Dzisiaj jest Sobota 15 grudnia 2018
Przepisy kulinarne - Napoje, drinki

Zielony seler


200 ml soku z selera
180 ml soku gruszkowego
20 ml soku z cytryny
gazowana  woda mineralna
kostki lodu Wysokie szklanki schłodzić w lodówce. Rozkruszyć lód. W shakrze wymieszać lód z sokami. Napełnić szklanki do połowy, uzupełnić wod?.

Ostatnio odwiedzony przepis kulinarny

Królik Duszony w Mleku


Składniki : 80 dag królika (comber lub skoki) 1 szklanka chudego mleko 1/2 łyżki szałwii z rozmarynem, gałka muszkatołowa sól pieprz 20 dag pomidorów świeżych lub mrożonych 4 łyżki umytych, drobno posiekanych listków bazylii z estragonem Wykonanie : Mięso królika umyć, osuszyć, pokrajać na porcje usuwając kości, które będzie można wykorzystać na wywar do zupy. Porcje mięsa zbić tłuczkiem a następnie lekko obrumienić na patelni z powłoką typu teflon. Osolić, przełożyć do rondla przesypując rozkruszoną szałwią i rozmarynem i oprószając pieprzem. Dusić pod przykryciem, stopniowo podlewając mlekiem (po 1/2 szklanki). Pomidory umyć. Mrożone od razu obrać ze skórki, świeże przed ubraniem sparzyć wrzącą wodą. Pokrajać drobno. Gdy mięso królika zmięknie, a mleko niemal całkowicie odparuje, oprószyć gałką muszkatołową, dodać pomidory. Dusić, aż pomidory się rozgotują i utworzą sos. Sprawdzić smak, ewentualnie przyprawić solą i pieprzem. Wyłożyć na ogrzany półmisek, posypać posiekanymi listkami roślin przyprawowych. Podawać z dodatkiem ziemniaków purée (1-11/2 łyżki na porcję) i z surówką z porów.

Przepisy kulinarne - losowy

Ser panir ze szpinakiem


Składniki: ser panir świeży szpinak kmin rzymski czosnek chilli, mielona kolendra ghee (klarowane masło) śmietana Przygotowanie: Na rozgrzanym oleju uprażyć nasiona kminu. Kiedy zaczną pękać, dodać posiekany czosnek. Gdy czosnek nabierze koloru, dodać chilli i mieloną kolendrę. Smażyć, cały czas mieszając, aż powstanie pasta. Włożyć pokrojony w kostkę ser. Dodać liście świeżego szpinaku zmiksowane w blenderze. Posolić i dodać ghee. Dokładnie wszystko wymieszać i wlać gęstą śmietanę. Ogień musi być bardzo mały, bo inaczej śmietana się zwarzy.