Dzisiaj jest Sobota 18 sierpnia 2018
Przepisy kulinarne - Napoje, drinki

Z這cisty poncz


SKxDNIKI: • 6 dojrza造ch pomara鎍zy bez pestek • 6 s這dkich mandarynek • 4 s這dziutkie kiwi • 2 cytryny lub limonki • 2 litry soku pomara鎍zowego lub multiwitaminy • 1/2 litra delikatnego bia貫go wina WYKONANIE: 1. Pomara鎍ze dok豉dnie wyszoruj szczoteczk pod gor帷a wod. Ostrym no篡kiem powycinaj rowki wzd逝 owoc闚 , by pozby si w tych miejscach sk鏎ki na przeciwna stron 2. Tak przygotowane pomara鎍ze pokr鎩 ostrym no瞠m w plastry. 3. Mandarynki obierz i podziel na cz御tki. 4. Obierz kiwi i pokr鎩 w plastry. Z cytryn / limonkami mo瞠sz post徙i jak z pomara鎍zami. 5. Do szklanego naczynia wlej sok i wino , a nast瘼nie dorzu owoce. Tak przygotowany poncz powinien dojrze w ch這dnym miejscu przez kilka godzin.

Ostatnio odwiedzony przepis kulinarny

Rybny bulion z piero磬ami wonton


1,5 kg resztek i o軼i z wyfiletowanej bia貫j ryby
3 posiekane bia貫 cz?ci pora
2 posiekane cebule
3 marchwie
1 fenku
8-10 ziarenek pieprzu
8 posiekanych grzyb闚
2 plastry cytryny
200 ml bia貫go wina
50 g mas豉
2,5 l wody
gar? 鈍ie瞠go tymianku i pietruszki
szafran piero磬i:
2 filety z soli
10 du篡ch krewetek
1 造磬a sk鏎ki z cytryny
2 造磬i posiekanego szczypiorku
8-10 arkuszy do piero磬闚 wonton
s鏊, pieprz

Warzywa podsma篡 na ma郵e ok. 10 min., doda ryb, podgrza j, doda wino i gotowa, a obj皻o嗆 sosu zmniejszy si o po這w. Doda zimn wod, cytryn i zagotowa. Gotowa na ma造m ogniu 30 min., zbieraj帷 szumowiny z powierzchni bulionu. Po 20 min. wrzuci ziarna pieprzu i zio豉. Wyj望 warzywa i o軼i, przecedzi.
Piero磬i: posieka drobno filety i 4 krewetki. Doda reszt sk豉dnik闚. Na kwadraciki ciasta nak豉da odrobin farszu i formowa je w tr鎩k徠, sklejaj帷 wilgotne brzegi. Bulion podgrza, w這篡 do niego piero磬i i gotowa 2 min. Doda pozosta貫 krewetki. Posypa odrobin pokruszonego szafranu.

Przepisy kulinarne - losowy

υso pieczony na szpinaku z mozarell


Sk豉dniki: - 60- 70 dag filet闚 z 這sosia (mo瞠 by te sola), - sok z cytryny, - 50 dag szpinaku, - p鏊 szkl. 鄉ietany 22- 30%, - 2 z帳ki czosnku, - 2 造磬i Maggie, - 5 dag mas豉, - 1 造磬a tartego parmezanu, - s鏊, pieprz, ga趾a muszkato這wa, - 40-50 dag pieczarek + 3 造磬i mas豉, - 1 cebula pokrojona w kostk, - 30- 35 dag mozarelli. Wykonanie: 1. Ryb pokroi na 鈔edniej wielko軼i kawa趾i, skropi sokiem z cytryny, posoli i wstawi do lod闚ki na godzin. 2. W garnku rozgrza 1 造磬 mas豉, doda szpinak i podgrzewa mieszaj帷 a si rozmrozi. Doda Maggi, 鄉ietan, a gdy zacznie wrze parmezan i zgnieciony czosnek. Gdy po這wa p造nu odparuje doprawi sol, pieprzem i ga趾. 3. Na ma郵e na patelni zeszkli cebul. 4. W garnku rozgrza 造磬 mas豉 i pokrojone w plasterki umyte i obrane pieczarki. Doprawi sol i dusi a prawie ca造 p造n odparuje. 5. Zaroodporne naczynie wymarowa mas貫m, wy這篡 szpinak, na to kawa趾i ryby, a na to pieczarki. Zapieka 15 minut w 200 stopniach po czym posypa start na tarce mozarell i zapieka jeszcze 10 minut.