Dzisiaj jest Sobota 23 lutego 2019
Przepisy kulinarne - Napoje, drinki

Wyrafinowana gor±ca czekolada po meksykańsku


Składniki
 
50 gram gorzkiej czekolady 1 szklanka mleka 5 łyżek ¶mietany kremówki 2 łyżki cukru pudru szczypta chili szczypta cynamonu Wykonanie Mleko, smietanę i cukier puder mieszaj±c podgrzać w garnuszku na małym ogniu. Nie doprowadzić do zagotowania, bo powstanie korzuch. Czekoladę posiekać jak najdrobniej. Wrzucić do ciepłego mleka i ¶mietany ( cukier puder powinien ładnie się rozpuscić), podgrzewać mieszaj±c, aż czekolada całkowicie się rozpusci i nie będzie rzadnych grudek. Dodac szczyptę chili i cynamonu, rozmieszać aż do calkowitego połaczenia.


Ostatnio odwiedzony przepis kulinarny

Ciasteczka księżycowe


SKŁADNIKI: 225 g miękkiego masła 115 g przesianego cukru pudru 2 żółtka 1/2 łyżeczki mielonego rdamonu 250 g m±ki ryżowej 1 lekko ubite białko 60 g drobno posiekanych pistacji (ew. migdałów) WYKONANIE: Masło utrzeć w miseczce na gładk± masę. Dodać cukier puder. Ucierać dalej. Dodać 2 żółtka i kardanom, ucierać. Dodać m±kę ryżow±, utrzeć na gładk± masę. Stolnicę opruszyć m±k±, zagniatać na niej ciasto. Przykryć je odwrócon± misk±. Zostawić tak na godzinę. Ciasto rozwłkować, szablonem do wycinania ciastek w kształcie księżyca wycinać ciastka. Układać je na blachach wysmarowanych tłuszczem. Ciastka posmarować rozm±conym jajkiem, posypać orzechami. Piec w 180 st przez 15 minut. Ostudzić całkowicie. Posypać cukrem pudrem. Podawać.

Przepisy kulinarne - losowy

Francuskie ciasteczka z morelami


Składniki: Ciasto:
 
• 150 g twarożku
• 1/2 szklanki cukru
• 1 jajko
• sól
• 6 łyżek oleju
• 1,5 szklanki m±ki
• 2 łyżeczki proszku do pieczenia
Nadzienie: • 250 g serka homogenizowanego
• 60 g cukru
• opakowanie cukru waniliowego
• 2 żółtka
• 1 kg ¶wieżych moreli (lub z puszki)
• cukier puder do posypania Wykonanie:
1. Twarożek ods±czyć na sitku, wymieszać z cukrem, jajkiem i sol±. Mieszaj±c, dodawać olej, m±kę i proszek do pieczenia. Ciasto nakryć i odstawić na 10 minutek. 2. Na oprószonej m±k± stolnicy rozwałkować, zagnie¶ć i znów odstawić na 10 minut. Ciasto to powinno byc trzykrotnie rozwałkowane i zagniatane. 3. Rozwałkowane ciasto pokroić na 12 kwadratów o bokach 10 cm i przełożyć na blachę, wyłożon± papierem pergaminowym. 4. Serek homogenizowany, cukier, cukier waniliowy i żółtka dokładnie wymieszać. Morele przepołowić, wyj±ć pestki, zdj±ć skórkę. Na każdy kawałek ciasta nałożyć trochę kremu i połówke moreli. 5. Zgi±ć rogi cista do ¶rodka i przycisn±ć. Piec 15 - 20 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni. 6. Dla dekoracji posypać cukrem pudrem.