Dzisiaj jest Wtorek 22 maja 2018
Przepisy kulinarne - Napoje, drinki

Wyrafinowana gorąca czekolada po meksykańsku


Składniki
 
50 gram gorzkiej czekolady 1 szklanka mleka 5 łyżek śmietany kremówki 2 łyżki cukru pudru szczypta chili szczypta cynamonu Wykonanie Mleko, smietanę i cukier puder mieszając podgrzać w garnuszku na małym ogniu. Nie doprowadzić do zagotowania, bo powstanie korzuch. Czekoladę posiekać jak najdrobniej. Wrzucić do ciepłego mleka i śmietany ( cukier puder powinien ładnie się rozpuscić), podgrzewać mieszając, aż czekolada całkowicie się rozpusci i nie będzie rzadnych grudek. Dodac szczyptę chili i cynamonu, rozmieszać aż do calkowitego połaczenia.


Ostatnio odwiedzony przepis kulinarny

Warszawski nugat


SKŁADNIKI: * 2 szklanki cukru * 2 szklanki posiekanych orzechów arachidowych * 4 czubate łyżki ciemnego kakao * 2 czubate łyżki masła * 2 łyżki dżemu morelowego lub wiśniowego * sól * 2 duże wafle tortowe SPOSÓB WYKONANIA: Z połowy szklanki wody i cukru ugotować gęsty syrop, zszumować. Zdjąć z ognia, dodać przesiane kakao, orzechy, masło i dżem oraz szczyptę soli, dokładnie wymieszać. Podgrzewać na niewielkim ogniu około 20 minut, stale mieszając - masa powinna zgęstnieć. Lekko ostudzić. Masę nugatową wyłożyć na wafel, rozsmarować i przykryć drugim waflem. Zawinąć w folię spożywczą, obciążyć (na przykład deską do krojenia) i wstawić do lodówki przynajmniej na dwie godziny. Pokroić ostrym nożem na romby lub kwadraty.

Przepisy kulinarne - losowy

Kawowy smoothie


Produkty: 200 ml mleka
czubata łyżka kawy
łyżka cukru
łyżeczka rozpuszczonej czekolady
2 - 3 szklanki lodu Wykonanie: Do miksera wlewamy mleko i czekoladę oraz wsypujemy kawę i cukier. Całość dokładnie miksujemy. Następnie wrzucamy kostki lodu i dokładnie rozdrabniamy. Należy podawać
w wysokich szklankach oraz spożywać bezpośrednio po przygotowaniu.