Dzisiaj jest Poniedziałek 25 marca 2019
Przepisy kulinarne - Napoje, drinki

Wódka poziomkowa


Wsyp cztery garńce dojrzałych poziomek do poliwanego garnka, przesyp je funtem cukru tłuczonego, obwi?ż pęcherzem, postaw w spiżarni na dwadziescia cztery godzin; potem wlej wody Ľródlanej dwa garńce, wymieszaj zwolna, gdyby nie porozcierać jagód, postaw na cztery godziny, poczem zlej do worka flanelowego razem z jagodami i zcedĽ do jakiego naczynia. Do wody poziomkowej, wsyp cukru sześć funtów, gotuj powoli w r?dlu na czystym ogniu, zbieraj szumowiny starannie, osobliwie kiedy się zaczyna gotować; po odszumowaniu odstaw od ognia, włóz pół łuta cynamonu, niech zupełnie ostygnie, potem wlej dwa garńce spirytusu, powoli mieszając, i przecedĽ przez bibułę do butelek. Im się wolniej cedzi, tem wodka będzie czystsza.

Ostatnio odwiedzony przepis kulinarny

Comber z zająca w ziołach


Składniki 1 comber (1,5 kg) sól, pieprz 3 łyżki musztardy 2 ząbki czosnku 3 łyżki natki skórka z cytryny po łyżeczce szałwi, tymianku, rozmarynu 4 łyżki tartej bułki 5 łyżek oleju 1 cebula kilka ziaren jałowca 400 ml śmietany Sposób wykonania Comber umyć, oprószyć solą i pieprzem. Czosnek obrać, posiekać, dodać zioła, natkę, skórkę z cytryny, tarta bułkę, musztardę, 2 łyżki oleju, wymieszać. Panierką obłożyć mięso. Piec 25 min w temp. 180-200°C. Mięso ostudzić, wyjąć kości. Cebulę obrać, pokroić. Rozgrzać resztę olej u, wrzucić cebulę, rozgnieciony jałowiec, poddusić, posolić, wlać smietanę, dusić 5 min. Comber podawać z sosem.

Przepisy kulinarne - losowy

Czerwona fasola z ryżem


SKŁADNIKI: - 50 dag czerwonej fasoli - 1 duża biała cebula starta na tarce do warzyw - 2 rozgniecione ząbki czosnku - 2 posiekane łodygi selera naciowego - 2 łyżki posiekanej natki - 1 listek laurowy - sól - pieprz - tabasco - oliwa - 20 dag ryżu (2 torebki) - kawałek masła WYKONANIE:: Przebierz i opłucz fasolę, zalej ją zimną wodą i odstaw na 8-10 godzin. Zagotuj w tej samej wodzie, zmniejsz ogień. Na patelni rozgrzej trochę oliwy, zeszklij czosnek, cebulę i seler. Dodaj do fasoli razem z natką, listkiem laurowym i przyprawami. Gotuj przez 2- 3 godziny, aż fasola będzie zupełnie miękka, a woda odparuje. Na jakieś 20 minut przed końcem gotowania fasoli ugotuj ryż (w oddzielnym garnku) według wskazówek na opakowaniu. Wymieszaj z masłem, przełóż na talerze, na ryżu połóż porcje fasolki.