Dzisiaj jest Wtorek 23 kwietnia 2019
Przepisy kulinarne - Napoje, drinki

Zimny koktajl


Składniki • 25 dag lodów czekoladowych
• 3 łyżeczki kakao
• 1 szklanka mleka
• 1/2 łyżeczki cynamonu
• 1/2 torebki cukru waniliowego
• 2 łyżki rumu PRZYBRANIE :
• owoce świeże lub z puszki,
• wiśnie koktajlowe
• listki melisy, mięty lub szałwi. Etapy przygotowania 1. Wszystkie składniki dokładnie wymieszać w mikserze.
2. Przełożyć do pucharków. Przybrać owocami i listkami melisy.

Ostatnio odwiedzony przepis kulinarny

Krem z pieczarek


30 dag pieczarek
2-3 szalotki
łyżka masła
litr bulionu  z drobiu
3/4szkl. śmietanki
żółtko
sól, pieprz
gałka muszkatołowa
 
Grzyby pokroić. Posiekane szalotki dusić na maśle do zeszklenia, dodać grzyby i podsmażyć razem. Odłożyć kilka pokrojonych grzybów do dekoracji, wlać bulion i gotować ok. 10 min. Zmiksować na gładką masę. Ubić żółtka ze ?mietaną i wlać do zupy. Doprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Podawać posypaną pieczarkami.

Przepisy kulinarne - losowy

Pierogi z mięsem i jajkiem


Składniki: Ciasto: 35 dkg (2 pełne szklanki) mąki, ok. 0.75 szkl. wody, 1 jajko. Nadzienie: 40 dkg ugotowanego mięsa wołowego z rosołu, 10 dkg cebuli, 4 dkg masła lub margaryny do usmażenia cebuli, 2 jajka ugotowane na twardo, 2 czubate łyżki drobno posiekanego koperku lub pietruszki, sól i pieprz do smaku, 8 dkg słoniny do okrasy.
Sposób przyrządzenia:
       
Cebulę obrać, opłukać posiekać na drobną kostkę, usmażyć na złoty kolor. Mięso, jaja na twardo i usmażoną cebulę zemleć w maszynce do mielenia mięsa. Dodać sól, pieprz, koperek lub pietruszkę i wszystko razem dokładnie wymieszać. Jeśli farsz okaże się za gęsty, dodać trochę rosołu lub wody, a jeśli za rzadki, dodać trochę przesianej przez sitko tartej bułki. Zagnieść ciasto, rozwałkować, wykroić krążki lub kwadraciki, rozłożyć nadzienie, zlepić pierogi i ugotować. Na koniec usmażyć słoninę i drobnymi skwarkami polać pierogi.