Dzisiaj jest Środa 18 lipca 2018
Przepisy kulinarne - Napoje, drinki

Wytrawne martini


2 造磬i wytrawnego martini,
2 造磬i pernodu,
1 造磬a soku z cytryny,
1/2 szklanki wody mineralnej,
po jednym plasterku limetki i cytryny
listki melisy cytrynowej do dekoracji.
Do kieliszka wrzuci kilka kostek lodu, wla martini, pernod i sok cytrynowy. Dope軟i mocno sch這dzon wod? mineraln. Brzeg kieliszka udekorowa plasterkiem limetki i cytryny oraz listkami melisy.
Sk豉dniki na 1 kileiszek.


Ostatnio odwiedzony przepis kulinarny

Sa豉tka z w徠r鏏ek drobiowych na ciep這


SKxDNIKI: PORCJA: 250 KCAL - 2 piersi kacze - 350 g w徠r鏏ek drobiowych - 50 g mas豉 - 2 kwa郾e jab趾a - sa豉ta zwyk豉 i d瑿owa - 3 szalotki. SOS: - 1,5 造磬i oleju s這necznikowego - 造磬a octu winnego (najlepiej bia貫go) - 50 g 鄉ietany 22% - 造瞠czka bia貫j musztardy - s鏊, bia造 pieprz. SPOS笅 PRZYRZ.ZANIA: 1. Umyj sa豉t, osusz j i porwij na drobne kawa趾i. 2. SOS: ocet wymieszaj z olejem, musztard, sol i 鄉ietan, dopraw pieprzem. 3. Oczy嗆 w徠r鏏ki z b這nek i t逝szczu, rozdziel na mniejsze kawa趾i. 4. Szalotk pokr鎩 w pi鏎ka, zeszklij na po這wie mas豉, dorzu w徠r鏏k i usma. Odstaw i trzymaj w cieple. 4. Ka盥e jab趾o pokr鎩 na osiem cz窷ci, usu gniazda nasienne i usma na pozosta造m ma郵e tak, aby lekko si zarumieni造, ale zachowa造 j璠rno嗆. 5. R闚nolegle na drugiej patelni przygotuj kacze piersi: po堯 sk鏎 do do逝 i na wolnym ogniu sma do wytopienia t逝szczu (ok. 10 minut), a nast瘼nie przewr鵵 j i sma na du篡m ogniu 4 minuty. 6. Pokr鎩 na cienkie plasterki, usu t逝st sk鏎k. 7. W徠r鏏ki, plastry kaczki, jab趾a u堯 na sa豉cie, polej sosem.

Przepisy kulinarne - losowy

Babka kawowo-migdalowa


100 g migda堯w
250 g mas豉
4 jaja
250 g cukru pudru
150 g m彗i pszennej
1 造磬a cukru waniliowego
3 造磬i kawy rozpuszczalnej
10 g proszku do pieczenia
50 ml koniaku
tluszcz i m?ka do formy Migdaly sparzyc, zdjac skorki, posiekac. Kawe rozpuscic w koniaku.
2. Maslo utrzec z cukrem. Ucierajac dodac zoltka, cukier waniliowy, migdaly,
kawe z koniakiem i make wymieszana z proszkiem.
3. Bialka ubic na sztywna piane, polaczyc z pozostalymi skladnikami.
4. Do formy posmarowanej tluszczem i posypanej maka wlozyc ciasto, piec 50-60
min w temp. 170-190澧. Zrobic probe patyczkiem: jesli bedzie suchy, wyjac
babke i lekko ostudzic w formie.
5. Po wyjeciu z formy jeszcze ciepla babke mozna oblac polewa czekoladowa, a po
zastygnieciu polewy przybrac drazetkami w ksztalcie ziarenek kawy.