Dzisiaj jest Poniedziałek 15 października 2018
Przepisy kulinarne - Napoje, drinki

Zimny koktajl


Składniki • 25 dag lodów czekoladowych
• 3 łyżeczki kakao
• 1 szklanka mleka
• 1/2 łyżeczki cynamonu
• 1/2 torebki cukru waniliowego
• 2 łyżki rumu PRZYBRANIE :
• owoce świeże lub z puszki,
• wiśnie koktajlowe
• listki melisy, mięty lub szałwi. Etapy przygotowania 1. Wszystkie składniki dokładnie wymieszać w mikserze.
2. Przełożyć do pucharków. Przybrać owocami i listkami melisy.

Ostatnio odwiedzony przepis kulinarny

Pierogi ruskie z serem i kartoflami


Porcja dla 4 osob. Czas przygotow. 50 min.
Ciasto:
350 g maki,
1 male jajo,
ok. 125 ml letniej wody,
sol.
Farsz:
600 g obranych kartofli,
250 g bialego poltlustego, lekko kwasnego sera,
1 srednia cebula,
1 lyzka masla,
1/2 lyzeczki grubo zmielonego pieprzu,
sol.
Inne:
2 lyzki masla do polania pierogow lub 2 lyzki smalcu ze skwarkami,
200 ml gestej kwasnej smietany.

1. Przygotowac farsz: umyte kartofle ( dobrej jakosci, nie wodniste) obrac,
ugotowac w osolonej wodzie. Odcedzic, odparowac, po wystudzeniu rozgniesc
widelcem. Cebule posiekac niezbyt drobno, przesmazyc na zloty kolor. Ser
rozkruszyc. Przelozyc do miski kartofle, ser, przesmazona cebule, pieprz i
sol. Wymieszac wszystko, ale nie na jednolita mase: powinny w niej pozostac
male grudki sera i kartofli, ktore daja pierogom charakterystyczny smak.
2. Zagniesc ciasto na pierogi (patrz rozdzial "ogolne"). Nastepnie podzielic na
2 lub wiecej czesci, przykryc, by nie obsychalo. Kazda czesc kolejno rozwalkowac cienko, ostroznie podsypujac maka, by nie wysuszyc ciasta. Foremka lub
szklanka wycinac krazki srednicy 6-7 cm.
3. Na kazdy krazek nalozyc farsz (powinno go byc maksymalnie duzo), zlozyc na
pol, starannie zlepic. Uwazac, by nadzienie nie dostalo sie miedzy brzegi
zlepianego ciasta, gdyz pierogi sie rozgotuja.
4. Pierogi wrzucac partiami do szerokiego garnka z duza iloscia osolonego
wrzatku. Za kazdym razem zamieszac i przykryc. Kiedy wyplyna na wierzch, odkryc, zmniejszyc ogien, gotowac jeszcze 2-3 min. Wyjac lyzka cedzakowa,
przelozyc na ogrzany polmisek, posmarowany sklarowanym maslem.
5. Podawac polane maslem lub skwarkami. Oddzielnie podac gesta smietane. Zimne
pierogi mozna odsmazyc na masle lub smalcu.

Przepisy kulinarne - losowy

Hiszpanska Tortilla


Składniki • 1/2 szkl. oliwy z oliwek • 600 g ziemniakow, obranych i pokrojonych w plasterki • 1 duza cebula, pokrojona cieniutko • 6 duzych jajek • sol i pieprz • zielona pietruszka do ozdobienia Etapy przygotowania 1. Wlej oliwe z oliwek do nagrzanej wczesniej patelni i podgrzej, po czym zmniejsz gaz, dodaj ziemniaki i cebule i gotuj ok. 15 - 20 min. az ziemniaki stana sie miekkie. 2. Ubij jajka i przypraw je dosc obficie sola i pieprzem. Nad zaroodporna miska odcedz ziemniaki i cebule, i zachowaj pozostala oliwe. Bardzo delikatnie wymieszaj warzywa z jajkami i odstaw wszystko na 10 minut. 3. Drewniana lyzka usun pozostalosci z patelni. Ponownie rozgrzej patelnie na srednim ogniu dodajac 4 lyzki zachowanej wczesniej oliwy. Dodaj mieszanke z jaj i warzyw i wygladz powierzchnie, tak aby ziemniaki i cebula nie wystawaly ponad powierzchnie. 4. Smaz przez 5 minut, potrzasajac co jakis czas lekko patelnia. Nastepnie ostroznie wyrzuc tortille na duzy talerz i ponownie na patelnie, i smaz druga strone tortilli. (Aby zrobic to sprawnie mozesz przykryc patelnie talerzem i przewrocic do gory nogami) 5. Podsmaz tortille jeszcze jakies 3 minuty, na zlocisty kolor. Wyloz na talerz i odstaw na conajmniej 5 minut przed krojeniem. Ozdob zielona pietruszka.