Dzisiaj jest Środa 19 września 2018
Przepisy kulinarne - Napoje, drinki

Zimny poncz truskawkowo- malinowy


SKŁADNIKI: * 2 szklanki soku z truskawek, * 2 szklanki soku z malin, * 1 kieliszek winiaku, * 10 dag cukru, * cukier waniliowy, * lód konsumpcyjny WYKONANIE: Soki połączyć, wymieszać z cukrem i z cukrem waniliowym Dodać winiak. Dobrze oziębić. Podawać z lodem konsumpcyjnym.

Ostatnio odwiedzony przepis kulinarny

Daktylowe gwiazdki


Składniki • 100 g masła • 1 jajko • 1 łyżka stołowa miodu • 4 łyżki drobno pokrojonych daktyli • 100 g drobno zmielonych orzeszków laskowych • 100 g mąki grahamki • 150 g zmielonego siemienia lub sezamu Etapy przygotowania 1. Masło ubić z jajkami, miodem i daktylami tak, aby powstała piana. 2. Orzechy laskowe, makę, i siemię lniane dodać do masy maślanej i zagnieść ciasto. Należy je odstawić do lodówki na ok. 1/2 godz. 3. Następnie ciasto rozwałkować na posypaną mąką stolnicę na grubość ok. 4 mm. Wyciąć gwiazdki. Porozkładać je na natłuszczonej blaszce. 4. Blachę wsunąć na środkową półkę zimnego piekarnika. Piec w temp. 200 stopni C przez ok. 25 min.

Przepisy kulinarne - losowy

Zupa gulaszowa z kopytkami


Składniki NA ZUPĘ: - 40 dag wołowiny - 40 dag ziemniaków - smalec lub olej do smażenia - 2 średnie cebule - 1 mała puszka koncentratu pomidorowego - 2 puszki pomidorów w zalewie - 2 łyżki słodkiej papryki w proszku - 2 listki laurowe - 1/2 łyżeczki kminku - 2 ząbki czosnku - sól, pieprz KOPYTKA: - 500 g ziemniaków - 1 jajko - ok. 1/2- 3/4 szklanki mąki  Sposób wykonania: KOPYTKA: 1. Ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie, przeciskamy przez praskę i zagniatamy z mąką, jajkiem i szczptą soli. Gdyby ciasto było za rzadkie dodajemy jeszcze trochę mąki. 2. Na posypanej mąką stolnicy z ciasta formujemy wałeczek grubości ok. 1,5 cm, lekko go spłaszczamy i kroimy na ukos kluseczki grubości ok. 1 cm. 3. Kopytka wrzucamy do osolonej wrzącej wody i gotujemy aż będą na w pół miękkie- nie za bardzo, dlatego że będą się jeszcze gotować w zupie. ZUPA: 4. W garnku, na oleju lub smalcu, na dużym ogniu podsmażamy mięso pokrojone w średniej wielkości kostkę. Dodajemy posiekaną cebulę i lekko ją rumienimy. 5. Następnie dodajemy przyprawy, przecier i ok. 1/2 szklanki wody- dusimy pod przykryciem aż mięso będzie miękkie. 6. Następnie dodajemy przeciśnięty czosnek, obrane i pokrojone w średnią kostkę ziemniaki, pomidory z puszki i wodę- wody dodajemy tyle, żeby łącznie z zalewą z pomidorów było jej 3,5 szklanki. 7. Całość gotujemy jeszcze ok. 20 minut- aż ziemniaki będą miekkie. Na 5- 7 minut przed końcem wrzucamy kopytka. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.