Dzisiaj jest Czwartek 18 stycznia 2018
Przepisy kulinarne - Napoje, drinki

Wyrafinowana gorąca czekolada po meksykańsku


Składniki
 
50 gram gorzkiej czekolady 1 szklanka mleka 5 łyżek śmietany kremówki 2 łyżki cukru pudru szczypta chili szczypta cynamonu Wykonanie Mleko, smietanę i cukier puder mieszając podgrzać w garnuszku na małym ogniu. Nie doprowadzić do zagotowania, bo powstanie korzuch. Czekoladę posiekać jak najdrobniej. Wrzucić do ciepłego mleka i śmietany ( cukier puder powinien ładnie się rozpuscić), podgrzewać mieszając, aż czekolada całkowicie się rozpusci i nie będzie rzadnych grudek. Dodac szczyptę chili i cynamonu, rozmieszać aż do calkowitego połaczenia.


Ostatnio odwiedzony przepis kulinarny

Lasagne z kurczakiem i sosem z sera pleśniowego


SKŁADNIKI: • 250 g zmielonego mięsa z kurczaka • 2 białka • 4– 6 płatów makaronu lasagne • gałka muszkatołowa • 100 ml słodkiej śmietanki • 1 czerwona cebula • 2 pędy selera naciowego • 8 pomidorków koktajlowych • 1 ząbek czosnku • 4 filety anchois • 100 g sera pleśniowego • świeża bazylia • 1 cytryna • 1 papryczka chili • sól, pieprz, oliwa SPOSÓB PRZYRZADZANIA: • Do miksera wrzucamy połowę posiekanej cebulki i czosnek, dodajemy mielone mięso z kurczaka, białka jaja i śmietankę, doprawiamy solą, pieprzem, świeżo startą gałką muszkatołową. • Miksujemy na gładką masę, przekładamy do miski i dodajemy posiekane listki bazylii. • Płaty makaronu lasagne wkładamy po kolei do osolonego wrzątku z odrobiną oliwy, gotujemy według przepisu. • Dno żaroodpornego naczynia smarujemy śmietanką, kładziemy płat lasagne, na to 1 cm warstwę farszu z kurczaka, posypujemy posiekaną cebulką. • Kładziemy kolejny płat lasagne, smarujemy śmietanką, nakładamy farsz i posypujemy posiekanym selerem naciowym, tak układamy kolejne warstwy. • Na wierzch układamy płat lasagne, smarujemy go śmietanką, posypujemy posiekaną cebulką i czosnkiem, układamy przecięte w pół pomidorki koktajlowe. • Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180° C na 20– 25 minut. • Do rozgrzanego rondla wlewamy oliwę, dodajemy posiekaną cebulę, rozgnieciony czosnek, rozdrobniony ser pleśniowy, zalewamy słodką śmietanką i gotujemy. • Dodajemy posiekane filety anchois, redukujemy sos, na koniec dodajemy posiekane listki bazylii, sok z cytryny, pokrojone na pół pomidorki koktajlowe, papryczkę chili, sól i pieprz.

Przepisy kulinarne - losowy

Syta zupa


Składniki •  fasola Jaś drobna lub średnia lub groch niełuskany 400 g •  szkielet indyczy z kuprem •  boczek parzony lub wędzony lub żeberka wędzone ok. 400 g •  marchewka 2-3 szt. •  średnia pietruszka lub natka (może być suszona) •  ziemniaki 4-5 szt. •  kostki rosolowe wołowe , maggi (mogą być suszone liście) •  pieprz czarny mielony, papryka słodka mielona Etapy przygotowania 1. w dużym garnku gotujemy fasolę lub groch z mięsami. po ok. 30 minutach, kiedy mięso odchodzi od kości, wyciągamy mięsa do ostudzenia 2. ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę marchew obieramy . wrzucamy warzywa do zupy dodajemy zioła, przyprawy i kostki rosolowe. gotujemy ok. 30 minut aż ziemniaki będą miękkie 3. wyciągamy marchew do pokrojenia, mięso obieramy od kości, kroimy drobno i dodajemy wszystko do zupy 4. zupa smakuje najlepiej po ostygnięciu i podgrzaniu