Dzisiaj jest Środa 19 września 2018
Przepisy kulinarne - Napoje, drinki

Zubrowka


Zestaw na 1 litr wodki o mocy 40ż.
1 g (5-6 kawalkow dlugosci 25 cm) suszonej trawy zubrowej,
1 lyzeczka cukru,
1 l wodki czystej o mocy 40ż.

1. Trawe zubrowa pociac na kawalki dlugosci 3-4 cm, wlozyc je do butelki z wodka, odstawic do maceracji na 15-20 dni.
2. Po tym czasie nalew przelac do butelki, dodac rozpuszczony w 2 lyzkach wody
cukier i wymieszac. Zakorkowac butelke i odstawic na 2-3 dni.
3. Gotowa wodke przefiltrowac i rozlac do butelek. Do kazdej butelki mozna wlozyc zdzblo trawy zubrowej dla dekoracji.
4. Wodke mozna sporzadzic tez na zaprawie. W tym celu 10 g suszonej, pokrojonej
trawy zubrowej zalewa sie 170 ml wodki czystej ze spirytusu o mocy 50ż i maceruje 10 dni. Na litr zubrowki nalezy wziac 15 ml zaprawy, 420 ml spirytusu
o mocy 95ż, 5 g cukru i ok. 570 ml wody.
- Trawa zubrowa (Herba Hierochloe) rosnie prawie wylacznie w Polsce w Puszczy
Bialowieskiej. Zawiera ona aromatyczna substancje, tzw. kamaryne, ktora nadaje wodce swoisty zapach i smak.

Ostatnio odwiedzony przepis kulinarny

Karkówka pikantna


SKŁADNIKI:
Karkówka,
przyprawa- Delikat czerwony (do grilla),
curry,
chili. PRZYGOTOWANIE:
Mięso kroimy na kotlety, nacieramy przyprawami i odstawiamy na 30 min. Następnie zawijamy w aluminiową folię i pieczemy na grillu do uzyskania kruchości i br?zowego koloru.

Przepisy kulinarne - losowy

Rosół z kurczaka z tortellini


Składniki: średniej wielkości kurczak pęczek włoszczyzny cebula listek laurowy 4 pomidory 10 dag mrożonego groszku 35 dag suszonych pierożków tortellini z mięsem cytryna 2 - 3 łyżki białego wytrawnego wina pęczek natki pietruszki sól, pieprz Wykonanie: Kurczaka opłukać, włoszczyznę pokroić w kostkę, cebulę - na ćwiartki. Kurczaka, włoszczyznę i cebulę zalać dwoma litrami wody, dodać listek laurowy, sól i pieprz. Gotować około godziny. Pomidory obrać ze skórki, miąższ pokroić w kostkę. Rosół przecedzić przez sito i znów zagotować. Tortellini gotować w czystym rosole około 10 minut. Na 5 minut przed końcem włożyć pomidory i groszek. Zupę przyprawić skórką otartą z cytryny i winem. Posypać posiekaną natką.