Dzisiaj jest Środa 22 sierpnia 2018
Przepisy kulinarne - Napoje, drinki

Zimny koktajl


Składniki • 25 dag lodów czekoladowych
• 3 łyżeczki kakao
• 1 szklanka mleka
• 1/2 łyżeczki cynamonu
• 1/2 torebki cukru waniliowego
• 2 łyżki rumu PRZYBRANIE :
• owoce świeże lub z puszki,
• wiśnie koktajlowe
• listki melisy, mięty lub szałwi. Etapy przygotowania 1. Wszystkie składniki dokładnie wymieszać w mikserze.
2. Przełożyć do pucharków. Przybrać owocami i listkami melisy.

Ostatnio odwiedzony przepis kulinarny

Kiełbasa krakowska


SKŁADNIKI: * 4 kg wieprzowiny od szynki, * 1 kg chudej wołowiny, * 10 dkg soli, * 10 g saletry, * 10 g pieprzu, * 3 ząbki czosnku, * 5 g majeranku, * 7 g ziela angielskiego, * grube jelito. WYKONANIE: 1. Połowę wołowiny przepuszczamy w maszynce z drobnym sitkiem. 2. Resztę mięs kroimy w kostkę o boku 2 cm. 3. Wyrabiamy z solą, saletrą, czosnkiem roztartym z solą oraz przyprawami utłuczonymi w moździerzu. 4. Odstawiamy na 2 dni w chłodne miejsce. 5. Napełniamy jelita, nakłuwamy je. 6. Formujemy pałki o długość 35 - 40 cm. 7. Po osuszeniu (3 - 4 dni), wędzimy 3 - 4 dni zimnym dymem.

Przepisy kulinarne - losowy

Buraczki konserwowe


2 kg buraków
1,5 l wody
1 szkl. octu 10%
10 ziaren pieprzu
10 ziaren ziela angielskiego
4 li?cie laurowe
łyżka cukru
łyżka soli Wodę z przyprawami gotować 15 min., pod koniec wlać ocet. Buraki ugotować, obrać, włożyć do słoików. Zalać gor?c? zalewą, zakręcić i pasteryzować 15 min.