Dzisiaj jest Poniedziałek 25 marca 2019
Przepisy kulinarne - Napoje, drinki

Zubrowka


Zestaw na 1 litr wodki o mocy 40ż.
1 g (5-6 kawalkow dlugosci 25 cm) suszonej trawy zubrowej,
1 lyzeczka cukru,
1 l wodki czystej o mocy 40ż.

1. Trawe zubrowa pociac na kawalki dlugosci 3-4 cm, wlozyc je do butelki z wodka, odstawic do maceracji na 15-20 dni.
2. Po tym czasie nalew przelac do butelki, dodac rozpuszczony w 2 lyzkach wody
cukier i wymieszac. Zakorkowac butelke i odstawic na 2-3 dni.
3. Gotowa wodke przefiltrowac i rozlac do butelek. Do kazdej butelki mozna wlozyc zdzblo trawy zubrowej dla dekoracji.
4. Wodke mozna sporzadzic tez na zaprawie. W tym celu 10 g suszonej, pokrojonej
trawy zubrowej zalewa sie 170 ml wodki czystej ze spirytusu o mocy 50ż i maceruje 10 dni. Na litr zubrowki nalezy wziac 15 ml zaprawy, 420 ml spirytusu
o mocy 95ż, 5 g cukru i ok. 570 ml wody.
- Trawa zubrowa (Herba Hierochloe) rosnie prawie wylacznie w Polsce w Puszczy
Bialowieskiej. Zawiera ona aromatyczna substancje, tzw. kamaryne, ktora nadaje wodce swoisty zapach i smak.

Ostatnio odwiedzony przepis kulinarny

Sos szary z piernikiem


Składniki:1 szklanka ciemnego piwa,
1/2 szklanki wywaru ryby,
5 dag migdałów,
3 dag rodzynek,
1 1/2 łyżki masła,
sól,
cukier lub miód,
2 - 3 łyżki soku z cytryny lub 1/2 kieliszka czerwonego wina,
5 dag piernika.

 
Sposób przyrządzenia:        Migdały sparzyć, obrać ze skórki (zostawić kilka do przybrania) i zemleć lub drobno posiekać. Rodzynki opłukać, namoczyć w małej ilości przegotowanej wody. Piernik namoczyć w piwie, a gdy rozmięknie, dodać migdały, wywar z ryby i wymieszać. Masło rozpuścić w rondelku, wlać piwo i zagotować, stale mieszając, aby sos nie przywarł do dna. Dodać rodzynki, doprawić do smaku solą, cukrem, sokiem z cytryny lub winem.

Przepisy kulinarne - losowy

Pizza makaronowa


Składniki: 400 g ugotowanego spaghetti (ze 130 g surowego)
1 ząbek czosnku
4 jajka
1 łyżeczka suszonego oregano
sól, pieprz
4 łyżki oliwy
250 g pomidorów
300 g mozarelli
50 g salami w cienkich plasterkach
8 czarnych oliwek (niekoniecznie)
pół pęczka bazylii (niekoniecznie) Przygotowanie: W misce rozbić jajka, dodać przeciśnięty czosnek, sól, pieprz i oregano. Dodać ugotowany makaron i dobrze wymieszać. Na patelni rozgrzać 2 łyżki oliwy. Makaron podzielić na pół. Jedną część równomiernie rozłożyć na patelni i obsmażać z obu stron na złocisto-brązowo. Tak samo usmażyć drugą pizzę z reszty makaronu na pozostałych 2 łyżkach oliwy. Pomidory umyć, pokroić w cienkie plasterki, wyłożyć na pizze. Na pomidory ułożyć listki bazylii, plasterki salami i na koniec plastrem sera mozarella. Smażyć pod przykryciem 3- 5 minut. Na koniec można udekorować pizze oliwkami i listkami bazylii.