Dzisiaj jest Czwartek 24 stycznia 2019
Przepisy kulinarne - Napoje, drinki

Zubrowka


Zestaw na 1 litr wodki o mocy 40ż.
1 g (5-6 kawalkow dlugosci 25 cm) suszonej trawy zubrowej,
1 lyzeczka cukru,
1 l wodki czystej o mocy 40ż.

1. Trawe zubrowa pociac na kawalki dlugosci 3-4 cm, wlozyc je do butelki z wodka, odstawic do maceracji na 15-20 dni.
2. Po tym czasie nalew przelac do butelki, dodac rozpuszczony w 2 lyzkach wody
cukier i wymieszac. Zakorkowac butelke i odstawic na 2-3 dni.
3. Gotowa wodke przefiltrowac i rozlac do butelek. Do kazdej butelki mozna wlozyc zdzblo trawy zubrowej dla dekoracji.
4. Wodke mozna sporzadzic tez na zaprawie. W tym celu 10 g suszonej, pokrojonej
trawy zubrowej zalewa sie 170 ml wodki czystej ze spirytusu o mocy 50ż i maceruje 10 dni. Na litr zubrowki nalezy wziac 15 ml zaprawy, 420 ml spirytusu
o mocy 95ż, 5 g cukru i ok. 570 ml wody.
- Trawa zubrowa (Herba Hierochloe) rosnie prawie wylacznie w Polsce w Puszczy
Bialowieskiej. Zawiera ona aromatyczna substancje, tzw. kamaryne, ktora nadaje wodce swoisty zapach i smak.

Ostatnio odwiedzony przepis kulinarny

Indyk w sosie czekoladowym


Składniki 2 piersi indyka 2 posiekane cebule 2 z±bki czosnku 1 mała suszona papryczka chili 1 szklanka płatków migdałowych 4 dag gorzkiej czekolady 1,5 łyżeczki soli 2 łyżki słodkiej papryki olej do smażenia  Sposób wykonania Każd± pier¶ z indyka pokroić na 4 czę¶ci. Włożyć do garnka i zalać tak± ilo¶ci± wody aby mięso było przykryte, posolić, gotować na małym ogniu ok. 30 minut. W tym czasie podsmażyć cebulę i dodać do mięsa. Dodać czosnek, paprykę słodk±, pokruszon± chili, płatki migdałowe i czekoladę. Dusić pod przykryciem na małym ogniu, az mięso będzie miękkie. Podawać z ryżem.


Przepisy kulinarne - losowy

Pierniczki na choinkę


Składniki:
1 kg m±ki
300 g sztucznego miodu
350 g cukru
½ szkl mleka
2 jajka
½ kostki margaryny
3-4 łyżki kakao
1 łyżka kawy mielonej
½ łyżeczki sody
½ łyżeczki proszku do pieczenia
 20 g cynamonu mielonego
5 g imbiru mielonego
5 g zmielonych goĽdzików
4 g gałki muszkatołowej mielonej
1,5 g pieprzu czarnego mielonego
1 g zmielonego ziela angielskiego
 1,5 g zmielonej kolendry Do przybrania np:
lukier
polewa czekoladowa biała i czarna
wiórki kokosowe
orzechy
migdały
kolorowa posypka do ciast Wykonanie: Cukier, miód, mleko i margarynę podgrzać. Gdy wszystkie składniki rozpuszcz± się zdj±ć z ognia, dodać przyprawy, kakao i kawę. Po ostudzeniu wbić jajka i ubić. Wsypać m±kę z sod± i proszkiem do pieczenia i dokładnie wymieszać. Uformować kulę, przykryć ¶ciereczk± i wstawić na 24 godziny do lodówki. Rozwałkować i wyci±ć foremkami różnych kształtów pierniczki. W każdym pierniczku zrobić dziurkę o ¶rednicy 0,5 cm. (aby po upieczeniu nawlec na zawieszkę). Układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i piec ok. 20-30 minut w temp. 180 stopni. Następnego dnia ozdabiać według upodobań. Aby pierniczki były miękkie należy włożyć je do metalowej puszki razem z kawałkiem skórki od chleba i zamkn±ć na 24 godziny.