Dzisiaj jest Sobota 15 grudnia 2018
Przepisy kulinarne - Napoje, drinki

Zimny koktajl


Składniki • 25 dag lodów czekoladowych
• 3 łyżeczki kakao
• 1 szklanka mleka
• 1/2 łyżeczki cynamonu
• 1/2 torebki cukru waniliowego
• 2 łyżki rumu PRZYBRANIE :
• owoce świeże lub z puszki,
• wiśnie koktajlowe
• listki melisy, mięty lub szałwi. Etapy przygotowania 1. Wszystkie składniki dokładnie wymieszać w mikserze.
2. Przełożyć do pucharków. Przybrać owocami i listkami melisy.

Ostatnio odwiedzony przepis kulinarny

Surówka śliwkowa z jabłkami


500 g wydrylowanych śliwek
2 jabłka
50 g łuskanych orzechów
2 żółtka
100 g cukru pudru
sok z cytryny
łyżka smażonej skórki pomarańczowej Jabłka pokroić w kostkę, śliwki w paski, skropić sokiem z cytryny, zalać koglem-moglem ubitym z żółtek i cukru. Udekorować siekanymi orzechami i skórką pomarańczową.

Przepisy kulinarne - losowy

Kruszon z miętą


Składniki: kilka liści mięty pieprzowej,
4 kieliszki wódki,
6 dag cukru,
2 szklanki wina białego,
2 szklanki wody sodowej,
sok z cytryny Umyte liście mięty posiekać, zalać wódka i pozostawić na 1 godz. w naczyniu pod przykryciem. Następnie przecedzić, połączyć z winem. Cukier rozpuścić w małej ilości przegotowanej ciepłej wody, oziębić. Dodać do napoju, doprawić całość sokiem z cytryny. Przed podaniem zmieszać z wodą sodową.