Dzisiaj jest Niedziela 18 listopada 2018
Przepisy kulinarne - Napoje, drinki

Zimny poncz truskawkowo- malinowy


SKŁADNIKI: * 2 szklanki soku z truskawek, * 2 szklanki soku z malin, * 1 kieliszek winiaku, * 10 dag cukru, * cukier waniliowy, * lód konsumpcyjny WYKONANIE: Soki poł±czyć, wymieszać z cukrem i z cukrem waniliowym Dodać winiak. Dobrze oziębić. Podawać z lodem konsumpcyjnym.

Ostatnio odwiedzony przepis kulinarny

Risotto z wołowin±


SKŁADNIKI: - 2 torebki ryżu długoziarnistego (25 dag) - 60 dag chudej wołowiny - 12,5 dag zielonego groszku (mrożonego lub konserwowego) - marchewka - mała czerwona papryka - pół żółtej papryki - kawałek selera - 2 pomidory ¶wieże lub z puszki - czerwona cebula - łyżeczka m±ki - 2 łyżki oliwy - 2 szklanki bulionu warzywnego winiary (1 kostka) - pół pęczka natki pietruszki - z±bek czosnku - tymianek - bazylia - natka pietruszki - cukier - sól, pieprz SPOSÓB WYKONANIA: Ryż wrzuć na osolony wrz±tek, gotuj pod przykryciem mniej więcej 20 minut, a potem ods±cz. Warzywa umyj i oczy¶ć. Marchewkę, paprykę, seler i cebulę pokrój w paski. Mięso opłucz, osusz i drobno pokrój, a następnie posyp m±k±, sol± i pieprzem. Na rozgrzanej oliwie krótko podsmaż pokrojon± cebulę, zmiażdżony czosnek i mięso. Podlej bulionem i du¶ pod przykryciem. Gdy mięso zacznie miękn±ć, dodaj marchewkę, seler, paprykę i groszek. Pomidory sparz, zdejmij z nich skórkę, pokrój w kostkę i wrzuć do mięsa. Gdy mięso i warzywa będ± miękkie, dodaj ryż i wszystkie przyprawy. Du¶ jeszcze chwilę pod przykryciem. Potrawę udekoruj posiekan± natk± i bazyli±.

Przepisy kulinarne - losowy

Roladki z szynki z pieczarkami


Składniki •  8 plastrow gotowanej szynki
  
•  1 cebula
  
•  50 g marynowanej papryki
  
•  200 g pieczarek
  
•  6 lyzek masla
  
•  sol
  
•  swiezo mielony pieprz
  
•  200 g gestej smietany
  
•  8 plastrow sera gouda
  
•  1 jajko
  
•  4 lyzki tartej bulki
   Etapy przygotowania 1.  Cebule obrać, pokroić w kostkę. Marynowana papryke odsaczyc, pokroic na kawalki. Pieczarki umyc, osuszyc, pokroic w plasterki.
    
2.  2 lyzki masla rozgrzac na patelni, zeszklic cebule. Dodac kawalki marynowanej papryki i pieczarki. Dusic ok. 3 min. Doprawic do smaku sola i pieprzem.
    
3.  Dodac smietane, wymieszac. Jeszcze raz doprawic sola i pieprzem.
    
4.  Plastry szynki rozlozyc. Na kazdym plasterku szynki ulozyc plasterek zoltego sera, nastepnie ulozyc mase pieczarkowa. Szynke zwinac w roladki, spiac wykalaczkami.
    
5.  Jajko wybic na talerz, rozmacic. Na drugi talerzyk wysypac tarta bulke. Kazda roladke maczac w jajku a nastepnie obtaczac w bulce tartej.
    
6.  Rozpuscic reszte masla na patelni. Wkladac roladki i smazyc ze wszystkich stron na zlotobrazowo.