Dzisiaj jest Wtorek 16 stycznia 2018
Przepisy kulinarne - Napoje, drinki

Wódka poziomkowa


Wsyp cztery garńce dojrzałych poziomek do poliwanego garnka, przesyp je funtem cukru tłuczonego, obwi?ż pęcherzem, postaw w spiżarni na dwadziescia cztery godzin; potem wlej wody Ľródlanej dwa garńce, wymieszaj zwolna, gdyby nie porozcierać jagód, postaw na cztery godziny, poczem zlej do worka flanelowego razem z jagodami i zcedĽ do jakiego naczynia. Do wody poziomkowej, wsyp cukru sześć funtów, gotuj powoli w r?dlu na czystym ogniu, zbieraj szumowiny starannie, osobliwie kiedy się zaczyna gotować; po odszumowaniu odstaw od ognia, włóz pół łuta cynamonu, niech zupełnie ostygnie, potem wlej dwa garńce spirytusu, powoli mieszając, i przecedĽ przez bibułę do butelek. Im się wolniej cedzi, tem wodka będzie czystsza.

Ostatnio odwiedzony przepis kulinarny

Kakaowy jabłecznik


SKŁADNIKI: * 2 1/2 szklanki mąki * 2 łyżki kakao * 4 jajka * 1 szklanka oleju * 1,5 kg jabłek * 1 łyżka proszku do pieczenia * 1 łyżka sody * 4- 5 łyżek orzechów włoskich WYKONANIE: Jajka należy ubić z cukrem. Dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia oraz kakao, sodę, cynamon i olej i orezchy. Na samym końcu dodać obrane i pokrojone w kostkę jabłka. Wszytsko wymieszać i przełożyć do wcześniej przygotowanej blachy. Piec w temperaturze 180oC przez około godzinkę.

Przepisy kulinarne - losowy

Risotto na ostro


Składniki 1,5- 2 piersi z kurczaka 1 opakowanie ryżu 1 kostka rosoło- warzywa 2 cebule 2 średnie marchewki przyprawa papryka ostra sól pieprz czosnek oliwa Sposób wykonania 1. Gotujemy ryż - ok. 2 szklanki. 2. Piersi kroimy na niewielkie kawałeczki. Dobrze jest wcześniej natrzeć je przyprawami tj. czosnkiem, solą, pieprzem, papryczką i niewielką ilością oliwy. 3. Wrzucamy kurczaka na rozgrzany tłuszcz i smażymy na silnym ogniu 2- 3 minuty. 4. Smażymy na szklisty kolor cebulki pokrojone w kostkę, a potem marchewkę startą na grubej tarce. 5. Do ugotowanego ryżu wrzucamy mięso i warzywa, mieszamy wszystko, doprawiamy sporą ilością ostrej papryki. 6. Przekładamy potrawę do żaroodpornego naczynia, polewamy rozpuszczoną kostką rosołową (ok 3/4 szklanki), kropimy oliwą i wstawiamy przykryte do nagrzanego piekarnika na ok. 30 minut. 7. Można udekorować marchewką pokrojoną w krążki.