Dzisiaj jest Sobota 15 grudnia 2018
Przepisy kulinarne - Napoje, drinki

Wyrafinowana gorąca czekolada po meksykańsku


Składniki
 
50 gram gorzkiej czekolady 1 szklanka mleka 5 łyżek śmietany kremówki 2 łyżki cukru pudru szczypta chili szczypta cynamonu Wykonanie Mleko, smietanę i cukier puder mieszając podgrzać w garnuszku na małym ogniu. Nie doprowadzić do zagotowania, bo powstanie korzuch. Czekoladę posiekać jak najdrobniej. Wrzucić do ciepłego mleka i śmietany ( cukier puder powinien ładnie się rozpuscić), podgrzewać mieszając, aż czekolada całkowicie się rozpusci i nie będzie rzadnych grudek. Dodac szczyptę chili i cynamonu, rozmieszać aż do calkowitego połaczenia.


Ostatnio odwiedzony przepis kulinarny

Filety z soli z jarzynami w sosie porto


Składniki: - 6 filetów z soli (około 80 dag) - 5 cieńszych porów - 4 marchewki - 2 gałązki selera naciowego lub 1/2 bulwy - 2 pietruszki - 2 szalotki lub 1 cebula - 2 łyżki masła - 1 cytryna - 1/3 szklanki białego porto lub wermutu - 2 łyżki śmietany 18-proc. - 1 kostka rosołowa - 2 listki laurowe - tymianek w gałązkach (niekoniecznie)
Sposób przyrządzania: W garnku (najlepiej do gotowania na parze) zagotowujemy 1 l wody, wrzucamy kostkę rosołową, listki laurowe i tymianek. Gotujemy na małym ogniu ok. 20 minut. Ciemnozielone końce porów odcinamy i wyrzucamy. Wszystkie jarzyny kroimy w cienkie słupki. Na patelni rozpuszczamy masło, wrzucamy cebulę i pory i szklimy pod przykryciem 10 minut. Dodajemy resztę jarzyn, mieszamy i przykrywamy na następne 10 minut. W tym czasie, na sitku układamy filety, przekładając je plasterkami cytryny i gotujemy na parze nad rosołem (albo wkładamy do rosołu i gotujemy na bardzo małym ogniu) 5-7 minut. Jarzyny na patelni odkrywamy, dolewamy porto, mieszamy i czekamy, aż sos nieco zgęstnieje. Dodajemy śmietanę, sól, pieprz. Dokładnie mieszamy. Na półmisku układamy jarzyny, a na nich rybę przybraną plasterkami cytryny. Podajemy z ziemniakami z wody z koperkiem.

Przepisy kulinarne - losowy

White lady


Porcja dla 2 osob.
90 ml ginu,
30 ml likieru pomaranczowego Cointreau,
30 ml soku cytrynowego,
1 bialko,
2 wisnie koktajlowe,
4 kostki lodu.

1. Do shakera wrzucic pokruszone kostki lodu.
2. Wlac gin, likier, sok cytrynowy i bialko. Wstrzasc bardzo energicznie przez
kilkanascie sekund, by bialko rownomiernie wymieszalo sie z pozostalymi
skladnikami.
3. Przelac, odfiltrowujac lod, do kieliszkow koktajlowych lub pucharkow do
szampana i przybrac wisniami koktajlowymi nadzianymi na szpadki.
4. Podawac miedzy posilkami jako napoj wzmacniajacy.