Dzisiaj jest Wtorek 16 stycznia 2018
Przepisy kulinarne - Napoje, drinki

Wściekłe psy


Robi sie tak:
do kieliszka (25, 50 ml ale nie wiekszego) wlac nieco (wedle gustui ja leje ok 1/3 pojemnosci) gestego soku wisniowego lub malinowego (slodzonego) nastepnie lejemy wodke czysta (raczej dobrej jakosci np ww.). Wodke nalezy wlac w taki sposob, aby sie nie pomieszala z sokiem (po sciankach). Na koniec 3-4 krople tobasco. Pic jednym lykiem.


Ostatnio odwiedzony przepis kulinarny

Kluski śląskie z mięsem


SKŁADNIKI: * 1 kg ugotowanych w mundurkach ziemniaków * 250 g gotowanego mięsa (drób wołowina lub wieprzowina) * 250 g maki ziemniaczanej * 2 żółtka * sól * pieprz SPOSÓB PRZYRZĄDZANIA: Mięso i ziemniaki zmielić w maszynce, doprawić solą i pieprzem, dodać żółtka i wyrobić ciasto. Formować kuliste kluski. Gotować na wrzacej, osolonej wodzie, aż do momentu wypłynięcia.

Przepisy kulinarne - losowy

Leśne risotto


1 kg mieszanych grzybów (np. prawdziwki, kurki, rydze, podgrzybki, boczniaki, pieczarki)
1 szkl. ryżu długoziarnistego
3 szkl wywaru
8 dag parmezanu
2 cebule
2 ząbki czosnku
3 łyżki oleju
2 łyżki masła
szczypta szafranu
gał?zka świeżego rozmarynu
sól, pieprz Cebulę pokroić w drobną kostkę, czosnek posiekać. Olej mocno rozgrzać na głębokiej patelni, podsmażyć cebulę, czosnek i ryż. Zalać wywarem, zagotować, przyprawić solą, pieprzem, szafranem. Dusić pod przykryciem na małym ogniu ok. 40 min. Oczyszczone grzyby podsmażyć n gor?cym tłuszczu i dodać do ryżu na 10 min. przed końcem duszenia. Parmezan utrzeć. Czę?ć odłożyć do dekoracji, resztę wymieszać z ryżem i grzybami. Całość ew. jeszcze doprawić. Posypać serem i udekorować rozmarynem.