Dzisiaj jest Czwartek 24 stycznia 2019
Przepisy kulinarne - Napoje, drinki

Zimny poncz truskawkowo- malinowy


SKŁADNIKI: * 2 szklanki soku z truskawek, * 2 szklanki soku z malin, * 1 kieliszek winiaku, * 10 dag cukru, * cukier waniliowy, * lód konsumpcyjny WYKONANIE: Soki poł±czyć, wymieszać z cukrem i z cukrem waniliowym Dodać winiak. Dobrze oziębić. Podawać z lodem konsumpcyjnym.

Ostatnio odwiedzony przepis kulinarny

Kurczak w soku winogronowym


Produkty: kurczak albo 2 filety z kurzych piersi
0-70 dag zielonych winogron
4 łyżki oleju
2 łyżki masła
2 łyżki posiekanej natki pietruszki (niekoniecznie)
sól i pieprz (najlepiej biały) Wykonanie: Mięso podziel na mniejsze kawałki, natrzyj sol± i pieprzem. Wyci¶nij (np. przez sito) sok z winogron. Kawałki kurczaka podsmaż lekko na rozgrzanym na patelni oleju. Dodaj masło i sok z winogron. Potrawę du¶ na małym ogniu pod przykryciem, aż mięso stanie się miękkie. Je¶li płyn w tym czasie wyparuje, dodaj soku albo wody.

Przepisy kulinarne - losowy

Dip z anchois


SKŁADNIKI: * 200 g twarożku lub serka homogenizowanego * 50 g filetów anchois z puszki lub słoiczka * 100 ml majonezu, ¶mietany albo jogurtu * 1 jajko ugotowane na twardo * sok z połowy cytryny * 1 łyżka posiekanej natki pietruszki * sól, pieprz WYKONANIE: Miksujemy ze sob± twarożek, majonez lub jogurt albo ¶mietanę, filety anchois i żółtka jaja ugotowanego na twardo. Dodajemy ew. łyżkę zalewy z filetów anchois. Następnie krem doprawiamy sokiem z cytryny, przyprawami, a na końcu mieszamy z drobno posiekanym białkiem i wstawiamy do lodówki. Przed podaniem posypujemy posiekan± natk± pietruszki.