Dzisiaj jest Wtorek 23 kwietnia 2019
Przepisy kulinarne - Napoje, drinki

Wyrafinowana gor±ca czekolada po meksykańsku


Składniki
 
50 gram gorzkiej czekolady 1 szklanka mleka 5 łyżek ¶mietany kremówki 2 łyżki cukru pudru szczypta chili szczypta cynamonu Wykonanie Mleko, smietanę i cukier puder mieszaj±c podgrzać w garnuszku na małym ogniu. Nie doprowadzić do zagotowania, bo powstanie korzuch. Czekoladę posiekać jak najdrobniej. Wrzucić do ciepłego mleka i ¶mietany ( cukier puder powinien ładnie się rozpuscić), podgrzewać mieszaj±c, aż czekolada całkowicie się rozpusci i nie będzie rzadnych grudek. Dodac szczyptę chili i cynamonu, rozmieszać aż do calkowitego połaczenia.


Ostatnio odwiedzony przepis kulinarny

Jajecznica bosforska


masło lub olej jadalny
2 małe cebule pokrajane w cienkie kr±żki
4 pomidory sparzone, obrane, pokrajane w plasterki
4 jaja
sól i pieprz do smaku

1. Na patelni z rozgrzanym masłem lub olejem, smażyć cebulę, aż będzie przezroczysta, często mieszaj±c - nie dopu?cić do zrumienienia.
2. Pomidory ułożyć na cebuli, smażyć przez 2-3 min., aż będ? miękkie.
3: Wbijać jaja, doprawić sol± i pieprzem,
2 smażyć pod przykryciem przez 3 min.
4. Podawać natychmiast ze ¶wieżym białym pieczywem.
Proporcje dla 2-4 osób

Przepisy kulinarne - losowy

Ciasto migdałowe z polew± kokosow±


Składniki: Ciasto:
- 1 szklanka m±ki tortowej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/4 łyżeczki soli
- 4 jajka
- 1 łyżeczka olejku migdałowego
- 3/4 szklanki cukru
- 1/4 szklanki mleczka kokosowego z puszki
Polewa kokosowa:
- 1/2 szklanki cukru
- 1 szklanka mleczka kokosowego
- 1 łyżeczka soku ananasowego
- 2 łyżeczki m±ki kukurydzianej Sposób przyrz±dzania: Wy¶ciel spód tortownicy pergaminem. Przygotuj ciasto: przesiej m±kę do miski, dodaj proszek do pieczenia i sól, wymieszaj i odstaw. W oddzielnej misce ubij jajka z cukrem (co najmniej 3 minuty mikserem na najwyższych obrotach). Dodaj olejek migdałowy i - po łyżce - m±kę z proszkiem do pieczenia. Cały czas mieszaj±c, wlewaj mleczko kokosowe. Mieszaj tak długo, aż ciasto będzie gładkie i jednolite, niezbyt gęste. Nie ubijaj mikserem! Wlej ciasto do przygotowanej tortownicy. Piecz około 30 minut w temp. 170°C. Gdy ciasto wystygnie, wyjmij je z formy. Przygotuj polewę: zmiksuj sok ananasowy z m±k± kukurydzian±, odłóż na bok. Zagotuj mleczko kokosowe i cukier, cały czas mieszaj±c. Wlej m±kę wymieszan± z sokiem ananasowym, nie przerywaj±c mieszania. Gotuj kilka minut na ¶rednim ogniu. Gdy zobaczysz, że masa zaczyna gęstnieć, gotuj jeszcze minutę. Zdejmij z ognia i polej ciasto. Ta masa może być także podawana jako deser dla jednej lub dwóch osób, ale uwaga: krem jest bardzo słodki!