Dzisiaj jest Niedziela 18 listopada 2018
Przepisy kulinarne - Napoje, drinki

Zubrowka


Zestaw na 1 litr wodki o mocy 40ż.
1 g (5-6 kawalkow dlugosci 25 cm) suszonej trawy zubrowej,
1 lyzeczka cukru,
1 l wodki czystej o mocy 40ż.

1. Trawe zubrowa pociac na kawalki dlugosci 3-4 cm, wlozyc je do butelki z wodka, odstawic do maceracji na 15-20 dni.
2. Po tym czasie nalew przelac do butelki, dodac rozpuszczony w 2 lyzkach wody
cukier i wymieszac. Zakorkowac butelke i odstawic na 2-3 dni.
3. Gotowa wodke przefiltrowac i rozlac do butelek. Do kazdej butelki mozna wlozyc zdzblo trawy zubrowej dla dekoracji.
4. Wodke mozna sporzadzic tez na zaprawie. W tym celu 10 g suszonej, pokrojonej
trawy zubrowej zalewa sie 170 ml wodki czystej ze spirytusu o mocy 50ż i maceruje 10 dni. Na litr zubrowki nalezy wziac 15 ml zaprawy, 420 ml spirytusu
o mocy 95ż, 5 g cukru i ok. 570 ml wody.
- Trawa zubrowa (Herba Hierochloe) rosnie prawie wylacznie w Polsce w Puszczy
Bialowieskiej. Zawiera ona aromatyczna substancje, tzw. kamaryne, ktora nadaje wodce swoisty zapach i smak.

Ostatnio odwiedzony przepis kulinarny

Przepisy kulinarne - losowy

Ciasto z bit± ¶mietan±


Składniki Biszkopt: - 5 jaj - 1 szklanka cukru - 0.75 szklanki m±ki - 2 łyżeczki proszku do pieczenia - 2 łyżki m±ki ziemniaczanej Masa pomarańczowa: - 1 litr soku pomarańczowego (odlać pół szklanki) - 0.5 szklanki cukru - 3 budynie smietankowe Dodatkowo : 1 puszka brzoskwiń. Herbatniki z polew± czekoladow± z jednej strony (2 paczki) Bita ¶mietana: - 0.5 litra ¶mietanki 30 % - 2 ¶mietanki w proszku "snieżki" - 2 ¶mietanki Fix Sposób wykonania: Biszkopt: Białka ubić na sztywno,dodać cukier, ubić, następnie dodawać po jednym żółtku. Wsypać wszystkie sypkie składniki i wymieszać delikatnie. Upiec jak biszkopt. Masa pomarańczowa: Sok zagotować z cukrem (niecały) i wlać rozrobione w reszcie soku budynie, ugotować budyń. Na biszkopcie ułożyć brzoskwinie pokrojone w plasterki i zalać je goraca masa pomarańczow±. Bita smietana: Ubić smietanę, dodać snieżkę i Fix i wyłożyć na zimn± już masę pomarańczow±.
Na wierzchu układać moczone w zostawionym soku herbatniki z czekolada i układac je na bitej smietanie  czekolada do góry. Teraz chwilę schłodzić aby herbatniki zmiękły troszkę.