Dzisiaj jest Poniedziałek 25 marca 2019
Przepisy kulinarne - Napoje, drinki

Zimny poncz truskawkowo- malinowy


SKŁADNIKI: * 2 szklanki soku z truskawek, * 2 szklanki soku z malin, * 1 kieliszek winiaku, * 10 dag cukru, * cukier waniliowy, * lód konsumpcyjny WYKONANIE: Soki poł±czyć, wymieszać z cukrem i z cukrem waniliowym Dodać winiak. Dobrze oziębić. Podawać z lodem konsumpcyjnym.

Ostatnio odwiedzony przepis kulinarny

Kruszon pomarańczowy


Produkty 1 szklanka wina owocowego białego, 1 szklanka wody sodowej, 2 kieliszki wódki, 2 pomarańcze, 2-3 łyżki cukru, 1-2 łyżki pokrajanej smażonej w syropie skórki pomarańczowej, kilka kostek lodu. Wykonanie Cukier zagotować z kilkoma łyżkami wody, ostudzić. Do dzbanka szklanego włożyć rozdrobniony lód, dodać wino, wyci¶nięty sok z pomarańczy, posiekan± skórkę pomarańczow±, syrop, wódkę i na koniec wodę sodow±, zamieszać i nalewać z dzbanka do szklaneczek.

Przepisy kulinarne - losowy

Placek drożdżowy pospolity


Składniki:Ciasto:
1.2 kg m±ki pszennej,
25 dag cukru,
1 kostka masła,
5 jaj,
0.5 l mleka,
10 dag drożdży,
pół łyżeczki soli,
1 olejek cytrynowy,
1 paczka cukru waniliowego,
rodzynki,
skórka pomarańczowa.
Składniki kruszonki:
10 dag m±ki,
5 dag cukru pudru,
5 dag masła.

 
Sposób przyrz±dzenia:        Do ciepłego mleka dodać łyżeczkę cukru, wsypać pokruszone drożdże, przykryć i pozostawić w ciepłym miejscu, aby wyrosły. Połowę m±ki wsypać do ogrzanej miski, po czym wlać wyro¶nięte drożdże, rozczynić razem, przykryć i postawić w cieple. Żółtka utrzeć do biało¶ci z cukrem. Kiedy rozczyn podro¶nie dodać do niego resztę m±ki, utarte żółtka, stopione masło, sól, olejek, cukier waniliowy, rodzynki i posiekan± skórkę pomarańczow±. Ciasto wyrabiać, aż będzie odstawało od ręki. Ubić pianę z białek i wmieszać do ciasta. Ciasto wyłożyć na blachę wysmarowan± masłem. Zrobić kruszonkę - zagnie¶ć m±kę, cukier i rozgrzane masło, pokruszyć i przesypać m±k±, by się nie lepiła. Następnie posypać kruszonk± ciasto posmarowane jajem, przykryć i postawić w ciepłym miejscu. Gdy ciasto podro¶nie piec około 1 godziny.