Dzisiaj jest Wtorek 16 stycznia 2018
Przepisy kulinarne - Napoje, drinki

Zimny koktajl


Składniki • 25 dag lodów czekoladowych
• 3 łyżeczki kakao
• 1 szklanka mleka
• 1/2 łyżeczki cynamonu
• 1/2 torebki cukru waniliowego
• 2 łyżki rumu PRZYBRANIE :
• owoce świeże lub z puszki,
• wiśnie koktajlowe
• listki melisy, mięty lub szałwi. Etapy przygotowania 1. Wszystkie składniki dokładnie wymieszać w mikserze.
2. Przełożyć do pucharków. Przybrać owocami i listkami melisy.

Ostatnio odwiedzony przepis kulinarny

Truskawki ze śmietaną


Produkty 1 kg truskawek,
1 opakowanie śmietany (lub jogurtu),
10 dag cukru pudru Wykonanie Truskawki myjemy i pozbawiamy szypułek. Kroimy na drobniejsze, w miarę równe części. Układamy od razu w naczyniu, w którym będziemy je podawać. Śmietanę możemy potraktować na dwa sposoby. Najprostszym będzie wymieszanie jej dokładnie z 2 łyżkami cukru pudru i wstawienie do lodówki dla schłodzenia. Druga możliwość to zrobienie bitej śmietany, co wymaga zaopatrzenia się w jej wysokoprocentową wersję i zajmuje ok. 10 min. Bezpośrednio przed wydaniem, wierzch owoców posypujemy lekko cukrem pudrem.

Przepisy kulinarne - losowy

Zupa miso


tabliczka wodorostu konbu o boku 15 cm
3 łyżki płatków bonito
125 g czerwonego miso
125 g miękkiego tofu
2-3 dymk

Papierem osuszyć wodorost i naci?ć go w kilku miejscach. Zagotować 1200 ml wody, wrzucić wodorost, odstawić na 10 min., wyjąć glona i dolać jeszcze 250 ml wody. Ponownie zagotować. Dodać płatki bonito, wymieszać. Przecedzić, mieszając dodać miso. Pokroić tofu w drobną kostkę i rozłożyć do miseczek. Do zupy wrzucić pokrojone w talarki szalotki, wymieszać i rozlać do miseczek.