Dzisiaj jest Wtorek 22 maja 2018
Przepisy kulinarne - Napoje, drinki

Zielony seler


200 ml soku z selera
180 ml soku gruszkowego
20 ml soku z cytryny
gazowana  woda mineralna
kostki lodu Wysokie szklanki schłodzić w lodówce. Rozkruszyć lód. W shakrze wymieszać lód z sokami. Napełnić szklanki do połowy, uzupełnić wod?.

Ostatnio odwiedzony przepis kulinarny

Sardynki z pomidorami i oliwkami


SKŁADNIKI: 12 oczyszczonych i wypatroszonych sardynek świeże liście bazylii 4 pomidory 8 czarnych oliwek bez pestek 15 g masła 1 łyżka oliwy z oliwek 2 łyżki soku z cytryny sól pieprz PONADTO: pokrojone w plastry pomidory pokrojone w plasterki oliwki gałązka bazylii WYKONANIE: Sardynki przyprawić od wewnątrz i od zewnątrz solą oraz pieprzem. Do wewnątrz każdej włożyć listek bazylii. Ostrym nożem zrobić kilka cięć na obydwu stronach każdej ryby. Pomidory i oliwki pokroić w plastry, pzełożyć do miski, dodać porwane 4 listki bazylii, wymieszać. Przygotować 4 duże kawałki folii aluminiowej. Na każdej położyć równą porcję mieszanki, a na nią sardynki. W małym rondlu rozgrzać masło z odrobiną oleju, dodać sok z cytryny i polać tym ryby. Folie zawinąć. Piec na średnio rozgrzanym grillu przez ok. 10- 15 minut. Podawać przyozdobione plastrami pomidora, oliwkami i bazylią.

Przepisy kulinarne - losowy

Szwedzkie kulki mięsne


Składniki Przepis 1 bułka,
1 mała czerwona cebula,
45 dag mieszanego mięsa wołowo wieprzowego,
1 łyżeczka soli,
1 łyżeczka mielonego angielskiego ziela,
1 żóltko,
6 łyżek tłuszczu do smażenia. Bułkę namoczyć w letniej wodzie. Cebulę obrać i utrzeć na tarce. W misce wyrobić z mielonego mięsa, tartej cebuli, dobrze odci?niętej bułki, soli, ziela angielskiego i żółtka gładkie ciasto. Z ciasta formować kulki o średnicy ok. 2 1/2 cm. Rozgrzać tłuszcz i na średnim ogniu smażyć kulki na br?zowy kolor. Podawać z ziemniakami puree i kompotem z borówek.