Dzisiaj jest Czwartek 18 stycznia 2018
Przepisy kulinarne - Napoje, drinki

Zielony seler


200 ml soku z selera
180 ml soku gruszkowego
20 ml soku z cytryny
gazowana  woda mineralna
kostki lodu Wysokie szklanki schłodzić w lodówce. Rozkruszyć lód. W shakrze wymieszać lód z sokami. Napełnić szklanki do połowy, uzupełnić wod?.

Ostatnio odwiedzony przepis kulinarny

Kaczka z jabłkami po chińsku


Produkty: - 50 dag piersi kaczki
- 2 łyżki czystej wódki
- 2 winne jabłka
- 2 ziemniaki
- 1 łyżka majeranku
- 2-3 łyżki oleju
- sól Wykonanie: Z kaczki zdejmij skórkę z tłuszczem, a mięso pokrój w paski, posól, zalej wódką, posyp połową majeranku, wymieszaj i odstaw na kilka godzin do lodówki. Tuż przed smażeniem osącz mięso. Obrane ziemniaki pokrój w słupki o grubości 3 mm. Jabłka obierz, pokrój na ćwiartki, wytnij gniazda nasienne. Miąższ pokrój w plasterki. Do woka wlej łyżkę oleju, rozgrzej, usmaż kaczkę (w dwóch porcjach). Odsuń na kratę woka lub wyjmij na talerzyk. Wlej drugą łyżkę oleju, usmaż ziemniaki. Rozgarnij je, włóż jabłka i krótko je obsmaż (jeśli trzeba, wlej jeszcze trochę oleju). Dodaj mięso i resztę majeranku, wymieszaj.

Przepisy kulinarne - losowy

Awokado z nadzieniem z dorsza


Składniki: -  60 dag filetów z dorsza -  3 awokado -  1 szklanka białego wina -  pęczek dymki -  2 zielone cytryny -  3 ząbki czosnku -  1.5 łyżki wiórków kokosowych -  tabasco -  2 łyżki jogurtu naturalnego -  listek laurowy -  suszony tymianek w gałązkach -  kilka ziaren gorczycy i kolendry -  1 pęczek rzodkiewek Sposób przyrządzania: Do garnka wlewamy szklankę wody i wino. Dodajemy przyprawy, przykrywamy i powoli doprowadzamy do wrzenia. Wkładamy pokrojonego w kawałki dorsza i gotujemy w odkrytym garnku przez 10 minut na bardzo małym ogniu. Rybę wyjmujemy, dokładnie czyścimy z resztek ości i skóry, rozdrabniamy i pozostawiamy do przestygnięcia. Białe części dymki kroimy w drobną kostkę, zielone drobno siekamy. Awokado przecinamy wzdłuż na pół. Usuwamy pestkę, wyjmujemy miąższ (zachowujemy połówki skórek), rozgniatamy widelcem i mieszamy z wyciśniętym czosnkiem, cebulą, śmietaną, sokiem z 1 cytryny i wiórkami kokosowymi. Dodajemy delikatnie rybę, sól, pieprz, tabasco, mieszamy. Farszem napełniamy awokado. Podajemy z tostami, przybrane cienkimi plasterkami zielonej cytryny i czerwonymi rzodkiewkami z zielonymi ogonkami.