Dzisiaj jest Środa 22 sierpnia 2018
Przepisy kulinarne - Napoje, drinki

Wódka poziomkowa


Wsyp cztery garńce dojrzałych poziomek do poliwanego garnka, przesyp je funtem cukru tłuczonego, obwi?ż pęcherzem, postaw w spiżarni na dwadziescia cztery godzin; potem wlej wody Ľródlanej dwa garńce, wymieszaj zwolna, gdyby nie porozcierać jagód, postaw na cztery godziny, poczem zlej do worka flanelowego razem z jagodami i zcedĽ do jakiego naczynia. Do wody poziomkowej, wsyp cukru sześć funtów, gotuj powoli w r?dlu na czystym ogniu, zbieraj szumowiny starannie, osobliwie kiedy się zaczyna gotować; po odszumowaniu odstaw od ognia, włóz pół łuta cynamonu, niech zupełnie ostygnie, potem wlej dwa garńce spirytusu, powoli mieszając, i przecedĽ przez bibułę do butelek. Im się wolniej cedzi, tem wodka będzie czystsza.

Ostatnio odwiedzony przepis kulinarny

Rogaliki z szynką i serem


Składniki: 1 kg mąki, 200 ml oleju, 100 ml wody, 4 łyżeczki soli, 100 ml mleka, 2 łyżeczki cukru, 6 dag drożdży Nadzienie: - 20 dag szyki wieprzowej - 20 dag sera żółtego Sposób przyrządzania: Z mleka, drożdży oraz cukru zrobić zaczyn. Pozostawić do wyrośnięcia. Dodać resztę składników (wszystkie płynne składniki dodawać stopniowo aby ciasto nie było za rzadkie, jest to uzależnione od mąki). Ciasto wałkować, wykrawać trójkąty, nakładac farsz (szynkę i ser pokroić w paski) i zlepiać rogaliki. Piec w temp. 180 st. do zrumienienia. Są smaczne i na gorąco i na zimno.  

Przepisy kulinarne - losowy

Sałatka z zielonych pomidorów


kg zielonych pomidorów
20 dag cebuli
2 czerwone papryki
4 dag soli zalewa:
1 l wody
15 dag cukru
2 łyżeczki kwasku cytrynowego
ziele angielskie
ziarna pieprzu
czosnek Pomidory umyć, pokroić w grube plastry o grubości ok. 0,5 cm, cebulę w piórka, posypać solą, przykryć, odstawić na 12 h. Paprykę pokroić w krążki. Przygotować zalewę: zagotować wodę z cukrem i kwaskiem. Pomidor i cebulę układać w słoikach, wkładając do każdego po 2-3 ziarna pieprzu, 2 ziarna ziela angielskiego i ząbek czosnku. Przełożyć kr?żkami papryki. Wlać zalewę tak, by przykryła warzywa. Słoiki zamknąć, pasteryzować ok. 30 min.