Dzisiaj jest Wtorek 22 maja 2018
Przepisy kulinarne - Napoje, drinki

Wódka poziomkowa


Wsyp cztery garńce dojrzałych poziomek do poliwanego garnka, przesyp je funtem cukru tłuczonego, obwi?ż pęcherzem, postaw w spiżarni na dwadziescia cztery godzin; potem wlej wody Ľródlanej dwa garńce, wymieszaj zwolna, gdyby nie porozcierać jagód, postaw na cztery godziny, poczem zlej do worka flanelowego razem z jagodami i zcedĽ do jakiego naczynia. Do wody poziomkowej, wsyp cukru sześć funtów, gotuj powoli w r?dlu na czystym ogniu, zbieraj szumowiny starannie, osobliwie kiedy się zaczyna gotować; po odszumowaniu odstaw od ognia, włóz pół łuta cynamonu, niech zupełnie ostygnie, potem wlej dwa garńce spirytusu, powoli mieszając, i przecedĽ przez bibułę do butelek. Im się wolniej cedzi, tem wodka będzie czystsza.

Ostatnio odwiedzony przepis kulinarny

napój rabarbarowo-miętowy


Przygotowanie: 15 min

Oczekiwanie: 20 min

Gotowanie: 15 min


Składniki

• 8 łodyg rabarbaru • pęczek świerzej mięty łagodnej • 1 cytryna • ok dwa litry wody • 10 dkg cukru lub miodu ( polecam miód lipowy)
Etapy przygotowania

1. Miętę płuczemy delikatnie w zimnej wodzie, potem zaparzamy w szklance wrzątku. 2. Rabarbar obieramy ze skórki i kroimy w kostkę. Dodajemy do gorącej wody i gotujemy, razem z cukrem lub miodem. 3. Cytrynę sparzamy wrzątkiem, sok wyciskamy do gotowanego rabarbaru (kto nie lubi gorzkawego posmaku powinien wybrać pestki). Napój smakuje zarówno na ciepło jak i na zimno ( można podawać z lodem) SMACZNEGO :)

Przepisy kulinarne - losowy

Tort makowo- budyniowy


SKŁADNIKI: • 15 dag maku, 5 dag mąki • 4 jaja, 10 dag cukru • łyżeczka proszku do pieczenia, 2 budynie śmietankowe • 3/4 litra mleka • 3 banany, biszkopty • galaretka pomarańczowa WYKONANIE: 1. Mak sparzyć wrzątkiem, odcedzić, dwukrotnie zemleć. Żółtka ubić z cukrem i dwoma łyżkami wody na pianę, dodać mąkę, proszek, mak. Białka ubić na sztywną pianę i delikatnie połączyć z masą makową. Piec 30- 40 minut w temperaturze 200 stopni. 2. Budyń ugotować wg przepisu na opakowaniu, wyłożyć na makowy spód, przełożyć plasterkami banana, schłodzić. Na wierzch ułożyć biszkopty i zalać tężejącą galaretką. Ponownie schłodzić.