Dzisiaj jest Sobota 18 sierpnia 2018
Przepisy kulinarne - Napoje, drinki

Wściekłe psy


Robi sie tak:
do kieliszka (25, 50 ml ale nie wiekszego) wlac nieco (wedle gustui ja leje ok 1/3 pojemnosci) gestego soku wisniowego lub malinowego (slodzonego) nastepnie lejemy wodke czysta (raczej dobrej jakosci np ww.). Wodke nalezy wlac w taki sposob, aby sie nie pomieszala z sokiem (po sciankach). Na koniec 3-4 krople tobasco. Pic jednym lykiem.


Ostatnio odwiedzony przepis kulinarny

Sałata lodowa z warzywami


Składniki 1 czerwona papryka 300 g groszku (mrożonego lub z puszki) 1 puszka kukurydzy 2 łyżki oleju kukurydzianego 4 łyżki sosu chili 2 łyżki soku z cytryny sól pieprz 1 główka sałaty lodowej Sposób wykonania: 1. Paprykę pokroić na ćwiartki, usunąć nasiona i pokroić na cienkie paseczki. Wymieszać z kukurydzą i groszkiem (jeśli używamy groszku mrożonego - trzeba go rozmrozić). 2. Do warzyw dodać olej, sos chili i sok z cytryny, doprawić solą i pieprzem. 3. Główkę sałaty lodowej oczyścić, pokroić na ćwiartki, a następnie na cienkie paseczki. Sałatę wymieszać z warzywami bezpośrednio przed podaniem.

Przepisy kulinarne - losowy

Zupa selerowa z rokpolem


Porcja dla 4 osob. Czas przygotow. 1 godz. 10 min.
500 g selera naciowego,
1 cebula,
80 g sera (rokpol),
2 lyzki masla,
100 ml smietanki,
1 l wywaru jarzynowego ze swiezych jarzyn,
sol, pieprz.

1. Seler dokladnie umyc. Lodyge drobno pokroic a liscie oderwac i zostawic do
przybrania. Cebule obrac, oplukac, drobno posiekac.
2. W garnku rozgrzac maslo. Wlozyc seler z cebula, dusic, az seler bedzie zupelnie miekki. Wlac goracy wywar. Gotowac pod przykryciem 20 min. Ostudzic,
zmiksowac.
3. Zupe ponownie zagotowac. Ser pokruszyc, wrzucic do zupy. Mieszac i podgrzewac na malym ogniu, az ser czesciowo sie rozpusci. Nie doprowadzac do wrzenia. Po zdjeciu z ognia doprawic smietana, sola i pieprzem. Podawac z grzankami, przybrana listkami selera.