Dzisiaj jest Piątek 19 stycznia 2018
Przepisy kulinarne - Napoje, drinki

Zubrowka


Zestaw na 1 litr wodki o mocy 40ż.
1 g (5-6 kawalkow dlugosci 25 cm) suszonej trawy zubrowej,
1 lyzeczka cukru,
1 l wodki czystej o mocy 40ż.

1. Trawe zubrowa pociac na kawalki dlugosci 3-4 cm, wlozyc je do butelki z wodka, odstawic do maceracji na 15-20 dni.
2. Po tym czasie nalew przelac do butelki, dodac rozpuszczony w 2 lyzkach wody
cukier i wymieszac. Zakorkowac butelke i odstawic na 2-3 dni.
3. Gotowa wodke przefiltrowac i rozlac do butelek. Do kazdej butelki mozna wlozyc zdzblo trawy zubrowej dla dekoracji.
4. Wodke mozna sporzadzic tez na zaprawie. W tym celu 10 g suszonej, pokrojonej
trawy zubrowej zalewa sie 170 ml wodki czystej ze spirytusu o mocy 50ż i maceruje 10 dni. Na litr zubrowki nalezy wziac 15 ml zaprawy, 420 ml spirytusu
o mocy 95ż, 5 g cukru i ok. 570 ml wody.
- Trawa zubrowa (Herba Hierochloe) rosnie prawie wylacznie w Polsce w Puszczy
Bialowieskiej. Zawiera ona aromatyczna substancje, tzw. kamaryne, ktora nadaje wodce swoisty zapach i smak.

Ostatnio odwiedzony przepis kulinarny

Babeczki waniliowe z malinami


Produkty: - 12 dag miękkiego masła
- 25 dag drobnego cukru (ale nie cukru pudru!)
- 1 łyżeczka olejku waniliowego
- 3 jajka
- 18 dag mąki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 3/4 szklanki mleka
- maliny do dekoracji
Polewa: - 6 dag przesianego cukru pudru
- 2-3 łyżki gorącej wody
- kilka kropli wanilii Wykonanie: Rozgrzej piekarnik do temp. 180°C. Do dołków formy na mufinki powkładaj pergaminowe mankieciki. Utrzyj masło z cukrem na puszystą masę, dodaj wanilię i kolejno jajka (zanim dodasz kolejne jajko, upewnij się, że poprzednie dokładnie połączyło się z masą). Dodaj mąkę z proszkiem do pieczenia i 1/2 łyżeczki soli. Na koniec wlej mleko i wymieszaj, ale niezbyt dokładnie, bo masa musi mieć lekko grudkowatą konsystencję. Ciastem napełnij papierowe mankieciki, piecz 20-25 minut na złoty kolor. Wyjmij z piekarnika i studź przez 10 minut w formie, a potem wyjmij i pozostaw, aby całkiem wystygły. Utrzyj składniki polewy, posmaruj ciastka i posyp malinami.

Przepisy kulinarne - losowy

Bakłażanowe kotlety


Dla dziecka od: 1 roku Składniki:
- 2 bakłażany
- sok z cytryny
- 2 łyżki mąki
- sól i pieprz
- oliwa lub olej do smażenia

Sposób przyrządzania:

Obrane bakłażany pokrój w plastry, następnie wrzuć na kilka minut do niewielkiej ilości gotującej się wody z dodatkiem soku z cytryny. Plastry wyjmij, osącz, otocz w mące wymieszanej z solą i pieprzem. Smaż z obu stron na rozgrzanej na patelni oliwie. Kotlety możesz posypać posiekaną natką pietruszki.