Dzisiaj jest Środa 18 lipca 2018
Przepisy kulinarne - Napoje, drinki

Zubrowka


Zestaw na 1 litr wodki o mocy 40ż.
1 g (5-6 kawalkow dlugosci 25 cm) suszonej trawy zubrowej,
1 lyzeczka cukru,
1 l wodki czystej o mocy 40ż.

1. Trawe zubrowa pociac na kawalki dlugosci 3-4 cm, wlozyc je do butelki z wodka, odstawic do maceracji na 15-20 dni.
2. Po tym czasie nalew przelac do butelki, dodac rozpuszczony w 2 lyzkach wody
cukier i wymieszac. Zakorkowac butelke i odstawic na 2-3 dni.
3. Gotowa wodke przefiltrowac i rozlac do butelek. Do kazdej butelki mozna wlozyc zdzblo trawy zubrowej dla dekoracji.
4. Wodke mozna sporzadzic tez na zaprawie. W tym celu 10 g suszonej, pokrojonej
trawy zubrowej zalewa sie 170 ml wodki czystej ze spirytusu o mocy 50ż i maceruje 10 dni. Na litr zubrowki nalezy wziac 15 ml zaprawy, 420 ml spirytusu
o mocy 95ż, 5 g cukru i ok. 570 ml wody.
- Trawa zubrowa (Herba Hierochloe) rosnie prawie wylacznie w Polsce w Puszczy
Bialowieskiej. Zawiera ona aromatyczna substancje, tzw. kamaryne, ktora nadaje wodce swoisty zapach i smak.

Ostatnio odwiedzony przepis kulinarny

Sernik z makiem


Składniki Przepis Ciasto
1 szklanka mąki pszennej
1/2 kostki margaryny /12,5 dag/
1 jajko
1/2 szkl,cukru
2 łyżki kakao
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka esencji rumowej

Masa serowa
50 dag tłustego sera twarogowego
5 dag masła
3/4 szklanki cukru pudru
2 jajka
1 łyżka mąki ziemniacznej
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
sok i skOrka otarta z 1 cytryny
skórka pomarańczowa w cukrze i rodzynki
/ile kto lubi/

Masa makowa
1 1/2 szklanki maku
1 szklanka cukru
5 dag masła
2 białka
cukier waniliowy
1 łyżeczka esencji pomarańczowej
rodzynki 5 dag Ciasto
Z podanych składników szybko zagnieść kruche ciasto i schłodzić je w zamrażarce co najmniej 30 min.Tortownicę lub blaszkę wyłożyć ciastem i podpioec w temp.180 st.
przez 10do 15 minut

Masa serowa
Ser zemleć w maszynce,Białka ubić na sztywną oianę.Masło ucierać z cukrem pudrem i żółtkami,stopniowo dodają?c ser,m?kę ziemniaczaną,proszek do pieczenia,skórkę  i sok z cytryny.Na końcu dodać pianę i rodznki oraz skórkę pomarańczową,wszystko dokładnie ,powoli wymieszać.

Masa makowa.
Mak sparzyć,odcedzić i 3 razy zemleć .
W rondlu rozpu?cić masło,włożyć mak,
dodać cukier,cukier waniliowy,olejek
pomarańczowy i rodzynki.Mak smażyć
19 do 15 min.stale mieszając,następnie
ostudzić,poł?czyć z pianą ubit? z białek.

Na podpieczony kruchy spód wykładamy masęserową,a na niej kładziemy masę makową.
Pieczemy w piekarniku rozgrranym do 180 st
50 do 60 minut.Po przestudzeniu wjmujemy
z formy.
Całowicie wystudzony sernik można polać
gotową polewą orzechową lub czekoladową.

Przepisy kulinarne - losowy

Tort daktylowo - migdałowy z polewą czekoladową


Składniki • 25 dag cukru pudru • 25 dag daktyli • 25 dag migdałów • 6 jaj • torebka cukru waniliowego • sok z jednej cytryny • 4 dag mielonych biszkoptów • 10 dag czekolady • 3 łyżki masła • 2 łyżki mleka Etapy przygotowania 1. Jajka ubić z cukrem na parze, starannie wymieszać z drobno pokrojonymi daktylami i zmielonymi migdałami (trzeba je najpierw sparzyć i obrać), cukrem waniliowym, sokiem z cytryny i biszkoptami. 2. Wyłożyć do natłuszczonej tortownicy średniej wielkości, wyrównać, wstawić do piekarnika nagrzanego do 150-170 stopni i piec 50-60 minut. 3. Pokruszoną czekoladę, masło i mleko podgrzać w rondelku, mieszając. Gdy wszystkie składniki polewy rozpuszczą się i połączą, oblać nią tort.