Dzisiaj jest Wtorek 22 maja 2018
Przepisy kulinarne - Napoje, drinki

Zimny koktajl


Składniki • 25 dag lodów czekoladowych
• 3 łyżeczki kakao
• 1 szklanka mleka
• 1/2 łyżeczki cynamonu
• 1/2 torebki cukru waniliowego
• 2 łyżki rumu PRZYBRANIE :
• owoce świeże lub z puszki,
• wiśnie koktajlowe
• listki melisy, mięty lub szałwi. Etapy przygotowania 1. Wszystkie składniki dokładnie wymieszać w mikserze.
2. Przełożyć do pucharków. Przybrać owocami i listkami melisy.

Ostatnio odwiedzony przepis kulinarny

Ossobuco - duszona gicz cielęca


2 - 3 małe gicze cielęce (razem ok. 1 kg podzielone na 4 do 8 porcji),
50 g masła,
1 szkl. wytrawnego, białego wina,
po 1 małej cz?stce skórki pomarańczy i cytryny,
1 filiżanki gorącego rosołu,
1 cebula,
1 ząbek czosnku,
2 - 3 łyżki mąki,
ok. 1 łyżeczki soli,
1 łyżeczki czosnku granulowanego,
1 łyżeczki pieprzu białego, mielonego,
szczypta suszonego majeranku,
szczypta gałki muszkatołowej, mielonej. Porcje mięsa obtoczyć w m?ce wymieszanej z solą oraz pieprzem i majerankiem. Smażyć na 30 g masła na złocisty kolor. Dodać cebulę pokrojoną w krążki i rozgnieciony czosnek, smażyć jeszcze ok. 10 min. Całość przełożyć do głębokiego garnka, dodać wino, skórki pomarańczy i cytryny. Dusić pod przykryciem przez ok. 2 h na małym ogniu. W czasie duszenia dolewać od czasu do czasu po kilka łyżek gorącego rosołu. Uduszone porcje mięsa pozostawić w ciepłym miejscu iwyjąć z nichkości. Sos przetrzeć przez sito, wymieszać z pozostałym masłem i doprawić do smaku gałką muszkatołową i solą. Odpowiednimi dodatkami s?: szeroki makaron i świeża sałata.

Przepisy kulinarne - losowy