Dzisiaj jest Sobota 15 grudnia 2018
Przepisy kulinarne - Napoje, drinki

Wściekłe psy


Robi sie tak:
do kieliszka (25, 50 ml ale nie wiekszego) wlac nieco (wedle gustui ja leje ok 1/3 pojemnosci) gestego soku wisniowego lub malinowego (slodzonego) nastepnie lejemy wodke czysta (raczej dobrej jakosci np ww.). Wodke nalezy wlac w taki sposob, aby sie nie pomieszala z sokiem (po sciankach). Na koniec 3-4 krople tobasco. Pic jednym lykiem.


Ostatnio odwiedzony przepis kulinarny

Pieczona baranina z agrestem


Porcja dla 4 osob. Czas przygotow. 1 godz. 50 min.
800 g miesa pieczeniowego z udzca lub combra,
125 ml octu 3%,
50 ml oliwy,
2 lyzki masla,
250 g niedojrzalego agrestu,
1 lyzka maki,
100 ml bulionu,
1 lyzka majeranku,
1/2 lyzeczki cukru,
sol, pieprz.

1. Sparzone wrzacym octem mieso osaczyc, pobic palka, posmarowac oliwa. Wymieszac majeranek z pieprzem i sola. Mieszanine te wetrzec w pieczen.
2. Mieso przelozyc do naczynia, dodac maslo, piec w piekarniku ogrzanym do
temp. 230żC ok. 50 min, od czasu do czasu podlewajac pieczen sosem i skrapiajac woda.
3. Wyjac upieczone mieso, do sosu wlac bulion, zaprawic lyzka maki. Dodac umyty
i oczyszczony z szypulek agrest, cukier. Mieszajac, gotowac 5 min. Wlozyc z
powrotem mieso i jeszcze raz zagotowac.
4. Baranine przelozyc na polmisek, polac sosem. Podawac z ryzem.

Przepisy kulinarne - losowy

Legumina gryczana


SKŁADNIKI: * 200 g ugotowanej na półtwardo kaszy gryczanej * 500 ml śmietany - 22 % * 200 g cukru * 50 g araku * 1 łyżka masła * 1 łyżka tartej bułki * skórka otarta z cytryny WYKONANIE: Śmietana powinna być kwaśna. Mieszamy ją z kaszą gryczaną, dodajemy cukier, skórkę z cytryny i arak. Brytfannę smarujemy masłem i posypujemy tartą bułką. Nakładamy masę z kaszą. Wstawiamy do nagrzanego do 180 st. C piekarnika na ok. 30– 40 minut. Podajemy z sokiem lub konfiturą.