliwowicę i połowę czerwonego pieprzu, rozkruszoną w dłoni. Łosoś 2 Kawałki łososia wkładamy do miski, dodajemy 1– 2 łyżki miodu, sól, pieprz i sok z limonki. Zanurzamy w rozmąconym jaju i obtaczamy w płatkach migdałów rozsypanych na desce. Smażymy na delikatnym ogniu (aby nie spalić migdałów) na złoty kolor z obu stron. Zdejmujemy z patelni i dopiekamy w piekarniku wraz z łososiem 1 przez ostatnie 5 minut przed wydaniem. Dynię obieramy, kroimy w plasterki, smażymy na oliwie z masłem. Dodajemy sok z cytryny i limonki oraz pokrojoną w cieniutkie paseczki skórkę z cytryny (wyłącznie żółtą część, bez białego albedo); dodajemy łyżkę miodu, gałązkę rozmarynu, czerwony pieprz; dusimy przez 10 minut. Na jeden talerz kładziemy gruszki z jabłkami, na to upieczonego w salsie łososia, przybieramy pomidorkami, lionką i pietruszką. Na drugi talerz kładziemy usmażoną dynię, na to łososia w migdałach, dekorujemy sałatą, kiełkami, listkami natki, pomidorkami, szczypiorkiem i plasterkami limonki. 
 


Przepisy kulinarne - losowy

placki żmudzkie


Składniki na 4 porcje

• 1/2 kg puree z ziemniaków • 2 jajka, łyżka mąki ziemniaczanej, 20 dag gotowanego mielonego mięsa • łyżka kminku, 10 dag słoniny, 1/2 l śmietany, 1 cebula • sól, pieprz, olej do smażenia
Etapy przygotowania

1. Do puree wbijamy jajko, dodajemy mąkę ziemniaczaną, sól i wyrabiamy na jednolitą masę. 2. Robimy okrągłe placki, które faszeujemy masą mięsną i składamy na połowę. Obtaczamy w mące i smażymy na złoty kolor. 3. Do placków podajemy sos ze skwarek z cebulą i śmietaną.