Dzisiaj jest Sobota 18 sierpnia 2018
Przepisy kulinarne - Napoje, drinki

Wyrafinowana gorąca czekolada po meksykańsku


Składniki
 
50 gram gorzkiej czekolady 1 szklanka mleka 5 łyżek śmietany kremówki 2 łyżki cukru pudru szczypta chili szczypta cynamonu Wykonanie Mleko, smietanę i cukier puder mieszając podgrzać w garnuszku na małym ogniu. Nie doprowadzić do zagotowania, bo powstanie korzuch. Czekoladę posiekać jak najdrobniej. Wrzucić do ciepłego mleka i śmietany ( cukier puder powinien ładnie się rozpuscić), podgrzewać mieszając, aż czekolada całkowicie się rozpusci i nie będzie rzadnych grudek. Dodac szczyptę chili i cynamonu, rozmieszać aż do calkowitego połaczenia.


Ostatnio odwiedzony przepis kulinarny

Kotlety z indyka w migdałach


SKŁADNIKI: • 4 kotlety z indyka (po ok. 200 g) • sól • pieprz • 2 łyżki mąki • 2 jaja • 8 łyżek migdałów w płatkach • 2 szalotki • 2 pomidory • 400 g fasolki szparagowej • 1 łyżka masła • cząber • 100 ml bulionu instant • gałka muszkatułowa • 1 łyżka margaryny WYKONANIE: 1. Mięso opłukać, osuszyć, natrzeć solą i pieprzem.Kotlety oprószyć mąką, zanurzyć w rozkłóconych jajach, następnie obtoczyć w płatkach migdałowych. Panierkę docisnąć. 2. Szalotki oczyścić. Pomidory umyć. Szalotkę i pomidory pokroić w małą kostkę. Fasolkę oczyścić i umyć. 3. Szalotkę poddusić na roztopionym maśle, dodać fasolkę i cząber, następnie wlać bulion, całość gotować ok. 8 minut na wolnym ogniu pod przykryciem. Fasolkę doprawić solą, pieprzem i gałką muszkatułową. 4. Kotlety smażyć na margarynie po 3 minuty z każdej strony. Pomidory dodać do fasolki, podgrzać, doprawić solą i pieprzem. Kotlety podawać z warzywami.

Przepisy kulinarne - losowy

Babka na szybko


SKŁADNIKI: * szklanka mąki * 1 szklanka cukru /niecała * 4 jajka * cukier puder do posypania * sok z cytryny * 1 łyżeczka proszku do pieczenia * tłuszcz do formy * wiśnie koktajlowe do dekoracji SPOSÓB PRZYRZĄDZANIA Jajka ubić z cukrem na bardzo puszystą pianę. Dodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i sok z cytryny - wymieszać na gładką masę. Ciasto wlać do formy z kominkiem wcześniej wysmarowanej tłuszczem. Piekarnik rozgrzać do temp. 180 st. C i piec około 30 minut. Po wyciągnięciu z piekarnika posypać cukrem pudrem i udekorować wiśniami koktajlowymi.